Lehet-e májat enni a terhesség alatt?

Afféle népi babona, hogy a várandósoknak nem szabad májat enni, azzal az indokkal, hogy a máj méreganyagokat tartalmaz, amik átmennek a babába… De vajon ez tényleg így van?

Lehet-e májat enni a terhesség alatt?A máj valóban tartalmaz méreganyagokat, azonban a felnőtt emésztőrendszer már képes ezeket hatékonyan feldolgozni, így azok nem okozhatnak kárt a magzatban.

A máj emellett számos pozitív tulajdonsággal is bír. Nagy vastartalmának köszönhetően a terhesség alatt gyakran kialakuló vashiány felszámolásában hatékonyan segíthet.

Ha ennek ellenére mégis tartasz a máj fogyasztásától, érdemes maximum heti egy alkalomra korlátozni a máj fogyasztását, így biztosan nem okozhat semmilyen problémát, viszont az egészséges hatásai így is érvényesülnek.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

 • Tündi

  2011. május 26. csütörtök

  Kedves Ági!
  Kérdésem hogy lehet-e bodzaitalt inni a terhesség alatt. Most vagyok a 36. hétben. Tényleg beindíthatja a szülést?

  Előre is nagyon köszönöm.Üdv,Tündi

  • Vida Agi

   2011. június 03. péntek

   Nyugodtan ihatsz bodzaszörpöt.

 • Suomis

  2011. április 17. vasárnap

  Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy ehetek-e köménymagot a terhesség alatt, ugyanis sok helyen azt olvastam hogy nem lehet az izomlazító hatása miatt, míg máshol azt hogy szabad. Én 12 hetes kismama vagyok és a reggeli rosszullétekre, ami szinte legtöbbször még mindig egész nap kitart a köménymaggal megszórt kifli jó csak nekem. Ez az egy amit nem hányok ki, és legtöbbször elmúlasztja a rosszullétet.

  Előre is köszönöm a választ!

  • Vida Agi

   2011. április 24. vasárnap

   Nyugodtan ehetsz köménymagos kiflit, minimális köménymagtól semmi bajod nem lesz.

 • zsuzska

  2010. szeptember 09. csütörtök

  Hallo
  Az ok h lehet màjat enni de nekem az a kérdésem:11 hetes terhes vagyok;meddig nem lehet ennem feta sajtot?

  Válasz: Elvileg lehet Feta sajtot enni, de csak boltban vásárolt, csomagolt verziót és nem lejárt szavatosságút, tehát sajtpultból kimértet nem szabad, a lisztériafertőzés veszélye miatt.

 • Anykó

  2010. április 27. kedd

  Sziasztok!

  Én 17 hetes kismama vagyok. Szinte az elejétől kezdve nem tudtam megenni a felvágottakat, amit azelőtt nagyon szerettem, csak a kenőmájasos zsemle ment le a torkomon. A mai napig is elég sokszor eszem, a férjem már csak nevet rajta. Persze mellette sok gyümölcsöt, zöldséget is fogyasztok.
  Kérdésem: Adódhat ebből valamilyen probléma a kicsinél?Igyekszem változatossá tenni az étrendemet, ahogy csak tudom…

  Válasz: Nem. Szerintem ne aggódj.

 • Erzsi

  2010. január 13. szerda

  Kedves Ági!Terhességem első 3 hónapjában sok hekket ettem,most olvastam,hogy tengeri halat nem szabad a higanytartalma miatt.Beteg lesz a babám?Válaszodat előre is nagyon köszönöm.Üdv:Erzsi

  Válasz: Szabad enni tengeri halat, de csak heti 3x ajánlják. De emiatt nem lesz baja a babádnak, hogy akkoriban sok hekket ettél, ha már abbahagytad.

 • Viki

  2009. október 01. csütörtök

  én kaptam egy listát hogy mit nem lehet, és a máj az elsö helyen van! Tele van A vitaminnal és a túl sok A vitamin káros a babának.

 • szabokataa

  2009. június 26. péntek

  Nekem házi készítésű kenőmájas receptet diktált le a védőnőm.
  Kenyérre kenve, sok zöldséggel lehet!!!Finom

 • Marcsi

  2009. január 17. szombat

  8 hónapos kor előtt is szabad adni, ha a baba az anyatej előtt mellétáplálásra szorul.
  Ugyanígy adható a tojássárgája is.

 • df

  2009. január 06. kedd

  magas A vitamin tartalma alatt nem szabad enni.vakságot okoz a picinél!

  Válasz: Csak nagy mértékben fogyasztva. A szervezet A-vitamin igénye a terhesség alatt 25%-al magasabb, mint rendesen. Ha emiatt nem lehetne enni, akkor a szintén A-vitamint tartalmazó tojássárgája, tej, vagy a sárgarépa is tilos lenne terhesség alatt, de erről szó sincs, mert természetes forrásokból ilyen nagy mennyiségű bevitelt nagyon nehéz elérni. Az átlagos mértékű bevitel pedig szükséges a megfelelő csontfejlődéshez.

 • emm

  2008. szeptember 08. hétfő

  Remélem kibírja majd a bébink nyolc hónapig a kedvenc kaja nélkül.

 • jp

  2008. augusztus 21. csütörtök

  akkor ezek szerint a babának tökre nem szabad májat adni. pedig még babaétel is van ilyen. egyébként a gyerekorvos is ezt mondta

  Válasz: Lehet neki adni. 8 hónapos kor után és csak heti egyszer maximum.