Szülés kalkulátor: Most akkor mikor is fogok szülni?

 Szülés kalkulátor: Most akkor mikor is fogok szülni?Senki nem tudja biztosan megmondani, mikor kezdődik majd el a szülés. A szülés kalkulátorokkal ki tudod ugyan számolni, hogy mikor van a szülés várható időpontja (ez kb. 280 nap az utolsó mentruáció első napjától számolva), azonban csupán a nők 5%-a szül pontosan ezen a napon. De vajon mikorra várható pontosan a szülés? Vannak-e előjelei?

A interneten fellelhető szülés kalkulátorokkal ezt a 280 napos periódust tudod kiszámolni. Ha azonban nem volt rendszeres a mensesed, rövidebb vagy hosszabb a ciklusod a 28 naposnál, vagy nem is menstruáltál az elmúlt időben (pl. mert még szoptatsz), akkor a szülés kalkulátor által megadott eredmények máris nem pontosak. Ilyenkor vagy a ciklusod eltérésének megfelelő számú napot adj hozzá (28 napnál hosszabb ciklus esetében) vagy vonj ki (28 napnál rövidebb ciklus esetén) az eredményből és máris pontosabb képet kaphatsz. Szülés kalkulátort itt is találsz

A szülés időpontjának kiszámításában valamivel pontosabb képet kaphatsz az ultrahang vizsgálatok alkalmával. Különösen az első (6-7. heti) és a második (12. heti) vizsgálat eredménye számít. Nagyjából a 12. hétig egyforma ütemben fejlődnek a babák, azaz az ebben az időszakban mért magzatméretekből meg lehet mondani, milyen korú lehet a baba, azaz mikor volt a fogantatás. Ezt a számítást elvégezheted az ultrahang kiszámoló segítségével
A 12. hét után már egyre egyedibb a babák fejlődése, ezért az ezen értékekből nyert adatok már nem lesznek olyan pontosak, ezért ezekből nem szabad végleges következtetéseket levonni (bár egyes orvosok szívesen jósolgatnak, nem egyszer hallom azt, hogy „hű, de nagy baba, biztosan előbb fog megszületni”, aztán még a 42. héten is bent csücsül a baba)

Az első ultrahang szerepe döntő lehet a fogantatás időpontjának meghatározásában. Gyakori, hogy a teszt pozitívat mutat, a boldog kismama 1-2 nap múlva már szalad is az orvoshoz, az ultrahang azonban még nem mutat szívhangot. Ebben az esetben gyakori, hogy a fogantatás nem pontosan a peteéréskor, hanem később következett be, így a 4. vagy az 5. héten mész el az orvoshoz, amikor már kialakult a petezsák, de szívhang még nincsen. A szívhang a 6. hét elejétől észlelhető az ultrahangon, ha az első vizsgálat alkalmával ezt látják, akkor a baba méretei a szülés várható időpontjának meghatározásában az irányadóak. Azért az ultrahangos értékeket sem árt némi fenntartással kezelni, mivel az ultrahanggal készített képet kézzel rajzolja körbe az orvos (vagy a szonográfus), és ennek alapján mondják meg a baba méreteit (ülőmagasság stb.), ezért ebben is lehetnek jelentős eltérések.

A terhesség vége felé közeledve ismét megkezdődik a jósolgatás. A jóslófájások gyakorisága, a 36. heti flowmetria és lepényvizsgálat mind-mind okot ad a szülés időpontjának megtippelésére. Ha a lepény öregebb, mint az adott terhességi héten kellene, ha a baba mérete nagyobb máris korábbi szülésre gyanakszanak. Ha sok a jóslófájás, akkor pedig a kismama kezd el türelmetlenkedni. A CTG vizsgálatokat is sokan afféle „szülés kalkulátornak” tekintik, mintha a méhösszehúzódások gyakoriságából, vagy a baba mozgásából meg lehetne mondani bármit is. Az igazság ezzel szemben az, hogy a CTG pusztán arra szolgál, hogy megnézzék, hogyan reagál a baba a méhösszehúzódásokra. Természetesen a fájásokat is kimutatja a gép, de igen ritka, hogy valakinek éppen a kötelező CTG vizsgálat időpontjában kezdődjenek az első fájásai.

Honnan tudhatom meg akkor a szülés igazi időpontját?

A szülésnek vannak gyanújelei, az ún. rejtett vajúdás, amiből következtethetünk rá, hogy hamarosan megkezdődik a szülés. Ilyen gyanújelek:

  • a nyákdugó távozása (ez történhet a szülés előtti 1-2 napban, de akár 1 héttel korábban is)
  • hányás, hasmenés (a szervezet kitisztítja a beleket, hogy utat engedjen a babának)
  • a baba a CTG vizsgálatot végigalussza, egyre kevesebbet mozog
  • kevés barnás színű folyás (ha élénk színű vérzés van, irány azonnal a kórház!!!)
  • a méhszáj hétről-hétre nyílogat, puhul (a heti vizsgálaton az orvos állapítja meg)
  • rendszertelen fájások, méhösszehúzódások jelentkeznek, amik bizonyos darabig ismétlődnek, akár 10-20 percenként, de aztán alábbhagynak, ezek már „igazi” fájások, csak nem kezdenek sűrűsödni, a vajúdás valami miatt leáll (pl. stressz, nem megfelelő szituáció), második (ill. többedik) szülésnél igen gyakori
  • a baba feje rögzült a medencében
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Bianka

    2011. február 23. szerda

    Szia!

    Kicsit aggódom és gondoltam a tanácsodat kérem. A 30 hetes ultrahangon az orvos célozgatott rá hogy nagyobb a babám de nem mondott semmi konkrétat. Megnéztem egy UH-os szülés kalkulátor segítségével hogy a BPD szerint (ami 87 mm volt a 30. héten) 35 hetes volt a babám. Ez utalhat arra hogy előbb jön a kicsi? Mennyi esély van erre? Előre is köszönöm a válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      2-3 hetes eltérés szokott lenni, de az 5 hetes valóban sok. Ha az átlagnál nagyobb termetűek vagytok, ez is lehet az oka annak, hogy a baba nagyobb méretű. Emellett az is okozhatja, ha a baba nem félidőben, hanem előbb fogant (ezesetben a korábbi ultrahangokon is nagyobbnak kellett lennie a koránál), valamint terhességi cukorbetegség is okozhatja (de ennek más tünetei is lennének)