Meddig is szoptassunk?

Ez a kérdés általában úgy szokott felmerülni, hogy az anyuka megkapja azt a „jótanácsot”, hogy már nem kéne szoptatnia, mert „egy éves kor után nincs a tejben semmi”, meg „úgyis eszik a baba már mást is” és a tuti véleményt, hogy „túl anyás lesz, soha nem fog róla leszokni”. De vajon lehet-e a szoptatás „rossz szokás” a baba részéről és mi az az ideális időpont, amikor már nincs szüksége a babának anyatejre.

Meddig szoptassunk?

A válasz röviden: Addig, amíg az a babának is és nekünk is jó.

A válasz hosszan:

1. Amíg a baba számára táplálék az anyatej, nem igazán eszik mást, addig mindenképpen szoptassunk. 1 éves kor után lassan még a leganyatejfüggőbb babák is elkezdenek másból is rendesen mennyiségeket enni és a cici fokozatosan inkább lelki szükségletté válik.
Egyáltalán nem gond, ha még 3 évesen is szopizik néha a kisgyerek, el fogja hagyni. Maga a szopizásra való ösztön 6 éves korig megvan a gyerekekben. Az csupán kulturális kérdés, hogy nálunk a fejekben az 1 vagy a 2 éves korig való szoptatás él, mint etalon, ettől még nincs semmi baj a 2 éves koron túli szoptatással sem.

2. 1 éves koron túl is... Az anyatej nagyon értékes, az immunanyagok, amik a kicsit sok betegségtől megvédik és számos későbbi betegség kialakulásának a kockázatát csökkentik. Nincs olyan, hogy 1 éves kor után már „nincs az anyatejben semmi”.
Ha esetleg úgy alakult, hogy tápszerrel kell pótolnod, ameddig egy csepp anyatejed is van, szoptass vagy, ha a kicsi nem tud szopizni, fejd le és add oda a babának.

3. Az elválasztás egy folyamat. A kicsi egyre ritkábban kéri a cicit, míg végül egy napon már nem kéri többet. Közben lehetnek hullámzások is, amikor valamilyen érzelmi szükséglet miatt a kicsi megint többet kéri a cicit (pl. a járástanulás időszakában vagy betegség után), de aztán lassan megint csökken a szopik száma. Ritkán előfordul az is, hogy a baba egyik napról a másikra már nem kéri a cicit. Ilyenkor általában nem elválasztásról van szó, hanem valami más probléma van a háttérben (fogzás, torokfájás, szájpenész, megfázás, az anya menstruációja vagy terhessége miatt megváltozott a tej íze). Ha erre gyanakszunk, kezeljük a problémát (pl. fogzás esetén fogzáskönnyítő gélt kapjon a baba szopi előtt, megfázás esetén orrszívóval) és kínáljuk meg a babát újra anyatejjel. Olyan is előfordul, hogy 1-2 nap nehezebb szopizás után, vagy néhány nap kihagyás után a baba újra elfogadja az anyatejet.

4. Amikor már anyának sem jó… Lehet olyan helyzet, hogy már neked nem jó a szoptatás, pl. a kicsi foga, bármilyen testhelyzetben szoptatsz is, nyom, fájdalmat vagy sebet okoz. Vagy várandós vagy és érzékenyebb lett a mellbimbód. Nem vagy rossz anya, ha ilyenkor elkezded elválasztani.

5. Soha ne akkor kezd az elválasztást, amikor fogzik, beteg, más nagy változás is van az életében.

6. Ha szükséges elválasztanod, akkor fontos tudnod, hogy azt kedvesen, finoman lehet megtenni. Öleld magadhoz a kicsit, mondd el neki, hogy mostantól nincs tejecske, de bármikor hozzád bújhat.
Ha az elalváshoz kell a cici, ott is ugyanezt lehet tenni. Összebújni, mesét olvasni vagy fejből mesélni, dédelgetni, de következetesen nem adni a cicit.
Vedd úgy, hogy az elválasztás időszaka átmeneti időszak, ami alatt a kicsi több dédelgetést igényel, több összebújást, mert ez táplálja a biztonságérzetét. Ahogy megszokja az új helyzetet, az odabújás-igénye is csökkenni fog majd.

7. Minél inkább erőlteted, annál inkább fog ragaszkodni hozzá. Ha néha szigorúan nem adod, aztán engedsz a sírásnak és mégis megkapja, ha nem kap cicit és hagyod hisztizni, aztán mégis megszánod, ha te magad se vagy biztos benne, hogy tényleg el kéne-e választani, az a kicsire is kihatással lesz: csökken a biztonságérzete, ezért még a szokottnál is jobban fog ragaszkodni hozzád, kiköveteli magának a cicit minden egyes alkalommal, nem engedi el szopi végén, nehogy örökre elvedd tőle, nyűgös lesz és folyton a nyomodban jár, nehogy elveszítsen.

Szóval valójában az elválasztásért nem kell semmit tenned, magától is bekövetkezik, amikor mindketten felkészültetek rá.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

34 Comments

  • Meli

    2015. november 20. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam decemberbe lesz 2 éves még mindig szopizik. Viszont van egy olyan problémám, hogy november 12én megjött a menzeszem(gyengébb mint szokott lenni inkább barnás) mikor elmúlt csináltam teszteket mind pozitív lett. A szoptatásnak köze lehet a vérzéshez? Az orvos nem mondott semmi érdemlegeset és hasi uhn nem látott semmit.

    • Gabi

      2015. november 25. szerda

      A szoptatás ellenére is lehet rendszeres a ciklus. Ha a szülés után már pontosan jött meg, nem volt jellemző az enyhe, barnás vérzés, akkor ez terhesség miatt is lehetséges. A pozitív tesztek is erre utalnak, pozitív teszt pedig ritkán téved. Viszont az uh-n már kellett volna látnia valamit az orvosnak, ha mást nem, petezsákot, megnagyobbodott méhet.

  • Gyöngyi

    2015. november 10. kedd

    Kedves Ági!
    A következő problémával fordulok Hozzád, és a tanácsodat kérném. A 2 éves kislányom annyira pajkos, hogy az asztalon lévő ételeket, italokat, ha már nem kér belőle, kiborítja. Egy pillanatra nem áll meg. Sokszor kiborít ez miatt.

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Ha már nem kéri az ételt, nem eszik, vedd el előle. Ha mégis kiborítja, nincs semmi baj, kapjon rongyot, segítsen feltakarítani. Ez nem büntetés, csak a viselkedése következménye és meg kell tanulnia, hogy ha kiborít valamit, fel kell törölni (természetesen te is segíthetsz neki ebben és ha segített, nagyon dicsérd meg érte).

  • Sári Évi

    2015. november 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tegnap kaptam meg e-mailed az 1 éves koron túli szoptatás: áldás vagy átok? címmel. Mint 13honapja szoptató anyuka, tudom h az anyatej nem fogy csak úgy el.. akinek mégis az vagy nem kapott megfelelő segitséget vagy pedig feladta.. egyetlen titka van az egésznek, akarni. Nem itélem azt aki abbahagyja.. nagyon nehéz megküzdeni érte az biztos. Nekem az elmult egy év erről szolt.. nemcsak a mennyiségért de a minden kibújó fogacska előtti harapások ellen is sokat kellett harcolnom. Magammal is, hogy ne adjam fel, hogy pihenjek, ne diétázzak eleget igyak ha kell egész nap mellette feküdjek … nehéz lelkileg is és testileg is. Biztosan vannak olyan anyukák akik szerencsések és nem kell trükközniük. De a többség szerintem nem ilyen szerencsés.
    Köszönöm ezt a levelet, jol esett a vállon veregetés ☺ sajnos a környezetemben inkább csendes döbbenetet vagy „miért teszem ezt felesleges már” reakciókat kapok sajnos. Más anyukáktól is. De nekünk ez igy a jó. Aktiv cicista a lánykám. Főleg mióta elköltöztünk, megviselte. És két hétig 2percenként kérte, annyira h jol is lakott vele, nem akart enni.. de milyen jó h van ez a kis biztos pontja. Kis biztonságos kuckoja anya ölében, ami az uj helyen is ott van.. na pl ez is sokaknak kibirhatatlan. Nekem is nehéz volt szinte semmit nem tudtam csinálni de elmult.. megérte.. szóval köszönöm az elismerést, ezt a levelet most magamra vettem! További sikeres munkát! ♡♡♡♡

    • Vida Ágnes

      2015. november 06. péntek

      Örülök, hogy tetszett 🙂

  • barbara

    2015. szeptember 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    A lassan két éves kislányom egyelőre nem mutatja jelét, hogy elhagyná a szopit. Sőt, kifejezetten sokat cicizik mostanában.
    Már sokat olvasgattam az írásaidat erről és egy kissé bizonytalan vagyok, ugyanis elhatároztuk a férjemmel, hogy úgy kezdjük az elválasztást, hogy a délutáni altatást átveszi Apa (mivel cicin alszik el). Viszont nem tudom jó ötlet-e ebben az időszakban elkezdeni, amikor többet kéri és hogy ez összefüggésben van-e az újraközeledési krízissel, vagy egyszerűen csak érzi, hogy szeretném ha nem cicivel aludna el? Mert elkezdtem mindig egy picit hamarabb kivenni a szájából a cicit, mielőtt teljesen elaludna és volt, hogy bevált és elaludt úgy.

    Válaszodat nagyon köszönöm!

    Barbara

    • Anna

      2015. október 07. szerda

      Szia Barbara és Ági!

      Én is hasonló cipőben járok, mint Barbara. Kislányom 20 hónapos, és minimálisan jön még a tej szopizás közben. Imádom szoptatni, és cicin alszik el mindig. Próbálom közben vízzel itatni cumisüvegből, meg néha kéri is. Ez jó? Persze már nem egy embertől megkaptam, hogy még mindig szopizik? Pedig már olyan nagylány!… Ezt meghallgatom és kész.
      Nem árt, hogy cicin alszik el?
      Néha napközben is szeretne szopizni, akkor vízzel kínálom, játékkal, igyekszem elterelni a figyelmét.Ezt jól teszem?

      Köszönöm válaszod!
      Anna

  • Csilla

    2015. szeptember 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tanácsát, véleményét szeretném kérni az én kis „problémámra” (remélem jó helyre írok).
    Kislányom novemberben lesz 3 éves és még eléggé cicifüggő. Nekem ez igazán nem jelent gondot – másoktól persze kapok én is hideget, meleget -, viszont az utóbbi időben elég sokat voltam beteg (még a nagy melegekben is).
    Kérdésem az lenne, hogy hatással van e a cicizés az én egészségemre? Von-e el tőlem még ilyen kis kiszívott mennyiséggel is bármilyen fontos dolgot a „szoptatás”. (azért az idézőjel, mert ilyen korban ez már csak nyugicici, nem táplálás)

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 11. péntek

      A szoptatástól nem gyengül az immunrendszer, kivéve, ha az anya is súlyosan alultáplált, éhezik, tehát ez nem lehet gond.

  • Moncsi

    2015. szeptember 08. kedd

    Kedves Agi ! Szeretnem megkoszonni az eddigi segitseged. De van most megint egy kis bizonytalansag! 5 en toltotte a kisfiam a 4 honapot. Napkozben nagyon nyugos , szinte csak karban van el , nyaladzik eszi a kezeit , jatekait, buborekot fuj ,ejszaka 22:00 ora korul van az eves altatas egy ora mulva sirva megebred aztan visszaaltatom ringatva majd felebred sirva 4-5 orakkor?! Ilyenkor megetetem sajnos tapszeres baba. Es nagy nehezen visszaalszik. A Kerdesem az hogy ez a fogzastol lehet? Jo hogy ejszaka megetettem? Eves kozben is nyog, es kevesebbet is eszik.Es egyebkent mindig reggel 8 ig vegig aludta az ejszakat. Ha a fogzastol van mit javasolsz ra. Most elkezdtuk hasznalni dentinox gelt , nem javitott igazabol semmit!

  • Varga Mónika

    2015. augusztus 26. szerda

    Kedves Ági!

    Tanácstalan vagyon van egy majdnem 3 éves kislányom (decemberben lesz 3 éves) Bölcsődébe járunk és hát elkezdték a szobatisztaságot az én bánatomra sajnos azóta van úgy hogy 1 hétig sem kakil illetve azt mondogatja hogy anya nem akarok kakilni, visszatartom de közbe sírva üldögél gondolom görcsöl a pocakja. Sajnos mást nem tudtam kitalálni ilyen szoktam neki 2 csepp guttalax cseppet adni éjszakára és az meghozza a hatást. Igen tudom mindenki az mondja hogy etessem rostosan és megteszem de a bölcsődébe majdnem minden nap van banán. Olyan sok fórumot elolvastam már. Most arra jutottam, hogy elviszem gyermek pszichológushoz. Nem tudom hogy lenne e még ezen kívül ötleted vagy valami észrevételed. Hogy őszinte legyek én nem erőltetem a szobatisztaságot, néha mondja, hogy vegyük le a pelust, akkor levesszük rá ülünk a bilire, vagy a wc-re de nem erőltetem.

    Válaszod előre is köszönöm

    Móni

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Ha kakilás bizalmi kérdés. Ő most még nem teljesen érett a szobatisztaságra, de nagyon szeretne megfelelni, ezért visszatartja, nem meri elengedni. Otthonra adj rá nyugodtan pelust még és ne is említsd neki a témát egyelőre, amíg magától nem mondja. Ezenkívül segít a kakilással kapcsolatos félelmek feldolgozásában, ha rendszeresen gyurmázhat.

  • Heni

    2015. augusztus 25. kedd

    Kedves Ági!

    Egy kis segítségért fordulok Önhöz…
    A kisfiam 2 éves és 4 hónapos.
    Olyan hisztiket produkál, hogy ha valamire amit szeretne nemet mondunk, illetve valamit nem adunk neki oda pl. mobil vagy pénztárca (itt megjegyezném, hogy megmutattuk neki, hogy mi micsoda, tudja mire használjuk, és hogy miért nem szabad odaadnunk neki) akkor elkezd dobálózni ami a kezébe kerül és utána vagy közben rádől az ágyra és üti a fejét bele és sír (illetve hisztizik, mert könnyek nincsenek a szemében).
    Próbáltam többször különféle dolgokkal megnyuktatni, (pl. ölbe vszem, megölelgetem, elmagyarázom mit miért nem szabad, elterelni más valamivel, hogy mással is tud játszani stb.) sokszor inkább rosszabb lett, mint használt volna.
    Ez mostanra sokkal sűrűbben előjön, ha bármire nemet mondunk, akkor ezt produkálja!
    Ezért hát tanácstalan vagyok, hogy mit csinálok rosszul vagy hogyan szoktassam le erről?
    Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Heni

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Ez a fajta hiszti, amikor a kicsi semmire nem reagál, teljesen magán kívül van, az ún. distressz hiszti. Ilyenkor azt teheted, hogy ott vagy vele, nyugtatod, de nem beszélsz sokat, mélyeket lélegzel, ha hagyja, át is öleled. Ezzel, hogy te higgadsz marad, megmutatod neki, hogyan kell megnyugodni és idővel elkezd magától is megnyugodni majd.

  • Moncsi

    2015. augusztus 23. vasárnap

    Szia tovabbi kerdeseim lennenek! Mert van az hogy reggel a masodik etetes itan nyugosebb a baba kb olyan 11-12 ora korul. Es este furdetes utan ami nalunk 19-20 ora korul van es utana eszik es csak kezben van el szinte es nyugos nagyon az utolso etetes 22-23 orakkor van aztan ringatassal alszik el altalaba reggelig 8 ig! Nem nagyon szeret hanyatt fekudni mert keservesen sirdogal csak egy darabig van el, ezert a babakocsit se birja. Regebben magatol eltudott aludni sok jatszas utan de mostanaba csak ringatva kezben hogyan tudnam visszaszoktatni hogy magatol aludjon el? 3,5 hos baba. Koszonom szepen a valaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Valószínűleg ilyenkorra elfárad, de mivel már tudja, hogy jön a hosszú esti alvás, nem akar elaludni. Ezt kinövi majd, addig segíthet, ha ilyenkor ott vagy vele, játszotok, testközelben van.
      A babakocsiban, ha teljesen vízszintes az alja, feküdhet ám hason is, nagyon jókat szoktak aludni így.

      A nappali altatásnál segíthet, ha besötétítesz, alaposan kiszellőzteted a szobáját, aztán egy kicsit dédelgeted és félálomban teszed le aludni. Ha felriad,sír, ne vedd ki, csak simogasd, amíg el nem alszik.

  • Moncsi

    2015. augusztus 22. szombat

    http://www.kismamablog.hu/tag/baba-al

    Szia! Elso gyermekes anyuka vagyok . Most 3,5 honapos a dragank. Es par napja ejjel fel kell es nagyon sir . Tapszeres a babank sajnos csak 2 honapig szopizott! Mindig mas idopontba kell fel ejszaka valamikor ringatas utan visszaalszik. Egybkent 22:00 kb – reggel 8 ig aludt! Hasfajos baba infacol segitett ezen a probleman! Mindig eszi a kezet cuppog, es nyaladzik! Kerdeseim hogy talan a fog jovetele miatt kell fel ejszaka? Ilyenkor adjak neki tapszert? Egyebkent a vizet nem nagyon fogadja el valamikor nem is iszik kezdetek kezdete ota probaltam mar teat is adni, de az sem issza! Sokat szokott bukni valamikor csak sima viz szinu feher kis darabokkal foleg ha fekve jatszik , etetes utan mennyi idonek kell eltelnie hogy mozogjon a baba de nemszeretnem hogy ha erolkodik kibukja a tapszert, foleg hason fordul elo! 3460 szuletett most mar 7 kg 130-150 ml tapszert eszik. Koszonom szepen . Varom valaszod.
    Az iPhone-omról küldvevas

    Az iPhone-omról küldve

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Valószínűleg növekedési ugrása van, ami azt jelenti, hogy pár napig gyakrabban kér enni. Ha éjszaka csak 2-3 alkalommal kel fel, akkor biztosan éhes és adj neki enni. Ha ennél gyakrabban kel, akkor a fogzás lehet a háttérben.

  • Niki

    2015. augusztus 21. péntek

    kedves Ági!8 hónapos elmúlt a kisfiam.fogzásunk is van de attól még semmi balja nem volt a gyereknek.Minden jó volt mielőtt megjöttünk a mamától kérdés az ,hogy normális e hogy a gyereknek minden pelusban a nap minden szakaszában széklete van?de normális a széklet nincs hasmenése.Felhívtam a védőnőnket ezzel a panasszal mert Balázsnak ilyen még nem volt és azt mondta a védőnő,hogy most normális utána a másik szava az volt vegyek normafloret majd másik szava az volt hogy jővő héten azért vigyem el az orvoshoz.anyukám meg ismerőseim is mondták hogy ez nem igazán jó.de most akkor mi van .Lehet hogy valami fertőzést összeszedett a gyerek?lehetséges lenne? mit tegyek nem tudom tanácstalan vagyok. :((( kisfiamnak ilyen nem volt régebben ha egyszer kétszer ha volt a pelusban egy nap széklet tán.most meg minden pelus tele van és azért féltem nagyon.kérem segítsen nekem mitévő legyek. előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Nyáron könnyen összeszedhet olyan kisebb fertőzést a kicsi, ami miatt van egy kis hasmenése. Ha egyébként jókedvű, jó étvágyú, eleget iszik, ennek nincs jelentősége. Ha lázas, nem eszik, nem iszik, akkor ügyelni kell rá, hogy folyadékhoz jusson (a legjobb kiskanállal adni 5-10 percenként egy kis vizet), és orvoshoz kell fordulni.

  • Évi

    2015. augusztus 16. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretnék segítséget kérni, ezt hol tudom megtenni?

    üdv:évi

  • Ága

    2015. augusztus 12. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 15 hónapos, több hónapja már csak naponta 1-2 alkalommal szopizott, az esetek többségében elalváshoz. (Kb. 8 hetes kora óta ki kellett egészíteni az anyatejet tápszerrel is. Mindent próbáltam megtenni, hogy 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon. Szélsőséges esetben 3-4 órát is cicin volt az első hetekben. Fejtem is sokszor. Aztán elkezdtük mérni, hogy mennyit eszik és akkor sajnos indokolttá vált a kiegészítés. 5 hónapos korától javasolták a hozzátáplálás elkezdését.)
    Kb. egy hónapja gyógyszert kell szednem.
    Körülbelül egy hete kimarad a napi komfort szopi.
    Az lenne a kérdésem, hogy ez milyen hatással van a kicsire? A kihagyás után folytathatom a szoptatást?
    Nagyon köszönöm a segítséget!

  • Júlia

    2015. augusztus 11. kedd

    Kedves Ági!

    Augusztus 13-án lesz hat hetes a kisfiam. A tejem jól megindult, a negyedik napra már nagyon jól folyt, spriccelt és azóta is szoptattam, szépen, igény szerint, azok szerint az alapelvek szerint, amit az oldaladon tanultam. Vitamindúsan étkezem, kísérletezem, szerencsére a pocakja egyáltalán nem fáj, tudok változatosan étkezni. Nagyon szépen hízott, 2700 grammal jöttünk haza és egy hónapos korára 3910 gramm lett. Jelenleg 4220 gramm.
    A problémám a következő: Egy hónapos korára, kb. két hete nagyon gyakran éhes lett napközben. Szoptattam szépen, igény szerint, ahogy kérte. Jól emészt, pisi mindig van, kaki is kétszer naponta a hízás mellett. Viszont a gyakori napközbeni szoptatás után az esti evésigényét nem tudom kielégíteni. Körülbelül másfél hete már nem elég neki az a 630-640 gramm anyatej, amit meg tudok termelni. Estére teljesen kiürülnek a melleim, ezt ő is jelzi, ha üres, elég agresszívan szívja és köpi ki őket végül. Mellszívóval ellenőrizni is tudom, hogy igaza van. Ezért esténként, amikor keservesen sír az üres cici miatt, kap egy kis pótlást. Pár napja minden nap el akarja érni a 750 grammot, csak azután alszik el, ha ez a mennyiség megvan. Viszont akkor szépen, nyugodtan 5-6 órát alszik, hajnalban kel először enni. Az orvos szerint ez túl nagy igény és nem kellene pótolni. De akkor sír, ha eszik, akkor jól van. Ezért biztos vagyok abban, hogy még éhes.
    Következetesen szoptatok a pótlás előtt is mindig mellre teszem. Mennyi idő kell ahhoz, hogy a stagnáló 630-640 grammos tejmennyiség emelkedjen? Laktoherbet iszom, igény esetén mindig mellre teszem, mit tehetek még?
    A húgom is így járt, négy hét után stagnált a tejmennyiség, három hónapos korra elapadt. Anya is így volt. Lehet ez genetika?
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 16. vasárnap

      Ez a 6 hetes növekedési ugrás. Pár napig óránként tedd mellre, de legalább az esti órákban szopiztasd akár fél óránként is két mellből, ettől megnő a tejmennyiség, jóllakik a baba és nem kell a pótlás sem.

      • Júlia

        2015. augusztus 24. hétfő

        Kedves Ági!

        Nagyon köszönöm a választ! Követtem a tanácsot, előtte is elég gyakran szoptattam, de most még gyakrabban, ahogy írtad. Az lett az eredménye, hogy kis lépésben növekedni kezdett a tejmennyiség. Most viszont kevesebbet eszik, van nap, amikor 580-600 grammot, máskor 690 gramm körül. Ez már mind anyatej, pótlást nem kellett mostanában adnunk. A súlya jelenleg 4800 gramm, szóval ha testsúlykilogrammonként 150 grammot kellene ennie (ha jól tudom), akkor ez most nem kevés hirtelen? A növekedési ugrás során már 700-750 grammokat evett egy nap.
        Köszönöm a segítséget még egyszer! Minden szépet kívánok! 🙂

  • Judo

    2015. augusztus 10. hétfő

    Szia Ági! Végsö elkeseredesemben irok Neked. Kisfiam korababa, 8hos lesz a heten,korrigaltan 6,5.ejétöl fogva nagyon rossz evö. Kapott tápot is,bár mindig volt tejem,csak sokszor nem volt hajlando szopizni.van 1-2jobb hét,amikor szépen eszik,aztán a többi,amikor csak kinlodunk. A ht is ilyen,egy hete pl üvölt,ha csak meglátja a kanalat,v ha cicire tenném feszit,ordit,ellök. Cumisüveg ugyszintén. Nagynehezen minimális mennyiségeket megeszik. Vizsgálták már sokan sokszor,semmi baja orvosilag. Van vmi ötleted hogy birjam rá az evésre? Szopira v kanalasra,mindegy már cdak egyen… van kiadványod ami ezzel foglalkozik? Köszi

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 16. vasárnap

      Valószínűleg a fogzás a gond. Próbáld meg evés előtt fogzáskönnyítő géllel bekenni az ínyét és pár perc múlva megetetni, valószínűleg sokkal könnyebben fog menni majd. És (tudom, ez nehéz), ne stresszelj az etetés miatt, mert ettől ő is feszültebb lesz majd és kevésbé akar enni.

  • Nádasdi-Tóth Emese

    2015. augusztus 05. szerda

    Kedves Àgi!

    A kislányom 6 hetes csak anya tejet kap eddig szépen szopizott. Három óránként eszik. 1-2 hete viszont szopizik egy kicsit aztan tekereg sír a cicin ilyenkor megbüfiztetem vissza teszem megint szopizik aztan kezdődik előről. Az elején csak az éjszakai órákban csinálta azt gondoltam hogy a fürdeésben elfárad és mar nincs kedve szopni. Arra is gondoltam h éjszakára mar nincs elég tejem és azért sir de elkezdtem többet lefejni szopizás után így több tejem is lett de ugyan úgy sír esténként és mostmár néha napközben is. Próbáltam cumis üvegből odaadni a lefejt tejet akkor nem sírt de ez 1x 2x fordult elő amikor mar nagyon nyügos volt. Sirhat akkor is amikor már nem éhes? Elég habzsolós is mert 10-15 perc alatt végez es átlagban 90-100grammot eszik van h többet vagy kevesebbet… Az első hetekben hasfájós volt de az infacol segített… Mostmár csak a hajnal 5 órai szoptatás utan veszem észre h fáj a hasa ilyenkor 45 percet maszírozom.Követem a szoptatós diétát se tejterméket nem eszek sem a k betűs dolgokat..
    Mit csinálok rosszul ?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      Az a gond, hogy még éretlen az emésztése, és amikor enni kezd, rögtön beindul a kakilhatnékja is. Ezen segíthet, ha ilyenkor az öledben hanyatt fekteted, a két térdét a pocakjához húzod és lassan kifelé körözteted, amíg nem sikerül pukizni vagy kakilni. Utána folytathatod tovább a szoptatást.

  • Judit

    2015. augusztus 05. szerda

    Ja azt meg elfelejtettem irni,hogy egyebkent a sulya rendben van (9,5 kg), jol fejlodik mindenben.

  • Judit

    2015. augusztus 05. szerda

    Kedves Ági!
    Kislanyom 11 honapos mult,6 foga van. Igazi cicifuggo! Annyira,hogy szinte nem is eszik meg mas etelt. Az edesebb dolgokat jobban fogadja,a sos dolgokat egyaltalan nem eszi meg. Normalis adagot sosem evett meg meg anyatejen kivul semmibol. Tapszert meg sosem probaltam. Szoval amit eszik egy nap,az nagyjabol 90-95% anyatej es 5-10% egyeb etel. Ejszaka is altalabn ketszer felkel es akkor is cicizik.
    Folyamatosan probalkozok,de nem sok sikerrel. Szeretnem,ha mar velunk egyutt enne,raadasul mar faraszto is szamomra,hogy ennyire cicifuggo…
    Nincs esetleg valami tipped,hogy mit tehetnek?
    Elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      A baba ösztönei tökéletes működnek. Ha még nincs szüksége másra, akkor nem fog mást kérni, és neki most még nincs szüksége több ennivalóra az anyatej mellett. Egyetek minden egyes étkezésnél együtt, ültesd magad mellé, amikor eszel, kapjon ő is kicsit a te ételeidből és egyen, amennyit elfogad! Így sokkal hamarabb megjön majd a kedve és a jó példa erősebb nevelési erővel bír, mint bármi más 🙂