Segítség, ha nehezen megy a szoptatás

A szoptatás nem mindig indul zökkenőmentesen, íme néhány probléma, ami felmerülhet és ötletek, hogyan oldhatod meg őket.

Probléma #1 Kisebesedik a mellbimbó

A mellbimbó érzékeny bőre az első hetekben különösen rosszul reagálhat a szoptatásra. A baba sem túl ügyes még és te sem vagy még elég tapasztalt, ha nem megfelelő a testhelyzet vagy nem sikerül elég jó technikával bevennie a kicsinek a szájába az anyamellet, a bőr kidörzsölődik, kipirosodik, később pedig kisebesedik.

Ami segíthet megoldani a problémát:

  • Minden szoptatás után hagyd szellőzni a melled, ilyenkor egy kis anyatejet is rákenhetsz a melledre ez segít a sebgyógyulásban.
  • Ha ez nem segít, célszerű minden szoptatás után kifejezetten anyamellre való kenőcsöt használni mint például az Avent nyugtató bimbóvédő krémje. Ezeknek a krémeknek az a sajátossága, hogy nem kell szoptatás előtt lemosni őket.
  • Igyekezz többféle szoptatási testhelyzetet kipróbálni (hónaljtartás, fekve szoptatás, bölcsőtartás stb.), hogy megtaláld azt, amivel a baba a leghatékonyabban tud szopizni és a legkevésbé dörzsöli ki a melledet.
  • A baba nehezebben tanul meg szopizni, ha cumit, cumisüveget is adunk neki, ezért ezek használatát hagyjuk abba és néhány napig csak és kizárólag szoptassunk, mégpedig igény szerint akár 1-2 óránként is.
    Ha nem javul a helyzet az igény szerinti gyakori szoptatás mellett sem, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen más probléma van a háttérben, amit mi nem tudunk megoldani (pl. rövid nyelvfék)

Probléma #2 Kevés a tej

Ha úgy érzed, kevés a tejed, a gyakrabb szoptatás általában megoldja a dolgot. Néhány napra hagyd el teljesen a cumit és a cumisüveget és kizárólagosan szoptasd a babát a szokásosnál gyakrabban nappal akár 1-2 óránként is!

A stressz is csökkentheti a tej mennyiségét, ezért ebben a néhány napban lehetőség szerint csak a babára koncentráljunk, töltsük vele együtt a napot, tartsuk a közelünkben (erősíti a tejleadó reflexet) és beindul a tejtermelés is.

Ha a baba valami miatt (pl. koraszülöttség, izomgyengeség, betegségek) nem tud elég hatékonyan szopizni, szaporító fejéssel tudjuk növelni a tejmennyiséget. Ilyenkor minden nap legalább egy, de inkább 2 alkalommal mellszívóval kell stimulálni a mellet először mellenként 7-7, majd 5-5, végül 3-3 és 1-1 perces váltásokban. Ha napközben szoptatunk, célszerű a szaporító fejést a szoptatások utánra időzíteni. Ilyenkor nem a fejt tej mennyisége a lényeges, hanem a mellet ért stimuláció, ami arra ösztökéli a mellet, hogy több tejet termeljen.

Mivel a szaporító fejés hosszú ideig tart, érdemes olyan elektromos mellszívót választani, ami egyszerre mind a két mellből képes szívni a tejet, ezáltal megfelezhető a mellszívásra fordított idő. Ilyen például az Avent dupla elektromos mellszívója, ami nem csak hatékony, hanem a feje puha masszázspárnát is tartalmaz, ezáltal nem csak stimulálja a mellet, hanem kíméletes is hozzá.

Probléma #3 Túlcsöpög, kifolyik a tej

Az első néhány hónapban gyakori a tejcsöpögés, különösen éjszaka fordulhat elő illetve akkor, amikor a baba a megszokottnál később kéri csak az anyamellet vagy tovább alszik. A csöpögés megállításában melltartóbetét használatával segíthetünk. Ebből vásárolható eldobható és mosható változat is.

Probléma #4 Mellgyulladás

Nagyon kellemetlen, fájdalmas és olykor akár magas lázzal is járhat a mellgyulladás. Ennek több oka is lehet:

  • hirtelen megnövekedett tejmennyiség,
  • a megszokott szoptatási időpontok kihagyása (pl. azért, hogy a következő szoptatásra több tej legyen – ami egyébként pont fordítva működik, ha ritkábban szoptatunk, csökkenni kezd a tejmennyiség)
  • a nem megfelelő szoptatási pozíció miatt egyes tejcsatornákból nem ürül ki teljesen a tej,
  • nem megfelelő melltartók, felsők viselése, amik megnyomják a mellet (olykor az éjszakai testhelyzet is megnyomhatja a mellet, pl. hasonalvásnál vagy oldalfekvésnél).

Mellgyulladás esetén mindenképpen szükség van az érintett mell kiürítésére. Néha ez kézi fejéssel is megoldható, máskor a szoptatás, illetve a kézi mellszívó használata segít. Ha nem indul meg így sem a tej és megmaradnak a fájdalmas göbök a meleg vizes zuhanyzás, illetve a meleg vizes borogatás segíthet abban, hogy a fájdalmas csomók megnyíljanak. A fájdalomcsillapításban és a tej megindításában segíthet az Avent Termo melltartóbetétje is, amit a megfelelő hőmérsékletre beállítva melegen vagy hidegen is használható.

(a cikket a Philips Avent szponzorálta)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field