Szopási sztrájk

A szopási sztrájk nagyon becsapós dolog. A hónapok óta ügyesen szopizó baba egyszercsak teljesen elfordul az anyamelltől, nem kéri, viszont mást még nem fogad el. Az anyuka ilyenkor kétségbe esik: azt hiszi, a baba el akarja választani magát, hogy vége a szoptatásnak, ugyanakkor aggódik is, nem hal-e éhen csemetéje.

A szopási sztrájk többféle lehet:

  • a baba hirtelen elutasítja az anyamellet és egyáltalán nem szopizik
  • a baba fokozatosan, egyre gyakrabban utasítja el az anyamellet
  • a baba pár kortyot szopizik, de mindig abbahagyja, szakaszosan szopizik

A sztrájk bármilyen életkorban jelentkezhet egészen 1 éves korig. Újszülötteknél a sárgaság vagy esetleges hypotónia, rövid nyelvfék, illetve egyéb szervi elváltozások okozhatják, hogy a kicsi nem tud szopizni, rosszul kapja be az anyamellet, folyton elengedi, erőtlenül szopizik. Ebben az esetben ki kell vizsgálni a babát és orvosolni a problémát, ahelyett, hogy azonnal lemondanánk a szoptatásról!

3 hónapos korig emésztési problémák nehezíthetik meg a szopizást. A kicsi levegőt nyel, fájni kezd a hasa, ezért abbahagyja a szopizást. A csecsemők igen gyakran szopizás közben kakilnak, ez váltja ki belőlük az ingert, ilyenkor elengedik az anyamellet és erőlködnek akár percekig, amit az anyuka úgy értelmezhet, hogy a kicsi már abbahagyja a szopizást, nem kér többet, pedig az emésztési folyamat után általában szívesen visszatér a baba a szopizáshoz.

4-5 hónapos kortól a sok inger vonhatja el a kicsi figyelmét annyira, hogy pár korty után már nincs kedve tovább szopizni.

Egyéb okai is lehetnek a szopási sztrájknak, például az otthoni stressz, megfázás, bedugult orr (száraz levegő miatt), az anyuka menstruál, fájdalom a szájüregben (fogzás, afta, szájpenész), fülben (fülgyulladás), fájdalmas nyelés (torokgyulladás, mandulagyulladás), kényelmetlen testhelyzet. Több olyan esetről is hallottam már, hogy a kicsi csak hetente egyszer kakilt, de minden szopizáskor próbálkozott, és láthatóan ez a próbálkozás fájdalmas volt a számára. Azon is el kell gondolkodni, vajon nem a tej megváltozott íze okozza-e a sztrájkot, például az anya valami olyat evett, ami új a babának, új tusfürdőt (kozmetikum, mosópor, öblítő stb.) használ, mellbimbó ápoló krémet használ vagy ismét teherbe esett és emiatt változott meg a tej íze.
Ha a szoptatás mellett a baba cumisüveget is kap, cumizavar is lehet a háttérben.

A lelki okokat is figyelembe kell venni:

  • stressz a családban
  • változások a napirendben
  • túl sok inger szopizás közben (testvérek szaladgálnak, telefon csörög stb.)
  • a baba harap szopizás közben, és megijedt az anya reakciójától
  • a baba cumit vagy cumisüveget kap, ami megzavarta (cumizavar)
  • a baba nem igény szerint, hanem időre szopizik, az anya gyakran manipulálja a pici szopizási szokásait, nem kap azonnal anyatejet, amikor kéri, mert „még nincs szoptatási idő”

Becsapós lehet, amikor a babát már hozzátápláljuk és ilyenkor lép fel szopási sztrájk, ez gyakran a szoptatás végét is jelenti egyben, hiszen az anya úgy gondolja, a pici most már mást is eszik és el akarja választani magát. A valóság azonban ezzel szemben az, hogy a babának 1-3 éves korig szüksége van az anyatejre (az anyatejben levő immunanyagok akkor is hasznosak, ha a baba már elmúlt 1 éves és sok mindent mást is eszik és lelki igényt is kielégít a szoptatás), ezért a szopási sztrájkot kezelni kell.

Hogyan oldjuk meg?

  • Próbáld más testhelyzetben szoptatni! Lehet, hogy ülés helyett fekve vagy éppen fekvés helyett ülve jobban tetszik majd neki, de olyan esetet is hallottam már, hogy az anyuka hanyatt feküdt, a babát a hasára fektette és úgy szopizott, mert így nem fájt a kicsi hasa.
  • Teremts nyugodt körülményeket! Vonuljatok el egy csendes, nyugodt szobába, akár még egy kis félhomályt is csinálhatsz, hogy semmi ne zavarja a kicsit. A legjobb az, ha a kicsi álmos, félálomban jobban elfogadják a kicsik az anyamellet és kellőképpen ellazult állapotban vannak.
  • Teremts testkontaktust a babával! Próbáld meg félmeztelenül szoptatni, hogy a bőröd érintkezzen a kicsi bőrével, ha ehet, legyen ő is félmeztelen. Legyen többet kézben a megszokottnál, vagy tedd hordozókendőbe és úgy végezd a házimunkát!
  • Oldd meg a problémát! Ha szervi gondra, megfázásra, fájdalomra gyanakszol, feltétlenül konzultálj a védőnővel és/vagy a gyermekorvossal. Ha hasfájásra, emésztési nehézségekre gondolsz, pár percig tornásztasd a kicsit, a térdeit húzd fel a pocakjához és vissza, illetve a pocak köldök körüli masszázsa is elősegíti a bélműködést (körbe-körbe masszírozd az óramutató járásával megegyező irányban). Ha a baba cumit, cumisüveget kap, hagyjátok abba a használatát. Ha az orra dugult be, orrspray-vel, a hátára kenhető balzsammal, orrszívóval oldjátok meg a helyzetet. Ha a lakás levegője száraz, párologtassatok (előfordul, hogy már a kórház levegője is száraz, ezért szopiznak nehezebben a babák).
  • Fogzás esetén segít, ha szoptatás előtt pár perccel bekened a kicsi ínyét fogzáskönnyítő géllel és utána kínálod meg.

És a legfontosabb: ne ess kétségbe! Az szopási sztrájk 4-5-6 napig is eltarthat, de annál hamarabb végetér, minél gyorsabban teszel ellene. A baba nem fog éhenhalni, annyit biztosan eszik majd, amennyire szüksége van, de kár lenne egy apró bökkenő miatt abbahagyni a szoptatást, amely még hosszú ideig sok örömet nyújthat nektek a sztrájk után is (amellett, hogy a hosszan tartó szoptatásnak számos előnye van).

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

63 Comments

  • Kovácsné Pénzes Tímea

    2011. május 03. kedd

    Kedves ági!

    Már 2 hónapos a kicsi fiunk!
    A napokban kezdte el azt csinálni, hogy 2 óránként enni kér (eddig 3-4 ), sőt, tegnap éjszaka is 2 helyett 3-szor felébredt, éhes volt, ilyen még sosem volt. Régebben volt, hogy 140-et is evett, most a legutóbbi 2 mérésnél, 90-et, aztán 60-at!
    Nem értem mi lehet a baja, vízzel is kínáltam, de nem, neki cici kell.
    Akkor el kezdem szopiztatni, egy 5 perc után abba hagyja, és büfiztetés után sem hajlandó bevenni a cicit. Beéri annyival. mit tegyek?? húzzam az időt szopizások között hogy tényleg éhes legyen?? De akkor sír! Vagy kevés lenne a tejem, próbálja serkenteni?
    Nem tudom, de ez nekem is és neki is fárasztó, nem tud egy jót aludni, mert 2 óra múlva megint megéhezik, és estére már olyan hulla, hogy amiatt nem tud vacsorázni, keze lába jár, úgy kell lefogjam!
    Kérlek, adj tanácsot, véleményt!
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Valószínűleg ez egy ún. növekedési ugrás, amikor pár napig gyakrabban kér enni a baba. Szoptasd gyakrabban napközben, akár óránként, hogy gyarapodjon a tejed és jóllakjon a baba, aztán pár nap után vissza lehet állni az eredeti rendszerre.

  • veraklára

    2011. április 29. péntek

    KEDVES ÁGI

    Anyatejes lányom 4 hós oltását kapta meg három napja. Azóta alig szopizik. Ennek ellenére első két napban a pisis és kakis pelus mennyiség kielégítő volt. 5 kakis és 8 pisis. Jókedvű és vidám, játékos. nagyokat alszik. napirendünk rendben van. láza nem volt.
    Ma van a harmadik napja és mára már kevesebb a pisis pelusok száma és lényegesen könnyebb.
    Ha a lefejt tejjel kínálom cumisüvegből, akkor megissza. Ellenben a mellemből, csak akkor tudom elfogadtatni vele, ha éppen felkel vagy altatom. Meddig tarthat az étvágytalanság oltás után?
    Szopisztrájk lenne?
    Válaszod előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Oltás után még akár 1 hétig is étvágytalan lehet a kicsi. Viszont a cumisüvegezés cumizavart okozhat, ezért próbáld inkább csak szoptatni, mindig ébredés után, így a tej mennyisége sem csökken le a ritkább szoptatás miatt és a baba is jóllakik.

  • Nagy Dániel

    2011. április 26. kedd

    Kedves Ági!

    Babánkat pár napja hoztuk haza. Kapnia kellett antibiotikumot a kórházban mert elkapott valami fertőzést. De most már jól van. A bajunk az, hogy ciciről egyáltalán nem szopizik. Csak a szájába veszi egyszer-kétszer megszívogatja, aztán abbahagyja, vagy azonnal bealszik. Cumisüvegből kitűnően megy a dolog 60-80ml is akár egyszerre. Lévén, hogy elég nagy babáról beszélünk (4300gr a szül. súlya) ezért „hely is van benne bőven”!
    Az egyik kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne a cicire rászoktatni? A védőnő szerint sok-sok próbálkozással, de 2-3 óra cicizés és ordítás után fel szoktuk adni, aztán megkapja a lefejt tejet üvegből. Ezek után nagyon sokat szokott aludni, akár 5-6 órát is. Nálunk a napi 4 etetés megy eddig. Ez lenne a következő kérdésem. Ez nem kevés? Darabszámra? Egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy felkeltsem. A doki szerint, egészséges, szép nagy gyerek.

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      A cicire úgy lehet rászoktatni, hogy nem adsz neki cumisüveget, viszont annyit és úgy szopizhat pár napig, amennyit csak akar, akár egész nap is. Ha kap cumisüveget, akkor idővel teljesen elhagyja a szopizást, mert az üvegből egyszerűbb enni.
      Nem szerencsés napközben 4 óránál tovább hagyni aludni a babát, mert ez idővel az éjszakai alvás rovására mehet majd, elkezdi miatta összecserélni a nappalt az éjszakával, éjjel természetesen lehet hagyni aludni, amennyit csak akar.

  • Timi

    2011. április 20. szerda

    Kedves Agi!
    Ismet hozzad fordulok tanacsert, ez a gyerekneveles marcsak ilyen, valaminek mindig kell lennie…:)Egy hete a kis csemetem nagyon nyugtalanul szopizik.Ragja a kezet meg keresi a cicit, de ahogy megkapja nyugtalanul feszkelodik, sziv nehanyat majd elratja a fejet, megint keres, odaadom neki, nehany masodperc es ugyanaz….orakat kinlodunk igy, mig egy 70-80 grammot sikerul ennie.(2.5 hos 5310 kg szul. 3350). Egyre idegesebb lesz o is, es en is mert nem tudom mi baja lehet, miert nem tud enni, mikor szemmel lathatoan akarna…csak valami nem hagyja nyugton. Emiatt nagyon sok levegot nyel, ami csak fokozza az idegesseget, felemelem tobbszor is bofizni kozben…akkor kicsit nyugodtabb de meg azutan is sokat mocorog, keze-laba allandoan jar, korbe korbe forgatja, kicsi kezeit tordeli a mellkasan.Voltunk a haziorvosnal, a vetkoztetes-oltoztetes elegge fel szokta idegesiteni, ezert mikor vizsgalta mar sirt, megnyomta a fulenel es akkor kezdett el nagyon sirni, erre o azt allapitotta meg hogy faj a fule. Viszont itthon, mar lenyugodva nem sirt ha a fulet piszkaltam, szoval szerintem nem az a baj…torka nem piros, nyelve feher szokott lenni minden szopi utan, tobbszor kitorlom boraxos glicerinnel naponta, vajon szajpenesz lehet, amiatt csinalhatja ezt?? Kerlek segits igy egyaltalan nem elvezzuk a szoptatast egyikunk sem, nekem mar faj a mellbimbom amiatt hogy cibalja…Reggel meg ejszaka nyugodtabb de ha tul eber akkor az sem jon be. Segit valamennyit ha enekelek vagy dunnyogok, de teljesen nem nyugtatja meg. Igy kevesebbet is eszik es latom hogy allandoan ehes, meg eves utan is, amit nem azert hagyunk abba mert jollakott hanem mert mar olyan ideges hogy semmit nem tud enni, ezert nincs ertelme folytatni, megprobaljuk kesobb..de ugyanaz.. Elore felek minden szopi elott, es ez igy nem jol van. Cumisuveget nem hasznalunk sem jatszocumit, kanallal sem fecskendovel nem fogadja el a tejet, probaltam de a kis nyelvevel kitolja es kifolyik.Tegnap meg tobbet evett de szinte egesz nap etettem, hogy „hatha most”, azelott 2 napig alig-alig evett, 30-40 grammokat. Semmilyen tippem nincs hogy mi valthatta ki ezt nala. Turelmetlenul varom valaszod, es elore koszonom!!!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ez a jelenség lehet szájpenésztől is, de az látszana, viszont fülfájástól valóban lehet, de ha komoly lenne, akkor kaptatok volna rá gyógyszert.

      Okozhatja ezt hasfájás is: a kicsi mohón kezd enni, sok levegőt nyel, illetve az evés beindítja az emésztését, kakilnia kell és ezért nyugtalanabb. Ezen segít evés előtt egy kiskanál Gripe Water.

    • Nóra

      2011. május 01. vasárnap

      Nekünk is u.ez volt, és az „angol víz” tényleg segített!!!Próbáld ki!Én a nurofenes adagolóval adtam neki 2,5 ml szopizás közben vagy után napi 2x!Egy hét alatt megoldódott a gond! 🙂

  • Irén

    2011. március 30. szerda

    Kedves Ági.
    Az én pici lányom 5 hónapos múlt. Nálunk nem is vele,inkább velem van probléma /vagy csak akként élem meg /.Nekem a szülés óta nem jött meg a menstruációm.Minden hónapban amikor ideje lenne,görcsölök nagyon,/bár soha nem voltam ezzel gondom/Van aki azt mondja,ne aggódjak,a lányoknál van ilyen,illetve aki császárral szült annál is. A 3 fiam simán születtek,nem is volt így,hogy akár késett volna. Van e okom aggódni,vagy ez valóban természetes?
    Várom válaszát nagyon. Irén

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Ez tényleg természetes. A szoptatás ideje alatt akár végig kimaradhat a menses, viszont a tested „tudja”, mikor kéne lennie a ciklusodnak, ezért érzed az idejét. Olyan is előfordulhat, hogy bár nem szoptatsz, de a menses mégis kimarad a szülés utáni fél évben.

      • Irén

        2011. április 08. péntek

        Köszönöm válaszát.Így most már meg nyugodtam. Üdvözlettel: Irén

  • Adrienn

    2011. március 26. szombat

    Kedves Ági!
    A kisfiam hét hónapos! Túl vagyunk az első megfázáson… Nagyon nehezen tette túl magát rajta, de szerencsére semmi gond. Nála! Engem viszont aggaszt, hogy már 5. napja nem nagyon, vagy inkább egyáltalán nem akar szopizni! Nagyon szeretném legalább két éves koráig folytatni, már csak a kapcsolat miatt is! Mit tegyek, hogy újra elfogadja a cicit? Ha lefejem és pohárból adom neki, akkor minden további nélkül megissza, de szopni nem akar! Kérlek segíts!
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Az a gond, hogy a megfázáskor a kicsi pár napig nehezebben szopizik és „megtanulja”, hogy a szopizás nehezen megy az orrdugulás és a torokfájás miatt. Ha rendszeresen szoptatod továbbra is, akkor emiatt nem fogja elválasztani magát. Kínáld meg pár napig gyakran, akár 2 óránként napközben, idővel visszatér majd a szopizási kedve, ahogy elmúlik a megfázás emléke.

  • Marcsi

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Ági!
    Öt hónapos a kisfiam, és gondom van a szopizással. Sajnos nemrég hirtelen kórházba kerültem, és a férjem maradt a babával, nem volt segítség. Cumisüvegből evett tápszert két hétig. Mikor hazajöttem, újra szopi, de a tejem most már kevés volt neki. Szeretnék továbbra is szoptatni, és elhagyni a tápszert, de nem fogadja el a pótlást sem pohárból, sem kanállal. Kérdésem az lenne, mit tegyek? Cumizavart meg lehet szüntetni pl. csőrös pohárral? Vagy mással? Rászokott akkor a játszócumira is elalváshoz, mert hiányzott neki a cicizés, csak így volt nyugodt. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget. Üdv,

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Gratulálok neked, amiért ilyen kitartó vagy, hogy még betegség után is visszatérsz a szoptatáshoz! 🙂 Megpróbálhatod a csőrös poharat is, valamint szoptass néhány napig nagyon gyakran, akár 1-2 óránként, ettől újra megnő a tejmennyiség és megint lesz elég tej a kizárólagos szoptatáshoz.

  • Eni

    2011. február 11. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat,és főleg,hogy mindig számithatok rád!
    Jó lenne itthon is egy Vida Ági!
    A kekszet már el kezdtük és tudott kakilni is. Persze csak másnaponként,de legalábbm inden szer nélkül sikerült. Most 10 nap mulva azt hiszem almalével kostoltatom és csak utána a húsával rá 5napra ehhez mit szólsz?

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      igen, ez jó megoldás lehet.

  • Eni

    2011. február 04. péntek

    Kedves Ági!

    kisbabám 5 és fél hós. emrég korházban voltunk a gasztroenterologián,ugyanis kiszáradt,fogoytt. Elkezdtük a hozzá táplálást amit a háziorvos erőltetett almával,majd barackkal. Szépen ete is tejem is van bőven,majd 3napig nem kakilt,puffadt volt fájdalmai voltak. kihivtuk a mentőt mert üvöltött és beton volt a pocija,a korházban észrevették,h aranyere lettt,kezelték rendbejött,majd azt tanácsolták,h gyümik helyett kapjon glutént háztartási kekszet minden másnap 1db-anyatejjel vegyitve. És 7hósan kezdjük el a főzelékeket. kérdésem mi a véleményed erről,hogyan kezdjem el? szopizik és 2-3 óránként eszik éjjel is felébred 1er ez normális? és aggódom,h talán a glutén ilyen korban nem jó? annyit halottam,h káros méreg de ha egy gasztró enterologus ezt mnodja? te mit javasolsz? én félek ettől és 2hét mulva kezdeni kéne…jaj

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      A tudomány legújabb állása szerint valóban el lehet kezdeni korábban a glutént adni, mert szemben a tejjel, a gluténallergia kialakulásának valószínűségét egyáltalán nem csökkenti, ha később kezdi el kapni a kicsi. De fontos, hogy itt is kis lépésekben haladjatok, tehát ne kapjon azonnal fehérlisztet, hanem először teljes kiőrlésű gabonát, gabonapépet, esetleg teljes kiőrlésű babakekszet és csak utána (8-9 hónapos kor tájékán) fehér lisztes termékeket.
      Az teljesen normális, ha gyakran szopik és ha éjjel 1x ébred.
      A gyümölcsöket is be lehet vezetni, de óvatosan. Ha az almától székrekedése lett, akkor nagyon kis mennyiségeket adj csak az elején, vagy el lehet kezdeni helyette más ebben az életkorban adható gyümölccsel és zöldséggel is, de az első napokban csak 1-2 kiskanállal egyen belőle és fokozatosan nőjenek az adagok, az ilyen puffadásos tüneteket ugyanis az szokta okozni, ha hirtelen sokat eszik meg a baba az új ételekből a hozzátáplálás kezdetén. Mivel még ilyen szépen szopizik, nem kell siettetni semmit, semmi baja nem lesz, ha 7-8 hónapos korig főként szopik és csak 1-2 kiskanál egyéb ételt eszik meg.

  • ZSUZSI

    2011. január 30. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 hónapos.3400g-mal született most8500g.kb.3 hete hipp tejpépet adok neki pótlásnak mert úgy vettem észre,hogy nem elég a tejci.Bár a súlya szerintem rendben van,de szopizás után hamar elalszik és lehet,hogy ezért éhes?-vagy csak torkos?Reggel délben és néha este is kap tejpépet 80-100ml-t eszik ilyenkor és utána még szopizik is.Éjszaka 4-6 szopik de nem tart tovább 5-10 percnél.A kislányom 9 éves 3 éves koráig volt tejem és vele nem voltak ilyen gondjaim.Most is sok tejem van néha napközben magától folyik pláne ha a picit sírni hallom,tejszaporító teát is fogyasztok.(már 50 kg-ra lefogytam)Mikor fogja végig aludni az éjszakát?Elrontottam valamit?Vagy csak túlreagálom?Egyébként nyugodt kiegyensúlyozott baba,sokat nevet gagyog és mindent ami a korának megfelel.
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel:Bonnyai Zsuzsanna

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      5 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként eszik a baba, nem kell átaludnia az éjszakát. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Lica

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos és már az elejétől kezdve kisebb-nagyobb szoptatási gondjaink voltak : eleinte nem volt elég tej és párszor tápszert adtunk (védőnő tanácsára), aztán rendeződött a tej mennyisége, viszont mindig bealudt szopizás közben, így különböző praktikákkal kellett folyton ébresztgetnem. Az állandó súlymérés is kicsit megkeseríti a szopizást, de nem tudom abbahagyni, mivel időnként nem eszik eleget és olyankor mindig még „nyomok” belé.(addig etetem, amíg megy…). Ezzel még ki is lennék békülve, de kb. egy hete elkezdett „sztrájkolni” a jobb cici ellen. Az elején még szív belőle 20,30, max. 50g -ot, de aztán elfordítja a fejét, tekerőzik, sír, rugkapál. Próbáltam hónaljtartásban is szoptatni, de egy idő után mindig „rájön” a turpisságra és kezdődik előlről az egész. Ilyenkor átteszem a balra, majd egy idő után ismét a jobbra – közben egy kis időre „elfelejti” a dolgot…de nem nagyon szopizik már belőle, csak komfortszopizik vagy alszik rajta. Igaz, a jobb ciciből kevésbé és talán lassabban jön a tej, de azért van benne. Méretre is kisebb a balnál, nem akkora a mellbimbója és talán ez zavarja. De miért csak most? Fejni nem nagyon tudok, elektromos fejővel szinte semmit, kézzel még úgy-ahogy valamit (max 10g-ot).Most már be is csomósodott a jobb mellem és nagyon el vagyok keseredve emiatt, rendszeresen kiborulok és sírok vele együtt…:-( Mit javasolsz, mit tegyek?Köszönettel várom válaszod!

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Először is nyugodj meg, ez a legnagyobb segítség, ugyanis a tejtermelés nem megy, ha stresszelsz. Másrészt: mindent jól csinálsz. Ha nem tetszik neki az a cici, akkor szoptass váltott mellből, hidd el, így is eleget fog enni és a tejtermelésnek is jót tesz. Váltogathatod a testhelyzeteket is annál a mellnél, ha így elfogadja egy darabig. Segíthet, ha evés előtt kicsit fejsz kézzel azon a melleden, így talán könnyebb lesz neki belőle szopiznia.

      • Lica

        2011. január 26. szerda

        Kedves Ági, köszönöm!Pontosan ezt csinálom + még el is ringatom, akkor kevésbé tiltakozik 🙂
        És köszönet a többi jó tanácsért is, amelyeket a Babastart tanfolyam anyagán olvasok nap mint nap. Nálunk nagyon beváltak az alvással kapcsolatos javaslataid, úgyhogy ezzel semmi gondunk nincs, hála Istennek. (+ már lassan egy hónapja átalussza az éjszakát, nappal pedig 3-4x 1 órát).Minden jót!

      • Lica

        2011. március 03. csütörtök

        Kedves Ági,

        Sajnos a jobb cici-szopi sztrájk azóta is tart kisebb-nagyobb intenzitással, én pedig már emiatt az idegösszeroppanás szélén vagyok…minden szopizás sírással zárul részemről, részéről pedig sírással kezdődik. Emiatt 1 órán keresztül szopizunk. Most már semmilyen „trükk” nem jön be, legfeljebb egy kis időre. Most 4 hónapos és egy hetes a kisfiam. Ha ez így folytatódik, nem tudom hogy fogom kibírni fél éves koráig. Nem szeretném, ha idegbeteg anyukája lenne a fiamnak…biztosan kihat ez rá is, mert sokat nyűgösködik. Nem tudom mit csináljak, szeretnék szoptatni ameddig csak lehet, de nem szeretnék bekerülni az idegosztályra…

        • Vida Agi

          2011. március 06. vasárnap

          Érdemes lenne szoptatási tanácsadó segítségét kérned, ő ki tudna menni és meg tudná nézni, pontosan mi a gond annál a mellednél és segíthetne a testhelyzetekben is.

  • Csilla

    2010. december 19. vasárnap

    Kedves Agi,
    Aggodva fordulok onhoz,mivel tanacsara lenne nagy szuksegem.Az 5 honapos kislanyom nem akarja elfogadni a cumisuveget es akanalat sem.Tobbszori probalkozas utan is eredmenytelennek talalom.Nem tudom mi tevos legyek mert mar tobbfajta cumisuveget is megprobalt de hiaba.Ugyanis csak a mellebol akar szopizni.A pepes etelekkel is probalkozom mar 2 hete de sajnos ugyanaz a reakcioja van mint a cumisuvegre,mintha meg akarnam mergezni.Elforditja fejet es a nyelvevel csak kiturja barmit is probalok a szajaba betenni.Kerem segitseget,hogyan oldhatnam meg ezt a kenyes problemat.Turelmetlenul varom tanacsat es ertekelnem hamaros valaszat.
    Koszonom,
    Csilla

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Anyatejes babának nem kell és nem szabad cumisüveget adni, ettől cumizavara lesz és elkezd apadni a tej. Pépes ételeket fél éves kor előtt nem szabad adni, mert allergiát okozhatnak. Ha megérett rá a baba, akkor elkezd kanalas ételeket is enni majd.

  • Csilla

    2010. november 25. csütörtök

    Kedves Ági,

    Már többször fordultam önhöz tanácsért, ezúttal is szeretném megköszönni a válaszokat, sokat segitett. Már a terhesség előtt elkezdtem olvasni a blogot és nagyon sok értékes információhoz jutottam.
    Több kérdésem is lenne önhöz, előre is köszönöm a segitséget:

    1, Nem tudom ez mással előfordult-e már, kislányom 15 hetes és egy pár napja nem akarja elfogadni a bal mellemet. A jobb mellemből mindig szopik, de ha a balt felkinálom, rettenetes sirás lesz a vége. Ha viszont átforditom és a jobbot kinálom neki, azonnal nekiáll szopni és megnyugszik. Ez álltalában délután és esténként fordul elő, az első és második etetésnél nincs gond. Sajnos kevés a tejem, mindkét mellből szoptatok és a harmadik etetéstől már pótlást is kap cumisüvegből.
    Komplikációk léptek fel a szülésnél és császárral született. Nagyon készültem a természetes szülésre és be kell vallanom hogy nagyon megviselt hogy nem sikerült. Ezenkivül (vagy talán pont ezért) a tejem csak a negyedik nap lövellt be. A kórházban mérni kellett hogy mennyit szopik és az szerint adták a pótlást. 6 napot voltunk bent és hazajövetel után sem lett elég tejem. Nagyon kiboritott az egész, sokat stresszeltem, ez egyáltalán nem segitett a szoptatásban. A bal mellemben mindig is kevesebb tej volt mint a jobb-ban, most kb egyharmada annak ami a jobb mellemben van. Nehezebben is jön mint a másikból, onnan nagyon gyorsan lejön, kb 5 perc. Ezért mindig a balból kezdtem a szoptatást, mert hanem nem szivta ki a kis lustaság :-). A kislányom Pavlik kengylet visel, ezért meglehet hogy a szoptatási helyzet sem a legtökéletesebb. Ha esetleg van tanácsa hogy milyen szoptatási helyzet jó ilyen esteben sokat segitene.

    2, Olvastam több hozzaszólásnál, hogy 120 milit kellene megegyen kg-ként. Az én Mesim 3,55 kg-val született, most 5,40 kg. 600 milit eszik meg egy nap, ezt elég stabilan tartja, kb 590-610 mili között. De igy nem jön ki a 120, csak kb 110. Ezt a 110-es átlagot tartja amióta megszületett. Kb 1 hónapja kapott Biotics baby-t, ettől nagyon megjött az étvágya és egy pár napig átlagban 120-140 mili/kg-ot evett. De ahogy mondják, minden csoda 3 napig tart, egy pár nap mulva már kezdett csökkenni a mennyiség és azóta ismét ennél a
    110-es átlagnál vagyunk. 5-ször eszik naponta, 100-130 mili között. Kb 200-250 mili tápszert kap naponta, kevesebbet ha éjjel fejek és azzal pótolok másnap. Ilyenkor 100-120 milit tudok fejni, ennyivel kevesebb tápszer kell. Refluxos baba, ezért Humana AR – t kap. Kb 10 dekát hizik hetente, de már olyan is volt hogy csak 5 dekát hizott, olyan is hogy 15-öt (egyszer hizott 20 dekát azon a héten amikor elkezdtük adni a Biotics port). Éjjel egyáltalán nem kel fel enni, este 9-10 körül fekszik és reggel 7-8 körül kel. Csak akkor kel fel éjjel, ha este túl fáradt és nem tud eleget enni. Elég neki ez a mennyiség? Szeretném megpróbálni hogy 1-2 két napig csak szoptassam hogy legyen több tejem, akár óránként is, de félek hogy még ezt a mennyiséget sem fogja megenni és ráadásul felborul a napirend.

    3, Ez a kérdésem az alvással lenne kapcsolatban. Olvastam hogy naponta 3-szor kéne aludjon egy 3 hónapos baba. Az én kislányom naponta 4-szer alszik, raz első etetés után 2 órát, utána 1-1,5-öt, utána még kétszer 0,5-1 órát. Ezekután este is hamar elfárad, este már szórakoztatjuk hogy maradjon ébren az etetésig – hanem evés nélkül alszik el és éjjel költ. Jó ez igy vagy esetleg túl aluszékony? Napközben legtöbbet 2 órát van fenn, esetleg 3-at ha vendégeink vannak 🙂

    4, Okozhat a Laktoherb tea hasmenést? Két napja keztem el ismét inni és erős gyomorgörcsim vannak. Félek hogy a kicsit is meghajtja.

    Elnézést kérek amiért ilyen hosszúra sikeredett.
    Előre is köszönöm a segitséget és további sok siker kivanok a bloghoz.

    Tisztelettel,
    Csilla

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      1. Általában a jobb mellben több tej van, valószínűleg este már lassan jön a balból a tej és nincs türelme kivárni. Kínáld meg vele és szoptasd a jobból, a balt meg este fejd ki, hogy kapjon elég ingert.

      2. Elég ez a mennyiség, ez nem matematika, hogy pontosan stimmelnie kelljen a számoknak, ezek csak irányadó értékek. A leírtak alapján eleget eszik, kiegyensúlyozott és megfelelő a hízása is (a heti hízást sose mérd, csak a havit, mert idővel hatalmas ingadozások lesznek az egyes hetek között és ez zavaró lehet)

      3. Örülj neki, hogy sokat alszik, a lényeg, hogy legyen napirendje.

      4. Igen, okozhat, mert édeskömény van benne és az emésztés elősegítő hatású, megszünteti a puffadást.

  • Melinda

    2010. november 24. szerda

    Kedves Ági!

    2 hete írtam neked és nagyon várom a választ,mert elkeserít, hogy a 7 hetes kislányom minden etetése egy küzdelem. Előre is köszönöm.

    Tisztelettel
    Melinda

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      de melyik témánál írtál? Sehol sem találom…

      • Melinda

        2010. november 29. hétfő

        Kedves Ági!
        Én újra leírom a problémánkat, mert annyira örültem,hogy megtaláltam ezt az oldalt és nagyon reménykedek,hogy tudsz majd segíteni. A kislányom 7 hetes múlt, a harmadik héttől nagyon görcsös szegénykém, de a legnagyobb probléma az,hogy akárhányszor evésre kerül a sor, elutasÍtja a mellet is, de főleg a cumisüveget(muszáj tápszeres pótlást adjak,mert nagyon kevés a tejem)és keservesen sír, összekucorodik és erőlködik. Csak küzdelemmel tudjuk megenni azt a keveset is és ez nagyon elkeserÍt. Széklete is csak 2-3 naponta van, de nagyon sokat erőlkődik azért is, bele van vörösödve és látszik, hogy nagyon szenved.4.00 kg-al született , 3,800-al jöttünk ki a kórházból és most 4,900 kg körül van. Amikor nem görcsöl éppen akkor nagyon kacagós baba, de ez nagyon ritka.Mit tehetnék, hogy javuljon a helyzet?minden etetés előtt abban reménykedek, hogy következőkor jobb lesz. Gondoltam,hogy a tápszert(NAN 1) nem szereti, de néhány alkalommal, amikor láthatólag nincs görcse, akkor szívesen megeszi az adagját. Miért pont etetéskor görcsöl annyira? Előre is köszönöm a segítséged.

        Tisztelettel
        Melinda

        • Vida Agi

          2010. november 30. kedd

          Minden baba etetés közben görcsöl az elején, mert ilyenkor indul be az emésztése, ez nagyon gyakori probléma 9-10 hetes korig. Húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé körözz velük, ez segít neki pukizni vagy kakilni és utána folytathatjátok az evést.

  • Szilvi

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisbabám most 7 hetes, születésekor a szülőszobán szépen szopizott, majd a kórházban is, de a tényleges tejbelövellés csak születése utáni 6. napon történt meg, sebesre (véresre)szívta mindkét mellem, kénytelen voltam szünetet tartani és tápszerrel pótolni éhségét cumisüvegből, nem bírtam a fájdalmat elviselni. Amikor hazajöttünk a kórházból sajnos meg is fázott, ezért nem tudott szopizni, orrszívó után is elutasította. Azért, hogy a tejtermelést fenntartsam, folyamatosan fejtem, eleinte csak 20 ml, most napi 2-2,5 dl-nél több sajnos nincsen. Jelenleg 6 dl-t kellene ennie naponta. Szeretném szoptatni a kisbabám, de amíg eleinte éjszakánként elfogadta a cicit, és néha nap közben is, most már egyáltalán nem. Amikor kínálom neki sírva fakad, egyre jobban behergeli magát, pedig félálomban látom rajta, hogy szeretne rajta elaludni, de ha a szájába próbálom tenni, csak sírás és hadakozás van. Cumisüvegből elfogadja a tejcit. Tudom, hogy elrontottam a megfázása alatt adott tápszeres cumisüveges dologgal, de nem tudtam elviselni a sírását, nagyon sajnáltam. Szeretném szoptatni, legalább fél éves koráig, nagyon el vagyok keseredve, a fejéssel csak egyre jobban csökken a tejci mennyisége. Hogyan tudnám rávenni, hogy csak szopizzon? Hogyan tudnám „leszoktatni” a cumisüvegről és tápszerről éhezés nélkül?

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Néhány napon át szoptass napközben másfél-2 óránként, így visszatér a tejmennyiség, a cumisüveget közben hagyjátok el teljesen, ezzel visszaáll a tejtermelés és a kicsi is elfelejti a cumisüveget. A pótlást közben (ha szükség van még rá), adhatod kiskanállal vagy csőrös pohárból, ha több pótlásra van szükség, akkor a szoptanít készülék használata javasolt.

  • Zita

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági,

    a tanácsodat szeretném kérni, kislányom elmúlt 3 hónapos, koraszülött baba volt az első hónapokban nem tudott hatékonyan szopizni, így cumisüvegből kapta tejet ill. a tápszert. Türelemmel viszont sikerült elérnem hogy elkezdett szépen szopizni, mostanáig 1 órát szopizott etetésenként, így volt hogy nem is kellett tápszerrel pótolnom. Azonban pár hete max 10 percet szopizik, de inkább csak 5-öt és sírva fordul le a cicimről, az egyikből általában nem is hajlandó szopizni, ilyenkor hozzápótolok cumisüvegből amiből aztán vígan megeszi az adagját.
    Mivel születése óta vegyesen kap ciciből és cumisüvegből is nem gondoltam hogy felléphet a cumizavar, de most sejetem hogy ez lehet a háttérben. Létezik az hogy 5 perc alatt kiszopizza a tejet ami a cicimben van és azért sír mert már üres? Kérlek adj tanáncsot, mert nem szeretném abbahagyni a szoptatást, de nincs rosszabb érzés annál amikor a gyerek üvölt a cicin. Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Cumizavar bármikor kialakulhat, ha a baba cumisüveget is kap a cici mellé. Valószínű az a gond, hogy amikor már nem folyik olyan könnyen a ciciből a tej, akkor ő feladja és nem „dolgozik” tovább. Segíthet, ha cumisüveg helyett Szoptanít készülékkel pótolsz, így újra türelmesebb lesz a kicsi szopizáskor és elhagyható a cumisüveg.

  • Magdolna

    2010. november 02. kedd

    Szia Ági!

    Olvasom a cikkeket és hozzászólásokat, hasznosítom is, de most nagyon megakadtam, szeretnék tanácsot kérni.
    Kislányom 34 hétre született 2100g-mal. Most négy hónapos és 6100g, anyatejes baba. Sokat voltunk kórházban miután megszületett, és azóta is egyszer egy hetet. Sajnos nem tudtam hozzá beköltözni, ezért a lefejt tejet cumisüvegből kapta születés után is, és egy hónapja is egy hétig. Eddig nem vettem észre, hogy ez gondot okozott volna, otthon rendesen szopizott és eleget is evett. A kórház után kezdődött, hogy néha az egyik mellemet nem fogadta el, ha tovább próbálkoztam, hatalmas sírás lett a dologból, és utána már végképp nem evett, amíg nem aludt egyet. De ez napont max kétszer fordult elő, betudtam a kórháznak.
    Két hete új lakásba költöztünk. Mindent igyekeztem ugyanúgy kialakítani neki. Azóta viszont éjjel újra többször ébred (10 hetes kora óta álussza az éjszakát), nagyon keveset eszik, a napi adagját rendszeresen nem éri el, max a kétharmadát. Még gyarapodik (az elmúlt hónapban 400g-ot), és nőtt is 5cm-t, mosolyog, jól néz ki.
    De az evéssel nagyon meggyűlik a bajom. Két napja egyszerűen nem fogadja el a mellemet, most már egyiket sem. Bár ő szokott cumisüvegből kapni, az sem kell. Összeszorítja a kis száját, tekereg, nézelődik, mosolyog és dumál. Próbáltam várni, de képes ezt egy órán keresztül is csinálni. Próbáltam óránként is a mellemre tenni, sírás lett belőle. Próbáltam fekve és másik, elsötétített szobában is. Szó szerint ellöki magát tőlem, elfordul a másik irányba. Megjött már a menzeszem, de akkor még nem volt probléma, evett rendesen. Gondoltam még a fogzásra is, mert sokat nyáladzik, de annak semmi egyéb jele nincsen. A szájába csak az öklét tömi, se rongyot, se rágókát. Már azt sem tudom, mikor éhes, mert nem sír, és a régi jelzést is elhagyta. Kezdek nagyon elkeseredni, kérlek, adj tanácsot, mert tegnap már csak 400-at tudtam beleerőltetni.
    Amíg a válaszra várok, továbbra is próbálom gyakran cicire tenni, és üvegből nem etetni.
    Köszönettel
    Magdolna

    Válasz: Valószínűleg arról van szó, hogy annyira érdekli a külvilág, hogy nincs türelme enni. Mivel most új helyen laktok, ezért inkább nézelődik evés helyett. Próbáld meg következetesen a megszokott időpontokban szoptatni, nyugalmas helyen, félhomályban, hogy semmi ne vonja el a figyelmét. Mindig ugyanott szoptasd, ha otthon vagytok, így kevesebb látnivaló van.
    Az is lehet, hogy már ritkábban kérne enni, mint 3 óra, megpróbálhatod, hogy áttértek a 4 óránkénti etetésre. Testsúlykilogrammonként 120 grammot ajánlott ebben a korban ennie, azaz 6,1×120 grammot/nap (730 gramm/nap), ha ennek a 2/3-át eszi, az nem okoz különösebb gondot, hiszen mint írtad jó kedélyű és a hízása is normális, különösen azért, mert már megháromszorozta a születési súlyát. Tehát ha nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor nem kell mindenáron tömni.

  • Csabianyu

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!

    Egyszer már kértem a segítséged, amire gyorsan reagáltál, ezt ezúton is köszönöm.
    Ahogy telik az idő, mindíg újabb problémák lépnek fel, gondolom ez normális.
    Most a szopizás körül vannak gondjaink.
    Csabi 5 hónapos elmúlt, anyatejes eddig jól fejlődő baba volt. Ma sokként ért, hogy 1 hónap alatt csak 130 gr-ot hízott. (6750 gr.)
    Először meglepődtem, aztán rájöttem hogy lehet hogy ezért volt nyűgösebb egész nap, és ezért kért volna 3 óránál is gyakrabban enni.
    A szopizást általában 10 perc alatt letudta, mostanában már ennél is rövidebb. Tekereg, sír utána. Annyi minden lehet az ok, nem tudom hogyan csinálnám jól. Fogzik is, meg is jött az első menzeszem, sokat is cumizik, lehet hogy kevesebb a tejem, stb. Pár napja kóstolgatjuk az almát.
    Most függesszem ezt fel, szoptassak gyakrabban (akkor oda a napirend, amit nagynehezen próbálok beállítani), vagy szopi után tápszerezzek? Éjjeli szopi még normális vagy csak rossz szokás?
    Segítséged előre is köszönöm!
    Kati

    Válasz: Nem kell szopi után tápszerezni, de nyugodtan szoptathatsz gyakrabban, valamint, ha úgy látod, hogy már igényli, lehet tovább folytatni a hozzátáplálást is.

  • R. Böbe

    2010. augusztus 04. szerda

    Szia Ági!

    Problémám akadt a szoptatással és az ok keresése közben akadtam erre az oldalra. Nem tudom, hogy szopási sztrájkkal állok-e szemben pedig elolvastam az összes hozzászólást és a tanácsaidat is. Sok minden amit írtak az előttem szólók illik ránk is. A kisfiam két és fél hónapos és eddig jól szopizott szépen fejlődik most 6,36 kg. Pár napja azonban észrevettem hogy nem elég kitartóan szopizik kiköpi a cicit utána sír majd újra próbálom és vagy sikerül vagy nem. Újabban nem szeret ölbevéve szopizni és fekve is nehezen megy. Az is igaz, kb. két hete adtam neki cumit mert nagyon nyugtalan volt (azt hiszem itt félre értelmeztem a jelzéseit) ettől mindig el tudott aludni vagy abba hagyta a sírást. És pont ma még a menstruációm is újra jelentkezett gondolom ez most tovább nehezíti a dolgom. Probálom többet szoptatni de ettől most úgy tűnik mintha még kevesebb lenne a tejem. Ez a több azt jelenti hogy másfél óránként szopizik. Éjszaka mondjuk nem akkor csak kétszer kel fel enni és akkor talán egy kicsit könnyebben is megy a dolog. Szóval a kérdés most sztrájkol? És ha kitartóan többet szopizunk akkor több lesz a tej és csak most tűnik úgy, hogy nincs? Mit tudnék még csinálni? Nem szeretnék tápszert adni neki, ja és a cumit is elvettem már tőle. Kérem a segítségedet és köszönöm amennyiben ezt elolvasod.

    Válasz: Ez nem sztrájk, hanem a menses előtti és alatti napokban más a tej íze. Szoptasd tovább, ahogy elmúlik a mensesed, megint jobban fog szopizni.
    Ha többet szoptatsz, akkor nem kevesebb a tejed, csak nincs ideje megtelni a mellnek, ezért tűnik kevesebbnek, de összességében több.

  • milananyu

    2010. július 16. péntek

    Zsófi, nekem a kisfiam 8 hósan csinálta ezt anno egyik napról a másikra nem kellett neki a cici.Én nnem is erőltettem egy hétig próbálkoztam még kb de egyszerűen a fejét se foirdította oda…elfogadtam.persze rosszul esett.
    Nem tudom h a kislányodnál ez van e de leég ismerős az eset…amúgy most a második kifiam 6 hós ő is kevesebbet ezsik sokkal ebben a hőségebn mi is napi 3 szilárdat eszünk s 2 szopi(ill fejés cumisüveg)

  • Zsófi86

    2010. július 16. péntek

    Szia!

    Már többször is segítettél nekem, de úgy érzem most van a legnagyobb szükségem a segítségedre.
    9 hónapos a kislányom. Naponta 4-5ször eszik rendes ételt, de mellette szopizik is.
    Szerdán délben elaltattam a cicin és4 órakor a k9vetkező altatásnál már nem akart szopizni. Már péntek van és nem hajlandó szopizni, de nagyon már enni sem, csak reggel eszik tejpépet, meg még 10 kor krémtúrót, aztán délután max egy kis barackos kekszet tudok neki adni a hűtőből.
    Volt olyan, hogy szopizás közben elkezdet nagyon rugdosni, meg tépni a hajam, néha még ütögél is és volt hogy rászóltam, de az utóbbi néhány napban inkább levettem a ciciről és leraktam egy pillanatra a földre majd visszavettem a folytattam a ciciztetést.
    Nem tudom, hogy ezt vette zokon? Vagy lehet, hogy a nagy melegtől nem cicizik?
    Nem tudom és nagyon kétségbe vagyok esve.
    Próbáltam ringatva,fél álmába, de más helységbe, helyzetbe is ciciztetni, de hiába.
    Szerinted mi lehet baj? Mennyit próbálgassam?
    Lefejem a tejem, amit eleinte ivott is, de most már azt sem issza nagyon.
    Van még esély arra, hogy szopizni fog?
    Kérlek segíts

    Válasz: Lehet néha próbálkozni, amikor nagyon álmos és félálomban van, de lehet, hogy a foga jön és emiatt nem akar szopizni, és az is előfordulhat, hogy már teljesen elhagyná magától, van ilyen is. Néhány napig még próbálgasd, ha nem fogadja el, akkor elválasztotta magát.

  • Kati

    2010. június 22. kedd

    Szia Ági!

    Az én kislányom 4 és fél hónapos. Eddig csak anyatejet kapott. Egy- két hete viszont nem akar rendesen szopizni, elfordul, nézelődik, mosolyog, gügyög, csak cicizni nem akar. Viszont ha lefejem amaradék tejet és megkínálom cumisüvegből akkor azt pillanatok alatt megeszi. Próbáltam sötétített szobában eteteni, mindig nyugodt körülményeket teremtve, de ez sem vált be. Attól tartok hogy egyre kevesebbet fog így szopizni és lassan elmegy a tejem. Ne adjak neki cumisüvegből tejet? Nem tudom hogy mi lenne a jó megoldás.
    Kérlek adj tanácsot!
    Üdvözlettel,
    Kati

    Válasz: Semmiképp ne add neki cumisüvegből, mert rászokik és egyre kevesebbet fog szopizni. Szoptasd türelmesen, ha teljesen abbahagyja, akkor fél óra múlva megint kínáld meg. Ez egy átmeneti időszak, amikor minden jobban érdekli, mint a szopizás és szívesebben nézelődik, de ha türelmesen vársz ez 1-2 hét alatt elmúlik.

  • H. Katalin

    2010. június 15. kedd

    Kedves Ági

    Ikerlányaim vannak és a nagyobbik az utóbbi pár napban keservesen sír amikor közbeni büfizés után vissza akarom tenni mellre és vízszintes helyzetbe kerül. Egy kicsit náthás de nem annyira mert a porszívó nem hoz ki semmit vagy csak nagyon keveset. de hallom ahogy veszi a levegőt hogy valami nem stimmel. sokszor annyira sír és annyira belelovalja magát hogy még a levegőt is kapkodva veszi. ilyenkor felemelem függőleges helyzetbe kerül és megnyugszik de amikor újra próbálom megint sír. Bukni szokott egy-egy büfinél. nem tudom mire vélni a dolgot. kérlek segíts.
    Köszönettel

    Válasz: Nem derül ki az írásodból, mennyi idősek, de ha jól gondolom, akkor még csak néhány hónaposak. Ha hallod, hogy hurutosan veszi a levegőt, akkor vidd el orvoshoz, nehogy szövődmények lépjenek fel.

  • Noémi

    2010. június 06. vasárnap

    Kedves Ági..
    már többször fordultam hozzád segítségért, amit még egyszer köszönök.. most újabb probléma lépett fel, de már teljesen el vagyok keseredve..
    Van két gyönyörű fiam, a nagyobb már 5 éves, a kicsi jövő héten tölti be az 1.évet. A pici nagyon szeretett szopizni, igény szerint cicizett, kapta bármikor kérte.. szépen fejlődött, néha adódtak nehézségek, de túl vagyunk rajta. Sajnos a pici egyik napról a másikra /kb.1 hete már/ nem fogadja el a cicit,sír,elfordul,és harap.. Szilárdat már eszik, naponta 3-szor, és mindig szopizott reggel, délelőtt alvás előtt-után, délutáni alvás előtt-után, esti lefekvés előtt, és hajnalban is egyszer.. Most elfordul a cicitől, elkezdett harapni és, még csak bele sem szív a tejcibe, és már harap, minden alkalommal ha kínálom.. este lefekvés előtt is beleszív kettőt, és már harap, és tol el magától.. nagyon szeretném szoptatni még, sokat küzdöttünk, hogy még lehessen, mert adódtak problémák a játszócumi miatt is..
    Tudnál nekem segíteni? Esetleg valami hasznos tanácsod lenne? Nagyon kétségbe vagyok esve, nem tudom hogy most már ő nem szeretne szopizni,vagy csak sztrájkol.. egyébként szilárdat nagyon szeret enni — egész nap csak enne — mindent szívesen fogad.. Próbáltam fejni, és itatópohárból elfogadja a tejcit.. Fejjem továbbra is? Naponta többször? Vagy elmúlik ez a rossz időszak, és újra szopizik majd..?
    Várom segítő válaszod.
    Köszönettel: Noémi

    Válasz: 1 évesen sok baba teljesen elhagyja a cicit teljesen magától. Mivel már sok mindent eszik, ezért nincs rá szüksége, ezért magától elhagyta. Ez tehát nem sztrájk, hanem már maga a „vég”.

  • Gólik Renáta

    2010. május 26. szerda

    Sziasztok!

    Nekem 5 hónapos a kislányom és nagyon keveset szopizik. Örülök, ha naponta megeszi a 600 ml-t. Eddig hízott hetente 10 dekát, de most megállt a gyarapodása. Pár napja minden etetésnél elfordult a cicimtől és soha nem jelzi, ha éhes. A tejem kezd teljesen elmenni. Örülök, ha 80-at tudok neki adni egy etetés alkalmával. Cumisüvegtől ordít, mást nem fogad el, csak a tejet és azt is nurofenes fecskendővel adom neki oda. Mit lehetne csinálni, hogy elfogadja a cumisüveget? Illetve mennyi az a tejmennyiség, amit egy 6,5 kg-os kislánynak meg kellene innia? És mit csináljak, hogy visszajöjjön a tejem? Ha sokat rakom cicire, akkor a következő etetésre még 80 ml tej sem lesz a melleimben.

    Válasz: Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie/nap, tehát napi 780 grammot. Kínáld meg gyakrabban, ettől visszajön a tejed. igen, ilyenkor etetési időben talán kevesebb van benne, de azért, mert előtte megette a kicsi, de ha 2-3 napig ezt csinálod, utána több tejed lesz. Ha ez nem megy, mivel már 5 hónapos, elkezdheted a hozzátáplálást is. A cumisüveget nem kell erőltetni, adhatod neki a lefejt tejet kiskanállal is, legalább szokja a kanalat.

  • Kovács Kriszta

    2010. május 19. szerda

    Kedves Ági!
    Két napja, az esti két etetésnél 3 hónapos kisfiam úgy csinál, mint aki elfelejtett szopni.Egy darabig szopik rendesen, utána elengedi a mellem, sőt van, hogy keservesen elkezd visítani.
    Én a szülés óta most kezdtem menstruálni,összefüggésben lehet a két dolog egymással?
    Szerintem tejem van elegendő, ha megnyomom a mellem, spriccel belőle…nagyon nem szeretnék tápszerrel pótolni.
    Köszönettel:Kriszta

    Válasz: Igen, ez azért lehet, mert kicsit más a tej íze. Legyél türelmes, a tápszerre pedig ne is gondolj. Ha sír és nem szopik, akkor kicsit dédelgesd meg és 10-15 perc múlva kínáld meg megint, hátha akkor megint elfogadja, így biztosan jól fog lakni (de ebben a korban már pár perc alatt is sokat tudnak szopizni)

  • Mariann

    2010. május 10. hétfő

    Kedves Ági! Kisfiam 4,5 hónapos, 8,4 kg, kb. 2 hete jelentkezett nála, hogy el-elfordult a cicimtől, sírt, feszítette magát hátra, nem szopott. Mára már van úgy, hogy napközben max. egyszer tudom rábeszélni a szopizásra, pedig éhes, a hasa is korog, próbáltam újabb testhelyzetet, másik szobát, stb, csak ha alvásból felveszem, akkor eszik, ezért éjszaka szoptatom többször, van úgy, hogy 4-szer is felébred. Előtte nagyon szeretett mellen lenni. Cumisüveget, cumit, csőröspoharat sem fogad el, csak kispohárból iszik. A lefejt tejet elfogadja, de annak a mennyisége sajnos egyre kevesebb egy-egy mellből már csak max. 120 ml. jön le, ebből jó esetben is kb. a felét issza meg, a többi mellé megy, a tápszert kiköpi, egy hét alatt már kb. 200 gr-ot fogyott. Ismerkedünk az almával, illetve egyéb pürékkel, ebből 3-4 kanállal szívesen megeszik, utána néhány korty vizet is iszik. Mit tanácsolsz, hagyjam abba az ízekkel való ismerkedést, a kanalazást és poharazást egyenlőre, hogy ismét csak szopjon, vagy folytassam a hozzátáplálást nagyobb mértékben, esetleg egyebet tanácsolnál?

    Válasz: Az a gond, hogy elvonja a figyelmét a külvilág a szopizástól. Próbáld meg sötétített szobában fekve szoptatni, illetve teheted az etetéseket mindig elalvás előttre, így el is alszik a cicin és félálomban még jóllakik. A hozzátáplálást még nem javasolnám nagy mértékben, mert nem tudja megemészteni, hízni ettől nem fog. Ha nagyon nem megy a szoptatás így, akkor a lefejt tej mellé kapjon tápszert (a Humana banános tápszert minden baba el szokta fogadni)

  • éva

    2010. május 03. hétfő

    szia ági
    arra szeretnék segitséget kérni , a kislányom 5 és fél hónapos, 4és fél hós korában megkóstoltattam a gyümölcsöt, majd 5 hónaposan a fözeléket és tejpépet, naponta 2 szer, és 3vagy 4-szer szopott. most 3. napja csak este hajlandó szopni és éjszaka, napközben visit a szopinak, visuűzont éhes és a más ételt megeszi

    az a kérdésem hogy ennyi anyatej nem-e kevés neki, mit tegyek, ,?

    KÖSZÖNÖM , VÁROM VÁLASZOD

    Válasz: Ha mellette mást is eszik, akkor az teljesen jó.

  • Margit

    2010. május 02. vasárnap

    Öt hónapos kisfiam teljesen visszautasítja a cumisüveget. Ő csak szopizni akar. Igazából ez éjszaka jelent problémát, hiszen egy és fél,- két óra alvás után újból felébred és szopni akar. Megpróbáltam tejporral pótolni, de nem tudom milyen oknál fogva teljesen visszautasítja. Próbáltam kávéskanállal is, de az éjszaka kellős közepén szinte lehetetlen így eteni. Napközben megoldom, mert nagyon szereti a gyümölcslevet és a folyékonyabb püréket is. Megprobáltam este ” jól laktatni ” de így sem alszik többet. Kifogytam már az ötletekből és egyre fáradtabb vagyok emiatt. Mit tehetek?

    Válasz: Nem azért ébred hamarabb, mert éhes, hanem azért, mert most fogzik. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Ági

    2010. április 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    9 hós kislányom hirtelen nem akar szopizni. Úgy sejtem, hogy túl hangosan reagáltam, amikor egyszer megharapott. A váratlan harapástól, hangosan feljajdultam és mondtam neki, hogy NEM! eléggé megjedt és sírt, de aztán megnyugodott és szopizott, utána este, és másnap is szopizott. Aztán következő nap is megharapott, de akkor nem kiáltottam fel, csak mondtam neki, határozottan, hogy nem. Ekkor megint megijedt, és nem volt hajlandó enni, de utána még két alkalommal szopizott. Mikor legközeleb próbálkoztam, és melléfeküdtem ordított, ez volt tegnap du. és azóta kihagyott még két szopizást.
    Gondolom, hogy tőlem ijedt meg ennyire és már nagyon bánt a dolog, de akkor én is nagyon megijedtem, mert nagyon élesek a fogai…
    Hogy közeledjek hozzá? Egy-egy alkalommal meddig próbálkozzak? Ha ellenkezik azonnal hagyjam abba? Csak a szokásos szopiidőkben, vagy gyakrabban próbálkozzak?
    Próbáltam más helyzetben, mozgás közben is szoptatni, de nem jött be. egyébként mindig nyugodt körülmények közt, fekve szoptattam.
    Eléggé el vagyok kenődve, hogy mindig csak ordít, mikor szoptatni próbálom:(
    Kérlek adj tanácsot!

    Üdvözlettel,
    Ági

    Válasz: Sajnos ilyen előfordulhat, hogy kicsit megijedt, de ne legyen lelkiismeretfurdalásod miatta, ez nagyon fáj és mindenkivel megesik (nálunk is volt ilyen helyzet). Próbáld meg, hogy egy egészen más szituációban és helyen szoptatod meg, mondjuk elalvás előtt, amikor úgyis már álmos. Vagy egy másik szobában, mint ahol eddig szoktad és hónaljtartásban. Ha nem fogadja el, ne erőltesd, babusgasd meg, simogasd, hogy jó élmény maradjon benne, ne a kudarc, hogy nem sikerült. Ha idegen helyre mentek vagy kint vagytok az erkélyen, udvaron, ott is megpróbálhatod.

  • thevicus

    2010. április 10. szombat

    Kisfiam 13 hónapos lesz a jövő héten, és egyik pillanatról a másikra abbahagyta a szopizást. Nem is kapja be a cicit, és sír, ha próbálkozom. Próbáltam testhelyzetet változtatni, sikertelen volt így is. Tápszert még sosem kapott, és hiába próbálkozunk, nem fogadja el. Épp menstruálok, ez is lehet ok tudom. Ez vajon most sztrájk, vagy abba kellene hagyni a szoptatást? Én még nem szeretném. Mit tegyek? Mit adjak neki anyatej helyett pl az esti szopikor?

    Válasz: Ebben a korban már előfordulhat, hogy teljesen elhagyja a kicsi a szopit, de az is lehet, hogy ha kínálgatod, akkor a menses elmúltával megint elfogadja majd. Szopi helyett 1 éves kor után már tejet lehet adni, illetve a szükséges kalciumbevitelt tejtermékekkel is lehet fedezni, tehát nem muszáj mindenképpen tejet inni, kivéve, ha allergiás a kicsi vagy a családban valakinek allergiája van, ezesetben tápszerrel vagy HA tejpéppel lehet próbálkozni. A szopi ebben a korban már inkább lelki szükséglet, ezért ha eddig alvás előtt igényelte vagy éjszakai felkelésnél, akkor adhatsz neki helyette plüssállatkát, amit ölelgethet, illetve éjjel kaphat vizet.

  • Kis Tímea

    2010. február 14. vasárnap

    Sziasztok!
    Ezeket a sorokat olvasva jöttem rá, hogy a 12 hetes fiamnak valószínűleg szopi sztrájkja van esténként. Persze eddig is tudtam, hogy valami nem stimmel csak nem tudtam megfogalmazni, így magamtól kellett rájönnöm arra, hogyan oldjam meg a problémát. Mindig ugyan annál a szoptatásnál este 6 körül kezdődik. 5-6 percig eszik majd elkezd üvölteni, de ha függőleges pozícióba emelem akkor néha abba hagyja, de van, hogy csak játszócumi segítségével nyugszik meg. Ilyenkor megfigyeltem, hogy sokszor büfiznie kell vagy éppen bekakil, de van hogy egyik sem. 5-10 perc után újra szoktam próbálkozni, mert elkezd az éhes sírásával sírni (le,le,le) de szinte soha nem veszi el a cicit, mert abban a pillanatban, hogy megérzi, hogy vízszintes helyzetbe szeretném tenni elkezd megint üvölteni, de keservesen. Így én ilyenkor nem erőltetem, és általában abbahagyja sőt el is alszik. Kb. fél óra után újra felébred mosolyog és vidám és újra szopizik rendesen.
    Summázva, én úgy oldom meg a dolgot, hogy nem erőltetem inkább alszik vagy játszunk egy kicsit. Szépen fejlődik így biztos vagyok benne, hogy nem éhezik és nem ártok neki azzal, hogy éppen akkor nem eszik.
    Kitartást és figyeljétek a babátokat ők úgyis elmondják mit tegyetek.

  • Szalai Zsuzsann

    2010. január 20. szerda

    Kedves Ági!
    Azt szeretném kérdezni, hogy csőrös pohártól is lehet cumizavara a babának? Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Nem, mert azt nem szopizni kell.

  • kajla

    2009. augusztus 03. hétfő

    Kedves Ági!
    Az eddíg jól és sokat szopizó babám nem akar enni.Két hete töltötte az 5.hónapot. Tejem is már alig van mert későn vettem észre hogy alig eszik valamit a szoptatások alkalmával, ezért ugye sok maradt a cicimben és egyre kevesebbet termelt. Most van hogy 3-4óra elteltével csak 80-100ml van bennük. Születése után fejtem mert nem tudott szopizni, de 6hét elteltével olyan lett mint egy porszívó 🙂
    Pár perc altt megette az adagját. Hozzáteszem hogy az egyik cicim egy kicsit „selejtes”, mert a kórházban begyulladt és csak egy tejmirigy működik bene,tehát javarészt a jobb cici termelt mindíg sokat.4-5hónapos kora között átlagosan 210ml-t evett egy alkalommal. Most lassan egy hete, 80-100ml-t eszik, és nem is kéri a cicit még 4-5óra múlva sem. Elkezdtem megint mérni, mert éreztem hogy keveset szopik.
    Szoptatás közben az elején egész jól megy neki, majd amikor alábbhagy a tejmennyisége a szívások alatt, elkezd nézelődni, tornázik, elengedi a cicit és beszélget. Tizszer,tizenötször visszateszem neki, de kettőt szív és megint torna és beszélgetés,vigyorgás. Már eszik gyümölcsöt is, de abból sem nagyon kell neki szopi után és helyett sem. Már alig van tejem is és kétségbe vagyok esve hogy elég e az a mennyiség amit eszik egy nap. Nem látom rajta hogy beteg lenne, sőt… kicsattan az egészségtől,boldog,vidám. Nem értem mi történhetett és meddíg tart. Vettem tápszert is, de nem szereti a cumisüveget amióta szopizik, és kanállal sem tudtam megetetni vele, kiköpte. Nem bánom, de akkor legalább enne rendesen. A napi szopi mennyisége max 500ml. A súlya a kislányomnak 7kg. Remélem tudsz segíteni. Köszönöm. Kajla

    Válasz: Ez életkori jelenség, valójában nem a tej az oka, hanem az, hogy a kicsit most minden más érdekli, mint az evés, nincs türelme enni, inkább nézelődik. Aggódni nem kell miatta, mert annyit mindig eszik, hogy jóllakjon. Próbáld meg estefelé, amikor már álmos gyakrabban, akár félóránként szoptatni, napközben pedig csinálj félhomályt és szoptass fekve, így kevesebb látnivaló akad közben. 2-3 hét alatt el fog múlni a dolog.

  • Eszter

    2009. április 04. szombat

    Szia! Segítséget kérek sos! Már 4 napja próbáljuk leküzdeni 8 hetes kislányomnál a cumizavart, de estére mindig annyira és sír hogy végül cumisüvegből kap enni és ráadásul tápszert mert délutánra, estére nincs sok tejem (60 ml amikor 120-at is megeszik). Úgy érzem az egész napos küzdelem feleslegesé válik így. Reggel még szopizik 10-15 percig is mire feszengeni, majd sírni kezd de este már nem fogadja el, sőt félálomban is volt hogy elutasította. Próbálom sűrűn szoptatni és a cumit elhagytuk. Kanállal most kezdtük enni tanítani, fél óra alatt alig sikerül valamit megetetni vele és legtöbbször annyira felhergeljük hogy utána már lehetetlen mégcsak cici közelébe is vinni. Próbáltuk szemcseppentővel, ujj-szoptatással etetni, de sikertelen.Úgy érzem ha este is lenne elég tejem, akkor szopizna egy ideig és nem kellene tápot adni cumisüvegből. Mit tegyünk? Kezdünk elbizonytalanodni. Mi a véleményed a szoptanít készülékről?
    (Mindenki beleértve a csecsemős nővért, a gyerekorvost és a védőnőt, bíztatott hogy használhatunk cumit már az első héttől és tápszert is adhatunk cumisüvegből ha nincs elég tejem-senki nem említette hogy ez lehet a következménye)

    Válasz: Tévedtek a szakemberek, a babák többségénél kialakul a cumizavar, különösen, ha már az elején kapnak cumit, cumisüveget. A Szoptanítot csak javasolni tudom, segíteni szokott az ilyen esetekben.

  • Marcsi

    2009. március 10. kedd

    Egy kérdésem volna! Már a múltkor kérdeztem más témában (az 5 és fél hónapos fiam nem akar elfogadni a cicin kívül semmi mást), most az lenne a kérdésem, hogy mikor jön rá, hogy hogyan kell szívni a cumisüveget. Rá kéne állnunk egy kis tápszeres pótlásra, ugyanis nem gyarapszik, két hete a védőnő 7,40-et mért, és még tegnap este is csak 7,42 kg-ot tudtam mérni. Volt, hogy annyit evett, hogy 7,51 volt, de nem látom igazán a gyarapodást. Próbáltam így a cumisüveges pótlást, de nem tudja, hogyan kell szívni, csak rágja, harapdálja…
    A pürék adását is folyamatosan próbáljuk, egy-egy nap kihagyással, de még mindig nem tudja hátraengedni a szájában a kajcsit, hanem inkább kiengedi a szájából nyállal….

    Válasz: Ha nem kéri a cumisüveget, akkor valószínűleg nem éhes. Szoptasd gyakrabban és ne erőltesd az evést meg a cumisüveget. 3-4 hónapos kortól lelassul a hízás, ez teljesen normális. Ha kiköpi az ételt az azt jelenti, hogy nem érett még meg a hozzátáplálásra. Néha meg kell próbálkozni vele, elfogadja-e már.

  • Szandi

    2009. február 21. szombat

    Szia Ági! A kislányom (5 hónapos) kb egy hete, főleg délután sír, elfordul majd újra visszafordul ha mellre teszem. Kicsit szopizik, majd újra sír. Kb naponta 6szor szoptatok igény szerint, a 7. az esti pedig cumisüvegből van, tápszer. Egyszer már volt cumizavara, amit megoldottunk. Érdekes, hogy ez a jelenség délután észlelhető az 5. szopitól kezdve. A lefekvés előtti szoptatás már nem is nagyon megy, viszont az üveget elfogadja. Kerestem a megoldást erre az utolsó evésre, de altatás előtt ha kiskanállal eszik akkor felélénkül, fürdetés előtt meg úgy gondoltam nem adok neki vacsorát, mert az eddig a fürdés, öltözés után volt. Lehet hogy megint cumizavara van? (Az az igazság, hogy a napi 6 szoptatás nekem most lelkileg is elég, a tápszerre azért álltunk át, mert este már nagyon sírt és kevésnek éreztem a tejem.) Várom válaszod, üdv:szandi

    Válasz: Igen lehet. Cumizavar bármikor felléphet, ha cumit, cumisüveget is kap a baba.

  • Pitka

    2009. február 03. kedd

    Az én kislányom elmúlt 5 hónapos, ezt a szoptatási sztrájkot vettem észre nála és semmivel nem tudom ebből kizökkenteni. Más testhelyzet, nyugalom stb. Cumizni csak az autóba cumizik cumisüveget nem használtunk már több mint 1 hónapja. Kap már hozzátáplálást de csak 1 nap egyszer ebéd után de úgy hogy szopizik előtte. De szopizni nem hajlandó max 3-4 perc utána feszeng és sír! Nem igény szerint szoptatok és tejem is van. Mit csináljak?? Kérlek segítsetek!

    Válasz: Azért sír, mert türelmetlen, az elején még gyorsan jön a tej, utána már lassabban és ezt már nincs türelme kivárni. A legjobb gyógymód erre a türelem. Ha már nincs kedve szopizni, akkor ne erőltesd, de fél-1 óra múlva kínáld meg megint, hátha akkor megint tud szopizni egy kicsit, ezzel a tejed is gyarapszik és ő is jóllakik.

  • ovildo

    2009. január 29. csütörtök

    Az én kisfiam holnap után lesz 1 hónapos. Az elmúlt 1 hét során ma reggel másodszor csinált úgy, mint aki elfelejtett volna szopni. Igény szerint szoptatom, felébredt, peluscsere, cici. Elkezdi szívni, majd elengedi, úgy csinált mint az első alkalommal, mikor még tanult szopizni. próbálkozás után végül lefejtem a tejet és megette üvegből. Következő evésnél ismét tudja mi a dolga. Mi lehet ennek az oka?

    Válasz: Próbáld meg peluscsere előtt cicire tenni. Ha nem megy, váltsatok testhelyzetet. Ne adj neki cumisüveget, mert azt más technikával kell szívni és ez összezavarja a babát, akkor nem fog rendesen szopizni. Ha játszócumit kap elalváshoz pl. akkor amiatt is lehet ez a cumizavar.