Koraszülött baba és szoptatós étrend

Koraszülött babát szoptatni nehezebb, mint egy időre született újszülöttet, mert a hetekkel a kiírás előtt született csöppségek még nagyon aluszékonyak, és nem tudnak eléggé hatékonyan szívni. Éppen ezért ebben az esetben sokkal nagyobb türelem kell a szoptatáshoz és nagyon fontos a rendszeres fejés is a tejtermelés fenntartásához (és a mell túltelítődésének elkerüléséhez).

 Koraszülött baba és szoptatós étrendEmellett nagyon fontos a tisztasági szabályok betartása ilyen esetben: minden szoptatás és mellszívás után le kell mosni a mellet, tiszta törülközővel letörölni, rendszeresen cserélni a melltartóbetétet és naponta tiszta melltartót használni. Mell lemosása, tiszta törölköző, tiszta melltartóbetét, naponta mosott melltartó. A lefejt tejet steril edényben tároljuk.

A koraszülött babák szoptatásával kapcsolatban nagyon részletes cikket találhatsz a Kismama magazin honlapján, ami azonban gyakran felmerül még ezzel kapcsolatban, hogy mit egyen az az anyuka, akinek koraszülött babája van, szükséges-e valamilyen speciális étrend. A koraszülött babák gyakrabban hasfájósak, érzékenyebbek az ételekre, ezért náluk fokozottan oda kell figyelni arra, hogy ne együnk olyasmit, ami az anyatejen keresztül hasfájást okozhat. Jellemzően a puffasztó zöldség- és gyümölcsfélék (bab, lencse, borsó, káposzta, karalábé, retek, karfiol, cseresznye), valamint a tej szokták a legtöbb gondot okozni még az időre született babák esetén is, azonban erre a koraszülöttek esetén még fokozottabban oda kell figyelni.

A hasfájás és a székletproblémák egy részének gyakori okozója a szoptatós tea is, ezért ezt lehetőség szerint koraszülötteknél egyáltalán ne igyuk, válasszuk inkább a homeopátiás szerek valamelyikét.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.