Ezt ne tedd, ha segíteni akarod a babád mozgásfejlődését

Segíteni a babának nem csak fejlesztő gyakorlatokkal és tornásztatással tudunk, hanem azzal is, ha bizonyos dolgokat nem teszünk.



Olvasd el a cikkemet a Tescobaba oldalán >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Hajni

    2014. január 22. szerda

    Jó napot! Az én kisfiam 10 hónapos és elég kényelmes gyerek. A gondom az, hogy se nem kuszik, se nem mászik..illetve körbe-körbe kuszik, viszont ha messzebb van a kezétől a játék 10 cm-nél, akkor megfordul a hátára és nem érdekli, elkezd valami mással foglalatoskodni. Szépen ül, de egyedül felülni még nem tud. A neurológus azt mondta, hogy a gyermekem rendben van, de picit lustább a kelleténél és mivel egyedül még nem ül fel és nem is áll fel ezért elküldött rehabilitációra. Mit gondol Ön, erre tényleg szükség van? A kezelőorvos azt mondta, hogy a gyerek rendben van, és hogy nem minden gyermek kuszik, mászik és a többit ugyis elsajátitja, ha majd eljön az ideje! Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      10 hónaposan már kéne tudnia hatékonyan kúszni és próbálkozni a mászással, tehát nem szükségtelen a torna, jót fog tenni neki.

  • Tanika

    2014. január 16. csütörtök

    Szia! Az én Babám 5 hónapos és majdnem 10 kiló. Mozgásfejlődésben leragadtunk ott, könyököl, úgy nézelődik, de messze nem a kedvence. Segítséggel hátról hasra fordul, tehát, ha az oldalára fektetem, akkor megy neki. Várjunk 6 hónapos korig, hátha sikerül neki, vagy javaslod, hogy már most keressünk egy gyógytornászt, aki foglalkozik Vele? A védőnő szerint a súlyprobléma miatt lehet a lemaradás…
    Itthon tornáztatjuk, hason alszik, játékidőben is többször hasra teszem.
    Nem szeretném, ha nagyon lemaradna, viszont azt sem ,hogy erőltessünk Neki olyant, amit még a „kis” teste nem bírna. Amúgy felül, ha az ölemben fekszik, felhúzza magát, pár hetes korában már ölben tartotta a fejét, nem volt hajlandó a vállunkra hajtani a buksiját 🙂
    Más téren nem tapasztalok problémát!
    Köszönöm a válaszod!

    • tak.szandra@freemail.hu

      2014. január 19. vasárnap

      Kedves Tanika!

      Én azt javaslom mindenképp és mihamarabb keressetek fel egy Dévény-módszert alkalmazó gyógytornászt.
      Nem csak a súlyprobléma lehet a háttérben, előfordulhat, hogy le vannak tapadva kicsit az izmai is…Ők biztosan fognak segíteni, és nagyon hatásos.

    • Szandra

      2014. január 19. vasárnap

      Azt még elfelejtettem írni, hogy 6 hónapos korig a babáknak csak a következő mozgásokat kell tudniuk…
      fejemelés(1-2hó)
      kitolás hasról(3-4hó)
      forgás mindkét irányba(5-6hó).

      Ültetni és ülni hagyni tilos, mert károsítja a kicsi gerincét. Csak akkor ültethető ha már önállóan tud felülni (ez nem azt jelenti, hogy hasból felhúzza magát, hanem négykézlábból, csípő kitolással, „kiüléssel” ül majd fel)
      Bocsánat nem okoskodni szeretnék…
      Az én kisfiam most 1 éves és mi is 4 hónapos korától járunk Dévényeshez,nekem nehezen kezdett forgolódni, emiatt kezdtünk el járni, ma már mindent csinál amit ilyenkor kell, de jó hatással van rá a torna így még hordjuk.

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Várjatok nyugodtan 6 hónapos korig, 5 hónaposan még nem kell tudnia átfordulni.