Terhességi cukorbetegség

Egyes kismamák megijednek, mások pedig lemondóan legyintenek, amikor kiderül, hogy terhességi cukorbetegségben szenvednek. Sokan hiszik azt, hogy nem kell komolyan venni az egészet, csak az orvosok túlzott óvatosságáról van szó ezesetben is, de az ellentábor tagjai is sokan vannak, akik már attól is megijednek, ha 1 zsemle kimaradt az előírt étrendből. De vajon valóban félni kell a terhességi cukorbetegségtől vagy egy újabb mumusról van szó?

Terhességi cukorbetegségAz aggodalmasoknak fontos tudniuk, hogy a terhességi cukorbetegség diagnózisa nem állítható fel egyetlen vérvétel eredménye alapján. A vérvételek arra valók, hogy kiszűrjék azokat, akiknél fennállhat a gyanú, diagnózis azonban csak akkor állítható fel, ha erre külön vizsgálatot végeztek. A szűrővizsgálatok közé tartozik a vérvétel és a zsemlés terhelés, a diagnosztikus vizsgálat az ún. cukorterhelés. Ennél reggel hétkor éhgyomorra meg kell inni egy 75g cukrot tartalmazó oldatot, ha két órával később a vércukor 7.8mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fent. Ha kicsivel a határérték alatt van, akkor viszont nem áll fent a betegség, de néhány hét múlva újabb tesztet érdemes csinálni.

Diagnózis esetén diétát kell kezdeni, amit nagyon szigorúan be kell tartani, ez biztosítja ugyanis, hogy a vércukorszint állandó maradjon, így a baba ne szenvedjen károsodást. Naponta 5 étkezésre van szükség, pontosan 3 óránként, összesen 150 gramm szénhidrátot lehet fogyasztani: reggel 25, tízóraira 25, ebédre 50, uzsonnára 20, vacsorára 30 gramm szénhidrát fogyasztható (egy zsemle kb. 30 gramm szénhidrátot tartalmaz).

Kell-e inzulin?
Ezt egy további terheléses vizsgálat segítségével döntik el. Reggel 7-kor kell egy 25 gramm szénhidrátot tartalmazó reggelit elfogyasztani egymás utáni napokon és ha a vércukorszint 1 órával utána mindig 7.0 felett van, akkor inzulinos kezelést kell kezdeni. Ha alatta van, akkor bizonyos időközönként megismétlik a vizsgálatot.

Káros a babára? Igen.

  • A terhességi cukorbetegségnél az inzulinhiány miatt károsodnak a lepény sejtjei, ezért romlik a magzat tápanyag és oxigénellátása, akár olyan súlyos oxigénhiány is felléphet, ami miatt a magzat elhal.
  • A vércukor-szint leesése, ingadozása miatt a baba agya károsodhat.
  • A cukor túlkínálat miatt a baba túl nagyra hízik, de a lepény elégtelen működése miatt nem kap annyi oxigént, mint amire a mérete miatt szüksége lenne.

És mi van a szülés után? Szülés után az inzulinos kezelést abba lehet hagyni, de a diétát még 6 hétig folytatni kell. Fontos tudni, hogy az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is felléphet (de nem mindig), viszont akinek terhességi cukorbetegsége volt, az idős korában számíthat az időskori cukorbetegség jelentkezésére is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

210 Comments

Comment navigation

  • safrany76

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    A terheléses vércukor vizsgálaton 8.1 lett az eredményem. Voltam diabetológián, ahol a napi 175 gramm CH diétát írták elő. A hemoglobin a1c 4,9 lett. Mindemellett toxémiás vagyok, ez az előző terhességemnél is problémát jelentett, de a cukor nem.
    Mennyire kell megijednem ettől a vércukor eredménytől? 17 hónapos a kislányom és mellette illetve amúgy sem tudom betartani a diétát. Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      A diétát mindenképpen tartsd be, mert határérték feletti lett az eredményed, ráadásul mivel toxémia veszély is van, a cukorbetegséggel együtt komolyabb problémát is okozhat.

  • Erzsi

    2011. február 02. szerda

    Sziasztok! 24 hetesen a tehelés előtt 4,31 a cukor, 120 perc után (10-15 perccel előbb mentem) és 75g cukorszirupos terheléssel 7,35 mol/L. Kérdésem, ez normálisnak tekinthető, vagy már határérték? Orvoshoz csak 2 hét múlva kell mennem. Van súlyfeleslegem (8-10 kg, de csak 3 kg-ot híztam a terhességészlelése óta.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ez egy kicsivel a határérték alatt van. Van olyan orvos, aki ilyen értéknél már diétát javasol.

  • Angéla88

    2011. január 26. szerda

    Szia Ági!

    Engem az érdekelne,hogy ha otthon mérem a cukromat,mi az az érték amibe bele kell férni?
    Evés előtt mértem, és evés után 1 órával.
    Ma ebéd előtt 4.3 volt.
    Az ebéd zöldbab leves,a másodig natúr szelet krumpli krokettel,és utána ettem 2 rúd babapiskótát.
    Szóval nem túl diétás ebéd.Sőt!
    Ebéd után egy órával 5.8 lett az eredmény.
    Szerinted ez még jó?

    Amúgy 17 hetes kismama vagyok,és voltam már terheléses cukor vizsgálaton.8.5 lett.Így elkel majd mennem diabetikushoz.

    Lehet,hogy csak akkor volt ilyen magas?
    Biztos elmond mindent ott a doktornő,csak érdekel mivel is állok szemben.Remélem nem lesz nagy gond.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!!!
    Szia! 🙂

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      7,4 a határérték, ha egy órával evés után ennél alacsonyabb, akkor az jó.

  • Eszter

    2010. december 13. hétfő

    Kedves Ági!
    21. terhességi hétben voltam terheléses cukorvizsgálaton. Éhgyomri 4,4 míg 2 órával később 4,1 lett. A vizeletben viszont magasabb volt mint a normális. Mi ennek az oka, érdemes-e külön odafigyelnem rá?
    Köszönettel: Eszter

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      A cukor a vizeletben nem csak cukorbetegségre, hanem veseproblémákra is utalhat, ennek utána lehet járni, nem ez van-e a háttérben.

  • Kati

    2010. december 09. csütörtök

    „Kvázi nem.” Legalábbis én megtagadtam a befekvést mert otthoni cukormérővel ellenőrizem, az orvos már meg sem hallgatott, közölte nem vállal többet mert nem feküdtem be. (Előtte magas volt a terheléses eredmény. De a diétától túl alacsony szintet mutatott az otthoni mérő, végül nem fekütdem be.) lásd. lejjebb…

  • Marietta

    2010. november 28. vasárnap

    Kedves Ági,
    az lenne a kérdésem, hogy mivel itthon rendszeresen tudom ellenőrizni a cukromat, ha szükséges, saját felelősségre kihagyható-e a terheléses cukorvizsgálat?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Igen, de az orvosoddal egyeztess erről.

  • Kati

    2010. október 26. kedd

    Kedves Ági!

    Majd egy hétig diétáztam a magas terheléses vércukorszint eredménye miatt. Rettenetesen rossz kedvem volt, rengeteget sírtam, a baba keveset mozgott, majd 14 órákat aludtam és mégis fáradt voltam, éjszaka pedig fejfájásra ébredtem. Nagyon kívántam a cukrot de nem mertem enni. Végül sikerült szerezni egy vércukorszintmérőt, a diétás ebéd után 2 órával 3,5-ös, alacsony értéket mutatott. Ettől is megijjedtem, elkezdem rendesen enni, ezt követően a baba újra régi formáját mutatta, vércukrom pedig másnap már az étkezések után normál, az étkezések előtt alacsony tartományba esett. Igyekeszem kiegyensúlyotozottan táplálkozni, sem sok cukor sem diéta.

  • Júlia

    2010. október 26. kedd

    Szia Ági!

    A harmadik babámat várom, és úgy néz ki, most nem úszom meg a terhességi cukorbetegséget. A 22.-ik héten mért terheléses 8.7 lett (most 23 hetes vagyok). Elfogadom, tényleg magas, foglalkozni kell vele! (családban nincs cukorbeteg) Viszont a terhesambulancia által ajánlott dietetikus egyből azzal kezdte, hogy vegyek vércukorszintmérőt mert majd naponta 4-szer kell mérni, gyűjtsem a vizeletet 24 órán keresztül (vicces lesz a munkában), ebből majd 1 dl-t vigyek be, plusz mennyiség-adat. Lesz diétához oktatás, meg hasonlók mellé. Kissé ledöbbentem, mivel az előző terhességeim alkalmával és most is találkoztam már hasonló cipőben járó várandósokkal, és ott az volt a szokás, hogy diéta betartása, plusz heti egy vérvétel (talán reggeli után 1 órával).
    Teljesen elfogadom, hogy foglalkozni kell a dologgal, komoly dolog, de úgy gondolom először talán tényleg meg kellene nézni, hogy a diéta eredményes-e, utána térjünk át a „sztreszelős módszerre”.
    Azon gondolkodom, hogy keresek másik dietetikust is (elvileg jövő héten kellene mennem az előbbihez), de addigra már elkezdtem a diétát, amit persze a neten olvasgatva raktam össze. 150 g-os CH diétára álltam rá (szerintem tartható), de mi alapján dől el, hogy melyik mennyiséget kell választani (http://dietetrend.blogter.hu/378787/terhessegi_diabetes_dieta – ezen a címen is több van 125-275g CH) ? Én konkrétan 80 kg, 171 cm-es vagyok (erős csontozatúnak tekintem magam 🙂 ), akkor mennyi az ajánlott mennyiség, mert gondolom azért nem fogyókúrázni kellene így terhesen.
    Tudom, nagy valószínűséggel a dietetikustól is megkapom a válaszokat, de nem tudok tétlenül lenni addig. Szóval, nagyon jól jönne már most a segítséged!

    Köszönettel,
    Júlia

    Válasz: Mivel ez nem olyan magas érték, ezért elsőként tényleg először a diétát szokták javasolni és csak ezt követően, ha nem javulnak az értékek kell áttérni komolyabb diétára, állandó mérésre, és súlyosabb esetben inzulinra.
    A szénhidrátmennyiség kiszámítása úgy történik, hogy a testsúlyod arányában megállapítják, mekkora kalóriabevitelre van szükséged, és ennek az ajánlott napi energiabevitelnek 50-55%-a lehet a szénhidrát, ez egy 2000 kalóriás diéta esetén napi 260 grammos bevitelt jelent. Átlagos testsúly esetén egyébként 1800-2500 kalória közötti diétát szoktak javasolni, mivel te egy kicsit magasabb vagy, mint az átlag, ezért nálad nagyobb kalóriabevitelre van szükség, 2500 kalória körülire.

  • Erika

    2010. október 15. péntek

    Szia Ági!Én 23 hetesen voltam a terheléses vérvizsgálaton.A terhelés utáni vércukrom 9,2 lett.A kérdésem az lenne mi van ha már hetekkel a vérvétel előtt is magas lett volna a cukrom?Nem ártott volna a babának?Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: A szűrés eredménye nem diagnózis, azaz nem jelenti azt, hogy terhességi cukorbetegséged van, egyszeri állapot is lehet. Ha kiderül, hogy cukorbetegségről van szó, kezelést kapsz és betartod a diétát, akkor nem lesz semmi baja a babának.

  • Kati

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem is magas volt a terhelés után a vércukorszintem. Két város közt ingázok, az egyikbe tesztebédet javasolnak, a másikba 24 órás bent fekvést rendszeres mérésekkel. Felmerül még egy opció hogy az ember saját magának méri otthon minden nap vércukorszintmérővel, de talán ez nem olyan pontos. Mit javasolna, hogyan lavírozna a különböző vélemények közt?

    Válasz: Az otthoni mérés is lehet pontos, ebből ugyanúgy kiderülhet a túlzottan magas érték, mint a bentfekvésből. A tesztebéd sem feltétlenül rossz, hiszen ha a cukrot lassan bontja le a szervezet, az ennél is egyértelműen kiderülhet. Nyilván, ha egyszerűbb módon is kimutatható a terhességi cukorbetegség ténye, mint a bentfekvés, akkor azt érdemesebb választani.

  • Kata

    2010. október 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    16.héten terheléses vizsgálaton 5,1-es éhgyomri érték mellett a 120 perces érték 11,2 volt. (Bár igazából ez 100 perces volt mert az időt az ivás elejétől számolták, kb. 10 percig ittam a cukros löttyöt, és nem is 120 hanem csak 110 perc telt el az ivás kezdetétől). Elviekben ez súlyos cukorbetegségre utaló érték, de mióta megkaptam az eredményt mindig mérem a cukromat itthon, és étkezések után 1 órával sose éri el a 7-et, napi átlag 5,5, reggeli után általában magasabb, 6-6,5, de délutántól általában az 5-öt sem éri el (csokival is kísérleteztem, és 1 órás érték 4,7 volt vacsora+30 g csoki után)). Ezek nem igazán olyan értékek, mint amilyen a terheléses eredmény alapján várható lenne. 18+4-nél voltam UH-n, a babám tankönyvi méretekkel rendelkezik, magzatvíz közepes mennyiségű, lepény o. fokban érett, semmi nem utal arra hogy cukros anyuka babája lenne. Egyre inkább felmerül bennünk, hogy elcserélhették a mintámat, vagy valamit elírtak. (A kórházat ez nem igazán érdekli, csak a 11,2-es eredményt vették figyelembe.) Szerinted?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Elképzelhető, hogy elcserélték az értékeket, vagy csak véletlenül volt ilyen magas az érték. Érdemes lenne újabb vizsgálatot kérni.

  • Kata

    2010. szeptember 22. szerda

    Szia Ági,

    34. hetes terhes vagyok a második babámmal, és a 16. héttől tudom, hogy terhességi cukorbeteg vagyok. 8.6-os volt a két órás érték a terhelés után (cukorszirupos). A 32. hetes uh-n a babámat kb. 2 kg-ra becsülték, a méhlepény 1. fokban érett.
    A cukromat rendszeresen mérem, általában 5.5-6.5 közöttiek az étkezés után egy órával mért értékek, de néha (kb. 2 hetente 1-szer) becsúszik egy-egy 7 fölötti (7.2-7.3) érték, amikor pl. megeszem 1 egész zsemlét vacsorára, vagy tejet is iszom. Lehet így baja a babámnak, vagy érdemes a 180 grammos diétát még szigorúbbra venni? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ezt az orvosoddal kéne megbeszélned, és az általa javasolt diétát betartanod.

  • Mariann

    2010. szeptember 17. péntek

    Bocsi lemaradt hogy 32 hetes terhes vagyok.

  • Mariann

    2010. szeptember 17. péntek

    Azt szeretném kérdezni hogy most diétázom és a reggeli utáni vér eredményem 7.1 lett amire már inzulint akarnak írni de nem fogadtam el mert nem magas ez az érték csak pont határon van mert 7-ig jó.Szeretnék véleményt kérni előre is köszönöm!


    Válasz:
    Változó, milyen értéknél adnak inzulinos kezelést, van, ahol csak 7.5 vagy 8 felett, van,aki már 7-nél is. Ha diétázol és ezzel állandó szinten tartod a vércukor szintedet, akkor az mindenképpen jó. Érdemes lehet beszerezni otthonra vércukormérőt, így különféle időpontokban meg tudnád nézni az értékeket, és ezzel egyértelművé válna, ha túlságosan magasak az értékek.

  • L. Attila

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Sziasztok!
    A feleségem a 26. hétben van, 2 hete voltunk cukorterhelésen, ami 9,4 volt. A gond az, hogy egy elég „szerencsétlen”, 24 éves (szerintem tapasztalatlan)védőnőnk van, aki pl. azt sem mondta, hogy lehetőleg ne egyen előtte cukros ételeket. Ebből a szempontból talán nem volt jó ötlet a teszt előtt csokit és makarónit enni…
    Szóval a magas érték miatt megismételtették velünk a tesztet, de az is 7 fölött lett. Emiatt diétát javasoltak a kórházban, bár nem voltak túl bőbeszédűek, nem halmoztak el tanácsokkal. A vedőnőnk megint „kitett” magáért: annyit mondott, hogy ne együnk fehér kenyeret, barackot, dinnyét és banánt.
    Kérdésem: hol találhatnánk egy részletes listát (akár a neten), hogy mit szabad enni és mit nem a diéta ideje alatt? Néhány nap múlva megyünk tesztebédre és addig szeretne a feleségem a diétának megfelelően étkezni. Köszi előre is a segítséget!

    Válasz: Erről itt találsz egy nagyon részletes leírást: http://dietetrend.blogter.hu/378787/terhessegi_diabetes_dieta

  • Eszter

    2010. június 18. péntek

    Azt tudom, hogy az AFP-re 16 hetesen kell menni, a terhességi cukorra is meghatározott időben kell menni?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: A terhességi cukornál nincs ilyen értelemben kötelező időpont, tehát ha az előírtnál 1-2 héttel előbb vagy később van, akkor sem történik semmi.

  • Yska

    2010. június 16. szerda

    Kedves Ági!

    Első gyerekemnél a 32. héten derült ki ,hogy magasabb a cukrom mint lehetne. 160gr-os ch diétával tökéletesen helyreállt.
    Második babánkat várom és az előzményekre tekintettel már a 14. héten megcsinálták a terheléses vizsgálatot. Ennek az eredménye 7 lett.
    Ez bőven a határérték alatt van, de kíváncsi lennék, hogy ilyen eredmény mellett kell e diétázni, vagy ehetek ” rendesen”?
    Egyébként önszántamból nagyon visszafogtam a ch-t, próbálok napi 160-180 gr fölé nem menni.
    A mesterséges édesítőszerek használata mennyire megengedett ilyenkor?
    Itthon rendszeresen mérem a vércukrom, eddig szerencsére mindig jó értékek voltak.
    Köszönöm:Yska

    Válasz: Van olyan orvos, aki ilyen eredménynél már diétáztat, az előzmények ismeretében szerintem sem árt az elővigyázatosság, hiszen később még kialakulhat. Aspartamot lehet használni folyamatosan, mást nem.

  • barby

    2010. június 15. kedd

    Kedves Ági!
    28 hetes terhes vagyok ,a cukorterheléses vizsgálatból kiderült hogy 8.2 60 perces PP vércukor
    és 73.6 az inzulinszintem.sajnos a diabetikusom nem elérhető /elutazott/Mi ilyenkor a teendő?mennyire kell megijednem?Tudnál nekem valamilyen diétát javasolni?mi az amit egyáltalán ne egyek?előre is köszönöm!barby

    Válasz: Amíg nem kerül elő a dietetikus: cukros dolgokat egyáltalán ne egyél, kenyeret csak teljes kiőrlésűt, és igyekezz 3-4 óránként mindig egy keveset enni, hogy egyenletes legyen a vércukorszint.

  • Csaba

    2010. június 10. csütörtök

    Szia Ági,

    Azzal kapcsolatban szertnélek megkérdezni, hogy a feleségemmel a második babát várjuk, most 16 hetes és terhességi cukorbetegsége van. Az első babánál is volt. Akkor inzulinoznia kellett és átlagosan 7-8 körül alakult a cukorszint, diéta mellett. Most egyből magasabb adaggal indított dietetikus, viszont most olyan a gondok jelentkezett, (most már vagy 3 alkalommal is előfordult), hogy éjszaka nagyon leesik a cukorszintje 1,7-1,9 és 2,x-re. Ilyenkor nagyon rosszul van az ájulás határán. Eddig evéssel orvosolta , utána mindig jobban lett. Viszont aggódunk az ilyen mértékű ingadozás és a nagyon alacsony cukorszint miatt, mert ahogy azt fentebb a cikkben is lehet olvasni, akár agykárosodáshoz is vezethet. Gondolom a helyzet nem normális, és szeretném hallani mások véleményét is nem csak dietetikusét, aki egyébként rendes nincs vele semmi gondunk. Nem lehet az, hogy a magasra állított inzulin adag miatt esik le a cukorszint éjszaka? Válaszod előre is köszönöm! Csaba

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, de beszéljetek a dietetikussal és mondjátok el neki, mi a helyzet. Lehet, hogy egy későbbre tolt vacsora segíthet, hogy éjjel ne essen le annyira a vércukorszint.

  • gaby

    2010. június 03. csütörtök

    Kedves Agi!

    Most nagyon meg vagyok ijedve!!A baratnöm megremitett hogy ha mar a vizeletben cukrot talaltak akkor biztosan azert kell a korhazba mennem hogy az inzulint beallitsak.Nagyon nem szeretnem.Ez valoban igy van?

    Válasz: Ez nem így van, ha csak kicsivel magasabb a cukrod, akkor először diétát írnak elő, és általában csak akkor adnak inzulint, ha a diétának nincs eredménye.

  • gaby

    2010. június 02. szerda

    Szia Agi!

    28 hetes terhes vagyok ikrekkel.Most voltam a cukorterheleses vizsgalaton.Ausztriaban elünk igyhat itt sem zsemles a vizsgalat hanem 75g-os cukoroldatot kellett innom.sajnos nekem elötte mar a vizeletben talaltak cukrot es ezert küldött a doki erre a vizsgalatra is.Szoval az eredmenyem nem lett jo.Azt tanacsolta hogy feküdjek be par napra a korhazba amig beallitjak.Es ha nem sikerül akkor inzulin kell.Annyira felek.Nem szeretnem ha inzulin kellene.Most megprobalok dietazni.Anyukamnak is idöskori cukra van es fölment neki 17re.Aztan olvasott egy könyvet amiben az all hogy ha a szervezet tulsavasodott akkor megy föl a vercukor,ezert lugosito eteleket kell fogyasztani.Rengeteg zöldfelet,barnarizst….stb.Neki ezzel az etrenddel sikerült levinnie 5-re a cukrat.Ha most en ezt kiprobalom es lugosito eteleket eszem,es lemenne,vajon a korhazban a mas etrend hatasara nem fog megint megvaltozni?Az nem lehet hogy az ikerterhesseg miatt magasabb a cukor?Mar van egy lanyom vele nem volt gondom a terhesseg alatt.

    Válasz: A terhességi cukorbetegség ikerterhességben gyakrabban fordul elő. Általában a diéta segíteni szokott, ha mégsem, akkor szükség van inzulinra. A diéta hosszútávú dolog, ha abbahagyod, a tünetek visszatérhetnek.

  • Krisz

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!

    A 20. héten voltam korai terheléses cukorvizsgálaton családi terheltség miatt.Akkor az éhgyomri:5.5, terhelés után :6,9 volt.Ez azt jelentette, hogy nem vagyok cukorbeteg.De most a 24. héten acetont talált a vizeletemben az orvosom.Megkérdezte tőlem éheztem-e, mondtam neki, hogy nem, az előbb ettem.
    Azt olvastam;aceton 2 okból lehet a vizeletben:éhezés, szomjazás miatt (nálam egyik sem állt fent),ill. cukorbetegség miatt.Az orvosnak nem kellett volna újra terheléses cukorvizsgálatra küldenie?Nem is kell már a terhesség alatt?Kérjem én, h. küldjön el újra?
    Köszönöm válaszod!

    Válasz: Ha cukorbetegség miatt lett volna, akkor a cukorszint is magas lett volna, ezért nem foglalkozott vele az orvos. Emellett valóban akkor lehet aceton a vizeletben, ha huzamosabb ideig nem eszel (ehhez elég akár fél nap éhezés is), valamint ez lehet veleszületett anyagcserezavar jele is, ami egyébként más gondot nem okoz.

  • Szabó Natália

    2010. május 18. kedd

    Sziasztok! Nekem az a problémám, hogy a terheléses cukor vizsgálatom eredménye túl alacsony lett.Az éhgyomri 3,1 a terhelés után pedig 3,7.Most 34 hetes vagyok, de még csak 1X voltam a védőnőnél, mert olyan unszimpatikus.A nőgyógyászom szerint ez nem probléma, bár azt olvastam,hogy a túl alacsony is rossz. A háziorvosommal is megáldott az ég, nekem kell mondani, hogy épp milyen vizsgálatot kell végeztetni, ezért maradt ki teljes vérkép és vizelet vizsgálat is. Szerintetek mit csináljak? Egy barátnőm azt mondta,hogy csináltassak 5ös vérvételt-30percenkénti cukor vizsgálatot. Van ennek értelme a 34.héten? Vagy csak ne parázzak? Mert igazából mostanában kicsit szédülök evés után, és ha lehajlok akkor nagy nyomást érzek a homlokomban, és mintha mindjárt vérezne az orrom. Olyan fura érzés. Ja és már megint kötőhártya gyulladásom van..Bocsánat ha túl hosszú voltam, de olyan tanácstalan vagyok- mert a szakmai segítség sehol :((

    Válasz:Az alacsny vércukor egyáltalán nem gond, ne aggódj miatta. A terhelésest a 24. héten szokták csinálni, ha az orvosod nem küldött el rá, akkor nem kell menned. Ez a fajta szédülés vérnyomásgondra utalhat (túl magas vagy túl alacsony), elvileg az orvosnak kéne mérnie havonta.

  • Orsi

    2010. április 19. hétfő

    Kedves Ági!
    A cukorszirupos terhelésnél már csak 8,0 lett az eredmény, ez mindjárt jobban hangzott, mint a 9,6. Nem is izgultak túlzottan az orvosok (mivel itt a 7,8-at veszik határértéknek), nem dramatizáltak, de természetesen diétát ajánlottak.

  • Orsi

    2010. április 08. csütörtök

    Kedves Ági!
    27. hetes kiamama vagyok, ma kaptam meg a 24. hetes eredményem, zsömle+kefír után 1 órával 9,6 lett a cukrom. Ez a második babám, ez elsővel nem volt semmi gond, az éhgyomri értékeim most is jók voltak. Jövő héten kell mennem a cukorszirupos terhelésre. Kérdésem, hogy addig mit tehetek? Nem kellene már diétáznom? (az orvosom nem tett semmi ilyenre említést, csak annyit mondott, hogy ha rossz lesz a 2. terheléses vizsgálat eredménye is, mennem kell majd tanácsadásra és diétázni kell.) Köszönöm előre is.

    Válasz: Egyetlen rossz érték előfordulhat normál esetben is (pl. előző nap több szénhidrátot ettél), ha a második alkalommal is magas az érték, akkor viszont tényleg diétázni kell.

  • Heni

    2010. március 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Sajnos nekem is magas lett a cukorterhelési eredményem.
    180g-os diétét tartok már lassan 2 hete. Minden étkezés után 1 órával mérem a cukrom.Ami nem igazán jó. Megfigyelésem alapján ,ha zsemlét vagy kiflit eszem(ami megengedett 30g ill.25 g)7-8 fölé megy a cukrom.Volt ár 10 is. Pedig reggelire azt mondták megehetek 1 zsemlét.Sőt vacsira 2 kiflit. (mert a vacsi adagom 50 g)
    Félek mert párnap múlva mennem kell a vérvételre amire 40 g-ot kell bevinnem a szervezetembe.
    Gondoltam csalok 1 kicsit és csak 1 joghurtot eszem meg. Ez probléma? A joghurt után 5.5-6.4 átlagban a cukrom.

    Válasz: Csalni nem érdemes. A vizsgálattal a babát és téged is védenek, ha csalsz és alacsonyabb eredmény jön ki, és emiatt gyengébb diétát rendel az orvos, akkor azzal csak magadat csapod be és veszélyezteted mindkettőtök egészségét.

  • zsuzsi

    2010. február 19. péntek

    szia Agi, en 32 hetes vagyok sokszor fulladok,illetve ha iszom ilyenkor asvanyvizet,akkor el-elmulik,milyen tunetek vannak,itt meg nem neztek ilyen zsomles vizsgalatot, vizeletbol kiderulhet,azt nezik rendszeresen? Angliaban elunk. koszonom a valaszod elore is

    Válasz: Vizeletből is kiderülhet, de már csak, ha nagyon magas. A szomjúság csak az I. típusú cukorbetegségnél tünet, a terhességi cukorbetegségnél nem lép fel.

  • Szylva

    2010. február 15. hétfő

    Sziasztok! A második babámat várom, és ez első terhességem alatt a cukrom terhelés után 8,1 volt. Most azt mondta a dokim, hogy nem kell terhelést csinálni, hanem diétázak, mivel valószinüleg most is magas lenne az eredmény. Hát ennek nem örültem, de elkezdtem odafigyelni az étkezésre, és mértem a cukromat. Nem is volt magas értékem. Ma reggel elcsábultam és kalácsot ettem, igy a cukrom 7,6 lett. Egy-két magasabb érték is árt a babának, vagy csak ha folyamatosan magas?Most a 30. hétben járok, én már biztos betatom a diétát.

    Válasz: Ha folyamatosan magas az a problémás, de ha hajlamos vagy rá, akkor valóban nem kéne kockáztatni, mert sajnos a hajlam az megmarad és a terhesség előrehaladtával súlyosbodhat a helyzet.

  • Gabianyu

    2010. február 07. vasárnap

    Sziasztok!

    Réka! Nekem 7.1 lett a 120 perces,terheléses cukorvizsg. eredménye(2008.decemberében szültem), ami alapján nekem is ráírták a papíromra a Szent Imrében,hogy gestacios diabetes. Járhattam 2 hetente vérvételre,diabetológiára és 165 g-os szigorú diétára fogtak. Akkor már én sem értem,hogy 7.9-es értékkel Krisztinának miért nem kellett. Egy kontroll lett volna a minimum a mi esetünkben, főleg úgy,hogy rákérdeztem,nem 7.8-e a határérték…a válasz az volt,hogy ők már 7.4-nél meghúzzák a határt,majd mondtam,hogy nekem 7.1 volt,amire nem tudott mit mondani,de folytatnom kellett a diétát. Érdekes…

  • h.kingus

    2010. január 19. kedd

    Csilla: megkérdezhetem melyik orvoshoz jársz? Ha pesti vagy… Nekem most 6.3 volt a HbA1c-m. De így is van néha 2,5-ös és 13-as cukrom, úgyhogy az én orvosom tuti nem engedné meg a terhességet. Persze nekem emellett a vesém sem működik túl jól. Egyébként régebben nekem is voltak reggel nagyon magas cukraim. Dokik szerint azért, mert leesik éjjel. De ezt már kiderítettük, hogy nem esik le, mégis csak ezt tudják hajtogatni. Most már nagyjából normalizálódtak, csak néha van kiugró értékem. Ha érdekel, mit csinálok, hogy javult, akkor kérd el Ágitól az emilemet. Egyébként én is 16 éve vagyok cukros.

  • Csilla

    2009. december 29. kedd

    Sziasztok! A párommal babát tervezünk 16 éve vagyok I. típusú cukorbeteg. Nappal háromszor kapok HR, és este pedig HN inzulint. Az utóbbi pár hónapban a HBA1c : 7.0-7.3 között mozog, és az orvos azt mondta, hogy lehet így babát vállalni, és ha teherbe esek rögtön jelentkezzek, mert még fognak állítani az inzulinon, hogy a vc. még jobb legyen. Viszont a HBA1c eredmények ellenére a napi vc. értékek 4-12 között vannak, és előfordul az is kb. két hetente, hogy reggel az éhgyomri vc. látszólag ok nélkül nagyon magas 14-16 annak ellenére, hogy éjfélkor még 7-8 körül van, és éjszaka nem eszek semmit, és nem is hypózok.
    Mindezek ellenére a párommal már nem védekezünk, mivel a HBA1c eredmény szerint engedélyezték a baba vállalást. Mégis aggódom. Mi van akkor, ha a terhesség alatt időnként előfordul ilyen magas cukor. Egyáltalán lehetséges 9 hónapig 7 alatt tartani a vércukrot?

    Válasz: Igen lehet, odafigyelés mellett ma már nem gond a cukorbetegség melletti babavárás.

  • kisorion

    2009. december 22. kedd

    Az elsö terhelésen a felsö szint 9,8 volt. Azóta kettö volt és jó volt az eredményem. Most a 30 hétben vagyunk, ikrekkel. Az igazság az, hogy sokan mondták, hogy ezzel nem kell foglalkozni, meg a doki is szerintem túlzásokba esett, mert szerinte semmit nem ehetek, csak száraz kenyeret. 😀 Persze ezt nem így mondta, de annyit tiltás volt, hogy lényegébe csak a kenyér maradt. Nem találtam jó ötletnek, hogy ikres terhesen mindent elvonok a babáimtól és bár nem nyugodt szívvel, de én nem tartottam be a diétát, csak a vizsgállat elötti napon. Sokak szerint, az elsö terheléssel volt a baj, a védönöm is azt mondta, mivel beteg voltam, le voltam gyengülve /láz, hasmenés, hányás…/ Állítólag ez befolyíásolhatja az eredményeket, de nem hagyatkozhatok rá 100 százalékba. Sosem volt a cukrommal baj és már nagyon nincs kedvem a cukor dokihoz járni, mert 8-10 órát vesz igénybe és utánna mindig lebetegszem, mivel betegek közt mászkálok. Nem jó terhesen 8órán keresztül egy huzatos folyosón álni. Szerintem ezzel többet ártok a picinkéimnek, mint amekkora hasznot csinálok. És hogy ha most jók voltak az eredményeim, miért is kell még mindig járnom????

    Válasz: Lehet, hogy egyszeri eredmény volt, de a terhesség (pláne az ikerterhesség) alatt egyetlen rossz eredmény miatt is állandóan megfigyelik az anyukát (nekem egyetlen magas vérnyomásom volt és utána folyton méregették, pedig azután mindig alacsony volt)

  • Hajni

    2009. október 08. csütörtök

    Szia Ági,
    én ma kaptam meg a vérképemet, „kissé” aggódom, mert nem csak a cukrom magas, egyéb értékek is magasak ill. alacsonyabbak:(. 33 hetes vagyok, jelenleg 8.9 a cukrom, 26 hetesen 8.7 volt, de azt egy fél óra után vették le…..Ezért nem vette olyan komolyan sem a dokim, sem a védőnőm. Mostanra kaptam egy új időpontot a terhelésre. Eltelt 7 hét, és a vérképem a borzalmas.:( A 4D-n 31 hetesen azt mondták, 2kg körüli a baba, bőséges a magzatvíz és viszoylag nagy a lepény. Kérdezték, rendben van-e cukrom. Nagyon tartok attól, hogy ez árt a babának, mivel nem lett időben kezelve. Gondolom diétára fognak majd engem is, de ezzel megelőzhető a baj? Ha nagy babám születne, az nem is lenne gond, az első is majdnem 4kg-mal született, pedig akkor nem voltam cukros. Mennyi az esélyem arra, hogy a baba károsodik vagy koraszülött lesz? Szeretném az őssejtet is levetetni, nem gond ez ilyenkor? Ki mondja meg nekem időben, ha a babának vmi betegsége van, annyi rosszat olvastam…:( (károsodik a pici agya esetleg meghalhat még az anya hasában…)Kérlek válaszolj. Köszönöm.

    Válasz: Nyugalom. A diéta normalizálja a vércukrot, mert egyenletes szinten tartja, ez gyakori állapot, és nem okoz gondot, hiszen a cukrod csak minimálisan volt magasabb. A károsodás és a korszülés miatt ne aggódj, ha betartod a diétát, minden rendben lesz, Az őssejt levételnél ez nem okoz gondot.

  • Eszter

    2009. augusztus 13. csütörtök

    Sziasztok! Az első gyermekemnél nem volt semmi gondom, de most a 29. héten éhgyomorra 5.1, terhelés ztán 8.4 lett a cukrom. Még nem tudtam visszamenni a diabetológiára, de aggódok, hogy mit fognak mondani. Remélem ezzel az eredménnyel még nem kell kórházba mennem. A választ előre is köszönöm.

    Válasz: 8 körüli eredményekkel általában még csak diétára fognak, ha nincs más veszélyes tüneted (pl. hirtelen hízás, erőteljes vizesedés)

  • h.kingus

    2009. július 12. vasárnap

    Szia Anita!
    Elolvastam a hozzászólásodat, és szeretnék tőled kérdezni egy-két dolgot a terhesség, cukorbetegség kapcsán. (én 16 éve vagyok cukros). Ide a blogra nem szeretnék regényt írni, esetleg mail cím csere? Ági, tudsz segíteni, hogy Anitával tudjak kommunikálni?
    Előre is köszi:Kinga

    Válasz: Elküldöm neki az e-mail címedet.

  • Anita

    2009. július 07. kedd

    Sziasztok!

    Csak most találtam rá erre az oldalra és elolvasva az összes kérdést és hozzászólást, nagyon sokat tanultam már így is. Nekem olyan problámá van, hogy 11 éve vagyok 1-es típusu cukorbeteg. két éve vagyok férjnél, és úgy gondoltuk, hogy próbáljunk összehozni egy babát. Egyeztettem a dokimmal akivel el is kezdtük a vércukrom beállítását, és át lettem állítva egy teljesen másik fajta inzulinra. Sajnos amikor elkezdtük a vércukor beállítását akkor volt a HA1C-m 8% , ez lejjebb ment 7,2%-ra, amikor is teherbe estem.Hát mondanom sem kell, hogy nem nagyon örültek neki az orvosok. Bár nem tanácsolta senki, hogy vetessem el, de természetesen most nagyon szígorúan nézik a cukraimat, amik már hónapok óta 4 és 8 között mozognak. Most vagyok a 10. hétben. A kérdésem az lenne, hogy mennyi esélyem van arra, hogy nem lesz semmi baj?? 🙁


    Válasz:
    Ha betartod az orvosi utasításokat, akkor nem lehet semmi baj.

  • Krisztina

    2009. június 29. hétfő

    Sziasztok!

    Nekem is a Szt Imrében csinálták a cukorterheléses vizsgálatot, és 7,9 lett az eredménye. Az első eredménye 4,7 lett, terhelés után pedig 7,9. De nekem nem kellett további vizsgálatokra menni, csak azt mondták, hogy fogjam vissza a szénhidrát és cukor fogyasztást, mert ez még pont határérték. Ettől függetlenül most kicsit elkezdtem aggódni, nem értem, miért nem küldtek további vizsgálatra??

    Válasz:
    Mert pont a határértéken voltál és ilyenkor a diétát szokták javasolni először.

  • Maszatka

    2009. április 21. kedd

    Sziasztok!

    Nálam a héten állapítottak meg terhességi cukorbetegséget. 7,9 lett az eredményem ami csak 0,1-el lépte túl a megengedett értéket. A diabetológián azt mondták, hogy 7,0 fölé nem mehet a cukrom úgyhogy no cukor csak édesítőszer. Holnap megyek oktatásra, hogy mit ehetek és minden pénteken vérvételre kell mennem reggeli után. Ettől féltem, hogy cukros leszek. Remélem nem lesz óriásbébim.

  • h.kingus

    2009. április 21. kedd

    Szia Ági!
    Én ugyan még nem vagyok terhes, de szeretnék babát. Viszont inzulinos cukorbeteg vagyok, és magas vérnyomásra is szedek gyógyszereket (24 éves vagyok). Ilyen témát nem találtam az oldaladon, hogy mi a helyzet azokkal akik cukorbetegek, és babát terveznek… mire kell odafigyelni, milyen értékek szükségesek egyáltalán ahhoz, hogy megtörténjen a teherbeesés, milyen iznulin mellett lehetséges, mennyit kell dokihoz járni a terhesség alatt…stb. Keresgéltem neten erről, de túl sok infót én nem találtam. Persze majd az orvosomat is megkérdezem erről, de jó lenne addigis tudni valamit erről a témáról. Örülnék, ha lenne erről is egy bejegyzésed:) Érdekelnének 1. típusú cukorbeteg anyukák hozzászólásai is…

    Válasz: Itt jól le van írva minden: http://www.babanet.hu/faq/terpat27.php De majd én is írok róla, köszi az ötletet 🙂

  • Reka

    2009. március 17. kedd

    Sziasztok!

    7,3-mal is terhességi cukorbetegnek lettem nyilvánítva a Szent Imrében és nem értem, ha egyszer 7,8 a határ akkor miért kell mégis cukrosként kezelni? Nem igazán tudom,m it csináljak, nem szeretnék visszajárni, de mivel betegnek lettem nyilvánítva, ezért csak saját felelősségre, „rossz anyaként” tudom ezt megtenni. Ez gyakori, hogy már 7 fölött cukrosnak könyvelik az embert, akkor miért 7,8 a határ? 26. heti OGTT alapján, reggeli utáni vagy egyéb vizsgálat nem volt, tehát mégiscsak egy vérvétel alapján ítéltek cukrosnak 🙁

    Válasz: Igazad van, egyetlen eredmény alapján nem lenne szabad felállítani a diagnózisz, ez kissé eltúlzott aggodalom. A 24. hét táján egyébként is szokott lenni egy terheléses vizsgálat, nálad nem csinálták meg? Szerintem kérdezz rá

  • mcleod3

    2009. március 13. péntek

    Sziasztok!Teljesen igazad van Ági ugyanis tegnap voltam uh-on és teljesen normális volt a magzatvíz mennyisége! A pici azóta 2053 grammosra hízottKöszönöm a válaszaidat!

  • mcleod3

    2009. március 07. szombat

    Köszönöm a válaszodat Viga Ági!És a sok magzatvíz mitől lehet?Én inkább amiatt aggódok!Köszi

    Válasz: Ez alkati kérdés, nekem is volt, amikor soknak látták, a következőnél meg kevésnek, ez szerintem attól is függ, milyen kedvében van, aki az UH-nál ül.

  • mcleod3

    2009. március 06. péntek

    Sziasztok!Kérlek titeket segítsetek ha tudtok!A dokimhoz 12.én megyek de most egy másik dokihoz kellett előtte mennem uh-ra.Aki azt mondta,hogy nagy a bébim súlya /31.hétre:1870g/.Azt mondta lehet,hogy terhességi cukrom van az magyarázná mind a kettőt.Na most amikor nekem csinálták a terhelésest a 20.hét táján akkor a sima éhgyomri:4,6volt,2 óra múlva meg7,2mmol/L.A dokim szerint ezek jó értékek.Szerintetek?Semmi infóm nincs ez ügyben,nem szeretném ha a kislányomnak bármi baja lenne a pocikámban.Köszönöm előrre is a válaszotokat!

    Válasz: Ne aggódj emiatt. A cukros anyukáknak valóban nagyobb súlyú a babájuk, de fordítva a dolog nem igaz, tehát a nagy súlyú baba nem feltétlenül jelent még cukorbetegséget (közben visszanéztem a papírjaimat: a nagyobbik fiam a 32. héten 2,2 kiló volt, a kisebbik 1,6 és mindketten 3500-el születtek :))

  • vizi.zsuzsi

    2009. január 22. csütörtök

    :'( 🙁 😉 :CRY

  • vizi.zsuzsi

    2009. január 22. csütörtök

    😀

  • Marcsi

    2009. január 17. szombat

    Csökkent cukortoleranciát (IGT) jelent, ha terheléses vércukorvizsgálat során a mérési fázisok egy részében magasabb értékeket mérnek, de ez még nem éri el a cukorbetegségre jellemző értékeket.Ez még nem cukorbetegség, és nem igényel kezelést. Az életmód rendezése azonban ilyenkor rendkívül fontos, mivel a későbbiekben kialakuló cukorbetegség lehetőségére figyelmeztet.

    A terhességi cukorbetegség a vércukorháztartás egy speciális zavara. A terhességi hormonok hatására csökken a sejtek inzulin iránti érzékenysége, így a terhesség során megemelkedik a vércukorszint. A terhes nőket szűrik a terhesgondozás során, a terhességi cukorbetegség kezelésében pedig inzulinpótlást alkalmaznak. A betegség a szülés után általában magától rendeződik, és nincs szükség további kezelésre.

  • Edina

    2008. augusztus 29. péntek

    Sziasztok! 90%ra kisfiút mondtak az ultrahangon, ezek szerint vehetem 100%ra?! 🙂 Ez jó, ugyanis szinte minden kis ruha darabunk fiús lett:D Kisfiúkkal gyakoribb lenne a terhességi diabétesz?! Már a 34 hétben járok, s szigorúan méregetem a cukrom, s tartom a diétát, amennyire csak tudom.(Itt külföldön adnak egy cukor mérőt,szülésig kell méregetni) Egy héten(napi 8-szori mérés nél) csak egy alkalommal van, amikor 7 felé szökik a cukrom. A diabetikus nővérkém szerint ezzel nincs semmi probléma, visszamenőleg is méregetik 3 hetente, s az minden esetben 4.1 lett, ami állítólag tökéletes. Remélem nem lesz gondom ezzel a későbbiekben,azaz a szülés után,mert egyébként sosem voltam nagy étkű, se vastagnak mondható. Ezzel a diétával, már 2 kg ment le rólam, pedig tán most nő a kicsi a legjobban. Néha irtó nehéz, de már így a vége felé muszáj kibírnom, s már nagyon várom a nagy találkozást az én Édes kisfiammal! Köszönök minden biztatást! Majd még jelentkezek.

  • Edina

    2008. július 25. péntek

    De a diéta nem árt a picinek? Nincs valami jó honlap cim, ahol kismamáknak példák vannak irva az étkezésekre?? Hogy kb.mit ehet mivel reggelire, stb…Csak, hogy biztos ne lépjem tul a megengedettet. Köszönöm.

    Válasz: A terhességi cukorbetegségben napi 150 gramm szénhidrátot kell fogyasztani mégpedig időben is jól elosztva: naponta 5 étkezés, 3 óránként: reggel 7h: 25gramm, 10h:25gramm, 13h:50gramm, 16h:20gramm, 19h:30gramm, 1 zsemle kb. 25 gramm szénhidrátot tartalmaz) Itt egy cikk a cukorbetegek táplálkozásához, aminek a végén megtalálod az élelmiszereket szénhidráttartalmuk alapján osztályozva: http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=513

  • Edina

    2008. július 24. csütörtök

    Sziasztok! 28 éves vagyok, elsö terhességem:Nekem 28 hetesen végeztek cukorterheléses vizsgálatot, éhgyomorra az ujjam végéböl vett vér alapján 4.2 lett aztán a szirup megivása na meg 2 óra ülés után ugyancsak ujjvégböl vett vér alapján 10.8lett. Ez mennyire biztos eredmény?? Nem vénábol szokták venni a vért?? Most diétáznom kell, na meg majd étkezés után mérni a cukor szintem. Most 29hetes vagyok, s várom, hogy idöpontott kapjak, hogy megtudjam ezek után mire kell figyelnem.( Külföldön élek) Interneten néztem utána különbözö recepteknek, na meg az egész betegségnek, mivel nekem ez teljesen új, a családomban egyáltalán nincs is. Egyébként most legutobb, 6 hét alatt 6 kg jött fel rám. Gondolom a magassabb cukor miatt lehet?! Amugy vizesedek is, ami ugyancsak nyom a kg-on. Csak reménykedni merek, hogy a picikémmel minden rendben lesz, s normális sullyal születik meg. (Itt nem nagyon császároznak, hagynak vajudni) Lehet, hogy szülés után is cukorbeteg leszek? Van esélyem, a normális szülésre? (158cm magas vagyok, s sosem voltam nagy darab, nem birtam hizni sem, 32kg is voltam már, terhesség elött kb.48-50 lehetem, na most 66 kg vagyok.Tudsz valami biztató irni? Bármi is az, tedd meg.

    Válasz:
    Ezek tényleg magas értékek, az ujjhegyből végzett érték is helyes. Ritka, hogy a szülés után is megmaradjon a cukorbetegség, de gyakori, hogy a következő terhességnél is visszatér, illetve, aki hajlamos a terhesség alatti cukorbetegségre, annak időskorában is lehet ezzel problémája. A 6 kiló hízás és a vizesedés a terhesség normál velejárója, emiatt ne aggódj, a második-harmadik harmadban gyorsabban gyarapodnak a kilók. A normál szülésre van esélyed, csak akkor császároznak, ha a magas cukor mellé magas vérnyomás is társul, fennáll a terhességi toxikózis esélye, de ez elég ritka dolog. Tartsd a diétát szorgalmasan és nem lehet baj 😉

  • Nóra

    2008. július 24. csütörtök

    Az első gyermekemnél nálam is jelentkezett a terhességi cukorbetegség és tartanom kellet
    a 150gr-os szénhidrátot. Szülés után fél évveli vizsgálatkor rendben voltak az eredményeim.

    Hurrá nem vagyok cukorbeteg. A második terhességem alatt nem volt ilyen gondom ez remek.

    Jöhet a 3. itt újra előjött.

    Ami érdkes az egészben, hogy az 1 és 3 gyerkőc fiú, a második lány.

    Semmiféleképpen nem kell megijedni, ha ilyen jelentkezik, de az orvos utasításait szigorúan be kell tartani és akkor minden rendben lesz.

Comment navigation