Segítség, ha nehezen megy a szoptatás

A szoptatás nem mindig indul zökkenőmentesen, íme néhány probléma, ami felmerülhet és ötletek, hogyan oldhatod meg őket.

Probléma #1 Kisebesedik a mellbimbó

A mellbimbó érzékeny bőre az első hetekben különösen rosszul reagálhat a szoptatásra. A baba sem túl ügyes még és te sem vagy még elég tapasztalt, ha nem megfelelő a testhelyzet vagy nem sikerül elég jó technikával bevennie a kicsinek a szájába az anyamellet, a bőr kidörzsölődik, kipirosodik, később pedig kisebesedik.

Ami segíthet megoldani a problémát:

  • Minden szoptatás után hagyd szellőzni a melled, ilyenkor egy kis anyatejet is rákenhetsz a melledre ez segít a sebgyógyulásban.
  • Ha ez nem segít, célszerű minden szoptatás után kifejezetten anyamellre való kenőcsöt használni mint például az Avent nyugtató bimbóvédő krémje. Ezeknek a krémeknek az a sajátossága, hogy nem kell szoptatás előtt lemosni őket.
  • Igyekezz többféle szoptatási testhelyzetet kipróbálni (hónaljtartás, fekve szoptatás, bölcsőtartás stb.), hogy megtaláld azt, amivel a baba a leghatékonyabban tud szopizni és a legkevésbé dörzsöli ki a melledet.
  • A baba nehezebben tanul meg szopizni, ha cumit, cumisüveget is adunk neki, ezért ezek használatát hagyjuk abba és néhány napig csak és kizárólag szoptassunk, mégpedig igény szerint akár 1-2 óránként is.
    Ha nem javul a helyzet az igény szerinti gyakori szoptatás mellett sem, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen más probléma van a háttérben, amit mi nem tudunk megoldani (pl. rövid nyelvfék)

Probléma #2 Kevés a tej

Ha úgy érzed, kevés a tejed, a gyakrabb szoptatás általában megoldja a dolgot. Néhány napra hagyd el teljesen a cumit és a cumisüveget és kizárólagosan szoptasd a babát a szokásosnál gyakrabban nappal akár 1-2 óránként is!

A stressz is csökkentheti a tej mennyiségét, ezért ebben a néhány napban lehetőség szerint csak a babára koncentráljunk, töltsük vele együtt a napot, tartsuk a közelünkben (erősíti a tejleadó reflexet) és beindul a tejtermelés is.

Ha a baba valami miatt (pl. koraszülöttség, izomgyengeség, betegségek) nem tud elég hatékonyan szopizni, szaporító fejéssel tudjuk növelni a tejmennyiséget. Ilyenkor minden nap legalább egy, de inkább 2 alkalommal mellszívóval kell stimulálni a mellet először mellenként 7-7, majd 5-5, végül 3-3 és 1-1 perces váltásokban. Ha napközben szoptatunk, célszerű a szaporító fejést a szoptatások utánra időzíteni. Ilyenkor nem a fejt tej mennyisége a lényeges, hanem a mellet ért stimuláció, ami arra ösztökéli a mellet, hogy több tejet termeljen.

Mivel a szaporító fejés hosszú ideig tart, érdemes olyan elektromos mellszívót választani, ami egyszerre mind a két mellből képes szívni a tejet, ezáltal megfelezhető a mellszívásra fordított idő. Ilyen például az Avent dupla elektromos mellszívója, ami nem csak hatékony, hanem a feje puha masszázspárnát is tartalmaz, ezáltal nem csak stimulálja a mellet, hanem kíméletes is hozzá.

Probléma #3 Túlcsöpög, kifolyik a tej

Az első néhány hónapban gyakori a tejcsöpögés, különösen éjszaka fordulhat elő illetve akkor, amikor a baba a megszokottnál később kéri csak az anyamellet vagy tovább alszik. A csöpögés megállításában melltartóbetét használatával segíthetünk. Ebből vásárolható eldobható és mosható változat is.

Probléma #4 Mellgyulladás

Nagyon kellemetlen, fájdalmas és olykor akár magas lázzal is járhat a mellgyulladás. Ennek több oka is lehet:

  • hirtelen megnövekedett tejmennyiség,
  • a megszokott szoptatási időpontok kihagyása (pl. azért, hogy a következő szoptatásra több tej legyen – ami egyébként pont fordítva működik, ha ritkábban szoptatunk, csökkenni kezd a tejmennyiség)
  • a nem megfelelő szoptatási pozíció miatt egyes tejcsatornákból nem ürül ki teljesen a tej,
  • nem megfelelő melltartók, felsők viselése, amik megnyomják a mellet (olykor az éjszakai testhelyzet is megnyomhatja a mellet, pl. hasonalvásnál vagy oldalfekvésnél).

Mellgyulladás esetén mindenképpen szükség van az érintett mell kiürítésére. Néha ez kézi fejéssel is megoldható, máskor a szoptatás, illetve a kézi mellszívó használata segít. Ha nem indul meg így sem a tej és megmaradnak a fájdalmas göbök a meleg vizes zuhanyzás, illetve a meleg vizes borogatás segíthet abban, hogy a fájdalmas csomók megnyíljanak. A fájdalomcsillapításban és a tej megindításában segíthet az Avent Termo melltartóbetétje is, amit a megfelelő hőmérsékletre beállítva melegen vagy hidegen is használható.

(a cikket a Philips Avent szponzorálta)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field