Táplálkozás és táplálás, avagy hogyan együnk a várandósság és a szoptatás alatt?

Strigulákat húzhat egy várandós anyuka, hányszor hallja a 9 hónap alatt: Kettő helyett eszel! Életminőségünk egyik legfontosabb meghatározója: mit és hogyan eszünk. Kissé furcsán hangzik, de: ahogyan és amit eszünk, azzá válunk, olyan emberekké is. Ez az egyik legősibb létfenntartó emberi-állati ösztönünk: az evés. És nemcsak fizikai, lelki is.

Táplálkozás és táplálás, avagy hogyan együnk a várandósság és a szoptatás alatt?Egy ember egész világnézete, az élethez való hozzáállása fülöncsíphető hamar: nézd meg, hogyan eszik. Biztos mindenki érzett már lelki éhséget, ezt nem kell magyarázni. Így elgondolkodtató az a tény, hogy az érzelmeink is nagyban befolyásolják táplálkozási szokásainkat és viszont. Máshogy érezzük magunkat az egyik, vagy másikfajta étel elfogyasztása után. A „kívánós kismama” kifejezést sem én fogom már bevezetni :), mert testünk és a babánk mindig jelzi, mire van szüksége.

Ha például állandóan sietve eszünk, akkor

1.nem rágjuk össze az ételt, sokkal többet eszünk, mint amennyire szükségünk van, és ez a gyomrunkat is megterheli. Az utolsó hetekben alig marad hely a finomságoknak… Alaposabban kell rágni, hogy fogaink is hosszú életűek legyenek.

2.az az érzelmi állapot, amelyben étkezünk, az egész emésztésünket befolyásolja. Ha habzsolunk testünk izgatott és felfokozott információkat kap, erején vagy a baba-mama szükségleteken túl is raktározzon.

3.vizsgáljuk meg magunkat: ahogyan eszünk, úgy állunk az élet dolgaihoz is. Ahhoz, hogy eljussunk oda: saját és magzatunk egészsége és jobbléte érdekében, vagy ne adj’ isten egy betegség vagy tünet miatt, hogy életmódot változtatunk, bizony nagy önismeretre van szükség, óriási feladat, elszántságot és kitartást kíván. Azt azonban tudnunk kell, hogy szokásaink, így persze étkezési szokásaink is többnyire beidegződések, automatikusan végezzük. Szenteljünk figyelmet önmagunknak és a lassabb, nyugodt étkezésnek.

Próbáljunk jó dolgokra gondolni evés közben, és ne a következő elvégzendő feladatunkon agyaljunk. Áldott állapotban kivirulnak, kitágulnak az emberi érzékek. Élvezzük az evést! Érezzünk ízeket! Vajon miért tartalmaznak jelenkori élelmiszereink annyi ízfokozót? Mert gyorsan eszünk. És az íznek azonnal ütnie kell, itt a fogyasztói társadalom közepén. Hol van az a mámoros érzés, mikor gyerekkorunkban egy forró nyári napon ültünk a cseresznyefa tetején egy nejlonzacskóval…és éreztük a napsütötte, ragyogó piros cserkó levét és ízét, ahogyan szétpattan a fogaink között. Majd mikor már majdnem szétdurrantunk a friss gyümölcstől, a zacskóba is került néhány szem…

ORGANIKUS TÁPLÁLKOZÁS

Az emberi szervezet egy tökéletes öngyógyító, öntisztító „gépezet”, s kiváló önálló működését a HELYES, ORGANIKUS TÁPLÁLKOZÁSSAL tudjuk a legjobban segíteni.

REGGELI Þ gyümölcs= frissít

05-09°°
Testünk ebben az időszakban tisztítja önmagát. Felesleges kalóriadús reggelivel terhelni szervezetünket, hiszen az éjszakai pihenés után, reggel a legtöbb az energiánk. Így lehetőleg reggel elsőkén gyümölcsöt fogyasszunk, vagy frissen facsart gyümölcslevet (ami a facsarás után 20 percig őrzi meg maximálisan a vitamintartalmát), és igyunk legalább 0,5-1 Liter folyadékot (szénsavmentes ásványvíz/ szűrt víz,gyógytea). A gyümölcs könnyen emészthető, éhgyomorra fogyasztva kifejti áldásos hatásait. 30-45 perc múlva jöhet a

REGGELI -TÍZÓRAIÞ gabona= táplál

09°°11°°
Ebben a napszakban legjobb a különböző gabonafélék fogyasztása. Lehetőleg a teljes kiörlésű, rozs, illetve durumtészta, kenyér, köles, bulgur, hajdina a legegészségesebb és laktató! Fogyaszthatunk tízóraira müzlit is, bármilyen szendvicset.

EBÉDÞ szabadon választott

13-14°°
tészták, húsok, húspotlók, köretek (barnarizst, jázminriz, burgonya, zöldségek, tészták /Ha szereted a húst válaszd mindig a fóliában, roston sült vagy párolt, grillezett húsokat./

UZSONNAÞ tejtermék (lehetőleg házi jellegű)
a kismamáknak fokozottan ügyelniük kell testük megnövekedett kálcium, magnézium és vas szükségletére!

17-18°°
sajt, joghurt, kefír, túró, író, olajos magvak (napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag,zabpehely), méz

VACSORA Þ zöldség= tisztít

19.30-20.30°°
Ekkor a legjobb a különböző zöldségek fogyasztása nyersen, grillezve salátaként, köretként vagy akár főzelék, leves formájában.

LEFEKVÉS ELŐTT

1 natúr joghurt /kefir benne 2 kiskanál búzakorpa, ízesítheted 1 kiskanál dzsemmel, mézzel. Megdagad, s elveszi az éhségérzetet, nagyon egészséges, s reggelre tisztítja a beleket.
Ha az elején, illetve az eddig megszokott táplálkozási szokások, étkek után nehéz is áttérni erre a szemléletmódra, hidd el megéri. 1-2 hét után a szervezet beáll erre a ritmusra, főleg, ha az időpontokat körülbelül, illetve a saját életritmusod szerint megválasztott időpontokat (+ – fél óra) tartani tudod. Elképesztő változásokat észlelsz magadon. A közérzeted jobb lesz, hatalmas energia szabadul fel, ami segít a mindennapokban való helytállásban. Több dolgot tudunk elvégezni ugyanannyi idő alatt, kevésbé fáradunk el.

A hús és tojás fogyasztás időleges vagy végleges elhagyásával különböző krónikus, heveny betegségek tűnnek el nyomtalanul, bőrbetegségek, allergia, asztma szűnik meg minden átmenet nélkül. Nem beszélve arról, hogy megnő az immunrendszer ellenálló képessége a különböző fertőzések, betegségek ellen, szebb lesz a bőr, tisztább a tekintet.

Az kismama napi víz-szükséglete 2,5-3 L (ebbe nem számítanak bele az üdítők, szénsavas, vagy akár –mentes, etc., az alkohol és a kávé folyadékot von el a szervezettől).

Remélem kedvet és erőt merítesz ebből a pár sorból, kipróbáld a saját és kisbabád egészsége és szépségetek érdekében. Testünk azzá válik, amit megeszünk. Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért kell ennünk, hogy éljünk, s nem mindegy hogyan élünk. Ne mondd, hogy nincs időd odafigyelni a táplálkozásra, ha már magadra nincs időd, mire van?! A saját életedben Te vagy a főszereplő! Ne feledd: Testünk EGY Életre szól!

Pataki Bea blogját itt olvashatod el!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • betty

    2011. január 25. kedd

    Szia.26 hetes terhes vagyok és 8 kg híztam és a védőnőm azt tanácsolta hogy szénhidrát mentes diétát tarcsak és 15.00 ne egyek már egy hónapja így teszek nem is híztam de nehéz mert éhes vagyok néha ezzel nem ártok a babának próbálok zöldséget,tejterméket,gyümölcsöt fogyasztani miden nap.Olvastam egy könyvben hogy a baba azt eszik amit te és nem tudja elvenni a tartalékodból most ez igaz? 170magas és 85kg vagyok.Nem igazán félek a hízástól csak az a gondom hogy légszomjam van 18 hetes koromtól nagyon kellemetlen és a védőnő azt mondta hogy azért ne hízzak sokat.Az is lenne a kérdésem hogy így nem lesz baja a babámnak?Ellőre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ez pontosan így van, de ha a délelőtti órákban eszel szénhidrátot, este pedig már nem, attól nem lesz semmi baja a babának.

  • Eni

    2010. október 29. péntek

    Kedves Ági!

    2hónapos kisbabám nyálkás székletéből arra gondol a védőnőnk, és doktornőnk,hogy a kicsikém tej érzékeny igy tejdiétára fogott amit ma 1 hete tartok is. A széklete nem változott de a hasgörcsei mintha enyhülnének. Szeretném kérdezni ,h mik a jelei ,h biztos legyek abban,h ő érzékeny volt erre? illetve ezekre? a napi tej adagom egy kakaó,és 2joghurt,vagy danon vagy puding. Tényleg nem sok,de ha ez a baja akkor lemondok erről,kérdésem meddig kell tartani a diétát? és tényleg honnan tudni,h ez a baj? eddigi s hasfájós volt,de nem volt nyák a székletében? a kismamaság alatt napi 2 liter tejet ittam. Nem értem…
    most normaflort és espumisant kap,mi a véleményed? és mit ajánlasz a tej helyett nekem,h tudjak inni legalább egy kakaót? szója? vagy rizstej? ezek laktóz mentesek? előre is köszönettel!

    Válasz: Szója vagy rizstejet ihatsz, ezek laktózmentesek. A nyákos széklet önmagában nem gond, ha nincs mellette más tünet, nem kell foglakozni vele. A hasfájás általában magától is megszűnik ebben a korban. Viszont, ha a tejtermékek csökkentése után látványosan javult a helyzet, akkor ajánlott ezeket 3 hónapos koráig teljesen elhagyni, majd fokozatosan kis lépésekben lehet újra bevezetni.

  • Orsi

    2009. június 26. péntek

    Csak egy rövid reakció… A tojás tényleg nem jó??? Mindenhol azt olvastam nagyon is kell kismamaként. Amúgy nem igazán szoktam. Most akkor mi az igazság???

    Válasz: Szerintem mértékkel lehet tojást is fogyasztani. Itt most az organikus táplálkozásról volt szó, aminél tényleg javasolják a tojás elhagyását, de ha nem ezt a táplálkozási módot követed, akkor lehet tojást is enni, de erőltetni nem kell, ha nem szereted.

  • vizi.zsuzsi

    2009. január 22. csütörtök

    :shock ÷©® :roll

  • Lau

    2008. december 22. hétfő

    Sziasztok! Sajnos a fentiekkel – kismamák tekintetében – nem értek egyet. A leírt táplálkozási mód merőben hasonlít a holisztikus táplálkozáshoz, amit én sok társammal együtt próbáltam már. Az eleje az átállás nagyon nehéz, végig csinálni pedig hatalmas elhatározással sikerül, vagy csak teljes életmódváltással. Mielőtt a szervezet ráhangolódik erre a táplálkozásra, kicsit le is gyengülünk. Én amikor így táplálkoztam, tényleg jobban éreztem magam, fogytam is stb, viszont közbe teherbe estem, és a szervezetem folyamatosan jelezte, hogy szüksége van más (káros) anyagogra is:) mármint a babák (ketten vannak)
    A 7hónap alatt a szervezetem (a babák) megtanítottak arra, hogy okosabbak mint én, és ők majd szólnak, hogy mire van plusz igényük, és mikor. (hiába akarok tökéletesen étkezni) Nekem nem megy. Egyrészt a babák növekedésével, már nem én döntöm el, hogy mit, mikor, és mennyit eszem. Ugyanis ha a babák ráülnek a gyomromra, vagy az epémre, akkor aztán könyöröghetek nekik, hogy menjenek arrébb, mert anyának idő van és enni kell. Hiába imádom a spenótot, ha a gyerekek utálják hasamba, és visszaküldik. Hiába utálom a tejet, mégis megiszom, mert ők azt kívánják. Hiába van nagy karácsonyi családi ebéd, csupa finomsággal, ha csak 2 falat megy le a torkomon.
    SZóval…
    Igen, mindenkinek ajánlom a fenti étkezési kuktúrát, kivéve a kismamáknak.
    Ugyanis MISSION IMPOSSIBLE.
    Kellemes Ünnepeket!