Hú, mennyit bukott a babám! Ez gond?

Az anyukák gyakran megijednek, amikor a baba nagyobb mennyiséget bukik. Gyakran azt hiszik, ilyenkor minden visszajött, amit megevett a baba és amiatt aggódnak, hogy talán emiatt marad éhes. Vajon meddig számít normálisnak a bukás és mikor jelent problémát?

Miért bukik a baba?

1. Túlette magát Kicsit túlette magát, ami egyrészt azért van, mert ő jóétkű, másrészt az is belejátszik, ha erős a tejleadó reflex

2. Gyorsan evett Túl gyorsan evett (vagy azért, mert már nagyon éhes volt, vagy cumisüveges etetésnél, ha túl nagy a lyuk)

3. Éretlen az emésztőrendszere A babák emésztőrendszere éretlen, emiatt az étel könnyen visszafolyik a nyelőcsőbe.

Meddig számít normális mértékűnek a bukás?

– Evés után közvetlenül, de akár még evés után 1-2 órával is bukhat a baba, ez teljesen normális.

– A túlevés miatt a bukás mennyisége úgy tűnhet nagy mennyiség, valójában csak annyi jön vissza, amennyivel a baba túlette magát.

– A hasonfekvő baba gyakrabban bukik, valamint a mozgékonyabb, folyton izgő-mozgó babák is gyakrabban buknak.

– Anyatejes babáknál általában nagyobb a bukás mennyisége, különösen akkor, ha hamar abbahagyják a szopizást és ezért inkább csak a hígabb előtejből esznek, a zsírosabb hátsó tejből már nem. Ez önmagában nem jelent gondot, de segíthet, ha szoptatás előtt kifejünk egy kicsit az előtejből.

– Tápszeres babáknál segíthet, ha sűrűbbre keverjük a tápszert, kisebbre vesszük a cumisüvegen a lyukat, hogy ne tudjon olyan sokat nyelni a baba egyszerre, illetve, ha nagyon gyakori és nagymértékű a bukás, választhatunk antireflux tápszert is.

– A bukás mennyisége 7-8 hónapos korra még a „bukósabb” babáknál is csillapodik, addig akár naponta többször vagy akár minden étkezés után lehet.

– Sokan azt hiszik, hogy amikor a baba már pépes ételeket kap, kevesebbeet fog bukizni, de ez nem feltétlenül igaz. Gyakran még ilyenkor is visszatér a probléma, mert az étkezések javarésze még nagy nedvességtartalmú és egyre többet mozog a baba.

– Legkésőbb 1 éves korra ki szokták nőni a babák a bukást, de ez attól is függ, mennyi darabos ételt eszik a baba, ha 1 évesen még főként pépeket kap, néha előfordulhat 1-1 bukás.

Mikor jelez problémát a bukás?

– Ha a baba vidám, jól gyarapszik, a bukás nem jár nála sírással, nyűgösséggel, étvágytalansággal, akkor nem kell aggódnod.

– Ha az újszülött (6 hetes korig) naponta legalább egyszer sugárban bukik, forduljatok mihamarabb orvoshoz, mert ez az ún. pilorus sztenózis tünete lehet, egy ritka gyomorproblémáé, amit azonnal műteni kell.

– Ha a bukás gyakori és nyűgösséggel jár, félrenyelés, gyakori csuklás, nyugtalanság, rossz lehellet kíséri, emellett a baba nyugtalanul alszik, lassan gyarapszik, étvágytalan lesz, akkor reflux állhat a háttérben.

– Ritkán élelmiszer-érzékenység is okozhatja, ami jellemzően tejérzékenység (szoptatás esetén az anya tejfogyasztása, ha a kicsi már tejet kap, akkor az ő tejfogyasztása lehet az ok, de más ételek, gyógynövények, gyógyszerek, vitaminok is kiválthatják)

Gyakran még a rendszeres büfiztetés ellenére is előfordul, hogy evés után 1-2 órával bukik nagyot a baba, ennek a valószínűségét lecsökkentheted a megfelelő büfiztetési technikával. Ilyenkor a baba álla a válladon van, a két karját átveted a válladon, ezáltal a hasát masszírozza a vállad:

helyes büfiztetés technikája
A kép forrása: Raisin Your Children Network

Tudj meg többet a baba fejlődéséről, hozzátáplálásáról, fejlesztéséről itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Kitti Farkas

    Reply Reply 2017. június 03. szombat

    Kedves Ági!
    Egy teljesen más problémával fordulok hozzád mint a bukás (bár a kisfiunk születése után jócskán volt ebben is részünk), amiben eddig még senki nem tudott segíteni. 6 hónapos kisfiam egyre jobban elutasítja a tápszert, szinte csak éjjel hajlandó félálomban meginni és ekkor sem nagy mennyiségeket. ( 450-550 ml/nap + 250 gramm zöldség/vagy gyümi 2 részletben) napközben sír már a cumisüveg láttan is és nem hajlandó meginni vagy csak nagyon keveset. Már több fajta tápszert kipróbáltunk, a tejpépet is elutasítja és vizet sem hajlandó meginni. A hozzátáplálást 5 hónaposan kezdtük orvosi ajánlásra, hátha attól megjön az étvagya a tejre, de sajnos az sem segített. Egészen eddig nagyon szépen evett és sokat is a zöldségekből és gyümölcsökből,de az utóbbi napokban már ez is rosszabb. Két foga van,nem látnám hogy jönne több, nincs szájpenésze,nem hasfájós, cumisüvegeket és etetési pozíciót is többet próbáltunk már. Rengeteg kivizsgáláson túl vagyunk, de sehol nem tudtak segíteni. Teljesen el vagyok keseredve, nem tudjuk a férjemmel mitévők legyünk. ( születési súlya 3090 gramm- most 6260 gramm).
    Tudnál esetleg valamit tanácsolni?
    Előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. június 27. kedd

      A tápszer ízét sok baba nem kedveli, esetleg érdemes az ízesített verziókkal próbálkozni, illetve az is lehet, hogy a cumisüveg nem tetszik neki és kiskanállal etetve (ilyenkor lehet sűrűbbre keverni) vagy sima pohárból, esetleg babaitatópohárból adva, elfogadja.

    • Zsanett

      Reply Reply 2019. szeptember 13. péntek

      Szia!
      Kiderült mi volt baj okozója?
      Nálunk ugyan ez a helyzet.

Leave A Response

* Denotes Required Field