Harapás és szoptatás

Ahogy a kicsinek nőnek a fogai, a szoptatás egyre nehezebbé válik, mert a baba néha harap szopi közben. Régebben ilyenkor azt mondták az anyukáknak, hogy hagyják abba a szoptatást, de most már az a szemlélet tartja magát, hogy emiatt nem kell véget vetni a szoptatásnak. De akkor mit tegyünk, ha a kicsi harap és az nagyon fáááj?

Harapás és szoptatásElőször is: igyekezz ilyenkor nem kiáltani vagy sikítani, de a tévhittel ellentétben ezt ne azért ne tedd, mert a kicsi megijed tőle (néhány baba tényleg megijed, de a többség inkább jól megmosolyogja), hanem azért, mert a kicsinek ez tetszik és később már csak azért is csinálni fogja, mintegy tesztelve, mikor sikerül megint kiváltani belőled a sikolyt 🙂

Másodszor pedig a teendő ilyenkor: óvatosan ki kell venni a kicsi szájából a cicit és azt mondani, hogy „nem szabad”.

Ennyi.

Néhány nap alatt meg fogja érteni, hogy ez neked fáj és nem szabad csinálni.

A harapás általában nem direkt történik, hanem véletlenül, olyan is előfordul (különösen ha a szemfogak már kintvannak), hogy a kicsi egyszerűen nem tud úgy szopizni, hogy a fogával ne nyomja valamennyire a mellbimbót.

Kellemetlenebb helyzet, ha a kicsi mindig elalvásnál harap rá a cicire. Ilyenkor az ujjaddal próbáld meg óvatosan kiszabadítani a mellet és csak akkor visszaadni neki, ha felriad.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • Tímea

    2011. április 01. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 4 hónapos és már 3 hónapos korában kinőtt az egyik foga. Most jön a második. Sajnos szopizás közben harap. Egyre többször és egyre hosszabb ideig. Már nagyon fájdalmas, szinte már gyomorideggel adom oda neki a cicit. Eddig élveztem a szoptatást de mára már rémálommá vált. Ma este történt, hogy kirántottam a babám szájából a cicimet és hangosan sírva fakadtam. Szegény babám óriási szemekkel nézett rám és nem tudta, hogy ilyenkor mi van. Ilyet még nem látott. Mi a véleményed a bimbóvédő használatáról? Használ egyáltalán? Fog vele szopizni a babám? Megvég egyáltalán az éles kis fogacskáitól? Persze a legfontosabb kérdés az, hogyan tudnám leszoktatni róla?

    Nagyon várom válaszodat,

    Üdvözlettel:

    Tímea

    ui: Nagyon szeretem az emailjeidet amiket gyermekfejlődésről és hasonlókról kapok Tőled! 🙂

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Nem javaslom a bimbóvédőt, ez kb. olyan, mint a cumisüveg, ráadásul a baba a fogával ki tudja harapni. Inkább próbáljatok ki más szoptatási testhelyzetet, pl. fekve vagy hónaljtartásban szoptass és amikor mégis megharap, az ujjadat a szájába helyezve finoman vedd el tőle a cicit, majd mondd, hogy „nem” és add vissza. Így meg fogja tanulni, mi az, amire vigyáznia kell.

  • Judit

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 9 hónapos. Felül már kinőttek az oldalsó metszőfogai, de a középsők még nem. Pár napja vettem észre hogy szopizás közben az egyik fogacska belefúródik a mellbimbó udvarába. Egy darabig bírtam, de mostanra a fogacska már megsérti a bőrt és iszonyúan csíp.
    Egyelőre a pozícióváltás segít a problémán, illetve még csak a bal mellemen észleltem. Nem harap a baba, intenzíven szopizik, és rendesen reklamál, mikor elveszem tőle, hogy pihentessem. Ez mitől lehet? Mit tehetek? Hogy kezeljem a „sebet” Elmúlik majd, ha kinőnek a középső fogak?

    Válaszod előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Ez idővel magától rendeződik majd. Ilyenkor segít a pozícióváltás, valamint ha elveszed tőle és visszaadod, ettől megérti, hogy valami nem jó, másként kell ráharapni, de ahogy jön a többi fog, az is változtat a helyzeten.

  • Andrea

    2010. november 08. hétfő

    Kedves Ági!
    8hónapos fiamnál alol van másfél foga:)eddig a reggeli teljes szoptatás volt,és az éjszakai elalváshoz volt szopi,na meg a kétszeri nappali elalváshoz,lenyugtatásra.Sajnos elkezdett harapni,de ez nem véletlenül van hanem látszik rajta hogy az ínyét vakarja a bimbómmal,de olyan a foga mint a borotva,már sirva is fakadtam miatta annyira fájt,persze fölis sikitottam.Amikor megszületett bimbóvédőt használtunk,semmi baja nemvolt vele,most is próbáltam,hát úgy ordít ellene mintha nyúznám.Végső elkeseredésben kihagytam a szopcsit,és tejpép után fektettem le aludni.Aza baj,hogy már szinte rettegve adom a szájába a bimbót,és szinte kapom ki a szájából,ha esetleg észreveszem hogy már nem csak az evés miatt van a szájába:(nem akarom abbahagyni a reggeli és esti szoptatást,de a tejszivóval katasztrófa a szivás,annyi tejem azért nincs már.Attól is félek,nem-e elriasztottam ezzel az ellenkezésemmel,tuti őis érzi hogy feszült vagyok emiatt.Mit tanácsolsz?Estére elalváshoz használom a szoptatást,ott nem szólhatok rá,hogy nem szabad,mert soha nem fog ellazulni,elaludni.
    válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Azt teheted, hogy vagy más testhelyzetben szoptatsz, vagy mindig kiveszed a cicit és visszaadod a cicit egészen addig, amíg rá nem jön, mit csinál rosszul. Ha viszont ez sem megy, akkor lassan el kell hagyni a kritikus alkalmakat.

  • Panka

    2010. október 14. csütörtök

    Szia Agi!
    Kislanyom 4 es fel honapos,meg nincs foga.De megis harap,vagyis osszeszoritja az inyet mikozben szopizik,van hogy elforditja a fejet es „magaval rantja” a mellbimbot.Nagyon faj,de kibirom.A problemam az,h mar akkor is faj a mellbimbom ha szepen szopizik.Ez azert lehet,mert megsertette vagy utalhat masra?Kizarolag szopizik,nem fejem le a tejet,nem taplalok hozza.Elkepzelheto,hogy fogzik es azert „harap”?Mit tegyek?Valaszod elore is koszonom!

    Válasz: Igen, ez a harapás elsőként a fogzáskor szokott jelentkezni. A fájdalmat azért érezheted, mert korábban megsérült és most ugyanott fáj. Segíthetsz, ha más testhelyzetben szoptatsz mint eddig, így ráharapni is másként fog a mellre.

  • Molnárné Kati

    2010. szeptember 13. hétfő

    Kedves Ági! Remélem van ötlete mi tegyek, mert nagyon el
    vagyok keseredve! Fiam, most 14 hónapos és elkezdett harapni. Az utcában
    lévő kislányt a minap (összevesztek a kapun, az egyik ki a másik pedig
    be akarta csukni), ma meg az egyik ismerős kisfiút. Azt hittük (két gyermek
    anyukája), hogy csak puszit akar adni neki, erre megharapta az arcát, úgy
    hogy rendesen látszott is. Az én reakcióm, az volt, hogy leültem vele
    szemben és megfogtam az arcát és mondtam neki hogy nem szabad harapni-mire
    az én ujjamat is megharapta,majd felálltunk és eljöttünk a vendégségből-.
    Ezt csináltam a kislánynál is de nem használ. Mi az oka, nem érezte
    jól magát és mivel nem tud beszélni így adja ki magából az érzelmeket.
    Csak 14 hónapos, de félek, hogy nem fogom tudni ezt uralni nála. Következetes
    vagyok, de így nem is merem elvinni játszóházba, játszótérre sem…..
    Mit csináljak vele, mit csinálok rosszul?

    Válasz: Ez az életkor az indulatkezelésről szól, ezért előfordulhat, hogy a kicsi indulatból harap, de itt nem az történt, ha nem vettek el semmit tőle, akkor valószínűleg a felfedezés miatt harapott: meg akarja nézni mi a reakció. Ha azt látja, hogy anya ilyenkor dühös lesz és kiabál, akkor azért fog harapni, hogy ugyanezt kiváltsa. Mint ahogyan az is felesleges, hogy ilyenkor hazamentek, ezt ő egyáltalán nem érti. Erre nem az a jó megoldás, hogy sehova sem viszed, hanem éppen ellenkezőleg: mindenhova el kell vinni és türelmesen minden alkalommal el kell mondani, hogy „nem szabad”. Ha azt látja, hogy nem történik semmi érdekes ilyenkor, nem csinálsz cirkuszt, nem viszed haza stb. akkor hamarabb leszokik róla.

  • Andrea Isfan

    2010. június 17. csütörtök

    Kislanyom 4 es fel honapos, mar van 2 foga lent. Egesz kicsi koratol harapot, de kibirhato volt, nem szoltam semmit de most mar eleg fajdalmas. Amiota foga van, mikor megharap abba hagyom a szoptatast, mondom neki hogy nem szabad, de nem tudom menyit ert o ebbol :). Mit tudnek tenni?

    Válasz: Ezen kívül mást nem tudsz tenni. Ha minden egyes alkalommal, amikor kicsit harap, kiveszed a cicit és elmondod, hogy nem szabad, idővel megérti, miről van szó.

  • Kiss Ági

    2009. október 20. kedd

    Csibészkém 3x harapott meg eddig, úgy néz ki sikerült leszoktatnom gyorsan.
    Ez a 3 harapása viszont elég véresre sikerült, így részemről mindhárom 1-1 kiáltásba-ordításba torkollott, bármennyire is nem jó ilyenkor ezt tenni.
    Valóban nem izgatta magát emiatt, csak meglepetten rám nézett és evett tovább.
    Azóta figyelem:ha pocok arcot vág, vagyis harapni készül rögtön szólok neki, hogy csak finoman, különben nem lesz cici és mintha értené, sóhajt egyet és eszik rendesen tovább vagy kiköpi és keresünk rágcsát a viszkető fogacskáinak(-:

  • süle móni

    2009. szeptember 30. szerda

    NEKEM 15 HÓNAPOS A KISFIAM ÉS Ő IS HARAPOS.Ő CSAK ELALVÁSNÁL SZOPIZIK ÉS HARAP,FÁJDALMAS.
    MÁR KÉTFÉLE KRÉMET IS KIPROBÁLTAM A SEBES MELLEMRE,HOMEOPÁTIÁS KÉSZITMÉNYT IS ESZEK,EDDIG HIÁBA.VETTEM BIMBÓ VÉDŐT DE AZ MEG NEM KELL NEKI.
    ÉN MÁR ELVÁLSZTANÁM DE NEM TUDOM HOGY TEGYEM.?s.o.s

    Válasz: Két megoldás van:
    1) szoptatáskor, amikor harap rászólsz és óvatosan elveszed tőle a cicit minden esetben, így hátha leszokik a harapásról
    2) cici helyett vizet adsz neki vagy csak dédelgeted, ringatod altatáskor, persze első alkalommal sírni fog, hisztizni, de ezen túl kell esni.
    +1 több olyan anyukát ismerek, akinél bevált, hogy bekenték citrommal vagy fokhagymával a mellüket szoptatás előtt és ez segített a leszokásban

  • rezria

    2009. február 08. vasárnap

    Az én 4 és fél hónapos „nagyfiam” szintén harap! Mégpedig úgy, hogy ráharap a cicire, aztán jól meg is húzza, és aztán engedi ki a szájából. Ezt persze egymás után ismétli párszor…. elég kellemetlen érzés, de mindent a szoptatásért!!!! Kibírom! 😀

  • ansika

    2009. február 07. szombat

    Szia Ági!

    Kisfiam 1 éves és játék közben harap.
    10 hónapos kora óta nem szopizik egyik napról a másikra elfordult a cicitől.
    Ha megharap örül neki, hogy fájt nekem, megmosolyogja és jön újra. De olyankor én úgy teszek mintha sírnék és mondom neki hogy nagyon fájt, hozzámbújik és abbahagyja 5 percig. Utána újra harap.
    Ráadásul a héten a játzsóházban megharapott egy nagyobb kislányt, és nagyon fájt neki, nem győztem bocsánatot kérni.
    6 foga van, felül 4, alul 2, nem is látom hogy jönne a következő.
    Mit tegyek hogy leszokjon róla?
    Anita

    Válasz:
    Túl sok mindent nem tudsz tenni. Először is ne reagálj túl látványosan, mert ő a reakció miatt csinálja, azt szeretné látni, mit szólsz hozzá, tehát az első és legfontosabb, hogy ne szisszenj fel ilyenkor, ne legyen műsírás se semmi, viszont mondd el neki nyugodt határozott hangon, hogy „nem szabad, fáj” Ennyit. A legtöbb gyereknek van ilyen harapós korszaka, általában 1-2 hónap után elmúlik, ha nem csinálsz belőle különösebben nagy felhajtást.

  • Vida Agi

    2009. január 23. péntek

    Jane Doe, mindig van kivétel, aki erősíti a szabályt 🙂

  • Jane Doe

    2009. január 22. csütörtök

    Néhány nap… Nálunk kb. 8 hónap volt, hogy végre leszokott a harapásról. Kb. 20 hónapos korában végre megértette, hogy ezt nem szabad. És nem mellesleg egy idő után már poénból csinálta, direkt harapott meg. Pedig minden alkalommal mondtam, hogy nem, és ha még egyszer csinálta, akkor a szoptatásnak vége is szakadt.