Megkezdtük a hozzátáplálást, de mi lesz a szoptatással?

Sok lelkiismeretes anyukát ismerek, akit egészen elrémiszt a hozzátáplálás kezdete, mert már annyira megszokták a szoptatást: pontosan mérték mennyit evett a baba, tudták, elég-e neki a tej, ehhez képest a hozzátáplálás egészen új és nagyon bonyolultnak tűnik. Aggódnak vajon eleget eszik-e a baba, az meg egészen megrémiszti őket, hogy a tejmennyiség egyszercsak csökkenni kezd. Még, ha ennél lazább anyuka vagy is, akkor is van néhány dolog, ami megváltozik ilyenkor a szoptatás terén, ezekről jó, ha tudsz:

Megkezdtük a hozzátáplálást, de mi lesz a szoptatással?1. Fokozatosan csökken az anyatej mennyisége

Mindegy, hogy szoptatás után vagy előtt kínálod meg a babát az első falatokkal, mostantól fokozatosan egyre kevesebb lesz az anyatej. Ez egyáltalán nem jelent gondot, hiszen a gyümölcsök, főzelékek fokozatosan kiváltják a szoptatást, így a baba nem lesz éhes.
Ha eddig fejtél a nagyobb tejmennyiség miatt, akkor abbahagyhatod és ha már jóízűen eszik a baba teljes adagokat a gyümölcsökből, akkor a tejserkentő teára sem lesz többé szükséged.
Ha azért fejtél, hogy a főzelékekhez felhasználhasd a tejet, vagy mert néha más vigyáz a kicsire, akkor fejhetsz a továbbiakban is igény szerint, de azt is megteheted, hogy amikor már teljes adagok fogynak a főzelékből, akkor a hozzátáplálást a babafelvigyázás idejére időzíted és ilyenkor főzeléket kap a baba (a nagymamák nagyon fogják élvezni, hogy végre kanalazhatnak a babának :))

2. A kicsinek megnőhet az étvágya…

Vannak olyan haspók babák, akik az első falat gyümölcstől kezdve imádják az egész etetés dolgot és néhány hét leforgása alatt elfordulnak a szoptatástól. Ez az anyukák egy részét megviseli, különösen, ha szerettek volna sokáig szoptatni. Ilyenkor általában a reggeli és esti vagy legalább az esti szoptatást meg lehet tartani még egy darabig, de hagyni kell, hogy a baba a maga tempójában hagyja el azokat.

Az anyukák másik része örül neki, hogy végre megszabadulhat az állandó méricskélés és tejmennyiség miatti aggódás „kínjától” és lelkesen adja a babának az újabb és újabb finomságokat, de azért nem érdemes azonnal minden szoptatást elhagyni, mert

3. …néha teljesen visszatérhet a szopizáshoz

Betegség, fogzás idején bizony előfordulhat, hogy a baba teljesen visszatér a szopizáshoz és néhány napig egyáltalán nem akar mást enni. Emiatt nem kell aggódni, ha elmúlik a betegség, akkor visszatér a baba étvágya is.

4. Kell-e mérni?

Ha eddig lelkesen méricskélted a babát minden etetés után vagy naponta, akkor erről most teljesen letehetsz, a továbbiakban csak azt kell figyelned, mennyit eszik meg 1-1 etetés alkalmával. Ha csak néhány kanállal, akkor még pótlásra (anyatejre, vagy – tápszeres babánál- tápszerre) is szükség van, amikor azonban már megeszik legalább 150 gramm főzeléket (gyümölcsöt), és utána nem kéri a pótlást, akkor el lehet hagyni a pótlást.
Ha egy teljes adagot (200 gramm) megeszik már a főzelékből, akkor egyáltalán nem kell foglalkozni a pótlással.

Hogyan oldhatnád meg hozzátáplálási problémáitokat a leggyorsabban? Hogyan kaphatnál választ a kérdéseidre, kételyeidre? A válaszért katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

61 Comments

Comment navigation

  • Dobai Krisztina

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ágnes!
    Kicsit elvagyok keseredve ezért segítséget szeretnék kérni.A kislányom 5hónapos,4 és fél hónapos korában kezdtem a hozzátáplálást(vagyis csak kezdtem volna).Anyatejes baba semmi mást nem evett vagy ivott a tejcsin kivül.Vettünk jó pár üveg bébiételt(a kornak megfelelőt)hogy minél több ízt megismerjen.Kezdtem délelőtt két szopi között almával nem ette,megrázkódott tőle(délután is próbálkoztam az almával).Következő nap déli szopi előtt sárgarépa pürével próbálkoztam(hihetetlen de ettől is megrázkódott)három kis kanálnyit sem tudtam bele diktálni mert a pici nyelvével kitolta és a peluson landolt.Aztán következő alkalommal sütőtök,aztán sütőtök-almával,almapüré-burgonyával,alma-barack-banán ivólevet kanállal az alma-narancs ivólevet cumisüvegből próbáltam így se kellett neki.A férjem azt mondja hogy túl korai ez még a babának vagy azt hogy olyan válogatós mint az anyukája.A minap vettünk Nestlé folyékony banános rizses cukormentes tejpépet ebéd időben adtam és előre rettegtem,hogy mi lesz (na ezt is nekem kell megenni).A kanállal nem jártunk sikerrel de nem adtam fel másnap szintén délben elővettem a cumisüveget(a cumisüveget a védőnő ellenzi)és azzal próbálkoztam és csodák csodájára 200ml megevett(azt hittem,hogy szétdurran a kisbabám pocakja).A kérdésem az,hogy mit csináltam rosszul?Hogyan kezdjek a hozzátápláláshoz?vagy adjak neki tejpépet még egy ideig és utána kezdjem a püréket újból?Adhatok neki bio kekszet és hogyan? Tényleg válogatós lesz? Kérlek segíts teljesen tanácstalan vagyok.Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ha a baba kitolja a nyelvével az ennivalót az azt jelenti, hogy még nem érett meg a hozzátáplálásra. Az emésztőrendszere ugyanis csak 6 hónaposan érik meg az ételekre, addig megemészteni sem tudja rendesen, ezt kéne kivárni.

  • Petra

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 5 és fél hónapos, tápszeres baba, ezért a hozzátáplásást már elkezdtük. Evett már almát, banánt, barackot, most próbálkozunk a répával. A kérdésem az lenne, hogy a gyümölcs kiválthat- e egy étkezést, vagy az csak két etetés között adjam? Milyen mennyiséget lehet/kell adni? Hallottam olyat is, hogy egy alma elegendő tízóraira. Kipróbáltuk, de a baba egy óra múlva követelte ismét az ételt.
    Az normális, hogy lassan már egy fél répát megeszik a gyermek és utánna még megeszi a teljes mennyiségű tápszert is (200ml)? Mikor térhetünk át a főzelékre (az talán laktatóbb lenne)? A krumplin kívűl mi jöhet szóba még a főzelék sűrítésére egy 6 hónapos baba esetében?
    A válaszokat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A gyümölcsök esetében egy teljes adag kb. 200 gramm, legalább ennyi kell, hogy jóllakjon a baba (ha többet eszik, az nem gond). A fél répa ezt meg sem közelíti, ezért tud utána még teljes adagot enni. A 200 gramm az kb. 1 kétdecis pohárnyi adag, így lehet a legjobban kimérni. 6 hónapos korig célszerű egyetlen étkezést sem kiváltani teljesen, egyébként az az alapszabály, hogy akkor lehet kiváltani az étkezést, amikor már egy teljes adag ételt meg tud enni a baba.

  • Angi

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam most mult 6 honapos, eddig szoptattam, és 5 honaposan kezdtem el a hozzátáplálást. Sajnos most vissza kell mennem dolgozni, igy napkozben, főleg délelőtt nem leszek vele. A kérdésem ezzel kapcsolatos lenne, ebben a korban elég-e a reggeli és az esti szoptatás, vagy napközben még kell neki tápszert is adni, persze ezen kívül eszik gyümölcsöket, zöldséget és már csirkemellet is adtam neki.
    Nagyon köszönöm a válaszodat.

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Ha már sok minden mást is eszik, akkor elég a reggeli és esti szoptatás, nem kell napközben tápszer.

  • Edina

    2010. augusztus 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Fogzással kapcsolatos evési gondjaink megoldódtak, mihelyt kibújtak az első fogak másnap azonnal elfogadta a kanalas ételt.
    Tanácsodat az alábbi dologban kérném.
    A hozzátáplálás megkezdéséig Marci szopizása érbedéstől függően kb. a következőképpen alakult:
    6-6.30, 10, 14, 18, 19.30 valamint mostanában 2x is szopizik éjszaka, csak így tud visszaludni.Persze azért közben akadnak közbeni kisebb cicizések.
    Hozzátáplálás során eljutottunk addig, hogy de. -i alvás előtt, két szopi között kb. fél 9 körül kap gyümölcsöt. Ezt szépen elfogadja, vegyesen almát, barackot, s nagyon szereti ha keverek bele Milupás alma-banánt.
    Következő lépésként a 14 órás szopit igyekeztem főzelékkel kiváltani. Csak 1-2 kanállal kezdtük, de sajnos nagyon -nagyon nehezen jutottunk el a 30 ml-ig. Többet nem hajlandó megenni, sírni kezd, a cicit kéri.(Egyébként alvások után eszik )
    Viszont két alvás között fél 12 körül alig bírom bele kanlazni a főzeléket, ha nem is teljes adgaot, de 100-120 ml-t megeszik.
    Így mindösszesen 7 étkezés van a nap folyamán + az éjszakai szopizások, ezt én soknak találom. Térjek vissza a 14 órai szopi helyett a főzelék adására,(majd csak elmozdul a 30 ml-ről) vagy adjam neki továbbra is két étkezés között.
    Köszönöm a válszod.
    Edina

    Válasz: Nyugodtan add neki egyelőre két étkezés között, ha majd már többet, jóízűen eszik, akkor lehet vele kiváltani szopit, nem kell erőltetni. Az nem gond, hogy így 7x eszik, mert az evés utáni szopi azért kevesebb, mint rendesen lenne.

  • hmami

    2010. július 23. péntek

    Az előző hozzászólásomhoz még kérdés…
    Nem lehet, hogy ezt az egész keveredést az okozza, hogy kevés a tejem? Még éjszaka kel, van hogy csak 3-4 órakor, de akkor mindig. 1 foga áttört,az növöget, gondolom jön a többi, 7 hós kora óta kúszik,mászni próbál…Ha tápszert kapna, akkor úgy tudom vannak HA tápszerek, mert volt tejallergia (gyanúja), nem biztos, hogy arra allergizált be. Amikor szopizik, úgy látom elég neki, és elégedett, mégis rá másfél órájára már kanalazna…(nem elég tápláló neki?)
    Ha kapna tápszert a reggeli, esti szopi mellé, nem utasítaná el a cicit, mert hallottam olyat, hogy tápszer után nem akart szopizni a baba. 7-8 hónapos kora között 36 dkg-t gyarapodott 8600 g most, és 7 hónaposan volt 74 cm, szóval nem kis baba.Mi a véleményed…?
    Üdv.
    hmami

    Válasz: Nincs szükség tápszerre. Napközben kapjon főzeléket, gyümölcsöt, mert szereti és tápláló, rögtön ébredés után kaphatja ezeket és utána inni, a szopi maradhat reggel és este. Nem a tejed kevés, hanem a baba szeret enni, örülj neki 🙂

  • hmami

    2010. július 23. péntek

    Szia Ági,

    gondban vagyok. Kisfiam 8,5 hónapos, 2-szer eszik gyümölcsöt (kölespéppel, vagy rizspehellyel), illetve 2 szer főzeléket. Már teljes adagokat eszik mindenből 5 hónapos korában kezdtük meg a hozzátáplálást mert állt a súlya. Gyönyörűen eszik, szeret is enni. Azonben még mindig 4-5 ször szopizik egy nap. Szopi előtt nem akart kanalast enni, szopi után, meg már nem volt éhes, ezért két evés közé esett a kanalas. Gyakorlatilag most másfél -2 óránként eszik,vagy szopizik, vagy kanalaz. A gondom ott indul, hogy megszokta, hogy ébredés után szopizik. Tehát reggel felkel, szopizik, viszont úgy vettem észre, ezzel nem lakik jól, tehát már utána kap gyümölcsöt valamilyen péppel. Ha reggel 7 kor kel,akkor 11-kor kéne következőleg megszoptatnom. Közte pedig megint adjak neki valami gyümölcsöt. Ha ébred 11-kor mondjuk, akkor eleve szopizik, és még hol van az ebéd. Ha utána adom, megint ott tartok ahol most, hogy másfél óránként eszik, ha pedig előtte, azt úgysem fogadná el, mert ébredés után hiába kínáltam innivalóval, étellel, neki csak a cici kell:)
    Várom építő tanácsodat…:) Most szeretném az alvását is megregulázni, még 3-szor alszik, de van hogy már csak fél órákat, szerintem már 2 alvás kellene. Ezért is vagyok gondban, mert , akkor pont úgy nézne ki, hogy ha felébred pl. 11-kor akkor szopizna..
    Én valószínűnek tartom, hogy a cicit leginkább folyadéknak tekinti:) Iszik mást is, de csak kortyokat…
    Mit tanácsolsz?
    Köszi előre is.
    Üdv.
    hmami

    Válasz: Ebben a korban a jól evő babák már tényleg csak ivásnak használják a cicit (és megnyugvásként, lelki okokból). Nyugodtan kezdd el kiváltani és elhagyni a napközbeni szopikat, elég csak a reggelit és az estit megtartani, így nem lesz kavarodás az időpontokkal.

  • Kopornyikné Faragó Gréta

    2010. július 06. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 11 hónapos. Már csak reggel,este és éjszaka szopik. Vacsorára tejpépet kap,majd lefekvéskor szopizik. Éjszaka többszőr felébred,van,hogy csak szopival alszik el újra. Éjszaka is felébredt,odaadtam neki a jobb cicit,de iszonyatos hisztibe kezdett. Odaadtam neki a balt és megnyugodott. Gondolom már kevés a tejem. Adjak neki lefekvés előtt tápszert? (a férjem tápszer ellenes:)) Talán akkor átaludná az éjszakát. A tápszer helyett lehetne mást adni?
    Válaszod köszönöm: Gréta

    Válasz: Nem biztos, hogy ez a kevés tejtől van, az is lehet, hogy csak más volt az íze a tejnek. 11 hónaposan tej híján csak a tápszer javasolt, 1 éves kortól lehet tehéntejet vagy babatejet adni.

  • FoNo

    2010. július 05. hétfő

    Szia Ági!
    A módszereddel sikerült a kislányomat leszoktatni az éjszakai ébredésekről és szopizásról, köszönöm!!!
    Most 13 hónapos, és kb 2-3 hónapja viszont nagyon rászokott a napközbeni szopásra, van hogy 2 óránként is odajön, ‘letépi’ a mellemről a ruhát, és kiszolgálja magát. Ha nem engedem, iszonyatos hisztibe kezd. Úgy veszem észre hogy megnyugtatásnak használja a cicit. Vidám, kiegyensúlyozott baba, aki egész nap mosolyog, már jár, de ha valami apró frusztráció éri, vagy csak úgy, máris cicizni akar. nem tudom mitévő legyek, a védőnő szerint ne hagyjam, de én arra gondolok ha van tejem és ez neki jó, miért ne? Másrészt nem akarom hogy azt gondolja hogy mindig az van amit ő akar, és hogy máris a fejemre nőjjön (elég akaratos bébi). Te mit gondolsz, mit tegyek? Reggel meg este egyébként ‘hivatalosan’ is szopik még. Köszönöm, Nóra

    Válasz: A járástanulás időszakában valóban szoktak ilyet a babák, amit aztán ugyanilyen gyorsan, ahogy jött, ki is nőnek. Tehát szerintem hagyd nyugodtan, legfeljebb szorítsd finoman keretek közé (utcán, játszótéren nem szabad stb.)

  • Editta.

    2010. június 25. péntek

    Szia Ági!! a kisfiam 13-hónapos mostanog szopizott,igaz 2-hónapja csak este elalvás elött,amugy eszik ö már mindent amit az ö korosztálya ehet söt velünk eggyütt amit mi eszünk,kb 8-napja elapadt teljesen a tejem,de a tegnap ujra beindult pedig nem ittam vagy ettem olyant ami serkentené a tejet,ujra terhes nem vagyok,az lenne a kérdésem hogy miért jött meg ujra a tejem és ki szoptathatom-e jó-e neki még ez a tej??? és ha nem szoptatom ki ettöl is be tud gyulladni a mellem??? azért most nem annyira feszes mint a régi szopizásoknál,válaszodat elöre is köszönöm..

    Válasz: A tej nagyjából 1 év, mire teljesen elapad, nyugodtan szoptathatod, ha elfogadja, ha nem, akkor pedig kézzel kifejhetsz egy kicsit, ha nagyon folyik, de nem muszáj, ha nem feszül, ennyitől nem fog begyulladni.

  • Zsuzsa

    2010. június 25. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném kiegészíteni előző hozzászólás-kérdésemet. Tegnap segítséget kértem a kedves és tapasztalt védőnéninktől, mire ő „megtömte” a fiamat bébiétellel (hátha az állaga jobb), de semmi eredménye nem volt: István ordított, nem nyelte a falatot, fuldokolt. Házi feladatul kaptuk a gyakorlást…Ezek szerint még mindig éretlen lenne a fiam a hozzátápláláshoz? Vagy csak makacs? Milyen trükkel lehetne elérni, hogy lenyelje a falatot? Vagy csak várjak türelemmel? Tényleg nagyon nyugtalan vagyok, mert már nem lakik jól a tejemmel, lehet, hogy már a súlya is kevesebb lett a napokban a kelleténél.
    Előre is köszönöm.

  • Zsuzsa

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam a héten lesz 6 hónapos, elérte a születési súlyának a dupláját. Fogai még nem bújtak ki, de már láthatóan erősen fehérlik az ínye. Eddig kizárólag anyatejet kapott, de már érzem, hogy ez kevés neki: hamarabb fárad napközben, és már szoptatás közben is mérges a tejellátás akadozása miatt. Már képtelen vagyok tovább fokozni a tejtermelésem (se homeopátia, se tejelválasztó tea, se gyakoribb szopi nem segít), ezért az elmúlt két hétben elkezdtem a hozzátáplálással próbálkozni. Az almalé és más híg levek fogyasztásával még semmi gond nem volt, szépen nyelte (bár már utána 10 perccel sokszor hasmars lett a vége). Amint azonban a leveknél picit is sűrűbb dolgokkal próbálkozom (anyatejjel hígított répapüré például), azonnal fuldokolni kezd, képtelen lenyelni, nem tud mit kezdeni a szájában levő péppel. Két kanál után már ordít, tovább erőltetni nem merem. Tápszert soha nem fogadott el. Már nagyon nyugtalan vagyok, hogyan és mikor érhetem el, hogy elegendő energiához jusson a táplálékból.
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Próbáld meg a hígabb dolgokat a pépekkel kombinálni. Pl. készíts almapépet és keverd almalével, először 1/3-2/3 arányban (tehát jó hígra). Ha így elfogadja, akkor lehet kicsit sűrűbb a következő alkalomra, majd minden nap kicsit sűrűbbre véve. Ugyanezt megteheted a répa-anyatej kombinációval is. Ne szopi előtt add neki, hanem két szoptatás között, ilyenkor a legnyitottabb rá. Ha már megszokta a kanalazást, akkor kezdheted el szopi előtt adni. Megpróbálhatod az anyatejjel kevert Milupa 7 gabonás pelyhet is, az eléggé laktató és 6 hónapos korban már lehet adni.

  • Gabi

    2010. április 11. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretném megkérdezni, hogy adható-e csecsemőnek, illetve mennyi idős kortól köles és hajdina?
    Köszönöm válaszod.

    Válasz: 7 hónapos kortól adható mindkettő.

  • Ildikó

    2010. március 20. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 3250g és 53 cm-el született. Most 5 hónapos, jelenleg 6 kg és 68 cm. A problémám az lenn e, hogy nem eszi meg a tápszert, kb 1 hete eddig se evett belőle sokat, de most még annyit se. fél 8-8 között reggelizik, tápszert 130 ml (ez a védőnőnk szerint kevés mert kb 180-200 ml kéne ennie) de ebből is csak felét eszi meg a másik felébe teszek egy kanál sinlacot és kiskanállal megetetem. 10 óra körül eszik gyümölcsöt amit nagyon szeret. Délben főzeléket 200 ml, 16 órakor 200 ml tejpépet , majd 20-21:30-igvacsora mert addigra sikerül megetetnem kb 160 ml tápszerrel. Sokfajta tápszert kipróbáltunk, jelenleg a Humana fitt 1-es banános tápszert ennénk ha megenné a Bius. Kiskanállal nagyon szeret enni, úgy a tápszert is megeszi, csak így elég macerás belekanalazni mert folyik minden hol. Nem tudom hogyan tudnám ezt megoldani, mert a tápszerre szüksége lenne a szervezetének. Mivel előtte se nagyon ette meg a tápszert, így 3,5 hónaposan kezdtünk kóstolgatni, ami az első pillanattól nagyon ízlett neki. 3 hónaposan kint volt az alsó két foga és mostanra az eggyik felső is kibújt, most jön a másik felső is. Egyfolytában mozog meg nem áll fél percre sem. Választ előre is köszönöm.

    Válasz: Szerintem ne erőltesd a tápszert, inkább amit nem eszik meg tápszerből, pótold tejpéppel, ha úgyis ennyire ügyesen tud és szeret kanalazni.

  • Juliee

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 7 hónapos. Nem tudom eldönteni, hogy jó-e amit adok neki, és hogy jó irányba haladok-e.
    Jelenleg 4X eszik egy nap, és 2 hete egy hang nélkül átalussza az éjszakát. 3 napja adok neki reggeli szopi előtt kölespépet almával, aztán délben főzelék (még hús nélkül), uzsira gyümölcs, és vacsira szoptatom. Úgy veszem észre, hogy egyre kevesebb a tejem, és őszintén össze teszem a kezem, ha 9 hós koráig bírom szoptatni.

    A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha már nem lesz tejem, akkor kell-e neki tápszert adnom, és ha igen meddig?

    A legnagyobb problémát az okozza, hogy volt egy pár hét, mikor 1-2 hónapos volt, amikor tápszert kapott, és nagy nehezen kiderítettük a doktornőnkkel, hogy valószínű, hogy tejfehérjeérzékeny. Mikor én is ittam tehéntejet vagy ettem valami tejterméket pörsenéses lett a bőre. Én is kiskoromban csalánkiütéses voltam a tejtől, de kinőttem. A lényeg, nem szívesen kísérleteznék egyenőre olyan fajta tápszerrel, ami gondot okozhat

    Válasz: Teljesen jó irányba haladtok. A tej mennyisége a szoptatások számának csökkenésével párhuzamosan csökken, de amíg még akár 1x is szoptatsz 2-3 naponta, addig van tejed, sőt még több heti kimaradás után is van tejed és visszahozható, tehát nem fog 9 hónapos korára elfogyni! Nem kell neki tápszert adnod akkor sem, ha elfogy, hiszen 8 hónapos kortól ehet tejtermékeket, ha már nem szoptatsz, ezekkel tökéletesen helyettesíthető a tápszer.

  • Erika

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Előző hozzászólásomat kiegészítve….ha elhagyom a szopikat, akkor hogyan tegyem? Mert szeret szopizni. Vagy talán célszerübb lenne megvárni míg ő nem kéri. De nagy étkü, és mi van akkor ha megszokja, hogy mindenből kap mindíg, és esetleg igy késöbb lesznek gondjaink? Tanácstalan vagyok. Várom válaszod.
    Erika

    Válasz: A szopit úgy lehet elhagyni, hogy a szopi előtt kell adni az ételt és utána adni a szopit. Ha már megeszik egy teljes adag főzeléket, akkor utána már nem kell neki szopit adni annál az alkalomnál. Minden információ erről benne van az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben, szerintem töltsd le, ha még nem tetted: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Erika

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Jelenleg 6 hónapos a kislányom. %,5 hónaposan megkezdtük a hozzátáplálást. Nagyon élevezi,szereti az első kanáltól kezdve. Étkezésink: 5.30 szopi, 9.00 gyümölcs,(1 alma és kiskanál darált keksz, vagy egy barack, negyed banánnal,) kb ekkora mennyiségek utánna szopi, majd 12.30 főzelék( 1 krumpli, negyed sárgarépa, vagy 1 krumpli, 2 kiskanál húspéppel és negyed céklával) kb ekkora mennyiség utánna szopi, aztán 16.30 kor szopi, 18kor tejpép 30-40g 80 ml vízzel, majd 19.30kor szopi. A kérdésem az lenne hogy nem sok-e ez egy kicsit. ?Rengeteget kakil, és minden kajcsi után napközben kicsi vissza is köszön. De élvezettel eszik, és utánna kicsit nyügi ha nem kap cicit, de ha igen akkor teljes a nyugalom. Igaz nagyon gyorsan is eszik gyümölcsöt,főzeléket,pépeket. Szinte remeg a következő falatért. Szerinted nem kéne már a délelötti, és délutáni szopikat elhagyni? Mindenképpen sokáig szeretném majd szoptatni. Nem feltétlenül célom a kiváltás, csak a pépeket már nem akarom elvenni tőle ,mert nagyon szereti? Váltsam ki a szopikat teljesen napközben? ÉS maradjon meg a szopi este, reggel, vagy menjen igy tovább?
    Köszönöm hogy megtisztelsz válaszoddal.
    Erika

    Válasz: 6 és fél hónaposan még nem kell elhagyni a szopikat. Általában az a szabály, hogy 2 hetente érdemes elhagyni egy szopit, akkor, amikor már egy teljes adagot megeszik az adott ételből. Először a déli szopit lehet elhagyni, aztán a délelőttit, végül a délutánit, majd a reggelit és végül az estit. Az esti elég sokáig meg szokott maradni, akár 1-másfél éves korig, ilyenkor elé be lehet iktatni még a vacsorát is.

  • Viki

    2010. február 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni 6 hónapos kislányom táplálásával kapcsolatban. Már elkezdtük a hozzátáplálást, de még csak délelőtt kap gyümit, meg délután kezdtük el a gabonás gyümit kóstolni, fürdéselőtt gabonapépet is kap, többi szopi.
    Igazából az étkezések gyakoriságával kapcsolatban vagyok bizonytalan. A hozzátáplálás megkezdése előtt 3 óránként szopizik, és most is próbálom ehhez tartani magam, de közben meg olvastam, h. a nagyobb babák m ár csak 4 óránként esznek.
    Hogyan érdemes beosztani?

    Nagyjából most így néz ki a napunk, ha pl. 7-kor kel:
    7-anyatej, 10-gyümi, 13-anyatej, 16-anyatej+gabonás-gyümi, 19-gabonapép, fürdés után lefekvés előtt anyatej.
    Éjszaka sajnos még általában 2x kel és szopival alszik vissza, tehát valamennyit eszik is.

    Köszönöm szépen!

    Válasz: Ez így teljesen jó most, mert 5x eszik.

  • anita

    2010. február 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsod szeretném kérni:
    Kisfiam 8,5 hónapos (mindenben előre van ül, mászik áll, butorok mellett lépeget, van 6 foga). 6 hónapos koráig csak szopizott. Jelenleg reggeli: cici(6,5 ó), tízórai: gyümölcs + kifli vagy kenyér darabkák(9,5 ó), ebéd (fél 1 kor): főzelék (egy héten 4 x kap húsit is), uzsi (3,5 kor): gyümölcs vagy tejpép, vacsora(6,5 kor): cici, és elalvás előt cici (8 körül). De mivel nem akar inni semmiből, így minden étkezés után megkínálom cicivel és Ő mindig kér, nem is kis menniységeket.. Kb. 1 hónapja elkezdett iszonyú mennyiségeket megenni (szerintem) . kb. 250-300 de van, hogy még több grammot is lenyom. Egyáltalán nem látszik rajta, hogy sokat eszik, de ezt elmondtam a gyerekorvosnak és védőnőnek akik azt tanácsolták mihamarabb váltsam ki a reggelit is és lassan a vacsorát is. Nem tudom, hogy kezdjem el a reggelit és akkor mit adjak neki tízórai, illetve a vacsoránál ugyanez a kérdés. Éjjel már nem szopizik, úgyhogy mindenképpen szeretnék még szoptatni is, de akkor mikor csak az étkezés után, olyan van? vagy alefekvés előtti marad csak meg, de az meg elég? Most kezdtük el a tejtermékeket. Nem tudom mit csináljak. Illetve a heti 4 husi elég vagy minden nap kell kapjon? Ha nem lesz semmi baja a tejterméktől akkor mehet neki egy joghurt egy étkezésre vagy az sok?

    Válasz: Nem kell kiváltani még a másik két étkezést feltétlenül. A reggelit valóban célszerű előbb, ilyenkor gabonapelyhet, sajtot, túrót, joghurtot, 9 hónapos kortól teljes kiőrlésű kiflit, kenyeret, adhatsz, tízóraira gyümölcsöt, kölesgolyót, joghurtot. Husit naponta kapjon, a vasutánpótlás miatt fontos. Az esti szopit 1 éves koráig nyugodtan megtarthatod, nem kell kiváltnia. Ha szereti, nyugodtan megehet egy teljes joghurtot egy étkezésre.

  • Zsuzsa4

    2010. február 12. péntek

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni. A kislányom a napokban múlt 6 hónapos és szeretném elkezdeni a „rendes” hozzátáplálást. Eddig csak a kóstoltatásig jutottunk, kapott már almát, őszibarackot, sütőtököt, sárgarépát, krumplit (ami nagyon nem tetszett neki). Emellett szopit és tápszert vegyesen kap. Összesen négyszer eszik egy nap (8.30, 12.30, 16.30 és 21.30 körül), illetve délelőtt két etetés között kapta eddig a kóstolókat. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tovább? A fél 1-es etetést próbáljam főzelékkel kiváltani? Rögtön próbáljak megetetni vele 200 ml körüli mennyiséget? (Ha jól tudom, akkor kb. ilyen mennyiséggel lehet kiváltani egy étkezést.) Gyümölcsöket mikor adjak neki? Délelőtt két etetés között? Vagy délután?

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Üdv.
    Zsuzsa

    Válasz: A fél1-es etetésnél adj szopi előtt főzeléket, ha nem eszik meg egy teljes adagot, utána adj szopit. Ha megeszik egy teljes adagot (200 gramm, kb. egy 2 decis pohárnyi mennyiség), akkor nem kell utána már a szopi. Gyümölcsöket egyelőre inkább tízóraira, hogy az új ízek ne okozzanak éjszaka hasfájást.

  • grimbulum

    2010. január 06. szerda

    Szia Ági,

    kisfiam december 30-án múlt 1 éves, most már lassan szeretném teljesen elhagyni a szoptatást, még reggel, este és éjjel szopizik. Nem igazán tudom, hogyan fogjak hozzá. Reggel már szopi helyett kínáltam tápszerrel (ízesítettel is), tejjel is, de egy kortynál többet nem fogad el. Eddig a reggelije szopi után 1 jogurt, kenyérrel is megkinálom minden reggel, de 1-2 harapás után nem kér többet (próbáltam nagyobb darabban, felkockázva, de sehogy sem ízlik). Az ebéddel, uzsonnával és vacsorával többnyire nincsen gond, ebédre és vacsorára 200-250 g-nyi főzeléket eszik. Mivel helyettesíthetem a szoptatást, ha nem fogadná el a tápot ill. a tejet?
    Válaszod előre is köszi.

    Válasz: Étkezésekkor innivalóval, vízzel, gyümölcslével helyettesítheted. Tápszerre, tejre nincs szükség, ha eszik tejtermékeket és húst is.

  • Lycoris

    2009. december 12. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos, az evéssel fura gondjaink vannak. Főleg pépes kajákat kap, az elején nagyon szerette, mostanában az a gondunk, hogy sokszor elutasítja, leginkább este. Délben, délután általában csak az első falattal kell megküzdenünk (azt se mindig): nem akarja, elfordul, szemét-arcát dörgöli, sír, de amint sikerül egy kis kaját a szájába juttatni, onnantól rendben van a dolog, szépen eszik. Este viszont ez nem megy, az első falat után sem eszik, bármennyire is éhes. Este szopik még, azt persze elfogadja, sőt, igen gyorsan megeszi a két mellből a tejet. Viszont úgy tűnik, ez nem elég neki már éjszakára, mert ha nem sikerül semmi szilárdat enni este, akkor kel éjjel és pótol (szopizik). Nincs valami ötleted, hogy miért csinálja ezt? Lehet, hogy mi rontottuk el, hogy kicsit erőltettük? Hogyan lehetne rávenni arra, hogy egyen este is rendes, tápláló kaját? Mindenkinek jobb lenne, ha egész éjjel aludna.
    Próbáltuk azt, hogy délután kevesebbet-kevésbé táplálót adni neki, hogy estére jó éhes legyen, de az se jött be, akkor is ritka az, hogy egyen este. Aztán mostanában kenyér, zöldség és gyümölcsfalatkákat adunk neki, amikor vacsorázunk, abból is többnyire nagyon kevés fogy, de azt láthatólag élvezi. Abból se hagyja, hogy a szájába tegyek, csak az jó, ha ő maga próbálkozhat.
    Előre is köszönöm a segítséget.
    Lycoris

    Válasz: Magad adtad meg a kérdésre a választ 🙂 Most már annyira izgága, hogy inkább maga enne. Ezért egyre inkább hagyni kell, hogy maga egyen darabos ételeket reggelire, vacsorára és csak a déli főzelék legyen kanalas, de ott is meg lehet próbálni, mi van, ha ő fogja meg a kanalat néha, vagy husidarabkákat a főzelék mellé, amiket maga csipegethet fel, akár azt is lehet, hogy először a csipegetőset kapja és utána a kanalasat.

  • HOrsi

    2009. november 30. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom most 6 hónapos , 1 hetes. Kiegyensúlyozott, egészséges, mosolygós baba. Én egyre kevésbé vagyok mosolygós. Születése óta minden egyes éjjel 3 óránként felébred szopizni. Próbáltam ringatni, vizet adni neki, magam mellé venni az ágyba stb, de egyszerűen éhes, csak a szopizás nyugtatja meg. 15-30 perc után elalszik, beteszem a kiságyába (ami a mi ágyunk mellett van közvetlenül). Napközben akár 4-6 órát is elvan evés nélkül, csak éjszaka kel fel percre pontosan 3 óránként.
    Mivel nappal én nem tudok aludni – egyszerűen nem megy akármilyen fáradt vagyok – az örökös éjszakázástól lassan kifogyok minden energiából.
    Van bármilyen megoldás vagy csak vegyem tudomásul az igényeit és tartsak ki, amíg elhagyja ezt a szokását? Nem vonnék meg tőle ételt, ha éhes. Ezen szokásán egyébként a napi kétszeri almaevés sem változtatott.
    Nagyon köszönöm.
    Egy kimerült kismama.

    Válasz: Az a helyzet, hogy teljesen normális, ha egy 6 hónapos baba éjjel 3 óránként éhes. Gyors az emésztése, ennyi. Az alma ezen nem segít, attól nem lakik jól, esetleg majd a táplálóbb ételek (krumpli, rizs stb.) majd hoznak változást, de erre nincs garancia.

    Lehet, hogy a fogzás is jelentkezik már nála. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

  • Kinga

    2009. október 31. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 hónapos, anyatejes baba és még nincs egy fogacskánk sem. 5 és fél hónapos korában kezdtük el a hozzátáplálást, de nem túl nagy sikerrel. Házilag készitek neki mindent friss alapanyagokból, de 5- 6 kiskanálnál többet semmiböl nem fogyaszt el. Mivel a délutánni etetéssel nem haladtunk, délelött is megprobáltam, de csak egy fél babapiskótát eszik meg maximum vagy eljátszodja az ételt és nem eszik semmit. Tanacstalan vagyok (a háziorvorvos szerint már 4 hónaposan kellett volna főzeleléket, gyümölcsöt enni).
    Üdvözettel
    Kinga

    Válasz: Nincs semmi gond a kislányoddal, egyelőre ennyi ételt eszik és mellette szopik, ez teljesen jó így. Nem kell erőltetni semmit. Megpróbálhatod elhagyni a délutáni szopizást, tehát szopi előtt adni neki az ételt és utána szoptatni, aztán már a szoptatást is elhagyni, mert hátha éhesen jobban eszik majd, de az sem gond, ha még nem hagytok ki egyetlen szoptatást sem, sehol nincs előírva, hogy „kötelező” lenne elhagyni még a szopikat

  • Polgár Petra

    2009. október 06. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 és fél hónapos. Kb 5 és fél hónapos korában kezdtem a hozzátáplálást. Mára már úgy néz ki az étkezésünk: reggeli anyatej, tízórai gyümölcs, ebéd anyatej és húsos főzelék, uzsonna főzelék hús nélkül, vacsi anyatej, de előtte kap Sinlac-ot (orvosi javaslatra) még éjjel is szoptatom, mert most fogzás miatt gyarkan ébred, és néha csak így tudom megnyugtatni. Észrevettem, hogy egyre kevesebb az anyatej. Ma reggel szinte egyáltalán nem akart szopni. Mindig is két mellből etettem. Ma az egyikből is csak ímmel-ámmal evett, de a másikból egyáltalán. Ekkor elkezdtem fejni, és a másik mellemből mindössze 40 ml-t tudtam fejni. Hozzáteszem, hogy egyáltalán nem tűnt éhesnek, nem sírt, nem volt semmi jele az éhségnek. Tízóraira viszont befalta a gyümölcsöt. Azt szeretném kérdezni, hogy O.K.-e ez így, hogy ennyire kevés az anyatej, és ez most annak a jele-e, hogy a reggeli anyatej helyett is mást kellene adnom, vagy csak a sok éjszakázástól/fáradságtól (4. hónapja folyamatosan jönnek a fogai (már 7 van neki)) egész egyszerűen elapadt a tejem. Köszömöm válaszod: Petra

    Válasz: Nem elapadt a tejed, mert akkor már egyáltalán nem lenne, hanem csökkent a mennyisége, ami természetes, ha már nem szopizik olyan gyakran a baba. Ráadásul fejni mindig kevesebbet tudsz, mint amennyit ő ki tud szopizni. Ha egyébként jókedvű, kiegyensúlyozott és jóllakott, akkor nem kell emiatt aggódni, ez a hozzátáplálás természetes velejárója.

  • Dorka

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos hatszor eszik egy nap, kizárólag anyatejes (6,9,12,3,6,9). Azért írom így mert a kis Drága első naptól átaludta az éjszakát , ennél csak ritkábban szopizott volna, ha hagyom és féltettem a tejtermelést. Természetesen, ha hamarabb megéhezik kap hamarabb cicit, de ilyen nem fordult még elő. 4 hónapos kora óta sokszor hisztizik a cicin. Van hogy 2 perc után megfeszíti magát és nem hajlandó enni. A reggeli és az esti evés nyugodt, de a többi csak akkor ha álmában etetem napközben.
    Normális hogy 2-3 percet eszik és el van vele 3 órát?
    Elkezdeném lassan a hozzátáplálást. Mivel 4 hónapos kora óta nem alussza át az éjszakát, sokszor 10-20 alkalommal is nyöszörög álmában, reggel 7-9ig bepótoljuk az alvást, ezért kérdezem, hogy a gyümölcsöt adhatom-e neki a 3 órás evés előtt (a védőnőnk ezt tanácsolta?
    Valamint a hozzátáplálás folyamata érdekelne, mert elég szűkszavú tanácsot kaptam. 2 hét gyümi délután, utána délben el lehet kezdeni a krumplit kóstóltatni és a többi zöldséget, ez pár hét alatt kiváltja a szopit. Ez két alkalom, és ezután mennyi idő múlva és melyik szopinál mit érdemes kóstoltatni? Az egész kiváltódást hogyan képzeljem el, egyszer csak nem kér a gyümi/főzelék után cicit?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Dorka

    Válasz: A hozzátáplálás kezdésével kapcsolatban mindent megtalálsz ebben az ingyenes könyvben: http://www.kismamablog.hu/konyvek
    Igen, ha szopi előtt adod az ételeket, akkor egyszercsak már nem fogja kérni utána a cicit, illetve ha már megeszik egy teljes adag ételt, akkor nem is kell megkínálnod a cicivel, hiszen már nem éhes.

  • Julcsi

    2009. augusztus 09. vasárnap

    Kedves Agi !

    5 és fél hónapos a kisfiam. Még anyatejes. Kb. két hete éreztem először, hogy nem elég a tej, evés után erőteljesen rágja a kezeit. Azóta kibujt két foga, továbbra is rágja a kezeit, nyálazik. Mielőtt megjelentek volna a fogai, sajnos arra fogtam, hogy nem lakott jól, tápszert nem akartam adni és lassan bevezettem néhány ételt: reszelt alma, kajszi barack – pépesitve, főtt sárgarépa, Danonino. Nagyon élvezi a „szilárd” ételeket, kivánja, ha esznek körülötte, két hét alatt megtanulta lenyelni a pépesitett ételeket. Most olvasom, hogy 6 hónapos kor előtt gyakorlatilag semmilyen szilárd ételt nem tud megemészteni és hosszú távon problémát okozhat az időnap előtti hozzátáplálás. Minden esetben megszoptatom és utána kanalazzuk be a kis adag kaját. Meggyőződésem, hogy éhes a szoptatás után.
    Tápszerhez határozottan nem fordulnék, mit tegyek most? Két hétig iktassam ki a szilárd ételeket és inkább szoptassak gyakrabban, vagy ha már elkezdtem, akkor kisebb adagokban folytassam a hozzatáplálást.
    Válaszodat előre is köszönöm,
    Julcsi

    Válasz: Ételallergia szempontból most már mindegy, nem tudod „visszacsinálni” a dolgokat, mert már kapott anyatejen kívül mást is, ezért folytasd a hozzátáplálást, ahogy elkezdtétek. A leírtak alapján időben kezdtétek el, mert már minden feltétel adott volt hozzá, azért nincsenek ezek a számok annyira szigorúan véve, többnyire 5-6 hónapos kor között el lehet kezdeni a hozzátáplálást minden további gond nélkül.

  • vikica

    2009. augusztus 09. vasárnap

    Kedves Ági!
    Aggódós elsőbabás szülő vagyok és kérnék segitséget tőled. Lánykám 5 hónapos, csak anyatejet kapott eddig. Pár hét múlva elkezdeném a hozzátáplálást, úgy látom a baba már érett hozzá: kapott dönthető etetőszéket, nagyon szeret benne csücsülni, ha mi eszünk, odatesszük igy az asztalhoz őt is, élvezi, figyel minket. A falatot már régóta kinézi a szánkból. Viszont én nem érzem magam felkészültnek… Bár minden friss, a kertben termő dolgot felapritottam, lefagyasztottam télire, nagyon készülök, de nem tudom még elképzelni, hogy hogyha tetszik neki az evés dolog, kéhetente kimaradjanak a szopik. Megijednék, hogy elfogy a tej, és ha mégis kéri, miből lesz újra? Egy kis megnyugtatás jólesne ebben a témában:) Valószinüleg úgy lesz, ahogy a baba diktálja, hiszen minden más is úgy történik a mi életünkben. A másik amit kérdeznék, hogy befolyásolja-e a hozzátáplálás elkezdését az, hogy akkortájt költöznénk haza a saját lakásunkba a kb. 2 nyári hónap nagymamázás után. Félek picit, hogy túlterhelnénk a manót a költözéssel meg az evéssel egyszerre. Bár elég alkalmazkodó, majd mindenhol jól érzi magát, éjszaka is szépen alszik, pedig már legalább 5 helyen (más-más város, lakás) hajotta álomra a kisbuksit. Talán inkább várjunk még, hogy hazaköltözzünk, megnyugodjunk és majd utána? Megköszönnék pár segitő sort!

    Válasz: Kicsit túlaggódod a dolgot (ami persze természetes, mert melyik anyuka nem :)) Ha úgy látod, megérett már rá, akkor nyugodtan elkezdheted almalével kínálgatni, előfordulhat, hogy akár 1 hónap is eltelhet, mire elhagyja az első szopit, vagy egyáltalán egy adagnyi mennyiséget eszik meg belőle.
    A költözés általában 7-8 hónapos korig kevésbé viseli meg őket, de minden baba más, van, amelyik érzékenyebb rá. Ez általában alvászavarban szokott jelentkezni: nappal nehezebben alszik el, éjjel gyakrabban kel, de szerintem nem zavarja meg, ha a hozzátáplálást is elkezditek és költöztök is, mert az első falatok még inkább csak játék az ő számára.

  • kovács gabriella

    2009. augusztus 07. péntek

    Olvastam,hogy irtad nem jo a tea.A fiacskám 5 honapos szopizunk és most keztünk el enni,nagyon görcsösek vagyunk,2 napja vizzet adtam és ugy vetem észre,hogy görcsöl töle,ugyhogy vissza álltam a teára.Miért nem mindegy,hogy tea vagy vizz?Gaboca

    Válasz: A víztől biztos, hogy nem görcsöl 🙂 ha ízesítetlen a tea, akkor adhatod, de ha instant babatea, vagy cukrozott tea, akkor ne add, mert a még ki nem nőtt fogakat is ronthatja!!! (és a szomjat sem oltja a cukros tea)

  • polgarkitty

    2009. július 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos lesz, jelenleg 6550 g. 4 hónapos kora óta kap tápszert, mert nem volt elég tejem. Jelenleg 5×170 ml a napi adagja, ebből 2×50 ml tej, a többi tápszer. Néhány hete kezdtük a gyümölcsök kóstolgatását, most már du. megeszik 120 g gyümölcsöt. Utána adjak még neki tápszert? (Elfogadni elfogadja, de az az érzésem, hogy cumisüvegből tápszerből bármennyit meg tudna inni.)

    Tízóraira és uzsonnára mennyi gyümölcs számít egy adagnak?

    A főzelék, az tulajdonképpen főtt zöldség, vagy azon kívül is van benne valami?

    Ha a hozzátáplálás mellett továbbra is meg kell innia 500 ml tejet/tápszert, azt hogyan és mikor adjam neki? Mondjuk reggelire és vacsoráa teljes adagot, a maradékot meg elosztva a tízórai és az uzsonna után?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdv.:
    Kitty

    Válasz: 1 adag gyümölcs az legalább 150 grammot jelent (de ha többet meg tud enni, akkor nyugodtan egyen)
    A főzelék az zöldség+főtt burgonyából áll (+főtt hús)
    A tejet általában reggel és este szoktuk adni, tehát reggelire és lefekvés előtt.

  • szkafi

    2009. július 26. vasárnap

    Kedves Ági!
    Megint kérdésem lenne hozzád kisfiam 10,5 hónapos szépen ezsi a főzeléket gyümölcsöket a déli szopit már elhaytuk reggel és este szopik …persze ha lenne mit ,mert szerintem már semmi tejem sincs úgy érzem …fejni nem tudok érzem ,hogy szivná de ma is tegnap is 3-4 szivás után abbahagyta és sirt ilyenkor tápszert kap .Kérdésem az lenne ilyenkor még van értelme a tejserkentésnek egyáltalán lehet még valamivel serkenteni …tudom a gyakori szoptatás …de nekünk már szépen beálltak az étkezések és nem hiszem,hogy napközben elfogadná.Mit tanácsolsz próbálkozzak még vagy ez már azt jelenti,hogy elválasztja magát?
    A másik problémám ha összetöröm neki az ételt 2-3 kanál után öklendezik és nem fogadja el csak ha turmixolom …hogyan vegyem rá a darabos ételekre mondjuk a kiflicsücsköt kenyérhéjat szépen elrágcsálja …de ha felkockázom vagy a szájába adom nem kell neki.Csőrős pohárból és sima pohárból se iszik ellöki ha kinálom.
    Nem vagyun egy kicsit lemaradva -e téren?
    Válaszodat előre is köszönöm
    Nagyon jó ez az oldal
    Móni

    Válasz: Ne aggódj, nem vagytok lemaradva. Tőled függ, akarsz-e még szoptatni. Ha már nem, akkor nem kell erőltetni, ha igen, akkor lehet tejserkentő teát inni most is, hátha segít, de nem biztos, hogy ezért nem kell neki a melled, lehet, hogy csak már nincs türelme a cicihez, amikor mást is lehet enni.

    Mivel néha megeszi a darabosat, ezért már képes rá. Ne kiflicsücsökkel kezdd. Először adj neki kölesgolyót, puffasztott gabonát, mert azt könnyű megenni és elolvad a szájában, ha nem tudja megrágni akkor is. Ha ez már megy, akkor próbáld meg a fagylalttölcsért vagy más ostyát, mert ezt is könnyű megenni, utána jöhet a kiflicsücsök.

    A poharat nem kell erőltetni, sok gyerek csak másfél-2 éves korában fogadja el. Napközben a csőrös poharat tedd jól látható helyre, ahol ő is eléri, hadd játsszon vele, hadd próbálkozzon. Ha szomjas, akkor is ebből igyon, a cumisüveg csak etetéskor kerüljön elő, így meg fog jönni a kedve hozzá.

  • Ibolya

    2009. július 24. péntek

    Kedves Ági!
    Még egy kérdésem lenne. Adhatok-e neki bolti joghurtokat, krémtúrókat, esetleg kis tejet?

    Válasz: 1 éves kor előtt tejet ne adj neki, utána is inkább csak a 3,6 vagy 2,8%-osat.
    Natúr joghurtot már adhatsz, otthon turmixolj hozzá gyümölcsöt (banán, málna, eper, barack pl) és kevés gyümölcscukrot (ízlés szerint), a többi bolti dolgot nem ajánlom, mert tele van adalékkal, ízjavítóval.

  • Ibolya

    2009. július 23. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni tőled. A lányom 11 hónapos múlt, szinte kizárólag bébipapikat szeret enni, mindeközben természetesen igény szerint szoptatok is (ez azonban már inkább estére szorul, napközben 2-3 alkalommal szopik csak).
    Próbálok mást is adni neki, a bébipapikba keverem a dolgokat. Kezdetben mindenféle kekszet, aztán magától elkezdett kenyérhéjat szopogatni, és a vízfogyasztása is megnőtt.
    Innen hogyan tovább?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Mivel már 11 hónapos, ezért lassan elkezdhet házikosztot is kapni. Nem kell nagy feneket keríteni a dologba, a saját ételeitekből vedd ki, amit már megehet és törd neki össze villával.

  • Erzsi

    2009. július 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    Végig olvastam a kismamablog hozzászólásait, de az én problémámra nem találtam megoldást. Nagyon kérlek segíts rajtam!
    A lányom 11 hónapos szopik és bébipapizik. Mindenkitől azt a „jó tanácsot” kapom, hogy szoktassam le a szopiról és a pürékről, adjak neki darabos ételeket. Rendben van – gondoltam én kis buta – megpróbálom, de a szopit fenntartom, amíg a baba igényli. Első próbálkozás az alma, majd krumpli, majd kenyér a pici kezébe, hogy szopogassa, rágcsálja …. stb, és az eredmény? Öklendezés, néha hányás. Már félek bármilyen darabos ételt adni neki. Ő is inkább csak játszik ezekkel az ételekkel, néha megízleli de nem rágja. Ez van, és nem tudok ellene tenni. Igaz, még nem próbáltam a sült krumplit (tényleg, rendesen olajban sült krumpliról beszélünk?) kölesgolyó…stb. A rizst helyből kihányta annyira ingerelte a nyelve tövét, hogy öklendezés lett a vége.
    Egyszóval nem tudom mit tegyek. A bébipapikat megeszi (ami nem darabos), vizet iszik szépen, és szopizik. Biztosan elrontottam valamit, mert ismerőseim mind azt mondják hogy már régen darabosat kellene ennie….
    Hogyan tehetem jóvá?

    Válasz: Felejtsd el, amit az ismerőseid mondanak. Adjál neki továbbra darabos ételeket is, idővel rá fog jönni, hogyan kell megenni őket.

  • Klári

    2009. július 07. kedd

    Kedves Ági!
    Nagyon nehéz helyzetben vagyok. A picurom 11 hónapos lesz nemsokára. Mai napig szoptatom, most már napközben annyira sűrűn nem, inkább este többször. A főétkezések pürék, főzelékek. Az édesanyám – akitől a legtöbb segítséget várnám, és aki ezidáig nem volt a segítségemre a gyermekem születése óta – közölte velem nem etetem a gyereket megfelelően, nem változatos az unokája étrendje. Adjak neki dinnyét, barackot…stb. Ezeket adom is neki – kivéve a dinnyét – bébipapi formájában, amik húsosak is. Most már szinte állandóan ezt hajtja mindannyiszor felkeres minket. Ettől teljesen kikészülök, mert nem akarok vele veszekedni, és lenyelem a mondandómat. Csak sajnos a párom és a babánk issza meg ennek a levét, mert türelmetlen vagyok velük. Az anyám úgy viselkedik, mintha a gyerek az övé lenne, és én meg a párom semmit sem tudnák a gyereknevelésről. Azt érezteti velünk hogy feleslegesek vagyunk, és semmit sem csinálunk jól. Ebbe a párom is kikészül.

    Az anyám nagyon akaratos, mi pedig nem akarunk folyton veszekedni vele… mit tehetek? Tényleg nem elég változatos az étrendje ? (Alma, banán, sütőtök, paradicsomos burgonya hallal vagy csirkehússal…stb)
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Szerintem nincs okod aggodalomra, elég változatos az étrendje, de persze 11 hónaposan már beleférnek más ételek is, a dinnyét, barackot pedig tényleg jobb, ha nem bébipapi formájában kapja, hanem most amikor tényleg friss és ízletes, kis kockákra vágva is. Ezekben sokkal több a vitamin, mint a dobozos ételekben. Vegyél egy nagy levegőt és amikor az anyukád rákezdi, akkor zárd be a füled. De tényleg: gondolj valami másra, kezdj el verset mondani magadban vagy dúdolni, közben pedig csinálj úgy, mint aki nagyon figyel, bólogass 😉 Nem kell vitatkoznod vele, csináld, ami szerinted jó és kész 🙂

  • Herdáné Andi

    2009. július 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 3 hónapos volt /03.24-én szül./mostmár nagyon kevés az anyatejem és mivel nagysúlyú /7300gramm bár el kell mondanom 5350grammal született/ el is kezdtük a hozzátáplálást.Ugy néz ki hogy a 3. tápszert talán elfogadja.A doktornő javasolta hogy kezdjük el a főzelékeket is.Van már egy 7 éves kisfiam de őt 5 hónapos koráig csak szoptattam.Igy nálla nem voltam ilyen tanácstalan.Abban szeretném kérni a tanácsod,hogy valóban kezdjem-e a szilárd ételek bevezetését vagy várjam meg míg betölti a 4 hónapos kort.Segitséged előre is köszönöm!

    Válasz: A baba 6 hónapos kora előtt nem tudja megemészteni a szilárd ételeket, mert nincsenek meg az emésztőrendszerében az ehhez szükséges enzimek, ezért anyatej hiányában csak tápszert kaphat. Hiába is adsz neki mást, mert az étel többsége emésztetlenül fog kijönni a babából és túlterheled ezzel az emésztőrendszerét is, ami néhány év múlva ételallergia, bőrbetegségek vagy akár asztma formájában is jelentkezhet.

  • Sz

    2009. június 15. hétfő

    Kedves Ági!
    Nagyon el vagyok keseredve, mert a babám 6,5 hónapos korától gyakorlatilag nem hízik semmit (amit egyik héten „összeszedünk”, azt a következő héten le is adja). Most már lassan 9 és fél hónapos a Manó… Öt és fél hónapos koráig anyatejet kapott, ezután kezdtük meg a hozzátáplálást. Addig havonta 5-600 grammokat hízott. Cicit most is kérne, de nincs már szinte semmi. Lemértem, 20-30 ml. Próbáltam gyakrabban szoptatni, de a tejem így sem lett több, a gyümölcsből-zöldségből pedig nem fogyott nagyobb mennyiség. Tápszert 5 napja fogad el. Voltunk egy 24 órás gasztroenterológiai megfigyelésen, ahol azt mondták: a baba egészséges, de keveset eszik. Ezt mondjuk eddig is tudtam 🙁 7400 gramm a súlya. A főorvosnő azt mondta, hogy mivel állandóan a cicire vár, ezért nem eszik eleget, szóval válasszam el a kicsit, és majd elkezd hízni. Emellett ragaszkodjak a 4 óránkénti szoptatáshoz, akkor is, ha csak 40-et evett előző etetéskor, illetve etessek 5ször (eddig akkor etettem, amikor láttam rajta a hajlandóságot, illetve a napi ritmusához /alvások/ alakítottam, naponta 6szor). Nagyon várom a véleményedet, mindent megtennék, hogy hízzon egy kicsit a babám. Még egy adat: most kb 650-700-at eszünk egy nap.
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Az a helyzet, hogy hiába eteted többet, ebben a korban már ez nem számít, mert amit megeszik, azt le is mozogja. (A nagyobbik fiam 6-12 hónapos kora között 1 kilót hízott, a kisebbik 2-t, de ő jóval kisebb baba volt.)
    Nem értek egyet az orvossal. Szerintem akkor egyen a gyerek, ha éhes, illetve a napirendjéhez, alvásához kell igazítani az étkezéseket. Ebben a korban már gyakorlatilag úgy ehet, mint egy egészséges felnőtt, tehát napi 5x (illetve éjjel 1-2x, ha igényli). Fontos a rendszeresség, tehát mindig ugyanabban az időpontban kapjon enni (ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mindig pont déli 12-kor legyen az ebéd, de a napirendi pontok sorrendje mindig ugyanaz legyen, általában ébredés után legyen evés, illetve ha már csak 2x alszik napközben, akkor kb. így nézhet ki a napirendje:
    reggeli
    kb. 2 óra múlva tízórai
    3-4 óra múlva alvás
    ébredés után ebéd
    délutáni alvás
    ébredés után uzsonna
    az esti lefekvés előtt vacsora

    Mivel volt kivizsgálás, ezért valószínű, hogy szervi baja nincs, tehát egész egyszerűen csak arról van szó, hogy most fogzik, illetve jobban érdeklik a világ dolgai, azért nem eszik olyan sokat. Segíthet, ha hagyod hogy maga egyen, mert lehet, hogy csak türelmetlen, ezért nem eszik eleget, de ha maga ehetne, akkor azt jobban élvezné.

  • Petra

    2009. június 12. péntek

    Kedves Ági!

    Mint mindig, most is hozzád fordulok bizonytalanságomban.
    Lassan nyolc hónapos lesz a kisfiam, már három szoptatást (ebéd, uzsonna, vacsora) kiváltottunk főzelékkel/gyümölccsel, azonban a napokban azon kaptam magam, hogy alig van tejem. Az étkezések után nem fogadja el a cicit, és hiába próbálom ezek közt félidőben szoptatni, úgy tesz, mint akinek rengeteg dolga van: két szippantás után eltol magától, és uzsgyi vissza játszani. Ezzel nem is volna gond, de úgy érzem, hogy már akkor sincs elegendő tejem, mikor elfogadná (természetesen leginkább éjszaka :)).
    Arra volnék kíváncsi, hogy ennyi idős korban szükség van-e még tápszerre anyatej hiányában vagy elegendő ha „rendes” ételt kap, ill. vizet iszik? Szeretném szoptatni amíg csak tudom, de azt hiszem, hogy ha így folytatjuk, hamarosan nem lesz miből.
    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mostanság nem hízik valami jól (most 7.400 g körül van, előfordult, hogy 1-2 hétig stagnált a súlya, és nem hozta be a „lemaradást”), amiből arra gondolok, hogy valami még sincs rendben…
    Hálásan köszönöm, ha írsz pár sort, és ismét kihúzol a bajból 🙂

    Válasz: Nem kell tápszer. Szopizzon, amikor szeretne, és kapja a normál főzelékeket, tejtermékeket és inni vizet, tejre, tápszerre nincs szükség. Attól, hogy te úgy érzed nincs elég tejed, még van, hidd el 😉 6 hónapos kor után már nem híznak a babák jól, akár hetekre is leállhat a hízás, mert lemozogják, amit megesznek.

  • Zsuzsa

    2009. május 30. szombat

    Kedves Ági!
    9 hónapos kisfiam 76 cm, és 8,35 kg (50 cm-rel, és 3550 grammal született). Már lassan fel fogunk állni, és rengeteget mozog, négykézláb bejárja napjában többször is a lakást. Szoptatom amikor kéri (főleg este, éjszaka, hajnalban, és reggel, valamint 2-3-szor napközben is) és napi 3-szor bébipapizunk, (1 teljes üveget) ami mellé vizet iszik 3-4 kortyot.

    A gondom az, hogy a környezetemben , családomban nem nézik jó szemmel hogy szoptatok, és főleg, hogy napközben szoptatok. Hiába sorolom a jótékony hatásokat …stb nem használ. A nagymamák nem szoptattak ennyi ideig, és nem értik én miért teszem. Erőltetik a szilárdabb , darabos étel bevezetését, és hogy adjak neki ilyen olyan leveseket turmixolva … stb. Nem értik, hogy a baba még csak a pépes ételeket részesíti előnyben. Próbáltam darabosat adni neki, de öklendezés lett a vége, inkább csak rágcsálta, de nem nyelte le.
    Mit tehetek?

    Válasz: Ne tegyél semmit. Nem kell másoknak megfelelned, csak a kisfiadnak 🙂 Pontosan annyit és úgy eszik, ami az életkorának megfelelő. Darabosként adjál neki kölesgolyót, bio bulátát, sült krumplit, ezeket egyedül is könnyen meg tudja enni, aztán majd eljön a többi ideje is.

    Segítségedet előre is köszönöm!

  • Horváth Péterné

    2009. május 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Olyan kérdésem lenne,hogy a kislányom 14 hónapos és nem akarja elfogadni a kakaót se este se reggel.Bár én már egy éves kora előtt adtam neki és akkor el is fogadta reggel is este is.Kb egy fél hónapja meg nem akarja meginni.Szerintem pedig este lefekvéskor azért szüksége lenne rá és reggel is tovább aludna ha meginná a kakaóját.Azt nem tudom hogy megpróbáljam e neki azt a tejitalt vagy ne erőltessem ezt a dolgot.Vagy mi tévő legyek,mert nem tudom mi lenne a jó,mert a nővérénél ilyen gond nem volt ő a mai napig megissza a kakaót.Különben az étvágyával semmi gond,mert nagyon jól evő gyerek,mert mindent megeszik és nem is eszik keveset,sőt én már arra is gondoltam hogy mivel elég sokat eszik ezért estére már nem tudja meginni a kakaót,mert annyira jól van lakva,de éjjel meg talán jobban aludna ha este meginná a kakaóját,bár én ehhez nem értek.
    Az az igazság hogy éjjel is annyiszor felébred és nem tudom hogy mi tévő legyek vele,mert már annyi mindent kipróbáltam,de mellém nem akarom venni,mert azt nem akarom hogy megszokja hogy velünk alszik.

    Köszönöm a segítséged!

    Válasz: Ne csodálkozz rajta, hogy nem alszik, ha este kakaót iszik, ami koffeint tartalmaz…
    Nem kell kakaót innia, ha nem kéri, kakaóra nincs szükség egy egészséges gyerek fejlődéséhez. Ha a tejet elfogadja, az jó, de kaphatja reggelire vagy uzsonnára is, nem kell feltétlenül este innia. Ha nem fogadja el a tejet, a tejtermékek is tökéletesen megfelelnek helyette (sajt, tejfel, joghurt stb.)

    Ebben a korban jönnek a hátsó őrlőfogak, ha nyálzik, a kezét (játékait) rágja, és/vagy duzzadt hátul az ínye, adjál neki éjjelre egy kiskanál Nurofent a fogzási fájdalmakra.
    Az együttalvás is jó lehet, altasd el a saját ágyában, ha ébred, akkor tedd át a ti ágyatokba, így megmarad az önálló ágyban való elalvás képessége, és amikor már nem fog megébredni, akkor marad az ágyában nem megy át közétek, tehát nem szokik át teljesen az ágyatokba.

  • Szilvia

    2009. május 27. szerda

    Kedves Ági!
    A minap jöttem rá,hogy egyfolytában azon rágom magam,hogy mikor is adjam az uzsit a 6 és fél hónapos fiamnak?Órához kössem,vagy a szoptatást számoljam?-vagy hogy?
    Mert vannak napok amikor egymás 14 órakkor van az uzsi,majd valami kizökkenti és áttolódik akár 1-2 órával is…Ekkor mit csináljak?

    Válasz: Ne az órát nézd, hanem az időközöket, kb. 3-4 óra teljen el két evés között.

  • szkafi

    2009. május 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos 6 hónapos kora óta kezdtük a hozzátáplálást ….elég szépen eszik elfogadja az új izeket ,viszont a tejem egyre kevesebb hiába iszom a szopis teát reggel délben este és olyan este 6-7 körül szopizik meg persze éjszaka is néha …de nagyon keveseket ….reggel és este tápszerrel kell pótolnom …kérdésem az lenne ilyenkor reggelire már lehetne neki mást is adni vagy maradjon a szopi meg a tápszer …szükséges a tápszer?Mondjuk szerintem nincs meg a napi 500ml tejből és tápszerből ez baj?Főzelékböl is csak 120-130.t eszik gyümölcsből 100-t ,ja és délben először szopi utánna a főzelék ezt igy jól csinálom vagy változtassak valamit ,hogy többet egyen?Jelenleg 8 hónapos 7600gr és 69 cm nem kevés ez ilyen idős korban?
    Válaszodat előre is köszi
    Üdvözlettel.Móni

    Válasz: A súlya teljesen jó. A hozzátáplálás mellett mindenkinek kevesebb lesz a teje, de nem is kell erőltetni, teát inni stb. már ebben a korban, hiszen ha éhes, akkor kaphat mást is, mint tejet. Nem gond, ha nem iszik papírforma szerint tejet, ha kap tejtermékeket (pl., sajtot) az is elég.

  • PÁgi

    2009. május 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, már csak reggel és este szopik, pótlással elég csak a tejem.

    A hozzátáplálás során minden rendben ment/megy, csak a folyadékfogyasztása miatt aggódom.
    Eleinte egy az egyben természetes ösztöneire gondoltam bízni a vízivást (semmi más folyadékot nem akartam neki adni, se teát, se gyümölcslevet).
    Először a tízórai gyümölcs utáni szoptatást hagytuk el bő 3hét alatt, vizet azóta sem fogad el gyümölcs után, ami valahol érthető, hisz a gyümölcsnek magának is magas a víztartalma.
    Majd amikor az ebédre kapott főzelék után is elmaradt a szopi, akkor már csodálkoztam, h azután sem kér vizet. Próbáltam ízesítetlen csipketeát, hatalmas fintorok követték, egyáltalán nem kérte.
    Addig „bírtam”, amíg párszor már bogyósat kakilt eléggé erőlködve, s ekkor orvosi-védőnői tanácsra – önmagam győzködése után – limonádét kínáltam neki, 4-5 g cukorral és pár csepp friss citromlével decinként. Ebből általában simán megiszik 100 ml-t bármely evés után, bár gondolom az édes íz miatt, mert azóta akárhányszor akármikor próbálkoztam újra vízzel, nem kéri, illetve nagyob ritkán 10-20 ml lecsúszik. Kapott vízzel fele-fele arányban hígított almalevet is, azt legtöbbször elfogadta.
    Néhányszor még mostanság is kakil bogyósat, próbálom ételfajtához kötni, eddig nem sok sikerrel.
    Tartok attól, h a nagy kánikulában mi lesz, ha ennyire nem kéri a vizet, m étkezések között nem kínálom cukros folyadékkal, s az étkezés utánit is próbálom egyre kevesebb cukorral készíteni, hátha a fokozatosság elfedi az édesség csökkenését…
    Másik gyermekorvos azt javasolta, h adjak több gyümölcsöt folyadékpótlás végett, de nem nagyon tudom hova beilleszteni, m rendes adagokat eszik, főzelék rovására nem akarom adni, 5nél több evés pedig igen nehézkesen férne bele a napunkba.

    Súlya majdnem 10kg, de még a napi 1 litert is alig érjük el: tej és a tápszer kb. 500ml, a limonédé/gyümölcslé kb. 250 ml, plusz az ételek víztartalma.

    Mit csináljak szerinted? Nagyon elrontottam-e a limonádéadással a vízivás megszeretését?

    Köszönöm válaszod, üdv
    Ági

    Válasz: Ne aggódj a mennyiségek miatt, a baba még ösztönösen eleget iszik. Ha szomjas, akkor sokat, ha nem akkor kevesebbet. Ne adj neki cukros dolgokat, székrekedésre ízesítetlen kamillateát kell adni, abból fél deci is segíthet. Egyébként meg elsősorban vizet igyon, mert az csillapítja a szomját, a cukros limonádé tönkreteszi a fogait (már az íny alatt megbúvóakat is!!!)

  • ko.da

    2009. május 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Ismét hozzád fordulok tanácsért, mert kb. 1 hete kezdtük meg a hozzátáplálást a kislányommal. Az első napokban nagyon szépen evett, de egyszer csak elkezdte kifelé tolni a száján az ételt. Ez már kb. 3 napja van így, ugyan nem erőltetem, de mindennap megpróbálom. Bébiételt adok neki (Hipp), lehet, hogy ez a baj? Ha egy szelet almát adok, hogy szopogassa azt nagyon szereti, de már pépesen nem fogadja el, hanem mindig szopizni akar, amivel nem is lenne gond, de úgy vettem észre, hogy egyre kevesebb tejem van. Ugyan is az első napokban, amikor még szívesen evett, a gyümölcspüré után megkínáltam egy kis tejjel, majd a többit kifejtem. Alig maradt valami benne. Azóta is 2-3 óránként szopizik, amit nem is bánok, de mit csináljak, hogy a gyümölcspépet és a főzeléket is elfogadja? Valamit elrontottam? Előre is köszönöm válaszod!

  • Seprenyiné Vásári Enikő

    2009. május 10. vasárnap

    Kedves Ági! Kislányom 11 hónapos lesz a napokban és egyre kevésbé szopik napközben ,ebből adódóan nagyon kevés a tejem.A reggeli és esti szopcsira alig termelődik,mit tegyek ha a tápszert nem fogadja el(nekem sem ízlik),de tehénejet még korainak tartom?

    Válasz: Ez teljesen természetes, adj neki több tejterméket. A tej még korai, és nem is szükséges, a joghurt, sajt, túró, tejfel viszont már adható és pótolja a tejet.

  • Vali

    2009. május 05. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon örültem a témának!
    Nagyfiam 8 hónapos múlt, és imádja az új ízeket. Nekem okoz fejtörést az, hogy nap, mint nap milyen finomságokat adjak neki, hogy változatosan ehessen.

    Ami probléma nálunk, az ivás. Méghozzá a víz és a tea, egyáltalán nem fogadja el. Mindenféle teával próbálkoztam, a régen bevált instant tea sem kell. Az ivóleveket szereti, most vízzel felhígítva adom neki.
    Mitől lehet ez?

    Válasz: A teát felejtsd el, nincs rá szükség, vízzel kínáld meg néha. Bízd a természetes ösztöneire, ha szomjas lesz majd iszik.

  • kata

    2009. május 05. kedd

    Kedves Ági!

    Olvastam az egyik válaszodban, hogy kb 1 l. vizet kéne egy 8 hós babának innia naponta.
    Az én fiam is napokon belül ennyi idős, de ő csak 150 ml vizet iszik, pedig mindig kínálom, itthon is és a levegőn is, étkezésnél is. Igaz cumisüvegből adom még. Ezen kívül reggel és este iszik 240 ml tápot. Szerinted hogy növeljem? Kell növelni a viz mennyiségét? Ilyenkor már nem szabad cumisüvegből itatni?
    Köszönöm előre is válaszod!

    Válasz: A babáknak átlagosan 150ml/kg/nap a folyadékigényük (pl. egy 8 kg-s baba 1 litert iszik/nap). De: ha állandóan kínálod, és ő mégsem kér többet, akkor valószínűleg nem szomjas. Folyadéktartalma nemcsak az italoknak, hanem az ételeknek is van, pl. a gyümölcsök-zöldségek is tartalmaznak folyadékot és ez is oltja a szomjat. Bízz az ösztöneiben, ha szomjas lesz, többet fog inni.

  • kata

    2009. május 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos lesz, 4 hótól hozzátáplálom, mert nálunk csak kevés anyatej volt. Amit eddig evett az a brokkoli, sárga ill fehérrépa, sütőtök, cukkini, persze kölessel v biorizzsel meg hússal dúsítva, fejlődésének arányában. Azt szeretném kérdezni, hogy most mi újat adhatnék neki? Kipróbátam ma a zellert répával, de nem jött be, vszinü a zeller íze nem tetszek Neki. Olvasom hogy adhatok még borsót, csicseriborsót, hetente 1szer spenótot, zhöldbabot. Ezekről mi a véleményed? Tudsz mást is ajánlani?
    (a burgonyát az ekcémája miatt nem adom, azért nem soroltam fel)
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Kata

    Válasz: Burgonya helyett sűríthetsz rizzsel is. Adhatod, amiket írtál, valamint lehet adni spárgát, barackot, kukoricát, meggyet, gesztenyét, almát, körtét, szőlőt, sütőtököt, szilvát, heti 1x csirkemájat. 8 hónapos kortól pedig jelentősen bővül az adható ételek köre, ezeket az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben találod meg: http://www.kismamablog.hu/babaszakacskonyv

  • Ildikó

    2009. május 04. hétfő

    Kedves Ági!
    A hozzátáplálásról szeretnék kérdezni méghozzá azt,hogy mi is 6 hó környékén keztük a hozzátáplálást most mult a nagylány 9 hós de a cicit csak nem akarja elhagyni,nállunk még soha nem volt a 3 hónap alatt olyan hogy ne kéne legalább 1-2-3 óránlént szoptatnom független az elfogyasztott ételtől.Mindíg igény szerint szoptattam most is ha eszik valami üveges kajcsit mondjuk egy üveggel vagy háromnegyed üveggel 1 óra mulva kéri a cicit így napjába még most is 5-8 szor szopizik legalább ha adok neki vizet akkor is.Sajnos hiába fejném le nem ismeri a cumis üveget így nem is tudja használi a vizet csőriből issza de nem tetemes mennyiséget.Szeretném kérdezni hogy tudnám egy kicsit ritkítani a szoptatást?Hogy én is ki tudjak egy kicsit mozdulni itthonról.Hogy csináljam hogy jó legyen?Köszike ha válaszolsz.

    Válasz: Ebben a korban az anyatej már egyre kevésbé a tápértéke miatt kell a babának, hanem inkább lelki szükséglet. Hiába fejnél, attól még ugyanúgy kérné, mert a testi közelség, a megnyugvás miatt van rá szüksége.
    Mivel már, mint írtad, szépen eszik minden mást, nyugodtan kimozdulhatsz otthonról így is, mert ebben a korban már tudja és elfogadja, hogy ha más van vele, az nem tud neki szopit adni. Valószínűleg, ha néha csinálnál ilyen programokat, az is elősegíteni, hogy ritkábban kérjen szopit akkor is, ha együtt vagytok.
    Mivel igény szerint szopizhat, ezért most már nehéz lesz váltanod, de megpróbálhatod, hogy valamiféle rendszert viszel a szoptatásokba, pl. csak elalváshoz és éjszaka kaphatja meg, napközben nem, de tudnod kell, hogy az első alkalmakkor nagy hiszti lesz belőle, ha nem adsz cicit, amikor ő kéri, mert most már megszokta, hogy amikor ő úgy gondolja, akkor megkapja. Ezen az első néhány nehéz alkalmon túl kell esnetek, utána már jobb lesz. Próbáld meg ilyenkor cici helyett valami mással megkínálni, pl. vízzel és kicsit megnyugtatni, megölelgetni, higgadtan elmagyarázni neki, hogy most nem kaphat cicit. Az a lényeg, hogy történjen ilyenkor valami más, ami mindig ugyanaz, amivel felválthatja a régi szokását, hogy cicizik. Fontos, hogy legyél kitartó ilyenkor, ha ugyanis a sírásra beadod a derekad, akkor azt tanítod meg neki, hogy elég egy kicsit sírni és anya máris megadja magát.

  • Szilvia

    2009. május 04. hétfő

    kedves Ági!

    Mint mindig most is találok dolgokat amire rájövök,hogy jól vagy esetleg nem a megfelelő módon csinálom!
    Egy gondom akadt amire nem találok választ.
    6 hónapos kisfiamnál elkezdtem a hozzátáplálást (amivel nincs is semmi gond),az az egy dolog aggaszt,hogy azóta nap mint nap szárazabb a bőre és nem akar folyadékot elfogadni!
    A kérdészem tehát,hogy ilyen helyzetben mit tehetnék?
    Előre is köszönöm a segitséged!

    Válasz: Először is próbáld meg kiskanálból megitatni, ha ez nem megy, és evés után nem akar már inni, akkor szoptasd meg, vagy kapjon tápszert és csak utána egyen. Két étkezés között is mindig legyen kéznél az itatópohár, vagy ha abból nem iszik, akkor kínáld meg két étkezés között is kiskanálból vízzel.

  • Petra

    2009. május 03. vasárnap

    Kedves Ági,
    ismét nagyon aktuális a témaválasztás, ugyanis pár hete kezdtük el a hozzátáplálást a hat hónapos kisfiamnál. Egyelőre csak gyümölcsöt kap délben, ill. Sinlac-ot este, de lassan azt hiszem, itt az ideje a főzelékeknek is.
    Napi 6-7 szopi megmaradt továbbra is, mégis aggódom néha, hogy nem szomjas-e. Ha időd engedi, írnál majd pár sort arról, hogy milyen folyadékigénye van a babáknak ebben az időszakban, és mivel javaslod – ha egyáltalán kell – az anyatejet még kiegészíteni (víz? gyümölcslé? tea? pohárból? cumisüvegből? hányszor? mikor? mennyit?)? Talán mást is aggaszt, hogy eleget iszik-e a babája – főleg most, hogy egyre melegszik az idő.
    Köszönöm a segítséged 🙂

    Válasz: Mindig azt javaslom, hogy vizet adjunk a babának. Étkezés után mindig kínáljuk meg és amennyit elfogad, annyit igyon. A mennyiség miatt nem kell aggódni, ha szomjas, inni fog annyit amennyire szüksége van. Ha meleg lesz, akkor sokat fog inni, majd meglátod 😉

    Az átlagos folyadékigény 150ml/kg/nap, tehát egy 8 kilós baba naponta közel 1 litert iszik, de ez csak egy átlagérték. Bízni kell a baba szomjúságában. Én mindig úgy csináltam, hogy játékidőben is a kezük ügyében volt az itatópohár és ihattak, amikor megszomjaztak, így nekem sem kellett folyton kínálgatnom őket, és ők sem nyaggattak folyton, hogy hozzak már inni.

Comment navigation