Beszélgetés a magzattal

Sok leendő kismama a várandósságból csak a problémákat látja: vizsgálatok, papírmunka, bürokrácia, védőnőhöz, orvoshoz menni, lehetséges betegségek veszélye, változtatni kell a megszokott életmódon stb. Pedig a várandósság öröm is lehet, egy nagy remény beteljesülése, ezért magaddal (és a babával) teszel jót, ha elhessegeted a negatívumokat és csak a szépre koncentrálsz. De hogyan is tudod megtenni ezt? Erről szól ez a cikk…

Először is: tartsd magadtól távol a félelmeket!

Beszélgetés a magzattalMás dolog tájékozottnak lenni és egészen más minden ijesztő és gyakran pontatlan rémhírt elolvasni, amit a neten látsz. Mi emberek nagyon kíváncsiak vagyunk, ezért persze hajlamosak vagyunk a legijesztőbb híreket, történeteket is elolvasni, de van, akit ezek aggodalommal töltenek el, és ez csak egyre halmozódik. Az internetes fórumokon olvasott rémtörténetek vetélésekről, koraszülésekről, komplikált szülésekről, beteg babákról, terhességi nehézségekről általában ritka esetek, amikről lehet olvasni, lehet tudni, de ha tudod magadról, hogy téged ez megvisel, akkor inkább ne olvasd őket!

Másodszor: tudd meg az okokat!

Ha egy-egy eset, amiről olvastál és ijesztő a számodra, nagyon bánt és aggódsz, nehogy veled is megessen, akkor nézz utána, mi áll a háttérben. Gyakran olyan dolgokról van szó, amik megelőzhetőek, és csak nagyon kevés az olyan eset, amit lehetetlenség megelőzni.

A másik dolog, hogy tudd, mi az a néhány jel, amire oda kell figyelni, de ne figyeld folyton magadon, vajon előjönnek-e, mással pedig ne foglalkozz, tudd, hogy csak az a néhány dolog az, aminél azonnal segítségre lehet szükség:
1. Vérzés Ha a terhesség során bármikor vérzést tapasztalsz, irány az orvos
2. Deréktájból kiinduló erős menses-szerű görcs Ez a méhösszehúzódás jele lehet.
3. Hirtelen (egyik napról a másikra) erős kéz- vagy lábdagadás, és hirtelen súlynövekedés
4. Az utolsó hetekben: ha órákon át egyáltalán nem érzed, hogy mozog a baba

Harmadszor: tedd le és nézz másfelé!

Ha az aggódás már az agyadra ment, próbálj meg a szépre gondolni: ha azt veszed észre, hogy már megint azon töröd a fejed, vajon miért nem rúgott már fél órája a babád, akkor kezdj el beszélgetni vele. Mondd el neki, hogyan készülsz az érkezésére, mit vettél már, mit fogsz venni még, mutasd be neki a családot, ki mindenki várja az érkezését, mutasd be neki a világot, mi a szép benne, miket szeretnél neki megmutatni a világból, mi mindent fogtok csinálni együtt – tervezgesd a közös jövőt! Ez a beszélgetés erővel tölt majd fel és segít megszabadulni a rossz gondolatoktól.

Ha gondot okoz számodra a napi ellazulás és szeretnél minden nap a babával is kapcsolatot létesíteni, a saját belső lelki folyamataidat is szeretnéd megismerni a terhesség alatt, tudok segíteni. Katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Lakótárs

    2009. szeptember 09. szerda

    Bizony, bizony. Ha még két alapszabályt hozzátehetek:

    4) Oszd meg minden félelmedet a leendő apával! Ha van egy kis esze, egy-két hónap után rájön, hogy hogyan tud megnyugtatni.

    5) Ha teheted, minél előbb olyan orvost válassz, akiben megbízol és aki partnerként kezel!

    És valóban, amainstream internetes fórumokat érdemes messzire kerülni. Egy-két jól megválasztott szakkönyv sokkal többet segít, mint a paráztatás és a félinformációk.