Táplálkozás a szoptatás alatt

Pataki Bea edző, életmód-tanácsadó ezúttal a szoptatás alatti táplálkozással kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze nektek.

Táplálkozás a szoptatás alattBár minden kisbaba más és más, azért jó előre tudni, hogy vannak esetlegesen hasfájós babák is ( az enyém az volt, nem is akárhogy: 3 hónapig sírt minden nap este 8-éjjel 2 ig, bármit csináltam. Bár 1000 tippet kaptam (tea, gyógyszertári készítmény, szélcső, homeopátia, sok büfiztetés, masszázs, torna stb.) , jó lett volna, ha akkor ellát pár tanáccsal valaki a táplálkozást illetően is.

Orvosi tapasztalatok szerint a baba emésztőrendszerének fel kell készülni a már pocakon kívüli működésre, ami nem kis feladat számára, hiszen mindeddig a köldökzsinóron keresztül kapta a már feldolgozott tápanyagot. Több hónap telik el mire, a pici emésztőrendszere teljesen beindul, és zökkenőmentessé válik a bevitt tápanyagok emésztése, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása.

Az első pár nap után, amikor már belövellt a tej, a minősége és összetétele is teljesen más lesz. Bár a szoptatás ideje alatt az anyatej mindig a gyermek igényeihez igazodik (ez számomra az egyik legnagyobb csoda, amit valaha éltem a várandósságon kívül), az előtejhez képest sokkal zsírosabbá válik, ezáltal akár nehezebben is emészti meg a baba, csikarhat a hasa, még a arca is kiütéses, amolyan pattanásos lehet. Ez pár hét alatt magától eltűnik, illetve anyatejjel kenegetve még hamarabb.

Aki nem szoptatással, hanem valamilyen oknál fogva tápszerrel táplálja a kicsinyét, akkor is
minden a legnagyobb rendben van, csak olyan összetételű tápszert kell kiválasztani (próbálgatás és sok megfigyelés során), ami testre szabottan a te picúrodnak megfelel. A fogyasztói társadalom előnyei itt is megmutatkoznak, széles paletta áll rendelkezésre a gyógyszertárakban és a drogériákban kapható tápszerekből, tehát biztosan te is megtalálod majd a nektek legideálisabbat.

Amit általában mindenki tud, hogy szoptatás ideje alatt nem szabad cigarettázni, kávét , alkoholt nagyobb mennyiségben fogyasztani, és puffasztó ételeket enni. Azonban van még pár dolog, ami – az első hetekben betartva -jelentősen csökkentheti a hasfájás tüneteit. Tehát, amit mérsékelten iktassunk be az étrendünkbe kb. a első 2-3 hónapban:

MérsékeldHelyette
olajos magvakpuffasztott gabona
tej (tejtermékek inkább fogyaszthatók) Rizstej, zabtej, kókusztej (házilag is elkészíthető)
csokoládéKarob-készítmények, aszalt gyümölcsök
finomított cukor, illetve nagyon cukros-édes harapnivalókhasználj a fehér cukor helyett mézet, vagy steviát
citrusfélékmás gyümölcsök
K-betűs zöldségek: karalábé, káposzta, kelbimbómás zöldségek
szójaárpa
finomlisztTeljes kiörlésű lisztek

Sok sikert és kitartást kívánok a szopis hónapokra!

Még több hasznos tanácsot olvashatsz Pataki Beától ide kattintva!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Abonyi Ági

    2009. november 29. vasárnap

    Kedves Ágnes!
    Tanácsát szeretném kérni! 3,5 hónapos a babám, kizárólag szopik, az első hetekben kapott tápszert is(mert nagyon fájt a mellbimbóm), mert amikor csak sírt én etettem, mert azt hittem éhes, de aztán leálltam vele.Az első hetekben minden étkezés után volt széklete magától, de aztán elkezdett erőlködni állandóan és csak lázmérőzéssel sikerült. Már próbáltam Infacolt, SabSimplex cseppet, Papaverint, Gripe Watert, cukros kamilla teát is kapott 4 hétig, de akkor zöld volt a széklet. Egyébként hétről hétre gyarapszik, én már tejterméket sem eszem egy ideje, csak a reggeli kávéba teszek kicsi tejet(ezt is próbáltam kihagyni, de nem változott). Este 10-11 óra mire nagy nehezen elaltatom és éjjel is sokszor felébreszt, mert kalimpál, erőlködik, aztán sír. Ha végképp nem nyugszik meg akkor adok neki cicit és akkor elalszik 1-2 órát, aztán újra erőlködik. Van mikor sokat pukizik, de sokszor még ezek után is erőlködik egy ideig.
    Már nem tudom mit egyek, mit ne, vagy mit adjak neki?Vagy majd javul magától?Egy ideje magától is sikerül neki a kaki néha. Van hogy úgy nyugszik meg ha felnyomom a lábait és úgy alszunk tovább(mivel velünk alszik az ágyban). Segítene ha hígított gyümölcslevet adnék neki?
    Csokit és édességet ritkán eszek, bár péksüteményt szoktam reggelire enni, K-betűs zöldségeket sem eszek és erőset sem, mert akkor mindig rosszabbodott a helyzet.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A higított gyümölcslevelet semmiképpen nem ajánlom. Az édesköménytea segíthet vagy pedig érdemes lenne homeopátiás orvoshoz fordulni, mert ő tud ajánlani olyan szert, ami neki való.

  • Barabás Ákosné

    2009. augusztus 05. szerda

    A rizstej, zabtej és kókusztej készítése (házilag) érdekelne!
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Kókusztejet így készíthetsz: a kókuszreszeléket vízben felfőzöd, majd leszűröd.
    A rizstej készítéséről itt találsz leírást: http://antalvali.hu/bk_tajnelkuli_tejek