Ennyit mozog egy 9 hónapos baba!

Ennyit mozog egy 9 hónapos baba!Anno hallottam egy felmérés adatait, ahol 2 éves gyerekekre lépésszámlálót tettek és lemérték, egy nap alatt mennyit szaladgálnak. Az átlagos 2 éves kisgyerek 11 kilométert tett meg naponta! Most itt egy érdekes videó, amin megnézhetitek mennyit jön-megy egy hasonkúszós 9 hónapos baba mindössze 4 óra leforgása alatt. Hihetetlen! 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

40 Comments

  • barbi

    2011. április 21. csütörtök

    kedves Ági! az én lányom most lesz 9 hónapos, gyönyörűen ül egyedül már 5 hónapos kora óta.Fordulni nem tud vagyis nem akar hason feküdni sem.viszont gyönyörűen megy imád kompozni,ha olyan helyen van és meg bír kapaszkodni akkor egyedül fel áll még a babakocsiban is. izgő mozgo mászni sem tud nem is akar. A kérdésem az lenne, hogy ez fejlődési rendellenesség vagy csak ezek a dolgok nem érdeklik, van okom aggódni? lenne még egy kérdésem az ismerősömnek

    • barbi

      2011. április 21. csütörtök

      az előzőhöz fűzöm az ismerősömnek 7 hónapos a kislánya én azt vettem észre hogy nagyon merev a kis teste jobban a lába teljesen ki van fordulva a lábfeje kifelé álnak egyáltalán nem tudja rakni őket mereven áll az egész ülni is éppen csak . a másik hogy a kis nyelve sokat kint van azt mondták neki születéskor hogy majd megtanulja behúzni állítolag nagy nyelvel született ezek a dolgok minek tudhatóak súlyos a baj mert én már mondtam hogy vigyék orvoshoz de nem vitték előre is köszönöm!

      • Vida Agi

        2011. április 24. vasárnap

        A lába miatt érdemes lenne megmutatni orvosnak. A nyelvproblémával már több esetben találkoztam és mindig legkésőbb 1 éves korra kinőtte a gyerek, ezzel nem kell foglalkozni.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Az a gond, hogy mivel sokat kompozik, ezért semmi nem ösztönzi fordulásra, kúszásra-mászásra. Ezért nem szoktam javasolni a bébikomp használatát. Próbáld meg kevesebbet tenni bele (naponta max fél óra) és legyen sokat a földön hason.

  • Márta

    2011. április 04. hétfő

    Tisztelt Vida Ágnes!

    Az én kisfiam e hónapban lesz kilenc hónapos! Forog hasról-hátra és körbe. Szeret hason játszani, ülni csak úgy ül, hogy a kezemben mikor fogom, próbál lefeküdni és felhintázza magát (máshogy ezt nem tudom szemléltetően leírni). Ha etetem, hasprést csinál, úgy szeretne felülni. Sokat van a szőnyegen, de nem akar kúszni, ha megunja, hogy nem éri el a játékot, hanyatt fekszik, vagy gurulva megy a játékért. Mosolyog, nem sír. Ha felültetem egyedül még nem ül meg, eldől. Egyébként egyenes a háta, amikor a lábamon ül. A kérdésem az lenne, hogy meg kellene-e mutatnom szakembernek? A felültetés nem káros-e a gerincének? Egyébként rettentően mozgékony baba.Állandóan kézben akar lenni, ennek mi lehet az oka?
    Válaszát köszönöm! Márta

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Nem kell aggódnod, minden baba csinálja ezt ebben a korban, hogy ügyesen hasizomból próbál felülni vagy felhúzza magát kézzel. Ülni azonban csak 10 hónaposan kell tudnia, tehát nincs semmivel sem elmaradva. Ha néha felhúzza magát, vagy megtámasztva ül (nem derékszögben, hanem félig fekvő helyzetben), attól nem lesz semmi baja 9 hónaposan. Kúszni azért nem kúszik, mert a gurulás vált be neki, de idővel ha van módja sokat mozogni, elkezd majd kúszni és mászni is.

  • Geriné Bodor Andrea

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági..Már 9 hónapos lesz a lányom Február 11-én.Már képes megállni a lábán pár másodpercre,és szépen szedi a lábát mikor segítséggel sétál.Sokat gondolkodtam miért van nála ez a nyugtalan alvás .Ha alszik is kb. fél vagy 1 óra hossza nappal,éjszaka is sokszor felkel és nyugtalan.Még mindig szopizik ha felébred kicsit kortyol utána elalszik kb. 4-5-ször egy éjszaka alatt.Így sajnos nem tudja magát kialudni.Kérdezném mért van nála ez a kevés alvás?Nincs e valami nyugtató tea, Vagy valami megoldás?És hogy szüksége van e ennyi tejre éjszaka a nappali főzelékek és más szilárd táplálékok után vagy csak megszokás?

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Aggodalomra semmi ok: attól, hogy ő éjszaka felkel még kipiheni magát, ugyanis a csecsemők sokkal felületesebben alszanak, nekik nem probléma a gyakori kelés, mert rövidebbek az alvási ciklusaik.

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Csilla

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági,
    az én kisfiam 8,5 hónapos 4,5 hónapos volt, mikor először hátról hasra fordult, azóta már tökéletesen forog mind két oldalra hátról hasra és vissza is. Január eleje óta már négykéz lábon van hintázik előre hátra, kúszni nem kúszik, minden játékot forgással ér el. Hogyan tudnám segíteni abban, hogy próbáljon mászni? Arra is gondolok, hogy azért nem indult még meg, mert 11kg. Nem ül és még nem is áll és próbálkozni sem próbálkozik ezekkel.

    Választ előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ebből a hintázásból lesz a mászás hamarosan. Ülni 10 hónaposan, felállni 11 hónaposan kell csak, addig ráér még.

  • geriné bodor andrea

    2011. január 12. szerda

    az én kislányom tegnap mult 8 honapos de nagyon ügyes.egy kis örökmozgó.szerintem nagyon fejlett egy 8 honaposhoz képest.7 és fél honapos volt mikor felált a kiságyba.azonkivül sereg-forog felül.már gagyog két betüs szavakat lehet töle hallani.ma-ma ne-ne stb.a fiam 9 honapos volt már a focival van lefényképezve,azota is focizik. kérdésem tényleg ijen fejlett a kislányom mint ahogy én gondolom .rendben van ez igy 8 honaposan,

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      A mozgásfejlődésben valóban előrébb tart a koránál, a beszédfejlődésben is valamivel előrébb tart, ebben a 2. gyerekek általában gyorsabbak szoktak lenni, a lányok pedig akkor is, ha ők az elsők, tehát neki itt duplán előnye van. Gratulálok hozzá, nagyon ügyes 🙂

  • Vicaa

    2011. január 07. péntek

    Az én lányom 10 hónapos. Kicsit mindig fejlettebb volt a koránál.Külsőleg is. 78cm és 10kg. Elég nagynak is született. Már 6 hónaposan felállt a járókában, és elkezdett mászni. Míg többi anyuka kézen fogva sétáltatta 8-10 hónapos picinyét, hogy lássatok csodát, igaz csetlibotli, de ez mégiscsak séta. Én nem mertem. Nem akarom siettetni a dolgokat. De hát nem rajtam múlott. Észrevettem, hogy a járókában próbál egyedül állni. Ez úgy egy hete volt. Akkor még be sem töltötte a 9 hónapot. Aztán a játszós szőnyegen tegnap reggel mászás közben kinyújtotta mindkét lábát és felállt. Imbolyogva ugyan, de állt. Nagyon tetszett neki, egész nap gyakorolgatta. Ma már profin ment neki. Már elég sokáig álldogál. Láttam, hogy gondolkodik elinduljon-e, de végül inkább a mászás mellett döntött, mígnem a karácsonyfához közel ismét felállt. És ugye ott meglátott egy díszt,ami magasabban volt és csak pár lépés. Az én lányom elkezdett lépegetni, imbolyogva, félve, de odament. Ott aztán letottyant, nem érte el a díszt, de ahhoz képest, hogy 3 napja töltötte a 9. hónapot, hát nem semmi.

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Gratulálok 🙂

  • Narcissza

    2010. december 29. szerda

    Kedves Agnes,

    Segitseget szeretnem kerni. Kisfiam 9 es fel honapos, de nem akar maszni. Kuszik hatrafele, felkapaszkodik a kicsiagyba, igy felul, majd felall. Probalom neki muattani hogyan is kell maszni, de nem hajlando. Mit tegyek, h maszni megtanuljon. Olvastam, hogy, hogyha nem tanul meg maszni kihathat sok mindenre!
    Varom valaszod!
    Boldog uj evet kivanunk!
    Tisztelettel, Narcissza

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Mászni 10 hónapos korban kell csak elkezdeni, ha már kúszik, akkor legjobb úton jár efelé. Nem kell aggódnod, attól, hogy már felállt, még fog mászni is, mert állva nem tud olyan hatékonyan helyet változtatni.

      • Narcissza

        2011. január 03. hétfő

        Koszonom szepen a valaszod!Megnyugtattal egy keveset! Remelem hamarosan maszkalni fog.

  • Sziszka

    2010. december 08. szerda

    Kedves Ági,

    A segítségedet szeretném kérni. Kisfiam dec. 6-án volt 9 hónapos. Mindeddig szépen haladtunk a mozgásfejlődéssel, időben kezdett forogni, november 10-én kezdett kúszni, néhány nap múlva kétszer felült hason fekvésből és kétszer egy műanyag játékállványba kapaszkodva, de azóta egyszer sem ült fel magától. Pedig ha nagyon ritkán felültetjük, akkor stabilan, támaskodás nélkül üldögélne akár hosszú ideig is. Tegnap a kiságy rácsaiba kapaszkodva felállt és azóta folyton álldogálna, állandóan felkapaszkodik, amibe csak tud. Viszont még nem mászik. „Kutyázni”, térden állva a tenyerére támszkodva hintázik előre hátra és néha a talpára is áll úgy, hogy tenyerére támaszkodik, de nem mászik. Probléma ez illetve az, hogy nem ül fel magától? Aggódok. Vigyem fejlesztőhöz?

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nem kell sehova vinni. Ha már egyszer felült (amit csak 10 hónaposan kéne tudnia), akkor képes rá, csak most semmi nem motiválja, hogy csinálja, most a felállás fontosabb. A négykézlábon állásból 1-2 héten belül meg szokott indulni a mászás, türelem.

  • Melinda

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    A videót látva és a hozzászólásokat olvasva még jobban kezdtem aggódni, hogy a lányom nem fejlődik megfelelő ütemben. 9 hónapos és 1 hetes, de nem kúszik, nem mászik, nem ül fel egyedül. 6 hónapos korában 2-szer 3-szor hasra fordult, azóta sem csinálta ezt többször. Ha én hasra forditom, vagy ha ülő pozicióból játék után nyúl és hasra esik, 1 percet elnézelődik, de utána már nyűgösködni kezd és vissza kell forditanom. Mit csináljak vele, hogyan vegyem rá, hogy többet mozogjon? Ülve eljátszik valameddig, de megúnja és akkor rajtam csüng.

    Előre is köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Kúszni 9-10 hónapos kor között kell elkezdeni, úgyhogy türelem. A mászás és a felülés csak ezután jön, tehát ez még ráér. Viszont mivel nem fordul még igazán át és sokat ül, ezért mindenképpen ki kéne vizsgáltatni, mert ezeket már rendszeresen csinálnia kellene.

  • Andi

    2010. november 15. hétfő

    Szia!
    Az én fiam holnap tölti a 9 hónapot és egyedül jár 8-10 lépést,pedig én nem erőltetem hogy csinálja.

  • Hédi

    2010. október 24. vasárnap

    Jó a videó nagyon; aranyos ez a baba, mintha a kisfiamat látnám!
    Azén babim 8 hónapos és 3 hetes, és hihetetlenül sokat mozog! 🙂
    Már állni is tud, mászik és magától feláll.

  • tyutyu

    2010. október 05. kedd

    Kedves Ági!
    Köszönöm a videót,valóban fantasztikus!!! Az én kislányom 8,5 hónapos és mi itt tartunk a mozgásfejlődésben. Megerősített abban, h. nem vagyunk „lemaradva”, sőt!

  • Bea

    2010. szeptember 13. hétfő

    Sziasztok,

    az én kicsi fiam ugyanezt csinálta 5 hónaposan. most 8 hónapos és már a járáson jár az esze. Megtanult már egyedül lemászni a szófáról, bejárja ( négykézláb)az egész házat, jön-megy, pakol. Nem sok hiányzik a járáshoz. Ezért fura nézni ezt a videót, mert ezen már rég túl vagyunk. Én semmit nem siettetek, nem tanítom járni, magától csinál mindent. Na „Ez a ló másik oldala…” Ja és ráadásul jól alszik is.

  • b.nora

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Szia Agi!

    Kislanyom 8 es fel honapos.A gondom az, hogy a fenti video-babat meg csak meg sem kozeliti 🙁
    Felulni meg nem tud egyedul, maszni sem, nagyon keveset kuszik.Inkabb lemond a jatekrol, minthogy utana erolkodjon egy kicsit. A feneket emelgeti, a labait felhuzza, de meg a forgast sem gyakorolja nagyon gyakran.Amugy ertelmes,nyugodt baba, sokszor az az erzesem, tulsagosan is nyugis…Erdemes szakemberhez forduljak, vagy meg varjak ?
    koszonom

    Válasz: Kúszni 9 hónaposan, mászni és felülni 10 hónaposan kell, tehát még ráértek.

  • szeri74

    2010. június 15. kedd

    Csilla! Nem kell aggódni! Az én fiam is késön ült meg kúszott mászott most 9 hónapos és felkapaszkodik mindenhová!Majd behozza a lemaradást!

  • Kis Anasztázia

    2010. április 27. kedd

    Kedves Ági!

    Tényleg édes a videó,kár,hogy olyan hipper gyors!
    Az én kis manóm,már biztosan kihagyja ezt a csodás-kúszás mászás korszakot. Pár nap múlva tölti a 10 hónapot,és ha valami érdekli,akkor oda gurul,és felül,na meg ülve előrrébb-hátrább csúszik pár 10 cm-t. Állni is csak úgy áll,ha felhúzom. Úgy megtartja magát,ha foghat valamit. Be lehet saccolni,hogy mikor fog így a mozgása fejlődni?
    Köszönöm a válaszát!

    Válasz: Ha tud gurulni, akkor az a kúszás egy fajtája, de ettől még lehet, hogy pár hét múlva mászni is fog. Gyakran csak a felállás után kezdenek el mászni a babák, nem tartják be a „kötelező” sorrendet.

  • Andrea

    2010. április 06. kedd

    Nagyon jó ez a videó! Az én kislányom 8 hónapos de még nem kúszik, csak most próbálkozik.

  • angel

    2010. január 14. csütörtök

    nagyon jó videó…:)az én 9hos fiamat nem lehetne csak így hagyni.minden mellett feláll….:Dmax2,5 órát bírja,de abba kutyakínzástól kezdve minden benne van….

  • Csilla

    2009. május 11. hétfő

    Kedves Ági,

    9 hónapos lányom miatt írok, nem tudom jogos -e az aggodalmam, de egyre többet foglalkoztat a kérdés, megfelelően fejlődik-e a mozgása, vagy tudnék segíteni neki valahogyan. A helyzet az, hogy még mindig nem mászik, de még csak jelét se látom, hogy egyáltalán törekedne rá. A kúszás ha nagyon muszáj megy neki, de csak furcsa, féloldalas módon, illetve tényleg csak akkor, ha valamit nagyon el akar érni. Inkább gurulva közelít meg dolgokat, de úgy viszont bárhová eljut. Négykézlábra egyáltalán nem áll, nem „kutyázik”, nem ringatja magát, ha néha próbálom négykézlábra tenni, rögtön kinyújtja a lábát. Ülni viszont sajnos nagyon szeret, azért sajnos, mert úgy tudom,amíg nem tud magától felülni, nem is szabadna ülnie, ő viszont imádja, már hosszú hetek óta hiszti van, ha lefektetem, és nem játszhat ülve inkább. Mostanában kezdett a kezünkbe kapaszkodva felállni, és azt is nagyon élvezi, de viszonylag ritkán engedem neki, szeretném ha előbb mászna, tudom, hogy nem jó, ha kihagy teljes mozgásformákat a fejlődés során. Mit gondolsz, mennyire kell aggódnom? Van valami speciális gyakorlat amivel segíteni tudom? Most egyszerűen olyan érzésem van, hogy előbb fog járni, mint mászni….

    Köszönöm a válaszod

  • Andi

    2009. április 05. vasárnap

    Mintha a saját fiamat látnám. Ő maximum 2 órát tud így eljátszani, de pontosan ugyanígy mozog. Eszében sincs még mászni, felállni vagy lépegetni. 🙂

  • TIMI82

    2009. március 22. vasárnap

    NAGYON JÓL ELVOLT EZ A BABÓ EZ NÁLUNK KB 30-P-MAX1-ÓRA TOVÁBB NEM KÖTI LE MAGÁT:(SZERETI HA A KÖZELÉBEN VAGYOK:)

  • RITUS27

    2009. március 05. csütörtök

    TÉNYLEG SZUPER KISVIDEÓ! 🙂

  • Szandi

    2009. február 12. csütörtök

    Most válaszolódik meg az a kérdés: vegyünk-e játszószőnyeget? A válasz azt hiszem egyértelmű 🙂

  • Kata

    2009. február 06. péntek

    Tényleg megdöbbentő! Amióta a lányom 8 hónaposan felállt, szerintem még többet mozog 🙂 jó ötlet ez a videóbeállítás.

  • Szamosi Tímea

    2009. február 06. péntek

    Tényleg nagyon édes, jópofa ötlet fölvenni egy napszakot egyben! Nekem vannak fogalmaim az örökmozgóról, mert az én kisfiam már kilenc hónaposan járt. Így egy kicsit fura volt látni, hogy ez a baba még csak kúszogatott, de főleg forgott. Azt hiszem az egyéni eltéréseket a második babánál fogom megtanulni, aki lehet, hogy nem lesz ilyen temperamentumú, mint a fiam. De azért biztos nem folyamatos négy óra felvételét láttuk….

  • mirka

    2009. február 05. csütörtök

    nagyon édes, ahogy a végén beszorul a szék mögé, meg ahogy kerülgeti a játszószőnyeget 🙂

  • Plogár Annamária

    2009. február 04. szerda

    én elhiszem, mert a lányom (9 hónapos) születésétől fogva nagyon mozgékony és ez azóta sem változott, csak „rémesebb „lett. Sajnos ez néha az alvás rovására megy főleg most, hogy rájött, képes felállni bármiben is kapaszkodjon meg. órák hosszat képes mozogni, sokszor azt hiszem képtelenség hogy nem fárad el, amikor én már csak attól fáradtnak érzem magam ahogy figyelem, hogy felül, mászik, kúszik és fordítva.

  • bettibea

    2009. február 02. hétfő

    Hát ez elképesztő! Az én fiam is egy örökmozgó, eddig azt hittem, de ezt látván,már nem vagyok olyan biztos benne:-)
    Ő is jól elven de 4 órán át? Nem sok ez egy kicsit? Tényleg képesek rá?