A szoptatás lelki oldala

Hogyan hat a psziché a szoptatásra? Csökkentheti-e az anyatej mennyiségét a stressz? Lehet, hogy nem teákra és csodaszerekre van szükség a sikeres szoptatáshoz, hanem valami egészen másra? Ezt a témát járjuk most körbe.

A szoptatásnál mi sem egyszerűbb: az első időszakban minél többet kell igény szerint szoptatni és minden kialakul. Vagy mégsem? Természetesen ez sem ilyen egyszerű. Aki problémákkal küzd, aki aggódik amiatt, hogy a babának kevés a tej, aki számára kínos a szoptatással járó intimitásélmény, akit megrémiszt az a felelősség, hogy a saját testéből kell táplálnia a gyermekét (és mi lesz, ha ez nem sikerül), aki görcsös és fél, akinek a családból mindenki azt mondta, szoptatni nehéz és a mi családunkban még senkinek sem sikerült 6 hétnél tovább, azok egyáltalán nem látják ilyen könnyűnek és egyszerűnek a helyzetet.

Hogyan lehet, hogy ez az ősi és teljesen természetes tevékenység, aminek zsigerből kéne jönnie néha megoldhatatlan problémává fokozódik?

A legritkább eset az, hogy valakinek konkrétan kevés a tejmirigye és ezért egyáltalán nincs teje vagy csak nagyon kevés tejet képes termelni.

Néha valamilyen probléma lép fel a kezdetekkor, amire az anyuka nem számított és szakértő segítség híján nem sikerül megoldani, például koraszülöttség, izomtónus-problémák, sárgaság vagy rövid nyelvfék.

A leggyakoribb problémát azonban az okozza, hogy

– az anyát nem készítik fel rá, hogy a szoptatás az első időkben bizony fájdalmas, kellemetlen lehet,
– senki nem szól róla, hogy ez nem feltétlenül fog elsőre menni, hanem gyakorolni kell a babának is (bár a szopómozgást ismeri, de bizony neki is össze kell szokni az anyukával) és az anyukának is.

Mivel az anyák vagy azt hallják a rokonságból, hogy „anyád is csak 2 hónapig tudott szoptatni”, és az ismerősöktől, hogy „a szoptatás ösztönösen jön majd, csak csinálni kell”, ezért amikor ott állnak kisebesedett mellbimbóval és egy éhes babával, akkor bizony kétségbeesve keresik a megoldásokat.

Nagy a szerepe tehát annak, hogy reális képet kapjanak az anyukák arról, milyen a szoptatás, és arról, hol kérhetnek segítséget. Azonban az, hogy végül milyen folytatása lesz a dolgoknak bizony már nagyban függ a pszichés faktoroktól:

1. Megfelelési kényszer

Ha a szoptatást úgy éled meg, mint egy teljesítményt, egy bizonyítékot arra, milyen jó anya vagy, akkor a nehézségek nagy csalódást okozhatnak a számodra és állandó önmarcangoláshoz vezetnek: „Most jól evett a babám – jó anya vagyok. Most nem evett eleget – nem vagyok jó anya.”
A szoptatás sikere nagyban függ attól, mennyire tudod kizárni ezeket a gondolatokat, a kimondott és ki nem mondott elvárásokat és csak a babára és magadra figyelve megkeresni a megoldásokat.

2. Önbizalomhiány

Akinek kevés az önbizalma, nem bízik benne, hogy a szoptatás egyszerű lesz és ő is képes rá, ha pedig bármi gond adódik, akkor képes lesz megoldani azt, az általában mások véleményét kéri, rengeteget olvas, tájékozódik – és folyton bizonytalan. Ha mások véleménye, tanácsai, tippjei alapján akarsz eligazodni, azzal még jobban összekavarhatod a dolgokat. A szoptatáshoz csak rád és a babára van szükség, meg tudjátok csinálni, csupán egy kis összehangolódásra, gyakorlásra van szükség és menni fog!

3. Stressz

A stressz nem feltétlenül rossz dolog, lehet jó is. Önmagában az aktív életmód nem lehet gátja a szoptatásnak, kivéve persze, ha vállalhatatlan, a baba korának nem megfelelő tempót próbálsz erőltetni. Ha rendszeresség és napirend van a napjaitokban, amiben megvan a helye az „elmenős” programoknak, a pihenésnek és a szoptatásnak is, akkor mindenki jól fogja érezni magát.
Maga a szoptatással, az anyatej mennyiségével, a baba hízásával kapcsolatos aggódás is okozhat stresszt: „Most miért sír? Biztosan még éhes. De hát most evett… Lehet, hogy éhezik?”

Az állandó szorongás, aggódás bizony csökkenti a tejtermelést, az ellazulás, az egymásra figyelés, a testközelség (és a gyakori szoptatás) növeli.

4. Ciki-faktor

Talán sokak számára furcsa erről beszélni, de a szoptatás intim együttlét és bizony manapság sok nő számára furcsa és ciki ez a fajta kapcsolat. Sokan olyan „izé”-dolognak élik meg, hogy a babát a testükből táplálják, gátlásokat, ellenállást éreznek ezzel a kapcsolattal szemben, amit talán még maguk előtt sem mernek kimondani.

Mit lehet tenni?

1. Pozitív gondolatok

Örökbefogadó anyukák is képesek tejet termelni, ha rendszeresen fejnek és közben a babára gondolnak, és a szoptató anyukák nagyobb mennyiséget fejnek úgy, ha közben a babával együtt töltött. Sok anya tudja azt is, hogy gyakran elég csak a babára gondolnia és megindul a tej. Tehát a tejelválasztás befolyásolható a gondolatok révén, ehhez csak annyira van szükség, hogy idézd fel azt a pillanatot, amikor a babával együtt vagy kettesben, a karjaidban tartod és ő szopizik – minden mást pedig zárj ki!

2. Testközelség

A legjobb módja annak, hogy a baba és az anyuka is rátaláljon az ösztöneire: a testközelség. Ölelgetés, dédelgetés, összebújás minél többször és lehetőleg félig mezítelen felsőtesttel. Az első napokban különösen nagy szükség van arra, hogy az anya érezze a baba közelségét és az újszülött is az anyáét, hiszen ilyenkor ismerik meg egymást. De a következő hetekben is bőven kell arra lehetőséget adni, hogy sokat legyünk együtt, összebújva akkor is, amikor nem szoptatunk.

3. Kizárás, egymásrafigyelés

Különösen az első időkben fontos, hogy ne legyen más ott, amikor szoptatsz, ne menjen a tévé, ne szóljon a rádió stb. Találd meg azt a testhelyzetet és szobát, ahol a leginkább csak egymásra tudtok figyelni. Ez megalapozza azt, hogy később más helyzetekben is rutinosan tudd szoptatni a babát.

Noha a szoptatás, a tejelválasztás testi folyamat IS, a lelki tényezőknek legalább akkora szerepe van az anyatej-termelésben és a szoptatás sikerében, mint a testieknek. Az állandóan teljesítménykényszerben levő, szorongó, magában nem bízó anyuka hamarabb feladja a szoptatást, mint aki bízik a saját ösztöneiben és ítélőképességében, mer különféle megoldásokat kipróbálni és az ösztöneire hallgatni.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

61 Comments

  • Katalin

    2013. szeptember 04. szerda

    Kedves Doktornő.
    Nagyon sok helyen lehet olvasni, hogy mennyire hasznos a szoptatás, de azt nem nagyon taglalja senki, hogy meddig. Kisfiam két és fél éves és még mindig szopizik. Én járok dolgozni igy ez 2-3 alkalom/nap. De annyira oda van érte.. Tény, hogy sokkal kevesebbet volt beteg mind a nagyobbik fiam.
    Szeretném kikérni az ön véleményét, hogy meddig egézséges mind testileg mind lelkileg a gyermekre nézve a szopizás.
    Én már kaptam jó sok fejmosást ez ügyben, hogy már semmi értelme, mert már ugy sincs tápanyag tartalma..stb.
    Elore is köszönöm a válaszát. Tisztelettel, Katalin.

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Az anyatej immunerősítő hatása 2 éves koron túl is érvényesül, tehát ilyenkor is hasznos a szoptatás, ráadásul még lelki táplálék is a kicsine. Ne hallgass másokra, ha ő is, te is élvezed, akkor szoptass még nyugodtan!

  • Eszter

    2013. augusztus 29. csütörtök

    Kedves Agi!

    Remelem nem tulsagosan „off” a tema, amirol kerdezek.
    Kislanyom most 4 eves, es anno 16 honapos koraig volt szoptatva, ami pedig a gond, hogy azota is tapogatja a melleimet, tehat a leszoktatastol szamitva mar 3 eve nem hagyta el ezt a szokasat.
    Engem zavar a dolog, de azt nem szeretnem, hogy az erezze, eltolom magamtol, ezert eddig ugy gondoltam, varok, amig magatol el nem hagyja. De ugy tunik, nem akarja elhagyni.
    Ez normaila dolog? Mulasztast kovetek el azzal, ha nem allitom le? Esetleg nem befolyasolja ez a felnottkori szexualis erdekoldeset? Mivel artok tobbet, ha hagyom vagy ha nem hagyom?
    Koszonet a valaszert.
    Eszter

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Igen, ez normális dolog. A szexualitáshoz semmi köze, emiatt nem kell aggódnod. Egyszerűen csak megnyugtatja a dolog, sok 1 éves koron túl is szoptatott kisgyerek csinálja ezt.

  • Botka Jeromos

    2013. augusztus 28. szerda

    Kedves Ágnes,
    van egy 4 hónapos kisfiunk. Szoptatja a feleségem. Napközben suttogó napirend van, este és éjszaka viszont a cicin alszik el a pici.
    Jó esetben 1x, de van hogy 2x kel éjjel és -kor, legkésőbb 7-kor végleg kel.
    A feleségem minden alkalommal (mármint este és éjjel) kb 1 órát szoptat, hogy a kicsi biztosan elaludjon és le tudja tenni vissza a kiságyba anélkül, hogy felébredjen. Ez a babának biztos jó (??), de úgy látom a kedvesemnek kezd már terhelő lenni. Ugyanis eközben ő nem alszik (fekve nem tud szoptatni, ülve meg mindene elgémberedik, nem tud úgy aludni), csak várja, hogy leteljen az idő és vissza bújhasson mellém aludni.
    Egyre fáradtabb. És még nincs fogzás meg miegyéb ugye, amikor majd sokszor (akár 6-7szer) kel majd a baba. Akkor majd egész éjjel csak szoptatni fog szegény, hogy a kicsi vmennyit aludjon?
    Mit javasol Ágnes? Szoktassuk még most át a babát arra, hogy este is már magától aludjon el szopi után és ne a cicin? mert persze ilyesmit tenni (átszoktatni)egy amúgy a fájdalom miatt síró babával kegyetlenség. vagy mit javasol?
    Előre is köszönjük a segítséget!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Igen, ez a jó a babának és igen, ez ilyen megterhelő. Próbáljon meg fekve szoptatni, érdemes vele kísérletezni. Egyébként a korral a baba egyre hatékonyabban szopizik, ezért egyre gyorsabb, az 1 órás maratoni szoptatások rövidülnek majd.

  • Kata

    2013. augusztus 24. szombat

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni! Olvastam, hogy az újabb várandósság miatt nem szükséges abbahagyni a nagyobb tesó szoptatását. Kezdettől fogva igény szerint szopizik, cicivel alszik el, és ezen nem is szeretnék változtatni. Úgy gondoltam, majd amikor ő már nem kéri, akkor hagyja abba ő, ne én vegyem el tőle azt, amiért olyannyira megdolgoztunk, megszenvedtünk.
    Viszont a nőgyógyászom, akivel egyébként elégedett voltam, azt mondta, amint megtudom, h terhes vagyok, abba kell hagyni a szoptatást, el kell felejteni, hogy vannak ismerőseim is, akik terhesség alatt végig szoptattak, utána pedig mindkettőt. Ő a különböző hormonális változásokkal indokolta. De voltak szülésznők, akik fejlődési rendellenességgel, fejlődésben elmaradással riogattak, hogy nem fog elég tápanyaghoz jutni a magzat. Érzéseim szerint semmi gond nem lesz. Viszont nem tudom, mit kezdjek az orvosommal, mondjam e meg neki kerek perec, hogy én így döntöttem, így vállalja e a terhesgondozásomat, vagy hazudjak neki, hogy igen, már abbahagytuk. Észre veszi e egyáltalán, vagy mi van, ha mégis lesz valami gond? Bár azt programoztam be a fejembe, hogy a második terhesség, szülés is olyan problémamentes és tökéletes lesz, mint az első. De mégis ott a kisördög..
    Vagy keressek másik orvost? A környezetemben attól tartok, nem igazán találok olyat, aki támogatja ezt. Vagy olyan horribilis árakat mondanak, amit nem tudok megfizetni. ( Ez is egy szempont a mostani doki mellett).
    Utolsó menszesz után voltam nála rákszűrésen, akkor kérdezte, meddig szopott a kicsi. 15 hós volt akkor, mondtam, hogy még most is. Vékonynak látta a méh nyálkahártyáját, nem is adott sok esélyt a teherbe esésre. És láss csodát! Emiatt a vékony méhnyálkahártya miatt lehet valami gond a terhességben?

    Elnézést kérek a hosszúra nyúlt levélért!
    Tanácsodat előre is köszönöm!
    Kata

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Egyik sem igaz, amit mondanak. A magzat tökéletesen fejlődhet úgy is, ha még szoptatsz. A szoptatás alatt oxitocin termelődhet, ezért nem szokták javasolni, de valójában semmilyen vizsgálat nem tudta még bizonyítani, hogy ettől beindulhat a szülés. Ezzel ellentétben állnak azoknak a kismamáknak a tapasztalatai, akik végig szoptatták a várandósságot és semmilyen bajuk nem lett tőle. Ha nem tudsz más orvost keresni, akkor én hallgatnék, nem fogja észrevenni. Érdekes, én is végig szoptattam a várandósság alatt, soha egy szóval nem kérdezte az orvos, hogy szoptatok-e még (szerintem eszébe sem jutott, hogy van ilyen :))

  • Brigitta

    2013. május 24. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam 8 hónapos múlt, és az utóbbi hetekben fokozatosan egyre többször szeretne szopizni, éjjel is felkel akár 5-6 alkalommal is, pedig ezelőtt már gyakran átaludta az éjszakát. Szilárd táplálékot kap már napi 3x, jó étvágya van, napi 0,5 l folyadékot is megiszik.
    Lemértem a szopizások előtt-után, és kiderült, hogy csak 10-20 g-okat eszik.
    Tápszert eddig csak 2 alkalommal kapott korábban (néhány dl-t, láz miatt csökkent a tejem néhány napig). Az elválasztáson gondolkodom, mert arra gyanakszom hogy az erős vérszegénységem is lehet oka a tej csökenésének. A terhesség óta vérszegény vagyok, de kb. a 7. hónapig nem volt gond a tejmennyiséggel. Nagyon kimerít a szoptatás, a vérképzők nem sokat segítenek. Nem tudom folytassam-e, mert szeretném figyelembe venni a kicsi igényeit is. Mennyire helyezhetem előtérbe az én kimerültségemet egy 8 hónapos babával szemben? Szeretném a legjobbat megadni neki.
    Köszönöm a vélaszt!

    • Vida Agi

      2013. június 02. vasárnap

      A gyakoribb szopizás nem csak a táplálékigény miatt lehet, a szeparációs szorongás miatt lelki igény is a gyakrabb szopizás, az ébredéseket pedig a fogzás is okozhatja. Nyugodtan szoptasd tovább és egye a főzelékeket, mivel azt írtad, hogy jó étvágyú, 3x eszik, ezért, ha éhes lenne, akkor az evéseknél bepótolná a kiesett tejmennyiséget, és nem kelne fel éjszaka. Ő viszont valószínűleg nem enni kel fel, hanem a fogzás ébreszti fel, ezt kéne kezelni.

  • Évi87

    2013. április 30. kedd

    Kedves Ágnes!

    Segítségét szeretném kérni. Kisfiam 13 hónapos. Legújabb örültsége, hogy hánytatja magát. addig dugdossa az ujját amig nem kezd el öklendezni majd hányni. Kérem adjon tanácsot mit tehetnék. Másik kérdésem, hogy ha sétálás közben mindkét kezecskéjét megfogom akkor csak és kizárólag lábujjhegyen megy, mint egy balerina. ha csak az egyik kezét, akkor meg csak oldalra lép. Ezzel lehet kezdeni vmit? Háziorvosunk szerint még ne aggódjak. Köszönöm előre is a segítségét!!

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      Valószínűleg nem hánytatni akarja magát, hanem a hátsó fogai jönnek és az ínyét piszkálja, ezért hány. Nézd meg hátul az ínyét, nem duzzadt-e és ha igen, akkor adj homeopátiát neki a fogfájásra. A tipegés azért van, mert még nem fejlett a lábboltozata és a talpizomzata, ezért nem érzi az egyensúlyt, ez idővel magától rendeződik majd, ahogy gyakorolja a járást. Fontos, hogy ő gyakorolja, ne ti sétáltassátok kézen járva, mert ezzel rossz egyensúlyi helyzetet szokik meg.

  • Évi

    2013. április 30. kedd

    Szia Ági,

    Az első gyerekemet is „együtt” neveltük fel, nagyon szeretem a blogodat. Most is segítségedre szorulok.
    Kisfiam 3 és fél hónapos, 3600 g-mal született, most 6400 g, szépen fejlődik. A szoptatással az elejétől kezdve gondunk van. Először a sárgaság miatt volt baj, de az első hetet leszámítva (amikor már a kórházban tápszerre szorult, mivel az álmosságtól képtelen volt szopizni) csak anyatejet kap.
    1 hetes korától 2 hóskoráig problémamentes időszak jött szopi terén, de minidg éreztem, hogy mivel a te napirended szerint éltünk, alvás után sokszor félálomban szopizott 2 mellből, hogy csak azért eszik, mert OTT a cici, amíg jön, addig nyammog. Emiatt nagyon sokat hízott, a 2 hós vizsgálaton már 5800 g volt. Akkor megkapta első oltását, én aznap elkezdtem tornázni (pilates) és onnan megváltozott valami.
    Elkezdett elfordulni a cicitől, először az oltásra gondoltam. Aztán figyeltem, hogy esetleg az izomláz miatti tejsavanyodás e az oka..de mivel csak heti egyszer jarok tornara, ami nem is egy ugralos fajta, ezt elvetettem. Azóta eltelt másfél hónap és ugyanaz a helyzet. HA ébredés után félálomban van még, akkor jól tudom lakatni (150-180g is lehet), de ha csak pl félórát alszik,és még alig telt el 2 óra az előző etetés óta, akkor előbb picit játszik, és ha nyűgös, akkor szoptatom meg. Na ilyenkor forog, köpköd, feszíti magát. Rettenetesen nehéz, én őt is sokáig akartam szoptatni, de egyre jobban elmegy a kedvem. A cicim tele van, lenne neki tej, mégsem eszik rendesen. Éjszaka persze nincs baj.
    A másik dolog ami szintén ekkor kezdődött,hogy a jobb mellemből rendes tartásban kifordul, hónaljtartásban eszik rendesen. Néha már úgy sem akar enni. A napi mennyisége alig éri el az össz 700 g-ot, szóval nem tudom h elég lenne e 4 óránként etetnem. Mit tegyek? Próbálok besötétíteni, ellazulni, mindent,mégis ilyen nehezen megy.
    Ja majdnem elfeljetettem, 2 hete megjött, szóval gondoltam ezt is érezheti, de ha ez az oka akkor miért másfél hónapja kezdőtött és miért tart még mindig az elutasítás?
    Utolsó, nagyon nyálzik 2 hónapja, tuti a foga jön, tesónak is volt 4 hósan már foga, de a táblázatotokból nem ismertem fe egyik leírásban sem, hogy neki milyen homeo bogyó lenne jó.

    Bocsánat a hosszú levélért,és köszönöm előre is a választ.

    Évi

    • Vida Agi

      2013. május 27. hétfő

      Az oltás is okozhatta a gondot (a 2. hós oltástól néha megváltozik kicsit az emésztés), de a kezdődő fogzás is lehet az ok. 5 kiló felett testsúlykilogrammonként kb. 120 gramm/nap a napi tápanyagigény, tehát a 700 gramm egyáltalán nem kevés naponta. Szoptasd olyan testhelyzetben, ahogyan jobban elfogadja (akár fekve is) és nappal is nyugodtan csinálhatsz félhomályt a szoptatáshoz, ha úgy nyugodtabban szopizik.
      Cumit nem szokott kapni? Előfordulhat, hogy a játszócumi miatt nem szopizik már úgy, mint régebben.

  • Vendlóczki Zsuzsanna

    2013. április 17. szerda

    Az én lányom most két hetes 2500g-al és 37hétre született és a kórházból 2430g-al hozztam ki és egy hét után el vittem súlymérésre 20g-ot hizott ez normális. A pici súly miatt pótóljam neki vagy nem annyira tanácstalan vagyok

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      20 gramm az nagyon kevés. Mindenképpen igény szerint etesd, tehát akkor, amikor ő kéri és ne óra szerint. Ez segíteni fog abban, hogy beinduljon a hízása.

      • Vendlóczki Zsuzsanna

        2013. április 28. vasárnap

        Köszönöm a választ

      • RMAM

        2013. július 20. szombat

        Kedves Ági,

        A kisfiam a kiírt időpont előtt 2 héttel császárral született.Tágítás ellenére sem tágultam 3cm-nél nagyobbra.A születési súlya 3710 gramm volt .Igény szerint szoptatom,minimum 2 óránként(fel is keltem szegényt, ha éppen alszik), de volt már olyan hogy egész éjjel cicin volt.A gond az, hogy a legtöbbször bealszik a cicin , hiába próbálom felébreszteni,ritkán vagy egyáltalán nem sikerül.Nem sírós, kiegyensúlyozott,nyugodt baba.De lusta és sokat alszik, így valószínűleg kevesebbet eszik, mint kellene. 1 hónap után a súlya 3780 gramm, azaz csak 70 grammot hízott 1 hónap alatt. Nappal,amikor több a tejem, akkor próbálom lefejni, de van hogy 60 van hogy csak 5-10 sikerül szoptatás után.
        Aggódom az alultápláltság miatt. Tápszerezni, cumisüvegből etetni nem szeretném, így amikor csak lehet cicin van…de nem tudom mi lehet a gond.Lehet hogy kevés a tejem és elfárad a szopásban? Próbáltam már sört,köményes levest, iszom a laktoherb teát, próbálok pihenni,amikor Ő is alszik és nem stresszelni.Mit tudnék még csinálni? Fog ez még javulni?
        Köszönöm a választ!

        • Vida Agi

          2013. július 21. vasárnap

          Ha naponta legalább 6-7x pisil vagy kakil és igény szerint ehet, akkor biztosan nem eszik túl keveset. Önmagában az sem utal arra, hogy kevés lenne a tejed, hogy keveset tudsz fejni, mert a baba sokkal több tejet tud kiszívni, mint amennyit te le tudsz fejni. Az sem jelent feltétlenül kevés tejet, hogy sokat alszik a baba. Inkább próbálj meg szerezni egy mérleget és 1 hétig minden etetés után mérni, mennyit eszik. És segíthet az is, ha szoptatási tanácsadóhoz fordulsz, aki meg tudja nézni, hogyan szoptatsz és segít javítani a technikán, ha szükséges: http://www.lll.hu

  • Horváth Annamária

    2013. április 10. szerda

    Kedves Ági!

    SOS szükségem lenne segítségre. 17 hónapos a kisfiam, cicifüggő (azzal alszik el, és éjszaka is többször kéri még, ha nem adom, sír nagyon, és nekem megszakad a szívem). Azonban úton van a kistesó, emiatt szeretném elválasztani (a születése előtt volt egy vetélésem, emiatt a doki is javasolja). A nappali konfortcicizéseket már ki tudom váltani tejitallal, de elalváshoz még mindig igényli, vagy ha mégsem, akkor ringatással alszik el. De ugyebár ha elkezd növekedni a pocim, ezt nem fogom tudni egyszerűen megoldani. Próbáltam már simizve elaltatni, de rúgkapál, sír nagyon, úgy tűnik ő a ringatós fajtába tartozik, máshogy nem tud ellazulni. Mit javasolsz, hogyan csináljam a szopi ill. az elaltatás dolgot? Kérlek segíts, amint van rá módod!! Köszönöm!!! Annamari

    • Vida Agi

      2013. április 29. hétfő

      Próbáld meg, hogy melléfekszel, összebújtok, de nem ringatod. Kezdetben talán nehezen megy majd, de ha nincs más, hamar megszokja.

  • zsomi

    2013. március 29. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 4,5 hónapos, anyatejes baba. 2. gyerkőc. Elejétől kezdve szépen, ügyesen, gyorsan szopizik. 4 kiloval született, már 7,7kg.
    A gond a tejmennyiségemmel van. Lányomat 1 éves koráig szoptattam, többször túltelítődött a mellem, nem volt gond vele, így nem is mértem, de ő 6 hósan 6,5 kg volt, gondolom kevesebb tej kellett. Most viszont mintha 100 ml-nél nem akarna több termelődni. Ha 2 ha 4 óránként szoptatok, akkor is ennyi. Így etetek 2 óránként, viszont kezd emiatt teljesen szétesni a jól működő napirendünk. (evés-játék-alvás). Szedtem homeot, iszom a laktoherbet, de ezt is összevissza…őszintén megmondva a 2,5 éves cserfes kislány mellett se időm, se pihenésem nincs. De ez csak a tejtermelés szempontjából aggasztó kicsit, egyébként vidám minden 🙂

    Lehet e hogy alkatilag ennyi a tejem és kész?
    Normális e, ha emiatt 2-2,5 óránként szoptatok? Emiatt sokszor pont alvásidőre esik a szoptatás, és belealszik (azért megeszi előtte :)).
    Mennyit kell ennie? Sokszor azért bizonytalan vagyok, hogy éhes e valóban. (se ujjszopás, se cumi, így a cicit kéri megnyugtatásnak, de ha nem éhes, inkább ringatnám)
    Éjjel is kel (ált 2x), ha legalább 4 órája evett adok neki, ha nem, akkor visszaringatom.

    Köszi a választ!

    • nikoca

      2013. április 12. péntek

      Szerintem amennyi a kereslet,annyi a kínálat… .;-) Ne aggòd…..

    • Vida Agi

      2013. április 21. vasárnap

      Nincs miért aggódni, a babád gyarapodása átlagon felüli, biztosan nem kevés a tejed. Nem kell méricskélni és igazából nem is lehet pontosan, sok a mérési hiba. 7,7 kilósan a napi tápanyagigény 120 gramm/nap/testsúlykilogramm. Szoptass igény szerint, amikor kéri, figyeld a jelzéseit, mikor éhes és mikor álmos (ez néha nagyon hasonló tud lenni)

    • zsomi

      2013. április 22. hétfő

      Köszönöm a válaszokat! Egyre jobban el tudom választani az alvási-evési igényeit 🙂

  • Virág Zsuzsanna

    2013. március 08. péntek

    Kedves Ági!

    Az én lányom 2,5 éves még mindig szoptatom
    és az első négy foga fent törött.A védőnőm szerint a szoptatás miatt romlott el a foga.Szerinted is ez az oka?

    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      A szoptatás nem rongálja a fogakat! A kisgyermekkori szuvasodás részben öröklött hajlam kérdése, részben okozhatja kalciumhiány, illetve túl sok cukros étel és nem megfelelő fogápolás. Érdemes lenne ezzel kapcsolatban gyermekfogászatot felkeresnetek, előfordulhat, hogy vitaminos kezeléssel meg lehetne előzni a további fogak romlását.

  • Nagy Nóra

    2013. február 19. kedd

    Sziasztok!
    A segítségeteket szeretném kérni. Mára teljesen tanácstalan lettem. A szoptatás során szerintem nem nagyon van olyan, amit én ne próbáltam volna, és sajna már eljutottam oda (25-én lesz 5 hónapos a kislányom), hogy csak a reggeli az anyatej, a többit pótolnom kell.

    Kezdtem homeopátiás bogyóval: Urtica urens+Laktoherb tea+kecskerutafű tea – ezeket már a kórházban ittam.
    Aztán védőnő mondta, hogy van egy mások homeopátiás bogyó: Ricinus communis 5ch. Ezt is ettem.
    Aztán másfajta, dm saját márkás szoptatós tea+homeo bogyók felváltva.
    Aztán töménytelen mennyiségű maláta kávé.
    Utána jött az alkohol mentes sör dögivel.
    Utána a tojás leves kúra.
    Meg még vagy 3 fajta tejserkentő tea.
    Közben persze mindig fejtem is, meg állandóan cicire raktam, meg minimum 4 liter folyadékot iszom. Voltak olyan délelőttök, hogy feküdtünk a kislánnyal az ágyban és amikor kedve szottyant, akkor cicizett, egész délelőtt. ágyban voltunk.
    Aztán most legutóbb arra az elhatározásra jutottam, hogy megveszem a 7ezer forintos csodabogyót, a More Milk-et, ami jó is volt, csak kicsit megfogta a székletet, és a végbélrepedésem miatt abba kellett hagynom. Most újra szedem, de nem akaródzik visszajönni, pedig anno megindította.
    Mit tudom még tenni? Minden etetés előtt ciciztetek, meg van, hogy csak úgy . Vannak napok, mikor óránként cicire teszem. A szülésznőm azt mondta, hogy jó a bab szopási technikája, nincs semmi probléma. Létezik olyan, hogy valakinek ennyire nincs teje, vagy hogy egyre csak csökken? Én úgy szerettem volna, ha nekem kell majd elapasztanom.

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nincs okod a lelkiismeretfurdalásra. Te mindent megtettél, de sajnos nagyon ritkán előfordul, hogy valakinek nincs elég tejmirigye és ezért nem tud elég tejet termelni. Szoptass ameddig csak tudsz, ha csak pár kortyot is tudsz adni a babádnak már azzal is sokat tettél érte!

  • Fenesi Timea

    2013. január 26. szombat

    Kedves Ági!

    A tanácsodra lenne szükségem, mivel már nem tudom mitévő legyek… Kisfiam 2 hónapos és 6700 gr, kizárólag anyatejet kap, viszont nekem az utóbbi időben sok gond van a mellemmel. Mostmár végigalussza az éjszakát, elalszik éjfél körül és reggel 7-8ig nem ébred fel. Nemrég begyulladt a jobb mellem és volt egy duzzanat is benne, antibiotikumot szedtem és szopiztattam. Később helyrejött és most nagyon könnyen jön belőle a tejcsi. Egy hete viszont a bal mellem kezdett el fájni és ebben is duzzanatok jelentek meg, a baba alig szopizza, mert nagyon nehezen jön belőle és mellszivóval is alig tudok lefejni belőle… Mindkét mellemből szopizik, de a bal mellemben folyamatosan kevesebb tej van, mint a másikban és ebből még ráadásul könnyebben is jön…
    Hogyan tudom megelőzni, hogy túltelitődjön a mellem és elkerülni azt, hogy mindig göcsök jelenjenek meg benne? Tudom hogy ajánlatos fejni, de hogyan hatékonyabb szopi előtt vagy utána? És mennyit? Mit tegyek, hogy a bal mellembe több tej termelődjön és ne jöjjön neki olyan nehezen? Esetleg szopizzon sűrűbben? (most 3-4 óránként kéri)
    Éjjel keljek fel és fejjek le belőle, hogy elkerüljem a túltelitődést?

    Van egy másik gondunk is, mégpedig a széklettel, ugyanis nincs neki, csak 3-4 naponta és eléggé nyűgős a drágám.
    Amikor már nem birok vele, mindig teszek neki egy kúpot és olyankor legalább 2 pellusra valót kinyom, nagy erőlködések közepette, holott a széklet állaga mustárszerű és nem kemény… Már kezdek aggódni, hogy nincs-e valami baja vagy majd később beáll neki?
    Használtunk Duphalac szirupot és ennek hatására az elején mindennap volt kakija, de kesőbb már nem segitett és ugyanúgy 4 naponta sikerült, de akkor sem magától, hanem kúppal…
    Kérlek ird meg mit tegyek, mert nem szeretném, hogy hozzászokjon a kúphoz, de ugyanakkor aggódom is, hogy nehogy valami baja legyen, hogy nem jön ki neki, pl. bélcsavarodás vagy hasonló.

    Előre is köszönöm válaszod!

    Üdvözlettel:
    Timi

    • Vida Agi

      2013. január 28. hétfő

      Ha a baba nehezen szopizik a szopi elején, akkor egy kicsit fejjél ki kézzel a szopi előtt a melledből és néhány cseppet hagyj rajta, így könnyebben indul a szoptatás. Fejni csak akkor szükséges, ha még szoptatás után is feszül a melled, mert gyakran éppen a fejéstől alakul ki a túltermelés. Segíthet, ha este, miután lefektetted a babát, kifejed, és előtte melegvízzel lezuhanyozod. Éjjel csak akkor kell fejni, ha nagyon túltelítődik és a baba éjszaka nem szopizik, de ilyenkor sem kell teljesen kifejni, csak egy kicsit kézzel, annyira, hogy ne feszüljön.

      Anyatejes babánál akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet, ez teljesen normális, az okozza, hogy az anyatej rosttartalma nem olyan nagy, ezért nincs, ami kijöjjön. Ha nem puffadt, mindennap pukizik és nem fáj a pocakja, akkor nem kell segíteni neki, meg kell várni, amíg magától kijön. Ellenkező esetben viszont kúppal segíthetsz neki, nem fog hozzászokni, később, amikor már mást is eszik vagy, ha érettebb lesz az emésztőrendszere, magától is fog tudni kakilni.

      • Fenesi Timea

        2013. január 30. szerda

        Kedves Ági!
        Köszönöm szépen a gyors választ, igazán sokat segitettél! :)))

  • Anita

    2012. december 06. csütörtök

    Kedves Ági! Kedves tapasztalt anyukák!

    Segítséget szeretnék kérni. Kisfiam három hetes lesz, és folyton sokat bukik. Annyira, hogy nem tudom letenni szopi után. Büfiztetés nem megy, van, hogy egy órát is próbálkozunk. most harmadik napja használunk egy szuszpenziót, amitől jó nagyokat büfizik evés után, viszont a bukások nem csillapodtak. Mitől lehet ez, és mit tudnék tenni? Biztos nagyon szenved ő is, és tehetetlennek érzem magam, nem tudok rajta segíteni. Egyébként hízott, és szépen eszik is. Csak szoptatom. két óránként kéri, és nyolcvanakat eszik egy-egy étkezéssel. Lehet, hogy ez sok lenne, és csak a felesleget bukja fel? Ha igen, akkor mi lenne a megoldás? A válaszokat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. december 13. csütörtök

      Ez normális. Vannak olyan babák, akik kicsit túleszik magukat, ezt megakadályozni nem lehet és nem is kell, de nem szabad megijedni a nagy bukásoktól. Idővel csökkenni fog majd a mennyisége.

      • Anita

        2012. december 14. péntek

        Köszönöm szépen a választ!

  • PICI

    2012. november 30. péntek

    Mar 8 honapja szultem, de meg nem jott meg a menstruaciom. Meg van hogy van tejem,de mar nem eleg a babanak, potolni kell. Elotte is rendszertelen volt, vajon ez az oka annak hogy most sem jott meg meg. Az ismeroseim mondak hogy nekik szoptatas kozben is volt…………

    • Vida Agi

      2012. december 13. csütörtök

      Ez változó. Van, akinek egyáltalán nem jön meg a szoptatás alatt, van, akinek akadozva jön meg, van, akinek pedig már nagyon hamar teljesen visszatér. Mindegyik normálisnak számít.

  • Kismókus

    2012. november 27. kedd

    kedves Ági,

    a következő (immár sokadik):) kérdés amiben a véleményed szeretném kérni:

    10 hetes kisbabám 3700Gr-al született, mostani súlya kb 5100Gr. 1-2 hete átalussza az éjszakát, napközben 5-6szor szopizik, estefelé gyakrabban. reggelente 100-120ml eszik egy ciciből, estére viszont 60-70ml a kettőből, ezt mostanában mértem. ez rendben van így? mostanában nem fejtem, kérdésem még ha időnként rábízom nagyszülőkre 2-3 órára a babát és netalán nem bírja ki evés nélkül mit tegyek? fejjek előtte, vagy kínáljuk babateával? egyszer a nagymama adott neki ánizsos babateát (természetesen cukor nélkül) amíg távol voltam igazából lehet hogy ez jó is neki mert amúgy is puffadós a kis hasa és sokat pukizik és ez a tea jó erre, de nem tudom melyik a jobb ilyenkor a lefejt anyatej vagy a tea? nem szeretnék teát adni ha ez nem jó neki vagy ha ez nem használ neki, csak nem tudom milyen mennyiséget tudok kifejni.

    köszönöm a véleményed.

    • Vida Agi

      2012. november 30. péntek

      Babateát ne adjatok, csak becsapja szegényt, azt hiszi, hogy rendes ételt eszik. Ha másra kell hagynod, akkor inkább lefejt tejet hagyjál ott, az előző 1 napban folyamatosan fejd le a tejet szoptatás után és este lefekvés előtt és akkor lesz elég másnapra.

  • Beatrix

    2012. november 26. hétfő

    A kisbabám most egy hetes, a második naptól, mikor belövellt a tejem, iszonyú fájdalmas a szoptatás a bal mellemen. Tudtam, hogy nem szabad ilyenkor abbahagyni a szoptatást, etettem hát tovább közben kenegettem, levegőztettem. Tegnap óta viszont egyszerűen nem tudom rá tenni a mellemre, mert sikítani tudnék, és félek, hogy a fájdalomtól megszorítom a kicsikémet. Szóval egy napja nem szoptatok csak a jobb mellemből, hál istennek azzal nincs baj, jön belőle a tej rendes, 3 óránkénti szopizás simán megy. A bal mellemet próbálom rendszeresen lefejni néha megy néha nem, de nincsenek csomók és nincs is megkeményedve, levegőztetem és kenegetem. Holnap jön hozzánk a védőnő, meg is mutatom neki, de nagyon félek, hogy azt mondja, szoptassak tovább. Kérem, ne ítéljen el senki, de kibírhatatlan a fájdalom, a mellbimbóm olyan mintha darabokat rágcsáltak volna ki belőle, és vérzik.

    • Vida Agi

      2012. december 13. csütörtök

      Semmi baj. Ha közben fejed azt a melledet és ápolgatod is, pár nap alatt sokkal jobb lesz. Utána pedig meg kell próbálni más testhelyzetben szoptatni azon a melleden, mert akkor már irányból kapja be a baba (pl. fekve, vagy hónaljtartásban). Ő is egyre rutinosabb lesz a szopizásban, tehát idővel menni fog neki a szopi ezen a mellen is anélkül, hogy kidörzsölné.

  • Balazs Annamaria

    2012. november 05. hétfő

    Kedves Agi
    Sajnos nagyon igaz az amit ide irtal a szoptatassal kapcsolatosan es en is elkeseredve fogadtam el hogy 2 honap utan nem meg tudtam szoptatni a fiamat mert nem volt tejem , habar mindenfele trukos dolgot kiprobaltam es meg sem mukodott.Lenne egy kerdesem:2 honap kimaradas utan vannak meg csodaszerek,-modszerek hogy a tejem visszajojjon?es ha igen mi?

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Akár hosszabb kihagyás után is vissza lehet térni a szoptatásra. Próbáld meg, hogy összebújtok az ágyban naponta többször úgy, hogy szabadon van a felsőtested, szabadon kóstolhatja a kicsi, kínálgasd neki, ez segíthet, hogy megint akarjon szopizni, a tej pedig gyorsan visszatér, ha szoptatod.

  • Orsi

    2012. október 31. szerda

    Ez tényleg egy szuper cikk! A kisfiam 6 hetes, az első 4 hét maga volt a pokol, a kórházban annyit mondtak, hogy azonnal hozassak bimbóvédőt, mert anélkül soha az életben nem fogok szoptatni, persze a tejem csak 1 hét után lett, a kórházban csak cukros vizet adtak a gyereknek, ami semmire sem volt elég, a fiacskám meg cserepes szájjal sírt az éhségtől, és nem segítettek, írtak fel tápszert. Szopizni nagyon nem akart, így fejtem, amennyit csak tudtam, de az kevésnek bizonyult, végül hívtam egy szoptatásai tanácsadót, aki elmondott mindent, hogy ez tényleg egy hosszú és fájdalmas folyamat lesz, majd segített nekem és a fiamnak is, azóta gond nélkül tudom etetni, szépen gyarapodik és öröm és boldogság minden.
    Ami nagyon fontos, hogy a szoptatás marhára nem az a húúú-anya-gyermek-pillanat, amit mindenhol leírnak, mert persze, össze vagyunk bújva, de amikor már sírni tudna az ember a fájdalomtól, a gyerek meg az erölködéstől, akkor azért a legtöbb anyuka szerintem igencsak megkérdőjelezi ennek a létjogosultságát. És akárki akármit mond, arra is fel kell készülni, hogy a szoptatás marha unalmas tud lenni! Az én fiam nagyon koncentrálva eszik, nem veszi fel a szemkontaktust, szóval jobb híján olvasgatni szoktam. Persze az elején emiatt is totál lelkifurdalásom volt.
    A kórházakban szerintem kötelező lenne egy-egy szoptatási tanácsadó, aki minden frissen szült anyukának segít!!!
    Az anyukáknak meg sokkal több _valós_ információt kellene kapni, és nem azt sulykolni beléjük, hogy ha nem megy a szoptatás, akkor rossz anya vagy, mert ez nem igaz, csak türelem kell hozzá, mert anélkül csak elkönyvelik, hogy hát ez nekik nem megy, és kész.
    Szóval még sok ilyen reális képet adó cikket!

  • Maki

    2012. október 27. szombat

    Kedves Ági!
    Remélem, tudsz válaszolni a kérdésemre. Kisfiam 6 hetes és 3 napos, szépen gyarapszik, egészséges és boldog baba. Első gyermekem, az apukája külföldön dolgozik, így teljesen egyedül vagyok vele, akár 7-8 napig is, nem kicsi a kihívás, néha nagyon fáradtak vagyunk:-)
    2 hete volt egy kezdődő mellgyulladásom, szerencsére, némi lázcsillapítóval megúsztam, nem kellett antibiotikum. Szoptattam ezidő alatt is a Kicsinyemet, nagyon fájdalmas volt. Azóta azt vettem észre, hogy az adott (jobb) cicit nem fogadja el olyan szívesen, sokkal kevesebbett szopizik belőle és gyakran sírdogál rajta. Néha az éjjelek is egy nagy szoptatási idővé válnak, mert nem eszik, csak keveset, elalszik picit, felkel, sír, akkor átteszem a másikra, megint alszik picit, egy óra múlva újból fent van…szóval nem jó neki sem és nekem sem, mert így aligha tud kialakulni az éjjeli rendszer. Ma éjszaka pl 4szer kellett kivennem a kiságyból és próbálkozni. Vízzel is megkínáltam, hátha szomjas, nem fogadta el. Sajnos néha elvesztem a türelmemet, és ezt biztosan meg is érzi rajtam, olyankor ő is sírdogál, nekem pedig baromi rosszul esik, hogy nem tudom a helyén kezelni ezt a dolgot. Nem szeretnék a kis lelkében kárt tenni, soha nem hagyom sírni sem, hiszen még pici és biztos oka van, ha így tesz. hogyan tudnám vele újból megszerettetni a jobb cicit? és mit tehetnék azért, hogy az éjjelek folyamán többet pihenjünk?
    A napirendünket a Te ajánlásod alapján próbáljuk kialakítani, tehát felkel, szopi, pelus, nézelődés, majd ha a gügyögést sírásra váltja, közös foglalkozás, masszázs, tánc, zene..utána, ha már nagyon kivan, alvás. Ehhez kell neki még a segítség, kb 20 perc ringatás vagy buksi és hátsimi, de éjjel ezek sem segítenek…kérlek szépen segíts, biztosan van valami jó ötleted.
    A blogod szuper, sokszor megtalálom kérdezés nélkül is a választ a bajunkra, a Babastart CD-et pedig már megrendeltem, várom, hogy tanulmányozhassuk:-)
    Legyen szép napod és várom szíves válaszod!
    Üdv:
    Viki

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Próbáld meg pár napig nappal gyakrabban, akár óránként szoptatni, ezzel jobban jóllakik, megnő a tejmennyiség és éjjel is könnyebb lesz a szoptatás. Az éjszakai nyügit okozhatja hasfájás is, figyeld meg, hogy tekereg-e ilyenkor, vagy húzogatja-e a térdét a pocakja felé, ha igen, akkor etetések előtt egy kiskanál Gripe Waterrel tudsz segíteni rajta.

  • Tünde

    2012. október 09. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm a cikket!
    Sajnos, én is azok közé tartozom, akiket azóta is bánt, hogy nem ment a szoptatás.
    Kár, hogy nem kaptam segítséget sem a kórházban, ahol kis súllyal született babámat „hizlalták”, sem a védőnő látogatásai alkalmával (a fejés, teák, csodabogyók nem hoztak eredményt, magamtól többre nem voltam képes).

  • Viktória

    2012. október 08. hétfő

    Sziasztok!

    Teljesen egyetértek a cikkel! Tavasszal szültem az első gyermekemet, egy „baba-barát” kórházban. A szülés nem volt problémás, utána rögtön mellre helyezték a babát, aki máris tudta mit hogyan kell, úgyhogy ezzel nem volt gond….Én is úgy álltam a dologhoz, hogy felkészültem, bizony a tej lassan indul, nem görcsöltem rá…aznap…másnap már egy kicsit zavart, hogy a Lányom állandóan üvölt, mert mindig éhes, és mivel baba-barát a kórház, egy korty vizet sem adtak neki, nemhogy steril anyatejet, vagy teát! Hozzáteszem, még a 3. napon se jött oda senki, hogy segítsen a szoptatásban. Mikor orvosi vizsgálat volt, akkor a gyermekorvosnak mondta, hogy nagyon esik a baba súlya, mondtam, hogy mert nics tejem, erre odalépett és megnyomta a mellbimbóm, akkor egy kevés jött, így elkönyvelte, hogy van! Hát, a 4.!!!! naspon könyörögtem az egyik nővérnek, hogy fejjen meg, neki sikerült valamennyire, de ennyi, a szobatársam adott titokban a sajátjából! Hazaengedtek minket, a tejem a 8. napon lövellt be egyszer és soha többet, 2 hónapig volt egy kicsi szopi és utána tápszer….aztán azóta tápszer és közben mindenkitől azt kaptam, hogy az én hibám, mert nem akartam eléggé….Pedig akár 1000-szer is válaltam volna a szülés fájdalmát, ha azon múlik!

    • Sára

      2012. november 05. hétfő

      Velem ugyanez történt, de szerencséra jól alakult, 9 hós babámat még mindig szoptatom. Üvöltött végig, amíg a kórházban voltunk, én meg stresszeltem hogy biztosan éhes, de mára azt gondolom, hogy csak sokkolta a világrajövetel. A súlya is csökkent, sebes is volt a mellem, ki voltam merülve, de sokan bíztattak, így próbáltam hinni magamban. Szerintem sok múlik a babán is, az én lányom nagyon küzdős fajta.

  • Lotti

    2012. október 05. péntek

    Jó cikk! Teljesen egyetértek! Amióta vérrel, küzdelemmel, könnyel átjutottunk a kisfiammal a szoptatás nehézségein, azóta azon gondolkodom, hogy mit lehetne tenni, hogy az anyukák nálamnál jobban fel tudjanak készülni erre az egészre. Minden terhes leginkább a szülésre koncentrál, a szoptatás nagy pocakkal még olyan távolinak tűnik… Aki terhesként olvassa ezt a cikket, annak azt üzenem, minden szava igaz! Fel kell készülni, hogy nem olyan, mint a filmekben vagy az oktattóanyagokban, hogy mellreteszem, édesdeden egymáshoz simulunk és minden oké. Egy tanulási folyamat, amihez kitartás kell! Le kell számolni az illúziókkal a szoptatással kapcsolatban. Ismeretségi körömben nem az volt az általános, hogy minden ment, mint a karikacsapás, ezért így kezelni a szoptatást hiba a felkészítés, tájékoztatás során.

  • Anh

    2012. október 04. csütörtök

    Szia Ági,
    A babám most 13 hónapos múlt és még szopizik. Nem volt könnyű a kezdett, 5 héttel hamarabb született és kis súlyú volt, 1 hétig voltunk a kórházban fiz. sárgasság miatt. Az elején tanácsokra 3 óránként tette, csak mellre, ha elvitték a babát akkor cukros vizet, majd tápszert adattak neki. Igen aluszékony baba volt, egyrészt sárgasság miatt, másrészt korábban született, így mindig elaludt a mellen, a tápszert cumiból nem szereti, kanalazgatni ill. babapohárból kellett itatni. Akkor sem a háziorvos, sem az anyám nem nagyon hitt a tejtermelésemben(” most már biztos nem lesz tej”, „annak idején én is csak 3 hónapig szoptattam”…).
    Az első hónap igen stresszes volt. Férjem meg éppen külföldön volt mivel későbbre vártuk a babát. Majd barátok segítségével kapcsolatba léptem le leche ligával, szoptatással kapcsolatos tanácsokat, technikát javasoltak, és főleg önbizalmat adtak, hogy igen is minden anyuka tud szoptatni, és van elég teje hozzá, csak bizni kell a babában is. A 7 hétre a babám csak anyatejen táplálkozik, nem kellett pótlás.
    Szóval hajrá anyukák és kismamák!

  • Epianyu

    2012. október 03. szerda

    Én sem gondoltam volna, hogy mennyire nehéz lesz szoptatni, bár rengeteget olvastam a szülésről, a gyermek ellátásáról, pelenkázásról, altatásról, hozzátáplálásról, a szoptatásról nem jutottam elég információhoz.Eleinte nem tudtam fejni sem, aztán meg folyamatosan azzal „piszkált” a védőnő és az orvos, hogy keveset hízik a babám. 3 hónapos korától adtam neki tápszer pótlást, de utólag azt látom, hogy nem volt értelme, mert így sem jutott több táplálékhoz, mert annyival kevesebbet cicizett. Most már lassan 8 hónapos lesz, még mindig naponta legalább ötször cicizik, és legalább még egy éves koráig szeretném, ha ez így is maradna. Persze ha újra kezdhetném, teljesen máshogy csinálnám…

  • Eszterke

    2012. október 03. szerda

    Azért a helyes mellretétel sem egy elhanyagolható szempont.

  • Alexa

    2012. október 03. szerda

    Tisztelt Ági!

    Július 28- án született meg császármetszéssel első kislányom, Eszter. A szülés után/ közben komplikáció lépett fel, a lányom vérmérgezést kapott, és kezdődő agyhártyqgyulladást, viszont ez csak 4 naposan derült ki. A tejcsi 2 nap után indult meg. Szülés után nem kaptam meg a babámat, csak 8 óra elteltével, szopizni csak másnap segítettek, azt is nagy könyörgések árán ( hogyan kell tartani a babát stb..). Mire belejöttünk volna a szopiba, besárgult, elvitték. Ezen az éjszakán lóvellt be a tejem. Miután kiderült , h valami nincs rendben, átszállítottak bennünket egy másik kórházba, itt viszont a folyamatos vizsgálatok miatt szinte sosem tudtunk csendben szopizni, vagy az orvosok jöttek, vagy ápolók vagy a takarítónő rontott ránk. 2 hét után jöhettünk haza, ekkor már kapott tápszert a Baba, mert nem igazán akart szopizni hiába tetten cicre. Hazatérésünk óta folyamatosan apad a tejcsi, pedig mindent kipróbáltam már ( tea, homeopátia, szaporító fejés, Babát cicre teszem még mindig, de már szinte semmit nem szopizik), kb 25 ml- t tudok fejni mostmár egy nap összesen. Rettenetesen bánt a dolog…Mit tudok tenni még? Van remény, h még valaha tudom cicire tenni, szoptatni?

    Elnézést, hogy hosszan írtam, de fontosnak tartottam az elözményeket is leírni. Azt tudni kell, hogy mi nagyon sokat bújunk, fontosnak tartom, h érezze a közelségem.

    Előre is köszönöm,,

    Tisztelettel: Alexa

    • Szamóca

      2012. október 04. csütörtök

      Szia Alexa!

      Szerintem ne add még fel! Ha még nem tetted, próbáld ki a kézi fejést. A fejőgépek (a kézi is!) könnyen eldugíthatja a melled, és ezért is csökkenhet a tejed. Ha nem boldogulsz, az e-mail címedre (ha megadod)szívesen elküldöm annak a néninek az elérhetőségeit, akihez én jártam. Tényleg csodákat tud művelni. A koraszülött babák esetében szokták ajánlani az SNS (szoptanít) készüléket, amivel könnyebben cicire lehet szoktatni. Egy próbát legalábbis megér. Itt olvashatsz tejnövelő hatású gyógyszerekről is, amelyek alkalmazása előtt mindenképp kérdezd meg az orvosod véleményét: http://www.szoptatasportal.hu/fejezetek_a_laktacios_szaktanacsado_kepzes_torzsanyagahoz/keves_a_tej_nem_szopik_eleget_a_csecsemo

      Sok sikert és sok boldog babázással töltött időt kívánok neked!

      • Szamóca

        2012. október 07. vasárnap

        Kedves Ági!

        A hozzászólásom miért nem jelenik meg? Nem írtam semmi olyat, amivel másokat megsérthetek. Kérlek, publikáld, köszönöm.

        • Vida Agi

          2012. október 17. szerda

          Nem is írtál. De aki először szól hozzá, annak a hozzászólása csak moderáció után jelenik meg. És köszönöm a hasznos hozzászólásodat 🙂

    • Eszter

      2012. október 05. péntek

      Szia,
      nagyon aterzem a problemadat. A tapszert hogy kapja? Tudom, hogy nehez, de probald nem cumisuvegbol adni. En sem tudtam sokat fejni. A szaporiton kivul ne fejj szerintem, es szoptass amikor tudsz. En ugy oldottam meg a tapszert, igaz nagyobb volt a babam, hogy par kanal gabonapepet tettem bele, kicsi babanak rizspep pl. vagy koles, glutenmentes, es kanallal adtam. Volt egy nagyon oblos kanalam, talan lehet kapni valahol, es azzal toltottem a szajaba. Sok sikert, es ne add fel!

    • Vida Agi

      2012. október 26. péntek

      Mindenképpen kérd szoptatási tanácsadó segítségét. A legtöbb baba, ha sokat van testközelben és sokat szopizhat, idővel vissza tud térni teljesen a szopizásra, de ebben sokat segíthet egy szoptatási tanácsadó.

  • Niki

    2012. október 03. szerda

    Sziasztok!

    Csak megerősíteni tudom a leírtakat! Az első kislányommal állandóan azon aggódtam, hogy elég-e még a tejem, szopizik-e eleget stb. És ilyen stresszes gondolatok közben sokszor előfordult, hogy nem is tudott szopizni, mert egyszerűen nem indult meg a tejem. Én pl. nem is tudtam fejni, mert ilyenkor nem indult meg a tejem, csak a kislányom volt képes beindítani ezt a reflexet. Ez egyébként a második kislányomnál is így működött. Vele persze már sokkal ösztönösebb voltam, így még ma is szopizik (1 éves múlt).

    Niki

  • dr. Schindler Lilla

    2012. október 02. kedd

    Köszönöm a cikket!