Mit tud az 1 hetes baba?

A megszületése után egyetlen hét alatt a baba máris rengeteg új dolgot tanul. Egyre ügyesebben és kitartóbban szopizik és láthatóan már kipihente a megszületés fáradalmait.

Mit tud az 1 hetes baba?1 hetesen a baba még szinte az egész napot átalussza, de előfordulhat, hogy kora este már nem akar visszaaludni. A nappalt még összecserélheti az éjszakával. Ebben úgy segíthetsz neki, ha nappal aktívabbak vagytok, evés után nem teszed le azonnal aludni evés után, leteszed nézelődni, míg éjszaka érezteted, hogy most éjszaka van, nem beszélsz hozzá, nem teszed tisztába ébredéskor (hacsak nem kakilt be, de ez egyre ritkábban fog előfordulni), nem gyújtasz lámpát, hanem egyszerűen csak megeteted, a válladon kicsit büfizteted és máris alszotok tovább.

1 hetesen a babák többsége általában már visszanyeri születési súlyát és elkezdenek nagyobb adagokat szopizni: a napi folyadékigény kb. testsúlykilogrammonként 120-150 ml, azaz egy 3,5 kilós babának 360-500 ml, ezt a baba általában naponta 6-7 étkezési alkalom alatt teljesíti, így lehet, hogy egyes alkalmakkor (különösen este) csak 20-30 ml-t, máskor pedig 100-120 ml-t is megeszik (általában a reggeli első szoptatáskor.

A kicsi egyre jobban lát, az első hét után már megismeri édesanyját és annak a hangját is. Az első hónap döntő fontosságú az anyához való kötődés szempontjából, ilyenkor alakul ki „az ő az én anyukám” érzése.

Így néz ki a baba 1 hetesen:

Isobel 1 week old - kewego
Isobel 1 week old – kewego

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Szamosi Tímea

    2008. július 16. szerda

    Ennek örülök! 😀 Most ismerkedem részletesebben ezzel az oldallal, és máris találtam sok hasznos tanácsot! Nagyon örülök, hogy ezt a területet választottad! Ha van kedved-időd megírni emailban, érdekelne, hogy hogyan jött az ötlet a honlap létrehozásához. (gondolom a babázásnak nagy szerepe volt benne.:-P )

    Timi

  • Vida Agi

    2008. július 16. szerda

    Köszi 🙂
    Én is szoktam kukkolni Álmos baba blogját 🙂

  • Szamosi Tímea

    2008. július 16. szerda

    Szia Ági!

    Most találtam rá erre a lapra, és nagyon ügyes kezdeményezés, hiánypótló! Gratulálok, és a szép gyerkőceidhez is!
    Puszi!
    Timi