Vízben szülés

Vízben szülésItthon még igen ritka a vízben szülés, azonban léteznek már olyan kórházak, ahol lehetőség nyílik erre is és olyan orvosok, akik hajlandóak ilyen szülést levezetni. Összefoglaló a vízben szülés jelentőségéről és lehetőségeiről és megható videó egy vízben szülésről.

A vízben szülés általában vízben vajúdással kezdődik. Többnyire másodszor szülő anyukák választják ezt a lehetőséget, akik már kitapasztalták és tudják, hogy számukra az első vajúdás során jól esett a víz. Vannak ugyanis olyan nők, akiknek egyáltalán nem esik jól a vízben ücsörgés a vajúdás alatt. Az először szülők a vajúdás során tapasztalják ki, kellemes-e számukra a víz és ha igen, akkor megfelelő feltételek esetén maradhatnak a medencében.

A vízben szülés történhet kórházban vagy otthoni körülmények között is. Ez utóbbi esetben általában nem a fürdőszobában történik a szülés, hanem egy speciálisan az erre a célra felállított gumimedencében.

Vízben szülésre akkor kerülhet sor, ha a várandósság problémamentesen zajlott és a szülés spontán módon, a megfelelő időpontban indult el.

A legtöbb kritika amiatt éri a vízben való szülést, hogy vajon nem vezet-e fertőzésekhez. Azokban a kórházakban, ahol erre lehetőség nyílik, szigorú szabályok vannak a vízbevezetésre, vízelvezetésre, valamint a rendszeres fertőtlenítésre. Egy Németországban készült felmérés szerint az elmúlt 30 évben nem volt rá példa, hogy vízben születés miatt fertőződött volna meg egy újszülött vagy az édesanyja.

Magyarországon még kevés olyan kórház van, ahol lehet kádban vajúdni és azon orvosok száma is alacsony, akik vállalkoznak rá, hogy ilyen körülmények között segítik világra a kisbabát.

A vízben szülés előnye, hogy nincs szükség fájdalomcsillapításra, a vajúdás gyorsabban halad, 50%-al kevesebb gátmetszésre van szükség és a gátsérülések aránya ennek ellenére feleannyi, mint normál szülés esetén.

Íme egy vízben szülést megörökítő videó:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

22 Comments

 • Tündi

  Reply Reply 2012. április 22. vasárnap

  Komárom Esztergom megyében van -e vízben szülésre lehetőség? Esetleg tudja valaki?

 • Pálóczy Gréta

  Reply Reply 2012. április 09. hétfő

  Sziasztok!
  22 éves vagyok,37 hetes kismama. Nekem nincs választott orvosom,mert 2 lakcímem van.Jelenleg Pest megyében tartózkodom.
  Olyan kérdésem lenne,hogy ha megindul a szülés,akkor mindegy, hogy melyik kórházba megyek? Vagy épp az ügyeletes kórházba kell mennem? Én is jobban szeretném a vízben szülést választani, de nem tudom, hogy fogadnak-e a kórházban vagy előre „be kell jelentkezni”.
  A választ előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. április 15. vasárnap

   A vajúdó kismamát bármelyik kórházban el kell látni, tehát akármelyik kórházba bemehetsz. A vízben szüléshez viszont olyan orvos kell, aki ezt vállalja is, és a kórházban is mindenképpen rá kell kérdezni, hogyan kerülhetsz abba a szülőszobába.

 • Petra

  Reply Reply 2011. július 20. szerda

  A Nyírőben is lehet vízben szülni

 • Felkai Ágnes

  Reply Reply 2010. december 28. kedd

  Sziasztok,

  én 2005-ben szültem második gyermekemet, nagy fiamat vízben a Szent István kórházban Pesten Bábinszky doktornőnél, igaz volt egy dúla is velem, aki mindezt segítette és a kórházban is szívesen látták őt. Nem tudom van-e rá még lehetőség,de aki így szeretne szülni, én is csak ajánlani tudom!
  Szép szülést mindenkinek!
  ági

  • Eszter

   Reply Reply 2013. február 23. szombat

   sajnos csak egy kad van, ugyhogy korlatozott a lehetoseg, ha epp szabad a szoba, akkor jo 🙂

   • Eszti

    Reply Reply 2014. január 08. szerda

    Mire a gyors (2 het) moderációs folyamat utan kikerült a hozzászólásom, megszuletett a Kisbabám. Gyorsan, egyszerűen, természetesen, vágás vagy bármilyen beavatkozás nélkül, vízben vajúdást követően.

 • Timi

  Reply Reply 2010. július 26. hétfő

  Mi a férjemmel még csak a tervezés szakaszában vagyunk. Úgy gondoltuk, hogy november közepétől próbálkozunk összehozni egy kisbabát, de én már most szeretnék erre nagyon tudatosan készülni. Nagyon sok szülős videót megnéztem és hihetetlen, hogy mekkora a különbség egy vízben és egy normál szülés között. Én is úgy gondolom, hogy vízben szeretnék szülni, de sajnos én nem pesti vagyok és arról szeretnék érdeklődni, hogy más megyében van e olyan kórház, ahol tudnék majd vízben szülni. Előre is köszönöm: Timi

  Válasz: Egy kórházat tudok, ahol lehet: a Szent Imrében, de itt az orvostól függ, hogy vállalja-e.

 • Talasz Boglárka

  Reply Reply 2010. június 23. szerda

  Sziasztok!

  Én egy 15 éves lány vagyok. Még nem szültem, de már a 3. hónapban járok.

  A segítségeteket kérem, mert vízben szeretnék szülni, de nem merem elmondani a szüleimnek….
  Már az is elég necces volt, hogy azt elmondjam, hogy gyereket várok!

  Mit tegyek?

  Válasz: Magyarországon elég kevés helyen van arra lehetőség, hogy vízben szülj. Először érdemes lenne tájékozódni, hogy a ti kórházatokban hogy állnak a kérdéshez, vagy van-e a közeledben olyan hely, ahol van erre lehetőség.

 • Sziszi

  Reply Reply 2009. szeptember 15. kedd

  sziasztok én a szt imrébe szertnék szülni ott választottam szülésznöt és minden vágyam a vizben szülés.

 • Mágika

  Reply Reply 2009. március 27. péntek

  Sziasztok,

  GyöngyBabánk 2006. augusztus 28-án a Szt.Imre kórházban vízben vajúdás után vízben született.
  Hölgyek! Mindenkinek csak ajánlani tudom a vizet! Ellazít, csökkenti a fájdalmat, felgyorsítja a szülést.
  Igen, a kisbaba a vízbe érkezik… Ahonnan rögtön a mama mellkasára fektetik, hogy érezhessék egymást.

  Nálunk kellemes félhomály volt, mert az orvosom (Dr. Bálint Balázs – akit az Isten áldjon) arra is ügyelt, hogy a baba ne éles fénybe érkezzen. Apácska fogta a kezem, hármasban beszélgettünk az orvossal.
  Igen hirtelen jött az érzés, hogy most nyomnom kell. Az orvos azt mondta, hogy akkor nyomjak is.
  Kb 3-4 nyomásra belecsusszant a vízbe GyöngyBabánk. Rögtön a mellkasomra fektették és betakartak minket, hogy ne fázzunk. Gyöngyünk nem sírt fel, csak sóhajtozott. Ez teljesen normális azoknál a babáknál, akiknek nem nagy stressz a születés. Rögtön elkezdett lélegezni és még kb 20 percig a köldökzsinór is lüktetett. Amikor megszűnt a lüktetése, Apácska vágta el.
  Utána Gyöngyünket megtörölték, megmérték, felöltöztették. Közben megszületett a lepény és én is kiszálltam a kádból. És már GyöngyBabával a karomban kaptam 3 öltést a felületi gátsérülésre. Mert bár nagyon gyorsan született meg (kb 1,5 óra) Gyöngyünk, sem vágni nem kellett, se nem repedt a gát.
  Méltóságteljes, könnyű és gyors volt a születés. Életünk legszebb közös élménye. A következő ilyen május második felében vár ránk. 🙂

  Minden jót!
  Mágika

  • Andy

   Reply Reply 2011. január 31. hétfő

   Szia Mágika!
   Nagyon Örülök hogy olvashattam leveled. Mióta az eszemet tudo imádom a vizet és mindig is vízben szerettem volna szülni. Most 3.hónapban vagyok és keresek egy kórházat/orvost/szülésznőt/talán dúlát is akiben megbízhatok és le tudná vezényelni (na meg tapasztalata is van benne)a vízben való szülést. Nálam első baba és sokan le akarnak beszélni róla. Tudnál nekem abban segíteni hogy mi szól pro és kontra, és hogy melyik kórházban és melyik orvosnál érdemes vízben szülni? (Én a Szent Imrét és a Szent István kórházat hallottam… te melyiket javasolnád? esetleg egy harmadikat?)
   Annyi kérdésem lenne még, de azt majd legközelebb….
   Köszi.
   Andy

  • andy

   Reply Reply 2013. november 03. vasárnap

   szia, sikerült a második vízben szülés is?
   Én 2011.augusztusában szültem vízben a Szt János kórházban, és most 2014 februárjában is így tervezem.
   Egy élmény az biztos….ha valakinek tudok segíteni, jelentkezzen….persze sok mindennel készültem rá…de ha van érdeklődő, akkor majd elmesélem….

   • Eszti

    Reply Reply 2013. december 19. csütörtök

    Szia!

    37. hétben járunk, az Istvanban fogok szülni, erősen fontolgatom, hogy vízben.
    Minden érdekel a témával kapcsolatban, örömmel vénnem ha megosztanád a tapasztalataidat, tipjeidet! 🙂

    Köszönöm!

   • Emese

    Reply Reply 2014. november 14. péntek

    szia andy!

    Megkérdezhetem kinél szültél vízben a Jánosban? Szülésznő és doki neve érdekelne. köszönöm.

   • Timi

    Reply Reply 2015. január 29. csütörtök

    Szia! Melyik orvosnal??? En ilyen dokit keresek epp! Egyelore nem tolonganak! Koszonom, ha megirod!

   • Denise

    Reply Reply 2016. január 04. hétfő

    Szep napot!
    Egy regebbi hozzaszolas (andy, 2013. november 03. vasárnap – 13:43) kapcsan kerdeznem: a Janos Korhazban melyik orvosnal lehet vízben szülni?
    Illetve ugyanezt kerdezem mas budapesti korhazak eseteben. Eddig a Szt. Imre es a Szt. Istvan korhazrol hallottam, de orvos nevet is szeretnek megtudni.
    Elore is koszonettel,
    Denise
    Én 2011.augusztusában szültem vízben a Szt János kórházban, és most 2014 februárjában is így tervezem.
    Egy élmény az biztos….ha valakinek tudok segíteni, jelentkezzen….persze sok mindennel készültem rá…de ha van érdeklődő, akkor majd elmesélem….

 • Mini

  Reply Reply 2008. október 16. csütörtök

  Magyarországon ma még nem lehet szülni vízben, csak vajúdni….
  De ha „véletlen”megindul hirtelen a szülés a vízben, akkor a kisbaba vízbe érkezhet:-)

 • Juhász Kinga

  Reply Reply 2008. október 09. csütörtök

  Köszönöm szépen!!! 🙂

 • Juhász Kinga

  Reply Reply 2008. október 08. szerda

  A vízben szülést választanám én is, de mér napok óta keresgélek és nem találok egy korházat sem budapasten, ahol vízben lehet szülni…vagy leht nem jól keresgélek… nem tudom 🙁 Ha tud valaki korházat ahol így lehet szűlni akkor kérem szépen, irja meg nekem!!
  kösziii

  Válasz: A Szent Imrében lehet vízben szülni.

 • Szabó Anita

  Reply Reply 2008. július 16. szerda

  Gyönyörű video…háát igen..minden eggyes szülés egy csoda…gyengédség,szeretet béke,nyugalom…minden benne volt

Leave A Response

* Denotes Required Field