Hogyan is történik a császármetszés?

A császármetszésről általában nem szoktunk sokat írni, mert mindenki inkább arra koncentrál, hogy elkerülje, vannak azonban olyan esetek, amikor mindenképpen szükséges és nem ritka az időzített császármetszés sem, ezért fontos tudni, pontosan mi történik ilyenkor és mire számíthatunk.

Hogyan is történik a császármetszés?Először is szeretném leszögezni, hogy a császármetszés is lehet élmény: maguk a császáros anyukák is azt mondják, nagyon szép szülésük volt és boldogok voltak, amikor végre a kezükbe foghatták a kicsit.

Mikor van szükség császármetszésre?

Leggyakrabban az elhúzódó vajúdás, a fájásgyengeség miatt a baba érdekében végeznek császármetszést, emellett a hirtelen lepényleválás, a harántfekvés, a téraránytalanság, a korábbi császármetszés(ek) illetve fertőzés is lehet ok.

Előfordul, hogy már a terhesség során ki lehet szűrni azokat az okokat, amelyek miatt időzített császármetszésre van szükség, pl. streptococcus vagy herpesz fertőzés esetén, vagy harántfekvésnél. Ha korábban császármetszést végeztek valakin, akkor akár az utolsó hétig is elhúzódhat a döntés a szülés módjáról, ilyenkor a korábbi heg vastagságát figyelik és csak akkor adnak esélyt a természetes szülésnek, ha a heg még elég vastag (ha emiatt aggódsz, azért van remény: ismerek olyan anyukát, aki 1 császár után 5 babát szült természetes úton!)

A legtöbb esetben azonban a vajúdás során dől el, hogy császármetszésre van szükség, ilyenkor általában a baba és az anya életének megóvása, a károsodások elkerülése a tét.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

Mi történik császármetszéskor?

1. Először ugyanúgy borotválnak, mint a hüvelyi szülés esetén, majd pedig katétert vezetnek fel a hólyag kiürítésére.

2. A hasat szabadon hagyják, majd fertőtlenítő folyadékkal lemossák

3. Ezután infúziót kötnek be.

4. Ha a műtét altatásban történik, akkor elaltatják az anyát, ha nem, akkor epidurális érzéstelenítést kap és eltakarják a műtéti felületet, hogy ne lássa.

5. Ezután vágást ejtenek a has alsó részén, amit néha még érzéstelenítésben is lehet érezni, de nem fáj.

6. Majd a méh feletti szövetet metszik át és megnyitják a méhtestet.

7. Megrepesztik a magzatburkot és kiszívják a magzatvizet (ennek általában ijesztő szörcsögő hangja van)

8. Ezt követően általában kézzel kiemelik a magzatot. (nagyon ritkán ez fogóval történik)

9. A baba orrát és száját leszívják és jobb helyeken még a köldökzsinór átvágása előtt odaadják az anyának, majd elvágják a köldökzsinórt.

10. Az orvos ellenőrzi a műtéti területet, eltávolítja a placentát és összevarrja a hasat.

11. A műtét után oxytocin injekciót adnak az anyának a vérzés csillapítására és a még összehúzására.

Ami más…

Császármetszés esetén néha az apát kiküldik a műtőből, főként, ha sürgősségi műtétre van szükség. A műtét maga többnyire nagyon gyors, sürgős esetekben 5-10 perc alatt elvégzik.

Sok kórházban rutin, hogy a császármetszéssel született babákat automatikusan elviszik az intenzív csecsemőosztályra, vagy inkubátorba teszik megfigyelésre, és gyakran csak 24 óra elteltével adják ki az anyának.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

41 Comments

  • Kat

    2011. június 01. szerda

    Kedves Ági. Már egy éve született meg a fiam császárral. Az ANTI-D injekciót 9 órával később adták be mint 72 óra. Szeretnénk még egy babát de néha komolyan rémálmaim vannak hogy e miatt baja lesz a kövi babának. Tudom hogy rendszeres vérvizsgálatra kell majd járni. És mi van akkor ha sok ellenanyag lesz a szervezetemben? Ilyenkor gyakoribb a vetélés is? Majd végig izgulhatom a 9 hónapot hogy ne emeljedjen meg az ellenanyag szint? Kérlek írj ezzel kapcsolatban mert nem igazán tudom mi a helyzet ilyenkor. Köszönettel: Kat

    Válasz: Azért ennyire nem kell aggódni emiatt. Mindössze az RH- anyukák 1-1,5 százalékánál termelődik ellenanyag, mégis minden esetben rutinszerűen megelőzik a problémákat és adnak ellenanyagot. Érdemes elolvasnod erről ezt a cikket: http://www.csaladivilag.hu/cikkek/terhesseg/terhesseg-alatti-anti-d-megelozes-rh-negativ-kismamak-eseteben/1500/

  • Moni

    2011. május 30. hétfő

    En ket szep fiut szültem csaszarral.az elsönel kibirhato volt,de a masodiknal azt hittem bele is halok…kegyetlenül fajt az egesz hasam,ereztem magamban vegig a csövet,amit hamar el kellett tavolitani,mert nem toleralta a szervezetem.utana mar kicsit jobb volt.a korhazban reggel ahogy felkeltem,ugy is maradtam egesz nap,mert feltem ha lefekszem nem tudok felkelni.lehet a sok jarkalasnak volt tudhato,de mikor hazaertem,olyan vol mintha semmi nem törtent volna..most 6hete ennek,es remekül erzem magam.a kisfiam Robika az elsö probalkozastol szepen szopik.en szeretnek meg harmadik babat is,habar tudom az is csaszar lesz,es biztos megöbb fajdalmam lesz,mint most volt,de majd kibirom…senki ne feljen a csaszartol,ha az a beby erdeke,hat szerintem ugy is megeri!kitartast,eröt mindenkinek!

  • Monika

    2011. április 15. péntek

    En is csaszarral szultem, habar vegig a normalis szules mellett dontottem, de az orvos ajanlotta a csaszart mert nagy volt a baba es, hogy konnyitsen mindkettonk helyzeten. Konnyebben atestem rajta mint gondoltam, maga a szules siman ment, masnap volt kisse rossz, de estere mar felkeltem, es aztan egyre jobban ereztem magam. A tejem viszont nem indult meg csak az otodik napon es sajnos nem volt elegendo csak kb 1 honapig.

  • Martina

    2011. április 12. kedd

    Sziasztok!
    Én is császármetszéssel szültem meg a kislányomat és egyáltalán nem bánom. Persze szerettem volna, ha nem kell császározni, de a baba érdekében ez volt a legjobb megoldás, mert nem tágultam rendesen, a baba feje nem volt beilleszkedve és nagy is volt a csípőmhöz képest. Egy pillanatig sem éreztem rosszul magam, hogy nem természetes úton szültem meg a babámat, a legfontosabb, hogy minden rendben volt. Másnapi felkelés nem volt éppen leányálom, de nem foglalkoztam a fájdalommal, mert csak arra tudtam gondolni, hogy egy gyönyörű szép kislány anyukája vagyok és hogy ezért a csodáért megérte szenvedni!!

  • sophi

    2011. április 09. szombat

    Szia!Az a kérdésem,hogy császár után a heg nagyon fog látszódni vagy csak egy picit?

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Annyira fog látszódni, mint bármilyen műtéti heg. Általában már pár hónap után halványodni kezd és pár év után már csak egy vékony csík látszik.

  • Eszter

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági!
    Töltött 37 hetesen van még esély a megfordulásra? Ha nem akkor kivárják a 40.hetet császárral?
    Köszönettel: Eszter

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      37 hetesen már nem sok esély van, de műfogással még meg tudják fordítani a babát. Ha nem, akkor természetes úton is meg lehet szülni, ha azonban erre nincs mód, akkor császár, de nem programozott, hanem megvárják vele a vajúdást.

  • fangela

    2011. március 27. vasárnap

    Sziasztok !

    Sajnos nekem sem sikerült hüvelyi úton a kislányomat megszülnöm, mivel egyáltalán nem tágultam ki, ezért úgy döntött a dokim, hogy műteni kell ( 16 óra szenvedés után .
    Az epidurális érzéstelenítés fájt, de legjobban a másnap felkelés volt a legborzalmasabb !!!
    Miután hazaértünk, teljesen lelkibeteg lettem , hogy nem tudtam a kicsikémet rendesen megszülni+kiderült ,hogy nem is volt tejem se a kórházban se akkor mikor hazaértünk. Rossz anyának tartottam magam , csak a férjem segítségével tudtam kilábalni a depresszióból.
    Ma már 100%-an boldog anyukának tartom magam és mindennél fontosabb a kislányom és az egyetlen egy férjem ! 🙂

  • Lajkó Cili

    2011. március 08. kedd

    Szia!
    Én azt szeretném kérdezni,hogy olyan esetben,ha az előző ultrahangom nem lett jó,kevés magzatvíz,III. fokban érett lepény, 30hetesen, most várunk egy hetet,pénteken megyek megint Uh-ra hogy nőtt e a baba…. A védőnő azt mondta,hogy ha nem lehet,hogy megindítják a szülést.Ilyenkor császároznak? A 3. babát várjuk. Válaszodat várva,köszönettel:Cili

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Igen, olyan esetben, amikor a méhlepény már nem táplálja megfelelően a babát, elöregszik és a baba nem hízik, akkor császármetszéssel idő előtt ki szokták venni a babát.

  • Judit

    2011. március 05. szombat

    Kedves Ági,

    35 hetes terhes vagyok és a baba még mindig farfekvéses. Szerencsére nagyon élénk, izeg-mozog, bukfencezik és úgy érzem, mintha küzdene, hogy megforduljon – csak nem sikerül neki. Ő most 47 cm és 2500 g, nekem viszont a hasam csak előrefelé nagy, oldalra nem elég széles (hátulról nem is látszik, hogy terhes vagyok) pedig már 13 kg-ot híztam (mellette heti 1-2x kismamatornázom). Gondolom, nincs elég helye megfordulni és ettől rossz érzések gyötörnek.
    Nem árt neki ez a sok sikertelen küszködés?
    És félek tőle, hogy kínjában nehogy belekakiljon a magzatvízbe.
    Mit gondol?

    Válaszát előre is köszönöm, Judit

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Nem kell aggódnod, ebben a korban már nagyon pici odabent a hely, ezért minden mozgást jobban érzel, szó sincs róla, hogy szenvedne vagy küszködne odabent a baba. Általában a 36. hétig meg szoktak fordulni maguktól és még ezt követően is meg tudja fordítani a hozzáértő orvos vagy bába.

  • zsócska

    2011. február 17. csütörtök

    Szia Ági!!
    Szeretném kikérni a véleményed arról hogy mit gondolsz a császárkor való elkötésről…,ugyanis nagyon határozatlan vagyok ebben a témában.Van két aranyos picurkám, a harmadik a pocakomban…június végére vagyok előjegyezve a harmadik császármetszésre(persze ha hamarabb nem indul el a baba) és a nőgyógyászom azt javasolta hogy akkor egyben megcsinálja az elkötést is,mivelhogy nem ajánlja hogy több terhességem legyen.Mi eddig természetes módon védekeztünk,jöttek is a babák sorra:),tablettát a visszérproblémák miatt nem szedhetek.Az elkötés…,hát azt meg nem tudom hová tenni,még csak 26 éves vagyok…
    Nagyon kérlek ird meg a véleményed,előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 24. csütörtök

      Az elkötés elvileg 3 gyermek és 35 éves kor felett kérhető – úgy tudom, persze lehet, hogy ettől az orvos még megcsinálja. Az biztos, hogy „visszacsinálni” már nem lehet (nagyon kicsi az esélye, hogy sikerülne a műtét), tehát később már csak lombikkal eshetsz teherbe. Magának a műtétnek nincsen hatása a hormonháztartásra, nincsenek különösebb kockázatai, nem kell miatta hosszabban a kórházban maradni, mint egyébként kéne a császár miatt, tehát igazából csak rajtad múlik, kéred-e vagy sem.
      (egyébként akinek nem jó a tabletta, annak kifejezetten jó lehet a Pharmatex hüvelykúppal való védekezés)

  • szabrina

    2011. február 02. szerda

    Én 21-éves vagyok a kisfiam 5 honapos én császármetszésel szültem!!szeretem volna simán szülni de téraránytalanság miat nem ment!!!nagyon rossz volt amikor betoltak a szobába mütét után!!!meg utána is még egy jo pár nap erös fájdalmakal küzdötem de most minden rendben van!!és nagyon boldog vagyok!!egy gyönyörü szép kis fiam van!!

  • zsócska

    2011. január 13. csütörtök

    Sziasztok!
    Most vagyok ezen az oldalon először,és nagyon tetszik nekem,hiszen minden fontos dologról szó esik ami egy kismamát érdekelhet.Ennek nagyon örülök.
    14 hetes terhes vagyok,most várjuk a harmadik kisbabánkat,sajnos már előre tudom hogy császárral kell hogy szüljek mert magasvárnyomás miatt az elöző két gyereket is igy hoztam a világra.Kicsit félek ettől mert az előző császár 9 honappalezelőtt volt.Kérdésem az hogy történhete olyan hogy a heg szétnyilik,vagy hogy megreped a méhem?A doki szerint nem ,de nem nyugtatott meg ezzel.(sajnos tulsulyos vagyok.175cm magass es 120kiló)Nagyon kérlek válaszoljatok,előre is köszönöm..

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ez egy nagyon ritka eset, nem kell félned tőle, akinél korábban császár volt, ott folyamatosan figyelik a hegvastagságot a terhesség során és szükség esetén beavatkoznak.

  • Cinti

    2011. január 02. vasárnap

    énekem volt és utána az altató után nagyon rosszul éreztem magam engem altattak mert engem megerőszakoltak és 13 évesen császármetszést kellet végezni rajtam mert nagyon fájt a hasam! a volt barátom,erőszakolt meg és nem is egyszer! és naygon rosz érzés és a császármetszés is nagyon rosz volt!és most karácsonykor csinnálták ugyhogy nem otthon karácsnyoztam hanem a kórházba mos van egy gyerekem is!

  • Melcsi

    2010. október 22. péntek

    Szia Ági!

    Én most 34 hetes terhes vagyok, és a baba még nem fordult meg. 🙁
    Nagyon el vagyok keseredve, mert azt mondta a doki, hogy nem sok esély van rá, így valószínű, hogy császáros lesz.
    Farosan nem engedik megszülni, és elég nagy is lesz a baba, kb 3,5-4kg között, ezért duplán nem. 🙁
    Az a kérdésem, hogy esetleg vannak e olyan „házi praktikák”, amivel lehet kicsit ösztönözni a babát, hogy forduljon meg. 🙂
    Ülő munkát végzek, javasolták, hogy napi 1 órát sétáljak, a kismamatornán kérdeztem a gyógytornászt, ő guggolásokat javasolt. És persze egyfolytában beszélgetek vele, hogy legyen jó kislány, és forduljon meg! 🙂
    Neked milyen ötleted van? Eléggé el vagyok keseredve a császár miatt.
    Köszönöm
    Melcsi

    Válasz: A mozgás, a guggolás és a gyertyatartás van, amit mondani szoktak, de én nem kockáztatnék házi praktikákat, helyette keresnék egy szülésznőt, aki tudja, hogyan kell kézzel megfordítani, van erre egy fogás, a 34. héten még nagy eséllyel működik.

  • viktoria

    2010. szeptember 10. péntek

    nekem a következö a kérdésem 32 hetes terhes vagyok egy kisfiut várok valoszinüleg császárral szülök mivel elölfekvö a placentám és eléri a belsö méhszájat az orvosom azt mondta 38-39. héten betervezi a császárt de viszont még a 36. héten lesz egy ultrahang amin megnézik hogy elment-e onnan a méhszájtol a lepény valoszinü hogy elmegy vagy erre már nincs esély? köszi

    Válasz: Ahogy nő a méh, a lepény fokozatosan egyre feljebb kúszik, tehát elképzelhető, hogy még elmegy a méhszáj környékéről.

  • :)

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Sziasztok!

    Én 32 hetes kismama vagyok, kislányt hordok a szívem alatt. Van egy 2 és fél éves kisfiam, akit 35 hétre hoztam a világra császárral, mivel toxémiát kaptam. Babafertőzést. A császár számomra nem volt szörnyű, a rossz az volt, mikor a mütét után reggel kihúzták belőlem a csövet. Hétfőn mentem a kórházba, és csütörtökig indítgatták a szülést de semmi nem történt, a gép mutatta a fájásokat, de nem éreztem semmit. Most azt mondja az orvosom, hogy 30% esélyem van a rendes szülésre, nem mondom kipróbálnám milyen, de a császárról már tudom, hogy mivel jár. Szerintem is jobb a császár.

  • Kata

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Szia Ági!
    35 hetes vagyok.
    Császárral fogok szülni:(
    Sajnos esély sincs a rendes úton történő szülésnek, már volt 2 császim.
    Viszont rettegek,hogy a műtét után trombózist fogok kapni, és akár végzetes kimenetele lehet.(ma ijesztgettek vele kismama társaim)Itt ahol szülni fogok nem adnak a műtét után véralvadásgátló szurit, legalábbis ezt mondják.
    Én pedig már teljesen kikészültem.Pedig az előzőeknél sem kaptam injekciót.
    Hogyan lépjek túl ezen?Hiszen a baba nem marad bennt:)
    Köszi.
    Üdv.:Kata!

    Válasz: Ha szükséges, akkor fogsz kapni szurit, főként ha a veszélyeztetett csoportba tartozol (pl. volt már érrendszeri problémád, szívvel kapcsolatos betegséged, visszérgyulladásod), ha igen, akkor említsd meg az orvosodnak. Olyan nincs, hogy nem adnak, ez egy életmentő beavatkozás lehet, ha veszélyeztetett vagy.

  • tedy

    2010. július 27. kedd

    Szia Ági!
    39.hétben járok. Aug. 02-ra vagyok kiírva,de császárom lesz,m műtötték mind2 szemem.A dokim viszont megy aug.1-től szabira és mivel császár,így azt mondta,h 31-én megcsináljuk.A kérdésem,h nem gond az,h nem magától,természetes úton indul be a szülés?Tudom,h beindítják,de az mégsem olyan.Mi van akkor,ha elszámolták és még fejlődnie kellene?Most 3600g a pici.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A 36. hét után már elég érett a magzat, tehát semmi baja nem lesz attól az egy naptól. Sok boldogságot 🙂

  • Ibibaba82

    2010. július 01. csütörtök

    Nekem is mindkettő gyermekem császárral született.Az első 2004 júliusában a második tavaly novemberben.Az elsővel nem vajudtam,mert sűsgősségi császár volt. A másodikkal viszont igen!Nem gondoltam volna,hogy valami ennyire tud fájni,mint a vajúdás!Este 8 órától itthon szenvedtem és reggel mentünk a kórházba. Ott délután egyig még kinlódtattak,de hiába!A fájások csak jöttek és egyre erősebbek lettek de nem tágultam semmit!Ekkor mondta az orvos,hogy csáazár. Akkor nagyon megkönnyebbültem,hogy végre vége a fájdalmaknak! Érzéstelenítésben csinálták. Nekem erről csak annyi rossz emlékem van ,hogy úgy éreztem én is,hogy nem kapok levegőt,mert a nyakamig elzsibbadtam.De mikor elmúlt az érzéstelenítő hatása akkor nagyon nagy fájdalmaim voltak!De érdekes,mert az első császárom után nem fájt ennyire a hasam. Legalábbis úgy emlékszem. Szerintem a második sokkal rosszabb volt!
    Míg az első után kb egy hétig nem tudtam nagyon mozogni, a második után viszont sokkal tovább! Sőt még 5 hónappal utánna is fájt! Most már csak érzékeny. És én nem szeretnék több babát. Szerintem a harmadik már még rosszabb lenne és az orvosok szerint az már veszélyes is lehet rám is és a babára is!Most már van egy gyönyörű 6 éves kisfiam és egy csodálatos 7 hónapos kislányunk!Szerintem így ideális!És nagyon boldog családot alkotunk így négyen!

  • szilvia

    2010. április 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    Másfél éve császárral született meg a kisfiam,mert túl hordtam 10nappal.Hajnalban meg lett inditva a szülés és úgy is nézett ki,hogy minden a legnagyobb rendben van.Délutáni 1óra tájt elfolyt a magzatvizem és ezután kezdődtek a gondok,vagyis este 8kor még mindig nem nyilltam és már megindultak a fájások amik kb 1percesek voltak és nagyon erősek.Ekkor döntöttünk a császár mellett.
    Most 1és fél év után már csak 1 hónap válszt el a második csermek világra jöttétől.A kérdésem az,hogy neked mi a véleményed,próbálokzzam a természetes szüléssel,vagy inkább mindjárt császárra készüljek?Nem korai próbálkozni a sima szülésel?
    Azért kérdezem,mert a nőgyógyászom is és a szülészorvos is rám bizta a döntést,én pedig nagyon bizonytalan vagyok az egészben!
    Kérlek segits!

    Köszönettel Szilvia

    Válasz:Lehetséges a természetes szülés, ha emellett döntesz, akkor folyamatosan figyelni fogják UH-n a hegvastagságot és csak akkor lesz császár, ha nagyon elvékonyodik a végére a heg.

  • Kat

    2010. március 31. szerda

    Kedves Ági!
    Most szültem a napokban és a kórházban a hazabocsátáskor derült ki hogy Anti D-t kellett volna kapnom, amit időben nem tudtak így beadni, letelt a 72 óra. 9 órával. És csak akkor kaptam meg a szurit. Lehet ennek következménye hogy 9 órával később kaptam meg a szurit? Várom válaszodat. Köszönettel: Kati

    Válasz: Nem. Az AntiD-nek a 2. terhességnél lesz majd szerepe, de az időpont nem számít, amikor megkaptad.

  • katalin

    2010. március 03. szerda

    Nekem már 2 fiam van.Mind a kettő császár volt.3 év van köztük.Az első császár nagyon rossz volt.Összenövésem volt-laporoszkópozni kellett-nem jól ereztem magam abszulút.2009 december 11-én újra.Nem éreztem én semmit műtétkor-csak mikor kihoztak.Brutális volt.Úgy maszírozták a hasamat mintha egy tésztát nyújtottak volna rajta. De örültem mert már nemsokára hazamehettünk.Számolgattam a napokat.Az egészben az a legjobb aminek örülök ,hogy 2 szép egészséges fiú gyermekeket hoztam világra!Harmadikat most jelenleg nem szeretnénk!Egyenlőre.

  • Bekka77

    2010. február 25. csütörtök

    2005.12.31-én született császármetszéssel a kislányom. Két hét túlhordással. Normál szülésnek indult, nagyon tudatosan készültem a szülésre. Tornára jártam, kenegettem a gátamat, hómesbogyót szedtem a vajúdás könnyítésére, szóval el sem tudtam képzelni hogy nem sikerülhet. 12 kor folyt el a magzatvizem, 13 órára bent voltunk a kórházban. A fájások nagyon nem jöttek, és a gyerek annyira fent volt, hogy a doki nem érte el. Többször is próbálták a helyére rakni, de nem sikerült. Kaptam az oxitocint folyamatosan, de nem igazán akartak jönni a fájások. A méhszájam teljesen zárt maradt. 18.30-kor az orvosom azt mondta, hogy nem vár tovább, mert értelmetlen. A műtét nem volt rossz . Akkor csak egy pillanatra láthattam. A műtét után az őrzőbe viszont azonnal hozták és velünk volt 2 órán keresztül.
    Másnap hajnali 4 kor jött az ébresztő. Borzasztó fájdalmaim voltak. Nem tudtam felállni, erre a szülésznő felrántott és közölte, hogy induljak neki. Könnyekkel küszködve mentem el a mosdóig. Minden mozdulat szörnyen fájt, de folyamatosan sétálgattam és mozogtam, mert azt mondták az segít. Másnap már sokkal jobb volt. Igaz hogy nehezen tudtam felülni és felállni, de már közel sem volt olyan borzasztó mint előző nap.
    Most újra babát várok, és megint normál szülésre készültem. A mai vizsgálat szerint viszont pici az esély rá. Sajnos el van vékonyodva a varratom és ez a baba sincs a helyén. Március 9-re vagyok kiírva, de ha március 3-ig nem indul be, akkor aznap megcsászároznak. Kicsit csalódott vagyok, de a gyerekeim fontosabbak.

  • baby

    2010. január 31. vasárnap

    sziasztok
    én az első gyermekemet császármetszésel szültem, nehézvolt de tuléltem, rá egy évre jöt a másik baba császármetszésel volt, ezután egy évmulva jöt a harmadik baba ugyan ugy császármetszésel. iszonyu volt kegyetlen fájdalmaim voltak nagyon nehezen viseltem. három évmulva jött a negyedik gyerekem az is császármetszésel jött. a negyediknél nemcsak császármetszés után fájt de elötte két hónappal nemtudtam sem ülni sem feküdni nagyon fályt. most a négy császármetszés miat bélrendszeri problémáim vannak. iszonyú fejfájásal szenvedek. én csak anyit tudok mindenkinek ajánlani hogy mindenféle képen természetes uton próbálják. mert ha természetes uton szülnek akkor csak adig fály a császármetszést életük végéig megérzik
    köszönöm.

  • T.Kriszta

    2009. december 19. szombat

    Nov. 4-én 16.36.kor megszületett a kisfiam császárral! 🙂
    A terhesség alatt végig abban bíztam,h normál szülés lesz,szedtem homeo bogyókat is a méhszáj tágulásáért és hittem benne…
    Reggel elsétáltam a sarki közértbe,megfőztem egy nagy fazék husilevest,jól megebédeltem,lefeküdtem pihenni,majd egy pukkanást hallottam/éreztem az alhasam felöl,hívtam a kedvesem,mert akkor már éreztem,h eljött az idő,nem vette fel,majd felálltam és csorgott a víz,hívtam a szülésznőt-kérdeztem,h milyen szinű a víz,ugye nem zöld? kiwizöld bugyi volt rajtam,így azonnal nem tudtam megállapítani,de megtöröltem magam és sötét zöld volt,azt mondta,h azonnal induljunk-mentővel mentünk,de nem voltak fájásaim,végig ültem,besétáltam a szülészetre,doki megvizsgált,rámnézett és akkor már tudtam,h mi lesz-kédezte is,h mondja,h mi fog következni…nem kellett mondania,nem nyílt a méhszáj és ugye zöld volt a víz,de a szívhangja a babunak jó volt,így azonnal nem is,de gyors lefolyatták az infut fél óra alatt,majd betoltak a műtőbe,epidurális érz.,letakartak és indult a műtét…gépek csipogtak,10ember körülöttem sürgött-forgott,alig kaptam levegőt,mert a melkasomig feljött az érzéstelenítő,így szippntgattam az oxigénbe,fél óra alatt megvolt a bébink (9/10 apgar) és minden rendben volt vele,megmutattak és elvitték,majd fél óra az összevarrás,aztán őrzőbe vittek 10órán át mozdulatlan fekvés,nagyon rossz volt és nincsenek kellemes emlékeim erről sajnos…
    Azt mondták 2,5óra múlva kimegy az érz.,én 6óra múlva kezdtem el érezni a lábamat,majd reggel segítség nélkül felkelhettem,mintha újra kellett volna tanulnom járni,csoszogás,macskamosakodás,injekciók,napi 2méhöszehúzó,1véralvadásgátló-sírtam a fájdalomtól,a babámhoz le se tudtam menni a csecsemőre…stb.
    Szóval nem jó élményekkel gazdagodtam,de utólag visszagondolva ennek így kellett történnie,a lényeg,h mind a 2en jól vagyunk és a köv. szülést is így választanám,mert pikk-pakk megvolt a bébi és nem kellett órákat vajúdni,persze a felépülés nehezebb,hosszadalmasabb,de megéri 🙂

  • Ibibaba82

    2009. október 28. szerda

    Az első babám nekem is császárral született a 36.héten. A méhlepénnyel volt valami probléma,mert nagyon véreztem. Vele nem vajúdtam semmit és hála Isten teljesen egészségesen jött a világra! November 30-ra várjuk a második babánkat. Az orvos azt mondja,hogy Ő is császárral fog születni,mert harántfekvésű és kevesebb a magzatvizem is. De én nem félek. Ha azt mondanák,hogy simán kellene szülnöm attól jobban félnék! Igaz a műtéti seb nagyon fáj de ezt már tudom milyen. A vajúdást viszont nem tudom. És nem is nagyon szeretném megtudni,mert voltam már egy pár szülésen és láttam,hogy mennyit szenved egy nő a vajúdás alatt! Akárki akármit mond én a császár párti vagyok!

  • Annamari

    2009. szeptember 23. szerda

    Sziasztok!

    Én az első fiamat sürgősségi császárral szültem, s mivel nem arra készültem, hosszú ideig küszködtem valamiféle hiányérzettel. Nem éreztem megam kevesebbnek, tudtam, hogy szükség volt a műtétre, de amikor ismét szülés előtt álltam, szinte teljesen biztos voltam benne, hogy most másképp akarom. Szerencsére a természet és az orvosnőm is mellettem állt ebben a döntésben. Második kisfiam születése fájdalmasan, természetesen gyönyörű volt. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült!

  • Naresz

    2009. szeptember 16. szerda

    2éves kislányom császárral született.9napot késett,oxitocinra nem reagáltunk.Egy percet nem vajúdtam,mosolyogva mentem a műtőbe amikor megszületett a döntés a császárról.Csodálatos volt amikor felsírt.24óra múlva már mellettem volt.Dec. közepére várjuk a Kisöcsit,nem bánnám szeretnék császárt ismét.Az egészben a magzatvíznézegetés és nstre rohangálás volt a legkellemetlenebb.Szerettem volna természetesen szülni,de jól sikerült a császár.Kiszámítható,előre tudni hogy mi vár az ember lányára. 🙂

  • Angyalka

    2009. szeptember 11. péntek

    Az én babám is császárral született,de már eleve úgy volt tervezve,mert epilepsziás vagyok!Az első 37 héti nst után nagy fájásokat mutatott ki!de én nem éreztem semmit!Már csak a szülés után két napig:-S!Telefonáltam a férjemnek,és anyumnak!Mindketten nagy erőt adtak a szüléshez!anyum képes volt végig nézni az egész műtétet,egy üveg ablakon keresztül!a világon a leggis gyönyörűbb érzés volt,mikor felsírt a csöppség!sajnos ahogy kora szülött volt,Miskolcra kellet be vinniük,és csak egy hét után láthattam!már mondanom sem kell,hogy mikor megláttam egy hét után eleredt az öröm könnyem:-)gyönyörű érzés volt megérte a fájdalmat!

  • móni

    2009. május 15. péntek

    én 3at szültem simán ,2-t császárral,az első császi után nagyon szenvedtem a 2-nál semmi gondom nem volt.

  • Almaanya

    2009. május 04. hétfő

    Én is gyarapítom a császárosok sorát de nekem nincs rossz élményem!
    A második gyermekem született először császárral, mert nem fordult be a születési pozicióba, mint később kiderült 3x volt a nyakán a köldökzsinór! Az orvosomnak Dr Csabai Lászlónak köszönhetem a kislányom életét! Ő az az orvos akit Szentesen több esetben is elmarasztaltak, mert hibázott az” anyukák szerint”!A második császárt is ő csinálta és megint nem csalódtam benne,de szerintem minden terhesség befejezése az anyukákon múlik és csak másodrendű az orvos ténykedése, mert ha minden vizsgálatra elmegy az ember és nem sajnálja az időt és a pénzt a nem kötelező vizsgálatokra akkor minimális az esélye a baba betegségének! A második műtétre azért volt szükség mert csak 14 hónap volt a két bébi között,és félő volt hogy nem bírná a varrat a sima szülést! A nagy fiammal 20 órát hagytak vajúdni és utána kirángatták vákummal ehhez képest a két császár tündér mese volt! Az elsővel 5 nap után bicikliztem, a második után pedig itthon volt a 3 gyerek így nem nagyon volt energiám még a fájdalomra is figyelni!

  • Timi

    2009. április 25. szombat

    Én is császárral szültem, de már kétszer.
    Az első császár sajnos nagyon fájdalmas emlék, mert a kicsi nagyon koraszülött volt és nem fejlődött rendesen ezért nem élte túl a műtétet. Utána meg kaptam egy jó kis mélyvénás trombózist.
    A második császár már teljesen más volt. Az eredménye itt szuszog mellettem az ágyában.
    Itt fel sem vettem az első felkelést az ágyból, szemben az elsővel amikor azt hittem hogy ott helyben szétszakadok. Mire a csöppségemmel hazamentünk a 3. nap után már vígan rohangáltam fel alá a lakásban.

  • Evelin

    2009. április 20. hétfő

    Az én élményeim nem ilyen vidámak.
    Szülni mentem,mikor először vizsgált a doktor úr 2 ujjnyira nyitva voltam,1 óra múlva 4 ujjnyira. Megkaptam a fájáserősítő infúziót,de közbe már az NST gyenge szívhangot mutatott. Akkor én már annyira kába voltam a fájdalomtól,hogy fel se fogtam mi történt.
    Segitani próbáltak a babának,de nem tudták a kis fejét a szülőcsatornába igazítani.
    Ezért nem volt mire várni,mentünk a műtőbe. Az érzéstelenítő után,már nem volt fájásom,de alig vártam,hogy vége legyen,és foghassam a babám.
    Ehhez képest ő átkerült a koraszülött osztályra,én az örzőbe.24 óra múlva lábra állítottak,ami olyan fájdalmas volt,mintha minden ki akart volna esni belőlem a varratnál,még kis híján el is ájultam.
    Második nap reggel tudtam átmenni a kislányomhoz,addig csak annyira láttam,mikor a műtőbe megmutatták! Három napig olyan fejfájásom volt,hogy napi 3 fájdalom csillapitó injekciót kaptam.Igy jártam át 3 óránként az emelet túlsó végébe szoptatni.
    Szóval örülök,hogy másnak nem kellet ezen keresztül menni…..

  • droika

    2009. április 18. szombat

    Az én kislányom is császármetszéssel született, hosszas vajúdás után. Gyorsan, olajozottan történtek a dolgok, spinális érzéstelenítést kaptam, és néhány perc múlva már megmutatták a morcsos drágaságomat. Én nem is gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű lesz. Délelőtt született és este már a saját lábamon mentem zuhanyozni. Azt nem állítom, hogy nincsenek fájdalmak utána, de számomra semmi volt a vajúdáshoz képest. A szaladgálás pedig valós, nagyon fontos mozogni, menni, úgy gyorsabban gyógyulsz. Persze pihenni is kell, hiszen mégiscsak egy komoly vágást ejtenek az emberen. Én amikor először láttam a sebhelyem, elsírtam magam. Most meg már alig látszik.

  • timi_ke

    2009. április 15. szerda

    Én is császármetszéssel szültem a kisfiamat. Rendes szülést terveztünk. 16órát vajudtam amikor már kezdtem elkeseredni mert azt mondták öt óra alatt meglesz a kis drágám,és folyamatosan azt mondták hogy még egy óra még egy óra. A végén a kisfiam már nem kapott elég oxigént,rossz volt a szívhang ezért sürgőségi császármetszést kellett csinálni, ami alatt altatásban voltam, a párom sem jöhetett be, és nagyon sajnáltam hogy nem vehettem a karomba a fiamat. Viszont a férjem dajkálta meg először és rettentő boldog volt hogy végül sem a babának sem pedig nekem nem lett bajom. Mikor felébresztettek, a műtőből kifelé menet megnézhettem a picit,bár alig láttam a kábultságtól, aztán egészen másnapig egy megfigyelőben feküdtem. Alig aludtam egész éjjel úgy vártam hogy láthassam a fiamat(pedig az altatótól igen csak kábult voltam) Másnap pedig úgy „szaladgáltam” hogy a sima szüléses anyukák is megirigyelték 😀