Talpmasszázs elfoglalt kismamáknak is

Egyre népszerűbbek mostanában a különféle masszázsok, alternatív gyógymódok, egyre több kismama teszi fel nekem a kérdést vajon lehet-e ezeket alkalmazni a terhesség idején. Ezek közül az egyik legkedveltebb a talpmasszázs, aminek számos jótékony hatása ismert, de vajon miben segít és alkalmazható-e terhesség és szoptatás alatt?

Egy sporteseményen találkoztam először Gál Zoltánnal, akinél nem csak kipróbálhattam néhány szuper talpmasszázs gépet (tényleg nagyon jók!), de kiderült róla az is, hogy szakértője a témának, ezért alaposan kifaggattam a talpmasszázsban rejlő lehetőségekről 🙂

A talpmasszázs a legtöbb esetben jótékony hatású, lehet-e alkalmazni a terhesség alatt?

A kismama masszázs olyan speciális terület, mely jól felkészült szakembert igényel, hiszen ilyenkor bizonyos pontok stimulálása a testen kerülendő, bizonyos mozdulatok – melyek helyénvalóak a hagyományos masszázs során – ebben az időszakban nem kivitelezhetőek.

Tehát a kérdésre a válasz: létezik kismama masszázs, de odafigyelést és szakértelmet igényel. A talpmasszázst viszont kifejezetten nem javasolnám a terhesség alatt.

Amíg egy nő csak „önmaga van”, csak magáért tartozik felelősséggel, amikor viszont áldott állapotban van, már a kis pocaklakóért is felelős. A talpmasszázs készülékeink, – bár nagyon profik – mégsem tudnak gondolkodni, ezért a babavárás alatt semmiképpen sem javasolnám a gépeink használatát. Viszont miután a baba kibújt a pocakból, minden további nélkül használhatóak a láb- és talpmasszázs készülékeink is, de a fokozatos hozzászoktatásra felhívnám a figyelmet. Először csak néhány perc masszázst javasolnék két-három naponta, később lehet már 10-20 percet is használni a készülékeinket, akár naponta, mert rendkívül sok előnyös hatása van a talpmasszázsnak.

A szülést követően a hormonszint csak fokozatosan áll vissza a korábbi állapotra, a szoptatás alatt ezért ugyanúgy fennállhatnak a terhesség alatt kialakult problémák: vizesedés, elnehezült lábak, rossz vérkeringés és az ennek következtében kialakult aranyér, visszér. Hogyan tud ezen segíteni a talpmasszázs?

A talpmasszázs gépek kiváló segítséget adnak ezen problémák kiküszöböléséhez, mivel a készülékekbe beépített 72 görgő és 8 szorító párna komoly mértékben serkenti a vérkeringést, nyirokkeringést, ami segíthet a fáradt, elnehezült lábakat megnyugtatni, a duzzanatokat eltüntetni és a lábat felfrissíteni. 10 perc talpmasszázs után a lábakat sokkal könnyebbnek lehet érezni. A vérkeringés, a nyirokkeringés fokozódása által az anyagcsere folyamatok is javulhatnak, beleértve a méregtelenítést is.

A kismama élete nagyon stresszes lehet, ami sajnos a tejtermelésre is kihat. Úgy tudom, volt már tapasztalatotok ilyen problémával küszködő kismamával…

Igen, volt már olyan esetünk, hogy segítette egy kismama tejelválasztását a talpmasszázs készülékünk használata, mivel a talpmasszázs serkenti a talpon megtalálható reflexpontokon keresztül a szervezet működését. Ha az embernek fáj valamije, akkor nehezen tud lazítani, stresszes lesz és ez sok mindenre negatív hatást gyakorol. Többek közt a tejtermelésre is. Akár csak azáltal, hogy tudjuk csökkenteni a fájdalmat, a nehéz láb érzését, lazítani, relaxálni tudjuk a kismamákat, már ezzel sok esetben pozitív hatást tudunk gyakorolni a tejtermelésre.

A talpmasszázs nem csak kellemes élmény, de gyógyító hatása is van, serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést, ami a kismamáknak különösen fontos, hiszen a terhesség gyakran székrekedéssel jár együtt. Hogyan segíthet ezen a talpmasszázs?

Az egyik készülékünkön (az OTO Power Foot-on) a vádlit masszírozó „fülecske” mindkét oldalán van egy beépített, kb. 4-5 cm átmérőjű, félgömb alakú párna. Az ősi kínai akupresszúrás módszer szerint ennek a területnek a stimulálása, masszírozása az emésztést jótékonyan befolyásolja.

Miben más a gépi talpmasszázs? Helyettesítheti ez a masszőrt?

Ha röviden akarnék válaszolni: igen és nem.
A kérdés az, mit értünk helyettesítés alatt. Bármilyen területet nézünk, egy gép, egy készülék természetesen soha nem lesz olyan jó, mint egy ember. Az emberi kéz, az érzékelés nem helyettesíthető. Ugyanakkor, ha az a kérdés, hogy ha már semmiképpen nem tudunk minden héten eljutni egy „igazi” masszőrhöz, tud-e a mi készülékünk mégis a kézi talpmasszázshoz hasonló hatást elérni, a válasz igen, tud. A Power Foot kifejezetten a kézi talpmasszázshoz hasonló érzés nyújtására lett kifejlesztve és tényleg nagyon jól megközelíti azt az érzést, amit egy masszőr egy kézi talpmasszázs során nyújt. Képes egy ilyen talpmasszázs készülék arra, hogy rendszeres és hatékony talpmasszázst nyújtson, az izmokat fellazítsa, a keringést fokozza, a duzzanatokat csökkentse, kellemes érzést adjon és javítson a közérzetünkön. A masszázs jótékony hatásai is akkor jelentkeznek leginkább, ha azt rendszeresen végezzük. Rendszeres alatt pedig heti akár több, de legalább egy alkalmat értek. Ennyi ideje ritkán van az embernek, hát még a kismamáknak.

Arról nem is szólva, ha már az embernek van egy órája masszázsra, akkor általában a teljes test masszázst választja, így a talpmasszázst még ritkábban alkalmazzuk, pedig nagyon fontos lenne. Ezek a készülékek viszont egy kényelmes olvasó fotel elé helyezve tulajdonképpen bármikor hozzáférhetők, amikor a kismamának éppen van 5-10 perce.

A talpreflexológia megint más kérdés. Ott az egyes reflex-pontok megkeresése és stimulálása által végeznek gyógyítást a reflexológusok. A mi készülékeink egy egyenletes, minden reflexpontot érintő, frissítő talpmasszázst nyújtanak. Érdemes kipróbálni. Teljesen más a két dolog, nem lehet ezeket összekeverni vagy egy kalap alá venni.
Egyébként meglepődne, ha tudná, milyen sok masszőr vett magának talpmasszázs készüléket tőlünk, sőt ajánlotta az ügyfeleinek is. Nagyon jó kapcsolataink vannak olyan masszőrökkel, akik nem konkurenciát, hanem egyfajta kiegészítést látnak ezekben a készülékekben. Ha ez embernek reális elvárásai vannak egy készülékkel szemben és tudja, hogy az mire használható, sok örömet tudnak ezek a szerkezetek szerezni egy fárasztó nap után, például tévénézés közben.

A készülékek tehát nem helyettesítik az embert, de ha másképp nem jutunk el rendszeresen a talpmasszőrhöz, ezek a készülékek rendkívül jók arra, hogy mégis részévé váljon a talpmasszázs az életünknek.

A gépekről bővebb információt a www.mediwel.hu oldalon találhattok, kipróbálni őket pedig a Mediwel Kft XI. ker. Egészségház 1. emeletén (Budapest, XI., Fehérvári út 12.) alatt lehet. Kérdéseitekre a 06 20 779-4077 vagy 06 70 615-8901 telefonszámon kaphattok választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.