Kismamák és pénz

A gyermekvállalással új élet kezdődik, sok szempontból. Pénzügyileg is. Nem csak azért, mert csökken a jövedelem, hanem azért is, mert új típusú feladatokkal és felelősséggel kell szembe nézni. Nem véletlenül indul – információink szerint az országban elsőként – kismamák és pénz témában tréning Budapesten. A tréninget Csapó Ida női önismereti tréner, nők és pénz specialista, a GazdagNők.hu honlap tulajdonosa, blog írója tartja – vele beszélgettünk.

Kismamák és pénz– Mi a tapasztalatod a kismamák esetében a pénzügyeknél?
Csapó Ida: Ha valakit addig nem is foglalkoztatott, hogy hó végére mennyi marad, hogy miből fizetik ki a lakáshitelt, vagy nem okozott gondot a családban a pénz be- és elosztása, a baba érkezésével elkezdik újragondolni a legtöbb helyen a pénzügyeket is – mert egyszerűen ezt meg kell tenni. Ekkor jön el óhatatlanul az az idő, hogy meg kell tanulni felelősséggel gazdálkodni, beosztani a pénzt, és mellette tudatosan készülni a jövőre, akár 10-15 évre előre is. A jövedelem jelentős csökkenése is szorongással töltheti el a kismamákat, és párkapcsolati problémákat is okozhat a kereseti egyensúly felbillenése.

– Mik a legjellemzőbb aggodalmak a megváltozott anyagi helyzet miatt a kismamákban?
Csapó Ida: Ezt nyilván legjobban a kismamák tudják, de azért nekem is vannak információim. Többször előfordul, hogy azért aggódnak, hogy nem tudnak kijönni a pénzből, mert nem tudják, hogyan is bánjanak vele jól – különösen, ha jelentősen lecsökkent a megszokott havi összeg. Így törvényszerűen aggódnak a hitelek visszafizetése miatt, mert szinte nincs olyan fiatal pár, kisgyerekes család, ahol ne lenne hitel. Szorongsz a havi kiadások-bevételek egyenlegét nézve, már ahol egyáltalán vezetnek ilyesmit. És hát előfordulnak nézeteltérések a párjukkal a pénz miatt, aminek szerintem nagyon jó lenne megérteni a valódi gyökereit, mert úgy lehetne igazán változtatni rajta.

Ebben a megváltozott élethelyzetben sok kismama kezdi egy idő után bizonytalannak érezni az adott anyagi helyzetén túl a jövőjét is anyagilag, ugyanis gyakran hallani mennyire nehéz visszatérni a munkaerőpiacra, különösen családbarát módon.

– Hogyan segít mindezekben a „Kismamák és a pénz” tréning?
Csapó Ida: Mint minden önismeretet, így a női pénzügyi önismeretet is általános, azaz minden nőre vonatkozó kérdéskörrel szükséges kezdeni. Ugyanis ezen alapok nélkül olyan lenne az egész, mintha homokra építenénk házat. A tréning során
egészségesebb hozzáállást lehet kialakítani a pénzhez, fényt lehet deríteni a saját káros hiedelmekre, megismerhetik a résztvevők a saját pénzügyi típusukat, annak előnyeit és hátrányait, megérthetik, hogy a párjuk férfiként miért gondolkodik másképpen a pénzről, mint ők nőként, hasznos pénzkezelési tippeket kaphatnak, és nem utolsó sorban összebarátkozhatnak a pénzzel.

Mindezeket támogató női körben tudjuk megbeszélni abban a reményben, hogy mindenki el tudjon indulni a saját anyagi függetlensége felé is. Ami még nagyon fontos: a tréning személyiségfejlesztő – tehát önismereti trénerrel találkoznak a résztvevők a személyemben, NEM biztosítási ügynökkel, adó-, hitel vagy pénzügyi tanácsadóval!

– Milyen témákról lesz szó a tréningen?
Csapó Ida: Pontokba szedném a választ:

1.Pénzügyi önismereti tesztet tölt ki minden résztvevő, így megtudhatja a jellemző pénzügyi személyiségtípusát, és azt is, hogy mihez kezdjen vele.

2.Pénzügyi előéletünk és női előítéleteink: hangok a múltból – hangok magunkból. Ez egy további nagy témakör, és idekapcsolódik a támogató köreink tudatosítása is, azaz hogy a szokásaink változtatásában kik segíthetnek nekünk közvetlen környezetünkből.

3.Nők, férfiak és a pénz – a pénzkezelés és a pénzgazdálkodás eltérései a két nem esetében, ez szintén téma lesz. Ez kötődik az első témakörhöz is, mert az ellentétek gyakran vonzzák egymást, és feszültségeket generálnak. Tehát „kitárgyaljuk” az ún. polarizációs mintákat is a pénzügyi személyiségtípusok esetében, illetve az általánosabb polarizációs mintákat is, amelyek a pénzügyeinket, azok intézését befolyásolják.

4.Sokféle mítosz él bennünk a pénzről, és nagyon tanulságos ezek nyomába is eredni.
Mindez gyakorlatiasan tesszük, hogy minél többet tudjanak tanulni a résztvevők. Tehát lesznek önismereti gyakorlatok, pénztippek – hasznos jó tanácsok arról, hogy hogyan legyen valaki kismamaként is sikeresebb a pénzkezelésben, a pénzgazdálkodásban.

Az idén, 2008-ban ez lesz az utolsó tréning lehetőség ebben témában! Mivel rengeteg más ötletem is van, nem tudom, hogy jövőre egyáltalán mikor lesz hasonló tréning, tehát érdemes most jelentkeznie annak, akinek aktuális a téma. Csak azt tudom mondani, hogy ne hagyja ki ezt a mostani lehetőséget, ha valaki kicsit is komolyan gondolja a pénzügyei karbantartását!

– Előfordult-e már, hogy valaki túl nagy elvárásokkal érkezett a tréningedre?
Csapó Ida: Igen, és törvényszerűen csalódás a vége. Ezért el is mondom, hogy mit nem várhatnak a résztvevők: nem kapnak azonnali megoldásokat, mert egy személyiségfejlesztő, női önismereti tréningen vesznek részt, aminek segítségével először önmagukon kell dolgozniuk. Így találhatják meg a megfelelő és saját(!) megoldásaikat, módszereiket, és indulhatnak el egy olyan úton, amiről ma tán álmodni sem mernek.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Ancsa

    2009. szeptember 14. hétfő

    Először is GRATULÁLOK ehhez a honlaphoz, nagyon érdekes, és hasznos tanácsokkal látja el a kismamát. Én 3 gyerkőcömet nevelem egyedül, és meg kell mondjam őszintén, dolgozni mellettünk az utóbbi 1,5 évben nagyon keményen kellett, hogy megéljünk. ÁM! A bökkenő az lett, hogy a gyerekeimnek (és magamnak is) olyan veszteséget sikerül „összelapátolnom”, hogy hosszú időkbe telik, még lelkileg ebből mindannyiunk feláll. Nagyon keveset voltam velük, rengeteget dolgoztam (reggeltől estig) és aztán hulla fáradtan nem voltam hasznos sem nekik, sem mint anya magamnak sem.
    Itt ragadnom meg az alkalmat, ha valakinek segíteni tudok, egy itthonról végezhető munkát találtam, amit ha komoly a szándék, és kitartás, a gyerek(ek) mellett lehet végezni. SEMMIHEZ NEM FOGHATÓ ÉRZÉS! Velük vagyok, a ház körüli teendők végzésével, napi friss kajával és anya meleg ölelésével várom őket haza. Így is lehet, ha komoly pénzkeresési szándéka van az embernek. Keressetek bátran, ha valakinek segíteni tudok, és affinitást érez a gyerekek mellőli pénzkereséshez. További szép napot Mindenkinek! 🙂

  • Tóth Vera

    2009. augusztus 12. szerda

    Teljesen igazad van, jobb előtakarékoskodni. Pont múlthéten járt nálam egy fiatalember, aki ezzel foglalkozik és nagyon jó megtakarítási formát ajánlott, így lehet hogy teljesen el tudom kerülni a hiteleket és nem félek, hogy a kisfiam nem tud majd suliba járni.

  • Nagy Eszter

    2008. szeptember 25. csütörtök

    Valóban hasznos lehet ez a tréning azok számára, akik még nem találták meg maguknak a gyerek mellett végezhető kiegészítő tevékenységet. Egy kis pénzügyi kultúra mindenkiéppen sokat segít, aztán el lehet kezdeni gondolkozni, hogy hogyan tovább, hogyan is keressünk többet. Persze nagyon jó dolog ha valaki sikeresen beosztja a pénzét, de még jobb megtanulni többet keresni.

  • Nagy Éva

    2008. szeptember 25. csütörtök

    Szeretem, amikor arról van szó, hogy szegény kismama aggódik az anyagiak miatt.. Nincs is annyi pénz, meg több gyerek- több pénz, DE most itt egy tréning, ami majd így meg úgy segít.. Csak adj ki erre is X ezer Ft-ot… Ha lenne.. De 10ezer forintunk sincs, nemhogy mégtöbb….

  • Hitelt keres

    2008. szeptember 24. szerda

    Hitelek, kölcsönök helyett érdemesebb a gyermek áldás előtt takarékoskodni, ha erre van lehetőség. Ha nincsen akkor valamilyen otthoni munka lehetőséget nézni, kigondolni.