A korai hozzátáplálás elhízáshoz vezet

Egy közelmúltban megjelent észak-karolinai kutatás eredményeiből kiderül, hogy a babák 70%-át túl korán kezdik el szilárd ételekkel etetni, holott ez összefügg a későbbi elhízással és növeli a táplálékallergia kockázatát, ráadásul emésztési nehézségeket okoz.

A vizsgált 9 hónapos csecsemők és a 2 évesek egyharmada bizonyult a magasságához képes túlsúlyosnak a felmérés során, és kiderült az is, hogy a gyerekek 20%-át már 1 hónapos korában táplálták az anyatejen és a tápszeren kívül mással is (ide tartozik a gyümölcslé is!), 70%-uk pedig már 3 hónapos korában kapott szilárd ételeket (pl. gyümölcsöt, gyümölcslét).

anyatej, szoptatás, hozzátáplálás, korai hozzátáplálásA hozzátáplálást leggyakrabban a tápszert is adó szülők vezetik be túlságosan korán – áll a Pediatrics magazin január 10.-i számában megjelent kutatásban, melyből az is kiderült, hogy a mai csecsemők sokkal többet kapnak enni, mint amennyire szükségük lenne. Mivel az anyák félnek tőle, hogy nem hízik megfelelően a baba, ezért hamarabb kezdik hozzátáplálni, különösen, ha a baba nyűgös, sokat sír. Ezáltal a baba azt tanulja meg, hogy ha valami baja van, akkor azonnal édeset kell neki adni – mondják az Észak-Karolinai Egyetem Frank Porter Graham Gyermekfejlődés-kutató Intézetének kutatói. A vizsgálat során kiderült: a depresszióra hajlamos anyák gyakrabban adtak a sírós babának gyümölcslevet – ezzel is erősítve azt a szokást, hogy ha gond van, valami édeset kell enni.

További veszély azt gondolni, hogy ha nem alszik éjjel a baba, akkor több táplálékra van szüksége napközben, vagy jó alaposan meg kell vacsoráztatni és akkor aludni fog – ez azonban túlterheli a gyermek emésztőrendszerét, emésztési zavarokat okozhat, és a legtöbb esetben hatástalan, ugyanis nem ez az ébredések oka.

Az eredményekből kiderül az is, hogy az elhízott anyák sokkal több ennivalót adtak gyermekeiknek, mint a normál testalkatúak, valamint azok is többet etették a babát, akik kiegyensúlyozatlannak, nyűgösnek, sírósnak találták gyermeküket.

Barbara Goldman, a kísérletben résztvevő pszichológus szerint a szülők nem értik, hogy a csecsemők emésztőrendszere 6 hónapos korig nem alkalmas a szilárd táplálék feldolgozására.

A csecsemőknek nagyjából 6 hónapos korukig nyitott a bélrendszere, azaz a vékonybél sejtjei közötti réseken a makromolekulák (pl. a fehérjék) is átjutnak, és közvetlenül a véráramba kerülnek. Ha a baba anyatejet kap, akkor a tejben levő hasznos anyagok is hamarabb kerülnek ezáltal a véráramba, így a baba gyorsabban és alaposabban tudja hasznosítani a táplálékot, ez okozza azt, hogy az anyatejes babáknak akár 7-10 naponta lehet csak székletük, mivel az anyatejet szinte teljes egészében képes hasznosítani a szervezet. Ha azonban idő előtt más ételt kap a baba, akkor ennek a fehérjéi és a benne található patogén anyagok is közvetlenül a véráramba kerülnek. A hatodik hónapra a bélrendszer már zárt lesz, így védetté válik a szilárd táplálékban levő nem hasznosítható vagy káros anyagokkal szemben.

A jelenlegi ajánlások szerint a csecsemőknél 6 hónapos korig kizárólagosan anyatejjel, ennek hiányában tápszerrel kell táplálni. A korai hozzátáplálást a leggyakrabban 4 ártatlannak tűnő ok miatt szokták elkezdeni az anyukák:

1. Székelési problémák esetén (túl ritkán kakil a baba, nehezen nyom stb.) már egészen kis korban is tartja magát a nézet, hogy gyümölcslevet kell adni, holott a házi gyógymódok helyett érdemesebb ilyenkor orvoshoz fordulni

2. Tápszeres babáknál tartja magát a nézet, hogy náluk már 4-5 hónapos korban el kell kezdeni a hozzátáplálást, holott az ő emésztőrendszerük sem érik meg hamarabb, mint anyatejes társaiké. Ha csak a kanálhoz szoktatás miatt kezdődik el a hozzátáplálás, akkor érdemesebb inkább a tápszert vagy tejpépet adni kanállal 6 hónapos korig.

3. Éhesnek tűnik a baba Ha a baba nappal gyakrabban éhezik meg, vagy éjszaka megint felébred, akkor sokan elkezdik a hozzátáplálást, ahelyett, hogy gyakrabban szoptatnának, vagy megemelnék a baba tápszer-adagját.

4. Nem hízik a baba Tartja magát a tévhit, hogy ha a baba nem hízik megfelelően, akkor mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást és majd a jó sűrű főzeléktől meghízik. A valóságban azonban az első gyümölcsöktől nem igazán hízik a baba, ezek még nem laktatóak, a túl gyorsan bevezetett főzelékeket pedig még nem tudja hasznosítani a szervezete, a többsége emésztetlenül távozik a szervezetből, a baba nyűgösebb lesz, székrekedés vagy hasmenés, hasfájás és éjszakai felriadások jelentkeznek.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

117 Comments

Comment navigation

 • Szofi

  2012. március 02. péntek

  Kedves Ági!

  Kisfiam 4 hónapos elmúlt, tápszeres baba baj volt a székletével ezért egy kis ideje kap almát, répát, krumplit amit eddig nagyon jól evett és a széklete is beállt,de most egy ideje csak a tápszert fogadja el.
  Ennek mi lehet az oka?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2012. március 11. vasárnap

   Általában a kanalas étel elutasításának hátterében betegség (torokfájás, fülfájás, nátha stb.) vagy fogzás szokott állni.

 • Tündi

  2012. február 18. szombat

  Kedves Ági!

  4 hónapos a kisfiam, 6950 g és 68 cm. A 3 hónapos méréshez képest 480 g-ot híztunk. A védőnő ezt kevesli, és azt mondta, ha két hét múlva sem produkál nagyobb hízást, akkor el kell kezdeni a hozzátáplálást, amit nagyon nem szeretnék még. A babám 2,5 hónapos kora óta csak 4-szer hajlandó szopizni – kb. reggeli, ebéd, vacsora és egy éjszakai- (eleinte is csak 5-6-szor szopizott). Próbálom a mai napig többször szoptatni, de nem akar (eltolja, elfordul, néha még sír is). Tejem van bőven, meg ha igényelné, gondolom még növekedne is az igényeihez. Tényleg kevés ez a gyarapodás? Mit tegyek?

  • Vida Agi

   2012. február 20. hétfő

   Ez egyáltalán nem kevés gyarapodás. Ha a kicsi naponta 5-6x pisil vagy kakil, kiegyensúlyozott, és legalább 400 grammot hízik havonta, akkor nincs ok az aggodalomra. Idő előtti hozzátáplálásra pedig különösen nem, mert ettől nem fog hízni, hanem éppen ellenkezőleg: mivel még nem tudja teljesen megemészteni az új ételeket, hiába eszik többet, kevesebbet hízik tőle vagy csak ugyanennyit, ezért ez teljesen felesleges lenne.

 • Tímea

  2012. január 13. péntek

  Kedves Ági!

  Ismét gondunk akadt a növekedéssel. A most már 4,5 hónapos kisfiam az elmúlt 5 héten csak 25 dkg-ot hízott, és ezzel a skálán előírt minimumot sem éri már el. Pont mióta lelassult a növekedése van egy foggyulladásom. Ez közrejátszhat? A doktor nénink tápszert írt fel nekünk, és azt javasolta mérjem, hogy tudjam mennyi kiegészítés kell. 4,9 kg a fiam, és a méréseim szerint 600-680g-ot tud szopizni. ( A mérleggel komoly gondjaim vannak, nem tudom más van-e így vele, de amint eljön a méricskélés ideje, idegbaj leszek, és egész szoptatás alatt azon gondolkodok, mennyit mutat majd a mérleg. Ezzel persze azt érem el, hogy egyre kevesebbet tud szopni az idegeskedés miatt). Úgy számolta az orvos, hogy 720ml kellene ennie a fiamnak, így most kb. 100ml kiegészítést adok. És a heti egyszeri mérés mellett döntöttem.
  A hozzátáplálást korai elkezdeni? Lehetőség szerint a tápszert mielőbb szeretném elhagyni, már ha van rá mód.
  Ja, a kevés hízás mellett érdemes megemlítenem, hogy egészen nyugodt, kiegyensúlyozott a baba, azaz mióta kap egy kis pluszt jóval nyűgösebb.
  Segítséged előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2012. január 16. hétfő

   A hozzátáplálást még korai elkezdeni ebben a korban. Mivel azonban csak nagyon keveset kell pótolnod, ezért ha többet szoptatnál visszanyernéd ezt a tejmennyiséget és nem lenne szükség a tápszerre. Szoptass pár napig gyakrabban, akár 1-2 óránként is napközben, ettől több tejed lesz.

Comment navigation