Fürödhetek-e szülés után?

Régebben úgy tartották, szülés után nem szabad fürdeni legalább 1 hónapig, illetve, amíg a gyermekágyi folyás tart, és sok anyuka a mai napig ehhez tartja magát. Ez az álláspont azonban elavult.

Fürödhetek-e szülés után?Hüvelyi szülés után (a császármetszés más kategória) nyugodtan lehet kádban fürdeni akár már 2-3 nappal a szülést követően is, azonban a kád tisztaságára oda kell figyelni. Mindenképpen ajánlott fürdés előtt és után is alaposan kitisztítani a kádat.

Sokan félnek tőle, hogy valamilyen fertőzést kapnak a fürdéstől, ez azonban nem igaz. A víz ugyanis nem jut fel a hüvelybe és még kifejezetten pozitív hatásai is vannak: a zuhanyozás ugyanis közel sem tisztítja meg olyan alaposan a gát környékét, mint a fürdés, valamint enyhíti a gát fájdalmát és duzzanatát is.

Az erős vérzésre és folyásra való tekintettel 10 percnél tovább nem ajánlatos a kádban ülni, amikor azonban a gyermekágyi folyás már enyhül, akkor akár 30 percet is ülhetünk a vízben, ha jólesik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Macskanyu

    2009. február 03. kedd

    Kedves Ági,
    nem találtam írást a szülés – császár utáni – otthoni mozgásról. Számomra az itthonlét és az ehhez kapcsolódó édes semmittevés a babával nagy öröm, de egyben teljesen új élmény is. (Nagylányom már 12 éves és egészen elfelejtettem, hogy mit kell akkor csinálnom, amikor nem csinálok „semmit”) Most először arra jutottam, hogy lenne kedvem egy picit – mondjuk 20-30 percet naponta – mozogni. A babám most lesz 3 hetes, császárral szültem. Semmi panaszom nincsen már, de nem sietek. (Amúgy sem sportolok, sportoltam rendszeresen, csak alkalmanként.) Szóval kíváncsi vagyok, mit javasolsz ill. a többiek mit javasolnak. Pl. van-e valamilyen jó dvd, amit használhatnék. Köszi.

  • Macskanyu

    2009. február 01. vasárnap

    Két hete szültem császárral. A kapcsok a kórházban kikerültek. Minden zuhanyzás után cseréltem (már a kórházban is cserélték) a rajta lévő tapaszt. Az orvosom javaslatára otthon rögtön lecseréltem gézlapokra, amit rögzítettem és azt is zuhanyzás után cseréltem. Két-három nap múlva megfelelő fehérnemű használata mellett – ami nem zavarta a sebet – elhagytam a gézt is. Egy hét alatt már a var is leesett a sebről. Azóta is zuhanyzom, bár azt hiszem, már lehetne fürödni is.

  • Vida Agi

    2009. január 30. péntek

    Császárnál akkor lehet fürödni, amikor a seb begyógyult.

  • málnabokor26

    2009. január 29. csütörtök

    Császárnál sokszor olvastam már, h. azt írták miután felkelhettek első dolguk volt a zuhany….nekem varrat szedés után még jó 1-másfél hétig nem volt szabad zuhanyoztatnom a sebet….hm

  • Timcsa

    2009. január 28. szerda

    Császármetszésnél mi a helyzet?
    Köszi