A 4 hónapos baba

4 hónapos korára a csecsemők többsége már jó eséllyel megduplázza születési súlyát és ezt követően lelassul a súlynövekedés. A baba lassabban hízik, mint korábban, ami annak is köszönhető, hogy egyre többet mozog.

A 4 hónapos babaMost már stabilan tartja a fejét függőleges helyzetben is, megtámasztva képes ülni, de sok ideig még nem szabad ültetni megtámasztva sem, mert túlságosan megerőlteti a kicsi gerincét. Vannak olyan babafotel, amiben a kicsi háta teljesen meg van támasztva, ugyanakkor 120 fok körüli szögben, félig fekvő helyzetben ülhet benne a baba, ebben jó tud nézelődni, de a hátát sem terheli meg. Hasonló célokat tölthet be a dönthető etetőszék, amit ebben a korban már nagyon szoktak élvezni a babák, mert jól kilátnak belőle, ugyanakkor nem erőlteti a függőleges ülőhelyzetet.

Néhány baba már tud forogni, de ez még egyáltalán nem kötelező, általában 4-6 hónapos kor között jelenik meg.

4 hónaposan a baba már ügyesen kinyomja a felsőtestét a könyökére vagy a kezére támaszkodva, így már jobban szeret hason feküdni, kevesebbet erőlködik.

Így néz ki egy 4 hónapos baba, amikor éppen felkel az alvásból:

Ügyesen megfogja a tárgyakat, pakolássza őket, de ha egy játék eltűnik a szeme elől még azt hiszi, végleg eltűnt. Ha pedig megint feltűnik, azt gondolja az egy másik tárgy. Ha adsz neki olyan játékokat, amiket gombbal irányíthat, azzal nagyon jól és hosszasan elszórakoztatja magát (ha villog és zenél is a játék, akkor teljes az élvezet :))

A kicsi napközben 3szor 1-1 órát alszik, éjjel pedig 10-12-t. Nagyon becsapós lehet, hogy most már hamar elunhatja magát 1-1 játék közben, nemcsak azt igényli, hogy más-más játékokat adjunk neki, hanem azt is, hogy mindig új helyekre menjetek a lakásban, ezért érdemes több helyen játszókuckót kijelölni a kicsi számára. Ha elunta magát a nappaliban, kiviheted magadhoz a konyhába, ha ott is elunta magát, jöhet a gyerekszoba és így tovább.

Szereti a hangodat hallgatni, ezért értékeli, ha mesét olvasol vagy énekelsz neki, ezt arra is használhatod, hogy házimunka közben így szórakoztasd el.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

97 Comments

Comment navigation

  • Krisz

    2011. február 10. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4 hónapos, koraszülött, jelenleg 6600g. Mosolygós, amikor ébren van sokat gügyög, nevetgél, sokat mozog, oldalra fordul, jól eszik. A kérdésem az, hogy normális-e az, hogy 1 óránál, max 1,5 óránál(ez inkább este) többet nem tud ébren lenni, nyűgös lesz, ha leteszem aludni hamar el is alszik. Naponta kb 8 órát van ébren, az éjszakákat átalussza, este 10-kor alszik el, reggel 6:30-ig alszik, majd 3 óránként eszik. Köszi, Kriszta

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Igen, vannak olyan babák, akiknek nagyobb az alvásigénye, de mivel ő koraszülött volt, ezért az alvásigénye is a korrigált korának megfelelően alakul.

  • Jablonszki Szabina

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 17 hetes múlt. Két hónapos kora óta 4 óránként eszik. (reggel 8-kor, délben, délután 4, este 8 és hajnali 4-kor)Születési súlya 2800 gramm, hossza 48 cm volt. 1 nap 5x eszik csak anyatejet, átlagosan 730 grammot naponta. Most 5480 gramm és 62 cm. Viszont úgy érzem, hogy éhes marad az esti etetés után, mert sírni kezd és csak ha cumit kap, akkor nyugszik meg. Este átlagosan 140 grammot eszik.
    Este 8 -kor eszik és eddig hajnal 4-ig aludt, de pár napja fél 3 körül kel, hogy éhes. Amint megetettem alszik reggel 8-ig, úgy mint azelőtt. Lehet hogy éhes marad este?
    Lenne még egy kérdésem. Születésétől kezdve úgy érzem kevés az alvás igénye, mert csak 20-25 perceket alszik napközben. Kivéve délután, mert akkor 1-4 -ig folyamatosan. Úgy érzem, hogy ez kevés. Lehetséges ez?

    Válaszod előre is köszönöm,

    Üdv. Szabina

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.
      Nem este marad éhes, hanem hamarabb megéhezik, ez nem gond. Este azért kéri a cumit, mert nagyobb a szopási igénye, talán még cicin is cumizna, de ez sem probléma.

      A nappali alvásmennyisége elég, ebben a korban kb. 3 óra a nappali alvásigény összesen.

      • Jablonszki Szabina

        2011. február 07. hétfő

        Kedves Ági!

        Köszönöm válaszodat. Még az szeretném megkérdezni, hogy ennyi idősen mennyit kellene ennie a babának egy nap? A Babánk kezd hízni viszont az esti etetés után 1-2 órával felriad és sír, ilyenkor bemegyek a szobájába és meglát visszaalszik, majd pár óra múlva kezdődik előről. lehet hogy a fogai jönnek mert a cumit intenzíven rágja? Vagy valami más lehet az oka?

        Köszönöm válszod

        • Vida Agi

          2011. február 11. péntek

          Ez nem a korától, hanem a súlyától függ. 5 kiló alatt 150 gramm/testsúlykilogramm/nap, 5 kiló felett 120 gramm/tskg/nap.

          Ha az esti etetés után 1-2 órával felriad, azt leggyakrabban a fogzás okozza.

          • Jablonszki Szabina

            2011. február 14. hétfő

            Köszönöm válaszodat. Akkor a babánk jól eszik, ha egy nap átlagosan 750gr tejcit eszik meg és 5 kg felett van bőven.
            Most 20 hetes este megetetem 8kor hajnali 1-ig alszik majd sírva kel nem éhes mert a sírása fárdt mint éhes ilyenkor csak cumival alszik vissza, majd 2.30kor újra ugyan ez a helyzet. ilyenkor már nem alszik vissza így megetetem utána cumi nélkül alszik6.30 majd újra ugyan ez van, ez így megy 3 hete mi lehet a baj eddig nem kelt fel csak hajnali 4kor az etetésre és sírva sem ébredt sosem. most pedig sírva kel éjjel nappal.
            15 hetes kora óta forog most hason a fenekét emelgeti és löki magát lehet hogy mászni akar és a fejlődés miatt kel fel és sír vagy a fogai?
            De lehet anyahiány bár külön alszik születésétől fogva de eddig a férjem is el tudta altatni most csak engem fogad el.

            Válaszod köszönöm

  • Éva

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági,

    rendszeresen olvasom a blogodat, és nagyon sokszor kapok hasznos tanácsokat. Ezúttal nekem is lenne egy kérdésem.

    Kislányom 4 és fél hónapos, kizárólag anyatejet kap. Az etetés gyakorisága és a napirend bevezetése kapcsán dilemmázok. A gyermek napközben kb. 2-2.5 órát tud ébren lenni, utána látványosan elfárad, és könnyen el is alszik. Általában 35-50 percet alszik. Tehát amikor ő felkel, akkor még csak 3-3.5 óra telik el az előző etetés óta. Ő ekkor még nem éhes, általában 4-4.5 óránként éhezik meg. Ha jól értem, Te azt javaslod, hogy legyen fix sorrend a napirend érdekében, vagyis felkelés után mindig etessem. Nem baj, hogy így többször adok neki enni, mint ahogy ő azt igényelné? Vagy iktassak be még egy játékot a felkelés után azért, hogy megvárjam míg megéhezik?

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
    Éva

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Amikor a baba már 4 óránként eszik és hosszabban van ébren, akkor felborul a javasolt sorrend. Ilyenkor azt lehet tenni, amit te is írsz, hogy ébredés után először játék van, majd evés, játék és utána alvás.

  • Enci

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Ági!
    Ismét hozzád fordulok a problémámmal(legutóbb azzal fordultam Hozzád, hogy a fiam rengeteget eszik(több mint 1000 ml-t, ebből reggel 300)és alig hizik.
    Sose aggódtam még ennyire, a fiam 4 hónapos és kereken 1 hónapja 5 kiló, egy dekát sem hizott. A korábbi 1000 ml-ről visszajött 550-850 grammokra, kizárólag anyatejet eszik igény szerint, sose kapott tápszert, még cumi sem járt a szájába. Egyszerűen nem akar enni, az éjszakát már 1 hónapos kora óta teljesen átalussza, annyira hogy este 7-től reggel 9-ig alszik, függetlenül attól hogy este 100-at vagy 20-at evett utoljára(mostanában inkább az utóbbi jellemző), nappal meg szinte semmit nem alszik, de alig sir, akkor is inkább nyűgöl, unja magát. Hihetetlenül boldog baba, egész nap gőgicsél, kacarászik. 3400-al született 51 cm-vel, eddig havonta 7-800-akat hizott, viszont dec.5 óta 5000 g(60 cm most). Nagyon aggódok mi lehet a baj, már arra is gondoltam hogy nincs elég tejem, de akkor nem sirna a drágám hogy éhes? Egyfolytában engedi el a cicit, néz engem és vigyorog az életem, én pedig robbanok fel hogy nem eszik és 1 hónapja semmit nem nőtt. Fejni sajnos nem tudok sem kézzel sem géppel(kézi Avent), 1 csepp sem jön(volt hogy durrant el a mellem, akartam egy kicsit könnyiteni, de egy cseppet nem sok, annyit sem sikerült kifejnem, rögtön utánna meg 200-at szopizott belőle a fiam). Mi lehet a baj szerinted? Úgy látom, hogy pisis pelus van elég(főleg délelőtt), kaki hetente 1, max. 2(eléggé sűrű). Nagyon túrja a nyálát, gömböcskéket fúj és nagyon élvezi. Tegnap próbáltam óránként mellre tenni, jó esetben 20-40-eket evett, reggel megkezdi 200-250-el és jóformán ez teszi ki szinte a felét a napi beviteljének. Mindenki szerint formás, gyönyörű baba. Segits kérlek hogy mit csináljak, miért nem nő, miért eszik ilyen keveset és miért örvend annak hogy alig eszik?

    Köszönöm szépen előre a válaszod és egy nagyon Bolgog Új Évet kivánok,
    Egy nagyon aggódó anyuka

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Nem kell aggódnod, 3 hónapos kor után jelentősen lassul a baba hízása, akár pár hétre teljesen meg is állhat. Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie naponta, tehát 600 grammot, ezért nincs okod aggodalomra, ennyit megeszik. Azért nem szól, hogy éhes, mert nem éhes, plusz annyi minden más elfoglalja, hogy az evés kevésbé fontos most neki, de ne aggódj, ha éhezne, akkor szólna. Mivel van elég pisis pelusa és éjjel jól alszik, ebből látszik, hogy nincs semmi baja, elég a tej, csak most éppen a nem hízós korszakában van (csak az tud kijönni, ami bement), valószínűleg most már többet is mocorog, mint korábban, tehát lemozogja, amit megeszik.

    • Sara

      2011. január 19. szerda

      Kedves Enci!

      Én hasonló cipőben járok a kislányommal!Ő 3860 grammal született, holnap lesz 4 hónapos és 5700 gramm. Szóval eléggé messze jár attól, hogy a születési súlyát megduplázza. Reggelente rengeteget eszik, este alig valamennyit. Sokat alszik, de nagyon jókedvű kisbaba, alig sír. Én már azon is gondolkodtam, hogy tán nincs is éhségérzete..:-)
      Én Olaszországban élek, és itt az orvos mindent tök rendben lát, de persze én is aggódom, de talán nem kellene!
      Szerintem te is nyugodj meg, végülis minden baba más, mit ahogy minden felnőtt is az!
      Sok boldogságot a picihez!
      Sára

    • Robi

      2011. január 23. vasárnap

      Kedves Ági. Egy apuka vagyok, fiam most 3 és fél hónapos , nem vagyok orvos. Ha a pici nem beteg, mert vidám és jókedélyű ,akkor reméljük nem…! Szóval a mérleg csak arra jó ,hogy frusztráltá tegyen nem tükröz semmit statisztikailg, azon kívűl, hogy ha ingadozik a pici étvágya neked még tejed sem lesz emiatt! Én állítólag betegesen sovány gyerek voltam és napi 6-8 órát sportoltam ,normális evés nélkül, ma 95 kg tiszta izom vagyok…légy nyugodt, és gondolkodj! ha, de ne legyen így apici épp nem egészséges akkor főleg egy nyugodt anyára vágyik nem a te feszültségedre! Jóindulattal és remélve, hogy minden rendben: Jancsok Róbert

    • Robi

      2011. január 23. vasárnap

      Robi írása Enci levelére

  • Beus

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom most tölti be a négy hónapot a héten. Fejét szépen tartja, ülésbe is felhúzza magát. Már több, mint egy hónapja hátáról az oldalára fordul, bár mostanában nem nagyon csinálja.
    Nem nagyon szeret hason lenni, azért megpróbálom naponta valamennyit hason tartani. Emeli a fejét, mellkasát, de kezeit legtöbbször maga mellé fekteti kinyújtva, szóval nem támaszkodik rá. Szerinted ez jelenthet gondot, vagy csak tegyem párszor napközben hasra, majd rájön, hogyan támaszkodjon?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      Nem kell aggódnod, rátámaszkodni csak kb. 5 hónapos kortól fog tudatosan. Naponta 5-6 alkalommal legalább 5-5 percre tedd hasra, ez elég ahhoz, hogy beinduljon a fejlődés.

    • Robi

      2011. január 23. vasárnap

      Feküdj mellé tedd, amit vársz tőle…talán segítesz neki…Robi

  • bea

    2010. december 30. csütörtök

    Szia
    Kicsi lányom 3150gr született és most 4 és fél hónapos de csak 5270gr és tápszerre kényszerültünk egy hónapja addig csak szopizott.Aggódom,hogy így kevés a súlya.Bár azt mondták addig nem kell míg ha hízik.De sajna két hét alatt csak 23dkg.Mit tudnák adni vagy mi oka lehet.Humana Baby Fit 1 tápszert kap.Válaszát előre is megköszönve.

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      A hízása teljesen megfelelő, ebben a korban havonta minimum 400 grammot kell híznia, felesleges hetente mérni, elég havonta, de mivel ő 2 hét alatt 230 grammot hízott, így bőven meglesz a havi kötelező minimum.

  • Bea

    2010. december 21. kedd

    Szia
    Kicsi lányom 3150gr született és most 4 és fél hónapos de csak 5270gr és tápszerre kényszerültünk egy hónapja addig csak szopizott.Aggódom,hogy így kevés a súlya.Bár azt mondták addig nem kell míg ha hízik.De sajna két hét alatt csak 23dkg.Mit tudnák adni vagy mi oka lehet.Humana Baby Fit 1 tápszert kap.Válaszát előre is megköszönve.

    • Vida Agi

      2010. december 31. péntek

      Nem kell aggódnod, ebben a korban a havi minimum hízás 400 gramm, ennek kell meglennie, ha megeszi a súlyához mérten szükséges adagot (testsúlykilogrammonként 120 grammot naponta), akkor eleget eszik, a lassú hízás pedig csak alkati kérdés.

  • Ani

    2010. december 15. szerda

    Kedves Ági!
    A kislányom 4 hónapos, 6,4 kg (3,1 kg-val született). Ennek ellenére aggaszt, hogy, szerintem keveset eszik.( Naponta 500-600 ml közötti tápszet, születése óta tápszeres.Egy hete gyümölcslevet is kap, azóta még kevesebb tejet iszik.
    Rendben van ez így?
    Kínáljam péppel? Ha igen milyennel?
    Előre is köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Tápszeres babáknál is az a szabály, hogy fél éves kor előtt nem kell mást adni neki, mert nem tudja megemészteni rendesen, ugyanis még hiányoznak az emésztőrendszeréből azok az enzimek, amelyek segítségével az anyatejtől (tápszertől) eltérő ételeket meg tudja emészteni. Amit lehet tenni, hogy bevezeted a tejpépeket, ezeket ha szereti, akár 1-2 étkezésnél tápszer helyett is lehet adni és ez valamivel laktatóbb, mint a tápszer. Egyébként ebben a korban testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie, tehát neki kb. 720 grammot naponta, de ez az anyatejre igaz, a tápszer valamivel laktatóbb, abból kevesebb is elég lehet.

  • Barbara

    2010. december 08. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3,5 hónapos anyatejes nagy baba (8kg, 68 cm). Este 7kor megy aludni, felkel 1kor meg 4kor enni, majd 6kor véglegesen. Hogyan tudnám rávenni, hogy tovább aludjon?
    Köszönöm, Barbara

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Sehogy, ebben a korban az éjszakai alvásigény 11-12 óra, ha azt akarod, hogy reggel később keljen, este később kell fektetni (nyilván ehhez az egész napirendjét ennyivel el kell tolni ennyivel későbbre) nagyjából 3-4 nap, mire átszokik az új rendszerre és elkezd reggel később kelni

  • cic89

    2010. december 01. szerda

    Kedves Ági!
    Eddig már nagyon sokat segítettél nekem.Most megint szükségem lenne a segítségedre.Kisfiam már 4 hónapos,60cm és majdnem 7 kg.Esténként kb.hajnal 2-től alszik általában reggel 10-ig.Aztán este 6-ig vagy 7-ig csak 1-szer esetleg 2-szer eszik közben pedig nagyon sokat alszik.Aggódom nem alszik-e túl sokat és túl keveset eszik,vagy csak azért lehet mert most jön a fogacskája?Pár hete kezdett fent kicsit dudorodni az ínye,talán az okozhatja ezt?

    Üdv.:Andrea

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Valószínűleg az a gond, hogy teljesen el van tolódva a napirendje, hajnalban és nappal alszik. Az sem normális, ha csak 2-3szor eszik napközben ebben a korban. Próbáld meg reggel 8 felé felkelteni, napközben 3×1-1 órát aludjon, minden alvás között legalább 2-2,5 órát legyen ébren, ébredés után mindig etesd meg. Mindig egyen ébredés után, és ne hagyd 3 óránál hosszabban aludni napközben. Este 9-10 felé kerüljön ágyba. Ha ezt minden egyes nap betartod 4 napon át, akkor helyreáll a napirendje.

  • Emőke

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági! A kisfiam 17 hetes, 6000g 66cm, mosolygós jó kedélyű baba. A gondom az, hogy talán keveset alszik. Reggel 8kor kel, eszik, majd alszik 11-ig, utána már csak a délutáni sétán alszik 2 órát, néha este fürdés előtt 20-25 percet, majd fél 10-től reggelig alszik. Ezt így tartja 2 hónapos kora óta. Nem tudom, hogy változtathatnék a napirendjén, hiába teszem le az étkezés után, nem tud elaludni, ha ringatom akkor sem. Sokszor 5-6 órát is fenn van folyamatosan és a végére már nagyon nyűgös. Válaszodat várom és köszönöm! Emőke

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Tökéletes az alvásmennyisége ebben a korban összesen 3 órát szoktak napközben aludni, ez nála megvan, tehát nincs ok az aggodalomra.

  • Czentyéné Nagy Gréta

    2010. november 06. szombat

    Elfeljetettem megkérdezni hogy gondoltam arra hogy a tápit egy kis reszelt háztartási keksszel dúsítom, de lebeszéltek róla liszt miatt. mikor ehet kekszet?

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      9 hónapos kor után kaphat lisztes dolgokat.

  • kinga

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Agi,
    Kislanyom 4 honapos,eleg jo kislany.Nappal 2-3 alszik 1-2 orakat,este 11kor elalszik reggel 9ig, a gond csak az hogy van olyan ejjel hogy 2orankent is felebred, teat vagy tejet inni, vagy egyszeruen csak azert ebred fel h forditsam a hasara vagy forditva.Tejet inni ejjel nem szokot csak hajnalban (5-6 fele)es alszik tovabb. De nem ertem a sok felebredeset…lehet hogy tul szaraz a levego a szobaban es azert szomjas???Vagy lehet mas oka is???Mert eddig nem ebredt fel ilyen gyakran csak egyszer mikor evett. Elore is koszonom.

    Válasz: Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Stefibaba

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Vege az esti sirasnak es a hasfajasnak ebben a korban??Most mult 22en 4 honapos.
    Köszönöm.

    Válasz: A szelek miatt bekövetkező hasfájásnak mindenképpen vége 3-4 hónapos kor között. Ha hozzátáplálod vagy új ételt kap, az természetesen okozhat még hasfájást, de az emésztése erre a korra már megérik arra, hogy az anyatej és a tápszer ne okozzon nála hasfájást.

  • Stefibaba

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Vege a hasfajas idöszaknak??A az esti sirasnak is??
    Köszönöm.
    Ildy

  • Gabi

    2010. szeptember 25. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4 hónapos és 1 hetes. Kb 66 cm és 7 kg, csak anyatejes baba. Mosolygós, barátságos, „beszédes” baba, még nem fordult át, csak véletlenül, de ha én forgatom, azt imádja. Hasfájós volt nagyon sokáig, majd úgy tűnt, hogy elmúlt, majd kb 4 hete elkezdett erősen fogzani. Nem csak nyálzik és rágcsál, de nyűgös, bújós, sírós és nélkülem egy percet sem bír ki. (pedig már egészen sokáig elvolt a játékaival, ha hallott engem, de most nem.. 🙁 ) Chamomilla-t kapott, de nem voltam elégedett, most Pulsatilla-t kap és sokkal jobban van. Viszont nappal nagyon rosszul alszik, van hogy csak 2x fél órát – este persze sír, nyűgös a fáradtságtól. 8 körül elalszik, és 3 óránként kel éjjel szopizni.(vagy 2 óránként) Általában 7 körül kel végleg. (Éjjelre Vibrucol kúpot kap, a golyókat: délelőtt és délután 5-5 db-ot)
    Az a kérdésem, hogy elegendő e neki ennyi alvás? Akkor szoktam csak lefektetni, amikor már nagyon álmos – de az utóbbi időben csak cicivel alszik el…(talán ez is a fogzás miatt van?)
    Jól adagolom e a gyógyszert? (megkérdezném a dokit, de ingyen nem válaszol homeopátiás ügyben…)Lehetséges e, hogy a Chamomilla abbahagyása után ismét előjött a hasfájás? (kap Gripe Water-t)
    Köszönöm: Gabi

    Válasz: Ebben a korban már nem jön elő az újszülöttkori hasfájás. A Pulsatillát lehet így is adni, de ha nappal is nyűgösebb, akkor hatékony lehet az óránként-kétóránként 1-1 golyós adagolás is.
    A nappali alvása kicsit kevés. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Petra

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    4 hónapos múlt a múlt héten a kisfiunk és napi 5x eszik, tejet és tápszert is, mert nincsen elég tejem sajnos.
    A nap végére 1000-1200 mg-ot is benyakal, kicsit aggódom, hogy ez nem túl sok-e. 3000 grammal születt, most 7 kg! Alkalmanként minimum 180 az adagja, de volt, hogy 280 mg-ot is evett egyszerre. Én 200 mg után általában leállítom, nagy harcok árán, mert mintha még enne 200 után is… Ez normális? Jókedvű, kicsit még mindig hasfájós baba.

    Köszönettel:
    Petra

    Válasz: Egyáltalán nem kell aggódnod, ebben a korban még ösztönös a baba viselkedése: pont annyit eszik, amennyire szüksége van.

  • Erika

    2010. szeptember 11. szombat

    Kedves Ági!
    Réka lányom 4,5 hónapos. 3750g és 56 cm-el született, most 67 cm és 7,4 kg. Átalussza az éjszakát kb. 3 hónapos kora óta, így éjjel már nem eszik. Hajnal körül kel, mert szomjas, adok neki vizet v csecsemőteát (ezt imádja) és alszik reggelig. Napközben már csak négyszer eszik (reggel anyatejet – sajnos már nem az enyémet, délben főzelék és tápszer, 4-kor tápszer, este anyatej, + ha nem alszik el, délután még egyszer gyümölcsöt.) 2-4 hónapos kora között megette a napi 800 ml-t, most viszont kb. 2 hete még a 140-nek is örülök. Nem tudom minden héten mérni – csak ha én állok fel vele a szobamérlegre,- úgy tűnik nem fogy, általában jókedvű, de furcsa, h fele ilyen idősen többet evett mint most. Ez normális?
    Olvastam az előző kérdezőknél h más baba sem szeret hason lenni, hát Réka sem, sokat van a hátán, bár mostanában már oldalra fordul. Kínozom napi több alkalommal de nem szereti. Lehet, hogy ezért nem fordul még hasra és vissza?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Erika

    Válasz: Nem szükséges mérni, mert látszólag minden rendben van vele. Mivel már főzeléket eszik, annak egészen más a tápértéke, sűrűbb is, ezért eszik kevesebb tejet és tápszert, mint korábban, tehát ez normális.
    4,5 hónaposan még nem kell átfordulni, csak 6 hónaposan, tehát még bőven ráér a hasrafordulás. Napi 5 alkalommal 5-5 percre tedd hasra és fokozatosan megszokja, megkedveli majd ezt is.

  • Kati

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kislányom nem rég múlt 4 hónapos és 5.64 kg és 64 cm ,3.40kg és 50 cm-el született .Naponta 5ször kap tápszert amiből 150-170 ml-ert eszik délben és 5 körül kap főzeléket,az mellé is kap tápszert és mégsem hízik .Eddig is pont annyit hízott amennyi az alsó határ.Az éjszaka is felébred enni azt mondták szoktassam le róla ,de nem tudom mert ha csak vizet kap ,akkor fél óra múlva üvölt és alig lehet vissza altatni.Apukája és én is vékonyak vagyunk ez lehet alkati vagy valami baja lehet.Most jön a foga nyálzik matat a szájában és éjszaka is többször felkelt erre Chamomillát adok neki és az jó így csak 1 szer kell fel enni.Mit tudnék vele csinálni ,hogy picit jóban hízzon vagy jó a súlya és csak a mi doki nénik aggodja túl?

    Köszönöm válaszod előre is Kati.

    Válasz: Valószínűleg nála ez tényleg alkati dolog. Éjszaka mindenképpen adj még neki enni, 4 hónaposan éjjel még normális, ha 3-4 óránként eszik a baba.

  • Bea

    2010. július 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 4 hónapos múlt. Már 3 hónaposan hasra fordult,szépen játszik a játékokkal. Azonban hiába beszélek neki, nem fordítja oda a fejét. Az erős hangokra, a hirtelen hangokra összerezzen, tehát hall. Normális dolog ez? Lehet hogy csak más köti le?

    Válasz: Ebben a korban még nem mindenre fordítják oda a fejüket, csak az erősebb hangokra, tehát emiatt nem kell aggódnod. 6 hónaposan van kötelező hallásvizsgálat, ha valami gond van, ekkor kiderül.

  • Enikő

    2010. július 14. szerda

    Szia
    Az lenne a kérdésem hogy egy négy hónapos babánál mennyi a normális alvási idő?
    Aggódom mert a z én babám mostanában a nap háromnegyedét átalussza…
    Ez nádjából annyit jelent hogy 3 óránként eszik abból egyet ébren van 2 alszik…
    Szerencsésnek érzem magam mert már egy pár éjszakát teljesen átaludt…de ez mellet a nappali alvási idejét soknak tartom..
    feleslegesen aggódom?
    Előre is köszönöm a választ…

    Válasz: Feleslegesen aggódsz. Vannak ilyen jó alvó babák, addig örülj, ameddig ilyen 😉

  • Enikő

    2010. július 08. csütörtök

    Szia
    Az én babám 4 hónapos, koraszülött.
    Kb.3 hónaposan kezdett el gügyögni…
    De viszont semmilyen játék nem köti le és nem nyúl a játékokért sem semmit nem fog meg, kivéve a pelenkáját amit imád markolászni…
    Ez normális még? és meddig.

    Válasz: Mivel ő koraszülött, ezért a mozgásfejlődése a módosított korának megfelelően történik majd. Tehát számold le a korából, amennyivel korábban jött és kb.3 hónapos korig normális, ha egyáltalán nem nyúl semmiért. De ha a pelenkájával játszik, akkor képes mással is játszani, csak az egyelőre nem érdekli.

  • Ketrin

    2010. július 02. péntek

    Szia! Kisfiam 4 honapos mulott 25-en, 5 es fel kg. Kerdesem hogy megfelelo-e a sulya lehet hogy sulyosabbnak kellene lennie?

    Válasz: Ez attól is függ, hogy milyen súllyal született, de átlagosan ebben a korban ilyen súlyúak szoktak lenni a babák.

  • Edina

    2010. június 16. szerda

    Kedves Ági!
    KIsfiam 4 hónapos 2 hetes, viszonylag nagy súlyú (8,5 kg, hoszú 75 cm ) baba.
    Kicsit aggódok a mozgásfejlődése miatt. Az első időszakban hason nem szeretett, sírt. Kb 3 hónapos korától elviseli, hogy néha hason kell lennie. Naponta 6-7 x hasra fektetem, közben énekelek neki, játékokat csörgőket teszek föléje, de így is csak 5 percig bírja, sírni kezd, fejét a szőnyegbe fúrja, nagyokat nyög, és a fenekét emelgeti, tolja felfelé. Nem túl kevés az az idő, amíg tartani tudja a fejét?Hasról néha-néha átfordul hanyatt, és hanyatt fekve oldalára gurul. Mit tegyek, hogy tovább is bírja a hason fekvést?

    Válasz: Ha kb. 5 percet bír egyszerre, az jó, nem kell tovább erőltetni. Ha naponta 5-6 alkalommal ennyi időt hason tölt, az már elég ahhoz, hogy megerősödjön.

  • Kürtössy Andrea

    2010. május 26. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4,5 hós már rég óta látszanak rajta a fogzás tünetei( nyálzás,rágás,nyugtalanság,éjszaka nem alszik rendesen), el kezdtem adni neki a Chamomillát,ami úgy látszik jó neki.olyan kérdésem lenne, hogy kell e szünetet tartani a szedések között, mennyit kell adni naponta? Mert sajnos mindenhol mást lehet olvasni és mindenki mást mond. Most 17h-kor kap 5 golyócskát és lefekvés előtt is ugyanennyit.
    Válaszodat előre is köszönöm: Andrea

    Válasz: Naponta 3x lehet adni és egészen addig, amíg a fog át nem törik, akár hónapokig is adható folyamatosan.

  • Eme

    2010. május 15. szombat

    Köszönöm a választ!
    Sajnos félreérthető voltam, az oltást 5 napja kapta (azt a hígabb széklet miatt írtam), a többi tünet viszont kb. 2 hete kezdődött…

  • Eme

    2010. május 14. péntek

    Kedves Ági!
    Már segítettél, egy párszor, így most egy újabb kérdéssel fordulok Hozzád!
    Kislányom 4,5 hónapos, 3 hónapos koráig nagyon hasfájós volt, aztán elmúlt, ahogy igérték.
    De 2 hete megint hasfájós tünetei vannak. Ahogy befejezzük a kaját (sajnos tápszeres), rögtön elkezd sírni, aztán, amikor felteszem büfizni, kicsit megnyugszik, de 5 perc múlva elkezd tekeregni, sírni. Éjszaka alszik, mint a bunda, de a nappali alvásoknál is sokszor sírva ébred. Amikor leteszem aludni (hason alszik) akkor is tekereg, sokszor pukizik. A széklete is hígabb úgy 3-4 napja, de az is lehet, hogy azzal nem függ össze, mert oltást is most kapott. Lehet, hogy újra a hasfájás? Vagy fogzás? Az orvosnő mindig csak annyit mond, hogy majd elmúlik…

    Válasz:Ez nem hasfájás, hanem az oltás mellékhatása és tényleg elmúlik majd.

  • Németh Kriszta

    2010. május 11. kedd

    SZia kedves Ági!
    4 hós múllt a lányom 1 hete. A 3 hós ” fejlődési ugrás ” óta a gyermekem 1,5-2 óránként eszik nappal és éjjel is! Éjjel kel 11-kor,1 körül 2 körül és után csak! 5 körül , majd 6 kor kel. Aztán alszik 8-9-ig előtte- utána szopi. Bár előtte csak az elalváshoz kell neki. Nem is akkor eszik ha éhes, csak komfortszopizik, a tej meg persze folyik.Úgy eszik hogy, 1 korty -1 nézelődés. Persze, hogy nem lakik jól, gondolom. Már egy nagyobb séta is nehéz, mert ha megéhezik…!!!!Nagyon nyugodt , vidám, forgolódik már 3 hós kora óta, mindenkire mosolyog ,gőgocsél, hangosan nevet, csörgőt fog egyik kézből másikba, szájához emeli stb.Ha álmosnak látom leteszem aludni,néha cici, néha cumi és már alszik is.Napi 3x alszik : az említett reggel , aztán ebéd után egy nagyot 4 -ig, persze közben kel enni és alszik vissza… aztán este 6-1/2 7-ig .Tehát alváskor is kel enni.Ha megetetttem ,akkor folytatja a tevékenységét ( alvás , játék) minden gond nélkül.A tejserkentő teát iszom a kezdetektől, van tejcsi bőven még nem kapott mást.
    A nappali evések még hagyján , de az éjszaka , már kezd fárasztó lenni, főleg , hogy nappal sem tudok pihenni, hisz mire ledőlhetnék már ismét enne, és én kizökkenek.Hogy tudnám kitolni egy kicsit az éjjeleket? 3 hós kora előtt kelt 1-kor és 4 kor.Üdv: Kriszta

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Judit82

    2010. április 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Vissza olvastam KOMMENTEKET ÉS TÖBB HELYEN LÁTTAM, HOGY a babák 3-szor 30,60 percet alszanak napközben. Az én tündérkém(15 hetes, 7 kg, 64 cm) este 21:30-kor alszik reggel 6-ig, majd utána 7-től 10-ig. Délben a nagy alvás ami közel 3 óra (minden nap van nagy alvásunk 2-3 óra egyben) és még este is alszunk 19-20-ig egy órácskát…Szinte minden nap így megy… Nincs vele baj??? Egyébként ügyes egyedül tartja a fejét 3 hetes kora óta. Kinyomja magát már 1,5 hónapos kora óta hason. És most már ülni akar. De azt nem tudom, hogy szabad e neki. Amikor az ölembe veszem fordítva, hogy a háta a pocakom és a mellkasom között van (remélem érted 🙂 )akkor ő nem dől rám hanem tartja magát előre nyomva :)Mikortól ülhet??Nem egyedül, hanem segítséggel, mert naponta 2szer felszoktam húzni ülőpózba de már magától felül ha megfogja a kezem… Nem gyors ez egy kicsit??Válaszát előre is köszönöm.
    Judit

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha többet alszik, ez nagyon jó dolog! 🙂 Azt minden baba csinálja ebben a korban felhúzza magát ülésbe, de ez nem azt jelenti, hogy támaszték nélkül már ülhet is, hanem azt, hogy erősödik a karja. Tehát felhúzhatja így magát, de támaszték nélkül még ne ültesd, csak alaposan megtámasztva a teljes hátat és így sem derékszögben, hanem legalább 120-150 fokban döntve.

  • Zsuzsa

    2010. április 25. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam most töltötte be a 4. hónapját. Mosolygós, kommunikáló baba. A mozgásfejlődése miatt aggódom. Alig kéthónapos kora óta vígan és célirányosan püföli az ágya felett lógó játékokat, a felé nyújtott tárgyakat szemmel követi, de nem nyúl értük. Ha kezébe adom, megtartja, de közben másfelé néz, inkább mintha csak a fogóreflexe működne még. A saját kezeivel se barátkozik még, nem nézegeti őket. Pedig igyekszem sokat játszani a kezeivel (Csip-csip csóka, Ez elment vadászni, stb.)Baj lehet a testtudatával? Mit tehetnék még a fejlődése érdekében, ha elmaradt a korától? lőre is köszönöm a választ.
    Zsuzsa

    Válasz: Nincs elmaradva a korától, nem kell aggódnod. Játsszál vele továbbra is sokat, és majd elkezdik érdekelni jobban a játékok. A kéznézegetés sok babánál kimarad, vagy csak később jelentkezik, de ha már nyúl a játékok felé az ágya felett, akkor teljesen a korának megfelelő a fejlődése.

  • Adrienn

    2010. április 03. szombat

    Kedves Ági! Az én kislányom 4 hónapos és 1 hetes. 2 óránként alszik hol fél órát hol 1 órát. Az esti alvással nincs baj kb. 6-7 óra egybe aztán 3 vagy 4 még pluszba. Azt olvastam, hogy ilyen idős korban márcsak 3szor alszik napközben. Lehet, hogy hagynom kellene tovább ébren lenni vagy jó így hogy 2 óránként alszik? Válaszodat előre is köszönöm!Adrienn

    Válasz: Ha ez nem okoz gondot az éjszakákban és könnyen elalszik így, akkor aludhat kétóránként. Akkor kell váltani, ha már nem tud elaludni ilyen gyakran.

  • Krisztina

    2010. március 29. hétfő

    Kedves Ági!
    Az én kislányom 4 hónapos, már 2 hónapos kora óta hangosan nevet, 3 hónaposan megfordult a hasáról a hátára és elkezdett nyúkálni a tárgyakért. 1 hónapos korában kezdett torok hangokat adni, de 2 hónapos kora óta nem gagyog csak nagyon ritkán.
    Kérdésem az lenne hogy megfelelően fejlődik-e korához képest?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Krisztina

    Válasz: Igen, teljesen korának megfelelő a fejlődése.

  • Anna

    2010. március 12. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam egy hét múlva lesz 4 hónapos.Mindenhol azt olvastam, hogy ennyi idősen ülő helyzetbe húzva tartania kell a fejét.Hát ő nem tartja.Függőleges helyzetben, és hasra fektetve nagyon szépen, de ülve nem.Egyébként a mozgásfejlődésében ezt leszámítva jó helyen járunk.
    Várható hogy nemsokár ülve is tartsa a fejét?érdemes többször próbálnom felhúzni ülésbe vagy inkább ne erőltessem,hanem ha néha az ölembe ültetetm úgyis észreveszem majd?
    Mit tanácsolsz?
    Köszönöm
    Anna

    Válasz: Ha 4 hónaposan egyáltalán nem tartja függőleges helyzetben a fejét (fél percig sem tartja, lebillen a feje), akkor mindenképpen konzultálj orvossal, mert lehet, hogy a nyakizmai nem fejlődnek megfelelően.

  • Anita

    2010. március 01. hétfő

    Kedves Agi!

    Elnézést az ékezetek hiànya miatt, de Belgiumbol irok és a billentyunk francia!
    Az én kisfiam 3.àn lesz 4 honapos. Ido elott szuletett 34 hétre és 2 napra, mivel nem fért el nem tudott megfordulni és o inditotta be a szulést ugy hogy elfolyt a magzatvizem. Mivel farfekvéses volt csàszàrral hoztam a vilàgra. Sokszor vagyok bizonytalan, hogy mennyi idosnek szàmit most és mit kelene neki csinàlnia ebben a korban. 47 cm-rel és 2445dkg szuletett 3 hetet volt korhàzban és 1 hét utàn kikerult az inkubàtorbol. Màr 4 napos volt amikor szopcsizni tanult igy szerencsére a ma napig is csak anyatejet iszik cicibol 🙂 most 6 kg és 60 cm A doktorni szerint is szépen fejlodik. 2 honapos kora ota szépen kinyomja magàt hason 2 honapos és 3 hetes volt amikor hasrol hàtra fordult. 3 hanaposan màr felhozta magàt ulo pozicioba, azota is ez a kedvence, de nem engedem neki. Màr nagyon régota gogicsèl is és probàlgatja a hangjàt és sikongat. Pàr napja màr a zenélo jàtékàna gombokat is nyomkodja.
    A szopcsizàsok napkozban 2-2,5 orànként vannak mert igy igényli és este 20-21 kozott fektetem le. Néha van hogy megébred 22-23-kozott, de aztàn reggel 6:30-7:30-ig alszik . Màr 1,5 honapja alszik ilyen jol 🙂 De nem kellet nàla eroltetni magàtol alakult igy ki a ritmusa. Màr lassan 1 hanpja eszi az okleit és nagyon nyàladzik a széjkete 1 hete nagyon hig zoldes sàrgàssà vàltozott. Igy elkezdtem neki adni napo 2*2 a Chamomilla Vulgarist.
    A kérdéseim:
    Most pontosan mennyi idosnek szàmit a kicsikém.
    Megfelelo e a fejletségi szintje?
    A leirt tunetek a fogzàsé és jo hogy adom neki a homeos bogyokat?

    Elore is koszonom a segitségedet!
    EGy folyamatosan aggodo anyuka. Anita

    Válasz: Mivel 6 héttel hamarabb jött a világra, ezért most két és fél hónaposnak felel meg a fejlettsége, de ezt 2-3 éves korára be fogja majd hozni. A fogzás kezdete viszont teljesen az életkorának megfelelően kezdődött és jól teszed, hogy adsz neki golyót rá.

  • zsó

    2010. március 01. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam négy hónapos, 66 cm és 7,5 kg. Nem tudom eldönteni, hogy a mozgásfejlődésben le van-e maradva vagy sem, vagy csak duci és emiatt lusta. A fejét nagyon jól tartja, még ha ülésbe húzzuk, nagy ritkán akkor sem „lógatja”. Viszont nem nagyon akar fordulni, semerre sem és hasonfekve néha elől van a keze, néha a lába mellett és nem igazán szereti ezt a pózt és egy idő után sirni kezd. A tárgyakért néha nyúl, de leginkább a saját kezetit szereti a szájába tömni(Nem jön a foga) és ha mi adunk neki valamilyen tárgyat egy ideig nézegeti, majd megprónálja megenni, de hamar elunja ezt is. Tudom, hogy ennyi info alapján nehéz, de Ön szerint korának megfelelően mozog, vagy vigyem el valamiféle orvoshoz? Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Fordulni csak 6 hónaposan kell tudni, a többi tudása a korának megfelelő.

  • Melinda

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Ági! Épp ma 4 hónapos a kislányom és kereken 6 kiló. A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet, hogy kb. 1 hós kora óta elég gyakran ébred éjszaka. Este 8-kor már alszik. Utána 3 óra múlva ébred szopizni. Utána viszont akár 1-2 óránként is reggel 6-7 óráig (utána már nem alszik vissza). Csak szopizással tudom megnyugtatni. Ez nem tart tovább 10 percnél 1-1 kelés alkalmával, utána már vissza is alszik. Normális, hogy ilyen gyakran ébred? Tejem szerintem van elég, mert hallani szoktam, ahogy nyel. Napközben sem alszik szerintem olyan sokat, hogy amiatt ébredne éjszakánként. Délelőtt alszik max. 1 órát, délben kb. 3 órát, délután pedig kb. fél órát.
    Köszönöm előre is a választ!

    Válasz: A nappali alvása teljesen normális. Az éjszakai gyakori kelés valószínűleg a hasfájás miatt indult, de most már más okai vannak. Próbáld meg, hogy estefelé gyakrabban, akár fél óránként is megszoptatod, így jóllakottan fekszik le. Ha egy szobában alszik veletek, akkor a ti zajaitok ébreszthetik fel, ezért célszerű másik szobába költöztetni.

  • bertomi

    2010. február 14. vasárnap

    Szia Ági! Kislányunk 3,5 hónapos. 3 hete még 5-6 órát aludt éjszaka egyhuzamban, azóta kétszer, 3 óránként ébred és szopizás után alszik vissza. 22-22.30 körül fekszik le (általában) és így 6.50-8.50 körül ébred. Közben is nyugtalan, többször mocorog, néha emelgeti a fejét, de vagy magától vagy hátsimi után elalszik. Ez kb. akkortól van így, amióta érzeheti a fogát, nekem is 4 hónaposan kijött, ő is nagyon nyáladzik, rágja az öklét, minden ujjával az alsó fogínyét piszkálja stb. Viburcol kúpot kap az esti fürcsi után, és 5 golyó Chamomillát, amiből nappal is kap 1-1 szemet kb. 2-3-szor, 2 napja pedig borostyán lánca is van.
    3550 grammal született, most már 6,1 kg, nagyon mozgékony, már 2 hónaposan hasról hátra fordult. Múlt héten volt egy növekedési ugrása is, de az 3 nap után lecsengett.
    A kérdésem az, hogy jól érezzük-e, hogy a fenti ébredések a fogzás miatt lehetnek-e, illetve nappal még 4x alszik, általában háromszor 45 percet és egyszer pedig 1,5-2,5 órát. Nem sok ez neki? Hogyan állhat át a kevesebb nappali, esetleg több éjszakai alvásra? Segíthetünk neki ebben vagy majd jön, ahogy jön?
    A másik, hogy nappal szépen elalszik, jelez, mert elkezd nyűgösködni,ha álmos, ilyenkor kézben el is pilled, és ha leteszem, felábred, bekapja az ujját és alszik.
    Este viszont ébrenlét, fürcsi után 1 órás szopival alszik el, szemben a nappali 10-15 perces szoptatással, igaz bele is alszik sokszor, aztán újra kezdi az evést ezalatt. Pár napja már az esti szopizás alatt teljesen bealszik 15-20 perc alatt, de ha ilyenkor leteszem, akkor 15-30 percen belül felébred, leggyakrabban bukik is, az ébreszti, hiszen tele pocakkal nem túl jó aludnia. Ilyenkor nehezen, nyugatalanul alszik vissza, ismét fel is ébred többször, vagy csak akkor tud nyugodtan elaludni, ha cicire teszem megint.
    Szóval a dilemmám az esti elalvás, jó-e a sorrend, hogy szopizással alszik el, hiszen nappal ébredés után jön a szopi, majd játszik és utána alszik, üresebb pocival.
    Amúgy nagyon jó fej csaj, elvan sokat pihenőszékben, játszószőnyegen, nincs mindig kézben, sokat vigyorog, mosolyog, gőgicsél, de az utóbbi héten azért e tekintetben is nyűgösebb lett picit.
    Nem tudom mit sikerül ebből kihámozni, de minden hasznos tanácsnak örülnénk.
    Köszi,
    Berti

    Válasz: Ha magától alszik ilyen jól nappal, nem kell változtatni rajta, idővel maga elhagyja majd az alvásokat. Szerintem is a fogzás lehet a gond. De nem biztos, hogy a Viburcol és a Chamomilla a neki való szer, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt nézd meg, milyen szerek vannak még és melyik lehet az ő alkatához igazán illő.

  • Kedves Ági!

    2010. február 05. péntek

    Szia, a kisfiam 14-én lesz 5 hónapos 7700gramm 70 cm, 2 hete kibújt az alsó foga, ha hason van akkor legtöbbször hátradobja a kezeit, pedig amikor felébred a kiságyban mindendig tenyérrel kitámasztva kinyomja magát, így leskelődik ki onnan. nem értem akkor ha már képes arra hogy kinyomja magát, akkor ha hasra teszem mért nem tartja mindig magát?! és még egyeltalán nem forgolodik, csak fürcsi után a mosógép tetején próbálkozna de ott fognom kell nehogy leesen. mikor kellene megfordulnia? még szopizik, és ha az ölembe teszem akkor elöszőr ültetem úgymond és úgy fektetem le, de néha nem tudom mert ülve marad megtartja magát ilyenkor hagyjam vagy tartsam?dálitánonként tajpépet kap, mert úgy érzem bár van tejem de talán nem elég tápláló már, nem elégíti ki az étvágyát, este 10kor aludt reggel 7 8ig, aztán peluscsere, hami alvás fél 11ig aztán pelus hami fenntlét fél1ig aztán aluudt fél6 ig kb fentlét 7ig akkor fürcsi fél 8 kajcsi alvás fél 9ig innentől fenntvan 1fél10ig aztán peluscsere kajcsi és alvás. szóval egy nap max 7 órát van fennt. nem alszik sokat? és másfél hós kora óta ez így megy. lehet hogy a sok alvás miatt nem fejlődik úgy a mozgása(megfordulásra gondolok, meg ha emelem akkor a fejét nem mindig tartja csak ha vmi érdekeset lát akkor emeli) lustaság vagy vmilyen betegségre utal?

    Válasz: 4 hónaposan még nem kell átfordulnia, csak 6 hónaposan. Ráadásul ő elég nagy baba, tehát eleve lassabb lehet emiatt a mozgásfejlődése. Ha valami érdekeset lát és képes megtartani a fejét, akkor az már jó. Pont azt tudja mozgásfejlődésben amit ebben a korban kell, hogy megtartja magát a kezével és kukucskál az ágyból. De ne várd azt, hogy ha tudja, akkor minden helyzetben ezt fogja csinálni. Csak akkor csinálja, ha érdekes neki, ez teljesen jó így.

  • Kata

    2010. január 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom e héten töltötte a 4. hónapot. Ő a kiírt időpontnál 3 héttel korábban, 49 cm-rel és 2650 g-mal született. Jelenleg 65 cm és 5100 g. A doktor bácsi szerint formás „kiscsaj”. Bennem nagy a kísértés, hogy hízlaljam. Bár elég jól eszik (kb. 840 ml/nap) mégis kis „nyurgának”, vékonykának tűnik nekem. Gondolom a 65 cm-en jobban eloszlik ez a súly. Hozzá kell tennem, hogy születésétől fogva nagyon mozgékony. Főként a lába jár egyfolytában. Már három hónaposan próbálkozott a hátról hasra fordulással, ami már kb 3 hete össze is jött neki, és nagy sláger nála. Egyfolytában forgolódik (vissza még nem mindig sikerül). Két hete ülni akar – és ül is az ölünkben. Ha nem engedjük, hisztizik. Minden érdekli, vinni kell mindenhová és kommentárt kell fűzni a tárgyakhoz. 🙂 A kérdésem az lenne, hogy szerinted sem kevés a súlya 4 hónaposan? Illetve szerinted is van összefüggés a súly és a között, hogy nagyon mozgékony a kislányunk.
    Másik kérdésem pedig a fogzással, nyáladzással kapcsolatos. Gyermekünk még 3 hónapos sem volt, mikor nyáladzást vettünk észre nála. Ez csak pár hétig tartott. Néha odakapott a kezével, de ennyi. Most viszont egyre jobban folyik a nyála, a keze egyfolytában a szájában van és néha fájdalmas arcot vág. A fogzásra gyanakszom, de nem nagyon tudom megnézni az ínyét. Én úgy látom, hogy a felső ínyén van egy kis fehéredő dudor (szemfog környékén). Normális ez? Én úgy tudom, hogy az alsó fogak bújnak ki először. Tegnap elég nyűgös volt így megnéztem a lázát. 37,1-et mutatott a hőmérő – tehát láza nem volt, viszont az egyik kakis pelusban a széklete „neon”zöldes (ilyet eddig még nem láttam – azóta már kakáltunk „normálisat”), nyálkás volt. Ez lehet a fogzásnak az előjele, vagy következménye? Ami a kéz gyömöszölését illeti, mit csináljak? Hagyjam? Pici kora óta cumizik (épp azért, hogy ne szokjon rá az öklére, ujjára és persze, hogy a szopási reflexét kielégítsük), de most nem mindig tetszik neki. Kilöki és megy be az ökle.

    Segítő válaszodat, tanácsodat előre is köszönöm!

    Válasz:Nem kevés a súlya, tökéletes a hízása, már majdnem megduplázta a születési súlyát, ez szuper! 🙂
    Igen, a zöldes-nyálkás széklet és a többi tünet is mind fogzásra utal. Hagyd, hogy masszírozza magának az ínyét, ez segít a fognak is a gyorsabb kibújásban és őt is megnyugtatja, adhatsz a kezébe rágókát is, azzal is tud segíteni magán. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Vera

    2010. január 22. péntek

    Kedves Ágnes!

    A kislányom pont 4 hónapos, csak anyatejet kap.
    Nem szeret hason lenni, ha leteszem, mindig nagyon elégedetlenkedik.
    Ki tudja nyomni magát tenyérrel és az alkarján is meg tud támaszkodni, de nagyon ritkán csinálja. Ez normális jelenség? 3110 grammal született, most 7300 gramm.
    A tárgyakért – ha van kedve – odanyúl és magához húzza, persze rögtön teszi a szájába.
    Egy héttel ezelőttig gyakorlatilag átaludta az éjszakát 22:30-6:00 között.
    Azonban most újra legalább kétszer kel, és sokat fáj a hasa.
    3 hónapos korig nagyon hasfájós volt, de aztán, mintha elvágták volna.
    Mit tehetek érte, hogy kevesebbet sírdogáljon éjszaka?

    Válaszát előre is köszönöm,

    Vera

    Válasz: Ebben a korban teljesen normális, ha éjszaka 3-4 óránként felkel, mert ilyenkor még az éhség az ébredések fő oka. Lehet, hogy most azért kel fel többször, mert növekedési ugráson megy át.

    A mozgásfejlődése teljesen az életkorának megfelelő.

  • Kedves Ágnes!

    2010. január 16. szombat

    Kislányom 3,5 hónapos. ” fogacska kint van már 3 hete, most úgy látjuk felül is jönnek. A gond nem is ez, hanem a nappali alvása. Éjjel alszik, ritkán ébred fel, akkor általában visszatudom altatni cumival, kis ölelgetéssel. Viszont a nappal katasztrófa. Minden evés után játék, aztán visítások közt nehezen elalszik, de csak a kezembe és max. fél órára. Letenni nem tudom, de mindig megpróbálom, és rendre felébred, és nem tudom visszaaltatni. Nem hiszem, hogy ennyi alvás elég neki, mert délutántól egyre nyűgősebb mindig.
    Köszi
    Kriszt

    Válasz: Ebben a korban a babák max. 3x alszanak napközben és 2 alvás között 2-3 órát tudnak ébrenlenni. Azért ébred fel olyan hamar, mert amikor lefekteted még nem igazán álmos. Az ébrenléti ciklus úgy néz ki, hogy amikor először az álmosság jeleit mutatja a baba, akkor még nem igazán álmos, ezt követően megint felélénkül, majd következik egy hosszabb álmos periódus, ez az, amikor már semmi nem jó neki, nem tud játszani, nyűgös stb. Ilyenkor kell lefektetni. Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    Nagyon fontos, hogy a napirendje ugyanúgy alakuljon, neki még nincs időérzéke, ezért a napirend alapján tájékozódik a világban. Az evés mindig az alvás után következzen, majd büfi és játék, amíg el nem álmosodik, ha a sorrend felcserélődik, az őt is megzavarja.

    A mózesben sok baba jobban alszik, mint a kiságyban, mert az szűkebb. Tegyél a kiságyba egy szivacsot, hogy vízszintesen szűkebb legyen a tér és jobban fog aludni (azt hiszi még a pocakban van :))

  • Zsófi

    2009. december 29. kedd

    Szia!

    4 hónapos a babám. Eddig mindig felvettem, ha sírt, de most már játék közben is elkezd sírni, (inkább azt mondom visítani) akkor mindent kipróbálok, új játék, séta, stb. Csak akkor képes elcsendesedni, ha cicire teszem, akkor is ha 1,5 órája ettünk utoljára. Ilyenkor nem eszik sokat. Aludni napközben csak úgy tud, ha hagyom, hogy kibömbölje magát, pedig látom akadnak föl a szemei, és dörzsöli is, de ha a kiságyába teszem visít. Ha el is alszik 30 percnél nem alszik többet, de ezt 3 x is eljátszuk egy nap. Néha a cicimen is elalszik, de akkor úgy kell maradnunk, mert különben felébred. Az éjszakákat vagy végigalussza vagy 1 x kelünk, de akkor semmi gond nélkül alszik tovább (így megvan a 11 – 12 óra alvása. Honnan fogom tudni ha valami baja lesz, hisz a hisztije vísításba megy át? Semmi különbséget nem tudok már tenni a sírásait illetően. (Eddig tudtam mikor kell pelust cserélni, mikor éhes, most már nem. Ez az én hibám, nem figyelek eléggé oda?

    Válasz: Nem, nem a te hibád. Ennek a sírásnak két oka lehet:
    1. Unatkozik: próbáld ki, hogy amikor nyűgösködni kezd, átviszed másik szobába, új helyre, új játékok, tárgyak közé, ez megint leköti majd egy időre
    2. Álmos: másfél órával evés után valószínűleg már álmos és azért sír, ilyenkor fektesd le aludni.

    Ebben a korban naponta 3x alszanak a babák napközben (és 1x éjszaka), a nappali alvások 30-60 percesek, tehát semmi gond nincs a nappali alvásmennyiséggel.

    Kb. 2-2,5 órát tud egyhuzamban ébrenlenni egy 4 hónapos baba, utána már álmos. Próbáld ki, hogy reggel felkelés után megszoptatod, utána játék, amíg el nem fárad, utána kicsit megringatod, amíg félálomba nem kerül, és leteszed a kiságyba, ha sír, simogatod a hátát, amíg el nem alszik. Ha felkel, megint evés és játék és így tovább. Mindig ezt a sorrendet tartsátok, így számára is kiszámítható napirend alakul ki.

  • Emőke

    2009. december 05. szombat

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 3 és fél hónapos. 3 héttel korábban született mint vártuk, még nem nyulkál a dolgok után csak ha a kezébe adom. A jatékok nagyon kevés ideig foglalják le , az utobbi hetekbe sokat sirdogált, nem tudom mi lehet a gond. Az alsó foginnye elöl fehérebb mint máshol , talán jön a foga? Az is zavar, hogy probál felülni amikor az ölembe veszem. Nem korai még, hogy probálozzon az üléssel, a derekát nem terheli meg? Eleg gyakran szopizunk 1,5 vagy 2 oránként, de igy igényli, ez is gond lehet. Elöre is köszönöm válaszát.

    Válasz: Még kicsi ahhoz, hogy a játékok lefoglalják és nyúlkálnia sem kell, mert ő korábban jött, ezt le kell vonni az életkorából. A felülés még korai lenne, de ha maga húzza fel magát, az nem gond, azt szabad hagyni. Az jó, ha igény szerint szoptatod, ez biztosan nem okoz ilyen gondot. A sírdogálásnál meg kéne figyelni miért jelentkezik: Álmos? Unatkozik? A hasa fáj? Végig kell gondolni, mikor miért sírhat.

  • Katalin

    2009. november 04. szerda

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 3 hónapos, mivel nehéz szülésünk volt havonta járunk neurológiai vizsgálatra, ahol figyelik a babát. Legutóbb 2 és fél hónapos volt, amikor voltunk és azt mondták, hogy hason már ki kéne nyomnia magát és ő ezt még nem csinálja. Most állandóan hason tartom de még mindig nem képes arra, hogy a két kezével könyökölve szépen kinyomja magát, inkább „repülőzik” , vagy az egyik keze elöl van a másikat a lábai mellett tartja. Rossz dolog ez? Vagy még van ideje, hogy kialakuljon neki az hogy szépen kinyomja magát?

    Válasz: Tökéletesen azt tudja, amit a korának megfelelően tudni kellene (repülőzés) karon kinyomva 4-5 hónapos kortól szokták magukat tartani a babák.

  • TGabi

    2009. november 01. vasárnap

    Kedves Ágnes! köszönöm a választ. Kisfiam úgy látszik megérezte, hogy írtam ezt a hozzászólást, mert másnap már nyújtottabb kézzel nézelődött hason és hosszabb ideig. úgyhogy nagy örömet okozott.
    Köszönettel: Gabi

  • TGabi

    2009. október 28. szerda

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 1-jén lesz 4 hónapos. Ölben tartva rendesen tartja a fejét. Ha ölben megdöntve tartjuk felhúzza magát ülésbe. Szépen nyúl a tárgyakért, fogdossa őket.
    A próblémám az, hogy nagyon nem szeret hason lenni. Ha hason van felemeli a fejét, de rövid ideig. nem próbálkozik, hogy kitolja magát. Sír, ha hasra teszük.
    Az oldalra fordulással nem próbálkozik. A védőnő és a gyerek orvos szerint csak lusta.
    Jelenleg 7 kg felett van. Ő gyorsan hízott sokat. 3 kg-al született.
    Lehetséges, hogy ez csak lustaság nála?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Gabi

    Válasz: Igaza van a védőnőnek és a gyerekorvosnak, a kisfiad jó úton jár, a legtöbb baba ebben a korban nem tudja még sokáig tartani a fejét hasonfekvésben, de ez majd kialakul fokozatosan, ahogy edződik a nyakizma.

  • Ágnes

    2009. szeptember 09. szerda

    Köszönöm szépen a választ. Ma voltunk ortopédián csípő vizsgálaton, mert a lányomnak a combján ráncasszimetria van. Azt mondták, hogy nincs gond csak kövérke a drágám. Én nagyon aggódó anyuka vagyok, talán azért, mert egészségügyben töltöttem el 20 évet. Remélem nem csinálok bajt a tulzott féltéssel. Üdvözlettel: Ágnes

  • Ágnes

    2009. szeptember 02. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kislányom most 3,5 hónapos. A gondom az, hogy a kicsi mindent úgy csinált, mint ami a korának megfelelő. Sajnos azonban 2-3 hete nem akarja magát kitolni, amikor hason van, kezeit nem használja és a fejét is csak csúsztatta.( a fejét 1-2 napja megint emelgeti,de nem olyan intenzitással) Ha hanyatt fekszik, keze-lába jár, saját maga felül féligülő helyzetbe, fejét nem lógatja, ha felhúzom. Értetlenül állok a dolog felett… Az orvos azt mondja, hogy hirtelen megugrott a súlya és nehéz lett a teste a számára. Kicsit aggódom emiatt. Lehet, hogy tényleg csak lustácska?
    Üdv: Ágnes

    Válasz: Igen, előfordulhat, hogy emiatt van, egyébként 3 hónaposan még nem is kell magát a kezével kitolni, csak 4-5 hónaposan, ezért megnyugodhatsz, hogy még bőven időben vagytok.

  • andi

    2009. július 25. szombat

    Kedves Ági!

    Az normális, hogy a 3,5 hónapos kislányom a környezetemben lévő családtagokra (férj, anya, anyós) sokkal szebben mosolyog, mint rám? Olyan, mintha nem is szeretne. Ha a férjem odajön hozzánk, egyből abbahagyja még a sírást is és elkezd mosolyogni. Mit tegyek? Lehet ezen változtatni?
    Köszi,
    Andi

    Válasz: Ennek nem az az oka, hogy nem szeret téged hanem az, hogy a babánál a mosoly a kapcsolatfelvétel jele. Te mindig ottvagy vele, téged már ismer, megszokott, veled nem akar már megismerkedni, viszont akiket ritkábban lát, ők érdekesebbek a számára, ezt jelzi az erőteljesebb mosoly. A babának egészen más mindig az anyukájával a kapcsolata, mint másokkal, ezzel később is találkozol majd (pl. ha apa mond neki valamit, akkor megcsinálja, ha te, akkor nem, mert pontosan tudja, hogy te engedékenyebb vagy stb.) Emiatt nem kell aggódnod, tényleg csak arról van szó, hogy veled sokat van, ezért másként viselkedik veled.

  • Emese

    2009. június 23. kedd

    Kedves Ági, az én fiam most 4 hónapos és 8,3 kg és kb. 65 cm. Csak szopik, de még mindig kb. 30 dkg-ot hízik hetente. MIvel elég kevés az alvásigénye, minden 2,5-3 órában enni kér, ha nem kap, balhézik. 4 hónapos kor után mérséklődni szokott ez az óriási hízás, nem fog nagyon elhízni? Egyébként annak ellenére hogy duci, szerintem elég mozgékony, csak éppen szereti ha a pocak tele van.
    Köszi,
    Emese

    Válasz: Az anyatejtől nem lehet elhízni. Kétféle baba van hízás szempontból: az egyik fél éves koráig sokat hízik (az én nagyobbik fiam fél évesen 10 kg volt), aztán a 2. félévben szinte semmit, a másik fajta baba fokozatosan hízik. Ha éhes, akkor hadd egyen, amikor elkezd mozogni, mást is eszik már az anyatejen kívül, le fogja mozogni a „felesleget”. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy elhízott lesz (a fiam fél évesen 10 kiló volt, 1 évesnen 11, most 4 évesen 15 kg, inkább vékonyka)

Comment navigation