Mindjárt megszülök?

Ahogy közeledik a kiírás napja, az anyukában lassan elhatalmasodik a kétely: vajon honnan fogja megismerni a pocaklakó érkezését. Elkezdi figyelni magát, lapozgatja a szakkönyveket és lassan minden tünetet felfedezni vél, ami a szülés közeledtét jelzi 🙂
A valóság ezzel szemben az, hogy a szülés időpontját lehetetlenség megjósolni. Az utolsó hetekben a szakkönyvekben sorolt sokféle tünet bármelyike felléphet, de az is lehet, hogy egyikkel sem fogsz találkozni és egyik sem jelenti azt, hogy holnap már meg is szülhetsz. Nézzük milyen tünetekre számíthatsz!

Hasmenés

A szülés előtti napokban a szervezet öntisztító folyamatba kezd, ezért lép fel hasmenés. A háborítatlan szülés hívei ezért mondják azt, hogy a beöntés szülés előtt szükségtelen, hiszen a szervezet maga is elvégzi a folyamatot.
Önmagában a hasmenés azonban nem jelenti azt, hogy holnap meg fogsz szülni.

Pocakkeményedés

A pocakkeményedés félreértett fogalom, itt ugyanis nem arról van szó, hogy a pocakod keményedik, mert ezt leginkább a baba mozgása okozza. Ekkorra már szinte teljesen kitölti a hasat, így ha egy kicsit helyezkedik már mintha szét akarna szakadni a hasfal…
A valódi fájások vagy jóslófájások esetén nem a pocakod keményedik, hanem menseshez hasonló erős görcseid vannak, amik általában a derékből indulnak és legalább 30 mp-ig tartanak, utána viszont elernyednek, teljesen elmúlnak. Ha tehát egész nap feszít a hasad, azt a baba okozza, nem pedig méhösszehúzódás. Gyakran észrevehető, hogy a pocakkeményedés csak bizonyos testhelyzetekben jelentkezik (általában ülve), ez a baba elhelyezkedésének köszönhető.

Folyás

Nagy mennyiségű színtelen folyás a terhesség utolsó harmadában igen gyakori. Gyakran akkora mennyiségű, hogy akár magzatvíznek is vélhetnéd. A különbség annyi, hogy a magzatvíz nagyobb mennyiség és érezhetően vizes állagú, míg a folyáson látszik, hogy nyákosabb.

Távozott a magzatvíz?

Becsapós lehet a magzatvíz távozása is. Egyik ismerősöm egy este 38 hetes terhesen leült tévézni a párjával és egyszercsak úgy érezte, valami folyik a lába között. Felhívta a szülésznőt, aki azt mondta, írány a kórház.

Ahol kiderült, nem a magzatvíz szivárog, hanem fürdés után (kádban fürdött) bentmaradt némi víz a hüvelyben és az folyt ki. Különösen többedszerre szülő anyukák számolhatnak ezzel a lehetőséggel, mert náluk már kitágult a hüvely. Intimzuhanynál is előfordulhat.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy magzatvíz távozott-e, inkább hívd fel az orvosodat vagy a szülésznődet és egyeztessetek. A magzatvíz távozása a legtöbb esetben elég egyértelmű szokott lenni, ugyanis a burokrepedésnek hangja is szokott lenni, egy apró pukkanás.
Beszerezhetsz előre magzatvíz-jelző betétet is, így bizonytalan helyzetben megnézheted, hogy ami távozott, valóban magzatvíz-e.

Nyílik a méhszáj

Néhány orvos előszeretettel jósol a méhszáj nyílása alapján. Azt „szeretik”, ha a rejtett vajúdás során már szépen nyílogat a méhszáj, és nem tart olyan sokáig a vajúdás fájdalmas része. A legtöbb esetben azonban a méhszáj nem vagy csak egy kicsit nyílik ki a fájások kezdete előtt és a teljes vajúdás fájásokkal jár.

Ijesztő lehet, ha már a 30. hét előtt megrövidül a méhnyak (2000 vagy 1000 az érték a papíron) vagy elkezd nyílogatni a méhszáj (2100, 2110 vagy 1100, 1110 az érték a papíron), azonban ez nem jelenti azt, hogy hamarabb meg fogsz szülni. Ami koraszülést jelezhet, ha a 36. hét előtt 2111 vagy 1111 az érték, tehát teljesen kinyílik a méhszáj, de még ezzel is hetekig el lehet lenni, ebben az esetben azonban már tilos a szex, a fürdés és a 36. hét előtt sokat kell pihenni, mert nem tudni, mitől indul be a vajúdás.

Keveset mozog a baba

Mivel már kicsi a helye, az utolsó hetekben valóban keveset mozog a baba, ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy mindjárt megszülsz, csupán azt, hogy már nincs akkora helye a babának.
Előfordulhat az ellenkezője is, hogy még az utolsó napokban is sokat mozog a baba (a nagyobbik fiam még a vajúdás során is folyton mocorgott – és ezt azóta sem hagyta abba :))

A CTG görbe fájást jelzett

Első terhesként még magam is azt hittem, a CTG majd előre megmutatja a szülés közeledtét és a fokozott méhaktivitást, de ez csak városi legenda 🙂 Valójában a CTG-t azért csinálják, hogy megnézzék, a baba rendben van-e és nem lehet belőle előre megjósolni mikor fogsz megszülni.

Nekem volt módom erre mindkét szülésnél rácáfolni. Az első alkalommal előző este 6 felé voltam CTG-n, ami egy árva fájást nem jelzett, gyakorlatilag sima volt a méhaktivitást jelző görbe, rá 6 órára mégis megindultak a fájások, és másnap már gyönyörű erős sinus görbét rajzolt ki a gép.
A második szülésnél déli 12-kor voltam CTG-n, ahol szintén semmit nem mutatott a gép, fél óra múlva hazafelé tartva, éreztem meg az első fájást…

Távozott a nyákdugó

A nyákdugó néha valóban látványosan távozik és a nyomában rózsaszínes folyás indulhat meg. Általában a nyákdugó távozása után legkésőbb 1 héttel beindul a szülés, de néha csak a vajúdás alatt távozik a nyákdugó, tehát a nyákdugó távozása önmagában még nem jelenti azt, hogy holnap szülni fogsz.

Jóslófájások?

A 36. héttől előfordulhatnak jóslófájások, ezek azonban csak azt jelzik, hogy a szervezet készül a szülésre és nem mondanak semmit a szülés időpontjáról. A második várandósságnál már gyakoribbak lehetnek a jóslófájások az is előfordulhat, hogy a 27. héttől fogva rendszeresen érzed őket, ez azonban nem szükségszerűen jelenti azt, hogy hamarosan szüni fogsz, inkább csak arról, hogy a szervezeted már „tudja” mi készülődik.

Azt tanácsolnám, hogy az utolsó napokban érezd jól magad, készülj a baba fogadására, és ne azon gondolkodj, mikor indul már el a szülés. A baba úgyis mindig a legjobb időpontot választja 🙂 Ne akard sürgetni vagy éppen rábeszélni, hogy jöjjön 2 nappal később, mert az jobb lenne.
Számtalan szüléstörténetet hallottam már, ami nem éppen ideális időpontokról szólt (az egyik barátnőm kislánya karácsonykor, a kisfia húsvétkor született és egyikkel sem pont akkorra volt kiírva :)). A statisztikák azt mutatják, hogy nagyjából a babák 20%-a születik a kiírás időpontjában, egy kutatás szerint az anyák nagyjából 1/4-e pedig képes valahogy befolyásolni a szülés időpontját, ennek a trükkjét azonban egyelőre nem tudjuk.

Addig is: használd ki az utolsó heteket! Ne azon aggódj, mikor jön el az időpont, inkább élvezd ki ezt az időszakot, készülődj, pihend ki magad és ne „csak” várakozással teljenek a napjaid. Ha az egészséged engedi, nyugodtan mozoghatsz, sétálhatsz, csinálhatsz programokat. Hidd el, sokkal könnyebben mennek majd az első hetek a babával, ha a szülés előtti utolsó időszakot aggódás helyett feltöltődéssel töltöd 🙂

keszulj-fel-az-anyasagra

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

22 Comments

  • Manocska

    2011. április 08. péntek

    Szia!Konyorgom segits,nagyon tanacstalan vagyok…28+3hetes varandos vagyok,negyedik napja valtakozik gorcs illetve szurkalo fajdalom odalent,amit kovet neha olyan erzes,mintha megvolna a havim es a legerosebb napnal jarnek,meg olyankor a derekam is kiszakad..tegnap voltam az orvosomnal,aki megvizsgalt es azt mondta a mehszaj zarva,de nem szabad felkelnem az agybol,es felirt valami orvossagot,amit szednem kell 8orankent.ezzel csak az a problema,hogy tegnap delelott ota,amiota szedem,nem enyhult,sot,ma erosebb a fajdalom..fogalmam sincs mit csinaljak.elso babam es rettentoen megvagyok ijedve…nem szeretnem,ha baja lenne!
    Kerlek segits..Udv.

    • Vida Agi

      2011. április 09. szombat

      Ha erősödik a fájdalom, vedd fel mihamarabb a kapcsolatot az orvossal!

  • bernadett

    2011. március 30. szerda

    Szia!

    ez a 2.terhessegem,persze teljesen mas.mar az elejen megereztem,hogy kislanyom lesz,mint ahogy az elsonel,hogy fiu.de nem ez a lenyeg hanem,hogy most 35hetes es 3napos vagyok,es amiota malnalevel teat iszok,azota ha nem is mindennap de vannak joslofajasaim,a pocakom is nagyon lennt van.a novereim szerint hamarabb szulok,mint kellene.tegnap este ota furan erzem magam,es megint bennem van egy eros erzes,hogy hamarosan megindul a szules.
    remelem azert meg bennt marad egy picit,es tenyleg nem fog beindulni.
    sajnos kimelni nem nagyon tudom magam,mert van egy 18honapos kisfiam.
    es a masik,hogy szinte allandoan faj a mehem felul,mitol lehet??
    itt hiaba fordulok orvoshoz(irorszagban elek)mondtam tegnap is az orvosnak,de nem mondott semmit.raadasul allandoan visszajon a gombas fertozesem,hogy lehetne gyorsan megszuntetni?nem szeretnem,hogy a babamnak baja legyen.

    koszonom elore is.

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Biztosan a méhed fáj felül? Mert a terhesség végefelé inkább az szokott lenni,hogy a gyomorsav marja a gyomrod (mivel a méh nyomja felfelé a gyomrot) és ez kelthet ilyen érzetet.

      Második szülésnél hamarabb jöhetnek a jóslófájások, ennek az az oka, hogy már tudod, mit kéne érezned, de ez nem jelenti azt, hogy hamarabb fogsz szülni.

      A gombás fertőzést ne próbáld te kikezelni, orvostól kérj segítséget.

      • bernadett

        2011. április 08. péntek

        a gyomrom csak ritkan eg de akkor nagyon,ez egy olyan fajdalom ott,mintha kessel szurkalnanak.
        a gombas fertozesre kaptam gyogyszert,pinamox a neve,az mennyire lehet hatasos?nem erzem ugy hogy nagyon hatasos lenne.

        • Vida Agi

          2011. április 23. szombat

          Használd folyamatosan a gombásodásra kapott szert, a kezelt fertőzés ugyanis még mindig jobb (akkor is, ha lassabban múlik), mint ha semmivel nem kezeled.

          A többi tüneteddel kapcsolatban konzultálj orvossal.

          • bernadett

            2011. április 23. szombat

            5napra elegendo tablettat kaptam,ami mar reg elfogyott,szerencsere elmult ugy erzem. az itteni orvosnak hiaba mondok barmit is,nem nagyon foglalkoznak vele,sajnos ez irorszag.itt nem vetetik le a bugyidat 9honapig,csak amikor szulsz,eleg hulyen van megcsinalva sajnos.

  • Zsóka

    2011. március 03. csütörtök

    Nekem is volt a terhességem alatt kb 2 hétig kiütésem,7.hóban a hasamon és a combomon, de magától elmúlt. én nem fordultam orvoshoz, m olvastam több helyen is hogy ez egy terhességi tünet, sok kismamánál van. De ahogy ezt olvastam, mindenképp forduljon dokihoz, ha ilyet tapasztal!

  • hetya

    2011. január 05. szerda

    Hali!
    Ha elmegy a nyákdugó akkor menni kell egyszere dokihoz,vagy nem muszály?Gondolok itt a fertőzés veszélyre.
    Választ köszike!!!

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Nem kell menni a dokihoz, ha elmegy a nyákdugó, ez csak annyit jelez, hogy már nyílik a méhszáj. Nyitott méhszájjal nyilván nagyobba fertőzésveszély, ezért ilyenkor már nem szabad szexuális életet élni, nyilvános fürdőbe menni és az általános higiéniai szabályokat is be kell tartani.

  • Gaby

    2010. december 04. szombat

    Szia! 36 hetes terhes vagyok. nagyon erős folyásom van és alhasi fájásom. a heten voltam az orvosomnál és minden eredménnyel meg volt elégedve. az időpontot is kiírta a szülésre de megérzésem szerint hamarabb jön a baba. Honnan tudom megállapítani hogy a magzatvíz szivárog e vagy az is folyás ami jön? előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Létezik magzatvízjelző betét, de egyébként a víz általában nagy mennyiségben jelentkezik és megállíthatatlanul csurog lefelé, a folyás csak nedves, de nem csurog.

  • Rita25

    2010. október 27. szerda

    Szia Ági!

    36.hétben vagyok, és hétfö óta érzem hogy nagyon feszülök alul, már menni is alig tudok, néha belenyilal az alhasamba is de az pár másodpercig tart.

    a feszülés sem állando pár oráig tart,nem egész nap.
    multhétig kevesebbet mozgot a baba, inkább aludt de a héten állandoan mozog.

    ez a második terhességem de a nagyfiamnál nem voltak ilyen tüneteim.
    lehet ennyire más 2 terhesség?

    Válasz:Igen, lehet teljesen más a kettő. Mivel már szültél, ezért „tudod” mivel jár a szülés, így a vajúdásra hasonlító tünetek, jóslófájások is korábban és erőteljesebben jelentkezhetnek.

  • Fekete Anita

    2010. június 16. szerda

    Sziasztok!Ismet segitsegre lenne szuksegem!37+5 hetes terhes vagyok,az ejjel iszonyu alhasi gorcseim voltak,amikhez eros derekfajas es pocakkemenyedes tarsult.Ezek a gorcsok,fajasok,olyan 4-5 percenkent jelentkeztek,30 mp-ig tartottak.Es igy ment 2 oran keresztul.Aztan megszunt minden teljesen,azota tunetmentes vagyok.Mult heten a dokim 3.foku lepenyt mondott,azt mondta eloregedett,+- 10 napig huzom,szerinte.Ha ilyen eros joslofajasaim vannak,es ilyen allapotu lepennyel meg huzhatom akar tobb napig/hetig?
    A valaszt elore is koszonom!

    Válasz: Ezt sajnos így nem lehet megmondani, senki nem tudja pontosan, mikor és mitől indul be egy szülés. A jóslófájások jelezhetik a szülés közeledtét, valamint a lepény öregedése is, pontos időpontot azonban nem lehet mondani.

  • eszter

    2010. május 31. hétfő

    Sziasztok!
    Meg jo, hogy esznel voltal, es elmentel megis orvoshoz, ezert nem jo ez a sok forumos tanacsadas, mert latatlanban nem lehet ugysem megmondani, hogy mi a problema.
    Meg orvosok is, akik ilyen tanacsadassal foglalkoznak is azt mondjak, hogy leletek nelkul nem tudnak mit mondani, vagy anelkul, hogy lattak volna a beteget.
    Bocs, de ezt mar nem tudtam magamban tartani.
    Oltoztetessel kapcsolatban lehet tanacsot adni, de ilyen komoly dolgoknal?

  • Zsizmy

    2010. május 23. vasárnap

    Sziasztok!Fontos!!!!!Ha a terhességetek 30. hete körül nem várt tünetet tapasztaltok,azonnal orvos!!!!!!!Főként ha kiütésetek van,(csalánszerű,főként a terhességi csíkokban,és úgy viszket,mint a szúnyogcsípés)mert az valamilyen fertőzés jele lehet!!!!!Nekem kísérte hányinger és olyan érzés,mint ha meg akarna jönni.Ez később(kb.2-3 hét múlva)görcs lett,majd vérzés,mentő.Most a lányom intenzíven,én meg egy nagy vágással a hasamon némi gyulladással kísérve!Ha orvoshoz mentek,legyetek nagyon erőszakosak,hogy igen is vegyenek komolyan!Engem nem vettek,pedig itt is kértem tanácsot,a védőnőtől,a bőrgyógyásztól és a nőgyógyászomtól is(ennyit a magyar orvoslásról)
    Nem kívánom senkinek,amit az elmúlt 2 hétben átéltem én,és a pici.Fél órán múlt az életünk,mert leszakadt a méhlepényem a fertőzés miatt,a pici meg antibiotikumot kapott,mert a fertőzés megtámadta a tüdejét.
    Hallgassatok rám,én jót akarok nektek,mert ezt nem kívánom senkinek.Ne hagyjátok,hogy félvállról lepattintsanak benneteket!!!!!!!Én még szerencsés vagyok,mert mindketten túléltük,de sajnos voltak ott olyan kisbabák is,akik nem.

  • Zsizmy

    2010. április 16. péntek

    Köszöm a válaszod,de sajnos mégis orvoshoz kell fordulnom,mert az egész testemen kiütések vannak,amit már véresre vakartam.Korábban is volt ilyen a túlzott narancsfogyasztás miatt még az elején,és pár nap múlva el is múlt,de ez egyre rosszabb,és úgy hallottam,ilyenkor ez veszélyes is lehet.Fogalmam sincs,mitől jött ki,ezért nem is tudok ellene tenni semmit.Elég,ha csak bőrgyógyászhoz fordulok,vagy mindenképp menjek a nőgyógyászomhoz?Vagy mindkettőt felkeressem?

    Válasz: Szerintem mihamarabb nézesd meg orvossal és szólj neki, hogy terhes vagy.

    • Marica

      2011. január 29. szombat

      Szia!
      Velem is előfordult hasonló kiütés, amikor a kisfiamat vártam!
      A bőrgyógyász azt javasolta, hogy ne egyek déli gyümölcsöt, csak simán vízzel zuhanyozzak (szappan,tusfürdő nélkül). Antibiotikumot – tekintettel a picire – nem adott. 1-2 hét alatt magától elmúlt, nem okozott semmit a picinek.
      Azt tanácslom, mindenképpen nézesd meg bőrgyógyásszal, s jelezd a nőgyógyásznak is!

  • Zsizmy

    2010. április 13. kedd

    Szia Ági!
    Nagyon régen jártam már itt,akkor csak a terhesség tüneteiről kérdeztelek,ám most már a 31. hétben vagyok:)
    2 fontos kérdésem lenne,mert még nem tudom,érdemes e az orvostól kérdezni,lehet,hogy csak én aggodalmaskodom.

    Az egyik az lenne,hogy amióta látványosan megnőtt a hasam,előfordul,hogy legalul nagyon befeszül,és menni sem tudok.A védőnőnek említettem,ő magne b6 vitamint javasolt.Panaszaim nem enyhültek,és néha nem tudok kiegyenesedni sem percekig.

    A másik pedig,hogy most 2. napja olyan érzésem van,mintha meg akarna jönni.Nem görcs,nem fájdalom,csak olyan érzés,emellett pedig folyamatosan hányingerem van,gyakran rámjön a nagywc-zés,de nincs hasmenésem.Undorodom mindentől,pedig egész terhességem teljesen tünetmentes volt,a gyakori vizelést kivéve.Feltűnt az is,hogy a baba túl sokat mozog,szinte minden percben,amióta csak először megmozdult.

    Tudom,sok kérdésre kell válaszolnod,de ha egy kis időd van,kérlek próbálj meg nekem kicsit bővebb infót írni minden problémámmal kapcsolatban,mielőtt újra találkozom az orvosommal.
    Nem gyakran vagyok neten,ez csak egyszeri alkalom,mert ha tényleg nagy a baj,inkább dokihoz fordulok
    Előre is nagyon köszönöm!:)

    Válasz: Ez a befeszülés gyakori dolog, a baba méretei okozzák, nem kell aggódni miatta.
    A terhesség alatt is változnak a hormonok, ezért előfordulhat, hogy menses-szerű tünetek jelentkeznek vérzés nélkül, van, akinél ciklikusan visszatérnek, van, akinél csak 1-2x fordul elő.
    Orvoshoz egyik miatt sem kell menned.

  • Regi

    2009. november 22. vasárnap

    Szia!Annyit olvastam már erről a nyákdugóról de sajnos nem tudom hogy hogy néz az ki,vagy miről lehet felismerni!Hétfőn töltöm a 39.terhességi hetemet!Már nagyon várjuk:D
    Előre is köszönöm!Az összes kismamának sok egészséget és kitartást kívánok!

    Válasz:Nyákos valami és általában rózsaszínes folyás kíséri. Ha a dugót nem is veszed észre, a rózsaszínes folyás elég jellegzetes.

  • zsu

    2009. november 19. csütörtök

    Szia Ági!
    Épp ma töltöm be a 36.hetet és eléggé fura fájdlmat érzek sokat olvastam a jósló fájásokról de nem tudom eldönteni ez már az e. Mert mindenhol azt írják menstruációs fájdalomhoz hasonlít derékfájással egybekötve és én pont ilyet érzek viszont nem csak pár percig tart és nincs szünet sem, kb 30 percig éreztem intenzíven ez akkor most jelent valmit?
    Előre is köszönöm!!!!!

    Válasz: A jóslófájás nem folyamatosan 30 percig tart, ezt inkább a baba mozgása okozhatja. Ilyenkor már annyira szűk neki a hely, hogy néha egy-egy testhelyzetben hosszabb ideig úgy marad, te meg úgy érzed, szétszakadsz tőle – ez normális 🙂

  • Kriszta

    2009. október 28. szerda

    Szia!Azt szeretnem kerdezni hogy erzem e azt ha elkezd nyilni a mehszäj,es ha igen akkor mit???jelenleg 37 hetes terhes vagyok,a hetvegen mär 38.es multhet hetfön voltam legutobb orvosnäl,akkor meg teljesen zärt volt.legközelebb hetfön megyek,de akkor mär nem a nögyogyäszomhoz hanem a korhäzba,es ma tudtam meg a korhäz lätogatäson hogy ott mär nem nezik a mehszäjat csak ctg-t.a nyäkdugot azt minden pisilesnel folyamatosan figyelem,es eddig meg nem tävozott….viszont szeretnem tudni hogy mikor kezd el nyilni a mehszäj,de sajnos nemtudom hogy miröl ismerem fel.ha tudsz kerlek väaszolj!elöre is köszönöm 🙂

    Válasz: Nem, nem érzel semmit, nem lehet felismerni. Közvetlenül szülés előtt enyhe rózsaszínes folyás jelezheti a méhszáj nyílását, ill. a nyákdugó távozása. De nem is kell azt folyton nézegetni, elég csak majd ha beindul a szülés.