Kismamasportok

Egyes orvosok azt mondják, az első harmadban inkább ne sportoljunk, de van olyan doki is, aki szerint az első 20 hétben egyáltalán nem szabad sportolni. A valóság inkább az, hogy ha nincs semmilyen komplikáció és korábban már sportoltál, akkor nyugodtan folytathatod, csak óvatosan.

 KismamasportokKerülendőek a veszélyes sportok (surf, síelés, bungee jumping és társaik), a túlságosan nagy vízveszteséggel járó edzéstípusok (ugra-bugrával járó aerobik edzések, spinning – ezek nem túl kényelmesek egy idő után, magad is tapasztalni fogod), a hasprés, a nagy súlyok emelgetése. Lehet viszont úszni (a hátúszás kifejezetten javasolt!), biciklizni, kocogni (lehetőleg ne betonon), illetve bármi más sportot űzni, ami jólesik, és csak annyit, ahogy jólesik. Ez most nem a nagy teljesítmények időszaka, de a rendszeres mozgás segít formában maradni és az állóképesség megtartása a könnyebb szüléshez is hozzájárul.

Ha nagyon félsz a sportolástól, nehogy valami baja essen a babának, akkor várd ki a 12. hét végét a mozgással, vagy egyszerűen csak tegyél minden nap egy lendületes, legalább félórás sétát, attól biztosan nem lesz semmi bajod se neked, se a babának.

Terhességem alatt már a 8. héttől kezdve jártam aquanatalra, ami gyakorlatilag aqua fitnesz terheseknek némi szülésfelkészítéssel kombinálva. Nagyon tetszett. az oktató egy csomó dologgal kapcsolatban adott jótanácsokat a lábdagadástól kezdve a dúlaválasztásig. A légzéstechnika a szüléskor kifejezetten jól jött, amikor nagy fájdalmaim voltak, és a méhszáj tágulását segítő gyakorlatokat is alkalmaztam, bár nem tágultam viharos gyorsasággal, de szerintem ez alkati kérdés is. A terhesjógát is kipróbáltam, az is nagyon hasznos. Létezik terhes hastánc, sajna oda nem sikerült eljutnom, de nagyon szívesen mennék, biztosan érdekes.

Lehet terhestornára is járni, de nagy izommunkára ne számíts, inkább csak némi átmozgatásról van szó. A terhestorna-kazetták se rosszak, lehet próbálgatni őket.

Az Aquanatal nagyon szuper volt, akinek van kedve lehet még csatlakozni! Az uszodainál melegebb a víz, mert itt babaúszást is tartanak, volt szülésfelkészítő rész, alakformálás és relaxáció is, nagyon élveztük. És a legjobb az egészben az volt, hogy a szülésnél eszembejutottak a begyakorolt légzőgyakorlatok és a méhszáj tágítását segítő módszerek is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

23 Comments

  • Nagy Monika

    2011. március 25. péntek

    Hello, kerdesem az lenne h 1.5 eve, heti ketszeri alkalommal kangoozom ..elotte futottam meg aerobikoztam…Ferjemmel egy honapja babaprojektbe kezdtunk …Folytathatom e az edzest…vagy valasszak mast sportot…problemat okozhat e az ugralas. Mondjuk terhesen nem folytatnam a kangoot..babatornan gondolkodom…de addig meg meg nem tudom h teherbe estem nem e baj az ugralas..
    Koszi a valaszt …

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Nyugodtan folytathatod a sportot, amíg nem esel teherbe és utána is lehet, de az ugrálósakat hagyd ki (de pl. spinninget, aqua fitnesst, úszást, kocogást nyugodtan lehet)

  • csanádi erika

    2011. február 23. szerda

    Szia Ági!
    9hetes terhes vagyok. Pár hete kicsit többet mozogtam, és elkezdtem vérezni. Kaptam hormonpótlót és pihenézre köteleztek. Szedem rendszeressen a gyógyszert, gondoltam mozgok itthon egy kicsit. 15perc elliptikus tréner a tv előtt laza kényelmes tempóban. Megint elkezdtem vérezni. Emelnem kellet a gyógyszer adagomat, és több pihenést írtak elő. Annyi a kérdésem, hogy ez mindíg így lesz, vagy 12 hetes kor után elmulik. El vagyok szomorodva hogy egy laza kocogásra nem tudok elmenni (20évig versenysportoltam)

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      A vérzés miatt mindenképp állj le kis időre. Későbbiekben, ha az orvos is rábólint, lehetséges, hogy végezhetsz valamilyen (kímélő) sportot.

  • pm

    2011. január 31. hétfő

    Az elején, amikor nem tudtam, hogy terhes vagyok, természetesen ugyanúgy folytattam a sportolást, mint előtte. Ebben sok hasizomra is gondolni kell. Azután sem hagytam abba (szerencsére soha nem émelyegtem vagy hánytam), csak kicsit visszavettem. Viszont arra szeretnék választ kapni, hogy a hasprés valóban tilos? Máshol azt hallottam, hogy a hasizom az nem közvetlen a babát érinti, így nem kell miatta aggódni. Már túl vagyok a 12. héten és szeretnék teljesen visszatérni a mozgáshoz addig, amíg jól esik.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Igen, a hasprés tilos.

  • Szabó Ildikó

    2011. január 25. kedd

    Sziasztok!
    19 hetes terhes vagyok,Londonban élek,hetente kétszer járok úszni és mellette szeretnék jógázni,csak nem tudom milyen fajta jóga lenne jó nekem.ha valaki esetleg próbálta,írjon,hogy melyik cd-t vegyem meg!
    köszi

    • Nadina

      2011. február 18. péntek

      Szia Ildi,

      Attol fugg, hogy milyen gyakorlatokat reszesitesz elonyben, van amelyik terhesjoga inkabb a legzogyakorlatokat, a meditaciot hangsulyozza, van amelyik az izmozat konnyu atmozgatasat tartja fontosnak. Ha a youtube-on beutod a pregnancy+yoga szavakat, kedvedre valogat6sz a terhesjogak kozul. Ha nem talalod elegendonek a youtube-os verziokat, akkor is segithetnek eldonteni, hogy milyen stilusu DVD-t szeretnel beszerezni.

      Udv: egy kismama Wales-bol

  • Gaby

    2010. december 21. kedd

    Sziasztok!

    Én aerobik edző vagyok, így amikor megtudtam. hogy kisbabánk lesz kicsit óvatosabban kezdtem el mozogni, semmi ugrálás, semmi hasizom már az elejétől, viszont nem tudnék mozgás nélkül élni, így tartom még az órákat és nagyon figyelek a pici jelzéseire. Most 19 hetesen nagyon jó a kondim, élvezem amit csinálok és aki a terhesség előtt is mozgott rendszeresen, annak csak ajánlani tudom.
    Én azt javaslom, ha egészséges vagy, és az orvosod is engedi, mozogj, és figyelj a tested jelzéseire!!!Figyelj az érzéseidre! Mindenkinek jó egészséget és boldog babavárást kívánok! 🙂

  • Lenii

    2010. június 20. vasárnap

    Ui.: a beleket masszírozni kívülről lehet? Kézzel:) Gondoltam, hanyatt fekszem és kicsit átmasszírozom, az jól esne (a baba még egészen alul van, érzem amikor mozog, olyan részekre ami őt is érintheti, nem akarok rányomni.)

  • Lenii

    2010. június 20. vasárnap

    Sziasztok,
    engem olyan mozgás érdekelne, ami a beleket mozgatja kicsit meg, mert rettenetes székrekedésem van, és nagyon idegesít,hogy nem végezhetek felüléseket.
    Sajnos a biciklizés már elég kényelmetlen, pláne hogy a falu tele van emelkedőkkel:)
    Mit mozgolódhatnék, ami segít? Sétálni szoktam. Sajnos az utóbbi években nem sokat sportoltam (előtte igen, de az már ugye nem számít..) úgyhogy kicsit (vagy túlságosan?) óvatos vagyok ezzel.
    Ma ittam steinberger szilvalevet, az végre hatott, de azt sem lehet minden nap, és a lenmag se mindig segít.
    Vízhez (úszni) ritkán jutok, folyamatosan dolgozom.. (18 hetes vagyok.)
    Köszi a segítséget:)

    Válasz: A terhesség sajnos hormonális okokból is székrekedéssel jár. Segíthet, ha sok rostosat eszel (javasolt a sárgabarack, őszibarack, szilva), valamint sokat iszol (vizet), és rendszeresen mozogsz. Lehet úszni, kismamatorna, jóga, nordic walking, szobabicikli, tempós séta. Az önmasszázst nem javaslom.

  • Sly Sparrow

    2010. április 19. hétfő

    Sziasztok!

    A sportolásról. Kb. 15 éve járok/jártam rendszeresen aerobicra, de mióta babaproject volt, 2009 januárjától átváltottam az alakformáló tornára, ami annyiban különbözött az aerobictól, h max. 5 perces ugra-bugra volt, a többi súlyzós erősítés. Ez ment 12 hónapig, és nem sikerült teherbe esnem. Abbahagytam végül, és jééé, 2 hónap után meg teherbe estem.
    Azt, hogy azért-e, mert nem tornáztam, vagy amúgy is összejött volna, már soha nem tudjuk meg. Az fix, h elég kemények voltak a hasizmozások, több száz felülés meg ilyenek.

    Szerintetek?

  • Brigi

    2010. április 19. hétfő

    Szeretném tudni, hogy a kérdésemre mikor kapok választ? Meddig tart a moderáció??? vagy mi a túróó??

    Válasz:1 héten belül mindenkinek válaszolunk.

  • icetee

    2010. április 19. hétfő

    Sziasztok!

    Tavaly augusztusban volt egy méhenkívüli terhességem,idén februárban pedig elvesztettem a babámat,mert nem fejlődött!
    A kérdésem a következő:amint felépültem a mütétből ismét spotolok,spiningelek általában heti 2 alkalommal.Már hamarosan próbálkozhatunk ismét a baba vállalással,hagyjam inkább abba a sportot,vagy nem lesz gond ha folytatom?Köszi!

    Válasz:Nyugodtan sportolhatsz tovább.

  • Viki

    2010. április 06. kedd

    Sziasztok! Már 2 éve hastáncolok, elég magas szintre eljutottam, és most babát várok. Szerintetek abba kéne hagynom? Árthat a babának?

    Válasz: Amíg nem megerőltető és jól esik, szerintem csinálhatod. Van kimondottan kismama-hastánc is, de nem tudom, miben tér el a „hagyományos”-tól.

  • EDI

    2010. március 30. kedd

    Sziasztok!

    Azt szeretném kérdezni, hogy még csak a babatervezésnél vagyunk. Most kezdtem el aerobicra járni. Nem nehezíti ez meg a teherbeesést?Soha nem sportoltam idáig. Sajna egy ideje már próbálkozunk a babával, de semmi…
    Köszi!

    Válasz: Nem, nyugodtan sportolhatsz tovább (még inkább jótékony hatással is van)

  • Szőke Nóra

    2010. március 06. szombat

    Sziasztok!

    Néhány hete kezdtem el tornázni,most kiderült öt hetes terhes vagyok!
    Folytathatom,vagy inkább ne?

    Válasz: Folytathatod, csak a hasizomgyakorlatokat kerüld.

  • Syl

    2010. február 11. csütörtök

    Sziasztok!!!

    Fontos lenne!!!

    Utazhatok terhesen repülővel!!

    Köszi a választ!

    Üdv.

    Válasz: Repülővel utazni csak a terhesség legutolsó szakaszában nem lehet. Viszont van olyan is, aki az első időszakban sem ajánlja. Ha konkrétat szeretnél tudni, legjobb, ha megkérdezed az orvosodat, szerinte szabad-e.

  • Monik

    2010. február 11. csütörtök

    Siasztok!
    A 16. hétben járok, és nagyon hiányzik a sport. Régen heti 2-3 alkalommal jártam aerobic órákra és heti 1-2 alkalommal táncra. Az orvosom azt tanácsolta, hogy hagyjam ki az ugrabugrálós sportokat.Ezért kipróbáltam a terhestornát, ami nagyon laza. A terhes jóga nagyon tetszik, de még mindíg nem elég. Nem érzem magam jól, hiányzik a több mozgás! Ráadásul a combomon és a fenekemen már kezd elég komolyan meglátszódni hogy egész nap ülő munkát végzek.
    Azt szeretném kérdezni, hogy nem folytathatnám -e a sportot alakformáló órával, fitt-ballal, vagy esetleg kezdő steppel?!
    Előre is köszi!

    Válasz: nyugodtan járhatsz órákra, ha eddig is jártál, de a hasgyakorlatokat kerüld.

  • szandra

    2010. január 02. szombat

    sziasztok! én még csak a baba tervezésnél tartok mivel meddőségi kezeléseken veszek részt , de érdekelne , hogy ilyenkor szabad -e futni.(eddig nem igazán sportoltam). köszi a segítséget

    Válasz: Igen, nyugodtan futhatsz.

  • röplabda

    2009. szeptember 24. csütörtök

    a röplabdás kismamás ugrálás engem is érdekel, kérem, hogy
    akinek van benne tapasztalata, az ossza meg velünk!

    Előre is köszi!

  • röplabda

    2009. szeptember 21. hétfő

    Megkérdezhetem, hogy milyen poszton játszottál és hány hónapos korodig játszottál?
    Nem féltél az esésektől és az ugrásoktól? Ha megnézed a honlapot, megköszönném ha válaszolnál, mert én se szeretném abbahagyni a röpit, de bajt se akarok okozni!
    Köszönettel egy szintén -versenyes- röplabdás!

  • Baji Andi

    2008. május 28. szerda

    Sziasztok!

    Én 23 évig röplabdáztam (korán kezdtem :-)) és amikor megtudtam, hogy várandós vagyok a doki azt mondta ne hagyjam abba mert a szervezetem teljesen megborulhat. Versenyszerűen röpizem így a bajnokságot még be tudtam fejezni és semmilyen komplikáció nem lépett fel és köszönjük jól vagyunk mindketten. :-). Az óvatosság a lényeg. Ha ezt betudod tartani akkor minden rendben lesz! Egy jelenleg 4 hónapos kismama.