Ennivaló kérdések (INTERJÚ)

Számtalan kérdést vet fel a várandósság és szoptatás alatti étrend. Mit együnk, hogy ne hízzunk túl sokat? Ehetünk-e édességeket? Mit lehet enni szoptatás alatt és mit nem? A Kismamablog Facebook követői által feltett kérdésekre Bihari Nóra dietetikus, Metodic életviteli tanácsadó válaszolt.

V.Á.: Milyen diétát tartsunk, hogyan étkezzünk, hogy ne legyen túl nagy a hízás? Mi az optimális hízás terhesség alatt?

metodic, terhesség hízás, szoptatás fogyás, szoptatás hízás
B.N.: Számos kutatás bebizonyította, hogy a terhességet megelőző tápláltsági állapot és az újszülött születési súlya között igen szoros összefüggés van. Ha a terhességet megelőző testtömeg 15 %-kal alacsonyabb a kívánt optimális testsúlynál, nagyobb az esély a csecsemő alacsonyabb születési súlyára.  Az anya túlsúlya sem előnyös, obesitas (elhízás) esetén sokkal gyakoribb a gesztációs diabétesz (terhesség alatt jelentkező cukorbetegség), toxémia, húgyúti fertőzések, szülési komplikációk és az újszülött felnőttkori elhízása is.

Egészséges várandós nőknél 10-12 kg a súlygyarapodás a terhesség alatt. Túlsúly, elhízás esetén ennél kevesebb súlynövekedés javasolható 7-8 kg. Ez az első 10 hétben lassú, heti 115g, majd 300 g. Ikerterhesség esetén a súlygyarapodás általában 12-18 kg. A súlytöbblet: a magzat, a méhizomzat, a méhlepény, a magzatvíz, a folyadék visszatartás (duzzadt lábszár, külső nemi szervek), a zsírlerakódás és a felhígult vér tömegéből adódik össze. A zsírlerakódásnak jelentős szerepe van, tartalék tápanyagraktárként funkcionál, melyet a mama szervezte a szoptatás ideje alatt fog felhasználni.

A terhesség alatti szélsőséges diétázás, vagy elégtelen, hiányos táplálkozás is árthat a magzatnak: vérkeringési zavarokat okozhat, mely felnőttkorban szívbetegséghez, cukorbetegséghez  vezethet.

Az éhező kismamák gyermeke ugyanakkor hajlamosabb lesz a felnőttkori elhízásra is. A zsírdús, könnyen felszívódó szénhidrátban gazdag táplálkozás magasabb születési súlyt eredményezhet.

A legjobb megoldás, ha a kismama ismeri saját szervezetének egyedi igényeit, vagyis az anyagcseretípusát és ennek megfelelően étkezik.

V.Á.: Milyen ételeket együnk várandósság alatt, hogy ne vizesedjünk?


B.N.: 
Tapasztalataink alapján a várandós hölgyek hormontípusa a terhesség első trimeszterében megváltozik. Ez azt jelenti, hogy hízást és vizesedést okozhatnak ilyenkor a zsíros tejtermékek, fűszeres, csípős ételek, a vörös húsok. Általánosan elmondható, hogy a magas só tartalmú ételek is hozzájárulnak a víz megkötéséhez. Ilyen esetben kerülendők: sós nassolnivalók, krékerek, juhtúró, egyes sajtok és pékáruk.

V.Á.: Várandósság alatt reggel néhányaknál farkaséhség alakul ki, másoknál étvágytalanság és hányinger jellemző. Gyakori az ún. kívánosság is, amikor egy bizonyos ételt kíván mindenképpen enni az anya és gyakran ebben nem tud mértéket tartani. Lehet-e ezen segíteni, változtatni étkezéssel? 




B.N.: Jellemző a terhesség kezdeti időszakában, hogy a kismamák egyes ételeket megkívánnak, míg addig szívesen fogyasztott ételeket elutasítanak, undort keltőnek találnak. Tiszteletben kell tartani az anyuka döntését, semmit nem szabad erőltetni, amíg az nem vezet egyoldalú táplálkozáshoz.
A kívánós reakciók az energiaszinttel, a sejtek aktuális energiaellátottságával szoros összefüggésben állnak. A személyre szabott, anyagcseretípusnak megfelelő táplálkozással, ez az érték emelhető, illetve az ingadozások kiküszöbölhetőek. Nem megfelelő élelmiszerek fogyasztása esetén az energiaszint alacsonyabb lesz, mint az optimális és megjelennek a kívánós reakciók.


A kismamák 70%-nál hányinger jelentkezik a terhesség kezdeti időszakában. A panaszok enyhítésére ajánlott felkelés előtt néhány szem teljeskiőrlésű keksz, kétszersült, hideg tea.

V.Á.: A várandósság alatt gyakran javasolják a különféle terhes vitaminok szedését. Szükségesek ezek vagy lehet étellel is pótolni őket? Milyen étrendet kövessünk, hogy a megfelelő vitaminbevitel meglegyen?


B.N.: A terhes nők A-, B-, C-, E-vitamin, cink, jód szükséglete 25-30%-kal nő meg, míg a kalcium, a foszfor, a magnézium 50%-kal. A folsavszükséglet megduplázódik. A D-vitamin ajánlott mennyisége is jelentősen megemelkedik. Megfelelően összeállított étrenddel a szükséglet fedezhető. Érdemes már a fogamzás előtt elkezdeni a folsav szupplementációt (folsav tabletta szedését) és folytatni azt a 12. terhességi hétig. Ezzel csökkenthető a velőcső záródási rendellenességek előfordulásának kockázata.

Ajánlott emellett a D-vitamin, az omega-3 zsírsav és a probiotikus étrend kiegészítők fogyasztása. Szükséges a megfelelő A-vitamin ellátottság, de kerülni kell annak túlzott bevitelét (max. 3000 mcg/nap) étrend-kiegészítős pótlását. A kismama tartózkodjon a máj és a májjal készült ételek túlzott fogyasztásától.

A vásárolt étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban két fontos tanács:
– méressük be az adott készítményt, hogy a szervezetünkre milyen hatást gyakorol

– természetes eredetű készítményeket válasszunk!


V.Á.: Terhesség alatti székrekedés elkerülése étrenddel?


B.N.: 

A várandósság ideje alatt gyakran lassul a bélműködés, székrekedés lép fel. Ez ellen az élelmi rostokkal tudunk tenni. Legyen minél rostdúsabb az étrend (teljes kiőrlésű pékáruk, gabonapelyhek, korpák, zöldségek, gyümölcsök stb.). A rostok önmagukban nem elegendőek, csak megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel együtt érhetjük el a kívánt hatást. Igyon legalább napi 2,5-3 l cukor- és energiamentes folyadékot, szénsavmentes ásvány- vagy forrásvizet, aminek az összes oldott ásványi anyag tartalma 500 mg/l alatt van.

V.Á.: Hogyan étkezzünk terhesség alatt? Mit lehet enni? Kell-e kettő helyett enni? 




B.N.: Az energiaszükséglet mintegy 15%-kal nő meg, amely kb. +300 kcal-t jelent. Természetesen az össz energiaszükséglet függ a kismama tápláltsági állapotától, alapanyagcseréjétől, fizikai aktivitásától, korától. Ez az energianövekedés főként a II. és III. trimeszterre vonatkozik. Ideális testsúly esetén az étvágy jó irányadó. Ezek alapján a gyakran ismételgetett „egyél drágám, kettő helyett eszel” elméletnek nincs létjogosultsága.

A várandós anya fehérje szükséglete áltatában naponta 6-10 g-mal, szénhidrátigénye 25-30 g-mal nő, és 1-2g-mal több zsírra van szüksége.

Az esszenciális zsírok (azok a zsírok, melyek előállítására a szervezet nem képes) fogyasztása kiemelt jelentőségű. Az omega-6 és omega-3 zsírsavak ajánlott aránya 4:1-hez. Ezek a zsírok az I. trimeszterben a zsírdepó lerakódásához, a II-III. trimeszterben az idegrendszer és a retina fejlődéséhez, az optimális növekedéshez szükségesek. Magyarországon a terhes és az újszülöttek omega-3 ellátottsága elégtelen. Ez a tény is a tengeri halfogyasztás fontosságát emeli ki.


Gyakorlati tanácsok:
• táplálkozzon az egészséges táplálkozás irányelvei szerint
• egyen többször keveset, étkezzen napi 4-5 alkalommal
• kerülje a nehéz zsíros, puffasztó ételeket
• étrendjét jellemezze a változatosság: a táplálkozási ajánlások szerinti 4 élelmiszercsoport (gabonafélék, tejtermékek, zöldség-gyümölcsök, húsok, zsírok-olajok) mindegyikéből megfelelő mennyiségben és arányban válasszon


Az általános ajánlásokon túl, személyre szabott tanácsokat az anyagcseretípus mérés után kaphatunk. A mérési eredményekből a szükséges tápanyagok pontos aránya, és ajánlott élelmiszerek listája is meghatározásra kerül.

V.Á.: Hogyan étkezzünk úgy a szoptatás alatt, hogy eltűnjenek a várandósság alatt felszedett kilók, de azért a tejmennyiség se csökkenjen?


B.N.: 
A várandósság ideje alatt felszedett plusz kilók leadásának ideje nem a szoptatás idejére tehető. A fő cél, hogy egészséges, változatos táplálkozással az anya szervezete megkapjon minden szükséges tápanyagot. Átlagosan -25-30%-kal (500-700 kcal) emelkedik meg az energiaigény. 
A legjobb táplálék a csecsemő számára az anyatej. Megfelelő mennyiségben és arányban, könnyen emészthető formában tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyek a csecsemő megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges.

A csecsemő fejlődésével párhuzamosan változik az anyatej összetétele is a pici igényeinek megfelelően. Az anyatej immunanyagi, védőtápanyagai hozzájárulnak az immunrendszer kialakulásához, a betegségekkel szembeni jó ellenálló képességhez. (pl. légúti megbetegedések, középfülgyulladás, húgyúti fertőzések.) Emellett az anyatej vastartalma csökkenti a vashiányos anaemia kialakulásának kockázatát. Az anyatej vas tartalma alacsonyabb a tehéntejéhez képest, de ötször annyi mennyiség szívódik fel belőle. Hosszúláncú, többszörösen telítetlen zsírsavjai (arachidonsav, DHA) az agy és a retina funkciójának zavartalan fejlődéséhez nélkülözhetetlenek. A szoptatás csökkenti egyéb betegségek kialakulásának rizikóját is pl. allergiák, I-es típusú diabétesz.



Az anyatej összetevőinek egy része független az anyai táplálkozástól, egyes létfontosságú tápanyagok szintje állandó (fehérje, tejcukor, zsír, kalcium), így a kismama hiányos táplálkozása esetén saját szervezetétől vonja el azokat. Azonban az anyatej zsírsav összetétele, az A-vitamin, B2, B12, biotin, folsav és C-vitamin tartalmát az anyuka étrendje nagymértékben meghatározza.

Ha anyagcseretípusunknak megfelelően táplálkozunk a terhesség alatt és után is, a plusz kilók magától lemennek és nincs szükség „fogyókúrákra”.

Megfelelő tejelválasztás esetén a szoptató anyukának napi átlagban kb. 850 ml teje termelődik, ennek megfelelően a folyadékigény 750-850 ml-rel nő meg.
A tejelválasztást számos praktikával fokozhatjuk. Elsőként említendő a folyadékfogyasztás. A gyógynövények közül az édesköménynek, az ánizsnak és a citromfűnek van pozitív hatása a tejtermelésre. Ne feledkezzünk meg az elegendő folyadék fogyasztásról. 

V.Á.: Van, aki hízik a szoptatás alatt, van, aki fogy, van, aki pedig képtelen leadni a súlyfeleslegét. Mitől van ez? Lehet-e tenni valamit ellene?



B.N.: Ne legyünk türelmetlenek, ne a szoptatás ideje alatt akarjuk visszanyerni a várandósság előtti formát. Ebben a szakaszban a fő cél a kicsi táplálása. Kerüljük a szélsőségeket, sem a koplalás, sem a mérték nélküli evés nem célravezető. Együnk mértékkel, anyagcseretípusunknak megfelelő tápanyagarányokkal. A szoptatás alatti testsúlygyarapodás a rendszertelen étkezésnek, „csipegetésnek” köszönhető. A másik gyakran előforduló példa, amikor az anyuka nem szán elég időt magára, és elfelejt étkezni.

 Az emésztőrendszer működéséről itt olvashatsz bővebben

V.Á.: Mit lehet tenni, ha valaki csak fogy-fogy szoptatás alatt és már nem akar tovább fogyni? Mi állhat ennek a hátterében?


B.N.: A szoptatás megnöveli a napi energiaigényt. A tejtermelés átlagosan napi +500-700 kcal többletet jelent. A testsúlycsökkenés okát elsőként az étrend átgondolásával kell kezdeni. A felmerülő kérdések: minden tápanyagot megkap a szoptatós anyuka szervezete, elegendő a bevitt energia? Egyes emberek domináns hormontermelő mirigye a pajzsmirigy. Ők általában genetikailag vékonyabb testalkattal rendelkeznek és kevésbé hajlamosak a hízásra. Bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után a pajzsmirigyük még jobban aktivizálódik, ezáltal még több hormont termel, amitől felgyorsul az anyagcsere és kevesebb tápanyag épül be. Kóros fogyás esetén orvosi kivizsgálás szükséges! 


V.Á.: Számos olyan étel van, amit nem javasolnak a szoptatás alatt fogyasztani, mert  a babánál hasfájást, puffadást okozhat, vagy a tejtermékek fogyasztása bőrtüneteket, ekcémát. Létezik-e összefüggés eközött? Valóban „átmennek-e” az anyatejbe ezek az anyagok?



B.N.: Igen, a fogyasztott élelmiszerek meghatározzák az anyatej összetételét, illetve hatással vannak a csecsemőre. A hüvelyesek (borsó, bab, lencse), káposztafélék, gomba, zsíros-fűszeres, füstölt ételek, szánsavas italok a babánál puffadást, hasmenést okozhatnak. Allergizáló hatása miatt érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket, szójatartalmú készítményeket. Ha a családban előfordult már élelmiszerallergia, intolerancia érdemes a glutén tartalmú ételeket csökkentetni, elhagyni. Az egyéni élelmiszerintolerancia egyszerűen feltérképezhető az anyagcseretípus mérés segítségével, és ezáltal, azok az élelmiszerek, amik problémát okozhatnak kiiktathatóak az étrendből. Tapasztalataink alapján ez pozitív hatással van az anyatej minőségére is.

A hasfájós babáknál például nem ajánlott a tej fogyasztása.
A kávé, csokoládé a babánál nyugtalanságot idézhet elő. A koffein 1%-ka, az alkohol 0,25%-a kerül át az anyatejbe. Érzékenység esetén a csecsemő az alkoholtól aluszékony lesz, hányással reagálhat. 


V.Á.: A szoptatás alatt sok anyuka egész nap farkaséhes és az étvágyát csak szénhidráttal tudja csillapítani. Mit lehet tenni, hogy ne legyünk éhesek és mégis  egészségesen étkezzünk? Valóban akkora mumus a szénhidrát, mint azt mostanában sok helyütt hallani?




B.N.: A szénhidrát a fő energiaszolgáltató tápanyagunk. Azt, hogy milyen arányban van szükségünk szénhidrátra, az anyagcseretípus határozza meg. A szénhidrát nem „mumus”, de nem mindegy milyen minőségű szénhidrátforrásokból tevődik össze a napi bevitel. Törekedjünk arra, hogy jó minőségű, teljeskiőrlésű, rostban gazdag élelmiszereket válasszunk: teljeskiőrlésű malomipari termékek (lisztek, korpák stb.), teljeskiőrlésű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó pékáruk: kenyerek, zsemlék, müzlik stb. A szénhidrát, mint fogalom a legtöbb ember számára kenyeret, tésztát, burgonyát és rizst jelent, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a zöldségek is a szénhidrát források közé tartoznak! 

A várandósság, szoptatás ideje alatt gyakran előfordul, hogy megváltozik az anyuka táplálkozási típusa, hormontípusa. Ennek következtében, nőhet a szénhidrát igénye. 


Tapasztalataink alapján az úgynevezett „fehérje típusú” emberek reagálnak érzékenyen a szénhidrátok nem megfelelő arányú bevitelére. Ők sejt szinten a szénhidrátokat gyorsan alakítják át energiává, ezért többlet bevitel esetén hirtelen megemelkedik a vércukor szintjük, ami fokozott inzulintermelést vált ki. 
Így a glikolízis (szénhidrát bontás) sebessége felgyorsul, majd a folyamat végén a vércukor szint hirtelen lezuhan, ami kivált egy éhségrohamot.



V.Á.: Hogyan pótoljuk a vitaminokat, pl. kalciumot, ha nem ihatunk tejet, nem ehetünk tejtermékeket?




B.N.: Ha kalcium, akkor tejtermék! Sokan nem tudják, de a tejtermékeken kívül számos olyan élelmiszer van, ami kalciumban gazdag. Természetesen a felszívódási hatásfok a tejtermékekből a legjobb, de olajos magvakban (dió, mogyoró, mandula stb.), mákban, szezámmagban sokkal nagyobb mennyiségű kalcium található. Kalciumban gazdag az olajos hal, brokkoli, hüvelyesek, banán, spenót is. 
Számos élelmiszerhez adnak kalciumot, amivel szintén pótolhatjuk a tejtermékeket pl. rizstej, zabtej, mandulatej hozzáadott kalciummal.
Étrend-kiegészítő választásnál ügyeljünk arra, hogy természetes alapanyagokból előállított terméket válasszunk és lehetőség szerint mérjük be, hogy milyen hatást gyakorol szervezetünkre. 

Tapasztalataink alapján 10 emberből 7 reagál érzékenyen a tejre vagy a tejtermékekre, ráadásul két hormon típusú csoport túlzott fogyasztása esetén hízik is tőle.


V.Á.: Tényleg kerülni kell az édes ételeket? Gond az, ha mindennap fogyasztunk valami kicsi édességet, cukros ételt?




B.N.: Az édességek, sütemények, hozzáadott cukrot tartalmazó desszertek nem az egészséges táplálkozás részei. A cukor egy üres kalória, ami semmilyen hasznos tápanyagot nem jelent számunkra. Elfogyasztása hirtelen vércukor emelkedés, majd visszaesést produkál, ebből mindössze annyit tapasztalunk, hogy hamarosan újra éhesek leszünk. Hosszabb távon, nagyobb mennyiségű cukros ételt, italt fogyasztva emelkedik az elhízás, illetve, az inzulinrezisztencia, II-es cukorbetegség kialakulásának kockázata az arra hajlamos embereknél.

Ez persze nem azt jelenti, hogy örökre le kell mondanunk az édes ízekről. Cseréljük le az alapanyagokat és készítsünk egészséges édességeket. Alapanyagul használjunk a cukor helyett xilitet – nyírfacukrot, eritritet, sztíviát. A fehérlisztet cseréljük le teljes kiőrlésű lisztre vagy akár korpára pl. zabkorpás muffin liszt hozzáadása nélkül. A tejet pótolhatjuk zabtejjel, rizstejjel, kókusztejjel. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem, melyek gyümölcscukortartalma önmagában hozzájárulnak az édes íz kialakításához.



Az anyagcsere és hormontípus meghatározásról itt olvashatsz bővebben.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Zókáné K. Emese

    2013. november 17. vasárnap

    KEdves Ági!

    Kisfiam 2 hét múlva tölti be a 6. hónapot. Kb 2 hete kb óránként eszik, max 2 (kivéve éjjel) Még anyatejcis. Néha kap almát, ma kezdtük el a répás almát, de most pár nap ki fog maradni a répából. NEm gond, hogy ilyen sűrűn eszik?
    Köszönettel:
    Zókáné Emese

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Egyáltalán nem gond. Fél éves kor körül is van egy növekedési ugrás, ez okozhatja.

  • Krisztina

    2013. július 29. hétfő

    Kedves Ági!
    13 hónapos a kisfiam és vele kapcsolatban lélektani illetve táplálkozási tanácsot szeretnék kérni tőled. Sajnos szoptatni csak 3 hónapig tudtam, de első pillanattól kezdve kapott tápszer kiegészítést. A kisfiam másfél hónapos volt, hogy hasra fordult, 5 hónaposan kúszott-mászott, felült, alig volt 6 hónapos amikor felállt és kapaszkodva tett pár lépést. 9 hónaposan már stabilan járt. Mára már szalad. Alapvetően egy vidám kisbaba, kisgyerek, de az étkezésekkel nagy gondban vagyunk. Ha tehetné, egész nap csak tápszert enne cumisüvegből. A hozzátáplálást a megfelelő ütemben már 5 hónaposan elkezdtem. Minden egyes étkezés számomra és számára is egy rémálom, mert csak pár falatot hajlandó megenni, pedig már 10 foga van. Gyakorlatilag 3 óránként igényelné az étkezést, napi 6x eszik, ebből próbálom tartani azt, hogy maximum napi 3x kapjon tápszert cumisüvegből (ebből 1x tejital). Itatópohárból csak a vizet fogadja el. Van pár nap olyan, amikor mindent elfogad, de van, hogy semmit. Rájöttem, hogy ez hiszti, mert mindent megenne akkor, ha szaladgálhat közben, de ezt nem engedem neki. A védőnő szerint értelmileg olyan 17 hónapos szinten van. A másik problémám, hogy vannak olyan napok, amikor még a banán is átmegy rajta. Ezt nem írnám a fogzás számlájára, mert mostanában nem veszem észre, hogy jönne a foga. A laktáz enzim cseppeket 9 hónapos korában hagytuk el, és lázmérőzni is sokáig lázmérőztem (4-7 hónapig).
    A kisfiamnak az életéből gyakorlatilag kimaradt egy periódus, hirtelen nyílt meg előtte a világ. Gyakorlatilag pár hét elteltével a fekvő babából már álló baba lett. Hirtelen annyira sok inger érte, amit be is fogadott, hogy szinte a mai napig nem tud megülni egy pillanatra sem. Tornászni és úszni is a 2 éves korúakkal járunk, mert a saját korcsoportját már bőven meghaladta a kisfiam. Ebben az esetben és életkorban beszélhetünk-e hiperaktivitásról? A hirtelen mozgás- és értelmi fejlődése kapcsolatban lehet-e az étkezéssel? Érdemes lenne elmennünk gasztroenterológushoz? Mit lehet ilyen esetben tenni? Vannak-e erre megfelelő praktikák? Lélektani szempontból az ilyes fajta fejlődés hogyan hat a gyerekre? Lehet ebből kára, hátránya később? Le fog ez lassulni a saját korcsoportjához?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Ebben a korban minden baba hiperaktívnak tűnik egy felnőtthöz képest 🙂 Természetes, hogy hullámzó az étvágya, ami a fogzásnak és a nagy melegnek is betudható. Ráadásul mivel nagyon mozgékony, nincs türelme enni. Ezen úgy lehet segíteni, hogy egyre több mindent ehet egyedül, darabos ételeket, amiket ő csipegethet fel, és minél kevesebbet eteted. A legtöbb étel adható darabos formában is, pl. a zöldségekből is lehet főzelék helyett felfújtat készíteni, vagy zöldségszószt tenni penne tésztára, ami jól felcsipegethető.

  • Judit és Zsolt

    2013. július 17. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányunk 17 hónapos, megfelelő fejlettségű, de három hónapja gyakorlatilag egy dekát nem hízott, sajnos meglehetősen rossz evő, és mindig is az volt. Jelenleg 10780 gr., a 15 hónapos oltásnál 10860 volt, vagyis ebben volt fogyás is. A „rossz evő” azt jelenti konkrétan, hogy periodikusan változik az étvágya: egy hétig nagyjából megfelelően táplálkozik, aztán két hét „rémálom”, ami azt jelenti, hogy vannak napok, akár több is egymás után, amikor egy-két falaton kívül gyakorlatilag semmit nem eszik. Akkor sem, ha hallhatóan korog a gyomra. Amikor van étvágya, nem válogat, amikor nincs, bármit kap, nem kéri. Már nem főzünk neki külön, azt eszi (enné), amit mi. Ebben a főzelékektől kezdve a húsokon, gyümölcsökön át a tésztás ételig minden van, amit egy ilyen korú gyerek ehet. Voltunk gasztroenterológusnál, de semmi okosat nem tudott mondani.
    Az étkezési rend nagyjából napirendszerű, igyekszünk mindig ugyanakkor tartani az étkezéseket. Amikor van étvágya, próbál egyedül is enni, meglehetősen ügyesen. Ilyenkor megtapsolja és velünk is tapsoltatja magát 🙂
    Fizikai, szellemi fejlődése ettől függetlenül megfelelő, szépen jár, szavakat mond (sokat beszél, magyaráz 🙂 ), gyorsan tanul.
    3170 grammal született, de súlyos sárgasággal, ami jelentős fogyással járt, de ezt időben visszahízta. Jelenleg is szopizik még, de már csak esténként van komfortszopás. A tápszert sose fogadta el csecsemőkorában. Ezzel azért próbálkoztunk olykor, mert már cicin is meglehetősen hektikusan evett.
    Nemrég vizsgálták lisztérzékenységgel is, ez negatív lett. Amit tudunk, hogy a fokhagymától kiütést kap, tehát anélkül főzünk.

    Egyszóval tanácstalanok vagyunk. Kihez forduljunk, mit változtassunk? Tudsz segíteni?

    Figyelmedet és válaszodat előre is köszönjük!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Nyár van, meleg, a kicsi fogzik, ezek mindegyike okozhatja, hogy néha jó étvággyal eszik, néha kevésbé jó étvággyal. Ebben a korban már nem kell folyamatosan híznia, gyakoribb, hogy 1-2 hónapra leáll a hízás (a sok mozgás miatt kicsit fogyhat is), aztán megint beindul. Jókedvű, jó súlyban van, nincs miért aggódnod.

  • Rita

    2013. június 18. kedd

    Kedves Ági!
    2 hónapos babámnál egy-két hete azt vettem észre, hogy kevesebbet eszik, mint kellene, bár már mérni nem tudom, mert annyit fészkelődik, hogy lehetetlenség, de nekem kevésnek tűnik. Viszont nem reklamál, hogy éhes lenne. Lehetséges, hogy vashiány okozza? Milyen tünetekből vehetem észre esetlegesen a vashiányt?
    Vagy csak ez az ingadozó időjárás, meg a 35 fok meleg miatt nem eszik rendesen?
    Köszönöm!
    Rita

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Ha naponta legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, kiegyensúlyozott, jól érzi magát, elégedett és igény szerint eszik, akkor nem eszik keveset. Előfordulhat, hogy az eddiginél gyorsabban tud szopizni, és a mell sem feszül már annyira, mint a szülést követően, ezért érzed most úgy, hogy kevesebbet eszik.

  • Zari Noemi

    2013. június 08. szombat

    A kislanyom 4honapos es majdnem 7kg es alig akar enni 6-7ora kozott eszik es akor is csak a 120ml es kozbe nagyon sok vizzet isszik mit lehet tenni adhatok neki akor mar szilardab eteleket es azok mik lehetnek.Valami baja van a tejel az elso napoktol milumil tejet isszik meg utalta?

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      4 hónaposan még semmiképpen ne adj szilárdabb ételeket. Ha nem kéri már a megszokott tápszerét, akkor válts tápszert a gyermekorvossal egyeztetve. A 120 ml egyébként nem kevés, naponta testsúlykilogrammonként 120 gramm a tápanyagigény ehhez a súlyhoz, tehát neki 840 gramm/nap. A sok víz a nagy meleg miatt kellhet neki és ilyenkor az étvágy is csökkenhet kicsit.

  • Orsi

    2013. június 07. péntek

    Kedves Ági!
    A kislányom 2 éves. Visszahúzódó, félénk tipus, fél az új dolgoktól, igy az új ételektől is. Még mindig csak pépes ételeket eszik, és nem hajlandó uj ételt megkóstolni, még pépesen sem.
    A gond 10 hónaposan kezdődött. Ébéd közben amit kivánt megkóstolhatott. Sült krumplit, főzelékeket stb. Amikor tanácsadásra elmentünk, és boldogan azt mondtam a doktornőnek, hogy mindent megeszik, azt felelte, hogy nem szabad mindent adni, csak főtt húst, és zöldségfélét, és disznóhúst sem szabad, csak egy éves kora után. Igy lekorlátozódott az ételek száma. Mire az egy évet betöltötte, nyár lett, a kánikulában alig evett. Elötte kicsit túlsúlyos volt, gondolom ez is hozzájárult az étvágytalansághoz. Ekkor még nem aggodtam.
    Késöbb többféle étellel próbálkoztam, a legtöbbet meg is kóstolta, de egy rossz napomon, ami nem tetszett neki azt is megetettem vele. Ezzel elértem hogy két hétig rettegett az evéstől, innentől új ételt nem akar megkóstolni és az etetőszékbe sem ült bele többet.
    Csak azokat az ételeket eszi meg amiket ismer. Asztalhoz sem akar ülni, ordit rugdalódzik. Próbáltam kifárasztani, és rávenni az evésre, evett is pár falatot, de hosszútávon nem járok sikerrel.
    Hogy tudnám elérni, hogy megkóstoljon ételeket? Mikor fog ez megváltozni? Vagy már visszafordithatatlan az ételek utáni kiváncsiság?

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Az evést nem lehet erőltetni. Sokkal többet számít a jó példa. Egyetek együtt, vond be őt is a főzésbe, terítsetek meg, üljetek le együtt az asztalhoz. Ha te is élvezed az evést, ő is megtanulja, hogy ez jó dolog, örömforrás és el fog múlni a szorongása ezzel kapcsolatban.

  • Szuzi

    2013. június 04. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsért fordulnék hozzád! Rengeteg írásodat, cikkedet elolvastam, nagyon szeretem a blogod!
    A kislányom most 4,5 hónapos. Három hetes kora óra tápszeres (desszertnek szopizik is kicsit), sajnos nem volt elég tejem. Néhány hete azonban nem igazán akarja meginni a tápot, próbálkoztam tejjel (ami eddig rendben volt, és ízlett, most nem), gyümölcslével, és már pépekkel is. Ezeket elfogadta, szívesen fogyasztotta, DE még túl korainak tűnik az átállás.
    Már ízesített táppal is próbálkoztam, de szívesebben fogyasztja a szörpöket, kanalas ételeket.
    A gyermekorvos még a vizet, teát is „tiltotta”-nagyon szereti a vizet-, és azt tanácsolta, hogy a következő ellenőrzésig semmit se adjak neki tápon kívül.
    Mit tehetnék? Ő az első gyerekem, nem szeretnék semmit elrontani már az elején.

    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 03. szerda

      4,5 hónaposan még korai a tápszeren/anyatejen kívül mást adni. Ha desszertnek szívesen szopizik és a tápszert már nem szereti annyira, akkor szoptasd inkább gyakrabban, ezzel megnő a tejtermelés és a fő tápláléka megint az anyatej lesz. Aztán emellé tudod majd beiktatni hamarosan, 5-6 hónapos kortól kezdve a pépeket. Nagy melegben vizet nyugodtan lehet adni kiegészítésnek.