Koraszülött baba és szoptatós étrend

Koraszülött babát szoptatni nehezebb, mint egy időre született újszülöttet, mert a hetekkel a kiírás előtt született csöppségek még nagyon aluszékonyak, és nem tudnak eléggé hatékonyan szívni. Éppen ezért ebben az esetben sokkal nagyobb türelem kell a szoptatáshoz és nagyon fontos a rendszeres fejés is a tejtermelés fenntartásához (és a mell túltelítődésének elkerüléséhez).

 Koraszülött baba és szoptatós étrendEmellett nagyon fontos a tisztasági szabályok betartása ilyen esetben: minden szoptatás és mellszívás után le kell mosni a mellet, tiszta törülközővel letörölni, rendszeresen cserélni a melltartóbetétet és naponta tiszta melltartót használni. Mell lemosása, tiszta törölköző, tiszta melltartóbetét, naponta mosott melltartó. A lefejt tejet steril edényben tároljuk.

A koraszülött babák szoptatásával kapcsolatban nagyon részletes cikket találhatsz a Kismama magazin honlapján, ami azonban gyakran felmerül még ezzel kapcsolatban, hogy mit egyen az az anyuka, akinek koraszülött babája van, szükséges-e valamilyen speciális étrend. A koraszülött babák gyakrabban hasfájósak, érzékenyebbek az ételekre, ezért náluk fokozottan oda kell figyelni arra, hogy ne együnk olyasmit, ami az anyatejen keresztül hasfájást okozhat. Jellemzően a puffasztó zöldség- és gyümölcsfélék (bab, lencse, borsó, káposzta, karalábé, retek, karfiol, cseresznye), valamint a tej szokták a legtöbb gondot okozni még az időre született babák esetén is, azonban erre a koraszülöttek esetén még fokozottabban oda kell figyelni.

A hasfájás és a székletproblémák egy részének gyakori okozója a szoptatós tea is, ezért ezt lehetőség szerint koraszülötteknél egyáltalán ne igyuk, válasszuk inkább a homeopátiás szerek valamelyikét.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.