Fogfájás terhesség alatt

A fogak állapotára mindenképpen oda kell figyelni terhesség alatt, hiszen egy gyulladt kezeletlen fog leterheli az immunrendszert és számos más betegség okozója is lehet. Éppen ezért nagyon fontos a terhesség elején kötelező vizsgálatot megcsináltatni és felmérni az esetleges kockázatokat.

 Fogfájás terhesség alattElőfordulhatnak olyan esetek, amikor fogfájás lép fel a terhesség alatt, és fájdalomcsillapításra lenne szükség, ekkor van igazán bajban a kismama, mert laikusként nehéz eldönteni, melyik fájdalomcsillapítót érdemes bevenni. A legjobb választás a homeopátia, hiszen ez nem tesz kárt a magzatban, mégis hatékony. Itt a fájdalom és a fellépő tünetek alapján lehet kiválasztani melyik szert alkalmazod a terhesség alatt fellépő fogfájás orvoslására. Tudnod kell azonban, hogy a fájdalomcsillapítás önmagában nem elég, nagyon fontos a fájós foggal mielőbb fogorvoshoz fordulnod.

A fogfájásra használható szerek:

ACONITUM 15 CH Hirtelen fellépő, éles fájdalom, ami már-már elviselhetetlenné fokozódik. Hideg hatására lép fel. Zsibbadás és szorongás kísérheti. Naponta 3×5 golyócskát lehet rá szedni.

APIS 15 CH Az ínyen jelenkező rózsaszín duzzanattal jár. Szúró-égető fájdalom lép fel, ami hideg borogatásra jobb lesz. Adagolása: napi 3×5 golyó.

ARSENICUM ALBUM 15 CH Ebben az esetben is szúró-égő fájdalmat érzel, de ez csak melegre javul. Adagolás: napi 3×5 golyó

BELLADONNA 15 CH Amennyiben lüktető fájdalomat, piros duzzanatot tapasztalsz, amely hideg hatására rosszabb lesz, akkor ez a te szered. Adagolás: napi 3×5 golyó

CHAMOMILLA 15 CH Ha a fájdalom melegre romlik, de hidegre nem javul, és a fájdalmat nehezen tűröd. Adagolás: napi 3×5 golyó

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • maria

    2011. május 04. szerda

    sziasztok utolso honapban vagyok a fogammal nem volt egesz terhesseg alatt semmi problemam de most be gyuladt mit tehetnek? koszonom

    • Gabi

      2011. május 06. péntek

      Mindenképp menj el fogorvoshoz, fölösleges szenvedni, ugyanis terhesség alatt is megcsinálják a legtöbb fogászati beavatkozást.

  • Niki

    2011. április 26. kedd

    Sziasztok énegy 10 hetes kismama vagyok!
    És azt szeretném tudni hogy ilyenkor a fogorvos huzhat e fogat vagy milyen beavatkozást csinálhat?Mert a hátso egyik fogam lyukas és ha bele megy az étel fáj!
    Köszönöm elöre is:)

    • Gabi

      2011. április 27. szerda

      Mindenképp menj el fogorvoshoz. A helyi érzéstelenítés miatt szoktak bizonytalankodni, de azt is lehet terhesség alatt alkalmazni. A fogorvosnak azért említsd meg, hogy babát vársz!

  • rian

    2011. április 24. vasárnap

    sziasztok! Azt szeretném tudni hogy a femibion szedése során megnő-e az étvágy?

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      A B-vitamin tartalom miatt előfordulhat.

  • olajos zsuzsanna

    2010. december 19. vasárnap

    azt szeretném kérdezni hogy az ínyem 3 napja be van gyulladva és nem tudom mit tegyek mert 2 hónapos terhes vagyok.van valami gyógymód vagy forduljak a fogászathoz mert kibírhatatlan ez a fájdalom és nagyon nagyon feldagadt az ínyem.kérlek segíts.

    • Gabi

      2010. december 20. hétfő

      Mindenképp menj el fogászatra, de a kezelés előtt mondd el, hogy babát vársz. Remélhetőleg könnyen tudnak segíteni, semmiképp ne szenvedj fölöslegesen!

      • erika

        2011. április 23. szombat

        es ha gorcsolok a hasam alatt a 13dik hetben akkor vehetek be valamit mert ez kibirhatatlan erzeess

        • Vida Agi

          2011. április 24. vasárnap

          Nospát be lehet venni, de fordulj mihamarabb orvoshoz.

  • Évi

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Sziasztok.Sajnos nekem is ez a problémám,hogy folyton be van gyulladva a bolcsességfogam.A fájdalom és az érzésteleníto miatt nem merem terhesseg alatt kihúzatni.Fogorvosnál voltam már,csak fertotlenítette,és szájoblogetot írt fel.Sajnos csak egy darabig volt hatása.Nem tudom mi tévo legyek,mert félek ha nagyon begyulladna,a fertozés esetleg rámehet a babára.

    Válasz: A gyulladt fog többet árt a babának, mint a érzéstelenítő, jobban jársz, ha most túlesel rajta.

  • anita

    2010. április 14. szerda

    Sziasztok! Ha tehetitek még teherbeesés előtt tegyétek rendbe a fogaitokat, mert a terhesség alatt tutira több bajotok lesz velük, mint korábban bármikor. Nekem két bölcsességfogamat kellett kihúzni egy-egy egész éjszakán át tartó szenvedés után. Lidocain helyett a biztonság kedvéért Ultracaint kértem zsibbasztónak. A kisbabám gyönyörű és egészséges. A következő baba előtt viszont előbb fogok fogorvoshoz menni, minthogy teherbeesnék, az biztos.