Kicsi has, kicsi baba?

Vannak olyan tévhitek, amiket állandóan visszahallok, holott számtalan helyen megcáfolták már őket. Az egyik ilyen, hogy ha az anyukának kicsi a hasa, akkor kicsi a baba, illetve, hogy nagy pocakban csak nagy baba lehet. Olykor bizony még védőnőktől és szülésznőktől is hallhatjuk ezt a bölcsességet, aminek persze semmi valóságalapja nincs.

Kicsi has, kicsi baba? A has mérete semmi mástól nem függ, mint az anya alkatától, terhesség előtti testsúlyától, testmagasságától, valamint attól, mennyit hízik a terhesség alatt. Így lehetséges, hogy egy 40 kilós anyuka, aki 20 kilót szed fel hatalmas pocakot növeszt, viszont ha egy 100 kilós anyuka csak 5 kilót hízik, akkor a pocakja csak iciripicirit nő hozzá képest.

A baba születéskori testsúlya leginkább öröklött dolog, amit részben külső tényezők is befolyásolnak. Ha például az anya cukorbeteg, nagyobb eséllyel születik méretesebb babája. Ha mindkét szülő alacsony, vékonyka, akkor átlagos méretű vagy annál kisebb újszülöttjük születhet, míg két magas szülőnek jó eséllyel lesz átlagos vagy átlagosnál nagyobb súlyú csecsemője. A táplálkozásnál csupán a szélsőséges koplalás az, ami hátrányosan befolyásolhatja a baba testsúlyát, a lepény ugyanis úgy működik, hogy minden értékes tápanyagot „megkaparint” a magzat számára. Ha valamiből kevés jut a táplálékkal a szervezetbe, a lepény megpróbálja máshonnan megszerezni (pl. a kalciumot a fogakból vonja el). Folyamatos koplalás esetén idővel nincs honnan elvonni a tápanyagot és ez a magzat kárára lehet, fordítva azonban ez az elmélet nem igaz, azaz a többlettápláléktól nem lesz nagyobb a baba.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Gigi

    2011. február 17. csütörtök

    Sziasztok!

    35 hetet betöltött kismama vagyok és kicsinek ítélik meg a babát. A súlya kb 2300g, a hasam hatalmas, igaz harántban fekszik, állítólag azért. Tervezett császár lesz a 39. hét végén, nem lesz túl pici babánk?

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Egyáltalán nem, a baba fejlődése egyedi a 12. héttől, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel születnek, ezért a különféle értékekben 2-3 hetes eltérések lehetnek az átlagtól.

  • Evelin

    2011. január 21. péntek

    Sziasztok!
    Én 28 hetes kismama vagyok.Kb 160 cm magas,51 kg-mal kezdtem a terhességet,most 58 vagyok,amire azt mondják egyes szakértők hogy megfelelő súlygyarapodás.A terhes gondozást tartó doktornő mégis kicsinyli a pocakomat,szerinte kicsi a babám.Azt javasolta,hogy ne a 32 hetes UH-ra menjek,hanem korábban hogy kiderüljön valóban kicsi e a gyermekem.18 hetesen még alig volt pocakom,akkor azt mondta egy másik doki az UH-n hogy tökéletesen átlagosak a kis manó méretei,és attól hogy kicsi a hasam ne pánikoljak,mert ő pont akkora amekkorának lenni kell.És a poci nagysága és a baba méretei nincsenek összefüggésben.Akkor most mi a helyzet?Kinek higgyek?Mit tudnak csinálni ha mégis kicsi a babám?

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      A baba mérete valóban nem a pocak méretétől függ, nem kell aggódnod emiatt, a pocak mérete kizárólag alkati kérdés.

  • juhos renáta

    2010. szeptember 23. csütörtök

    SZiasztok azt akkaromkérdezni hogy 43kg -ml keztem a terheséget és mos 7-honapos vagyok 89-90cm res a hasam nem kicsi és 50 kgram vagyok

    Válasz: Egyáltalán nem kicsi, tökéletes az eddigi hízásod.