A csecsemő mozgásfejlődése

A szinte magatehetetlen újszülöttből 1 év alatt hatalmas tempóban száguldozó kis rosszcsont lesz: ez minden anyuka álma. Vannak azonban lustább és fürgébb babák, és a fejlődés tempója sem mindig olyan, mint ahogyan mi azt elképzeltük. De vajon mikor „normális” a csecsemő mozgásfejlődése, és mikor kell elkezdeni valóban aggódni?

A csecsemő mozgásfejlődéseTe ennyi idősen már jártál… – mondogatta gyakran édesapám, amikor a nagyobbik fiam 8 hónaposan mászni kezdett és akkor is, amikor a 2. fiam 8 hónaposan még épphogycsak kúszni tudott. A múlt gyakran megszépíti az emlékeket és elmossa a dátumokat: valójában egy 8 hónapos kisbabának még nem kéne járnia, és még a mászás sem kötelező. Persze könnyű mondani, amikor a szomszéd büszkén meséli, hogy az ő gyereke már fél évesen mászott. Valójában minden gyerek más és más, és mindegyik más tempóban fejlődik. A mozgásfejlődés üteme részben öröklött dolog, részben függ a baba alkatától és motivációjától is. A nagyobb babák általában később kezdenek mászni, járni, de az sem számít kirívónak, ha 7-8 hónapig egyáltalán nem csinál semmit a baba, még csak nem is forog, aztán pedig egyszercsak behozza a lemaradást, akár 1-2 hét alatt is. Vannak „lassan, de biztosan” típusú csecsemők is, akik lépésről lépésre haladnak, gyakran látszólag semmi nem történik velük, nem fejlődnek, aztán egyik napról a másikra előrukkolnak a következő nagymozgással, mégpedig rögtön biztonságos és kifinomult formában.
Ezzel szemben vannak olyan babák, akik egészen bámulatosan gyorsan fejlődnek, de a biztonsági óvintézkedések hiányát a saját bőrükön kell megérezniük. Például pillanatok alatt megtanulnak állni, de leülni még nem tudnak, ezért folyton elesnek. Megtesznek pár lépést egyedül, de megállni nem tudnak. A nyugodtabb, lassabban fejlődő babák ezzel szemben nem esnek akkorákat, mert amíg látszólag semmit nem fejlődtek, kifigyelték, elsajátították a biztonságos esés és megállás művészetét is.

Van Albániában egy népcsoport, akik a járványok miatt a mai napig szűk bölcsőben, bepólyálva tartják a babákat egészen 1 éves korukig. Ekkor kikerülnek a pólyából és tudósok megfigyelték, hogy egyetlen hónap leforgása alatt átmennek a teljes mozgásfejlődési létrán: forognak, kúsznak, másznak, felülnek stb..

A csecsemő mozgásfejlődése hónapról hónapra (az adatok a csecsemők nagy átlagára vonatkoznak)

  • 1. hónapos Hason fekve átfordítja a fejét, ha ülésbe húzzuk egy pillanatig meg tudja tartani a fejét.
  • 2. hónapos Fejét pár másodpercig meg tudja tartani, hason fekve kicsit megemeli.
  • 3. hónapos Kezével játékok után nyúl, fejét meg tudja tartani, ha állásba emeljük, kirúgja magát.
  • 4. hónapos Forgáshoz hasonló mozdulatokat végez (pl. oldalára fordul), 1-1 alkalommal oldalra fordulhat, apró tárgyakat is meg tud fogni, a felé nyújtott tárgyat megfogja
  • 5. hónapos Talán már tud hasról hátra fordulni, feltámasztva meg tud ülni
  • 6. hónapos Hasról hátra fordul és esetleg vissza is, a tárgyakat a szájához emeli
  • 7. hónapos Körbe-körbe vagy hátrafelé kúszik, gurul, vagy ülve előre löködi magát, az ügyesebbek előrefelé is tudnak kúszni, kezére támaszkodva ül
  • 8. hónapos Előrefelé kúszik, néhány másodpercig támaszték nélkül ül
  • 9 hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 10. hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 11. hónapos Ügyesen mászik, feláll, kapaszkodva, oldalazva jár
  • 12. hónapos Néhány másodpercig egyedül megáll, kapaszkodó nélkül
  • 13. hónapos Megteszi az első önálló lépéseket

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • 1. hónapos Ha a fejét egyáltalán nem emeli, ha szemével és fejével nem követi a mozgásokat, hangra nem reagál.
  • 2. hónapos Ha két kezénél fogva ülő helyzetbe húzzuk és ilyenkor egyáltalán nem tartja meg egy pillanatra sem a fejét
  • 3. hónapos Ha ismerős hangokra nem fordul oda, nem forgatja a fejét, ha hason fekve nem emeli a fejét
  • 4. hónapos Ha soha, még egyetlen alkalommal sem fordult oldalra vagy hasról hátra (ha egyszer már megfordult, de utána sokáig, akár hetekig nem fordul meg, akkor képes a forgásra, csak éppen nincs kedve forogni, ez nem baj, a lényeg az, hogy meg tudja csinálni, ha szüksége lesz rá, majd fog forogni), illetve ha hason fektetve nem támaszkodik a könyökére vagy a kezére
  • 5. hónapos Ha megtámasztva nem tud ülni, ha nem tudja magát két kezén kinyomva megtámasztani hason
  • 6. hónapos Ha nem tud hason fekve tárgyak után nyúlni, ha nem tudja magát a kezén megtámasztva játszani, nézelődni
  • 7. hónapos Ha nem tud pár másodpercig támasz nélkül, vagy a kezére támaszkodva ülni, nem fordult át még soha egyik irányba sem, nem próbál valamilyen módon (körbe-körbe, oldalazva) kúszni vagy forogni
  • 9. hónapos Ha nem tud felülni, nem kúszik
  • 10. hónapos Ha nem próbál mászni, négykézlábra állni, nem húzza magát fel állásba
  • 11. hónapos Ha nem áll fel, nem ül stabilan támaszték nélkül is
  • 12. hónapos Ha nem jár kapaszkodva
  • 18. hónapos Ha nem képes még önállóan járni, kapaszkodás nélkül állni

Természetesen, ha valahol megakadt a mozgásfejlődése és emiatt később következett a következő fázis, az egész folyamat elcsúszhat. Pl. ha egy baba csak 12 hónaposan tanult meg felállni, lehet, hogy csak másfél évesen fog járni, de az is előfordulhat, hogy 1-2 hónap alatt pótolja a lemaradását.

Noha a csecsemő mozgásfejlődése meglehetősen egyéni ütemet vehet fel, felmérések kimutatták, hogy 3 éves korra minden gyerek ugyanazokra a mozgásokra képes, hiába tanul meg tehát néhány baba hamarabb járni, 3 évesen ugyanolyan ügyesen ugrál és szalad majd, mint azok a társai, akik csak 14. hónaposan indultak el.

Azt is fontos tudni, hogy amikor látszólag semmit nem fejlődik a baba, akkor is sokat tanul. Lehet, hogy csak későn kezd el mászni, de közben megtanul szépen beszélni, vagy nagy kézügyességre tesz szert. Az is gyakori, hogy 1-2 alkalommal csinál valamit a baba, aztán pár hétig nem produkálja, ilyenkor nincs gond, egyszerűen csak még nem tartotta hasznosnak az adott mozgásformát, a lényeg az, hogy tudja és amikor valóban szüksége lesz majd rá, akkor elő fogja venni majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

243 Comments

Comment navigation

  • Judit

    2010. január 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki betöltötte a 9 hónapot egy hete.

    Támaszték nélkül nem tud ülni, illetve ha próbáljuk leültetni, akkor azonnal beledől a kezünkbe és inkább hanyatt lefekszik.

    Viszont mászik, mászásból „Z” ülésbe ül, igaz az egyik kezével támaszkodik, mászásból térdelésbe vált és a sarkára leül, akkor elengedi mindkét kezét és tartja ezt a helyzetet pár másodpercig.

    Tehát inkább maga próbál ülni, nekünk nem engedi, vagy pedig két előrenyújtott lábbal nem megy neki.

    Ez vajon rendellenes? Lépjek az ügyben?

    Előre is köszönöm a segítséget!

    Judit

    Válasz: Ha magától fel tud ülni, akkor nincs gond. Ebben a korban a kinyújtott lábbal ülés még kényelmetlen neki, ha eljön az ideje, majd fog így is ülni.

  • Adrienn

    2010. január 02. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 9,5 hónapos, 76 cm és 10 kg. Ha felültetjük, többé-kevésbé stabilan ül (időnként még eldől), kúszik, próbálkozik a négykézlábra állással. Körülöttünk a hasonló korú babák nagy része már áll. Ebben a korban mozgásban ez elegendő az kisfiunk tudása?
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Adrienn

    Válasz: Teljesen jó a tudása, felállni csak 11 hónaposan kell tudni „hivatalosan”

  • Vivien

    2009. december 30. szerda

    Kedves Ági!

    Fiam 7 hónapos és kapaszkodva bárhol képes felállni és tesz is pár lépés. A járókában körbe-körbe megy. Alig akar elleni járkálás nélkül. Folyton ezt igényli. Már próbáltam úgy játszani vele, hogy ne legyen közelünkbe semmi ahol fel tud állni, de ez nem tetszik neki, akkor jön és rámcsimpaszkodva áll fel és sikítgat örömében persze:))) Na ez persze mind szép és jó. Csak már azért kezdek aggódni, hogy a 10 kg-s, 75 cm-s szépségemnek nem megterhelő ez egy kicsit?
    Arról nem beszélve, hogy még inkább csak kúszik, mint mászna, a hasa még azért folyton lent van a földön, úgy húzza ott magát. Ülni szépen felül önállóan, a forgással sincs baja, de úgy látszik, mintha ki akarná hagyni ezt a mászás dolgot. Durván másfél hete csinálja ezt, és ahogy kipattan a szeme már áll is fel és elalvásig képes lenne „járkálni”. Ennek örömére elővettem neki a járássegítőt, hadd ne mondjam! Belekapaszkodik és usgyi…persze azért az még gyorsabban gurul, mintsem ő tudná követni, de ha vigyázok, ő nagyon szépen elsétálgat vele. Nem gond, hogy ez a mászás dolog kimarad?

    Köszönöm szépen a segítséged!
    Vivi

    Válasz: Attól, hogy a kúszás mellett már feláll, nem biztos, hogy a mászás ki fog maradni. Ha magától csinálja mindezt és nem te segítesz neki felállni, körbejárni, akkor semmi gond, hadd csinálja. Ettől még lehet, hogy fog egy darabig mászni is mellette, mert az hatékonyabb közlekedési mód, mint a kapaszkodva járás.

  • Eszter

    2009. december 26. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányunk 9 hónapos. (40. hétre született, vérnyomás probléma miatt indított szülés volt, kicsit elhúzódó kitolási szakasszal) Stabilan ül, viszont önállóan felülni nem tud. Hason nem szeret lenni, de ha megfeledkezik magáról hátrafelé kúszik, körbe pörög. Ülésből, előre nyújtózkodik, viszont biztonsági játékos, így nem meri hasra vágni magát (egyszer-kétszer átbillent, ilyenkor eléggé berezelt), inkább „francia spárga”-szerű tartásban popsin csúszik a kiszemelt dolog felé.
    Mit tegyek? Tudom, hogy minden gyerek más, de a 2 fiamhoz képest annyira szembetűnő a lemaradás, hogy bizonytalan vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Önállóan felülnie ebben a korban még nem kell, de kúsznia már kellene, ennek ellenére nincsen nagyon lemaradva. A gyermekorvossal konzultálj erről, nézze meg és ha szükségesnek látja, javasol majd fejlesztést.

  • Bartókné Miklay Éva

    2009. december 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem olyan problémám van, hogy kislányom 1 éves és még nem mászik. Viszont kúszik és a gurulást is mesterfokra vitte. Nagyon szépen tud ülni és ha felállítom és megkapaszkodik, akkor nagyon szépen áll és pár lépést is meg tud tenni. Az orvos szerint már magától kellene ülni és állnia. Tudnál valami mozgás terápiát ajánlani, hogy fel tudjon ülni és állni? Tuni kell, hogy 77 cm és 11 kg.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Éva

    Válasz: Tényleg le van maradva a mozgásfejlődésben egy kicsit. Érdemes elmenni vele a Gekko játszóházak valamelyikébe (www.gekkonet.hu) vagy korai fejlesztőbe, ahol meg tudják nézni, mi lehet a késés oka és tudnak megfelelő gyakorlatokat terápiát javasolni.

  • Henrietta

    2009. december 22. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 36 hétre, 2860 grammal és 50 cm-rel született, a sietés oka 4xes köldölzsinór a nyakon. Most 3 és fél hónaposan 6700gr és 67 cm. Jókedélyű baba, jóízűen kacag, már hasról hátra fordul, hason emeli a fejét, vállát, az ölemben stabilan tartja a fejét, de ülésbe húzáskor hátrahagyja. A kórházban a koraszülött utógondozáson azt mondta a doktórnő, hogy gyakoroljuk. A gyakorlás eredménye az, hogy már húzáskor állni szeretne, de a fejét még mindig hátrahagyja. Most már nagyon aggódom!
    Kérdésem: keressek-e fel valamilyen szakembert vagy aggódásom alaptalan?
    Köszönöm a válaszodat!
    Heni

    Válasz: Nincs miért aggódnod: ügyesen tartja már a fejét sokféle helyzetben, legyen sokat hason és szépen megerősödik majd a nyaka.

  • Szilvi

    2009. december 20. vasárnap

    Szia Ági!

    Köszönöm gyors válaszodat, de a kérdésem elsősorban arra irányulna, hogy az nem probléma, hogy az 5 hónapos fiacskám az oldalára sem akar egyedül fordulni. Voltunk egy gyógytornásznál aki azt mondta, hogy az nagy baj hogy a hátán fekve széttárja a karját és néha megfeszíti a lábait. Ezek valóban valamilyen mozgásfejlődési rendellenességek?

    Köszönöm válaszodat!

    Válasz: 5 hónaposan még nem kell tudnia semerre fordulni, csak 6 hónaposan. Az se gond, hogy háton fekve kitolja magát, az enyémek is csinálták. Ha nagyon aggódsz, érdemes elvinni a Gekko játszóházak valamelyikébe, ahol csinálnak egy alapos kivizsgálást, gyakorlatokat javasolnak otthonra stb. (www.gekkonet.hu), de a leírásod alapján nincs semmi gond vele.

  • Szilvi

    2009. december 18. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon aggódom, mivel 5 hónapos kisfiam még nem fordul meg és az oldalára sem fordult. A hasáról a hátára már néhány alkalommal megfordult, de ez nem folyamatos. Leginkább azért aggódom, mert ha kúszatni próbálom a tenyerét nem nyitja ki, ökölbe szorítja, és ha örül a kezeit széttárja és „lebegteti” a lábacskáját pedig megfeszíti, vagy behajtja és dörzsölgeti. Szerinted is ez valóban aggasztó, forduljak neurológushoz? Egyébként a tárgyakért nyúl, mindent a szájába próbál tenni, nagyon figyelmes, az etetőszékében, vagy az ölemben biztonságosan ül.

    Válasz: 5 hónaposan még nem kell sem kúsznia, sem megfordulnia. Megfordulni 6 hónaposan kell tudni, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan forog a baba, hanem, hogy 1-1 alkalommal már képes rá. Ti ezen már túlvagytok, hiszen néha már átfordult. Ebben a korban annyit kell tudnia, hogy hason a kezére támaszkodva tartja magát, valamint „repülőzik” a kezeit széttárva, amit te is írtál. Tehát egyáltalán nem kell aggódnod a kisfiad miatt.

  • Adrienn

    2009. december 14. hétfő

    Kedves Agi!
    Kislanyom 6 es fel honapos. Ha ultetjuk ugyesen elul akar fel oran at is, sokszor meg elore dol, de mar vissza tud egyenesedni. Ha oldalra vagy hatra dol akkor nem. Forogni meg sosem fordult at magatol, ez baj? A hasarol a hatara mar 3 honaposan probalkozott a fejet forditotta allandoan de aztan nem ment neki es ugy nez ki, hogy „feladta”. A hatarol a hasara a felso testet forditja a popsija nem megy es egy darabig probalja aztan nem csinalja. 6 honapos ellenorzesen a orvos azt mondta minden rendben vele. 4 eves lanyom is eleg keson csinalt mindent. Egyebkent vidam, mosolygos a lanyom, rengeteget „beszel”, figyel mindenre, mindket kezevel nyul a targyak fele, szajaba teszi, a labujjait is bekapja, csak eppen forogni nem szeretne. Lehet, hogy ulni fog hamarabb? Szerinted van okunk az aggodalomra?
    Elore is koszi a valaszt!

    Válasz: Ha már próbálgatja, akkor idővel sikerülni fog neki. Nincs miért aggódnotok.

  • szin csilla

    2009. december 11. péntek

    Kedves Ági !

    Most 7-nonapos a kisfiam és már kapaszkodva tárgyakba megy. Már 4-honaposan kezett el mászni és 3-honapos korában már megfordult az oldalára a fejét már 1-honaposan tartotta! Nagyon szépn ül egydül!
    Szretném tudni hogy nem -e baj hogy már ennyi honaposan ezeket csinálja!
    Válaszod elöre is köszönöm!!!

    Csilla

    Válasz: Nem gond, ha magától csinálja, akkor nyugodtan csinálja csak.

  • Szerencsés Mariann

    2009. december 10. csütörtök

    Szia Ági!

    Az én kislányom pont ma 7 hónapos!10 kg 50 dkg és 74 cm,ami elég nagynak számít az ő korában!Stabilan ül egy hónapja!Nagyon sokat „dumál” Jó kedvű,de nem nagyon akar forogni!Egyszer-kétszer elfordul!A hasáról a hátára jobban megy neki,a hátáról a hasára nem igazán!Elfordult már,de nem igazán aktív!A kisfiam ilyenkor már ment ha fogtam a kezét,ő pedig nem igazán akar!Lehet hogy a kilói miatt?Vagy csak lusti?Normális ez?A párom nyugtatgat,mert én aggódom egy kicsit!
    Válaszod előre is köszi!

    Válasz: Ha már egyszer meg tudta csinálni, akkor képes rá, tehát semmi baja nincs 🙂 Kicsit nagyobb baba, ezért lustább is, de ez nem gond.

  • Gyöngyi

    2009. december 01. kedd

    Kedves Ági

    Kislányom 14 hónapos, kiegyensúlyozott, jókedélyű baba. Bár már talán kicsit kései az aggódásom, de nem rég olvastam az interneten valamiről, ami gondolkodóba ejtett.
    Kislányom átlagos súllyal, 38.héten született, nagyon szépen gyarapodott, az első hónapokban kb. 900-1000gr.-okat hízott, tehát kicsit „husisabb” baba volt, de megfordulni csak 6 hónaposan kezdett, ami már kicsit aggasztott, mert a nővére 4 hónaposan tette ugyanezt.,de a gyerekorvos szerint ez rendben volt, talán mert nagyobb baba,és lustább.
    Talán oka lehet az is ennek (?), hogy sokáig feküdt a pihenőszékében, mert így volt el jól, így látta a körülötte zajló eseményeket…De aztán végül átfordult,s utána egyre jobban belejött, annyira, hogy a klasszikus kúszást nem gyakorolta, inkább csak hátrafelé tolta magát, és főleg gurulással közlekedett. Aztán 9 hónaposan felült,10 hónaposan mászni kezdett, és rá 1-2 hétre felállt. Most 14 hónapos, kb. egy hónapja tette meg az első egy-két lépését, és mostanra ez rohamosan fejlődik, már sokat lépeget,csak elesik,de újra feláll,és próbálkozik., tehát nagyjából jár.
    Nem rég azt olvastam a neten egy gyógypedagógus-fejlesztő szakértő fórumában, hogy az baj, ha nem volt meg egy babánál a szabályos, váltott végtagos kúszás.
    Eddig én azt hittem, hogy az is kúszásnak számít, ha inkább csak a kezeivel húzza magát (mint ahogy az első kislányom), és az is, hogy hátrafelé tolja magát, meg gördül(mint a második kislányom).Most mi az igazság? Véleményed szerint kell ezzel még foglalkoznom? Vagy már úgyis mindegy, hiszen már gyakorlatilag jár a gyermekem..? Tudom, hogy nincs kóros eltérésünk, de bogarat ültettek a fülembe ezzel a kúszás dologgal, talán még lehetne most is fejleszteni valamit a mozgásán, nehogy tanulási zavar alakuljon majd ki később?
    Köszönöm, ha megírod véleményed.
    Üdvözlettel:
    Gyöngyi

    Válasz: Nem kell aggódnod. Ha ugyanis megtanult mászni, akkor ott váltott végtagokkal közlekedett, tehát ez a fázis megvolt nála. Gond akkor van, ha nem magától fejlődik a baba, hanem pl. felállítgatják, amikor kúsznia kéne, sétáltatják, amikor másznia kéne és bébikompban van egész nap, így ugyanis nem fejlődnek ki az idegrendszernek bizonyos részei, és ez az, ami később a tanulás során gondot okozhat. Nálatok viszont a maga ütemében fejlődött a kicsi, nem erőltettetek semmit, ezért nincs ok aggodalomra.

  • Anett

    2009. november 14. szombat

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszod súlygyarapodás ügyben!
    Van még valami ami aggaszt a mozgással kapcsolatban.
    Néhány nap múlva lesz 9 hónapos a kislányom és 2 hónapja ügyesen kúszik (bár inkább egy kézzel és egy lábbal húzza magát ritkán kúszik szimmetrikusan), egész nap a földön van, bemegy a szobájába szétnézni, megnézi a cicát a teraszajtón keresztül stb…szóval szuperül érzi magát és nagyon jól elközlekedik a lakásban. Négykézláb hintázik már min. 1 hónapja és az alaphelyzet nála az, hogy teljesen féloldalt fekve az egyik alkarján tartja magát a másik keze és az egyik lába nem érinti a földet (ezt is régóta gyakorolja már). Néha olyan mintha tornázna mert a lábát is szokta emelgetni. 🙂 Ha valamit meg akar szerezni képes átmászni bármin de egyébként nem mászik.
    Ami nekem nem tetszik, hogy egyedül nem akar felülni, ha felültetem akkor is borul ha nem koncentrál de ha mondjuk reklám van a tv-ben, gyönyörűen elüldögél percekig. Egyébként nem szoktam ültetni, soha nem ültettem, ezeket is csak próbaképpen csináltam párszor. Úgy látom, hogy nem kéne sok neki mert négykézlábról is simán felülhetne meg a féloldalt fekvésből is. Lehet, hogy csak egyszerűen nem érdekli?
    Meddig várjak a felüléssel, mikor érdemes megnézetni?
    És az állással mi a helyzet?
    Azzal még csak nem is próbálkozik. Ha én állítom akkor csak rugózik meg ugrál. Van rugós hintánk amit sajnos nem nagyon szeret de 20 percet elvan benne. Érdemes azt használni? Az segíthet neki az állásban? Vajon mennyi idő után kéne látnom változást ha naponta használjuk?
    Elnézést, hogy hosszú voltam.

    Előre is köszönöm a válaszod!
    Üdv:
    Anett

    Válasz: Minden rendben van a kislányoddal, nincs miért aggódnod. Kúszni tud, az ülés most nem érdekli még, a mászás első jelei megvannak, a felállással még ráér 1-2 hónapot, az majd a mászásból következik. A rugós hinta jó játék, segít erősíteni a lábizmokat és fejleszti az egyensúlyérzéket, de ettől nem tanul meg felállni, ezt neki kell „kiharcolnia” magának.

  • Meli

    2009. október 31. szombat

    Kevdes Ágnes,

    A kisfiam 5és fél hónapos, párszor már megfordult hasról hátra, de inkább elkezd sírni, ha elfárad hason, hogy fordítsam meg, megtámasztva tud ülni már egy jó ideje, sőt, ha csak félig fekszünk, akkor felül, illetve előredől. Hason, körbe-körbe forog, meg előrenyomja magát picit, ha lent van a feje, illetve repülőzik.
    Hátról hasra nem igazán megy neki, néha ha picit meglököm akkor megfordul, de amúgy nem, oldalra mindkét irányban stabilan befordul. Ha a hasamon térdeltetem, akkor kinyomja magát állőhelyzetbe, ha tartom a hóna alatt.
    Szerinted ez normális, mert van a környezetünkben igen sok kisgyerek, akik 2-10 hónappal idősebbek, mint ő és mind már 4 hónapos kora körül porgött-forgott, igaz ők át is aludták az éjszakát, az én fiam meg minimum egyszer felébred még.
    Nincs elmaradva?
    Előre is köszönöm a válaszodat.
    Üdv,
    Melinda

    Válasz: Ez teljesen normális. Átfordulni csak 6 hónaposan kell tudni, ő erre már képes, teljesen időben van.

  • Veronika

    2009. október 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 és fél hónapos. Körülbelül 1 hónapja tud hátról hasra fordulni és pár napja hasról vissza is fordult. A problémám – remélem még sem lesz az -, hogy mindezeket csak egy irányba teszi, még pedig a bal karja felé. Jobb oldalra csak oldalra fordul.
    Igényel-e valamilyen speciális vizsgálatot, vagy tornáztatást a kislányom?

    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Nem igényel semmit. Ez csak azért van így, mert csak az egyik oldalon jött még rá, hogyan kell csinálni, a másikon nem.

  • Doxa

    2009. október 14. szerda

    Kedves Ági,
    8 hónapos kislányom már egyedül felül, de ha elmerül valamiben, előfordul, hogy elveszti az egyensúlyt és hátradől. Már kétszer is jó nagyot koppant így a feje.
    Megtanul majd biztonságosabban ülni vagy mindig figyelnem kell, mi van mögötte, ha ül?
    Köszi,

    Válasz: Igen, megtanul majd biztonságosabban ülni, addig pedig figyeljetek mi van mögötte. Általában 2-3 hét alatt rájönnek az egyensúlyra.

  • Adrienn

    2009. október 02. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6,5 hónapos. Jelenleg 73 cm és 8200 gr. 4 hónapos korában kezdett oldalra fordulni, hasról hátra pedig 5 hónaposan. Ügyesen fog, játszik, magyaráz, megtámasztva ül, próbálja felhúzni magát, néha a hátán fekve tolja magát hátrafelé, a kiságyban síkban elforog (mint az óramutató), viszont a hasrafordulás nem megy neki. Próbálkozásokat látunk jó ideje, de nem sikerül.
    A védőnő szerint lehetséges, hogy a hossza miatt kicsit nehezebb „megmozgatni a testét”. Azért mi egy picit aggódunk. Baj, hogy nem tud még hasrafordulni, gurulni?
    Előre is köszönöm válaszod.
    Adrienn

    Válasz: Egyáltalán nem baj, nagyobb babáknál ez lassabban megy. 6 hónapos korban kell tudni átfordulni, ez azonban nem azt jelenti, hogy rögtön mindkét irányba mennie kell. Ő már képes erre, tehát idővel rájön a másik irányra is.

  • Barbara

    2009. szeptember 21. hétfő

    Kedve Ági!
    Kisfiam a héten tölti be a 10 hónapot. Ő a fenekén csúszva, ülve halad előre. Kúszni tud, de nem nagyon szeret, viszont mászni nem tud. Kb. 1 hónapja felállt és ezt azóta is előszeretettel műveli. A kérdésem az, hogy normális dolog e ez a „fenéken csúszás”? Szoktunk vele viccelni, hogy míg másnak a térdén kopik ki a nadrág, Illésnek a fenekén. Próbáltuk már mászó pozícióba segíteni, de nem nagyon tetszik neki a dolog, így inkább nem is erőltetjük.
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, ez normális dolog, gyakran előfordul.

  • Maja

    2009. szeptember 12. szombat

    Szia Ági!
    Én azt szeretném megkérdezni,hogy mi múlthéten voltunk a neurológián a 2 és félhónapos kislányommal és állítólag nem megfelelő vagyis tónus zavar gyanús.Azt mondta nekünk a doktor nő ,hogy már két és fél hónapos csecsemőnek már támasztania kéne hason magát. De én nem értek ezzel egyet, mert van már két gyermekem és ők is 3-4 hónapos korukra voltak olyan erősek hogy megtámassza magát.Elküldött minket hallás vizsgálatra is.Az lenne a kérdésem lehetséges-e az hogy a kislányom hozzá szokjon a nagy hangzavarhoz és nem tud megriadni az erős hangoktól vagy tényleg valami probléma van vele?meg lehet ez a hallászavar a tónus zavar tünete?
    Előre is köszönöm!Rita

    Válasz: Két és fél hónaposan még nem kéne hason támasztania magát, ezt 4-5 hónaposan kell tudnia. Ennek ellenére egy plusz vizsgálat sosem árt. Az erős hangoktól a legtöbb baba megriad, ehhez nem nagyon szokik hozzá, tehát ha csendes helyen van, akkor megriad az erős hangoktól akkor is, ha egyébként zajos környezetben szokott lenni. Ennek ellenére lehet, hogy ő nyugodtabb baba, de gyanú esetén nem árt ezt is kivizsgáltatni. A hallászavarnak és a tónuszavarnak nincs köze egymáshoz.

  • Annamari

    2009. szeptember 12. szombat

    Kedves Ági!

    Kisebbik fiam pár nap híján 7 hónapos . Forog mindkét irányba, próbál mászni, négykézláb áll, nemcsak a térdén támaszkodik közben, hanem a talpán is próbálkozik. Jobbra , balra kiül , egyik kezére kezére támaszkodva üldögél. DE: nem kúszik. Úgy tudom a szabályos kúszásnak az számít, ha a baba, úgy csinál „mint a filmekben a kommandósok” :-). Nála ez sosem történt meg, rögtön felnyomta magát négykézláb helyzetbe és hintázott. Szerinted van valami teendő vagy ez az ő sajátossága?
    Köszönöm.
    Annamari

    Válasz: A kúszásnak több fajtája van és mindegyik normális. A kommandós csak az egyik stílus 🙂 Az is kúszás, ha körbe körbe forog hason vagy ha csak kézzel kúszik, vagy ha hernyószerűen kúszik, vagy ha fél térden támaszkodik, a lényeg, hogy valamilyen módon képes hason helyet változtatni, ez mindegyik kúszásnak számít. Sőt, sok baba gurulva közlekedik a kúszás helyett, ez sem jelent gondot.

  • Ibolya

    2009. augusztus 29. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom 1 éves múlt, szépen sétál fél kézzel megtámaszkodva a bútorok mellett. Az elmúlt héten azonban észrevettem valamit és segítségedet szeretném kérni. Nem hajlandó mászni. Eddig mindig, mint a golyó, úgy mászott, mindenhová elment, elmászott négykézláb, és ha megérkezett ahová akart felkapaszkodott valamibe és szépen álldogált , sétálgatott mellette kapaszkodva. Na ez most megszünt, nem mászik. Ha elmegyek és csalom magam után – eddig mászott utánam – nem jön, feltérdel, esetleg féltérdre emelkedik és nem jön, hanem sír. Nem tudom leültetni, nem áll meg négykézláb, csak állni akar. Néha két egymáshoz közeli bútor között, vagy köztem és a bútor között oda-vissza próbálgat sétálni segítség nélkül. De mászni mintha elfelejtett volna, nem akar. Mit tehetek?
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Most a járás fontos a számára, ezért nem akar mászni. Segíthetsz neki, ha adsz valamit, amit maga előtt tologathat és úgy járhat, pl. műanyag szék, vagy járássegítő.

  • Csilla

    2009. augusztus 08. szombat

    Kedves Ági!
    Mikor olvasom a hozzászólásokat és a válaszaidat mindig elkeseredek és irigy leszek. Nálunk is szépen indult minden. Bár császárral született a kisbabánk teljesen egészségesnek mindta mindenki, nem is látszott rajta semmi különös. Három hónapos korában meg is fordult, aztán utána sokáig nem tette. Mikor négy hónaposan már minden kisbaba nyúlkált mindkét kezével, én vettem észre, hogy az én lányom csak az egyik kezével teszi midezt. Hasra téve támaszkodott mindkettőre, de nem szeretett hason lenni, hát nem is nagyon erőltettem. 5 hónaposan sok járkálás után mondta végre ki egy gyógytornász, hogy hemiparézis= féloldali bénulás. Ekkora azonban bal kezével nem nyúlt tárgyak után, balra nem fordult. Akinek egészséges gyereke van, nem tudja milyen ezt átélni és végigcsinálni. Pedig sokan vagyunk. Nem akarok ijesztgetni, de mindez elkerülhető lett volna ha időben észreveszi valaki. Irigyellek benneteket anyukák, mert felhőtlenül élvezhetitek a gyerekáldás örömeit stb. Inkább nem részletezem mivel jár együtt ha ez nem adatik meg. Mi azonban még mindig szerencsések vagyunk, van egy okos kislányunk. A rengeteg torna és fejlesztés eredménye az volt, hogy 6 hónaposan mindkét irányba forgott, 7,5 hónaposan kúszott, 8.5 hónaposan felült és elkezdett mászni. 9,5 hónaposan állt fel kapaszkodva és 14 hónaposan elindult. Most 22 hónapos, bal kezét csak akkor használja ha rászólok, csak a kezének forgatására nem képes. A legnehezebb azt volt elfogadno, és nem is fogadhatom el soha, hogy nem gyógyul meg. Talán mégis van reményünk ha nem is 100%-osan, csak úgy, hogy más ne vegye észre. Köszönöm hogy meghallgattatok, és örülnék ha néha a mi problémáinkról is írna valaki. Köszönöm!

    Válasz: Sajnálom, ami veletek történt, de örülök, hogy jobbra fordultak a dolgok és tudtatok segítséget találni 🙂

  • Vasné Krisztina

    2009. július 17. péntek

    Kedves Vida Ágnes!

    Kislányom 10 hónapos még nem ül egyedül. Néhány napja próbálkozott a főldön lévő pihenőszékbe felkapaszkodni ami nagyon tettszett neki, csak amikor elengedte jött a csalódás, hogy bizony eldől. Asszimetrikusan kúszik: behajlított karok és jobb lábbal húzza magát előre, viszont a bal lába mereven, a lábfeje lefeszítve van. A hasra fordulás és a kúszás között gyakran volt pihenőszékben, bébihordóban, mert csak így nem sírt, nyűgösködött. Születése óta hason fekszik, mert nagyon bukós volt és első perctől fogva megfordította a fejét egyik oldalról a másikra. Nekem csak hara fordításkor kellett. 18 hetesen fordult hasra. Mindent jobb oldalra kezdett el, a kezét is inkább a jobbot használja. Már néhány hetesen azt monda mindegyik orvos aki látta, hogy nagyon értelmes a tekintete. Most 8 kg és 79 cm. A magassága befolyásolja az ülést? A mászásra hogyan lehet egy kicsit rávezetni és szimmetrikussá tenni?

    Válasz: A magassága nem befolyásolja az ülést. Valószínűleg egész egyszerűen csak nem érdekli. Figyeld meg, hogy más helyzetekkor használja-e a bal lábát és ha nem igazán mozgatja, akkor érdemes lenne, megnézetni, minden rendben van-e vele, mert általában kúszáskor mindkét lábfejjel szokták segíteni magukat, furcsa, ha csak az egyiket mozgatja ilyenkor a másikat pedig egyáltalán nem. De ezt neked kell kifigyelned, mert lehet, hogy a bal lábát is használja (pl. azzal támasztja magát), csak nem annyira intenzíven, mint a másikat.

    Köszönöm megtisztelő válaszát.
    Üdvözlettel: Vasné Krisztina

  • Molnár Katalin

    2009. július 04. szombat

    Kedes Ági!
    Kérdésem a 14.5hónapos kisfiam járásával kapcsolatos lenne!Mindent elég késön kezdett el csinálni 6 hónaposan forgolódott,9hónaposan ült fel ,10hónaposan mászott és11hónaposan állt fel persze valamiben kapaszkodva és utána nem sokkal kezdett el lépegetni!Azóta is csak így meg mindent tologatva megy ,de igy már nagyon ügyesen!Pár napja kezdtünk el kezemet fogva sétálgatni elösször nem ment de aztán ráérzett és már csak így akar menni igaz még mászni mindig jobban szeret!Amint elengedem a kezét rögtön leül és még egyedül megállni is csak pár percig képes!Hátráltatom a fejlödésben ha vezetgetve sétálgatunk?Tehetek valamit hogy fejlsszem hogy egyedül járjon?Mikor kell hogy teljesen egyedül álljon fel mármint hogy ne kapaszkodjon semmiben?Válaszodat elöre is köszönöm!Katka

    Válasz: Nem kell fejlesztened, mivel mindent később kezdett, ezért neki most még a mászás a fő újdonság, de a többiben is jó ütemben fejlődik, innen kb. 4-6 héten belül magától járni fog, ne aggódj.

  • Ildikó

    2009. június 13. szombat

    Szia!
    Kisfiam 7 hónapos. 3 hónaposan megfordult, most már gurul, kúszik, négykézláb ringatózik, de nem ül fel( nem is próbálkozik), és nem mászik. Állni szeret, de csak ha én felállítom, elég jól megtartja magát. Hogyan segíthetném a mozgásban? Le vagyunk maradva?
    Köszönöm!

    Válasz: Ha már gurul és kúszik, akkor mindent tud, amit ebbena korban kell tudnia. Mászni elég, ha 9-10 hónaposan kezd el, az állással is ráér 10 hónapos korig, az ülés 8-9 hónapos korra tehető, tehát teljesen időben vagytok, nem kell semmit erőltetned.

  • anett

    2009. június 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy gond-e az, hogy 4 hós lesz a babám a jövő héten és még az oldalára sem fordul? Sok kismamától hallom, hogy már 2,5-3 hós korától hasra vagy hátra fordul a babájuk és ezért aggódom. Mikor kell már mindenképp legalább oldalra fordulnia?
    Egyébként minden mást csinál megfogja a tárgyakat, szájába veszi, gőgicsél, hangosan nevet, imádja ha beszélgetünk vele és válaszolgathat stb… Ami még probléma szerintem, hogy nem szeret hason lenni és csak „ejtőernyőzik”. Ha eleve úgy teszem le, hogy alá teszem a kezeit akkor elvan 2-3 percig de amint kihúzza maga alól már sír, visszatenni meg nem tudja.
    Egyébként nem nagy baba, 3150g-al született és 51cm-el, most 5630g és 62 cm.

    Válaszodat előre is köszönöm:
    Anett

    Válasz: Oldalra fordulni csak a 6 hónapos kortól kell tudnia. Nem baj, ha nem szeret még hason lenni. Néha tedd hasra, a kezei ne legyenek alatta, mert még csak nehezen tudja őket kihúzni, ha megunta néhány perc múlva, akkor fordítsd át. Ettől is fejlődik a hát és a nyakizma és idővel meg fogja szokni ezt is.

  • Magdi

    2009. június 05. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 és fél hónapos. Hason nem szeret lenni, ezért naponta 2-3 alkalommal 1-2 percre hasra fordítom, de tovább sajnos nem bírja, sír. A fejét szépen tartja, sajnos nem teszi le. A vállait eddig csak hátrafelé feszítette, mintha repülne, kb. 2 hete talán már nem annyira húzza hátra, de a kezeit még mindig nem teszi le, nem támaszkodik rá, pedig szépen behajlítva vannak maga mellett. Általában jobb kézzel nyújtózkodik előre, mintha bele akarna kapaszkodni valamibe és közben testével a bal oldala felé dől. Kérdésem az lenne, aggódnom kell-e miatta, hogy nem támaszkodik a könyökére?

    Válasz: Egyáltalán nem. Ennyi idősen még ennyit sem kéne csinálnia, a könyökre támaszkodást 5 hónaposan szokták csak tudni, tehát még bőven van időtök.

  • Rita

    2009. június 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 10 és fél hónapos, 36 hétre született császárral. Sajnos még mindig csak kúszik, négykézlábra áll, és ringatja magát, de nem akar mászni. (A fordulások időben megtörténtek) Kb. 1 hónapja ül meg csak biztonsággal magától, támaszkodás nélkül, de felülni még nem tud. Ha néha próbálom állítani, még a talpát sem teszi le a földre, lábujjhegyen ugrál. (nem csináljuk gyakran) Nagyon aggódom a mozgásfejlődése miatt, nehogy késő legyen bárminemű fejlesztés. Az egyik kérdésem, bajt okozok-e azzal, hogy felültetem és hagyom hogy így játszon? A védőnő egy magángyógytornász felkeresését javasolta, aki 2 hét múlva adott időpontot. Kicsit meglepődtem, hogy ez a megfelelő megoldás, azt hittem, a gyermekorvoshoz kell fordulni ilyen esetben. Mi a bevált gyakorlat?
    Köszönöm előre is, Rita

    Válasz: Koraszülött babáknál mindig a kiírás szerinti kort kell nézni, tehát a kislányod 9 és fél hónaposnak felel meg, így a mászással még nincs elkésve, viszont a felüléssel egy kicsit igen. A lábujjhegyen ugrálás nem gond, sok baba eleve lábujjhegyen kezd el járni.
    A fejlesztés sosem késő. Többféle megoldást szoktak javasolni. Létezik ún, korai fejlesztő, ahova el lehet vinni a babát, illetve a Gekko játszóházakban is tudnak segíteni és valóban, magán gyógytornász is tud segíteni. A gyermekorvos és a védőnő a körzetben elérhető legjobb megoldást szokta javasolni.

  • Edina

    2009. május 26. kedd

    Szia!
    Az én kisfiam, most volt 7 hónapos, de már feláll, s körbejárja a kiságyat is. Fenekére huppan néha, de nagyon ügyesen áll, járkál. Egy kézzel kapaszkodik, lehajol, s a másik kezével felveszi a játékait. Van hogy elengedi, s ilyenkor rövidebb időre egyedül áll, kapaszkodás nélkül. Mászni is mászik már, de az hogy felállhat, jobban érdekli. Mindenbe kapaszkodna, s állna fel.. Sokszor ha nem éppen úgy van ahogy szeretné bemérgeli ám magát.. Olyankor iszonyatos erőre tesz szert, s feltudja húzni, nyomni magát…. 🙂
    Egyszerűen nem tudunk mit csinálni, hogy ne álljon, mert ez szerintünk korai. (6 hónapos korában állt fel először )
    Szerinted???? Nem lesz semmi baja?? Ő akarja, s csinálja, mi nem erőltetünk semmit, sőt..még inkább várnánk ezzel.
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ha magától csinálja, akkor ez egyáltalán nem baj, örüljetek neki, hogy ilyen kis ügyes 🙂

  • Zsuzsa

    2009. május 11. hétfő

    Köszönöm a választ. Megnyugtattál.

  • Zsuzsa

    2009. május 09. szombat

    Kedves Ági!
    A kisfiam 8 és fél hónapos és nemrég kezdett el kúszni, lassan már mászik is félig meddig. A súlyát hetente 1-szer mérjük, azonban mióta ilyen mozgékony lett nem hízik, de nem is fogy. 75 cm hosszú, és 8,15 kg.
    A kérdésem az lenne, hogy a súlya a mozgás, mozgékonyság miatt nem nő, (rendesen etetem, és szoptatom) és mennyit kellene átlagosan havonta gyarapodnia.

    Válasz: Fél éves kor után már minden normálisnak számít. A nagyobbik fiam fél éves és 1 éves kora között mindössze 1 kilót hízott. Mivel ilyenkor intenzíven és sokat mozognak akár hetekig is stagnálhat a súlyuk, az átlagos gyarapodás elvileg 500 gramm havonta, de ez attól is függ, korábban mennyit hízott. Az átlagos 1 éves gyerek 9-10 kg között van, ha tehát fél évesen 8 kg, akkor lehet, hogy csak 1-1,5 kilót fog hízni fél év alatt, ha fél éves kor előtt lassan hízott, akkor a 2. félévben is egyenletesebb tempóban hízhat.

  • Anita

    2009. április 14. kedd

    Kedves Ági,

    Létezik, hogy a fenti cikkben elírás történt a „Mikor kell orvoshoz fordulni?” alatt, a
    8. hónapos Ha nem tud kapaszkodva megállni – ez szerintem nem stimmel, mert felette, a helyes feljlődés szerint ez 9 hónaposan következik.

    Köszönöm,

    Anita

    Válasz: Igen, köszi, javítottam!

  • Melinda

    2009. március 31. kedd

    Kedves Agi!
    Kislanyom 10 hetes mikor hasra teszem nem emeli fel a fejet csak sir es mikor felveszem alig tudom megvigasztalni, ossze huza a labait feneket kinyomja es ugy uvolt mintha nagyon fajna valamije edig nem csinalt igy alig tudom megvigasztalni mit jelent ez egy kicsit agodm szerinted van ra okom? Valaszodat elore is koszonom Melinda!

    Válasz: Szerintem csak nem szeret hason lenni, mert ilyenkor nehéz emelni a fejét. Néha tedd hasra 1-1 percre, de nem kell erőltetni, ha nem szereti.

  • Kitty

    2009. március 25. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam 9 hetes, és írtad, hogy akkor kell orvoshoz fordulni, ha „két kezénél fogva ülő helyzetbe húzzuk és ilyenkor egyáltalán nem tartja meg egy pillanatra sem a fejét”, és ő neki ilyenkor csak lóg a feje, és nem hozza egyáltalán szintbe a fejecskéjét amíg felültetem.
    A fiam 4020 gr-al, és 59 cm-el született, most pedig 6000 gr, és 64 cm, és tápszeres baba. Ha kézben van, akkor szépen tartja a fejét, és csak néha-néha „csuklik meg” a feje. Hason fekve nagyon nem szeret lenni, és végig ordít, de én ennek ellenére egy nap 5× 2 percre hasra teszem, hogy erősödjön. Egy picit már fel is tudja emelni egy pillanatra a fejét hason, de felülésben mindig csak lóg hátrafelé a feje, bármilyen napszakban. Vigyem el orvoshoz, ha igen, akkor kihez?

    Köszönöm
    K.

    Válasz: Ha kézben tartod és akkor megtartja, akkor nincs gond. Ennek ellenére meg lehet mutatni először a gyerekorvosnak, és ha szerinte gond van, akkor neurológusnak.

  • ibolya

    2009. március 23. hétfő

    szia ági!az a kérdésem lenne hogy lehet-e ültetni a babát ha ő még nem tudja ezt csinálni?a kis lányom most 7honapos szépen forog négykézlábra áll kuszni probálgat.a gond az hogy valamikor 20perceket is elüldőgél ugy hogy nem támaszkodik kezén ez baj?válaszod előre is kőszőnőm!

    Válasz: Ha magától nem tud még felülni, akkor nem lehet támaszték nélkül ültetni, mert nagyon megterheli a gerincét, megtámasztással viszont ebben a korban már ültetheted.

  • Magdi

    2009. február 22. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom pár nap múlva 7 hónapos.37.hétre érkezett császárral,így nagyon koraszülöttnek sem mondható,csak kis súlya volt aggasztó : 2,27kg. ,most is csak 6,25kg.-ok vagyunk 64cm-el.Máskülönben vidám kisbaba,ami pedig büszkességgel tölt el,hogy 10-15 percet is elüldögél támaszték nélkül.Ám egyáltalán nem produkál semmit sem hason fekve,söt nem is szeret úgy lenni,rögtön reklamál és sír ha hasrafektetem!De ha kezemet a hona alá téve állítom fülig érő szájjal és hangos kacajjal szaporán ugrál!Imád álldogálni így,de nem tudom,szabad-e ebben a kedvébe járnom?Elég erős e a gerince ,hogy ezt gond nélkül tegye?A hasonfekvésben tanácstalan vagyok,már rengeteg dolgot bevetettünk,de kevés sikerrel!!!Jó volna megtalálnom erre is a megoldást…

    Válasz: Az ugrálás nem gond, hasonlót csinálna a rugós hintában is. Általában azt szokták javasolni, hogy amit még magától nem tud megcsinálni, azt ne erőltessük, tehát ha magától még nem tud felállni, akkor ne állítgassuk. Ezért én sem javaslom neked, de ha ennyire élvezi, akkor az ugrálástól nem lesz semmi baja 1-1 alkalommal. A hasrafektetés miatt érdemes lenne orvossal konzultálni, lehet, hogy valami konkrét ok miatt (feszesség a nyakban stb.) nem tetszik neki a dolog. Korán született babáknál ez gyakori.

  • B.-né Erika

    2009. február 18. szerda

    Szia Ági

    A kisfiam 7 és 1/2 hónapos, néha akár percekig szépen ül, de még a mászás fortélyaira nem jött rá, hiába látom külön-külön a mászáshoz kellő poziciókat. Járunk baba mama úszásra, és többször inkáb az úszó „pozicióba” látom őt a játszószönyegén.

  • Edina

    2009. január 29. csütörtök

    Szia Ági!
    A kisfiam 3,5hónapos… ismét túl vagyunk egy növekedési hasfájós,nyűgös korszakon.(már 62cm és 7kg, s csak anya tejcsit kap) Mostanában ha letesszük a hátára ordít,s fogalmunk sincs mi lehet a gond, elméletileg nincs elkapatva. Sokat van bébi pihenő székben, hintában, játszó szőnyegen, baba kocsiban s mindenhol szépen eljátszik, eljátszott idáig, most már olyan mintha megunt volna mindent. Ez lehetséges lehet??
    Az új szokása:a kezünkbe kapaszkodva irtó ügyes mozdulatokkal nyomja fel magát ülő helyzetbe.
    Ez okozhat nála valamiféle gondot?
    Mi persze nem engedjük neki, de ő újra s újra csak kapaszkodik, s nyomja ki magát, mert ülni szeretne.
    Na persze amikor sikerül neki, nagy mosolygásba kezd..Fogalmam sincs mit csináljunk, szabad ezt már neki???
    Előre is köszönöm a válaszokat.

    Válasz: Nem gond, ha felül, ha ezt magától csinálja, tehát ő húzza fel magát (nagyon ügyes! :)) Igen, van ilyen, hogy a korábbi játékokat megunja a kicsi, újabbakat kell elővarázsolni és ehhez nem kell a játékboltba se menni: háztartási eszközök, műanyag flakonok, samponos flakonba tegyél rizst vagy babot, szuper csörgő lesz belőle, egy 10-es csomag papírzsebkendő 🙂 ilyenekkel nagyon jól el tudnak játszani. Ebben a korban már nagyon szeretik a gombnyomogatós játékokat is. És néha tedd le hason is játszani, ne csak háton.

  • Attila

    2009. január 28. szerda

    Szia Àgi,

    az interneten olvastam a cikkeket melyeket nagyon hasznosnak találtam.
    Szeretnék egy kérdéssel fordulni hozzád.

    Okt.8-án megszületett a fiunk a 34.hétre.Placentaleválás miatt kellett császárral a világra hozni.A rendes idöpont nov.16-a lett volna.
    Tegnap voltunk fejlödés neurológián Gyulán,ahol a Dr.nö a köv.véleményt írta:
    Fejtartás jobbra tekint
    Bauer renyhe
    McGraw alternalo kéz elöre vitel renyhe
    Kapaszkodás,függeszkedés fejemelés renyhe
    Lokomáció alternálo mozgások gyérek
    Izomtonus testszerte hipotónia
    izomterine megtartottTalpi fogás van
    Myottatikus refkexek szimmetrikusak

    Vélemény:Mozgás strukturájában renyhe elemi mozgásminta tartási anomáliával,tonusszabályozáss adaptációjának elmaradásával.

    Kérd´sem a köv.:elvileg még csak 2 hónapos lenne de gyakorlatilag lassan a 4 hónapos lesz.
    A koraszülötségére tekintettel mennyire van elmaradva?A koraszülött babákat mikortól számolják a tervezett vagy a tenyleges születéstöl?
    Milyen esély van arra hogy utoléri a társait és marad-e vmilyen hátránya?

    A.

    Válasz: Mivel nem született nagyon korán, ezért jó eséllyel utoléri majd a kortársait, általában 1,5-2 éves korra teljesen megszűnik a különbség. A koraszülött babákat a tényleges időponttól számolják, de figyelembe veszik a fejlődésnél, hogy koraszülött volt. Fejlesztésre mindenképpen szükség lesz, lehetőleg még most, mert ilyen kicsi korban sokkal gyorsabban fejlődik a kicsi. Keressétek fel a hozzátok legközelebb eső korai fejlesztőközpontot, ott tudnak majd segíteni.

  • Vica

    2009. január 27. kedd

    Szia Ági!

    Én az ikerfiaim miatt aggódom, akik február 2-án lesznek 1 évesek. Igaz, 1 hónappal korábban születtek, meg mégiscsak ketten vannak, nem tudom ez mennyire befolyásolhatja a mozgásfejlődési ütemüket.
    Egyébként minden fejlődési ütemük gyakorlatilag azonos időpontban történt (csak néhány nap különbség volt a két baba között). Mindent egy kicsit később csináltak ugyan (kb. 1 hónappal), mint az átlagos babák, de ezt eddig a koraszülésnek tudtuk be. De amiatt már komolyan el kezdtem aggódni, hogy még mindig nem álltak fel. Nagyon ügyesen másznak, felülnek, a felállással is próbálkoznak ugyan, de a feltérdelésnél tovább már nem jutnak, illetve nem is igazán törekednek tovább. Ebből kifolyólag a kapaszkodva lépegetés, az önálló lépegetés, a járás (amit már lassacskán tudniuk kellene) nagyon távlatinak tűnik, és komolyan aggaszt.
    Van egy három éves bátyjuk is, aki mindezt (kapaszkodva az egész lakást bejárta) már 6 hónapos korában tudta, így még inkább aggodalommal tölt el a lustaságuk.

    Szerinted indokolt az aggodalmam? Mit tegyek?

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Vica

    Válasz: Felesleges aggódnod. Minden baba fejlődési üteme más. Ez a mostani állapot teljesen megfelel a koruknak. Az is lehet, hogy aztán 1-2 hónap alatt behozzák a „lemaradást”. (a nagyobbik fiam fél éves koráig még átfordulni sem akart, aztán 8 hónaposan 2 nap alatt megtanult kúszni, majd mászni és fel is állt, de csak 13 hónaposan járt, a kisebbik fiam 9 hónapos korában kezdett kúszni, 1 hét múlva felállt és 12 hónaposan járt)
    A feltérdelés után már hamar megvan az állás. Aggodalomra akkor van ok, ha 13 hósan még nem állnak, és 18 hósan még nem járnak.

  • Petra

    2009. január 22. csütörtök

    Szia Ági,
    régóta olvasom a honlapod, nagyon szeretem! Először is köszönöm mindazt a rengeteg hasznos és hiteles információt, amit Tőled kaptam.
    Azért zavarlak, mert Bonifác kisfiam tegnap töltötte be a 3 hónapot, és az esedékes orvosi vizsgálatnál nem nyomta úgy ki magát, ahogy a doktornő szerint elvárható volna, ezért azt tanácsolta, forduljunk a Dévény Alapítványhoz.
    Nem tudom, mennyire kellene magát kinyomnia az ő korában, de én úgy érzem, hogy valójában nincs vele gond, csak a doktornő volt türelmetlen (5-6 percet voltunk bent, ez alatt egy szurit is kaptunk…). Bonca már születése óta forgatja a kis fejét hason fekve, gyönyörűen, stabilan tartja, ha háton fekve ülő pozícióba húzom, és úgy is, mikor a kenguruban ül. Masszív, erős baba. Hason fekve szépen emelgeti a fejét, vállát, bár igaz, hogy nem nyomja ki egyenesre a kis karját (a doktornő szerint már kellene). Mellesleg borzasztó érdeklődő, folyamatosan „felfedez”, csak nem a kiságyában, hanem én hozom-viszem, mert ezt igényli.
    Úgy gondoltam, bíznom kell az anyai ösztöneimben a pánik helyett, ám szükségem volt némi megerősítésre, így gyorsan bevittem a Klinikára egy másik csecsemőorvosnak megmutatni, aki azt mondja, szerinte semmi gond nincs vele.
    Te mit gondolsz? vigyem el Dévény Annához? tényleg egyenes karral kellene kinyomnia magát? van okom az aggodalomra?
    Nagyon bízom a véleményedben, válaszodat előre is hálásan köszönöm! 🙂

    Válasz: Vannak lustább babák és mozgékonyabbak, valamint tényleg előfordulhat olyan, hogy egy adott időpontban a baba nem produkálja magát. Szerintem, ha a másik orvos azt mondta, nincs semmi gond, akkor felesleges emiatt aggódnod. Ha nagyon aggódsz, akkor a Gekko Játszóházak bármelyikében is megnézetheted mozgásterapeutákkal, de szerintem nincs ok az aggodalomra.

  • Brigi

    2008. december 28. vasárnap

    Szia!
    Köszi ezt a bejegyzést!Mostanában éppen ez foglalkoztat.Kislányom 8 hónapos és még nem ül magától.Csak úgy,ha felültetem és a kezén támaszkodik.Valamint nem mászik,csak kúszik.Én türelmes vagyok,nem siettetem.És ahogy olvasom,nincs miért aggódnom.Csak tudod,az okos rokonok bele ültetik a fülembe a bogarat,hogy már 8 hónaposan ülnie kéne,meg lassan járnia..

  • Zetta

    2008. december 19. péntek

    Szia Ági,

    Köszi szépen a gyors választ!
    Regi

  • Zetta

    2008. december 18. csütörtök

    Szia Ági,

    Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire gond az, hogy a kisfiam tegnap múlt 3 hónapos és nem igazán akarja megtartani a fejét, pontosabban már megcsinálta, hogy kinyomta magát néhányszor. Csak az utóbbi hetekben inkább sír, minthogy gyakorolja.
    Anyatejes baba, de már 6,8 kg (3 kg-mal született).
    Mikor kell megmutatnom szakértőnek?
    Köszi szépen a választ!

    Válasz: Ha egyszer már csinálta, akkor tudja. Ebben a korban még sok baba nem szereti, ha hasra teszik, főként a nagyobb babák, de néhány héten belül, igényelni fogják.

  • Mariela

    2008. december 10. szerda

    szia,
    a kisfiam 5 hónapos lesz (dec. 11-én), elég nagy baba, anyatejes ugyan, de már 8700g és 65 cm..lehet a súly az oka annak, h még nem forog? oldalra csak 1-2x fordult meg. szoktam vele gyakorolni, és akkor megy neki, de egyedül teljesen még nem sikerült neki. amúgy fejlett baba, fog, gügyög, kapálózik, ülni akar..de ez a forgás dolog nagyon aggaszt.
    köszönöm előre a választ,
    M.

    Válasz: Ne aggódj emiatt, megfordulni csak 6 hónaposan kell tudni először a babának, tehát még teljesen időben vagytok.

  • Kata

    2008. november 06. csütörtök

    Hát az én kisfiam 6,5hónapos 1hét alatt felült,elkezdett mászni és 1hete felállt a kiságyban.Bámulatos hét volt,allig akartam hinni a szememnek.Azóta is nagyon ügyes. Ha fogom a kezét szépen rakja a lábát.

  • Timo

    2008. szeptember 08. hétfő

    Kedves Ági!
    Köszönöm a megnyugtató választ! Azóta elkezdett kúszni, igaz maholnap 10 hónapos 🙂
    Csak olyan rossz látni, hogy a hozzá hasonló, sőt a nála fiatalabb babák a tornán már mind nagyon aktívak, sőt a nálunk 2 hónappal fiatalabb tejtesó is mászik már 🙂 Persze tudom, hogy ez nem verseny, nem is erről van szó, siettetni sem akarom, csak ilyenkor azért már előjön az aggódás, hogy nincs-e valami a háttérben…

  • zsirob

    2008. szeptember 06. szombat

    szia Agi,
    kisfiam 8 honapos mult. enyhe vallovi es felkari hipotoniat allapitottak meg 4 honaposan (meg nem tartotat akkor biztosan a fejet), de a devenyes gyogytornasz szerint nem igenyelt fejlesztest. 5 honaposan fordult hasra, 6 hos kora utan hatra, de igazi mozgasformakent csak 7 hosan uzte. 8 honaposan kezdett negykezlabra allni, de zsinte mar masnap megtanulta a felulest ebbol a helyzetbol, s jelenleg mar nagyon rutinosan csinalja, szinte ahogy negykezlabra all, mar ul is fel.
    ha kitolhatja magat, akkor felall, bar felhuzni allasba magat meg csak nehezkesen sikerul neki, s ha all, akkor akar egy kezzel megkapaszkodva is tud allni, bar ingatagon.
    kerdesem: ugy tunik az elorefele kuszas kimarad nala. 7 es fel hosan 1-2 hetig kuszott hatra es korbe-korbe, de elore sose.
    most, ha ulesbol neha visszamegy egy-egy jatekert negykezlabra, akkor a kezeivel ugyan lepeget elore, de a labaval inkabb felall a talpaira, de igy meg nem halad.
    osztonozhetnenk valamivel a szabalyos maszasra, vagy majd alakul magatol??
    koszonom
    zs.

    Válasz: A kúszás előre sok babánál kimarad, de a lényeg nem az irány, hanem, hogy kúszott, mert ettől erősödik a karizma, a nyaka, a háta és ez kell a mászáshoz majd.
    Nem kell ösztönöznötök, magától megindul majd a térdein, a babák többsége átmegy ezen a szakaszon, hiszen ő még nem tudja mi a hatékony mozgás, csak kísérletezget, mire rájön, mi a legoptimálisabb mászás.

  • timo

    2008. augusztus 12. kedd

    Szia Ági!

    Igazándiból azt hiszem, csak egy kis megnyugtatásra volna szükségem…a kisfiam 9 hónapos és igazándiból csak forogni tud. Igaz, így mindent elér, beközlekedi az egész szobát (nincs járókánk, a szőnyegen játszik). néha mintha kúszna egy-egy játékért, de csak ha nincs túl messze, mert akkor inkább egy közelebbi választ. Felültetve szépen megül és eljátszik, amíg el nem dől, sőt sokszor ha nyújtja a kezét és ülésbe húzom, a lábára áll és ezt is negyon élvezi. Ágy mellett is elálldogál hosszabb-rövidebb ideig, de magától nem hajlandó semmire, sem felülni, sem mászni nem akar, hiába próbálom ösztönözni. Voltunk neurólogusnál, szerinte semmi baj. Lehet, hogy csak lusta baba? Vagy lehet, hogy nem is fog mászni?

    Válasz: Emiatt ne aggódj, a kisebbik fiam is ezt csinálta, 9 hónaposan még csak forgott, nem akart kúszni, viszont állni meg szeretett kapaszkodva. Aztán egyik napról a másikra elkezdett kúszni, következő héten már mászott, 1 éves korában meg már járt, hamarabb, mint a nagyobbik fiam, aki 6 hónaposan kúszott, 8 hónaposan mászott és felállt, 1 évesen meg még egyáltalán nem akart elindulni 🙂 Minden gyerek más ütemben fejlődik, ha nincs neurológiai probléma, akkor majd eljön az ideje, amikor elindul, csak ki kell várni 🙂

Comment navigation