Lelki köldökzsinór

Amikor az anya még nem is tudja, hogy a kicsi egyáltalán beköltözött a pocakjába, a baba már akkor is érző lény, és már ezek az első anyaméhben töltött hónapok is kihatással lehetnek későbbi személyiségére, életére.

A gyermeket pár száz évvel ezelőtt még nem tekintették külön személyiségként, csak nagyjából 2-3 éves korától, amikor már tudott beszélni (nomeg a csecsemők és kisgyermekek magas halandósága is hozzájárult ahhoz, hogy egészen a 19. századig a babákat, kisgyermekeket tisztának, érintetlennek és értelem nélkülinek tekintették). A 19. században már akadt olyan nézet, mely szerint az értelem, a lelki élet már a születés pillanatában elkezdődik, Freud után azonban bizonyossá vált, hogy már az anyaméhben töltött hónapok is befolyásolhatják a későbbi életet. Amikor ugyanis pszichiátriai betegeken pszichoanalízist végeznek, azaz a legmélyebb emlékeikben kutatnak, kiderült, hogy bizony mélyen elfojtva ezek az emlékek is bennünk élnek.

Persze nem is olyan új gondolat a lelki köldökzsinór eszméje, hiszen a távol-keleti kultúrákban nagy hagyománya van a csecsemők tiszteletének. A lélekvándorlás szerint a lélek mindig továbbköltözik más-más testbe, így már a magzatban is jelen van a lélek és folyamatos fejlődésre ösztönzi az ember személyiségét már egészen kis kortól kezdve.

A magzat már az anyaméhben érzékel:

  • Hallja a külvilág hangjait, az élesebb zajoktól megijed, összerezzen
  • Hallja az anya szívverését, pl. stresszes helyzetben a gyorsabb szívverést, így akaratlanul is tanúja lesz, ha idegesek vagyunk valami miatt
  • Érzékeli a hormonális változásokat, sőt a hormonokból kap is valamennyit
  • A hatodik hónaptól érzi a fájdalmat
  • Lát is: fényeket, foltokat
  • A bőrérzékelés kezdettől fogva működik, ez a legjelentősebb

Ha ezek alapján belegondolunk, érthető, miért akkora megrázkódtatás a picinek az anya balesete, hiszen ilyenkor nemcsak ő rázkódik a pocakban, amit érez a bőrével, a fájdalmat is érzi, hallja a felfokozott szívritmust és kap a stresszhormonokból is.

De nem kell ennyire szélsőséges esetet mondanunk: ha valakinek stresszes munkája van, amit nem végez szívesen, ha egy kismama hajlamos a depresszióra, ha folyamatosan idegeskedik, aggódik, azzal mind-mind predesztinálja a gyermek jövőjét. És fordítva is igaz ez: ha egy anyuka szívesen végzi a munkáját, jól érzi magát a bőrében, képes pihenéssel ellensúlyozni a napi stresszt, vagy csak alapból nyugodt típus, azzal jót tesz a babának is.

A Lelki köldökzsinór c. könyv szerzői, Hidas György, Raffai Jenő és Völlner Judit még ennél is tovább mentek: szerintük aktív kapcsolatot lehet kiépíteni a babával analízis által és az általuk bemutatott példák azt is igazolják, hogy a magzati korban ilyen mély kapcsolatot kiépített gyermekek később sokkal gyorsabban fejlődtek, nyugodt, kiegyensúlyozott babák lettek.

Hogyan létesíthetsz kapcsolatot a magzatoddal?
Nem mindenkinek van rá módja, hogy analitikushoz járjon, de annyit már most megtehetsz, hogy minden nap 5-10 percre elvonulsz, esetleg egy kis relaxációs zene keretében és csukott szemmel magad elé rajzolod, hogyan is néz ki a babád odabent a pocakodban, mit csinál, mit érez. Beszélgetsz vele, elmondod, milyen csodálatos a világ, mi mindent szeretnél vele megosztani, ha megszületik, megköszönöd neki, amiért ilyen ügyes baba és szépen fejlődik stb.
A szülést is megkönnyítheted, ha a meditáció során minden alkalommal „beszélgetsz” a méhszájjal is. Megköszönöd neki, hogy még zárt és megkéred, hogy amikor szükség lesz rá, nyíljon ki. „Beszélgethetesz” a köldökzsinórral és a méhlepénnyel is, megköszönheted nekik, hogy ilyen jól ellátják a kicsidet.
Használhatsz vizualizálást is, azaz elképzelheted, hogy a méhszáj egy nagy virág és fokozatosan kinyílik.

Az első néhány alkalommal talán furcsának tűnhet ez a fajta magadba nézés, meditáció, de ha rendszeresen gyakorlod, sokban a segítségedre lehet:

  • a vajúdás folyamán imár rutinosan tudsz majd „kapcsolatba lépni” a méhszájjal, az egyes fájások alatt elképzelheted, hogyan nyílik szét a méhszáj és csúszik egyre lejjebb és lejjebb a baba
  • az utolsó hetekben, a 36. hét után, megkérheted a méhszájat, hogy most már nyíljon ki, kezdjen felpuhulni, így megkezdődhet az ún. rejtett vajúdás és rövidebb lesz a fájásokkal kísért szakasz.
  • könnyebben el tudod majd viselni a fájásokat, különösen ha erre előre felkészülsz és megtanulsz néhány olyan mantrát vagy eltervezel előre olyan képeket, amikre a fájások alatt gondolsz majd
  • szülésed gyorsabb lesz majd, hiszen lélekben felkészültél rá
  • jobban megérted majd gyermekedet, hiszen nem egy „ismeretlen” kisbabát kapsz majd kézbe, hanem egy olyan gyermeket, akit már ismersz „odabentről”
  • jobban a babára leszel hangolva, megérted a sírását, magabiztosabban bánsz majd vele és oldod meg a problémákat
  • a későbbiek során is szorosabb lesz a kapcsolatotok

Készülj fel az anyává válásra pszichésen is! (most a 4 napos hétvége alatt akciós) Nézd meg itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Zsuzsa

    2011. március 20. vasárnap

    Kedves Ági,

    a terhességem alatt elég sok stressz ért (munkahelyi és párkapcsolati téren egyaránt), amitől féltettem és szerettem volna óvni a babámat, de mivel én magam is nagyon megszenvedtem ezeket, így nem tudtam „védőfalat” vonni köré. Már akkor is külön aggódtam amiatt, hogy mindezekből ő mit érezhet, és most, szülés után (a kislányom 8 hetes) egyelőre úgy tűnik, kiegyensúlyozott baba, de félek, hogy tettem károkat benne. Van valami módszer arra, hogy ezeket jóvátegyem, felülírjam? Jövő héttől járunk majd babamasszázsra, abban reménykedem, hogy azzal majd jobban egymásra tudunk hangolódni, és fel tudom oldani benne az esetleges „lerakódásokat”, de ha van ezen kívül valami jó tanácsod, azt örömmel venném.

    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Nem kell aggódnod emiatt, a baba ugyan nagyon könnyen átveszi a rossz hangulatot, a stresszt, de ugyanolyan gyorsan felül lehet benne írni nyugodt, kiegyensúlyozott környezettel ezeket a rossz élményeket.

  • Anett

    2010. augusztus 11. szerda

    Kedves Ági,

    Csatlakoznék Beatrix hozzászólásához, mert a kapcsolatanalízis egy csodálatos dolog! Nagyon sokat segít az első babájukat váró, még számtalan kérdéssel küzdő nőknek közelebb kerülni a picihez és ezáltal magabiztosabbnak lenni. Én is járok a Raffai doktorhoz, de már a szűk családi körön belül is tapasztaltam hogy mennyire nyugodtak, érdeklődőek, kiegyensúlyozottak az olyan babák, akik születésük előtt analízisre jártak. Nyilván lehetnek kivételek, ez sem garancia, viszont érdemes elolvasni a könyvet, elgondolkodni a témáról.

    Én szívből ajánlom mindenkinek!

    Üdv,
    Anett

  • Beatrix

    2009. május 06. szerda

    Kedves Ági,
    örülök, hogy feltetted ezt a témát. Én a könyv egyik írójához járok kapcsolat analízisre. Nekünk sajnos nagyon nehezen jött össze a baba, így már a terhességem előtt is jártam hozzá, mert sokat tud segíteni a meddő párokon is. Ha valakit érdekel a dolog és ír nekem a swanny@freemail.hu-ra, szívesen megadom az elérhetőségét a Raffai doktornak.
    Szép napot, Bea

  • Zuzu

    2009. január 20. kedd

    Azt szeretném megkérdezni, hogy hol kapható ez a szülésfelkészítő cd, amin meditáció is van? Köszönöm előre is.

    Válasz: babastart.kismamablog.hu/szulesfelkeszito-tanfolyam

  • Vida Agi

    2008. december 15. hétfő

    Örülök, hogy tetszett 🙂

  • Judit

    2008. december 15. hétfő

    Kedves Ági! Az „igazi szülésfelkészítő” Cd-t megvettem, és a meditáció olyan csodálatos élménnyel ajándékozott meg, hogy ha más nem is lett volna rajta, akkor is megérte volna…(harmadik babánkat várjuk). Köszönöm!