A baba mozgásfejlődése: Mit tehetsz érte?

A baba mozgásfejlődése kapcsán rengeteg tévhit van, amit érdemes eloszlatni. A szülők egyik tábora állandóan aggódik, vajon eleget tud-e már gyermeke, nem kéne-e többet tudnia, mikor kell szakemberhez fordulni, a másik tábor pedig mindent ráhagy a gyermekre, úgy gondolja, majd kialakul magától minden, ha eljön az ideje. És létezik az arany középutasok csapata is, akik nem aggódják túl a dolgot és nem rohannak fejvesztve a gyermekorvoshoz, de azért szeretnék tudni milyen gyakorlatokkal fejleszhetik gyermeküket, hogyan segíthetnek neki, hogy eljusson a következő lépcsőfokra. Ebben az írásban mindhárom tábor találhat hasznos információkat maga számára.

A baba mozgásfejlődése: Mit tehetsz érte?Mostanában sokat foglalkozom a mozgásfejlődéssel, egyrészt mert saját 10 hónapos csemetém is rohamléptekben fejlődik, másrészt, mert rengeteg tévhitet hallok a mozgásfejlődés egyes lépései kapcsán. Látom az ismerős kismamák küzdelmeit és olvasok sokféle tapasztalatot, véleményt, kétséget, amivel e-mailben vagy az Alvásambulancián megkeresnek.

Nos akkor lássuk hát az időtáblát, hogy nagyjából mikor mit kéne tudnia a babának:

    Átfordulás 3-6 hónapos kor között valamikor – Egyes babák egyáltalán nem strapálják magukat ezen a téren, inkább kivárnak, a fürgébbek már 3 hónaposan átfordulnak. Mindegy, hogy hányszor fordult már át a baba, hogy rendszeresen csinálja, vagy csak 1-2 alkalommal fordul át, ha egyszer meg tudja csinálni, akkor azt már tudja, csak nem motiválja semmi arra, hogy rendszeresen átforduljon. Majd, ha szüksége lesz rá, gyakrabban fogja csinálni.
    Kúszás 6-9 hónapos kor között. A kúszás lehet körbe-körbe, hátrafelé vagy előrefelé, mindegy melyiket űzi a baba, csak csinálja, mert ez nagyon fontos a hátizom és a karizom erősödése szempontjából.
    Felülés 8-10 hónapos korban. A felülés nem azt jelenti, hogy támasztva, vagy a kezére támaszkodva meg tud ülni a baba, hanem, hogy teljesen egyedül minden segítség nélkül fel tud ülni és támaszték nélkül stabilan ül (nem borul fel).
    Mászás 8-11 hónapos kor között. A mászás kezdete attól is függ, mennyit kúszott a baba előtte. Vannak olyan babák, akik profin kúsznak, de a mászást csak 1-2 hétig űzik, csupán átmenetként szolgál számukra a kúszás és a járás között, míg vannak olyan kicsik, akik hamar profin megtanulnak mászni és 4-5 hónapig csak másznak, járni egyáltalán nem akarnak.
    Felállás Ha már tud mászni, akkor saját maga, önállóan kapaszkodva pár nap múlva fel is tud majd állni. Az nem számít felállásnak, ha te segítesz neki felállni. A legtöbb baba önállóan kapaszkodva már kb. fél évesen tud állni, de az önálló felálláshoz ennél sokkal több kell: egyensúlyérzet, karizmok stb., ezeket pedig csak a kúszás és mászás által tudja megszerezni a kicsi.
    Járás 10-18 hónapos kor között. Az önálló járáshoz több fokozaton át jut el a baba: először csak felkapaszkodik valamilyen bútorra és oldalazva halad, ezután az egyik bútorról átkapaszkodik a másikra, majd következik az a fokozat, amikor valamilyen nagyobb tárgyat, egy széket, egy kis gurulós bevásárlókocsit tologat maga előtt a baba. Ezután megtanul maga, kapaszkodás nélkül felállni, ezzel az egyensúlyozás művészetét sajátítja el. Végül pedig egyszercsak megteszi az első önálló, kapaszkodás nélküli lépését.

Mikor kell segítséget kérni?
Ha a fent leírt időintervallumokban nem kezdődik el az adott mozgásforma, akkor gondolkodás nélkül érdemes a gyermekorvos segítségét kérni.

Ha még időn belül vagytok, de úgy érzed valami nincsen rendben a gyermek mozgásával, akkor többféle lehetőséged van a fejlesztésre:

  • járhattok babaúszásra, ez nagyban elősegíti a baba mozgásfejlődését
  • a hintáztatás (akár kézben, akár hintán) az egyensúlyérzéket fejleszti
  • a rugós hinta a lábizmokat erősíti és az egyensúlyérzék fejlődését segíti elő
  • ha még nem forog, kipróbálhatjátok azt a játékot, hogy beleteszed egy takaróba a babát és óvatosan átfordítod, ezt nagyon szokták élvezni a kicsik
  • az első fél évben fordítsd nagyon sokat hasra, ez a legfontosabb, amit megtehetsz érte
  • ha már fel tud állni, biztosíts neki olyan helyeket a lakásban, amit könnyen elér és ahol biztonsággal fel tud állni (tévéállvány, dohányzóasztal stb.)
  • ha már tud oldalazva járni, érdemes számára járástanulást segítő játékot venni, de ennek hiányában egy könnyű műanyag kerti szék is megteszi, az elég könnyű ahhoz, hogy tologassa.
  • a különféle lovagoltatós, mondókázós, tornáztatós játékok is nagyon hasznosak
  • Ha már szeretne mindenhová felmászni, és esetleg sikerül is neki, támogasd ebben és tanítsd meg magától lejönni. Ha felmászik pl. a kanapéra, fordítsd meg, hogy ne fejjel, hanem háttal jöjjön le és találj ki valami kis szöveget, amit ilyenkor mondasz neki, idővel összetársítja majd a szöveget és, hogy mit kell ilyenkor csinálni, és megtanul biztonsággal lemászni.
  • Adj neki olyan játékokat, amik mozognak, amik őt is mozgásra késztetik. Pl. Dobhattok vagy guríthattok labdát, kisautót, játszhattok nagy strandlabdával, amit meg kell emelni (amikor már magától áll a baba, de még nem jár – ez az egyensúlyérzék fejlesztése szempontjából nagyon fontos)

Mielőtt orvoshoz rohannál kérhetsz máshol is segítséget, pl. a Gekko játszóházak valamelyikében csináltathatsz egy állapotfelmérést, és eljárhattok a játékos fejlesztő foglalkozásokra is.

Hibák, amiket elkövethetsz

  • Hiába tud már megtámasztva ülni a baba, ne ültesd sokat, mert ezzel passzív testhelyzetbe kényszeríted egy olyan korszakban, amikor a mozgás lenne a legfontosabb. Várd meg, amíg magától fel tud ülni!
  • Ne sétáltasd kézenfogva, amíg nem tud magától, kapaszkodás nélkül járni. Ezzel nem segíted a mozgásfejlődését, hanem késlelteted, mert nem a természetes egyensúlyt szokja meg és bátortalan lesz magától elindulni majd.
  • Ne állítsd talpra, amíg nem tud magától felkapaszkodni. Ennek a legtöbbször az a vége, hogy nem akar magától felállni, hanem tőled kéri majd a segítséget hozzá. Ráadásul, mivel még nem elég erős a karja, sokkal bizonytalanabbul áll és többet esik majd.
  • Ne akard mindenron „megtanítani” semmilyen mozgásformára. Vannak olyan babák, akik rohamléptekben fejlődnek, mások pedig komótosan. Minden mozgásformának megvannak az előzményei. Ha pl.kúszásból már képes felkapaszkodni, feltérdelni, akkor hamarosan képes lesz mászni is, térdelésből pedig nemsokára fel is áll, ha képes az oldalára fordulni, nemsokára át is tud majd fordulni, ha kapaszkodva lépeget, akkor idővel megtanul majd magától is járni.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

271 Comments

  • edina

    2010. augusztus 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 30-án lesz 4 hónapos. Születésekor fertőzést kapott, így minden vizsgálaton túlesett, vizsgálta neurológus is. Azóta már kétszer voltunk neurológiai kontrollon. Egy hónapos korában hipotón volt, három hónapos korában pedig már túl feszes. Nem igazán értem, de biztos így van. A feszességet 2 óra várakozás után állapította meg, úgy hogy a gyerek ordított, és amikor felhúzta ülésbe, akkor állni akart. (itthon az esetek legnagyobb részében felhúzom gond nélkül). Megmondom őszintén én is feszes voltam.
    A neurológus 3 hónapos korában azt mondta, hogy legalább napi 5 órát kellene hason tartani, mert egy ekkora gyereknek már szinte csak hason kell lennie. Ha megfeszülök sem tudom ennyi időre hasra tenni. Emeli szépen a fejét, kitámaszt a karjával, már megtanult pihenni is. Így elvan negyed órát is egyszerre. Naponta többször is hasra teszem. Már egy percem sem felhőtlen, mert mindig az jár a fejemben, hogy hogy osszam be az időnket, hogy legyen eleget hason a gyerek. Te mit gondolsz erről?
    A másik, hogy nem fordul. Oldalra sem.(hozzáteszem, utál oldalt feküdni. Még a bölcsőpárnából is kitornászta magát korábban.) Erre is megkapom, hogy nem fejlődik rendesen a gyerek, és előfordulhat, hogy gyógytornára kell vinnem. Szerinted probléma, hogy nem fordult eddig az oldalára? Létezhet, hogy azért nem teszi, mert utálja?

    Nem akarom megkérdőjelezni a neurológus hozzáértését, de azért szeretném több szempontból is körbejárni a témát, mielőtt bármit lépek.

    Még annyi, hogy a kisfiam elég nagy gyerek, 4 hónapos, majdnem 7 kg és több, mint 70 cm. 4 kg és 60 cm volt, amikor megszületett. Lehet, hogy a nagysága is akadályozza egy kicsit?

    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Edina

    Válasz: A fiad mérete átlagos, nem túl nagy, tehát ez biztosan nem akadályozza. Az egyetlen, ami akadályozza, a kora 🙂 Átfordulni (és oldalra fordulni is) 6 hónapos korban kell tudni, ezért még bőven ráér az átfordulás. És a hasratevést sem kell napi 5 órát, elég, ha naponta 5×5 percre hasra fordítod, játszol vele úgy egy kicsit, szórakoztatod, amíg meg nem unja, ez elég ahhoz, hogy hamarosan maga felfedezze a hasonfekvés szépségeit 🙂

  • Anya

    2010. augusztus 23. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam császárral jött világra. 13-án töltötte be a 10. hónapot. Kúszik, forog, hempereg. Felülni úgy tud, h hason fekvésből feltápászkodik a kezeire, hátratolja a kis popsiját, angol spárgát csinál és felül. Hátról nem tud felülni és még nem is tudja magát felhúzni. Néha lefektetem, h ne üljön annyit, de „felháborodik” és újra hasra vágja magát és felül.Mászásnak még a szándékát sem mutatja, a felállásról nem is beszélve. Egyébként sokat gügyög, beszél, jókedvű.. Aggódjak, hogy nem fejlődik a mozgása rendesen?
    Válaszodat köszönöm.

    Válasz: Hátról felülni másfél éves kor körül kell tudni, tehát ez még korai lenne, ebben a korban a felülés általában térdelésből szokott menni, vagy valamibe megkapaszkodva feltámaszkodva. Mászni 10 hónapos kor körül kell elkezdnie a babának, ha már tud kúszni és magától felül, akkor hamarosan mászni is fog.

  • Kis Edit

    2010. augusztus 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos. Egy hete kezdett el járni. Ügyes, mozgékony, kíváncsi baba. Igazi kis felfedező. Egyetlen problémám vele, hogy harap. Mindent, és mindenkit, és nagyon erősen. Valahol olvastam, hogy így vezetik le egyes babák a feszültséget, nem szabad visszaharapnunk, vagy megütni őket. Ez nekem egyébként sem fordult meg a fejemben, mindig csak szépen finoman elhúzódom, és szólok neki, hogy ne tegye. Ismerősök gyerekeit is harapdálná, próbálom visszafogni, mert látom sok anyuka nemtetszését. Olyan tanácsot is kaptam már, hogy vágjam szájon párszor, majd leszokik róla. Na, ezt nem fogom megtenni. De kérdésem az, hogy tehetek-e valamit, és ha igen, akkor mit? Annyira szeret más gyerekekkel játszani, de mindig résen kel lennem, mert harap. Amúgy még szopizik, de akkor szerencsére nem harap. 4 foga van felül, és 3 alul.

    Várom segítő válaszod!

    Válasz: Nem szabad rácsapni, ezt egyáltalán nem értené meg, ő még nem látja a kettő közötti kapcsolatot. Amit tehetsz az az, hogy elkerülöd az ilyen helyzeteket, amikor harapni szokott, valamint ha mégis harap, akkor azt mondod neki, hogy „Nem szabad” Minél nagyobb ügyet csinálsz belőle, annál jobban fogja csinálni, mert látja, hogy ezzel reakciót vált ki belőled.

    Üdvözlettel,

    Edit

  • Kochné Judit

    2010. augusztus 18. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 4,5 hónapos. Nagyon szépen tartja a fejét és forog háról- hasra, már 2 hónapja. Hasról egyenlőre nem igazán akar visszafordulni, bár ereje és a technika is meg van neki, de Ő még is inkább nyöszög egy kicsit és várja a megmentőt ( apa-anya…).Szeretnék neki segíteni, mivel néha az ébredések oka is az, hogy hasonfekvésből nem tudja visszagörgetni magát a hátára.Előre is köszönöm válaszod.
    Petrácska anyukája

    Válasz: Segíteni ebben nem tudsz neki, magától kell rájönnie, megtanítani ezt nem lehet. De ha ilyen szépen fejlődik, 1-2 hét és magától is rájön majd.

  • era

    2010. augusztus 16. hétfő

    Kedves Ági!

    A Kislányom most töltötte be a 9 hónapot,szépen kúszik hátra is és előre is!Hason fekve hintázik és a napokban elkezdett felhúzott térddel „félig mászó” helyzetben előre haladni.
    A védőnő szerint mindezt korábban kellett volna tennie.
    Szerinted el vagyunk-e maradva bármivel is?Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Nem vagytok elmaradva, kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni.

  • Ágnes

    2010. augusztus 13. péntek

    Kedves Ági!
    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy van egy 9 hónapos kislányom (most augusztus közepén tölti a 9. hónapot). Az a gond, hogy még nem akar mászni, kúszni is csak körbe-körbe szokott. A tárgyakat sokszor inkább úgy próbálja elérni, hogy odagurul, vagy körbe kúszással. Picit emelgeti a fenekét, de nem húzza még maga alá a térdét. Sokszor „repülget”. Kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnunk, vagy még ez nem probléma? Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Mászni 10 hónapos kortól kell, tehát még ráér. 9 hónapos korban még csak kúszni kell tudnia, tehát a mozgásfejlődése a korának megfelelő.

  • Rácz Izabella

    2010. augusztus 09. hétfő

    Segítséget szeretnék kérni! Az én babám 32hétr született. Most lessz egy éves, de még mindig nem ül magától. Mindig sétálni akar ugy hogy fogom mindkét kezét. Remélem nincs vele semmi baj? Megprobál felülni de eldől. Mit tegyek? Köszönettel.

    Válasz: Mivel ő korábban született, ezért nála a mozgásfejlődésnél a korrigált születési időt kell figyelembe venni. Mivel normálisan 10 hónapos kor körül ülnek fel a babák, ezért teljesen normális, hogy ő is most tanulgatja ezt. Ne vezetgesd, mert ez késlelteti a valódi járástanulást, nem tanulja meg az egyensúlyt miatta.

  • Vica

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Agi!! A kislanyom 9 honapos es meg egyaltalan nem akar kuszni sem nem hogy maszni hasonfekvesbol sem tudja a karjaval meg egeszen kinyomni magat ez szerintem annak az oka hogy nem igazan szerette hason mindig uvoltott ha hasra fektettem, felulni most mar probal egyedul is sot ha meg fogom a kezet akkor mar fel is all.Igy amugy nagyon aktiv kicsi baba nagyon sokat rugolozik egy vegbe jar keze laba a gyerek orvosunknak mondtam es azt monndta hogy o nem lat semmi problemat es nem is kuldott sehova.Egy kicsi duci is mivel mar 10 kilo folott van lehet hogy emiatt egy kicsit lasubb.Most vettem neki egy labdat amin tornaszunk szoktam hasra tenni ra es hintazunk azt nagyon szereti azt nem tudom hogy hogyan lehet meg tornasztatni hogy fejlodjon a mozgasa mert a problemam az hogy itt a kozelbe nincs ahova elvigyem egy gyogytornasz sincs.AZ lenne a kerdesem hogy mit tegyek egyesek azt mondjak hogy nem kell eroltetni de en mar aggodok egy kicsit kerem segitsen irja meg hogy hogyan tornasztassam vagy mit tegyek.Egy aggodo anyuka.UDV

    Válasz: Amit tehetsz, hogy tedd minél többet hasra és vidd el gygóytornászhoz (Dévény alapítvány vagy Gekko játszóházak, ahol tudnak segíteni neki)

  • reni978

    2010. július 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom július 31.-én lesz 11 hónapos. 9 és fél hónapos kora óta járunk Dévény Anna féle kezelésre (eddig 6-szor voltunk), mert nem kúszik, nem mászik. Amikor elkezdtük, csak a hátára fordult (utált hason lenni, ebből „menekült” ki így), mostanra forgolódik, hasára minkét irányba, hátára csak a bal vállán lendül továbbra is. Előre nem kúszik, csak a hasán tud forogva kúszni a tárgyakért, tehát irányt vált. vannak nagyon babás mozdulata: pl. kézlengetés. Most készülünk őt gyerekneurológushoz vinni, mert egyre jobban aggódunk, hogy vmi baj van! Van okunk aggodalomra? Gyógytornászunk szerint nincs más baja, mint az izomletapadás, és most fellazul már, de erősíteni kell az izmokat. Védőnőnk szerint ne csináljak beteget a gyerekből, és különben is nagyon különbözőek a gyerekek. De ennyire??? Lassan 11 hónapos! Önnek mi a véleménye?

    Válasz: Nem kell neurológushoz fordulni, hiszen a tornától szépen beindult a mozgásfejlődése, idővel behozza majd a lemaradását (ami egyáltalán nem kórosan nagy).

  • Kós Katalin

    2010. július 22. csütörtök

    Kislányom 29-én lesz 9 hónapos. 7,70 kg, 71 cm. gagyarászik, figyelmes, játékot egyik kezéből, másikba veszi.Forgolódik, hátról hasra fordul, hasról is visszafordul, bár néha nem sikerül neki. Megtámasztva szépen ül rövid ideig. Az ölemben tartva tartja magát egyenes háttal. Viszont ülni magától nem tud. Eldől vagy oldalra, vagy előre a 2 lába közé. Lehetséges, hogy valami baj van vele? Egyáltalán milyen szakorvoshoz kell fordulnom a problémával?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Valószínűleg nincs semmi baja, ha előre dőlve a kezére támaszkodik, akkor tud ülni, de ha nagyon aggódsz, neurológusnak meg lehet mutatni.

  • B. Kati

    2010. július 17. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom most tölti a 3 hónapot. Rendkívül mozgékony, már egy hete fordul hasról hátra, és a napokban már visszafelé is sikerült neki. Kérdésem az lenne, hogy ő egy percre sem áll meg. Ha leteszem a kiságyba, vagy játszószőnyegre, keze lába jár, kapálódzik. Néha olyan mintha „vergődne”. Lábával rúgja magát előre. Sokszor úgy látom, mintha félne valamitől olyan dermedt arcot vág, és közben kapálódzik. Aggaszt, hogy ez nem-e előjele valami problémának, esetleg a hiperaktivitásnak?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, nagyon ügyes és mozgékony a babád, sokféle dologgal próbálkozik, örülj neki 🙂 A hiperaktivitásnak nincs ilyen típusú előjele, egyébként a hiperaktivitásnak nem az a lényege, hogy mozgékonya gyerek (minden kisgyerek mozgékony, ez a jó, erre van szükségük, ebből tanulnak), hanem a figyelemhiány, de ez óvodáskorban jelentkezik főként és nagy részben kiváltó oka lehet a gyerek állandó tévéztetése és az, hogy nem tud eleget mozogni (tehát éppen az ellenkezője, mint amire sokan gondolnak)

  • Kati

    2010. július 14. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom eléggé gyorsan fejlődik. Most 5 és fél hónapos. Ma felállt a kiságyban kapaszkodva, igaz eléggé labilis még. Egyébként felül, bár még csak támaszkodva, és mászik is. Nem probléma az, hogy már jóformán áll, de még nem ül?
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Nem. ha magától csinálja, húzza fel magát, akkor nem. Az ülés a mászásból következik, néha az állás megelőzi a mászást, de ez nem gond.

  • Gabryelle

    2010. július 13. kedd

    Szia! Kislányom juli 9-én mult egy éves és még nem jár egyedül. Tudom, hogy nem is kell még neki, de aggaszt engem egy valami. Sajnos sokat voltam korházban az elmúlt hetekben és anyósomék vigyáztak rá. És hiába mondtam nekik hogy ne sétáltasság kezénél fogva addig mig egyedül nem akar próbálkozni, nem hittek nekem és legyintettek egyett hogy az ő gyerekeik is így tanultak meg járni. Most egyértelműen látszik hogy a lányom nem MER egyedül, önállóan egy lépést sem tenni. Ha nem fogja vki mindakét kezét akkor hisztizik és inkább leül. Pedig megáll már egyedül sokáig, és bárhol felkapaszkodik! Tudom hogy nem versenyfutás de van egy kislány aki 1hónappal fiatalabb mint a lányom és ő már totyorog! Mit tegyek hogy legyen bátorsága végre egyedül is elindulni? Tudom hogy türelem mert majd elindul mikor akar, de nagyon sokat hisztizik amiatt, hogy nem mer egyedül járni, de azt meg egész nap elviselné ha mi sétáltatnánk! Köszönöm a választ előre is!
    Gabryelle

    Válasz:Szerencsére ezt elrontani nem lehet. Tehát ha mostantól nem sétáltatod, akkor pár héten belül elindul magától. Hagyni kell 1-2 napig hisztizni és megtanulja, hogy nincs sétáltatás. (egyébként a legtöbb baba 13 hónaposan indul el magától, tehát még ráértek)

  • Balatoni Istvánné

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!Unokám 8,5 hónapos.A kiságyban feláll,ha fogjuk a kezét megy.A jobb lábát kifelé fordítja,a másikat nem.Azt szeretném tudni,hogy ez elmúlik-e,vagy forduljunk orvoshoz.Várom válaszáz,köszönöm

    Válasz: A kifelé álló láb azért van, mert így egyensúlyoz a kicsi, ez elmúlik néhány hónap járás után. Ha nem, akkor kell orvoshoz fordulni.

  • Gabriella

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!
    Október 6-án született meg Zsófi nevű lányom, most volt 9 hónapos. Egyre jobban aggódom a mozgásfejlődése miatt. Pedagógusként tudom, hogy a gyerekek mozgásfejlődése egyéni, és gyakran nem olyan ütemben halad, mint ahogy az meg van írva, de mint anyuka aggályaim vannak.
    A gyerek szépen és stabilan ül egyedül, de csak félülő helyzetből tud felülni, ha hanyatt fekszik nem tud ülő helyzetet felvenni. Ülve, felső testével forog, fordítja a fejét, törzsét, felvesz hasra fekvő és hanyatt fekvő pózt is. Fél órát is játszik így egyedül. A kúszás nagyon gyenge. Hason fekve halad de csak lassan. Húsz- harminc centiről van szó félóra alatt. Én nem nevezném kúszásnak csak erőlködik, nem talál talajt a lábával. Csak a levegőben kalimpál, mint egy kis kifli, mereszti magát. Viszont háton jobban megy a dolog. Megfordul a kiságyban, feje helyén a lába van. Körben halad az ágyon is. Kezét fogva fel tudom húzni álló helyzetbe, mereszti a lábát, de nem kapaszkodik a tárgyakba és nem áll fel önállóan. Nem mutat érdeklődést a dolog iránt. Nem mászik.
    Nem tudom, hogy valami nincs rendben vagy csak kényelmes a nagylány?
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Gabriella

    Válasz: Hanyattfekvésből felülni 9 hónaposan még nem kell tudni. Az ülés folyamata a mászásból következik, a négykézlábas helyzetből jönnek rá, hogyan kell felülni.
    A leírtak alapján korábban keveset volt hason és sokat háton, ezért szokta meg , hogy háton közlekedik és ezért nem tud mit kezdeni a hasonfekvő helyzettel, illetve abból kúszni. Másznia csak 10 hónaposan kell, az a kúszásból következik, a felállás pedig a mászásból, az is ráér még.
    Mivel már próbálkozik a kúszással, ezért nincs lemaradva, viszont a kiflihelyzet azt jelenti, hogy korábban, amikor sokat kellett volna hason lennie, nem fejlődtek ki a szükséges izmai, ezért most csak erőlködik, most fejlődnek, ettől a helyzettől azok az izmok. Gyógytornász ezen tud gyorsítani, de ha hagyod, akkor magától is fog ez menni, de ne tedd soha hátra mindig csak hason legyen, mert különben semmi nem motiválja, hogy kezdjen el hason kúszni.

  • Teca

    2010. július 11. vasárnap

    Szia Ági!
    Kisfiam 9 hónapos, rengeteget forog oda- vissza, kúszik mint a katonák, térdeit néha felhúzza és négykézlábra áll, de aztán ikább kúszik tovább.Amikor négykézláb áll akkor néha fel is ül, de nem tud nagyon sokáig egyedül ülni csak néhány percet.Ez nagy gond?Állni se tud még egyedül.
    Amikor kismama voltam ultrahangon észrevették, hogy baj van a kisfiam gerincével (ez állt az eredményen:a gerinc lumbosacralis részén egy csigolya testre lokalizálódó megtörés hemivertebra).Aztán amikor megszületett és utána sem foglalkoztak vele.Azt mondták nem lesz semmi gond.Azt szeretném kérdezni, hogy e miatt nem lehet lelassúlva a mozgásfejlődése?Vagy ez nem játszik közre abban, hogy nem tud ülni egydül sokáig?
    Előre is köszönöm válaszodat.

    Válasz:Nincs lelassulva a mozgásfejldődése, teljesen a korának megfelelő. Állni általában a mászás után szoktak a babák, néha a mászás beindulásával egyidőben, ha már négykézlábas helyzetbe megy, akkor hamarosan mászni fog. Ülni még nem kell sokáig neki, ha már tud leülni az bőven elég.

  • Olci

    2010. július 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Nekem az lenne a kérdésem,hogy a kisfiam júl.26 án lesz 1 éves már régóta fordúl a hasáról a hátára fel űl, mászik és már kapaszkodva fel áll. Viszont ha játék közben felborúl és a hátán landol akkor semmi képpen nem akar át fordulni a hasára csak sír. Alvás közben viszont forog a hátáról a hasára. Már kipróbáltam,hogy oda megyek meg nyugtatom segítek neki, de semmi hatása ha ott hagyom akkor akár 30 percig is űvőlt majd nagynehezen megjelenik mászva. Nem tudom mit csináljak,hogy vegyem rá,hogy röktön forduljon meg vagy,hogy egyáltalán miért csinája ezt, minden másban nagyon ügyes.
    Válaszát köszönöm

    Válasz: Szerintem az a baj, hogy ilyenkor megijed, ezért nem fordul meg. Képes rá, de nem csinálja, mert megijed. Nyugtasd meg ilyenkor, idővel kinövi majd.

  • Orsi

    2010. július 04. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos lesz jövőhéten. Már 3 hetes kora óta az alkarjára támaszkodva tartja a fejét (hihetetlen, de igaz). Már kb. 2 hete fel akar ülni állandóan (hasizomból). Még nem forog, de próbálkozik. Nagyon szeret kézben lenni, legszívesebben egész nap kézben lenne. Nagyon aggódom a kis gerince miatt. Az a baj, hogy csak rövid ideig hajlandó háton fekve játszani. Mennyire árt ez az állandó felülni próbálkozás és a kézben lét? Nagyon korainak tartjuk, hogy üljön.

    Válaszát köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban sok baba próbál hasizomból felülni kézbe kapaszkodva, ha tetszik neki és valóban ő húzza fel magát, akkor próbálgathatja. A kézben levés nem árt, ebben a korban már lehet ölben ültetni, ha a fejét, nyakát jól tartja.

  • VIVIEN

    2010. június 30. szerda

    Kedves Ági

    Kislányom jelenleg négy és fél hónapos,7750g és 65 cm.3350g és 54cm -rel született.Csak anyatejet kap igény szerint.Nyugodt babának mondhatom,ha kezébe adok valamit akkor megfogja,és visszi a szájához,mindent befal.Nem szeret hason lenni,ha hasra teszem fejét ügyesen emeli,alkarjára támaszkodik,de kb 5 percet ha hallgat,utána sirni kezd.Ha az ölembe veszem kifele tartva,akkor nem marad a vállamon,hanem döl előre,olykor nagyon megfesziti magát,ugy gondolom mikor valami nem tetszik neki.Még nem fordul oldalára sem,emiatt aggodom,nem tudom,hogy le van-e maradva?Sokat mosolyog,visitozik,elég jól elvan.Kérdésem az lenne,hogy le van-e maradva a mozgásfejlődésben,mivel még nem fordul?És az ,hogy meg-megfesziti magát esetleg utal-e valami rendellenességre?Válaszát előre is köszönöm,nagyon aggodom,mivel egyik ismerősömék komoly problémákkal küszködnek,másfél éves gyerekük még nem is ül,azt mondták késön vitte orvoshoz…

    Válasz: Ez így tökéletes, amit most tud, nincs lemaradva. Átfordulni 6 hónapos korban kell először. 4-5 hónapos kor között nagyjából ezt szokták tudni a babák: kb. 5 percig hasonfeküdni, ha ezt naponta 5-6 alkalommal megcsinálod, akkor megerősödnek annyira az izmai, hogy ebből megtanuljon majd kúszni és mászni, amikor eljön az ideje.

  • Netti

    2010. június 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Bár a fejemelés témakört nem érintetted a fentiekben, ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
    Kislányunk 3 hónapos, és sajnos csak 2 hónapos kora óta fektetjük hasra, alváskor már az esetek nagy többségében, éberen pedig napi 2-3 alkalommal. A probléma az, hogy sajnos nem nagyon emeli a fejét, pedig hete már egész ügyes volt. Most úgy tűnik mintha folyamatosan visszafejlődne vagy ellustult volna. Ha hasra tesszük, akkor inkább jellemző hogy elfordítja a fejét, de nem néz előre és nem is nagyon próbálja emelgetni. Ez már kórosnak számít és nagyon le van maradva a korához képest? Vagy még van esély hogy ő is rendesen belejön?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ha már emelgette a fejét hason, amikor éber volt, akkor nincs lemaradva. Valószínűleg, mivel alváskor is hasra szoktátok fektetni, ezért rögtön az alvás jut róla eszébe, vagy már eleve álmos, mire hasra teszed. Naponta 5-6 alkalommal éberen, amikor játékidő van, akkor tedd hasra pár percre és játssz vele közben. Az is segíti a fejemelést, ha a hasadra fekteted és beszélsz hozzá, játszol vele, sok baba ennek hatására hosszasan felemeli a fejét. Ha mégsem emeli eléggé, a 3 hónapos kontrollon az orvos észre fogja venni és szükség esetén gyógytornát javasol majd.

  • Bekő Krisztina

    2010. június 22. kedd

    Szia Ági!
    Azt szeretném megtudni tőled,hogy a kisfiam most 7 hónapos 9kg44dkg és 73 cm.Nagyon ügyes baba forgolodik,mászik ha elfárad akkor kúszik mint a katonák,feljön a lépcsön (1 lépcsőnk van)és fel is ül.A kérdésem az lenne,hogy oldalról támasztásból ül fel de ha felül akkor szép egyenes háttal.A doki nénink ezen meglepödött ez próbléma hogy nem hasizomból elölről ül fel??Kicsit izgat a dolog mert már másodszor jegyeztemeg de nem adott konkrét választ arra hogy ez baj lenne.
    Köszönök a segítséged.:Krisztapipe

    Válasz: Hasizomból felülni 1 éves kor után tudnak csak a gyerekek, addig nem és nem is kell nekik.

  • Anna

    2010. június 18. péntek

    Azt kifelejtettem, hogy hordozóban például fel tud ülni, tehát ha kapaszkodik valamiben, felhúzza magát, csak kapaszkodás nélkül nem megy.

    Köszi, Anna

  • Anna

    2010. június 18. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 és fél hónapos, nagyon ügyesen kúszik, ül támasztás nélkül, viszont nem mászik és nem ül fel egyedül.
    Térdeit néha felhúzza, négykézlábra áll, de csak ritkán.
    Véleményed szerint forduljunk orvoshoz? Le van maradva?

    Előre is köszönöm válaszod,

    Anna

    Válasz:Ha már kúszik és néha négykézlábra áll, hamarosan mászni fog, tehát nem kell orvoshoz fordulni. A felülés a mászásból adódik majd, de ha fel tudja már húzni magát, az jó.

  • Szabó Ilona

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Figyelemmel kísérem honlapját és nagy-nagy segítségemre szolgál. Kisunokám 10 hónapos elmúlt és nem mászik, nem kúszik. Hasonfekve kicsit kinyomja magát, de leginkább keze-lába repülő mozgásban hátrafeszül. kb. öt jobbnál-jobb gyermekorvos és neurológus látta, akik szerint aggodalomra semmi ok. 7. alkalommal jártunk egy fantasztikus Dévény módszert alkalmazó gyógymasszőrnél, aki minimális javulást észlel. Várjunk – vagy vizsgáltassuk ki a csecsemőt? Köszönöm. Ica

    Válasz: Ha már ennyi orvosnál voltatok és szerintük nincs ok aggodalomra, akkor tényleg nem kell aggódni, viszont a korához képest kicsit tényleg le van maradva. Előfordulhat, hogy a mozgásfejlődése öröklötten lassabb, ha valamelyik szülője lassabban fejlődött, akkor ez lehet az oka. A másik ok a szokásokban keresendő, ha pl. sokat ültették, vagy sokat volt holdkompban, vagy sokáig nem volt hason, ezek lassítják a mozgásfejlődést

  • Virág

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 és fél hónaposan feláll, pár napja kezdte és már mindenhol húzza fel magát. Vissza kell-e fogni őt vagy csinálhatja, lesz-e ebből problémája később? Van ahol azt hallom amit magától csinál csinálhatja, más meg rémisztget hogy görbe lesz a lába.
    Válaszod köszönöm!
    Virág

    Válasz:Nem lesz görbe a lába. Ha magától feláll, akkor hadd csinálja, nehogy visszafogd!

  • reni8711

    2010. június 12. szombat

    Szia Ági!
    Kisfiam most töltötte az 5 hónapot.Egyszer már írtam hogy 3 hónaposan még nem emelte a fejét és tárgyak után sem nyúlt egyáltalán.36. hétre született császárral mert rövid volt a köldökzsinór.
    Mostanra az a helyzet hogy gyönyörűen emeli a fejét, csak elég rövid ideig 2-4 perc, és a tárgyak után is nyúl csak még nem annyira pontosan tudja elvenni őket.Járunk Dévény tornára a biztonság kedvéért ott azt mondták hogy egy két izom gyengébb de semmi komoly.Most 1 hete megfordult hátáról a hasára és ma pedig a hasáról a hátára. de ezt nem játékért tette csak addig fészkelődött hogy átfordult.Az a problémám hogy csak nagyon kevés ideig kötik le a csörgők és egyedül egyáltalán nem tud játszani.Mit tehetnék hogy ezt fejleszteni tudjam?
    Előre is köszönöm válaszodat!

    Válasz: Az önálló játék kb. 10 percre köti le őket ebben a korban, addig te menj a dolgodra. Ha megunta kapjon más játékokat, aztán megint játsszon egyedül. Ha megint megunta, játssz te vele egy kicsit. Ha ezt is megunta, akkor játssz vele te egy kicsit, de ne vedd fel, csak legyél ott vele és úgy játsszatok. Átviheted más szobába is, legyen a lakás több pontján játszósarka, ahol ellehet, így jobban leköti magát. Amikor már ezt is unja, akkor tedd oda magad mellé a hordozóban és végezd a dolgodat. Az a lényeg, hogy ne kapd fel mindig azonnal, amikor unatkozni kezd. Ez nem azt jelenti, hogy hagyd órákig sírni, de ha éppen a rántást kavargatod, akkor ne kapd fel a babát csak azért, mert már unja magát. Ha nincs mindig irányítottan lekötve a figyelme, az jobban ösztönzi arra, hogy maga fedezze fel a világot.

  • Agica

    2010. június 10. csütörtök

    Szia Ági!
    Van egy problémám, de nem a saját kisfiammal, ő nagyon szépen fejlődik, de egy közeli ismerősöm 10 hónapos babája szinte semmit sem csinál, azon kívül, hogy kedvesen mosolyog és a karját lengeti. HA tartogatják, akkor békésen elnézelődik. Még kúszni sem igazán kúszik, ha próbálkozik, csak nagyokat nyög. a mászásnak és felülésnek a közelébe sincs. Most, hogy elolvastam a táblázatodat, megerősödtem abban, amit már hónapok óta gondolok, a kisfiú kissé le van maradva. Azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e figyelmeztetnem az anyukát, akár sértődés árán is, hiszen a maga gyermekére mindenki nagyon érzékeny és ez az anyuka különösen.
    Köszönöm a választ, tudom, hogy ez inkább mamapszicho…

    Válasz: Egy icipicit tényleg le van maradva, de nem nagyon. Az a gond, hogy ha szólsz nekik, vagy nagyon megijednek, vagy nagyon megsértődnek, úgyhogy gondold jól meg, mit és hogyan mondasz.

  • Zoltay Lívia

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 13 és fél hónapos (valójában csak 12 és fél, mert 8 hónapra született), de még nem éllt fel. Nem tudom, kell -e aggódnom. Ül, mászik, forog, térdel, sőt, már guggolt is (!) és kézzel felhúzta magát a járókában, de az az utolsó mozdulat, hogy a lábait kinyújtsa és rájuk álljon, még hiányzik. Semmi gond nem volt vele, sem a szülésnél, sem később, egyszerűen csak előbb jött. 10 hónaposan ült fel egyébként. Állítólag én álltam és ültem fel későn, de azért érdeklődnék, hogy ez így rendben van -e. Üdv.! Lívia

    Válasz: Ha már tud térdelni, akkor csak 1-2 hét és fel is fog állni. Kicsit le van maradva a mozgásfejlődésben, de nem nagyon, mivel kicsit korábban született, ez ennek tudható be. Ha mégsem áll fel pár héten belül, akkor konzultáljatok az orvossal.

  • A.Andrea

    2010. június 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ma 6 hónapos a kislányom, de még nem fordul. Hason 3 hónapos koráig alig volt,mert nem szerette, azóta viszont igyekszem őt minél több ideig hason tartani, amit ő továbbra sem kedvel, a háton fekvés az igazi számára. Hason fekve nagyon sokat „repül”, keveset támaszt. (a fejét viszont gyönyörűen tartja és a háta is erős ettől a repülős póztól…Miért „repül”, ha már többször tapasztalta, hogy könnyebb alkarral támasztani??)Voltunk fejlődésneurológusnál, aki semmi komoly problémát nem talált, csak annyit, hogy a szimmetrikus nyaki tónusos reactiója még domináns,(mivel keveset volt hason) fokozott nála, ezért nem fordul. Hátról az oldalára már nagyon rég fordul, de onnan tovább nem. Jellemző még rá, hogyha nagyon izgatottá válik, vagy valamit nagyon akar, akkor elkezd csapkodni a kezével rézsutosan (ha háton van), vagy összehúzza a karjait sokat (ha hason van, gondolom ez az izgatottság jele…..Ma hason sok fekvőtámaszt csinált, mert valamit nagyon el akart érni, és véletlenül átbillent hátra, amin ő nagyon meglepődött, én meg repdestem örömömben……

    Szerinted nagyon el vagyunk maradva a mozgásfejlődésben? Mit javasolsz?

    Válasz:Egyáltalán nincs elmaradva, hiszen oldalra már tud fordulni és már próbálkozik az átfordulással is. Sok repülőzés kell ahhoz, hogy elkezdjen alkarra támaszkodva is feküdni a baba, ezért nagyon fontos, hogy minden nap legalább 5-6 alkalommal legalább 5 percig legyen hason, vagy még tovább, mert minden mozgásfejlődésnek ez az alapja. Amíg hason van, szórakoztasd, játssz vele, hogy a figyelmét eltereld a kényelmetlen póztól.

  • O Beata

    2010. június 02. szerda

    Kedves Agi !

    Az 5honapos kislanyunknak esze agaba sincs felulni , agodunk mert a kornyzetben elo mamak mind aszt mondjak , hogy kisujba kapaszkodva mar fel kene uljon , de o koszoni szepen nem…. Mit tegyunk ez normalis ? de at sem fordult meg

    Válasz: Nem kell aggódnotok. 5 hónaposan még nem kell felülnie (csak 10 hónaposan) és átfordulnia sem (csak 6 hónaposan)

  • A. Andrea

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom június 3-án lesz féléves és még nem fordul magától sem a hátára,sem a hasára, csak ha mi segítünk neki indítani a lábával. (Oldalra már fordul, de onnan tovább nem) 3 hónapos koráig szinte kizárólag csak háton feküdt, nem szeretett hason lenni, most viszont már nagyon sokat tartom hason,ami még mindig nem a kedvenc pozíciója. Hason „repülő” pózban fekszik legtöbbször, ritkán támaszkodik az alkarján, azt is legtöbbször akkor csinálja, ha valami miatt nagyon izgatottá válik, és akkor behúzza! (Háton is rézsutosan hátracsapkodja a kezeit, ha nagyon koncentrál, vagy izgatottá válik…) A fejét hason szépen tartja, de a repülőpóz miatt fejből és hátból tartja magát….Elvittük fejlődésneurológushoz, aki mindent rendben talált, kivéve egyet: a szimmetrikus tónusos nyaki reactió fokozott, domináns, ez gátolja őt a forgásban. Azt javasolta, hogy sokat foglalkoztassuk őt hason, (ez volt 2 hete) de azóta sem látok nála javulást…..Mit javasolsz? Nagyon le van maradva a mozgásfejlődésben?

    Válasz: Nincs lemaradva, feküdjön naponta többször is hason (5-6 alkalommal legalább naponta és mindig legalább 5 percig vagy tovább)

  • Erika

    2010. május 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 2 hét múlva lesz 11hónapos.
    Kúszni már tud, de elég furán.A bal lábát nem használja a kúszáshoz, csak a két kezét és a jobb lábát.Egyébként minden máshoz használja a bal lábát, felüléshez is, be tudja hajlítani, rugkapálni is tud vele. Nekem úgy tünik, hogy azzal a lábával egyensúlyoz.
    Kellene emiatt gyógytornászhoz járnunk, vagy majd azt a lábát is fogja használni?
    Köszönettel

    Válasz: Szerintem emiatt nem kell aggódnod, valószínűleg tényleg azzal egyensúlyoz.

  • Tündi

    2010. május 25. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1 éves,8 hónapos koráig szinte csak a hátán feküdt, az oldalára elgurult és ennyi.. A tényekhez hozzátartozik, hogy 3 hónapos kora óta hordom DSGM szakgyógytornászhoz, mivel addig egyáltalán nem tudtam a hasára fektetni. A torna ellenére sem indult meg a mozgásfejlődés, így a gyerekorvos tanácsára 8 hónaposan(kicsit megkésve) beutaltak bennünket a Szent margit Kórház gyermekneurológiai részlegére, ahol 1 hetes kivizsgálás után megállapították, hogy nincs ok aggodalomra, meglassúbbodott a mozgásfejlődése. Kaptunk „házi feladatokat”, melyet a gyógytornász által adott feladatokkal kiegészítettük. Hozzátartozik a történethez, hogy a kórházban sokat kellett hason fektetni,így mióta hazajöttünk csak a hasán hajlandó megmaradni. A mozgása beindult, azóta csak kúszik,kúszik,kúszik…Kb. 2,5 hete belém és a bútorokba kapaszkodva feláll, oldalazva közlekedik, de a lábán fennmaradt fogóreflex miatt még többször lábujjhegyezik, ami a gyógytornász szerint nagyon nem jó. A mászás azonban kimaradt a mozgásából, néha ugyan hintázik négykézláb, de ahogy elindulna kicsúsznak a térdei, és azonnal kúszni kezd. Ezzel kapcsolatos a kérdésem is. Milyen gyakorlatokkal tudnám segíteni a mászás beindulását, mert félek,hogy addig a járás sem fog megfelelően beindulni. A gyógytornán kapott gyakorlatokat üvöltve tudom vele csináltatni, egyébként a tornán is végig sír.Kérleg segíts! Köszönettel: Tündi

    Válasz: Attól, hogy a kúszás után már felállt, a mászás nem marad ki, sok baba csinálja ezt a sorrendet, de még mielőtt elindulna, elkezd mászni is és csak utána indul el.

  • Nádra Angéla

    2010. május 24. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos, forog hasról hátra és vissza. Ülni elég sokáig bír, ha elfárad eldől és megpihen. Sokáig tud így játszani. A problémám az, hogy még nem kúszik és nem mászik. Hason fekve már nem szeret lenni, pedig régen így játszott, ha megunta megfordult. Egy hónapig kórházban feküdt, ahol nem igazán tudott így játszani. Azóta nagyon nyűgös lett. A hintáztatástól is azóta fél. A súlya nagyon megnőtt a szteroidok miatt.
    A kezével egyszer már kinyomta magát, de azóta semmi. Ha a lábait a hasa alá rakom, akkor előre nyomja magát, de magától nem akarja.A kérdésem az, hogy le van nagyon maradva? Vigyem el gyógytornászhoz? Vagy van olyan fejlesztő gyakorlat amit itthon is végezhetnénk?
    Előre is köszönöm válaszodat!

    Válasz: Nincs lemaradva: kúszni 9, mászni 10 hónapos korban kell tudni. Mivel őnála néhány hét kimaradt a hasonfekvésből, emiatt lehet majd kevés lemaradás, de még ezzel együtt sincs lemaradva. A másik gond, hogy sokat ül és ez nem ösztönzi kúszásra. Naponta legalább 5-6 alkalommal legalább 5 percre tedd hasra és játsszatok úgy, hogy erősödjön a karja, mert csak így tud megtanulni majd kúszni.

  • Ildi

    2010. május 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos, rengeteget fordul hasra, mind a két irányból, de sem haladni, sem pedig visszafordulni nem tud, ezáltal vagy rögtön miután megfordult, vagy rövidke játék után eszeveszett zokogásba kezd. Ha visszafordítom az sem tetszik neki, újra megfordul, de rögtön megint sírni kezd. Ha hagyom kicsit erőlködni, nem hogy mocorogni próbál, hanem egyre jobban belelovallja magát az üvöltésbe. Mit tegyek? Hogy tudnám arra ösztönözni hogy kezdjen el kúszni?

    Válasz: Azzal tudod motiválni, hogy amikor átfordul, akkor eltereled a figyelmét játékokkal, odateszel köré játékokat, tárgyakat, amiket el tud érni a kezével. Minden másra rájön majd magától.

  • Kriszta

    2010. május 20. csütörtök

    Kedves Ági,

    kislányom május 22-én lesz 7 hónapos. Nem tudom aggódjak-e, vagy csak nagyon kényelmes. Két hónaposan már átfordult hasról hátra (azóta nem gyakorolja) – hátról hasra még nem csinálta eddig. Sokat van hason, nagyon szereti bár inkább csak játszani, a fejét nem szereti lerakni, csak háton alszik. Oldalra fordul mindkét irányba, hasonfekve hadonászik kézzel-lábbal, kezével nyúl a tárgyakért. Nagyon szépen kinyomja és tartja magát. Fenekét már felhúzza hasonfekve – probál haladni de a fejét még nem emeli hozzá. Felüléssel hanyatfekvésből probálkozik csak, nagyon erőlködik már pár hónapja. Babaúszásra járunk, de ott sem túl aktív a mozgása.
    Nagyon jókedélyű, minden érdekli nagyon szeret megfigyelni embereket tárgyakat.
    Nem tudom van-e jelentősége, de szülei is elég nyugodtak türelmesek (40es korosztály).
    Válaszát előre is köszönöm,

    Kriszta

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, pont azt tudja, amit ebben a korban tudni kell. Kúszni 9 hónaposan, mászni és felülni 10 hónaposan kell csak, tehát egyáltalán nincs még elkésve.

  • Vica

    2010. május 20. csütörtök

    Az en kislanyom 6 honapos es nem szereti hason mindig uvolt ha hasra forditom szepen meg fordul mind ket iranyba mar 3 alkalommal at fordult a hatarol a hasara de mostanaba azt sem csinalja.Ha leteszem az agyba izeg mozog a gyerek orvos azt mondta hogy egy kicsit lusta baba.Alabaival eggyet rugolodik meg eves kozben is es a fejet is szepen tartja.AZ a kerdesem hogy valoban le van e maradva a tobbi babatol vagy ez normalis folyamat?Eroltessem hogy legyen hason minnel tobbet?

    Válasz:Egyáltalán nincs lemaradva. 6 hónaposan tudni kell átfordulni és ennyi, kúszni 9 hónaposan, mászni és felülni 10 hónaposan kell tudni, tehát még bőven van ideje erre. Ne erőltesd a hasonfekvést, de legalább minden nap 5-6 alkalommal kicsit tedd hasra és játssz vele addig, hogy ne sírjon addig, hanem jólérezze magát közben.

  • Szabina

    2010. május 19. szerda

    Kedves Ági!

    A fiam 6 hónapos, és még nem tud magától felülni, de viszont úgy játszik egész nap. Imád ülni. Hason már nem szeret lenni, pedig régen imádott. Nagyon kiemeli a fejét.
    Ülésből fel is húzza magát talpra és nagyon szeret úgy lenni.
    Kérdésem, hogy nem korai ez? Nem árt a lábának és a gerincének? Fogja motiválni valami a saját magától való felülésre?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz:Ezt minden baba csinálja ebben a korban. Felhúzhatja magát állásba, nem gond. De megtámasztás nélkül még ne üljön egyáltalán, mert ez megerőlteti a hátizmokat és hosszú távon gerincferdülést okoz. Az önálló felülés a négykézlábas testhelyzetből adódik majd, maga rá fog jönni erre. Egyelőre inkább legyen sokat hason, de legalább napi 5-6 alkalommal 5-5 percet, mert ebből következik majd a kúszás. A sokat ültetett babákat nem motiválja semmi a kúszásra, ezért elmaradnak a mozgásfejlődésben.

  • Bárányfelhő81

    2010. május 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam ma 6 hónapos, 7 kg és kb. 70 cm (2650 grammal és 50 cm-rel született, 38.hétre). Kb. 3 hónapos korában kétszer átfordult a hasáról a hátára, de az azóta eltelt 3 hónap alatt egyszer sem. Lehetséges, hogy az a két alkalom is csak véletlen volt (a feje „húzta” át)?
    Az oldalára már fordul, bár még így sem éri el a kinyújtott kezétől 5 centire letett játékait, csak kínlódik és mérgelődik.

    Naponta 2-3-szor teszem hasra, úgy 15 percet „bír ki”, és ügyesen nyúlkál az elé tett játékok után.

    Hagyjam edződni szerinted, vagy megemlítsem az orvosnak, hogy még nem fordul át egyik irányból a másikba sem?

    Lehet, hogy most azért nem érdekli a forgás, mert inkább ülni szeretne? Nagyon erőlködik, és már többször fel is ült az ölemben (félig ülő helyzetből), előre, a térdeire teszi a kezeit, és elégedetten nézelődik. 🙂

    Előre is köszönöm a válaszodat, és az egész honlapot úgy, ahogy van. 🙂 Sokat segít a kezdő anyukáknak.

    Zsuzsa

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, ha 15 perceket tud hason lenni és már fordul oldalra, akkor 1-2 hét és átfordul majd. Ebben a korban minden baba szeret ülni, lehet is neki néha, de ne üljön állandóan, mert akkor lassabb lesz a mozgásfejlődése.

  • Kőszegi Reni

    2010. május 14. péntek

    Szia Ági!!

    2010. Április 22.-én kaptam válaszodat, melyben a mozgáshiányos kisfiamnak ( 11 hónapos és nem tud felülni, mászni) neurológust és gyógytornászt ajánlsz.

    Azóta (nehezen) találtam egy mozgásfejlesztő konduktort és egy neurológust. Mindketten a Pető Intézet orvosai.
    Igy a gyógyulás útjára léptünk.

    Szeretném megköszönni, hogy segítettél, hogy kizökkentettél nyugalmi helyzetemből ( melyben a háziorvos és a védőnőnk tartott)és hogy a mai napig sok elkeseredett anyuka támasza vagy.

    Gyermekemet az utolsó percben kezdtük el gyógykezelni, így talán megelőzve a „dikszleksziát”.
    Köszönök mindent.
    Renáta

    Válasz: Örülök neki, hogy tudtam segíteni 🙂

  • Timea

    2010. május 14. péntek

    Kedves Ági.
    Kislányom 10 hónapos, felül és kapaszkodva feláll egyedül, de nem akar se kúszni se mászni. Négykézlábra áll a kezét teszi előre de a lábait nem, közbe meg emelgeti a lábait oldalra, mint a kutyák. Lesz ebből mászás? Míg nem tudott felülni tettem mindig hasra de fordult a hátára, utált hason lenni, mióta fel tud ülni már lefektetni sem lehet.

    Válasz:Ha már tud négykézlábra állni, akkor 1-2 hét és mászni is fog, türelem.

  • Gabó

    2010. május 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6,5 hónapos. Ha hasra fektetjük, körbe-körbe forog, mikor éppen mit lát meg. Ez is kúszásnak számít?
    Újabban próbál előre is kúszni, jó erősen nyúlkál, kicsit dülöngél hozzá, lábával csak ritkán segít rá. Ügyeskedik, bár így még nem túl hatékony… A neurológus javasolta, segíthetjük, ha a talpacskáját feltoljuk a fenekéhez… de nem szereti, ha játék közben piszkáljuk… Gondoltam, hagyom, úgyis rájön magától… Néha nem tudom, a segítés erőltetésnek vagy motiválásnak számít-e?

    Aztán fennt ezt írtad:
    ” Ne sétáltasd kézenfogva, amíg nem tud magától, kapaszkodás nélkül járni. ”

    Én nem akarom, hogy Dávidka járjon, de ha fekvésből kezembe kapaszkodva fellendül, mostanában boldogan lépeget, elindul, miközben a kezemet fogja. De még csak 6,5 hónapos, mint írtam, a körbe-körbe kúszásnál tart.. Mondják, van aki kihagyja a mászást, és engedjem, hadd járjon.. Nem tudom. Engedjem neki?

    Ülni is megül már szépen, ha mi leültetjük, de csak kicsit engedem neki. Bár néha feltornázza magát félig fekvésből ülőbe, a babakocsiban is hiába nyomom hátra, ő felül és úgy is marad… Mennyit ülhet egyedül? Vagy mikor tehetem le direkt ültetve?
    Válaszaidat köszönöm!!!

    Válasz:Igen, ez a kúszás kezdete. Innen magától rá fog jönni, hogyan tudja ezt hatékonyabban csinálni. Hiába segítesz neki, ettől nem fog gyorsabban menni, de nem is kell, mert szabályosan kúszni csak 9 hónapos korban kell tudni, addig még bőven van idő.

    Minden baba próbálja állásba, ülésbe felhúzni magát szülői segédlettel. De ez nem jelenti azt, hogy folyton állnia vagy ülnie kellene, sem azt, hogy emiatt kimaradna a mászás. Attól, hogy felállt, még nem fog mindig csak álldogálni, mert járni még igazán nem tud és nem is fog (pláne, hogy csak 6,5 éves), hanem elkezd majd mászni, mert az a leghatékonyabb helyváltoztatás számára. De ezt sem még most, mert egyelőre kúszni fog, sok kúszás után jön majd rá, hogyan kell mászni és ezalatt fejlődnek ki a mászáshoz szükséges izmok és képességek is.

    Az ilyesfajta segítés nem motiválás. A babát a világ felfedezése motiválja arra, hogy mozogni akarjon, ha változatos a környezete, ha van tere mozogni, akkor kellő motivációt kap a mozgásra.

  • Szilvi

    2010. május 03. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 2 hete múlt 9 hónapos. Nem kúszik, vagy mászik, hanem a fenekén ülve közlekedik. Rájött,hogy ha egy oldalra leteszi a két kezét, és felemeli a fenekét, akkor ha visszateszi, azzal arrébb tud „menni”. Akár 2-3 métert is megtesz így. Néha már úgy néz ki, mintha mászóállásban lenne, csak még az egyik térde maga alá szorul. Lesz ebből mászás?
    Az „előéletéhez” hozzátartozik, hogy dundi (majdnem 9,5 kg), nyugodt, kiegyensúlyozott baba (kivéve du 5 és 6 között). Az éjszakát 4 hónapos korától végigalussza 8-tól fél 7-ig, meg ebéd után 2 órát. (Egy szavam sincs :))Utál hason lenni, bár én nyözgetem, meg forgatom is. Ülve játszik leginkább, ha elfárad elfekszik. Párnáról már hasizomból felül, laposról több ideig tart. A kiságyat csak alvásra használjuk, ott nem is ül fel ha felébredt és nem megyek be rögtön. Már belekapaszkodik masszív tárgyakba, meg is rázza őket néha, de még nem áll fel. Szerinted el vagyunk maradva, vagy túl sok korán fejlődő baba van körülöttem?
    Köszönöm válaszod.
    Szilvi

    Válasz: Egyáltalán nem vagytok elmaradva. Ő most rájött, hogy így el tudja érni, amit akar, ezért nem motiválja egyelőre, hogy mást is megtanuljon. De lesz ebből mászás és felállás is hamarosan, nem kell aggódnod.

  • Kovács Zsoltné

    2010. április 30. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, nem kúszik, és nem mászik. Gurulva éri el a tárgyakat.Fekve állandóan felemeli a fejét, mintha hasizomból akarna felülni. Ülni még nem tud, ha próbálom, letámassza a kezét majd el döl. A védőnő szerint gyógytornász szűkséges. Tényleg le van maradva? Mit tegyünk? Mikor kisebb volt sokat volt ringatos székben, lehet, hogy emiatt nem mozog megfelelően. Hason szívesen el van meg háton is. A másik gondom, hogy 7 hónaposan volt egy időszak amikor nagyon rosszul aludt, és az étvágya is romlott, akkor volt 7,3 kg. Azóta jól eszik, jó kis hurkái lettek még sem hízik 7-7,3kg között mozog. A védőnő szerint most más fejlődik neki. nem túl vékony. Válasz előre is köszönöm.

    Válasz: Egyáltalán nincs lemaradva. Kúszni 8-9 hónapos kor között, mászni 10 hósan kell, ülni is csak 10 hónaposan, addig csak kézre támaszkodva. Mivel ő gurul, ezért nem motiválja semmi a kúszásra még, de ez kialakul majd.

  • HORVÁTH ERZSÉBET

    2010. április 29. csütörtök

    KEDVES ÁGI !
    KISLÁNYOM 11 HÓNAPOS, ÜGYESEN, GYORSAN KÚSZIK DE NEM MÁSZIK. A JÁRÓKÁBA KAPASZKODVA EGYEDÜL FELÁLL. EGYEDÜL NEM ÜL FEL. ELMARADT A MOZGÁSFEJLŐDÉSE ?

    Válasz: Egy nagyon picit tényleg el van maradva, de csak 2-3 héttel. Ez lehet attól is, ha pl. egy kicsit nagyobb baba az átlagnál, vagy akár öröklött dolog is lehet. Azért meg kéne mutatni az orvosnak.

  • Dóri

    2010. április 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos és nem hajlandó forogni! Átfordul a hasára egy kis segítséggel, de vissza egyátalán nem. Éjszaka ugyan forog a kiságyban, de napközben nem akar. Hason fekve sincs el, mert mindjárt el kezd sírni 1-2 perc után. Nagyon szépen tartja a fejét hason fekve, de ennyi. Állandóan csak ölben akar lenni, nem nagyon lehet letenni! Ha fekszik, akkor csak háton és nem forog semerre, maximum oldalra löki magát, de mindjárt vissza is fordul! A kuszást pedig még meg sem próbálta! Azt veszem észre, hogy jóformán semmi nem köti le csak pár percig.
    Mit tehetnék hogy aktívabb legyen?
    Válaszodat elöre is köszönöm!

    Válasz: Ha tud már fordulni egyik irányba, akkor a másik irányba is fog tudni fordulni. Kúszni 8-9 hónaposan kell tudni, az még ráér. Ebben a korban sokat unatkoznak a babák, de ez általában csak pár hétig tart, amíg nem tudnak kicsit hatékonyabban mozogni. Ha unatkozik ne vedd fel ölbe, hanem tedd át máshova, a lakás másik helyiségébe, legyetek sokat szabad levegőn, sétáljatok, ha jó az idő, teríts le a fűbe egy pokrócot és azon játsszon, a külvilág ingerei is sokat segítenek a baba fejlődésében.

  • Kőszegi Reni

    2010. április 22. csütörtök

    Kedves Ági!!

    11 hónapos kisfiam mozgáshiányossága miatt fordulok Hozzád!
    Nem tud egyedül felülni és egyáltalán nem mászik, kúszik.
    Felülésnél fogom a két kis kezét, tartom, s így nehezen, de felül. Ha már ül szépen tartja magát.
    Mászás, kúszás csak gyenge próbálkozásokba merül ki.
    A földön körberakom játékokkal, csalogatom, magára hagyom hátha megmozdul, de nem. Egy két sikertelen próbálkozás után feladja.
    Mondjuk 10 kg, lehet, hogy nehéz a popója.?????
    Eddig türelmesen vártam, de most már kicsit aggaszt gyermekem „lustasága”!!!
    Kérlek adj tanácsot, hogyan segíthetnék gyermekemnek.!!???

    Válasz: Sajnos a kisfiad el van maradva a mozgásfejlődésben és ez nem csak a nagyobb súlyának köszönhető. Mindenképpen szólj a gyermekorvosotoknak és meg kell mutatni neurológusnak és gyógytornásznak is, hogy mihamarabb szakértő segítséget kaphasson.

  • melinda

    2010. április 22. csütörtök

    Kedves Ági.
    Azért írok mert a kisfiam 11honapos már szépen áll megy a járókába kapaszkodva körbe egyedül ül, mászik, ezzel nincs is gond. Csak néha hintáztatja a fejét, meg néha a testét is,de van amikor csak a fejét. Normális ez vagy aggódnom kell?

    Válasz:Ez teljesen normális.

  • Dóra

    2010. április 20. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos, és még nem mászik. Nagyon gyorsan és ügyesen körbe-körbe kúszik, ülve ügyesen játszik, de nem akar mászni. Igaz, négykézláb helyzetbe pár pillanatig felnyomja magát hason fekvésből,de utána visszahasal és közben hátrafelé halad.
    Az lenne a kérdésem, hogy ez a mozgásfejlődés rendben van-e, aggódjak-e?Lehet-e attól, hogy 12kg és 84cm hosszú?Tényleg nagyon nagy baba a korához képest…Tudok neki segíteni valamivel abban, hogy a mozgása fejlődjön vagy hagyjam, hadd fejlődjön szép lassan?
    Válaszaidat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, innen már 1-2 hét és magától mászni kezd.