Mérleg szerint eszik

Az elmúlt hetekben annyiszor jött elő ez a kérdés, hogy nem tudom szó nélkül hagyni: sok anyuka eteti mérleg szerint a babáját és aggódik azon, hogy szerinte nem eszik papírforma szerint, kevesebbet eszik, többet eszik, vagy nem minden étkezésnél eszik ugyanannyit. Itt az ideje hát összefoglalni a mérlegeléssel kapcsolatos tudnivalókat.

Mérleg szerint eszikMeddig mérjük?

Szerintem mérlegelésre addig van szükség, ameddig még nincs rutinod a szoptatásban és nem ismered a babát, nem tudod megállapítani, vajon eleget evett-e. Legkésőbb 3 hónaposan abbahagyhatod a mérlegelést, mert innentől kezdve több gondot okoz, mint amennyi haszna van és ilyenkor már a baba annyit mozog, hogy ez meghamisíthatja a végeredményt: akár 50-70 gramm különbséget is mutathat a mérleg, ha mozog rajta a baba mérés közben!

3 hónapos korára már ismered a babát, tudod, mikor jókedvű, elégedett. Ha kiegyensúlyozott, mosolygós, legalább 10 percig szopizik, naponta 5-6 pisis pelusa van (a kaki ilyenkor már nem számít, akár hetente 1x is kakilhat), akkor biztosan nem kell aggódnod miatta.

Fél éves kor után a hozzátáplálás mellett már végképp nem érdemes mérni a szopikat, ilyenkor már a sok mozgás és az egyéb ételek miatt végképp hamis eredmények születhetnek, hiszen a szilárd ételeket lassabban emészti meg.

Amíg még mérlegelsz…

Ha minden evés előtt és után méred a babát, akkor tudnod kell, hogy reggel általában sokkal többet eszik a baba, mint estefelé. Reggel és délelőtt fogynak a legnagyobb adagok, ebédre valamivel kevesebb, délután még kevesebb, este pedig egészen kevés, ugyanis a tej ilyenkor laktatóbb és zsírosabb (te sem eszel a pacalból akkora adagot, mint a salátából :)). A mell változásai is ezt a folyamatot követik, ezért van, hogy estére kevésbé telt a mell. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a baba este éhen marad.

Hivatalosan egy újszülöttnek testsúlykilogrammonként 150 grammot kéne ennie naponta. Ez azonban az életkor előrehaladtával csökken, hiszen a baba is hízik! Tehát egy 7 kilós 3-4 hónaposnak elvileg 100-120 grammot kell ennie testsúlykilogrammonként, tehát kb. 700-750 ml-t. Fél éves korban kb. 1 litert esznek a babák, de akkor sincs gond, ha ennél kevesebbet eszik a csecsemő, ha egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott, nem éhes és eleget pisil.

Előkerestem a kis naplót, amit annakidején írtam az etetésekről a fiam 7 hetes korában:
reggel 200 grammot evett
délelőtt 180 grammot
délben 120-150 grammot
délután 100 grammot
este 50-60 grammot (de volt 40 grammos esténk is)

Tehát meg lehet nyugodni, az, hogy este keveset eszik a baba, nem azt jelenti, hogy éppen elapadni készül a tejed.

Amire számíts mindenképpen előre az a növekedési ugrás 4 hetes és 3 hónapos korban, ez mindig riadalmat szokott kelteni, mert látszólag mindig éhes a baba, de ha 2-3 napig gyakrabban szoptatsz, akkor megoldódik a helyzet.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

35 Comments

  • Andi

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!

    2 hónapos fiam etetésével lenne még kérdésem. (az enyém a február 20.-án írt kérdés is, Andrea néven). Az éjszakai szoptatások alkalmával véleményem szerint a tej megakad a garatánál, és e miatt a torka furcsa hangokat ad
    Olyan, mint amikor valaki meg van fázva, és tele van az orra. Orvosnál voltunk, nincs megfázva, tüdeje tiszta.

    Amit alkalmazok, az az, hogy tengeri vizes spray-el befújok, és kiporszívózom. Ez segít, de nem tökéletes. Viszont ő alszik tőle, igaz nyitott szájjal… A büfiztetést alaposan végzem, 10 perc minden esetben, de nála napközben megfigyeltem, hogy van olyan, hogy fél óra múlva is büfög egy nagyot.
    Napközben nem fordul elő.

    Igazából aggódok, hogy nehogy valami gond legyen belőle később, mint pl. lerakódás.
    Kérdésem, hogy hallottál-e már ilyen panaszról, és esetleg van-e javaslatod?

    Még egy kérdésem van, az pedig a hason történő alvásra vonatkozik. Azt vettem észre, hogy ebben a pózban tud a legmélyebben és legkönnyebben elaludni. Okozhat ez valamiféle problémát, ha esetlek 90%-ban így alszik?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Andrea

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ez attól van, hogy ilyenkor alszik és nem nyeli le rendesen az utolsó kortyokat, emiatt nem kell aggódnod, szinte minden babával előfordul, ki fogja nőni majd.
      Nyugodtan altasd hason, semmi baja nem lesz tőle. Ha félsz a bölcsőhaláltól, akkor használj légzésfigyelőt.

  • Andi

    2011. február 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam tegnap volt 2 hónapos. Koraszülött volt, a betöltött 35. héten született. Két kilósan hoztuk haza a kórházból. A mai nap (még minden nap, minden étkezésnél mérem) 3890 dekagrammot nyomott. Ha a heti növekedését nézem, akkor jól halad. Ha a napi adagjait nézem, akkor már nem annyira fényes a kép. Elég lassú evő, általában el is alszik a cicin, amikor még csak 50-et eszik (ezt is kb. 45 perc alatt).

    Mostanában azt csinálom, hogy kifejem a tejem, és odaadom neki, mert csak így tudom elérni azt, hogy adagonként minimum 100-at megegyen. Eddig 7-8 szor evett, 2 napja azonban csak ötször. Átlagban már örülök, ha az 500-at megeszi a nap végére, de éjszaka nem is tudtam elérni, hogy 60-nál többet egyen, mindezt pedig 7 óra alvás után értem el.

    Mit javasolsz, jó ötlet az, hogy lefejem és odaadom neki cumiból, vagy esetleg összezavarom vele? Félek, hogy esetleg ezzel még lustább lesz, és soha nem fog rendesen szopizni.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Andrea

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem jó ötlet kifejni a tejet és cumisüvegből adni, mert ezzel teljesen le fog szokni a szopizásról, üvegből ugyanis sokkal könnyebb és gyorsabb inni.
      Felesleges minden etetést mérni, ilyen kis korban elég hetente mérni, később pedig havonta. Ha jól hízik, elégedett és szépen nő (ahogy írtad), akkor nincs ok aggodalomra: egyen amennyit elfogad és akkor, amikor kéri, így biztosan jóllakik és szépen gyarapodik majd továbbra is.

  • Edit

    2011. február 09. szerda

    Kedves Agi,

    a kislanyom 3 honapos es egy hetes, 3790 g szuletett. csak 3 hetig volt tejem, mindig kellett potolnom es azota csak tejport eszik.
    Idaig rendesen evett es hizott, most mar
    6,200 gramm. Kb 2 hete kezdodott, hogy nem eszi meg az adagjat, ami 180 viz+ tejpor, hanem csak 100, 120, 140, 160. Attol fugg…
    A baj lehet, hogy nem lenne ez, hanem az, hogy az utobii 1 hetben veszitett a sulyabol 30 gramm-ot. A keze mindig a szajaban van, mintha ehes lenne es ha tejet probalok adni, kinyomja a nyelvevel. Amugy vidam, nem sir, nem nyugos.
    Mit gondolsz mi lehet az oka ennek a nem eveszetnek?
    Elore is koszonom

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      A baba tápanyagigénye 120 gramm/nap testsúlykilogrammontként, tehát ha ő 6,2 kiló, akkor 6,2*120 grammot kell ennie naponta. A változást az okozta, hogy a súly növekedésével csökken az egy kilogrammra jutó tápanyagigény, tehát míg egy 5 kilós baba testsúlykilogrammonként 150 grammot eszik/nap, addig 6 kilósan már csak 120 grammot.
      Emellett fontos azt is tudni, hogy 3 hónapos kor után lelassul a hízás, akár 1-2 hétre le is állhat. Ha elégedett a baba, napi 5-6 pisis vagy kakis pelusa van és legalább havi 400 grammot hízik, akkor nem kell foglalkozni ezzel, eleget eszik. Felesleges egyébként most már hetente mérni a hízást, csak aggodalmat okozhat, elég havonta megnézni, mennyit hízott.

  • Szilágyi Erzsébet

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 9 hetes 5600gr.Mikor hazahoztuk a kórházból minden szopi után letudtam még fejni kb 120ml tejet abból a mellből amiből nem szopott.Most amiből nem szopik 40ml jön le.Naponta 6x eszik de ezek szerint csak 40ml körülieket.elég ez egy ekkora babának.Szopi után nics sírás,alszik napi szinten több kakis pelus is van.

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Ez teljesen normális jelenség, ilyenkorra már beáll a kereslet-kínálat aránya és pont annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van, míg az elején ennél sokkal több van. Ha váltott mellből szoptatsz, akkor hol az egyik, hol a másik mellben van több tej, mert ehhez áll be a kínálat. Azt is tudnod kell, hogy a baba sokkal többet tud kiszopizni, mint amit te kifejsz, kb. a háromszorosát, tehát ha te 40-et fejsz ki, akkor ő 120-at szopik ki.

  • Adrienn

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Ági!

    A szoptatás témakörén belül szinte mindent elolvastam már, de nem sikerül megoldani a szituációt.
    Először az örök elméleti kérdést szeretném feltenni: Valóban nem létezik olyan, hogy valakinek alkatilag nincs elég teje és csak lustaságból/ügyetlenségből/türelmetlenségből nem csinálja végig a procedúrát ami a kereslet-kínálat kiegyenlítődéséhez vezet?
    Sajnos nincs elég tejem,illetve ami van az nem megfelelő sebességgel jön ki. A probléma, hogy amit sebességben és mennyiségben kínálni tudok nem felel meg a kisfiam igényeinek.
    Alapvetően az a acélom hogy csak szoptassak,hiszen a babának az a jó,ráadásul ez a kombinált megoldás bonyolítja leginkább az életet
    Peti 6 hetes múlt 3550 grammal született. most kb. 4,8 kg. tehát szépen gyarapszik. sajnos már a kórházban is kellett adni neki tápszert és itthon is adnom kell neki. Naponta kb 100-150ml-t, állandó lelkiismeret furdalás mellett.
    Azt hogy kevés a tejem onnan tudom, hogy Peti szinte őrültként vergődik, fészkalódik a mellemen, keresi és a bimbót kiköpi. Sír miközben az orra előtt van a bimbó. Ilyenkor váltogatom a melleket, de nem nyugszik meg. Miután eltelt vagy 2-3 óra megkínálom tápszerrel és azt benyakalja. A szoptatási technikám szerintem jó,mert amikor végre rácuppan bekapja a bimbóudvar nagy részét, de ez is változott az utóbbi időben, mert már csak a bimbót hajlandó.
    onnan is gondolom, hogy nem elég a tej, hogy fejéskor sem jön ki semmi.
    előfordul, hogy nyugodtan szopizik ilyenkor komfort szopásba torkollik az egész történet 2 órán keresztül. kipurcan.lerakom és 20perc múlva kezdődik minden elölről. de nem eszik eleget. korábban mértem és jó ha két mellből kiszívott 90et, ami kevés mert rögtön jelentkezik.
    Amikor lehet mellre teszem Petit, ezért azt mondanám,hogy igény szerint szoptatok. Sőt a mérleget is abba hagytam, de nekem nem úgy tűnik,hogy a gyerek jól lakik, inkább csak belefárad
    A mai napon konkrétan egész nap csak evett. a saját ágyában nem volt egy percig sem, csak a karunkban vagy cicin.
    Ráadásul azt veszem észre, hogy a tendencia egyre rosszabb, egyre kevesebbet alszik. Ami alapvetően nem lenne gond,hiszen éber pillanatok is kellenek már. A problémám az, hogy ha ébren van kizárólag sírni tud. Ami nem hiszem, hogy normális. A doki szerint egészséges a baba, tehát nem betegség miatt sír. A hasa szokott fájni, na de az hogy nem alszik és szó szerint állandóan sír.
    A nem alszik azt jelenti, hogy kb 3 órát alszik/nap, ezalatt is folyton nyöszörög. Úgy érzem nem piheni ki magát. egy kiegyensúlyozott babának pedig úgy gondolom nagy alvásokra van szüksége.

    Összefoglalva a következő a felállás
    (nem felhőtlen) szopizás órák hosszat – hasfájás és őrült csuklás– újra éhség jelzés és már el is érkeztünk a következő evéshez. az egész nap egy nagy evés és sírásból áll.

    A legfőbb kérdéseim a következők:
    – honnan tudom, hogy azért sír mert éhes és nem más miatt. (Peti rázza a fejét,öltögeti a nyelvét,csücsörít és az öklét tömi a szájába. De ezt csinálja egész nap)
    – mennyit eszik kb egy ennyi idős gyerek?
    – gondoltam allergiára is: lehet tejcukor érzékenység vagy tejallergia gyarapodás mellett is? (gyakran van pisis pelenka is)
    – mikor vegyem fel szoptatni, amikor nyöszörög de még csukva a szeme, vagy ha elkezdett sírni? ha már a nyöszörgésnél, akkor nem is érdemes lerakni
    – hogyan tudnám megoldani a fent vázolt problémát. mit tegyek, hogy a nap ne fulladjon állandó evésbe és sírásba

    előre is köszönöm
    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      A két probléma egymástól független.
      A szoptatással azért van gond, mert cumisüveget is kap kezdettől, és kialakult nála a cumizavar, rájött, hogy cumisüvegből könnyebben jön a tápszer, ezért szopizni már nem tud, illetve nem olyan hatékonyan. Ezen úgy lehet változtatni, ha először következetesen mindig cicit kap, a pótlást pedig kiskanállal vagy az ún. Szoptanít készülék segítségével (Medela márkájú, patikában kapható) és nem kap többet cumisüveget.

      Az alvásproblémákról: ebben a korban a babának napközben 3-4 alvásra van szüksége, amik többnyire 1-1,5 órások, tehát teljesen normális, ha 3 órát alszik egy nap. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Szandra

    2010. december 28. kedd

    Kedves Ági!
    A kislányom 11 hetes és lefejt tejet eszik (már a születése óta) napi 6x eszünk 140g körül alkalmanként. 5700g a súlya, 58 cm, 3250g-mal született és 50 cm-rel…a dr.-nénink azt mondta, hogy dagi és egyen kevesebbet…most akkor valamit elrontottam?!
    Egyébként mosolygós, nagyon értelmes kisbaba, nem is olyan rossz alvó…persze vannak rosszabb napjai, de kinek nem…
    Jó evő ennyi a hibája!
    Várom válaszod!
    Tisztelettel: Szandra

    • Vida Agi

      2010. december 28. kedd

      Nehogy kevesebbet etesd 🙂 A gyarapodása teljesen ideális, etesd nyugodtan ugyanúgy, mint eddig. Vannak az elején jobban gyarapodó, jó étvágyú babák, ők általában a második félévben sokkal kevesebbet híznak és másfél éves korukra teljesen átlagos a súlyuk, nincs miért aggódnod.

  • V irci

    2010. december 17. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom hétfőn volt 3 hónapos. Naponta 5x eszik 90 és 110 gramm között. Olyan érzésem van mintha nem lenne elég tejem ezért ma elkezdtem 2 mellből szoptatni.
    Kérdésem az lenne jó ez így, és hogy kell e fejni?

    A másik probléma, hogy a pici lány evés után 1,5 – 2 órával később (néha fél órával később is a hátán fekve messzire lövelli ami benne maradt. Nem sír, nem nyűgös, tehát nem mutatja hogy éhes lenne. Nem tudom az számít e valamit, hogy az alsó fogínye középen kifehéredett. Tehát úgy néz ki érkezik az első kis foga.

    Mi lehet a baj?

    Várom válaszodat.

    Üdvözlettel:
    Viki

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      3 hónaposan van egy növekedési ugrás, ezért érezheted úgy, hogy kevesebb a tejed (valójában nem kevesebb, csak a baba eszik hirtelen többet, mint addig). A két mellből szoptatás tökéletes megoldás, ettől gyarapszik a tej.
      A nagyobb mennyiségű bukás azt jelzi, hogy jó sokat evett a baba, ez is azt mutatja, hogy nincs gond a tejmennyiséggel. Önmagában ez a sok bukás nem gond, általában azért alakul ki 3 hónapos kor táján, mert a baba többet mozog.

  • Krisztina

    2010. november 29. hétfő

    Sziasztok!
    Az én babám 6 hónapos. Kis súllyal született 2450 g, most 6200 g. Anyatej már egy hónapja nincs, csak tápszer. Elkezdtem próbálni a főzelékeket, de nem fogad el csak olyat, amiben gyümölcs van. Reggel és este megiszik 110-110 tápszert, és napközben egyáltalán nem akar inni, még vizet, vagy teát sem. A gyümölcsös holmiból megeszik 190 g -ot is. Meglátja a cumisüveget és összeszorítja a száját.Na és panaszkodik. Ez a folyadékmennyiség nagyon kevés. Adjatok tanácsot, mert igen kétségbe estem. Ez az első babám, nem tudom mi van vele.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Nem szomjas, ezért nem iszik, hidd el, ha szomjas lenne, akkor inna. Ráadásul a gyümölcsökben sok a víz, ez is oltja a szomját. Mivel most kezdtétek, normális, hogy inkább a gyümölcsök ízlenek neki, legyél türelmes. Kínáld meg napközben vízzel vagy ízesítetlen teával, de ha nem kéri, az sem baj. Segíthet, ha kiskanálból adod neki, sok baba ezt szívesebben elfogadja.

  • Csilla

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    7 hetes kislányom van, sajnos én is mérlegelős vagyok, igy kezdtük a kórházban és igy is maradt. 3550 grammal született, most 4,5 kilós.

    A tejleadó reflex-szel kapcsolatban lenne egy kérdésem: nekem úgy jön a tejem, hogy elindul a tejleadó reflex, erőteljesen lejön kb 2-5 perc alatt 10-20 (reggel akár 30) mililiter tej, azután 5-10 percig teljes szünet és utána ismét megindul. Ekkor jön még szintén 10-20 mililiter és ennyi. Jól van ez igy? Nem kéne folytonosan jöjjön? A legtöbb amit eddig a babám szopott két mellből 110 ml (reggel). A kisbabám nagyon szépen szopik amig jön a tej, de sajnos a sok várakozás közben gyakran bealszik és ébreszgetni kell.
    A tejem sem elég igy és sajnos tápszerrel pótolunk.

    Válasz: Teljesen jó a tejleadó reflexed, nem kell folyamatosan jönnie, a babának kell kidolgoznia a többit. A babád tökéletes mennyiséget szopizik reggel és a hízása is átlagon felüli. A bealvás normális dolog még ebben a korban, hagyni kell addig és annyit szopizni, ameddig ő maga abba nem hagyja, ha beavatkozol, felébreszted, elveszed tőle a cicit, pótlást adsz, az mind a szoptatás hatékonyságát rontja és végső soron a tej elapadásához vezet.

    Előre is köszönöm a választ.

  • Emese

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Kedves Ági!
    Megnyugtató válaszodat:) szeretném kérni abban a kérdésben,hogy
    kislányom 4350 gr-mal született,most 3 és fél hónaposan 6100 gr.Csak szopizik,tejem is van annyi amennyire neki szüksége van,már ekkora beállt a kereslet-kínálat.A problémám és az aggódásom oka az,hogy kb. 7 hetes kora óta napi 450-500 ml tejet szopizik.Ahogy nő a súlya egyáltalán nem szopizik többet.Nemhogy a kg-onkénti 150-et de még annak felét sem eszi meg naponta.A nagy melegben napi 350-et szopizott sem vizet sem teát nem fogadott el se pohárból se kanálból se fecskendőből mert mind kiköpte.Szopizás alkalémával nagyon határozottan szokta jelezni,hogy nem kér többet képes behisztizni ha még előtte van a cici olyankor is.Egyébként mosolygós,ügyes baba szinte soha nem sír csak néha nyűglődik az estéket végigalussza(21-től 7-óráig).Pisis pelusa napi 4-5 van kakis 2 naponta 1-2*.Véleményed szerint kell aggódnom,mert még senkit nem hallottam,hogy ekkora babája ilyen minimális mennyiséget enne?Több alkalom van amikor csak 40-et 50-et szopizik 1-1 alkalommal.
    Válaszodat előre is köszönöm szépen!
    Emese

    Válasz: nem kell emiatt aggódnod. Minden jel szerint a kislányod pontosan tudja, mennyire van szüksége. A hízása is megfelelő, ezért nincs miért aggódni. Egyébként ebben a korban kilogrammonként 120-at kell már csak enni, ami általában reggel nagyobb adagokat jelent, estefelé pedig már csak 30-40 grammok szoktak lenni, mert az esti tej táplálóbb, ezért teljesen normális, ha néha csak ilyen keveset eszik.

  • Jael

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Kedves Agi,

    a kisfiam 3 hetes, 2750 grammal szuletett, most 2915 grammos. Nagyon szeret komfort-szopizni, mar az elso naptol kezdve, de tenylegesen nagyon keveset eszik. Az elso es masodik heten 20-30 gr volt a maximum, amit kiszivott, pedig utana meg egyszer ennyit le tudtam fejni geppel. Probaltam gyakrabban mellre tenni, de csak kisebesedett a mellem, nem hizott jobban. A kis sulya miatt kapott mindig potlast, tobbnyire lefejt tejet, ha nem volt akkor tapszert.

    Most harom hetes, es teljes kaosz a evese. O a harmadik gyerekem, de nem ertem, hogy mi a baj. Kb. 2.5-3 orankent eszik (ha korabban ker, kap, de nem szokott), ejjel is. Van amikor kisziv 60-70 gr tejet, es ezzel jollakik. De van amikor csak 30-40 grammot sziv ki, es persze utana ker potlast.

    Most peldaul tegnap egesz nap es ma reggel is nagyon szepen evett, 60-70-80 gr szivott ki, nem is fejtem es potlast sem kapott. Delben mar csak 50 gr evett, es delutan 30 gr. Rogton utana sirni kezdett, probaltam meg mellre tenni, kezzel belefejni a szajaba a tejet, semmi nem segitett, tekergette magat, rangatta a fejet, mintha nem lenne tej. Ugy erzem hogy nincs sok, nem feszul a mellem, mint reggelente, de azert meg lenne. Annyira ehes volt, es folyamatosan sirt, hogy adtam neki 60 gr tapszert. Bufizes utan rogton elaludt, megnyugodott.

    Ez nagyon megterhelo nekem, mert soha nem tudhatom, hogy mikor lesz eleg a tejem, mikor kell vinnem potlast es mennyit, es azt sem tudom, hogy mikor miert sir eves utan, mert ehes vagy mert faj a hasa. A ketto eleg konnyen osszekeverheto, meg igy harmadik gyereknel is. Van valami elkepzelesed, hogy mi lehet az oka ennek a nagy ingadozasnak szoptatas es szoptatas kozott? Gondoltam hatha rosszul rakom fel mellre, levettem, ujra felraktam, tobbszor is kiprobaltam, fekve is, de nem ez volt a megoldas.

    Mikor lesz ennek vege, es hogyan? Most akkor egyre tobb tejem lesz, vagy egyre kevesebb? Mintha nem mukodne ez a kereslet-kinalat dolog tokeletesen, pedig a ket nagyobb mellett ez nagyon fontos lenne…

    Elore is koszonom a valaszod

    Válasz: Estefelé minden baba kevesebbet szopizik, ez így normális. Reggel még 70-80 fogy 3-4 hetesen, délelőtt 60, délben 50, este már csak 30-40, ez így teljesen normális, mert a reggeli tej hígabb, az esti sűrűbb, zsírosabb. A nagyobbik fiamnál még írtam, mikor mennyit evett és ő is ebben a korban 30-40-eket evett már csak délután. Valószínűleg azért tekergőzik ilyenkor, mert fáj a hasa, nem azért, mert még éhes, a legtöbb babánál a hasfájás estefelé jelentkezik erősebben. Adj neki Espumisant a déli etetéstől kezdve minden szopi előtt. Ha kakilni próbál, erőlködik és ezért nyűgös, akkor húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd őket, ez szokott segíteni.

  • sziporka

    2010. március 30. kedd

    Kedves Ági!

    Csatlakozva az előttem szólókhoz én is a mérleg csapdájába estem.Teljesen magamra hagyatva érzem magam a szoptatás terén.Kisfiam hathetes múlott,a védőnőmről kb.három hete nem is hallottam.3400 grammal született a Kismanóm, 3300-al jöttünk haza most 4350, végül is a minimum hízás megvan, de folyamatosan küzdök a tejem mennyiségével,iszok teát,homeopátiás bogyót is eszek,3-4 liter folyadék,fejek folyamatosan.Mit csinálok rosszul, ha hetente egyszer-kétszer,kevesebb a tejem és kiskanállal pótolom neki a lefejt tejet, hogy nehogy rászokjon a cumisüvegre,bár már elkeseredésemben azzal is próbálkoztam,de nem ment a Drágámnak.
    Amúgy még az lenne a kérdésem,hogy mindenki kiakaszt a három órás etetés beállításával,ami mostanra nagyjából „kialakult”,de a kisfiam mostanában folyton az öklét eszi, az most azt jelenti,hogy éhes?Vagy olvastam a neten,hogy van olyan,hogy növekedési ugrás,létezik ilyen hathetes korban,és ilyenkor mindig cicire kéne tennem,ha eszi az öklét?
    Lenne még egy kérdésem?Normális az,hogy egy hathetes baba napközben szinte semmit sem hajlandó aludni,csak babakocsiban?Mit csinálok rosszul?Hogy kellene kinéznie a napirendünknek?
    Bocsánat a sok kérdéssel,de már kiakasztom itthon a párom,és nagyon rossz,hogy tele vagyok kétséggel,egész nap csak a grammok, és az jár az eszemben,hogy jó anyukája akarok lenni a kisfiamnak.
    Előre is köszönöm.Éva

    Válasz: Ha eszi az öklét az nem csak az éhségtől lehet. Hanem például az álmosság is okozhatja, vagy ha unatkozik…

    A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Timmi

    2010. február 15. hétfő

    Kedves Ági,
    ismét lenne pár kérdésem. Kislányom (időközben elmúlt 4 hónapos) és továbbra sem hajlandó normális mennyiségeket enni. Az elmúlt egy hónapban csak 300 grammot hízott, ami az orvosunk szerint szellemi fejlődéséhez kevés. Felírta a tejpépet, amit egyelőre nem váltottunk ki, mert mikor mondtam, hogy tejem sok van, akkor a plusz evés beiktatását javasolta (korábban már csináltuk, akkor bevált). Naponta 5x eszik (3,5-4 óránként), de 5 percnél soha nem tovább (igaz az alatt hallom, hogy nagyon gyorsan folyik a tej a szájába – nagyon erős a tejleadó reflexem), de van, hogy csak szív párat, és abbahagyja. Nem sír, csak elfordítja a fejét, kifeszíti magát, esetleg vigyorog, magyaráz. Ha esetleg a végefelé félrenyel, vagy büfi, esetleg kaki jön, akkor utánna már nem hajlandó újra nekiállni szopizni. Félhomályban szoptatok, de ő így is lát, állandóan les. (fekve etetést is próbáltam, de úgy semennyire nem hajlandó enni) Nagyon érdeklődő baba. Ha az ébredés után kiviszem a nappaliba, és utánna állunk neki a szopinak, még kevesebbet eszik. Már töb mint egy hónapja tart ez. Elmúlik valamikor, hogy ennyire lefoglalja a világ, és lesz újra türelme az evéshez?
    Próbáltam este többször megkínálni cicivel, de nem hajlandó elfogadni. Ilyenkor rendszeresen rá is harap a cicimre, hogy még joban tudtomra adja, hogy nem kér.
    Az esti fürdés után pedig csak úgy hajlandó enni, hogy ha állva ringatom. Ha leülök, egyből kifeszíti magát és sír. Amint felállok, újra nekiáll enni. Ez mitől lehet? Próbálom visszaszoktatni a fotelünkhüz, amiben napközben minden probléma nélkül eszik, de elég lassan megy a dolog. Lehet attól, hogy olyankor már fáradtabb?
    Szeretném újra este 11kor álomban megetetni, de mostanában egyszerűen nem tudom időben lerakni aludni, így ez az opció kilőve. Hiába fárasztom napközben, és van többet ébren, (általában 2-2,5 órát) a 3. alvás után 2,5 óra ébrenlét után, amikor már nagyon nyűgös, megfürdetem, utánna megetetem, mintha energiát nyerne, és még 1-1,5 órát ébren van. Nevetgél, mosolyog, időnként adok neki cicit, (ilyenkor általában elfogadja, de sokat nem eszik) Végül hosszas küzdelem után cicin alszik el. Próbáltam, hogy fürdés előtt esetleg amiatt nyűgös, hogy enne, de akkor egyszerűen nem fogadja el, akármit csinálok. Csak fürdés után hajlandó enni, de aludni még nem akar.
    Lehetséges, hogy ennyi idősen (4 hó 10 nap) már nincs igénye a napi 3 alvásra? A múlt héten volt egy nap, hogy a 3. alvás kb 10 perc lett, és sikerült időben lerakni aludni. Viszont mivel csak akkor eszik többet, amikor felébred, akkor egy evéssel kevesebb lesz, tehát, a 11 órás evés nem plusz lesz, hanem a „szintentartáshoz” lesz csak elég.
    Mit csinálok rosszul? Január végén sikerült teljesen megnyugodnom, és nem foglalkozni azzal, mennit eszik, és elfogdni, hogy ennyit eszik és kész, (úgy tűnt, az alatt az idő alatt minden teljesen rendeződött az evés terén) de most, hogy beszéltem a dokival, meg volt ismét mérlegelés, újból ideges lettem, és lehet emiatt jött elő újra az időnkénti nemevés probléma? A foga az orvos szerint még nem jön, tehát az nem okozza ezt. Terhes sem vagyok, és meg sem jött még, tehát a tej íze nem változott. És egyébként is csak akkor ordít a cicin, ha már többszörre próbálkozom, mert azt hiszem azért nyűgös, mert éhes, (mert mondjuk csak pár kortyot szívott) de valószínűleg nem az a baja…
    Elnézést, hogy megint ilyen sokat írtam, és kérdezek, de már el sem tudom képzelni, mi a gond, és attól teljesen kész voltam, amikor az orvos azt mondta, adjak neki tejpépet, amikor napi szinten kb 1 liter tejem van pluszban, csak a kislányomnak meg nem kell 🙁

    Válasz: Szerintem az a megoldás, hogy iktass be egy plusz étkezést, sőt akár többet is, pl az esti időszakban, amikor többször van fent, akár félóránként-óránként is megkínálhatod.
    Igen, előfordulhat, hogy már elhagy egy alvást és csak 2x alszik.
    Egyébként nem kell aggódnod, mert 3 hónapos kor után lassul a hízás általában és előfordulhat, hogy kevesebbet hízik, mint a havi mininmum, a következő hónapban meg behozza a lemaradást.

  • Betti

    2010. február 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Ismét a atnácsát szeretném kérni. Kisfiammal eljutottunk a 6. hónap határához , és a gyermekorvosunk is azt mondta, hogy kezdjem el a gyümölcsöket. Hát én próbálkozom, próbálkozom. A fiam viszont úgy döntött, hogy semmi kanalas dolgot nem hajlandó lenyelni. Bármit adok neki , bármilyen formában, mindent kiköp. Alma, banán, barack, sütőtök. Semmit nem hajlandó megenni. Egyébként még szopizik, nincs tápszeres hozzátáplálás, nem cumizik,csak időnként az ujját. 3950 gr-al született most 8 kg körül van. 15.-én lesz 6 hónapos és 3 hete próbálkozom a gyümikkel. Mit tanácsol? Mi a véleménye?
    Válaszát előre is köszönöm: Betti

    Válasz: Kiköpi, vagy kitolja a nyelvével? A babák ebben a korban az első kanalazásokkor szinte mindent kitolnak a nyelvükkel, mert ez a szopizás technikája. Adj neki mindennap 1-2 kanál almát, és hagyj neki időt, hogy megszokja. Semmi baja nem lesz, ha csak 7-8 hónapos korban kezd el többet enni néhány kanálnál, addig elég neki az anyatej.

  • Mária

    2010. január 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3150 gr-mal született, 3040 gr-mal hoztuk haza a kórházból, 20 hetesen 5450 gr volt, tehát nincs meg a heti 150 gr. Már túl vagyunk a kötelező oltásokon, azokon a heteken szinte nem is hízott, amúgy jókedvű gyerkőc, ránézésre sem látszik soványnak. Próbáltam már úgy etetni több napig, hogy méregettem és gyakrabban etettem, hogy meglegyen a súly*150 gr napi mennyiség, de még így sem evett annyit, egyszerűen nem kellett neki több. Ha mégis, akkor sokat bukott valamint széklete is többször volt és nagyon zöld, hízni viszont nem hízott jobban. Amúgy is naponta minimum egyszer van széklete. Ezért már nem méregetek, hagyom, hogy egyen, amennyit kér és amikor, viszont még így is jellemző, hogy evés után 1 órával is bukik, igaz, nagyon sokat mocorog. Szerinted ezek normális dolgok?
    Valamint az érdekelne, hogy milyen egy 5 hónapos napirendje?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nincs előírva kötelező heti hízás, csak a havi eredmény számít, aminek minimum 400 grammnak kell lennie 3 hónapos korig, utána a kevesebb is elfogadható, ha kiegyensúlyozott a baba. Ezek mind teljesen normális dolgok, amiket írsz, nem kell aggódnod miatta. A bukás azért van, mert sokat mocorog. Az egyszeri széklet anyatejes babánál teljesen normális. Szóval tényleg nincs vele semmilyen gond.

    5 hónaposan általában 2x alszik napközben egy baba (néha még 3x), egy-egy nappali alvás nagyjából 45-60 perces, de normális lehet a 30 perc is, ha kipihenten ébred a baba.

  • Timmi

    2010. január 19. kedd

    Szia Ági!
    Pici lányom ugyan átalussza az éjszakát, de este még míg alszik, adok neki enni (11-kor) mert mindenki (orvos, védőnő is azt mondta, hogy neki még szüksége van akkor az evésre. A kérdésem az lenne, hogy erre mennyi idős koráig van szükség?
    Ezen kívül nagyon úgy tűnik, hogy kislányom áttért a napközbeni 4 óránkénti evésre. Nem túl korai még ez? Igaz, nem eszik kevesebbszer, mert korábban keltem.
    Most tehát úgy néz ki a napirend, hogy reggel fél6kor evés, 7-fél10ig alvás, akkor evés, játszás/sétálás (mivel a babakocsiban csak nézelődni hajlandó, akkorra kell időzíteni, amikor ébrenléti idő van) 1/4 12-13.30-ig alvás, 13.30kor evés, 15.30ig ismét ébrenlét, játszás, 15.30-17.30ig alvás, akkor evés, ébrenlét, 19.15 körül fürdés, 19.30 körül evés, majd büfi után rögtön alvás. (11-kor „álomevés”)
    Persze eltérések vannak, de mivel még mindig nem ébred fel arra hogy éhes, eléggé standard módon tartható ez a rutin, és pont emiatt kérdezem, hogy meddig csináljam az este 11 órás etetést. Vagy majd jelezni fogja, ha már nincs rá igénye?

    Válasz: Nagyjából 3-4 hónapos korig van szükség erre a 11 órás etetésre. Ha magától tért át a 4 óránkénti evésre, akkor semmi gond, ez normális ebben a korban.

  • Timmi

    2010. január 11. hétfő

    Köszönöm szépen a választ!
    Arra jöttem rá, hogy csak akkor hajlandó enni, amikor alszik, vagy még/már félálomban van. Akkor egész szép adagokat eszik. Este viszont egyáltalán nem hajlandó enni, mert akkor nagyon ébren van. Ha az ébresztést követően rögtön nem adok neki enni, akkor a következő alvásig egyszerűen nem hajlandó enni. Amúgy jó kedvű, csak ha a cici jön, akkor ordít.
    Most azt csinálom, hogy este 11-kor (ekkor végig alszik) is megetetem, hiszen fürdés után nem eszik, és hajnalban, 5-kor is. Most így normális adagokat eszik.
    Viszont az lenne a kérdésem, hogy el fog múlni, hogy csak félálomban lehet megetetni? Kb. Mennyi idő?

    Válasz: Ez valószínűleg azért van, mert nagyon érdeklődő baba, nagyon lefoglalja a világ, ezért inkább nézelődik szopi helyett. Néhány hét és kinövi majd.

  • Kriszta

    2010. január 11. hétfő

    kedves Ági!

    Lányaim 3,5 hónaposak. Az anyatejet mindíg is pótolnom kelett ( női tejjel vagy tápszerrel).
    Eszter lányom mostmár inkább csak cumiból hajlandó enni,ettől függetlenül cicire is teszem, sose lehet tudni, mikor kap rá, de azért naponta 1-2 alkalommal még szopik.
    Az esti lefekvés előtt viszont szerintem hatalmas adagokat eszik meg,200, de előfordul, hogy 250mg-ot is, és előfordult már, hogy annyit evett, hogy kijött belőle.Előfordul, hogy elalvás után megébred, felveszem, cuppog megkínálom és 50-60 ml tejet vagy tápszert még megiszik ( a 200 ml után).
    Összesen ötször eszik, napközben 120 mg-okat.2860g-al született, most 5890 gramm.

    Zsófi lányom mostanában már csak szopizik, este kap csak pótlást, nála nem tapasztalom ezt.

    Mindenhol azt olvasom, hogy este a babák kevesebbet esznek, én nem ezt tapasztalom. A lányok amúgy átalusszák az éjszakát reggel 6-7 óra körül kelnek.

    Lehet, hogy túl keveset eszik napközben, ezt pótolja be este? Nem akarom túletetni.

    Válasz: Mivel ők hozzátáplált babák, ezért ez rájuk nem vonatkozik. Csak anyatejes babáknál van az, hogy este kevesebbet esznek, mert az esti tej laktatóbb, sűrűbb (nem mindegy, hogy 1 kg salátát eszel meg, vagy 1 kg csülökpörköltet :))

  • Timmi

    2010. január 08. péntek

    Kedves Ági!
    Már egy mésik kérdésben is segítettél, remélem most is tudsz tanácsot adni.
    Arról van szó, hogy kislányom most már 3 hónapos, és eddig nagyon szépen fejlődött. 3200 grammal született, 1 hónaposan már 4700 gramm volt, majd 2 hónaposan 5500. Az elmúlt 4 hét alatt azonban összesen 200grammot hízott, ami szerintem és a védőnő szerint is kevés. (ráadásul az elmúlt 1 héten még fogyott is) Egy ideje már nem mérem, de most ismét elkezdtem a mérlegelést, és kiderült, hogy keveset eszik. Az éjszakákat átalussza, általában este 8tól reggel8ig alszik (különösen, mióta elkezdte szopizni az ujját), és napközben 3 óránként eszik, ami 5x evést jelent. A mérlegelésnél kiderült, hogy 120-130-kat eszik, még reggel is, pedig tejem bőven van, anyatejadó is vagyok. 1 hónapos korában többet evett mint most. 🙁
    Nem tudom mi miatt nem eszik. Lehetséges, hogy az ujjszopás összezavarja? (Azóta eszik kevesebbet) Vagy csak azáltal hogy megszűnt a komfortszopizás, amiatt csökkent a mennyiség?
    Esetleg túlságosan érdeklődik a világ iránt? Most már teljes csendben, besötétített szobában szoptatok, de nem érzékelem, hogy lenne eredménye.
    Gondoltam arra is, hogy esetleg a foga jön. De mindenki azt mondja, ahhoz még túl kicsi. Viszont nagyon nyáladzik, az öklét állandóan rágja, mindent a szájába venne, amit a kezébe adunk, mostanában napközben időnként felsír álmában. Ma napközben többször is úgy tűnt, hogy éhes, az öklét annyira tolta a szájába, hogy szinte öklendezett. Viszont amikor próbáltam etetni, akkor egyértelműen elfordult. Este úgy tűnt, hogy szeretne enni, de valahányszor a cici a szájába került elkezdett sírni. Az ínyét nézegettem, viszont nem tudom, mit kellene látnom. Nem piros, és nem tudom, milyen, ha be van duzzadva.
    A védőnő azt javasolta, hogy a 12 órás alvásba rakjak még egy etetést, így most hajnalban keltem, de ha max. 130-at eszik, még a 6 evés is kevés. Nem tudom, hogy most mit tegyek. Etessem meg még este is még egyszer? Ezektől a keltésektől nem fog leszokni az éjszaka átalvásáról?

    Válasz: A 200 gramm tényleg kevés. Próbáld meg, hogy este gyakrabban kínálod meg cicivel, így lefekvés előtt többet eszik, illetve egy hajnali felkeltés is belefér még. De szerintem nincs miért aggódnod. Az ujjszopásnak ehhez semmi köze, nem amiatt van. Viszont korai fogzás néha előfordul, a tünetek is utalhatnak erre.

  • Betti

    2009. december 16. szerda

    Kedves Ági!
    Szeretném a segítségét kérni. ! hónapos kisfiam csak szopizik, nem kapott soha pótlást, nincs cumija, az ujját használja. 3950 gr-al született, most 7280 gr. Sokáig az a tipikus mérlegelős anyuka voltam de aztán abbahagytam. Most 1-2 hete párszor újra megmértem és nagyon keveseket eszik. A max. 110 volt de általában 80 körüli mennyiségeket.ezzel persze a súlya sem nagyon megy , az utóbbi 2 hétben csak 80 gr-kat hízott. egyébként mosolygós jókedvű, nem beteg. A gyerekorvosunk sem talált semmit, de ettől függetlenül engem nagyon idegesít. vajon mitől lehet ez?
    Segítségét előre is köszönöm: Bernadett

    Válasz Nincsen semmi probléma, egyszerűen csak nő a baba, egyre érdeklődőbb és ezért az evés kevésbé fontos a számára. A heti hízás ebben a korban nem számít, ráadásul ő nagy baba volt és a nagy babák lassabban híznak. Csak a havi hízás számít, ennek legalább 400 grammnak kell lennie. Ha azt veszed észre, hogy nagyon lerövidültek a nappali etetések és ezért eszik keveset, akkor próbáld meg, hogy fekve, félhomályban szoptatod, mert így kevesebb dolog tudja elvonni a figyelmét.

  • Frocli

    2009. december 11. péntek

    Szia Ági!

    Nekem is lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatosan. Fiam most 3 hónapos, csak szoptatom. 2 hónapos koráig mérlegeltük heti egyszer, rendeben gyarapodott, heti átlag 250 grammot. Ennek örömére vissza is adtuk a kölcsön mérleget, mondván minek az. Továbbra is szorgosan szopizott, és nagyon kiegyensúlyozott, vidám baba, aki sokat alszik, ébren sokat mosolyog és aktív, etc.

    Az elmúlt 1 hétben volt a fiamnak az „ugrása”, ekkr volt hogy óránként szoptattam, ez olyan 5-6 napig tartott, az utóbbi 3 napban visszaálltunk a rendes menetrendre, vagyis napi 5-6 szopizás, és este 7 és reggel 7 között non-stop alvás.

    Az utóbbi időben szoptatás alatt gyakran megszakítja a szopizást, vagy azért, mert sír vagy azért mert mosolyog és nézelődik. És egy idő után már egyszerűen nem is veszi be a mellemet. Eddig úgy voltam vele, hogy akkor biztos jól lakott, átlag kb 20-25 percet szoptatom, félidőben váltok oldalt és büfiztetek, illetve, ha sír, akkor is büfiztetek. Amúgy nem bukik egyáltalán.
    Tegnap mentünk 3 hós oltásra és kiderült, hogy az elmúlt 1 hónapba csak 320 grammot hízott, amit a doki azért keveselt (3200 g-mal született, lement 2900-re és most 4930g). Ma kísérleteztem: szopizás után, mikor már úgy tűnt jól lakott, elégedett, nem is sír, adtam neki tegnap este lefejt tejet. Két alkalommal 40-40 ml-t ivott meg, ma este viszont a mélyhűtőből felengedett adagból megivott 100 ml-t (vagyis ennyi volt az adag)!!!

    Most akkor hogy van ez? Ennyire éhes, csak nem szól? Ennyire kevés a tejem? (tegnap este 80 ml-t fejtem le, de eddigi tapasztalatom szerint majdnem kétszer annyit szopizik a baba mint amennyit le tudok fejni egy menetben.)

    Szóval picit tanácstalan vagyok, mert azt is olvasom, ha a baba gyarapszik, mosolygós, jól alszik, akkor biztos nem éhes, de ha meg adok neki plusz tejet, akkor azt is szívesen megissza.
    Én hosszútávon nem akarok cumiból is etetni, most rá fogok gyúrni a tej serkentésére: gyakrabb szoptatás, homeopátia, sok viz, etc. Ezen kívül mit tudsz még tanácsolni? Addig is adjak neki plusz lefejt tejet vagy elég, ha gyakrabban szoptatom?

    Előre is köszönöm a választ. :o)

    Válasz: Elég, ha gyakrabban szoptatod, mert ha 80-at le tudsz még fejni, akkor van bőven tejed, tehát nem ez a gond, inkább az, hogy gyorsabban eszik, többet nézelődik. Próbáld meg, hogy amikor szopizik, akkor fektetve szoptatod, félhomályban, így nem fog nézelődni és tovább eszik.

  • Enikő

    2009. november 10. kedd

    Sziasztok!

    Én is mérlegelős és szorgosan lejegyzetelő anyuka vagyok. Most kezdem érezni, hogy ez már nem igazán működik. A fiam a 11. hetet tölti be. Elejétől kezdve nem akar szopizni, hanem csak cumizik. A bimbókiemelő sem segített, de nem is erről akarok írni, hogy már mi mindent próbáltam meg, hogy szopizzon… Szorgosan fejem a cicim, és cumisüvegből elfogadja. Ez a lényeg, hogy van tejem, és issza 🙂 Ettől függetlenül cicire is teszem, sose lehet tudni, mikor kap rá. Viszont, hogy mennyit adjak Neki az igen csak napirenden van most. Eddig minden etetés fix mennyiséggel zajlott gyerekorvosi javaslatra. Szépen emelkedtek az adagok, mostanra már 140-eket eszik. Azonban mostanában etetés után még többet követel. Felemeltem 150-re, de az meg sok Neki, mert bukik utána. Arra tippelek, hogy lehet nem is több mennyiség kell Neki, hanem cumizás!? Mit ajánlsz azoknak az anyukáknak, akik cumisüvegeznek? Hogy tudjuk ezt az igény szerinti tejfogyasztást kivitelezni? Mert érzem/tapasztalom, hogy most már a fix adagok korszaka lejárt. Talán ha tele lenne a cumisüveg, akkor az megoldás lenne. Enne amennyi jólesik. De a fölösleges tejet nem akarom kiönteni. Pazarlás lenne, nincs annyi tejem. A melegített tejet meg már nem tehetem vissza a hűtőbe. Legalábbis ezt halltottam. Ha meg apró adagokban adom, akkor a melegítés perceit (nem mikrózom) végigüvöltené, így amit megevett, azt ki is bukná a felizgatott, rúgkapált állapot miatt. Szóval akkor hogyan tovább?

    Válasz: Az a gond, hogy a kimért adagok és a cumisüvegezés megzavarják a babát. Mert ő nem mindig ugyanakkora adagokat, ugyanolyan mennyiségeket enne. Reggel általában többet (ebben a korban akár 200-250 grammot is megesznek már), este kevesebbet (70-80-at). Ha szopik, akkor magának tudja szabályozni ezt a mennyiséget. Ha te adod neki, akkor viszont soha nem tudod pontosan eltalálni.
    A cumizásra tényleg szüksége van, ez egy ösztön. Mi lenne, ha evés után cicit kapna még? Ez segítene a tejtermelés fenntartásában és ő is cumizhatna, ez lenne a leginkább szoptatásbarát megoldás. Ha ez nem tetszik, akkor adhatsz persze cumit is.

  • Helgi

    2009. október 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Köszönöm a gyors választ. Egyetlen gondom a figyeléssel kapcsolatban, hogy úgy vettem észre, a kislányom bármekkora adagokat képes lenne meginni cumisüvegből. A bukással így is gondjaink vannak, ez azért nem nyugtat meg nagyon. Előfordul sokszor, hogy elalszik a cicin és utána az ölemben is, de ha lerakom nagyon sír. Ilyenkor aztán tényleg nem tudom, megfelelő-e az a mennyiség, amennyit evett. Ezért mérem állandóan, de a napközbeni alvással így is gondjaink vannak. Azt elfelejtettem írni, hogy most 4250 gramm körül van a súlya. Azért vettem vissza az adagot 100 grammra, mert a védőnő sokallta a 120-at.

    Válasz: A védőnő eszik vagy a gyerek??? Már bocsánat, de ha a gyerek éhes, akkor miért éhezzen csak azért, mert a védőnő szerint a 120 gramm túl sok?!
    Az elalvás azért van, mert az anyatej enyhéz nyugtató hatású, de ez nem gond. Persze, hogy sír, ha ilyenkor leteszed, hiszen még éhes, csak éppen elszenderedett közben, ez teljesen normális.

  • Helgi

    2009. október 23. péntek

    Sziasztok!

    Én még mindig tanácstalan vagyok. 7 hetes a kislányom, most valamivel több, mint 4 kiló. Az anyatejet tápszerrel kell pótolnom, mert nincs elég. Amíg 120 grammra pótoltam etetésenként láthatóan hízott a kicsi (meg is ijedtem) viszont sokkal nyugodtabb volt, mint most, amikor visszavettem az adagot 100 grammra. Most sokkal nyűgösebb, napközben alig alszik. Napi 6-7 étkezésünk van. Lehet, hogy kevés az adag? Túletetni sem akarom…

    Válasz: Figyeld őt. Evés után elégedett, vagy még keresi a cicit, az ételt? Miért vetted vissza az adagot, amikor az jó volt? 7 hetesen teljesen jó, ha 120 grammokat eszik etetésnél. Ne a fejed után menj, hanem egyen ő annyit, amennyi jólesik neki egy etetésnél. Ne vedd el tőle korábban a cumisüveget. Túletetni nem tudod, a többletet legfeljebb visszabukizza majd, de általában simán csak nem kérik, ha már nem fér beléjük több.

  • Zsuzsa

    2009. szeptember 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Jaj de jó, hogy leírtad ezeket, pont ez a problémám mostanában. 7 hetes kislányom éjjel és reggel „normális” mennyiséget eszik (120-130), viszont napközben sokszor csak 70-et. Nagyon aggódtam emiatt és úgy gondoltam, h biztosan nem elég a tejem. De ezek szerint ez normális.

    Vajon a hízásának mértéke is rendben van? 1 hét alatt mostanában 110 grammot hízott. Nem kevés ez? 2890 grammal született, most 4080 gramm. Kicsit aggódom, h egy hét alatt ennél többet kellene híznia.

    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: A heti hízás nem számít, csak a havi, emiatt felesleges is idegeskedned. A lényeg, hogy a 400-500 gramm hízás legalább meglegyen 1 hónap alatt.

  • Nicky

    2009. szeptember 27. vasárnap

    Húúú én mennyi fejfájást okoztam ezzel magamnak…..
    Vagy 4-5 hónapos koráig mértem,és mindent írtam pontosan a kis füzetkémbe.
    A fiam elég érdekesen szopizott,hol csak 50-et,máskor meg 150-et,és legalább 45 percet a cicimen volt,mert ha levettem sírt.
    Ezért mértem az elejétől kezdve mert nem tudtam most sokat evett azért sír,vagy keveset…
    Aztán a mérleg elromlott,annyit ugrált rajta……meg elkezdtük a hozzátáplálást,és eltünt minden gondom,akkor is jól feljlődött,és nem idegesítettem magam nap mint nap hogy nincs meg a napi adagja…és már megint nem hízott 3 napja semmit…..

  • barbi

    2009. szeptember 10. csütörtök

    Sziasztok, én is egy ilyen „mérlegelős” anyuka vagyok, de próbálok leszokni róla. :-)))