A kúszás-mászás játékos „tanítása”

Hogyan tanítsam meg mászni a babámat? Gyakoroljam vele a kúszást? A kérdés jó szándékkal merül fel, az anyuka nem szeretné, ha a baba lemaradna valamiben és aggódik, mert más hasonló korú gyerekek már kúsznak, az ő babája pedig még nem. Szeretne valamit tenni, szeretne segíteni. Hogyan segíts JÓL a babádnak a mozgásfejlődésben? Mit játssz vele, hogy megtanuljon kúszni-mászni? Játékos ötletek következnek.

Ahhoz, hogy segíteni tudj a babádnak a mozgásfejlődésben elsőként meg kell értened, hogy ez egy folyamat, amelynek minden eleme egymásra épül, nem lehet siettetni, erőltetni:

1. először a baba sokat van hason, erősödik a nyakizma, a háta,
2. kinyomja magát először az alkarra támaszkodva, aztán már a kezére, ezzel erősödik a karizom,
3. át-át fordul először az egyik, aztán a másik irányba
4. körbe-körbe kúszik a hasán forogva,
5. a kezével húzza magát, a lábmunka még csak minimális,
6. egyre hatékonyabban kúszik (erre többféle koreográfia lehet, pl. hernyó, kommandós kúszás – mindegyik megfelelő),
7. néha négykézlábra áll és előre-hátra hintázik, „kiskutyázik”,
8. mászni kezd.

Ezen a videón jól látszik, különféle korokban hányféle fázisa lehet a kúszásnak és a mászásnak:

A folyamat egyes része minden babánál más időt vesznek igénybe, van, aki egy délelőtt alatt rájön a hatékony kúszás titkára, más babáknak ez hetekig tart – emiatt felesleges aggódni. Felmerül a kérdés, meddig érdemes várni, mikor kell orvoshoz fordulni, egyáltalán: mi okozhatja, ha a kicsi lemaradt, lassabban fejlődik a mozgásban, erről itt írtam.

Hogyan segíts neki?

1. Legyen sokat hason!

Ez a mozgásfejlődés alapja. Születésétől fogva legyen minél többet hason! Ha nem szeret így aludni, ébrenléti állapotban akkor is tedd hasra naponta legalább 5 alkalommal 5-5 percre!

De az én babám nem szeret hason lenni… Jogosan 🙂 Hason ugyanis semmit nem lát a világból, anya ölében ücsörögve vagy a hordozóból figyelgetve annál inkább 🙂 Kényelmetlen is a földön feküdni vagy a kiságyban. A padló túl kemény és merev, a kiságy túl puha és a baba nem érzi igazán biztonságban magát, ezért is tiltakozhat a szokatlan testhelyzet ellen. Azt se feledd el, hogy neki nagy erőfeszítés ilyen testhelyzetben megemelni a nagy buksiját, különösen, hogy még gyenge a nyakizma, mert nem gyakorolt eleget. Sajnos azonban, ha mindig hanyatt fekszik, azzal nem fejlődnek azok az izomcsoportok, amikre a kúszáshoz majd szüksége lesz.

Mit tehetsz, hogy a babád megbarátkozzon a hason fekvéssel?

1. gyakorlat: Ülj le, támaszd meg a hátadat egy nagy párnával és dőlj a falnak félig fekvő, de nem teljesen vízszintes helyzetbe. Tedd a babát a mellkasodra hason és beszélgess vele! Az illatod, a szívdobogásod megnyugtatja őt, emeli a fejét, mosolyog rád. Ilyenkor nagyon dicsérd meg! Minden nap legalább 3×5-5 percig játsszátok ezt a babával és egyre ügyesebb lesz majd.

2. gyakorlat Ha a mellkasodon már ügyesen emeli a fejét, fektesd le a földre játszószőnyegre és feküdj mellé úgy, hogy lássa az arcodat! Beszélgess vele, mosolyogj rá, ha emeli a fejét, dicsérd meg! Naponta többször gyakoroljátok ezt alkalmanként legalább 5-5 percig vagy egészen addig, amíg meg nem unja! Ha nem tetszik neki sír, fordítsd át hanyattfekvésbe és nyugtasd meg! Ha rendszeresen gyakoroljátok, idővel egyre hosszabb ideig bírja majd.

Emellett színes figurákkal bábozhatsz is neki, kis történeteket elmesélve, ezt a baba nagyon élvezi, szórakoztatja, ugyanakkor eközben emelnie is kell a fejét, hogy lássa, mi történik.

2. Ha már a babád jól elvan hason, kezdj el játszani vele!

3. gyakorlat Fektesd hason a földre, feküdj le mellé és mutass neki érdekes játékokat, amiknek utánanyúlhat!

A legjobbak erre a célra:
– azok a játékszerek, amik mozognak, például egy szép színes labda, ami gurul, egy kisautó,
– a gombnyomogatós játékok, amik zenélnek, csilingelnek, villognak.

4. gyakorlat Ha már ügyesen nézelődik a karjára támaszkodva, tegyél köré körben színes játékokat egymástól kb. 30 centi távolságra, a babától karnyújtásnyi távolságra úgy, hogy pont elérje őket! Ez arra ösztönzi majd, hogy a hasán körbe forogva kússzon egyik játéktól a másikig!

Jó mozgásfejlesztő hatású lehet a babaúszás is, ami fejleszti a mozgáskoordinációt, olyan izomcsoportokat is megmozgat, amiket a „szárazföldön” egyébként még nem használna a baba, sokkal szabadabb mozgást tesz lehetővé abban a korban is, amikor a baba egyébként még nem tud szabadon mozogni. A legjobb felkeresni egy olyan uszodát, oktatót, aki szakszerűen foglalkozik ezzel, de ha erre felétek nincs lehetőség akár házilag is megszerettethetitek a babával a vizet és élvezhetitek a pancsolás áldásos mozgásfejlesztő hatásait.

3. Nagyon jó fejlesztő hatással bírnak a különféle ritmikus ölbéli játékok is.
Néhány mozgásfejlesztő mondókát itt gyűjtöttem össze.

4. Tornásszatok a babával!

A kúszás megkezdéséhez feltétlenül szükséges a keresztirányú mozgások fejlődése is, hiszen ezek teszik majd lehetővé az összehangolt mozgást. Ennek a tornának nem az a célja, hogy megtanítsa a kicsinek az adott mozgást, hanem az, hogy fejlessze azokat a készségeket, amiknek a révén a baba elkezdi majd a kúszást.

Néhány gyakorlat, amit napi szinten végezhettek akár már 2 hónapos kortól is:

1. Vedd a babát az öledbe, fogd meg a a két kezét és köröztesd a karjait egymással párhuzamosan majd pedig egymással felváltva malomkerék-szerűen!

2. Vedd a babát az öledbe, nyisd szét a két karját és mondd: „Ki szeret engem, ki szeret?”, aztán zárd össze maga előtt a karjait és mondd: „Apa szeret, Anya szeret!”

3. Fektesd le hanyatt a babát, fogd meg a kezeit, tárd szét a karját majd zárd meg maga előtt őket!

4. Hanyattfekvésben fogd meg a két kezét, emeld fel és tedd le őket a baba oldala mellett, aztán felváltva malomkerék-szerűen.

5. Hanyattfekvésben emeld a két karját maga elé párhuzamos tartásba és vissza!

6. Hanyattfekvésben az ellentétes kézfejét és lábfejét érints össze majd vissza egymással felváltva!

7. Hanyattfekvésben biciklizz a lábaival előre-hátra!

Tornászás közben mindig beszélgess vele, találj ki kicsi versikéket, mondókákat a gyakorlatokhoz! Ezeket a gyakorlatokat minden nap végezhetitek legalább egy, de ha nagyon szereti és élvezi, akkor több alkalommal is. Jó játékot 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.