NST, azaz nonstressz vizsgálat

A 36. héttől kezdve minden héten elvégzik az terhes anyukáknál a CTG vagy NST vizsgálatot, melynek lényege, hogy kardiotokográffal figyelik a szívműködést és a méhtevékenységet. Ha a baba megmozdul, meg kell nyomnod a gombot, az így elkészült grafikonon látszik, mikor éreztél mozgást és ezt összevetik a magzat szívhangjával.

NST, azaz nonstressz vizsgálatAzt figyelik, mennyire aktív vagy inaktív a magzat. Ha túlságosan inaktív, például végigalussza a vizsgálatot, akkor az anyukát megkérik, hogy mozogjon kicsit, ettől felébred a baba. Ugyanez elérhető akkor is, ha az anyuka szénsavasat iszik vagy valamilyen erős hanghatás történik.

A cél, hogy megtudják, hogyan reagál a baba a saját mozgására, valamint az esetleges méhösszehúzódásokra, ebből következtetnek rá, hogyan érzi magát odabent. Figyelik a méhtevékenység erősségét is. Tévedés azt hinni, hogy a CTG (NST) eredménye alapján meg lehet állapítani a szülés közeledtét. Sok anyuka azt hiszi, hogy a vizsgálaton mért esetleges „fájások”mértéke vagy száma bármilyen támpontot adhat a szülés időpontját illetően.

Tény, hogy a vajúdás alatt már erős fájásokat és szép, egyenletes sinus görbét rajzol a gép, de ilyenkor már érezhetőek is ezek az egyenletes méhöszehúzódások.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.