Szülés és fájdalomcsillapítás

Manapság meglehetősen sok anyuka dönt úgy, hogy a szülés közben epidurális érzéstelenítést (EDA) kér majd a fájdalmak csillapítására. Egy kutatás azonban most kimutatta, hogy érdemes alaposan megfontolni ezt a döntést.

Szülés és fájdalomcsillapításA Sidney Egyetem kutatói 1300 nőt kérdeztek ki a szüléssel kapcsolatos tapasztalataikról. Közülük 416 nő kérte az EDA-t a vajúdás során. 172 esetben az epidurális érzéstelenítést követően császármetszést kellett végrehajtani, azaz az esetek közel 40%-ában! Ennek egészen egyszerű oka van: aki eljut oda, hogy nem bírja tovább elviselni a vajúdással járó fájdalmakat, fájdalomcsillapítóval együtt is hajlamosabb „feladni” az egészet, fellép az ún. fájásgyengeség, lassulnak a fájások, elhúzódik a szülés, vagy a szülő nő egész egyszerűen nem érzi a tolófájásokat és ezért magzati okból az orvosok inkább a császár mellett döntenek.

Az EDÁ-nak utóhatásai is vannak: ha rosszul sikerül beadni, az anyukánál gerincfájdalom, fejfájás, derékfájás jelentkezhet a szülés utáni napokban, a babánál pedig álmosságot okoz. Ez utóbbi az oka annak, hogy azok a babák, akiknek az édesanyja epidurális érzéstelenítést kapott a szülés alatt nehezebben kezdtek el szopizni és sokkal több szoptatási probléma lépett fel a későbbiekben is. Az ilyen csecsemők többségénél az első fél évben véget ért a szoptatás.

A fájdalomcsillapításnak számos egyéb módja is van a vajúdás folyamán, a különféle vajúdási testhelyzetek, a homeopátiás szerek, a tiszta oxigén egyaránt segíthetnek elviselni a fájdalmakat, míg a gyógyszeres fájdalomcsillapítás és az EDA egyaránt problémákat okozhat a szülés folyamán és a gyermekágyas időszakban is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

17 Comments

 • Ági

  Reply Reply 2016. július 11. hétfő

  Sziasztok!

  Tudna valaki válaszolni arra,hogy van e valami időhatár vagy tágulási mérték amig lehet kapni eda-t,és azután már nem???
  Előre is köszi a választ!:)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. július 12. kedd

   Általában 3 ujjnyi tágulásig adják, utána már nem.

 • Betti

  Reply Reply 2013. szeptember 20. péntek

  Sziasztok!
  Szerintem az epidural a vilag legjobb talalmanya!
  Bar nekem azzal egyutt is 28 ora eredmenye volt a kislanyom,de ez nem az erzestelenito miatt volt,hanem mert Izraelben szultem,es itt ha 10 es skalan nem 9 es a fajdalom amit erzel,akor addig fojton haza kuldozgetnek a korhazbol.De a lenyeg ,hogy nagyon szenvedtem a fajdalmaktol,pedig en birom rendesen,de ahogy beadtak az EDA-t,szinte rogton nem ereztem semmit.Oszinten szolva a meg tolo fajasaim sem voltak,es ugy szuletett meg a pici!Az meg nem igaz,h ogy a kitolast elhuzza,mert nem erzed,mert En pl. el sem jutottam a tolo fajasokig,csak az atmeneti szakaszban voltam,de annyira elszant voltam,hogy mar nem akarok tovabb varni,hogy 20 perc alatt igy is kinnt lett a gyerek:-)))

 • Máté Júlia

  Reply Reply 2011. december 20. kedd

  Már elnézést, de ekkora hülyeséget régen olvastam.

  1. „aki eljut oda, hogy nem bírja tovább elviselni a vajúdással járó fájdalmakat, fájdalomcsillapítóval együtt is hajlamosabb “feladni” az egészet, fellép az ún. fájásgyengeség, lassulnak a fájások, elhúzódik a szülés”

  Ez handabanda, semmit nem ad fel az ember, csak mert nem akarja az elviselhetetlen szenvedést. Egy szenvedő nő egész teste görcsbe rándul és ez akadályozza a tágulást és a kitolást is. Minden nőnél, akit ismerek, és akik kaptak EDA-t, az annak hatására bekövetkező ellazulás gyors táguláshoz és gyors kitoláshoz vezetett. Ez nálam is így volt. Az EDA beadása után óránként 2-3 cm-t tágultam és a babám csak úgy kicsusszant belőlem.

  2. „a szülő nő egész egyszerűen nem érzi a tolófájásokat”

  Hát maximum fatális túladagolás következtében, de műhiba minden orvosi beavatkozásnál történhet. Én nagyon szépen éreztem a tolófájásokat, egy feszítő nyomás formájában és tudtam velük együtt dolgozni

  3. „Az EDÁ-nak utóhatásai is vannak: ha rosszul sikerül beadni, az anyukánál gerincfájdalom, fejfájás, derékfájás”

  Igen, egy egyszerű fájfájáscsillapító tablettának is van egy csomó mellékhatása. Akkor többé ne vegyünk be semmit.

  4. „a babánál pedig álmosságot okoz”

  Az EDA nem kerül be az anya vérkeringésébe, hanem kizárólag a gerincben hat, ezért nem jut el a babához sem. Álmosságnak, szoptatási problémának millió más oka is lehet, könnyen megoldható problémák, és csak ezek elkerülése végett nem érdemes órákon át kínlódni.

  5. A homeopátiás fájdalomcsillapításon a szülés esetében meg csak nevetni tudok. Nagyon úgy néz ki, hogy a cikk írója még sosem szült…

  Az én szülésem az EDA-nak köszönhetően csodás élmény volt.

  • Tòth Noémi

   Reply Reply 2013. augusztus 15. csütörtök

   Szia!

   Hol és kinél szültél?
   Én is ìgy szeretnék szülni!

   Köszönöm a választ!

   Noémi

 • melinda

  Reply Reply 2011. március 25. péntek

  „az EDA hatása a szoptatásra” szerintem nincs köze hozzá.ugyanis én is kaptam,s ezután intenziven voltam egy kis ideig bizonyos okok miatt.de másnap már szopizott a fiam sőt nagyon jól evett.volt hogy 80grammot evett

 • tothné illés melinda

  Reply Reply 2011. március 19. szombat

  szia
  azt szeretném kérdezni,hogy a 2dik szülés lehet e altatásos császár.
  ugyanis első szülésemnél kértem epid.érzéstelenitést.ettől összeomlott a keringésem és azonnali császár volt.utánna intenziv osztály lélegeztetőn voltam.igaz csak pár órát.gondoltm második gyerekre de nem tudom mit várjak. köszönöm

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. március 25. péntek

   Ezt az orvosoddal kell megbeszélned, hogy ő mit javasol.

 • Teri

  Reply Reply 2010. május 05. szerda

  sziasztok,
  én még szülés előtt vagyok, de mivel epilepsziás vagyok, az orvosom azt mondta, hogy mindenképpen EDA-val kell szülnöm. szívesen beszélnék valakivel, aki hasonló cipőben jár, érdekelne, hogy tényleg „kötelezővé” tehető-e az epidurál. (rohamom kizárólag éjszaka, alvás közben volt eddig, arra ébredtem fel, s mivel gyógyszert szedek rendszeresen, évek óta tünetmentes vagyok)

  Válasz:Kötelezővé nem tehető az EDA, és epilepszia esetén csak a betegség miatt önmagában nem indokolt sem a császár, sem az EDA. Nézd meg itt: http://www.epilepszia.hu/download/MELAjanlas.pdf

 • wroni

  Reply Reply 2009. november 30. hétfő

  Sziasztok!

  Én 6 hónapja szültem, EDA-val. 9 és fél óra volt, indították a szülést, mert túlhordtam, és már egyre kevesebb volt a magzatvíz. Talán 1 órára az indítás után megkaptam az EDA-t, ami egy próba volt, 1 óráig hatott, majd utána kb 2 óra múlva elkezdtem rendesen kapni.
  Semmit nem éreztem, kivéve az utolsó fél órát, amikor az oldalamra forgattak, és néha éreztem, ahogy jön kifelé, azt a feszítő érzést. Ennyi volt, és ez sem kibírhatatlan.
  Én is úgy gondolom, hogy minek szenvedni, ha nem muszáj. Jobb ez az anyának és a babának is. Nekem 5 perc alatt meg is született a kisfiam.
  Ugyanazt tudom írni, mint az előttem írók, én is 1 perccel később azt mondtam, bármikor újra csinálnám, nagyon jó élmény volt, és én is ugyanott , és ugyanazzal az orvossal szeretném a következő babámat (imat) szülni, ez a Péterfy és dr. KIA!

 • nevir

  Reply Reply 2009. augusztus 13. csütörtök

  Sziasztok!
  Nekem most lesz a 2. szülésem, az első 33 órás volt… Ez az adat önmagáért beszél, hogy miért kérek most epid. érzéstelenítést. Az elsőre nagyon felkészültem, de bevallom, erre a fájdalomra és kimerültségre nem számítottam. Utána azt mondtam, nekem nem kell második, ezt többet nem akarom végigcsinálni! De hát az anyai szeretet erősebb. 🙂
  Megbeszéltem az orvosommal, és minden gond nélkül beadható a fájdalomcsillapító, amennyiben az aneszteziológus is így gondolja.
  Nagyon bízom benne, hogy most kellemesebb élmény lesz számomra is és a Babának is. Úgy olvastam, hogy a Babának is jobb: http://www.vital.hu/themes/baba/epiduralis.htm

  Kitartás mindenkinek!!!!
  Virág

 • lili

  Reply Reply 2008. október 29. szerda

  Én 3 gyereket szültem,az elsőt 12,a másodikat 5,a harmadikat 12óra alatt.Indították mind a hármat kegyetlen volt.A mai napig rossz érzéssel gondolok vissza arra az iszonyatos kínra,a harmadik babánál úgy a felénél kértem epidurálást,innen maga volt a csoda a szülés, éreztem apró görcsöket a hasamban de ennyi.Ha így is lehet szülni miért kell végigkínlódni az egészet,semmi problémám nem volt utána sem a baba is tökéletesen jól volt és fél évig csak anyatejet kapott és két évesen hagyta el a cicit.Úgyhogy én mindenkit csak arra biztatok,hogy ha nem szeretné végigszenvedni az egészet nyugodtan kérje hatalmas találmány!!A következőnél is biztos kérni fogom de az egy másik téma,hogy nem szívesen adják úgy kell könyörögni érte

 • málnabokor26

  Reply Reply 2008. augusztus 19. kedd

  Sziasztok!

  Én 5 hónapja szültem. Kaptam PDA-t. Az 5 perces fájások kezdetétől számolva 25 óra telt el mire meglett a fiam. 12 órát lehúztam simán iszonyú fájásokkal majd utána azt mondtam nem bírom tovább. Ekkor mondta a doki h. kaphatok fájdalomcsillapítót. Lassan tágultam nagyon. Még kb 12 óra után azt mondták ennyi volt, műtő. Ekkor már hosszú ideje voltak tolófájásaim, de nem nyomhattam mert pereme volt még a méhszájnak ( jó pár óra volt, mert még a szülésznők műszakváltása előtt kezdődtek, ez este 6 volt és 20:55 kor emelték ki a fiam). Egyébként ekkor már nem sok sz@rt ért a pda, már fájt mindenhogy. Rosszul fordult a feje a szülőcsatornába, arccal előre nézett és ezért nem ment a dolog. Szóval én fejben sosem adtam fel, én annyira féltem a császártól, hogy ki sem ejtettem a számon egyszer sem. Azt mondták más a helyemben már sírva könyörgött volna a császárért, na én ennél sokkal jobban féltem tőle.
  Szerintem aki szeretné, az kérje, főleg ha előreláthatólag hosszú ideig fog tartani a szülés…

 • Nagy Erika

  Reply Reply 2008. augusztus 05. kedd

  Sziasztok!

  Én még szülés előtt állok, de ezekben a percekben szül éppen az unokatestvérem, tegnap este 8 óra óta, és még mindig csak 2 ujjnyinál tart. 🙁 Ma reggel óta kapja az epidurális érzéstelenítést, és azt mondja, most is érzi a fájásokat, csak nem annyira erősen. És hát azért 20-24 óra vajúdásnál szerintem nem mindegy, mennyire fárad ki. És nekem is az a véleményem, hogy csak azért ne szenvedjen senki, mert 100 évvel ezelőtt is kibírták a nők. Ki, és le is emelem a kalapomat az előtt, aki ma is így szül. De van választási lehetőség, és tiszteletben kell tartani a nők döntését, bárhogy is döntenek. Nem hiszem, hogy én kevesebb lennék akár a nőiségemben, akár az anyaságomban azért, mert kevésbé fájdalmasan szeretnék szülni. Így hát, remélem lesz is rá esélyem.

  Mindenkinek szabad, boldog és „erőszak” mentes szülést kívánok!

 • bettibea

  Reply Reply 2008. július 08. kedd

  Sziasztok!
  4 hónapja szültem EDA-val és mondhatom nekem nagyon pozitív tapasztalataim voltak vele kapcsolatban.Vasárnap délután még voltunk egy NSt-n, jövet hazafelé kissé fájt valami, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.Hajnali fél 2 kor bementünk a kórházba, már 5-6 cmre voltam tág, mire bejött a dokim, kb. fél óra múlva, már 7-8 cmre.Beszurta az EDA-t , hajnali 5.17-kor megszületett a fiam.Annyira gyorsan zajlottak az események, hogy nem volt időm mélázni rajtuk. A legjobb persze az volt hogy nem fájt.Persze ezt mindenki maga dönti el hogy szeretné világra hozni babáját, nekem így volt jó. Szeretnénk még babát és biztosan a másodikat is EDAval fogom megszülni, ugyanannál a dokinál ( dr.Kia) és ugyanazzal a szülésznővel( Kovács Margit) és ugyanott( Péterfy Kórház).
  Egyébként kedves ÁGI nagyon tetszik a honlap, kár hogy nem találtam rá előbb. Sok sikert a továbbiakban!

 • admin

  Reply Reply 2008. március 08. szombat

  Viki, óriási szerencséd volt a 4,5 órás szüléssel. nekem az első 20 órán át tartott, a második 24-et.
  A fájdalomcsillapítás eszembe sem jutott egyiknél sem, valahogy eleve arra készültem, hogy a vajúdás hosszú lesz, de ki tudom bírni és így is lett. Amire viszont nem készültem az az volt, amikor már éreztem a tolófájásokat, de azt mondták, még nem lehet tolni, na az tényleg nagyon fájt, de kibírtam, és mind a két szülés után úgy jöttem ki a szülőszobából, hogy „jöhet a következő” :o)
  Úgy gondolom, hogy sok múlik a pozitív szemléleten és azon , hogy felkészül-e az ember lelkileg a szülésre, hisz-e benne, hogy ki fogja bírni, van-e kellő lelki „állóképessége”.

 • Viki

  Reply Reply 2008. március 08. szombat

  Sziasztok!
  Alig több, mint 6 hónapja szültem. Mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül. Nem is ajánlották fel, mert folyton mondták, hogy „hú de gyorsan tágulok” – nézôpont kérdése. 😉 Így utólag nem bánom, hogy így alakult, elsô szülés, és onnantól számolva, hogy elkezdtem hasba lélegezni (tehát elkezdett kellemetlen lenni a dolog) 4,5 óra alatt meglett a kisfiam. Nem azt mondom, amikor jöttek azok az iszonyatos fájások, amiket csak azok a nôk tudnak elképzelni, akik maguk is szültek, bizony egybôl rávágtam volna, hogy fájdalomcsillapítót ide nekem! 🙂 A lényeg, hogy az ember fejben tisztában legyen vele, hogy a fájás jó, mert közelebb hozza a babát.
  Ja, és a kisfiam annyira aktív volt, hogy amikor a hasamra tették, a köldökét elszorító ollón cuppogott. 🙂
  Én egyetértek azzal, hogy ha nem életbevágóan fontos, akkor próbálja meg egy nô fájdalomcsillapítás nélkül megszülni a babát. Persze ha annyira kimeríti a fájdalom, és a kitolási szakasz messze van még, akkor azért van értelme.

Leave A Response

* Denotes Required Field