Szülés után az első óra

A szakzsargonban „aranyórának” hívják az első órát, amit szülés után rögtön a baba és a mama, illetve az új család együtt tölthet. Sokat hallunk mostanában ennek az első órának a fontosságától, de van, aki szerint szimpla divathóbortról van csak szó. Mégis, mi az igazság?

Szülés után az első óraA szülés nemcsak testi, hanem komplex lelki folyamat is. A baba világrajötte után azonnal olyan hormonális változások indulnak el az anyában, amik lehetővé teszik a regenerálódását és azt, hogy táplálni tudja a csecsemőt. Nem vitakérdés ma már -hiszen a szoptatási tanácsadók rengetegszer elmondták már-, hogy a baba számára az azonnali mellretétel mennyire fontos.

Ez az első óra a baba számára is nagyon fontos. Nemrég még az anyméhben védett helyen, védett körülmények között volt. A megérkezési „sokkot” az anya testmelegében, közelségében töltött első óra nagyban tudja enyhíteni.

Az anya számára ez az első óra azért fontos, mert kézbe veheti azt, amiért annyi szenvedett, küzdött, akit 9 hónapig annyira várt.

Vizsgálatok bebizonyították, hogy azok a babák, akik az aranyórát anyukájukkal töltötték később nyugodtabb, kevésbé sírós babák lettek.

Nem szabad azonban túlzottan nagy jelentősget tulajdonítanod annak, ha neked ez nem sikerült, ha nem kaphattad meg azonnal a babát, ha nem volt módod egy órát eltölteni vele. Rengeteg tényező befolyásolja az anya-gyerek kapcsolatot és ez csak egy elem, amitől tökéletesebb és elmélyültebb lehet ez a viszony.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Kónya-Sebe Emőke

    2009. március 27. péntek

    Sajnos Erdélyben (én ott fogok szülni, most 38. hétben vagyok), mint sok minden mást,-bár elismerik jótékony hatását-, ezt sem engedik meg. legfennebb azt, hogy ha kéri az anyuka, ráteszika gyerekét…,kb 4 óra múlva viszik be az anyukát abba a terembe ahol a baba van.

  • Szalkainé Timi

    2008. november 28. péntek

    Sajnos én is császármetszéssel szültem komplikációk (zöld magzatvíz, rossz szívhang és egyebek) miatt, és a szülés után voltak is mindenféle lelkifurdalásaim, hogy talán jóváthehetetlen lelki problémát okozott a gyerekemnek az, hogy nem készültem fel eléggé a szülésre, türelmetlen voltam, feladtam, ezért lett császár, stb. stb. Még annak ellenére is, hogy a kórház (Bp. Szent István) Éva esetéhez hasonlóan mindent megtett, hogy minél hamarabb a gyermekemmel lehessek a szülés után.
    A kezdet nagyon nehéz volt, mert érnem kellett lelkileg, rá kellett hangolódnom a kislányomra, hogy megpróbálhassam kompenzálni őt az elszenvedett sérelmeiért.
    Most 4,5 hónapos a lyánykám, és elmondhatom, hogy nagyon jó kedélyű, kiegyensúlyozott baba! És ezt nem csak én állítom, mások is! Nem is értem például azt, miért kérdezgetnek egyesek, hogy éjszaka alszik-e, stb. stb. Hát persze hogy alszik, hogyne aludna. Hajnalban felkelünk szopizni, egyébként alszunk. Arról nem is beszélve például, hogy 3 hónaposan fordult hasra…
    Megjegyezném, hogy amiket Ági honlapján olvasgatok, nos, eddig én ösztönösen ezeket alkalmaztam a gyermekgondozásban. A központban nálam a gyerek egyénisége van.
    És én is teljesen más, egyre lazább vagyok, sokkal jobban érzem magamat a bőrömben.
    Szóval teljes mértékben osztom Ági véleményét, hogy az aranyóra csak egy összetevője az anya-gyerek kapcsolatnak, nem kell túllihegni a jelentőségét. Fontosabb az anya lelki fejlődése. Valószínűleg lehet a gyereket kárpótolni, ha az aranyóra elmaradt, bár hosszabb folyamat.
    Nem az a lényeg, hogy ne hibázzunk (mivel emberek vagyunk), hanem, hogy ha valakinek kárt okozunk vele, próbáljuk meg kompenzálni az illetőt.
    Kellemes kompenzálást kívánok mindenkinek!

  • Éva

    2008. szeptember 25. csütörtök

    Én sajnos császármetszéssel szültem (fájásgyengeség miatt). A babát ahogy ellátták, már be is hozták hozzám a műtőbe, mert engem még akkor stoppoltak össze :)) Odatartották az arcomhoz, mert rám nem tudták tenni, és megfogni sem tudtam, az infúzió miatt. De el kell mondanom, nagyon-nagyon jó érzés volt, és azt hittem megfulladok a sírástól Szokás panaszkodni a kórházakra, de én nem teszem, mert végtelen kedvesek, segítőkészek voltak. Ami nem úgy ment, ahogy kellett volna, azt meg betudtam a túlhajtottságuknak, láttam, nekik is van elég dolguk. Mindenesetre ez egy nagyon bababarát kórház (ideírom, hogy tudjátok, ez az ózdi kórház, ne csak a rosszat tudjátok a városról!). Dr. Kós Csaba a gyermekosztály főorvosa nagyon odafigyel az anya-gyermek kapcsolatra, rooming-in szobák vannak, ami nagyon jó, és kiemelten kezelik az anyatejes táplálás fontosságát. Köszönet nekik.