Hajhullás szülés után

Hajhullás szülés utánA terhesség kedvez a frizurának: az ösztrogénszint növekedésével kevesebb haj hullik ki, így dúsabb lesz a haj. A szülés után 1-2 hónappal azonban a hormonszint visszaesik és megindul a hajhullás.

Ennek mértéke egyénenként változó lehet. Nagyjából annyi haj hullik ki, mint amennyi a 9 hónap alatt nem, így általában 2-3 héten át több csomónyi hajat hullathatunk el. Ezt követően még kb. 4-5 hónapig a szokásosnál nagyobb mennyiségben hullhat a haj, de már nem olyan erőteljesen. Különféle vitaminkészítményekkel, Revaliddal kissé javíthatunk a helyzeten, de a hajhullás enélkül is magától rendeződik.

Sokáig úgy tartották, hogy a haj a szoptatás miatt hullik, de ez nem igaz! Persze becsapós a dolog, mert a hajhullás általában éppen akkor mérséklődik, amikor a babát elkezdjük hozzátáplálni, amikor csökken a szoptatások száma, emiatt azonban nem szabad abbahagyni vagy mérsékelni a szoptatást, hiszen a hajhullás oka nem vitaminhiány vagy tápanyaghiány, hanem a hormonszint megváltozása.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a hajhullás kezdetétől számított fél év múlva is erőteljesen hullik a haj.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Judit

    2011. május 02. hétfő

    Szia.4 hónapos a kislányom és rettenetesen hullik a hajam.Vitamin készítményeket(revalid,biovanne)nem tudok szedni mert pattanásom lesz ezektől.A hajam vékony szálú és mióta hosszú zsírosodik is.Segíthet ha levágatom újra?Milyen vitamint szedhetek amitől nem leszek tele pattanással?Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      A szülés utáni hajhullás normális. Erősödik a hajad, ha levágatod, de ettől még ugyanúgy ki fog hullani a terhességből megmaradt „felesleg”. Revalidot lehet szedni a szoptatás alatt is, ez is segíthet, hogy erősödjön a hajad és a hullás ellen is jó.

  • Zsuzsi

    2010. szeptember 29. szerda

    Szia! Nekem 3 hónapos mult a kisfiam és kb 3 hete kegyetlenül elkezdett hullani a hajam, már rettegek a hajmosástól mert az a legszörnyűbb mikor tincsekbe jön a hajam miközben mosom meg miután átfésülöm rémes! Vitamint szedek továbbra is az elevitet és a forcapilt ezt a fodrászom ajánlotta! a kérdésem az lene hogy még ez is normális hogy tincsekben hullik, vagy forduljak orvoshoz? köszönöm!

    Válasz: Igen, ez normális, mert a terhesség alatt kevesebb haj hullik ki és ilyenkor a hormonok visszarendeződése miatt az a plusz mennyiség kihullik. Ha 6 hónapnál tovább tart a hullás, akkor kell orvoshoz fordulni.

  • Barbi

    2010. április 28. szerda

    Szia! Nekem május 12-én lesz a kisfiam 4 hónapos és lassan 1 hónapja,hogy hullik a hajam!Reggel mikor bontanám ki a hajtövemtől nem sokkal csomós a hajam és ha azt kibontom egy maroknyi hajam jön ki,mikor hajatmosok akkor egyszerre több szál jön ki! Ne forduljak orvoshoz?

    Válasz: Elvileg a hajhullás akár fél évig is tarthat, de ha nagyon aggaszt, akkor érdemes orvoshoz fordulni, remélhetőleg megnyugtat majd.

  • Jutka

    2010. március 21. vasárnap

    4 hos a kisfiam, a lakas tele van a hajszalaimmal, nagyon meg vagyok ilyedve, ha vizes a hajam, latszik a fejborom es oldalt kopaszodik, alig van valami. vekony szalu a hajam ami rosszabba teszi az egeszet. mikor all ez meg? az aloe vera segit?

    Válasz: Ez normális dolog. A terhesség alatt kevesebb hajszál hullik ki, mint normálisan, ezek a szülés után pár hónappal kihullanak. A hajhullás akár 4-6 hónapig is tarthat. Nem kell vele foglalkozni, mert bármilyen csodaszert is próbálsz ki, a felesleg, ami terhesen nem hullott ki úgyis kihullik. Ha nagyon töredezik is emellett, akkor Revalidot lehet szedni.

  • Sylvia

    2009. augusztus 04. kedd

    Kedves Ágnes!
    Nekem most lesz a babám 1 éves aug.22-én és még mindig rengeteg hajam hullik ki. Milyen orvoshoz kell forduljak? Köszönettel: P.Szilvia

    Válasz: Először háziorvoshoz fordulj, ő tud beutalni szakrendelésre.