Babaetetés: mit kell vásárolni a szoptatáshoz, babatápláláshoz?

A szoptatáshoz leginkább semmit nem kell vásárolni, azonban van néhány olyan eszköz, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat. A babaetetés azt első pár hónapban még nem aktuális, ám 1-2 holmival érdemes lehet előre készülni.

 Babaetetés: mit kell vásárolni a szoptatáshoz, babatápláláshoz?Babaetetés

Etetőszék A hagyományos fa is megteszi, de abba csak akkor tud beleülni a baba, amikor már magától is tud ülni. A műanyagok praktikusak és könnyen tisztíthatók (már amelyik, aminek az alja is műanyag, az pár hónap alatt olyan poros lesz, beleragad, nem győzöd majd vakarni róla :(). A hátra dönthetőek (pl. Peg Perego, Chocco) akár már 3-4 hónapos kortól használhatóak, a baba remekül tud nézelődni belőle, mert magasan van és mindent lát onnan, pl. odateheted magad mellé, amíg főzöl.
Amikor még csak 1-2 kanállal eszik, lehet a hordozóban is etetni, csak annak a tisztítása nehezebb, ha összemaszatolja.

Cumisüveg Amíg szoptatsz, addig nem kell, kivéve, ha néha másra hagyod a kicsit és lefejt tejet kap. Amikor már kanalas ételt eszik a baba, adhatsz neki szelepes itatóból vagy pohárból is inni, 5-6 hónaposan már simán megtanulják.

Cumi Van aki vesz, van aki nem. Sok baba nagy ívben kiköpi, van amelyiket meg máshogy nem lehet elhallgattatni. Kezdetben nem ajánlják a használatát, mert rontja a szopótechnikát. De vannak olyan babák, akik egész nap csak szopnának, náluk beválik. Ha nem szeretnéd, hogy nagyon rászokjon, akkor csak szigorú szabályok között használjátok: például csak alváshoz kapja meg, vagy csak akkor, amikor pl. a foga jön, így biztosan nem okoz gondokat később a beszédfejlődésnél, vagy a fogak növésénél. A kismama babakonyhája

Kiskanál A vitaminok, gyógyszerek beadásához a sima fém teáskanál is jó, a homeopátiás szereket viszont csak műanyag kanállal lehet beadni. Ha műanyag kanállal etetünk, figyeljünk a műanyag minőségére, nehogy szétharapja a baba.

Mellszívó A legjobb kölcsönkérni egyet, mert lehet, hogy csak az első napokban fogod használni, utána már általában csak annyi tej van, amennyi a babának kell. Az Avent nagyon praktikus, mert adnak hozzá poharakat is, amiben azonnal le tudod fagyasztani a tejet, valamint van cumis része, amiből a baba azonnal tudja inni, nem kell öntögetni.
A kézi mellszívókkal az a baj, hogy csak akkor tudsz vele fejni, ha tényleg sok a tejed és a fejés sokkal lassab. A gépi mellszívók sokkal hatékonyabbak. Ha gyakran fejsz, pl. mert néha más vigyáz a babára, akkor érdemes beszerezni egy Medelát, ezzel hálózatról vagy elemmel is fejhetsz.

Mérleg Elvileg nem kell minden evés után méricskélni a babát, de az izgulósabb anyukákat megnyugtatja, ha számokban is mérhető a hízás. Lehet bérelni is, de meg is veheted, aztán meg eladod, ha nem kell. 10-12 ezerért lehet venni újonnan, a bérlés meg 2-3000 Ft/hó, szóval pár hónap alatt behozhatja az árát.

Melltartóbetét Van eldobható, meg mosható is. Az előbbi folyton ráragad a melledre és összeszöszözi. Az utóbbi valamivel drágább, de megéri, mert egy csomag eldobhatós átlag 800 Ft-ba kerül, és kb. 3-4 hétig elég. A moshatóból kb. 2000 Ft körül van 6 db, viszont soha többé nem kell venni.

Szoptatós párna Sok mindenre lehet használni, pl. amikor még friss a gátseb, akkor rá tudsz ülni, amikor már nagy a pocak az alvást kényelmesebbé teszi, felpolcolni a lábad, ha vizesedik, és a szoptatáshoz is jó, ha ülve kényelmesebb. Ha nem akarod feleslegesen megvenni, akkor a kórházi idő alatt tapasztald ki, neked hogyan kényelmesebb a szoptatás. Sok kórházban helyben tudsz venni párnát, ha szükségét érzed.

Anyatejgyűjtő zacskó Patikában lehet kapni. Egy tizes csomagot mindenképpen vegyél meg előre, mert az elején még biztosan lesz fölös tejed, és ebben le tudod majd fagyasztani.

Itató, csőrös pohár Kezdetben a gyógyszert, kanalas orvosságot, esetleg azt a néhány csepp vizet kánikulában, kiskanálban is tudod adni, vagy sima kávéspohárból. Amikor már elkezd enni a baba, akkor érdemes cumisüveg helyett megtanítani, hogyan igyon az itatópohárból, így hamarabb tud majd rendes pohárból is inni, és a fogai sem romlanak a cumisüvegtől.

a cikksorozat következő írásában arról szólunk majd, milyen játékokat érdemes venni az első hetekre

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • vica

    2008. november 17. hétfő

    Nekünk egyik sem volt, 6 hónapos koráig kizárólag szopott a fiam, végül 13 hónaposan hagytuk abba közös megegyezéssel.:)
    Ha nem baj, minden holmihoz írnék egy kis kommentárt.
    – Cumisüveg, cumi: szerintem jobb ha nincs otthon, addig sincs csábítás. 3 hónapos kor előtt komoly cumizavart okozhat, addig meg nem hiszem hogy sokan másra hagynák a picit. A játszó cumit meg a szülők „erőltetik”. Sok többgyerekes barátnőm a tanu rá, hogy nem kell.
    -Kiskanál: lehet venni, nem nagy költség, de a 6 hónaposnál kisebb babáknál még erős a nyelvkiöltő reflex, így nehéz bármit is bekanalazni a szájukba.
    – Mellszívó: bármelyik gépnél humánusabb és hatékonyabb a kézi fejés. Nem vagyok tejcsárda, de bármelyik gépet leköröztem a kezemmel, azonkívül, az mindig „kéznél van”.
    – Mérleg: az izgulósabb anyukák még többet fognak izgulni, mert nagyon kevés baba eszik táblázatok szerint. Vagy többet vagy kevesebbet. Őszhajszál-gyarapításra viszont kiváló!
    – Melltartóbetét: Ha beállt a kereslet-kínálat (magyarán annyi tej termelődik, ami pont elég a kicsinek), akkor nem szokott csöpögni a mell. ha mégis, akkor az Aventnek van egy -azt hiszem- mellkagyló néven futó eszköze, ami felfogja a szivárgó tejet. Így fejés nélkül lesz tartalékunk, kár volna elpazarolni. Hasznos kis holmi.
    – Párna: nem tudok nyilatkozni, nem volt, nem is nagyon hiányzott.
    – Anyatejgyűjtő zacskó: ha már mindenképpen akarsz eltenni, akkor hasznos, de én egy cseppet sem fagyasztottam le. Egyrészt mert miért nem lenne később is tejem (olyan nincs hogy egyik percről a másikra elfogy), másrészt a tej a gyermek korával változik. Az 1 hónapos korában eltett tej, már nem jó neki pl. 4 hónaposan.
    – Csőrös pohár: Már Pikler Emmi korában is tudták, hogy butaság. Nem fog tudni hamarabb pohárból inni a gyerek, mert teljesen máshogy kell belőle inni. A csőröset szívni kell, a poharat meg csak megdönteni és nyelni. A fogai pedig nem (csak) a cumisüvegtől romlanak, hanem a benne lévő édes levek egész napos szopogatásával. Attila fiam, 5,5 hónapos volt a nagy kánikulában, és palackból ekkor tanítottam meg vizet inni. Néhány korty alatt megtanulta. Utána a pohár már csak egy fél lépés volt. Sosem ivott cumisüvegből, azt sem tudja mi az.