Mit tehetsz, ha a babád utál hason feküdni?

Sok baba sír, nyög vagy kezdetben tűri, aztán türelmetlenné válik, ha hasra fektetik őket. Pedig a hasonfekvés lenne minden mozgásfejlődés alapja, ebben fejlődnek ki először a karizmok, a nyakizmok és a hátizmok, majd pedig a kúszás és a mászás. Hogyan vegyük rá a hasonfekvést nem kedvelő babát a hasonfekvésre? Mutatok 6 olyan gyakorlatot, amivel megkedveltetheted vele a hasonfekvést!

A babák egy része tiltakozik a hasonfekvés ellen. Érthető is, hiszen a föld kemény, kényelmetlen, ráadásul így semmit nem látnak a világból, míg hanyattfektetve azért lehet nézelődni. Ráadásul hasonfekve erőlködni kell, hogy megemeljék az egyébként is elég nagy és túlsúlyos buksijukat. Gyakran az is ott van a háttérben, hogy a bölcsőhaláltól tartva, míg korábban inkább hason altatták a babákat, most kezdettől inkább hanyatt fektetik őket. Ráadásul ott a babafotel, a hordozó, a babatornászó, amikkel szintén jól elvan hanyattfekve a baba, így fel sem tűnik a hasonfektetés hiánya.

Mit lehet tenni, ha a kicsi nem szeret hason lenni? Az alábbi kis gyakorlatokkal apránként megkedveltetheted vele a hasonfekvést. Már 2-3 hónapos kortól elkezdhetitek csinálni őket (kivéve az utolsót, amit 4-5 hónapos kortól lehet, amikor a kicsi már próbálkozik a kezére támaszkodni).

Érdemes a gyakorlatokat rendszeresen csinálni, legalább napi 5×5-5 percig. Ha minden nap rendszeresen gyakoroltok Fontos rá felhívni a figyelmet, hogy ha azt látod, hogy a kicsi 1-2 hetes gyakorlás után sem fejlődik, nem próbálja megemelni a fejét, hasrafektetve azonnal sír (testközelben is), akkor forduljunk mihamarabb orvoshoz, mert minél hamarabb kap a kicsi segítséget, annál gyorsabban orvosolhatóak a különféle izomletapadások, feszességek!

Íme a 7 gyakorlat:

1. Vedd a válladra a babát!

Vedd a válladra a babát, majd ülj le, támaszd meg a hátadat egy párnával és dédelgesd, beszélj hozzá! Ezt a testhelyzetet akár kezdettől használhatod büfiztetéshez is (csak jól takard le a vállad a „balesetek” elkerülése végett 🙂 ), hasfájós babáknál különösen jól szokott működni!

2. Tedd a mellkasodra hason!

Testközelben még a kényelmetlen testhelyzetek is elviselhetőbbek. Ez altatáshoz, rövid szundikhoz is jó testhelyzet különösen újszülötteknél. 6-8 hetes korban pedig már olyat is játszhattok, hogy a mellkasodra fekteted a babát és beszélsz hozzá, bíztatod, így egy kicsit meg kell emelnie a fejét és ha mosolyogsz, rádmosolyog. Nagyon jó kis játék és közben a baba megfeledkezik róla, hogy valójában ő most keményen dolgozik 🙂

3. Emeld fel hassal lefelé!

Szintén remek játék, amit nagyon élvez a baba. Puszild meg a pocakját, emeld fel és bolondozz vele! Közben ő emeli a fejét és barátkozik a hasonfekvő testhelyzettel anélkül, hogy a kemény padló nyomná a pocakját!

4. Fektesd hason a karodra!

A hasfájós sírást is jól csillapítja, altatásra és a baba megnyugtatására is jó, de akár ébrenlétben is játszhattok olyat, hogy az alkarodra fekteted a babát hason és ringatod.

5. Játsszatok fitnesz labdával!

Amikor a baba már ügyesen tartja a fejét (kb. 3 hónapos kortól), elkezdhettek fitness labdával is gyakorolni. Tedd rá hason a labdára, közben mindkét oldalról tartsd őt és finoman gurítsd odébb a labdán előre-hátra!

Itt meg tudod nézni, miket lehet csinálni vele:

6. Készíts neki támasztékot törülközőkből!

A babák 4-5 hónaposan kezdenek el először az alkarjukra, majd a karjukra támaszkodva nézelődni hasonfekvésben. Amikor már szépen emeli a fejét a kicsi hasra fektetve, egy nagy törülközőt összegöngyölhetsz, a karja alá teheted, így jobban tud nézelődni és ez rávezeti őt arra is, hogy a karjára támaszkodjon.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field