SOS! Tápszerpótlás: mit tegyek?

Ez a cikk most nem arról fog szólni, mit tegyél, ha kevés a tejed és tápszerpótlásra van szükség, hogyan szoktasd le róla a babát, hanem arról, mi a teendő, ha a baba tápszerpótlást kap az anyatej mellett, milyen problémák merülhetnek fel, hogyan lehet ezt az állapotot fenntartani, mire kell figyelni.

Mikor van szükség tápszerpótlásra?

Tápszerpótlásra akkor van szükség, ha az anyukának van teje, tud szoptatni, de a tej a babának nem elég. Ilyenkor a szoptatások után kiegészítésként cumisüvegből tápszert lehet adni a babának. Ez történhet minden étkezésnél, vagy csak a késő délutáni esti szoptatások után, amikor már kevésnek bizonyul az anyatej.

SOS! Tápszerpótlás: mit tegyek?Mennyi legyen a tápszer?

A tápszerpótlás nehézsége, hogy nagyon nehéz eltalálni, pontosan mennyi tápszer is kerüljön az üvegbe. Anyatejes táplálásnál idővel beáll a kereslet-kínálat aránya, így nincs szükség méregetésre, a csak tápszeres táplálásnál pedig az orvos ajánlása és a gyermek súlya alapján meg lehet állapítani a szükséges mennyiséget. Pótlásnál azonban hol több hol kevesebb tápszer fogy, ezért az első időszakban még nehéz eltalálni a mennyiséget, később tapasztalati alapon lehet változtatni ezen attól függően, mikor mennyi fogyott. Anyatejes csecsemőknél általában reggel több este kevesebb az anyatej mennyisége, ezért a pótlás mennyisége is estefelé nőni fog.

Hosszútávon mi várható?

A legtöbb esetben a tápszerpótlásra addig van szükség, ameddig meg nem kezdődik a hozzátáplálás és a kicsi nem kezd el akkor mennyiséget enni a kanalas ételekből, amivel már felváltható a tápszer.

A szoptatást a hozzátáplálás mellett meg lehet tartani, az új ételek a tápszert váltsák le, tehát semmiképpen ne a szoptatást hagyjuk el az új ételek javára.

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

Tápszeres babáknál általában már 5 hónapos kortól javasolják a hozzátáplálás megkezdését, anyatejes babáknál azonban csak fél éves kor után: de mi a helyzet a vegyesen táplált kicsikkel? Náluk is érdemes kivárni a 6 hónapos kort, azonban ha szeretnéd megismertetni a kanállal, a tápszeres étkezéseket 5 hónapos kortól ki lehet váltani a korának megfelelő tejpépes étkezéssel.

Milyen a baba széklete?

Ha az anyatej mellett tápszert is kap a baba, akkor a széklete sűrűbb lesz és inkább a tápszeres babákéhoz hasonló. Éppen ezért ők naponta kakilnak még akkor is, amikor az anyatejes babák egy része már csak néhány naponta kakil.

Kell-e teáztatni?

A csak tápszerrel táplált babákat kell külön is itatni, mert a tápszer nem oltja a szomjat, a hozzátáplált babáknál azonban az anyatej szomjoltó is egyben, ezért külön cumisüvegezésre nincs szükség.

Kettes tápszer?

Fél éves kor előtt nem szükséges áttérni a 4-6 hónapos kortól már ajánlott kettes tápszerekre pótlás esetén, fél éves korig és még azon túl is kaphatja a kicsi az induló egyes tápszert, amit fokozatosan lecserélhettek a gyümölcsökre, főzelékekre. Ha már mást is eszik szoptatás után, nincs szükség többé tápszerre, tehát teljesen el lehet hagyni, de legkésőbb 8 hónapos kor után, amikor már tejtermékeket is kaphat a kicsi.

Elapad-e a tejem?

Ha a pótlás miatt nem hagyod abba a szoptatást, hanem minden alkalommal következetesen mellre teszed a babát, akkor itt is kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya és hosszasan szoptathatsz. Számos anyukáról tudok, aki az első 6 hónapban pótlást adott, de azután még másfél-2 éves korig is szoptatott, tehát ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a tej teljesen el fog apadni. Akkor apad el, ha egy-egy alkalmat kihagysz a szoptatásból, ha néha inkább csak tápszert adsz, mert az kényelmesebb, ha folyton aggodalmaskodsz a pótlás miatt vagy ha nem csak etetésekkor, hanem egyéb alkalmakkor is cumisüvegből eteted a babát (így könnyen cumizavaros lesz)

Gondot okoz a hozzátáplálás? Töltsd le az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvet benne a hozzátáplálás lépéseivel, táblázattal és receptekkel! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

76 Comments

Comment navigation

  • Ana

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági!
    A következő problémával fordulok hozzád. A kislányom 5 és fél hónapos és 5740 g és egyre kevesebbeket eszik. 2 védőnővel tartom a kapcsolatot. Az egyik szerint, hogyha sír evés után akkor mindenképpen adjak neki pótlást. Amikor a tejszaporításról kérdeztem csak elnézően mosolygott a homeopátiára meg az volt a válasza, hogy hozott nekem egy lapot arról, hogy a homeopátia rossz és áltudomány. A másik védőnő azt mondta, hogy ha sír evés után és megnyugtatható akkor csak „komfortcicizésre” vágyik, és ne adjak neki pótlást, próbálkozzak a homeopátiával. Úgyhogy most tartok az Urticás kúrám 4. napján és mára már csak 60 g-ot evett a lányom (2 hete még átlag 110 körül evett). A súlya amúgy kb heti 80-100 g-ot gyarapszik, a pisis pelusok száma is megvan. (kissúlyú koraszülött volt 2110 g 36. hét-főleg ezért javasolják a tápszert). Evés közben gyakran nézeget ide-oda, és néha keservesen sír is. Este elalvás előtt szokott kapni 1 dl tápszert, mert akkor tényleg keservesen sír, és ciciből csak 50 g-ot eszik.
    Próbáltam gyakrabban szoptatni, a gabonagolyót, eleget iszom…de semmitől sem nőtt a „hozam” 🙂
    Hozzátáplálásként kapott frissen reszelt alma levét 1 szer (1hete kezdtük), de most azzal is leálltam, mert a védőnő azt mondta, hogy az nem pótolja az evést és hogy inkább tápszert adjak neki. mit tegyek? adjak pótlást vagy ne? milyen módszert lenne érdemes kipróbálnom még amitől több tejem lenne?

    Még egy kérdésem volna.
    A feneke fölött van egy rés, amire a sebész azt mondta, hogy ciszta, nem kell vele foglalkozni, csak ha gennyes lesz. meg hogy kamasz korában tályoggá alakulhat és akkor lehet hogy kell műteni. a háziorvos azt mondat, hogy nem tűnik el a védőnő azt hogy eltűnik, a sebész meg azt, hogy kisebb lesz, (mármint a mélyedés) mi az igazság?
    Válaszaidat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Szerintem, ha evés után még sír, akkor add oda neki a másik melledet is, ha két mellből evett, akkor tedd vissza az első mellre. A tej leginkább a szoptatástól gyarapszik.
      Ebben a korban a legtöbb baba nézelődik szoptatás közben, és a kezdődő fogzás miatt nyűgösebbek is lehetnek, ezek tehát nem csak az éhség jelei lehetnek.

      Ha úgy látod, hogy ennek ellenére sem lakik jól szoptatással, akkor pótolhatsz szoptatás után.

      Ez a ciszta, amit írsz, nem ritka dolog, tényleg csak akkor kell foglalkozni vele, ha gennyes lesz, vagy kamaszkorában tályoggá alakulhat és felnőttkorra kisebb lesz, de nem tűnik el teljesen.

  • Tokodi-Pajor Dóra

    2011. június 30. csütörtök

    Szia Ági!
    Nekem ,most csak egy rövid kérdésem lenne.
    Jelenleg a 3 hónapos kisfiam csak anyatejet eszik,de ha már nem lesz elég neki ,akkor a tápszert, cumisüveg helyett miből lehet neki adni ?Azért h ne okozzon cumizavart?
    Köszönöm válaszodat

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Csőrös pohárból, pohárból vagy kiskanállal.

  • Jersey

    2011. június 21. kedd

    Már teljesen összezavart a sok információ, de sehogy sem tudom megtalálni a választ a kérdésemre.
    Kislányom 7 hetes. Ugye azt mondták, hogy 150 ml/nap a mennyiség, amit adnom kell. Ő 5 x – 6 x eszik, így a cca. 4,5 kg-ot 150-el szorozva és osztva 6-al, úgy 110-et kapok egy evési alkalomra. Mivel a szopizás 80 és 40 között alakul (mindig mérem, jegyzem)így Milumil HA Start Optima tápszerrel pótolom az anyatej mennyisége után fennmaradó különbséget. Így minden etetéskor 110-et kap összesen. Nagyon bukik, sokszor még órák múlva is csórézik, sőt ma szopás közben is jött tej. Néha hagy a cumisüvegben, néha pedig még enne. Ez gyanítom nem jó így. Ha csak szoptatnék nem lenne meg a napi megfelelő mennyiség. Hogyan pótoljak helyesen? Többször szoptassak inkább, de az etetések között alszik, nézelődik, széklete már ritkábban van, pisi rendszeresen, vidám, vigyorgós, tüneményesen jó baba, keveset sír, csak akkor bömböl, ha éhes, pontosan betartja az etetési időt.
    Kérem segítségét.

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      A babák általában reggel esznek nagyobb adagokat, délután, estefelé kisebbeket. Felesleges méricskélni, inkább szoptasd addig, ameddig elfogadja, ha úgy látod egy mellből nem jön elég, szoptasd két mellből, ettől a tej is több lesz és ő is jóllakik majd. És ezután, ha még mindig éhesnek tűnik, akkor adj neki pótlást, de csak annyit, amennyit elfogad.

  • Zsófi

    2011. június 21. kedd

    Szia.

    Kisfiam 4 hónapos, csak anyatejet kap. Mostanában szopi közben nyöszörög és néha rugdalózik, feszíti magát. Mintha sírósabb is lenne. Miért csinálhatja ezt? Kevés neki a tej? Egy hónap alatt fél kg-ot hízott.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Zsófi

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ha fél kilót hízott, akkor nem kevés neki a tej. Ami lehet:
      – hamarosan megjön neked és ezért más az íze a tejnek,
      – hamarosan bújnak az ő fogai és ezért érzékenyebb az ínye,
      – szájpenész

  • Noan

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági.
    Kisfiam 2380 g-mal(47 cm-rel)született.Szoptatni nem tudtam,a lefejt tejet kapta az elejétől hozzátáplálással.Ma 6 hetes és 3220 g.Sajnos teljesen elapadt a tejem,így már csak a Milumil HA start optima tápszert kapja.Napi 7-8szor eszik 80at,de miután megette sír.(hasfájásra infacolt kap)Védőnő szerint így is sokat eszik,szerintem még éhes.A kérdésem a következő lenne.Váltsunk tápszert,vagy adjak neki még többet?Az átlagos számítás szerint (testsúly x 150 egyenlő napi adag) 69et kellene kapnia.Várom mielőbbi válaszát.Köszönöm!Noan.

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Próbáld ki. Ha még kap és ettől megnyugszik, akkor éhes volt. Mivel ő az átlagnál kisebb súllyal született, ezért nagyobb adagokra lehet szüksége, mint papírforma szerint.

  • timi

    2011. május 18. szerda

    Helló mindenkinek! valaki nem tudja véletlenül hogy Angliában(Bridgend) kapható-e BEBA ápszert

  • Helga

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 nap múlva lesz 4 hónapos, 3350 grammal és 57 cm-rel született. Jelenlegi súlya 6320 gr. Kizárólag anyatejjel táplálom, hetente mérem a súlyát, kb. 3 héttel ezelőtt volt egy hét amikor alig hízott, ezért arra gondoltam, hogy talán nem elég a tej. Addig a védőnő javaslatára minden evésnél csak egy mellből szopott, de azóta mindkét mellből szoptatom és most újra nő a súlya. Azonban a védőnő tetszését nem nyerte el ez a „módszer”, szerinte csökkenni fog a tejtermelés, és „a gyerek súlya éppen a határon van, jobb lenne, ha lenne rajta egy kis plusz, úgy 400-500 gramm”, ezért mindenképp szeretné, ha tápszeres pótlást vezetnék be. Tehát az lenne az első kérdésem, hogy szükséges-e a pótlás ebben az esetben.
    A másik kérdésem csak részben kapcsolódik ehhez a témához, kisfiam néhány hete gyümölcslevet kap (napi 4-5 kiskanál narancslé), amit a védőnő azért tartott szükségesnek, mert nem volt minden nap széklete a babának. Nem mondhatnám, hogy a narancslé megoldotta volna a problémát, bár szerintem nem a széklete állagával van gond, hanem a reflex kialakulásával, a kakija ugyanis aranysárga, pépes, csak nehezen jön ki, mert a baba egyszerre nyom és szorítja a popsiját. A védőnő azt tanácsolta, hogy a narancslé mellé vezessem be a sárgarépát, a levéből kapjon napi 3-4 kiskanállal. Különböző teákkal is próbálkoztam, de egyiket sem akarta lenyelni a kicsi. Nem tudom, hogy valóban szükséges-e a narancslé és a sárgarépa, ezért szeretném ha erről is véleményt mondanál.
    Előre is köszönöm.
    Helga

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      A két mellből szoptatástól nem csökken a tejtermelés, épp ellenkezőleg: a gyakrabb ingertől több tejed lesz.
      Anyatejes babánál normális a ritka széklet, akár 7-10 napig is kimaradhat, mert az anyatej rosttartalma kicsi, ezért csak néhány nap alatt jön össze akkora mennyiség, hogy legyen inger. Ha a baba pocakja nem puffad, nem fáj, akkor nincs szükség narancslére és hasonlókra, hogy gyakrabban legyen széklete (a narancslé ebben a korban egyébként sem ajánlott, mert a déligyümölcsök allergének)

  • H. andrea

    2011. május 06. péntek

    Kedves Ágnes,

    kisfiam 6 és fél hónapos, anyatej és tápszer mellet kb. 6 hete elkezdtem a hozzátáplálást. Kezdetben jó étvággyal ette az ételeket, viszont egy este sok tejet visszabukott.Aznap kapott legelőször délelőtt és délután is enni tej mellé.Utána egy ideig nem adtam neki semmit, majd fokozatosan kezdtem mindent előlröl.A hozzátáplálás elején a széklete keményebb volt mint mikor csak tejet kapott.A szünet alatt elég ritkán volt széklete, azonban mióta újból adom neki az ételeket többször egy nap kakil, 2-4 alkalommal, és eléggé higat.Ez rendben van igy? nekem nagyon fura hogy ilyen sűrűn van széklete.
    Másik kérdésem az lenne hogy a tápszert el lehet késziteni sima vizzel? Fel kell-e főzni a sima vizet vagy elég csak melegiteni? Mikróba be lehet tenni?
    Az elkészitett tejet mennyi ideig lehet szobahőmérsékleten tárolni? Ha marad tej be lehet tenni a hűtőbe és legközelebb megmelegiteni? ezt lehet mikróba tenni? Az ételeit lehet mikróban melegiteni?

    Válaszát köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem gond, hogy több a széklete, ez így normális.

      Fél éves kor után már nem muszáj forralt vizet adni a babának, a vizet mikróban is melegítheted, de arra ügyelj, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete, ne legyen túl forró.

      A tápszert nem lehet újramelegíteni a maradékot ki kell dobni, szobahőmérsékleten legfeljebb 1 órát lehet tárolni.

      Az ételeket lehet mikróban melegíteni, de oda kell figyelni rá, hogy egyenletes maradjon a hőmérsékletük (a mikró nem egyenletesen melegít)

  • fiatal lány

    2011. május 06. péntek

    Szia nekem egy nagyszerű tanács kellen ugyanis valószinüleg terhes vagyok de még nem voltam orvosnál és nem tudom hogy télleg az vagyok-e de a teszt positivra mutatott. Annyi lenne a gondom hogy a barátom nem szeretné ha megtartanám a babát de én nem akarok abortuszt meg sok hátránya is van meg ez lesz a első!Mit tegyek?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Javaslom, hogy keresd fel a Válságterhesség Alapítványt, ők tudnak majd segíteni neked, megválaszolják a kérdéseidet: http://www.valsagterhesseg.org

  • Adri

    2011. május 05. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem igazán találtam azt a témát, ahova az én problémám besorolható lenne, úgyhogy ide írtam, remélem tudsz segíteni.
    Ebben a hónapban lesz 1 éves a picikém, még szopizik. Már elértük hogy csak háromszor egy nap, de most beteg volt és csak szopizott/zik több napja.
    Szóval, rossz lett a rákszűrésem (már több P3 volt, csak próbáltam kicsit húzni az időt, amíg nagyobb lesz a gyerek) és be kéne feküdnöm a kórházba. Úgy gondoltam, hogy ott aludjon velem bent, meg napközben is többször ott lenne pár órára. A férjem azt mondja, ne vigyem be aludni, megoldja ő az altatást, mindent. A kislányom csak szopizás közben tud elaludni (éjszaka többször kel), nem cumizik, nem cumisüvegezik.
    A kérdésem: Nagyon megviselné, ha apa altatná, nem szopizhatna? Mennyire lenne rossz neki a hiányom? Mi lenne neki a jobb:a kórházban velem, vagy otthon nélkülem? Mit tanácsolsz, hogy csináljam?
    Előre is köszönöm szépen a válaszod!
    Adri

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nem kell aggódnod, ebben a korban nagyon szépen el szokták fogadni már, ha nincs ott anya és „csak” apa van, vele is szépen elalszanak. Hiszen nem arról van szó, hogy magára hagyjátok, hanem arról, hogy most apától fogja megkapni azt a babusgatást, amit eddig anyától kapott.

  • Erzsi

    2011. április 30. szombat

    Tisztelt Válaszadó!
    A lányom 7 hetes, tápszerrel táplálom.(Aptamil 1)Követem a dobozon lévő utasításokat, ami kimondja, hogy 4-8 hetesen 150 ml víz 5 kanál tápszerrel,kb 5 óránként.Szinte minden alkalommal megissza a 100-120 ml-t, minden 2-3 órában még éjszaka is.Gyakran 2 óra letelte előtt ismét sír az étel után.
    A tápszer mennyiségének növelésével nem csökken a napi etetések száma.Ez normális?7-8-szor etetem naponta, ha nem adok neki enni, csak sír, míg meg nem kapja.Talán az emésztésével van baj?nyugodtan adhatok neki annyiszor ahányszor kéri?
    Válaszát köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Teljesen normális, ha 7 hetesen még gyakrabban kér enni, tápláld nyugodtan igény szerint, de próbáld azt is megfigyelni, mikor sír azért, mert éhes és mikor azért, mert álmos vagy a hasa fáj, lehet, hogy ezt értelmezed úgy, hogy éhes.

  • Brigi

    2011. április 26. kedd

    megszeretmém kérdezni h 3honapot töltötte a kisfiam 5640gr mennyit kellene ennie 1 etetésnél mert eddig szépen evett de most nem minden etetésnél eszi meg a 130ml, de ha igen akkor is nyüglödve. nem tul kevés ez neki?(mert sokan azt mondják már többet kellene ennie min 150-180-at)kell e emelni az adagját és ha igen hogy tudnám növelni?rávenni h többet egyen?

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie/nap, azaz neki 677 grammot naponta. Ha most nem eszik meg ennyit, akkor csak úgy tudod növelni az adagot, ha gyakrabban eteted, mint eddig.

  • maszeklaci

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ági!
    Van egy két éves kisfiam. Mostanában a délutáni alvásnál sírva kel fel és éjszaka is felsír, de ha oda veszem magunkhoz alszik tovább akár reggel 9 óráig is. Napközben vidám, ha kell egyedül is eljátszik, minden érdekli. Betegségnek semmi jelét nem mutatja. Mit tehetnék azon kívül, hogy orvoshoz és védőnőhöz vigyem(ez már megtörtént).
    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Semmit. Ebben a korban sok élmény éri a kicsit, ami miatt nyugtalanabbul aludhat. Aludjatok együtt, amíg ki nem növi.

  • kriszta

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ági,

    már sokat segítettél, most újabb kérdéssel fordulok hozzád.
    Kislányom 1 hét múlva 5 hónapos lesz, sajnos nem elég a tejem kb. 50 ml/evés, így pótolnom kell. A minap megjött a menstruációm,és már vagy 2-3 hete érzem, hogy jóval kevesebb a tejem. A fő kaja a picinél a tápszer-kb. 120-130 ml,+ még amit szopik. Naponta 6-8-szor is mellre teszem, az éjszaka már nm kel fel, így azok kimaradnak.Iszom a laktoherbet, szedtem a homeós bogyót is, ..nagyon aggódom, mert még mindig a cici a nyugtatja meg csak sokszor, ha sír.Kérdéseim:
    -mit tegyek, hogy több tejem legyen?
    -mit egyek én, ami jót tesz a tejtermelésnek?
    – kell itatnom vízzel,hisz túlnyomórészt tápot eszik?
    -és van egy másik témába vágó is: jelenleg 3 -3,5 órás napirend szerint élünk, az alvása az utóbbi időben jelentősen lecsökkent napközben. Fél óra után felébred, holott még álmos,fáradt és sír.Visszatenni nem tudom.
    Talán a napirenden kéne változtatni, hogy ismét aludjon egyhuzamban többet, hogy kipihent legyen?

    Várom a válaszodat,sok sikert, üdv
    Kriszta

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Próbálj minden alkalommal két mellből szoptatni, ez mindenképpen növeli a tejtermelést, illetve igyál naponta legalább 2-2,5 liter vizet.

      Nincs olyan étel bizonyíthatóan, amitől több tejed lenne, de vannak népi szokások ezen a téren, pl. az én tapasztalatom az volt, hogy a szénhidrátdús ételek jót tettek a tejtermelésnek (pl. tészták)

      Tápszer után megkínálhatod vízzel, ha elfogadja, akkor szomjas volt.

      Valószínűleg a kezdődő fogzás miatt riad fel hamarabb a nappali alvásokból.

  • Gyöngyi

    2011. március 02. szerda

    Kedves Ági!

    Iker lányaim most lesznek két hónaposak, s kezdem észre venni, hogy már nem mindig elég nekik a tej. Ma elkezdtem nekik tápszert is adni, amikor úgy láttam, hogy még éhesek. Egy kicsit nehézkes ilyenkor teljesen frissen elkészíteni a tápszert, ilyenkor panaszkodnak a lányok. Az lenne a kérdésem, hogy vajon 1-2 órával a szopizás előtt elkészíthetem-e a tápszert, majd felmelegítve odaadhatom-e nekik amikor kell, vagy teljesen frissen kell elkészíteni. Ha előre is elkészíthetem, a hűtőben lehet-e tárolni az italt?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      1-2 óráig hűtőben lehet tárolni az elkészített tápszert.

  • Adrienn

    2011. február 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Biztosan tudsz nekem segiteni.
    A fiam 1750g 45cm-el született 37hétre.Ma elmult 2 hónapos, és már 3800g, 7×90 ml eszik.Kizárólag anyatejet kapott kb 6 hetes koráig, utánna lassan apadni kezdett a tejem és Milumil HA Start Optima tápszeres hozzátáplálást kap.Mára sajnos már csak tápszert eszik.A gyerekorvos mindenféle tipusu tápszerrel próbálta telenyomni szegény gyereket,(most váltunk orvost)amire nem reagált tul jól. Találtunk idöközben egy másik tépszert, ami olcsóbb, nem HA, ellenörzött bio alapanyagokból készült és nem utolsó sorban izlik is a fiamnak, nincs töle semmi baja(1-1 adagot kapott még csak): ez a Babylove 1-es.

    Kérdésem a következö: Meddig kell HA tápszert ennie a kicsinek? Mi idnokolja azt,hogy hipoallergén tápszert egyen?Tudtunk szerint Mi nem vagunk allergiások semmire a férjemmel.

    Válaszodat megköszönve, sikeres munkát és szép napot kivánunk!
    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ha nincs allergia a családban, akkor valóban nem feltétlenül szükséges a HA tápszer.

  • Júlia

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiam 4 hónapos, 7,2 kg, kb két hete van szüksége este tápszeres pótlásra, Humana HA 1-est kap, 80-90 ml-t fogad el miután mindkét mellből szopizott. Éjjel néha így is felébred szopizni, de van hogy átalussza az éjszakát.
    Reszelt almát már kóstolgatott, abból már eszik pár kiskanállal.
    A doktornő azt tanácsolta, hogy kezdjek el neki adni krumplit és sárgarépát délben, hogy estére ne legyen olyan éhes és akkor lehet hogy nem kell tápszer. De nem tudom hogy nem tennék-e rosszat neki, mert mindenhol azt olvasom, hogy fél éves kor előtt nem javasolt a hozzátáplálás.
    Azt is mondta, hogy szoptatás előtt adjam neki a főzeléket, csak ezzel az a gondom, hogy szopi előtt általában alszik és amikor felébred akkor nagyon éhes és sír, nem hiszem hogy ilyenkor lenne türelme kanalazgatni… Mit javasolsz? Várjak még?
    Köszönöm előre is

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Fél éves kor előtt a kicsi emésztőrendszere nem képes megemészteni az anyatejtől (tápszertől) eltérő más táplálékot, ezért nem szabad hozzátáplálni. Ha kevés az anyatej, akkor tápszerrel kell pótolni, mert a korai hozzátáplálás megterheli az emésztőrendszert. Amikor majd elkezded adni a főzeléket, akkor érdemesebb szoptatás után vagy két szoptatás között félidőben adni az első falatokat és csak, amikor már megszokta az új ízeket a baba, akkor elkezdeni szoptatás előtt adni őket.

  • Viki

    2011. január 15. szombat

    Kedves Ágnes!

    Egyik barátnőm nevében érdeklődnék. A kifia most 12én volt 7 hónapos. Már kap főzelékeket és gyümölcsöt, viszont a tápszert nem akarja meginni. A barátnőm aggódik, hogy nem e lesz gond a babával.
    A kisfiú szépen fejlődik, ügyes baba. Már mászik is. A tápszerre a kisfiú öt és fél hónapos korától van szükség, mert a barátnőmnek ekkor lett kevesebb a teje és ekkor kellett hozzá pótolni, de a végén csak a tápszer maradt. A kérdésem a következő lenne: Szüksége van a kisfiúnak még a tápszerre? Válaszát előre is köszönjük.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Igen, ha nem kap anyatejet, szükség van tápszerre. De akkor sem történik semmi -ha nem szereti a tápszert, ha helyette tejpépet kap, illetve 8 hónapos kortól el lehet kezdeni a tejtermékeket is adni, ezek is kiválthatják a tápszert.

  • Haranginé Világ Marietta

    2011. január 09. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 3,5 hónapos; két hónapos koráig csak anyatejet kapott, azonban most már kell adnom neki tápszeres pótlást is. mivel a napi tejmennyiség körülbelül 300gramm. Eddig hipoallergén Milupa tápszert kapott, de anyagi okok miatt váltottunk Humana Fit 1 -es tápszerre, amelyben van ízesítőként banánpor.

    A párom és a szülei allergiások a parlagfűre, ezért szeretném megkérdezni, hogy szerinted vissza kellene- e térnünk a hipoallergén tápszerre, vagy az csak a családban előforduló étel allergia esetén fontos?

    Másik kérdésem, hogy a Humana Fit tápszerben lévő banánpor nem okozhat- e allergiát, illetve a véleményedet szeretném kikérni az otthon készíthető, rizsliszt alapú tápszerekről? Tudsz esetleg biztonsággal alkalmazható receptet ajánlani?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Marietta

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Ha a szülők bármelyike allergiás, akkor ajánlott a HA tápszer – ez parlagfűallergiára is vonatkozik.

      A banánpor csak ízesítés, sok köze nincs a valódi banánhoz, ez nem okoz allergiát.

      A rizsliszt alapú tápszerek ugyan hipoallergének, azonban nem teljesértékűek, tehát csak ezt adni tápszer helyett a babának nem szabad. Arra alkalmas, hogy amikor elkezded a hozzátáplálást, akkor gyümölcsökkel vagy vízzel keverve a tejpépet helyettesítse.

  • Kat

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ági!
    Fiam 9 hónapos és tápszert kap már csak. Érdemes ízesített tápszert venni neki? Most BEBA 2-t használunk. Mikor kéne a 3asat elkezdeni? De az már nem hipoallergén. Mennyi folyadékra van szüksége egy 9-10 hónapos gyereknek? Érdemes kipróbálni más márkát is? Mint pl a milupa.

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Ha még elfogadja a szokásos tápszerét, akkor nem kell ízesítettet venni, de persze változatosság gyanánt lehet. A 3-as tápszer ráér 1 éves kor után, de csak akkor kell, ha a baba nem ihat tejet (allergiaveszély miatt), ha nem allergiás, akkor 1 éves kor után át lehet térni a tejre.

      9-10 hónaposan kb. másfél literre van szüksége, de ebben bennevan az ételek nedvességtartalma is.

  • Viola

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos. Mostanában kb napi 4x szopizik. Az utóbbi pár napban azt vettem észre, hogy délelőtt alig van pisi a pelusban. Szoktam vízzel is kínálni, de nem nagyon issza. Maximum 1 dl-t naponta. Minden alkalommal szopik mindkét mellemből, mert érzem, hogy egyre kevesebb a tejem. Kíváncsiságból visszamértem, hogy mennyiket szopik és reggel csak 10 dekával volt több szopizás után, este meg csak 5-tel. Kérdésem az lenne, hogy kell-e neki valami kiegészítőt adni és ha igen, akkor mit? Tápszert még nem kapott.
    Segítséged előre is köszönöm!
    Viola

    • Viola

      2010. december 13. hétfő

      Találtam egy gyümölcslét, ami ízlik neki. Vízzel hígítva kapta. Tegnap így megivott több, mint 3 dl-t.
      Azért továbbra is szeretném megtudni, hogy kell-e kapnia pótlást a tej mellé. Azt olvastam több helyen is, hogy ebben a korban még napi 500 ml tejre minimum szükség van.
      Köszönöm és szép napot kívánok!
      Viola

      • Vida Agi

        2010. december 17. péntek

        nem kell mindenáron fél liter tejet belediktálni, ha nem fogadja el, ha mellette kap hüvelyeseket, húst, tejtermékeket, akkor az pótolja a tejet.

  • dilipok19

    2010. november 23. kedd

    És még azt is megkérdezhetném? hogy tápot valóban nem lehet később odaadni, vagy újra melegíteni mondjuk egy órával az elkészítése után?
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Ha nem evett a gyerek a tápszerből, akkor lehet tárolni a kész tápszert egy napig. Ha evett belőle, akkor a maradékot nem szabad megint odaadni, mert már a nyállal érintkezett, baktériumok kerültek bele.

  • dilipok19

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy én asztmás vagyok, a babám most 14 hetes, elkezdett kevesebb tejem lenni, mint eddig volt így már nem elég neki, és hozzá pótoltunk tápszerrel, a kérdésem következő lenne: Miért nem szabad asztmás anyuka babájának mástól tejet kapnia?
    Van ismerősünk aki megbízható és adna tejet is nekünk, nem lehetne mégis más anyatejével pótolni a hiányt?Legalább megpróbálni?
    Meg azt szeretném kérdezni, hogy minden étkezésnél mindkét mellből szoptassam, hogy ne apadjon el?Vagy hagyjam töltődni és csak egyszerre egy mellemmel etessem és pótoljam tápszerrel?
    előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Nyugodtan kaphat mástól származó tejet, neked nem szabad tejet leadnod, ha asztmás vagy.

      Igen, mind a két mellből szoptasd, ezzel szaporítod a tejet.

  • Kriszta

    2010. október 16. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8,5 hós. Néhány napja szopi sztrájkot tart (nő a foga). Lefejem a tejet és próbálom úgy adni neki, de így sokkal kevesebbet fogad el. Reggel 80 ml-t napközben 20-40 ml-t és este is 80ml-t. Napközben teát kap abból alig 200ml-t iszik meg. Délelőtt gyümit kap, délben főzeléket, délután pedig tejpépet.
    A tejet van hogy elfogadja cumisüvegből, de van, hogy csak kanállal tudom „belediktálni”.
    A kérdésem az lenne, hogy a lefejt tejjel keverhetem a tejpépet, illetve a gyümölcsöt? Mennyi folyadékot kell innia a babámnak. Nagyon jókedvű, átalussza az éjszakát.
    Este adjak még neki valamit a 80ml tej után, ha átalussza amúgy az éjszakát?
    Nem szeretnék tápszert adni neki, de attól félek, hogy a fejés miatt sokkal kevesebb tejem termelődik.
    Ha esetleg a sztrájk sokáig elhúzódik, akkor mit adhatnék neki, ami nem tápszer?
    Még azt szeretném kérdezni,hogy a joghurtból, kefírből egy nap mennyit lehet adni a babának?
    Válaszodat előre is köszönöm! Kriszta

    Válasz: Annyi folyadékot kell innia, amennyit elfogad (egyébként mindennel együtt kb. 1 literre vam szüksége, de ebben benne van a szopi, leves, gyümölcsök leve stb.) A lefejt tejet adhatod neki gyümölccsel, tejpéppel keverve is. Joghurtot, kefírt bármennyit kaphat.

  • Kat

    2010. szeptember 14. kedd

    Szia!
    Az lenne a kérdésem hogy 1 hete kezdtem el a hozzátáplálást és adhatok e majdnem 6 hónapos fiamnak tejpépet éjszakára? Mert úgy látom azért kel fel éjjel egyszer (akkor eszik is anyatejet) mert éhes, nem elég már neki az esti etetés. Szóval nem kell megvárnom mig ebédre is meg uzsira is már eszik főzeléket meg csümölcsöt? Eddig csak tízóraira kapott gyümölcsöt+anyatejet. Sinlacot írt fel a doki, te melyik márkát javaslod? Várom válaszodat. Köszönttel: Kati

    Válasz: A tejpépet nem javaslom, mert tejfehérje van benne, de a Sinlacot nyugodtan adhatod estére, mindegy melyik márka.

  • zsuzis

    2010. augusztus 30. hétfő

    Kedves Ági! par napja eleg nyugos a 4.hos bebim,(7.70kg) nem sir csak nyugosen nyoszorog, es fesziti magat hatrafele ha szopi ido eljon, fogzik is kb 1honapja, eleg rendesen nyaladzik,is. szopja az ujjat, azzal nyugtatja meg magat,egyszer vagy 2szer szokott estenkent enni, de egyik ejjel nem kelt fel enni csak az ujjat szopta,es nem sirt hogy ehes, azota figyelnem kell, kb 4 orankent hoyg itt a kaja ido, mert o csak bedugja az ujjat, es szopizik,,,,mar nem ‘szol’ anya-ehes vagyok…mit csinaljak//? 4 oras megoldas a jo, van amikor 2 orankent, van amikor 5? sokkal nyugosebb azota amiota mar nem sir a ciciert, hanem csak bedugja az ujjat,es nem is hizik ugy ,mint azelott,hogy tudnam ravenni,valahogy hoyg ‘szoljon’? barmilyen otlettel kibekulnek… elore is koszonom atanacsat , szep napot!

    Válasz: Örülj neki, hogy ilyen nyugodt baba. Ez annak a jele, hogy kiegyensúlyozott a kicsi. nem kell éjjel bemenni hozzá, ha nem sír, örülj neki, hogy meg tudja nyugtatni magát. Ha nagyon éhes lenne, hidd el, akkor sírna érte.
    Azért nem hízik, mert már megduplázta a születési súlyát, ezt követően mindig lelassul a hízás.

  • zsuzis

    2010. augusztus 30. hétfő

    koszonom a valaszt, nagyon szépen… olvastam itt az egyik rovat ban, arizsliszt-rol, hol lehet kapni rizslisztet? koszonettel

    Válasz: Nagyobb hipermarketekben, bioboltokban lehet kapni, és még a jobb drogériákban is (DM, Müller, Rossmann)

  • zsuzsi

    2010. augusztus 25. szerda

    Kedves Ági! 4 honopos kis fiam most 7.7okg 4.35kg val szuletett, anyatejes, mikortol kezdjem a hozzataplalast, es a.tej mellett kell e adnom tapszert, ha keves lenne, v elapadna a tejem? Még most rendesen szopik, de ha eszzunk annyira néz, minden falatot amit eszunk, ja es nem adtam még eddig neki se teát,se vizet, az baj?Mivel kezdjem? koszonom válaszat elore is…. szép napot!

    Válasz: Ha rendszeresen szoptatsz, nem apad el a tejed. Igen, néz, mert érdekli, mint ahogyan minden más is, de ettől még túlterheli az emésztőrendszerét, ha 6 hónapos kor előtt elkezded hozzátáplálni. Ha mégis kevés a tej, akkor 6 hónapos kor előtt tápszert lehet adni. A szoptatás mellett nincs szükség más innivalókra.

  • Kismókus

    2010. augusztus 06. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 4,5 hónapos, vegyes táplálású 2 hós kora óta kb.2/3 anyatej, 1/3 tápszer arányban.(Milupa HA start), mert úgy tűnt kevés a tejem. Nagyon szépen gyarapszik, 4,2kg-mal született, most 7,85kg.

    Kérdésem a hozzátáplálással kapcsolatos:

    Pár napja elkezdtem neki alma levét adni és úgy tűnik egyre jobban ízlik neki. A doktorbácsi azt javasolja adjak neki már turmixolt almát is.
    Ezzel a tápszeres étkezést szeretném csökkenteni.
    Kérdésem lehet már banánt, barackot is (esetleg ezek leveit) adni vagy maradjak csak almánál?
    Ezt elég napi 1x adni neki a déli órákban vagy többször is?
    Maradhatunk a Start tápszernél 6 hós koráig vagy érdemes sűrűbbet adni neki korábban? (Sincalt írtak fel nekünk de ezzel még várnék legalább 5 hós koráig)

    Köszönöm szépen!

    Válasz: Banánt még ne adj neki, mert allergén. Az alma után lehet adni répát, sütőtököt, burgonyát, körtét, őszibarackot. A Start tápszer maradhat, nem kell sűrűbb.

  • zsuzsi99

    2010. augusztus 02. hétfő

    Szia!Nekem 8hónapos a kislányom.Kérdésem az lenne,hogy az esti cicizést mivel tudom kiváltani.Mit itassak vele helyette,és miből?Amúgy már mindent eszik,csak este cicizik elalváshoz!Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Ha már csak este szopik és el szeretnéd választani, akkor fürdés előtt vacsorázzon kanalasat és lefekvés előtt simán maradjon ki a szopi.

  • Zita

    2010. július 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszod. Írtad hogy 1 éves kortól át lehet térni a tejre. De pontosan milyen tejre gondolsz? Mert én azt olvastam és hallottam, hogy a bolti tej nem egészen jó, inkább adjunk nekik olyan tejet, amit speciálisan kisbabáknak fejlesztettek ki.
    pl. az egyik rövid elírása:
    *

    instant tejalapú, natúr ízű italpor
    * Bifidusz dúsítással a jó emésztésért
    * a reggeli bögre tej a kisgyermeknek

    Az 1-3 éves kisgyermekek szükségleteinek megfelelően összetételében módosított tejital. Ideális a reggeli bögre tej helyett.

    Erről mi a véleményed? Vagy nuygodtan adhatunk neki 1 éves kora után boltban kapható dobozos tejet, amit mi is iszunk?

    Válasz: Ez a tápszergyártóknak jó érv, hogy a bolti tej nem jó, csak a tejpor… 😡 Nyugodtan adhatsz 2,8%-os vagy 3,5%-os tejet, vagy pedig vegyél házi tejet és forrald fel, tökéletes lesz.

  • Zita

    2010. július 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom Július 23.án lesz 11 hónapos.
    6 hónapos korában megkérdeztem a doktornőnket, hogy nem kell-e váltani 2-es tápszerre. (Nes… Be.. tápszerről van szó)
    Azt mondta hogy nem. És azóta se mondta hogy váltsunk. Újból megfogom kérdezni tőle, de szeretném a te véleményedet is kikérni.Mivel az 1-es tápszerért ír fel receptet, lehet kap utána jutalékot, és ezért mondta hogy jó az. De én meg félek, hogy a kislányom életkorához már más összetételű tápszerre lenne szükség. Te mit tanácsolsz?
    Amúgy reggel 180ml, este 210ml-t iszik, közben eszik gyümölcsöt, zöldséget, tejpépet stb.

    Köszönöm előre is a válaszod!

    Üdv.: Zita,

    Válasz: A kettes tápszer nem vényköteles és annyiban különbözik, hogy sűrűbb, táplálóbb, mint az 1-es. Nem muszáj váltani, különösen, ha közben mást is eszik, és 1 évesen át lehet térni a tejre, de 8-10 hónaposan már lehet váltani.

  • Timi

    2010. június 12. szombat

    Szia Tünde.Én az 1 honapos kislányomnak a hasfájásra a papaverint adom és nagyon bevált!Én is probáltam az infacolt az espumizánt és a mecsek baby hasfájos teát,de egyik sem ért semmit!!!

  • Timi

    2010. június 12. szombat

    Szia Ági!Én az 1 honapos lányomnak hasfájásra papaverint adtam,és nagyon bevált.Én is probáltam az espumizánt az infacolt,és a mecsek hasfájós teát,de egyik sem ért semmit!

  • Ági

    2010. május 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos, reggel-este HA2 (nincs allergia a családban, a doktornő elővigyázatosságból HA tápszert írt fel)tápszert kap, közte tízóraira gyümölcs v. joghurt, ebéd főzelék, uzsonna tejpép.Inni gyümölcslevet, vizet és cukormentes teát kap. Meddig szükséges a tápszer adása? Itt is érvényes a 1/2 l „tej” kell naponta ökölszabály? Ki lehet váltani valamivel a tápszert?
    Köszönöm
    Ági

    Válasz: 1 éves korig javasolják a tápszert, utána kiváltható tejjel, illetve tejtermékekkel már most is részben kiváltható, tehát nem kell kötelezően fél litert adni, lehet kevesebbet is, ha kap tejtermékeket is a baba (túró, sajt, joghurt már adható ebben a korban)

  • barbara

    2010. május 16. vasárnap

    Kedves Ági,
    Kisfiam most 8 és fél hónapos. Eddig gond nélkül szoptattam, a hozzátáplálásal eléggé lassan haladunk (a gyümölcsöt lelkesen fogyasztja, a főzeléket, főleg mióta hús is kerül bele, csak immel-ámmal…). Volt három nap, amikor hirtelen valamiért kevesebbet evett, ráadásul egyik nap át is aludta az éjszakát (4 és fél hónap után újra). Emiatt aznap napközben rengeteg tejem volt, másnapra viszont drasztikusan visszaesett, és 3 nap után sem állt vissza érzésem, és kisfiam reakciója alapján a szokott mennyiség. Elkezdtem itolac teát inni, de nem érzem, hogy nagyon segít. Abban bízom, hogyha elkezdem gyakrabban szotatni, akkor visszaáll újra, élek viszont, hogy a hozzátáplálás fog menni még lassabban. Mit javasolsz? Kezdjem el szoktatni magam a tápszer gondolatához (esetleg be is szerezzem), vagy próbáljam visszatornázni (ha lehet egyáltalán) a korábbi mennyiséget. Esetleg törődjek bele, hogy szép lassan elapad a tej, lévén, hogy 8 és fél hónapos már kisfiam, és csak reggel és este szoptassam? Szeretném/szerettem volna minél tovább szoptatni, tudom, hogy az elválasztás mindkettőnknek nehéz lesz, de nyilván az a fontos, hogy neki jó legyen.

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Barbara

    Válasz: Ha már napközben mást is eszik és kiváltottatok étkezéseket, akkor természetes, hogy csökken a tejmennyiség. Szopizzon, amikor még éhes és szüksége van rá, ha már csak reggel-este, akkor csak akkor és ezzel párhuzamosan csökkenni fog a tejed, de ez nem gond, most még nem apad el, csak csökken a mennyiség. Ha a baba 2-3 naponta szopizik, akkor is van még tej és nem apad el teljesen, csak kevesebb.

  • Móni

    2010. május 14. péntek

    Sziasztok!

    Az én kisfiam nem kapott tápszert pedig öt hónaposan már nem volt elég a tejem.
    A tápszernek is rizsliszt az alapja csak abban van tej is, tehát főztem magam!Abban legalább tudom, mi van.
    Friss gyümölcslével kevertem össze, még hidegen a rizslisztet vagy víz+gyümölcspéppel. Folyamatos kevergetéssel megfőztem és a pici imádta! Érdemes gyakorolni, mert a keverési arányt nehéz eltalálni, de ha melegen kevered bele a rizslisztet csomós lesz. Ha nagyon sűrű nem gond,jól higítható.
    Sokáig adtam ezt neki, de a zabpelyhet is nagyon ajánlom. Daráld le, így gyorsabban kész. Ugyanúgy vízzel+ gyümölccsel adható. Mi így folytattuk miután kevés lett az anyatej.(a rizs és a zabpehely sem allergizál) Aztán a picikém így is 15 hónapos koráig szopizott. Semmi műtejet nem adtam neki! Miután levált volt egy kis gond a cserével, mert a tejet nem fogadta el, nem is erőltettem, kis ideig teázott, majd nem tartós, igazi tejet (boltit) higítottam neki vízzel és május 25-én lesz 2 éves. Egészséges, nem allergiás és imádja a tejet! 1,5-eset vagy kisebb százalékút ne adjatok neki, mert az is tejporból van. A gyereknek legalább a 2,8-as tej kell. Horgolótűvel megállapíthatjátok melyik az igazi tej, folyassátok le rajta, ha a tű végén tejcsepp marad, az igazi tej!
    Jó egészséget kívánok a ti picúrkáitoknak is! Tegyetek a szoptatás érdekében és az egészségükért, megéri!

    A tejet ihatóknak a zabkását is nagyon ajánlom:
    1 bögre zabpehely
    1 bögre víz
    1,5 bögre tej
    Folyamatos kevergetést igényel! és utána gyors mosogatást 🙂
    A tej-víz arány varriálható.

    A kimert zabkása barna cukorral megszórva, kis hideg tejjel körbelocsolva egészséges, laktató és finom. Angliában ezt adják anyatej után – persze cukor nélkül. Német üzletláncokban kilósan, olcsón elérhető (Haferflocken=zabpehely).

    Ja és még egy tanács! Érdemes a fagyasztóba bespájzolni!!
    Piacos biozöldséget és gyümölcsöt párolni, turmixolni és a sterilizált jégkockatartóban lefagyasztani, dobozolni vagy zacskózni, így gyorsan kész lehet az étel. Kedv és kívánság szerint összekeverheted lábosban vagy mikróban megmelegítheted. A csicsókát is érdemes kipróbálni, bár nekem csak párolás után sikerült a héját leszedni.

    Jó étvágyat és egészséget mindenkinek!
    Móni

    UI: a kisfiam ma is spenótot akart reggelizni 🙂

  • kori

    2010. május 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisbabánk 2 hetes, és szopizik. A gondom az az, hogy mikor hazajöttünk a kórházból, a gyerekorvos megállapította, hogy kicsit besárgult a gyerek. Azt mondta, szoptassam tovább és átmegy rajta. Eddig a pici csak eszik-alszik, éjszaka is csak 1x kel fel enni. Már a kórházban is mondták, hogy ha éhes, akkor magától felkel, nem kell kötelezően 3 óránként keltegetni enni. Ezzel az a gondom, hogy ma voltunk súlyellenőrzésen, és sajnos fogyott a baba. A jövő heti kontrollra súlygyarapodást kell produkálnunk, különben tápszert kell adnunk neki, azt pedig nem szeretném. Lehetséges, hogy a sárgaság visszavetette a hízásban? Ezt onnan gondolom, hogy 2 napja megnőtt az étvágya és úgy is tűnik, hogy elmúlt a sárgasága. Pedig ügyesen szopizik, elvileg jól is lakik, hiszen addig adom neki amíg kéri. Vagy nem elég tápláló a tejem? Kérlek segíts mit tegyek, hogy ne kelljen tápszerre átállni!!! Előre is köszönöm!

    Válasz Nincs olyan, hogy nem elég tápláló a tejed. Szoptass igény szerint, ha kell, akkor akár 2 óránként is, és nem lesz gond sem a hízással, sem a tejmennyiséggel (egyébként nem értem, miért mérik hetente a babát, felénk legelőször 1 hónaposan mér az orvos, a heti mérés csak az aggódásra jó)

  • Alexandra Karina

    2010. április 15. csütörtök

    Az elobbiekhez meg annyit szeretnek hozzafuzni hogy velemenyem szerint az alvasaval sincs minden rendben, mivel:
    Este 9 ora korul letesszuk, de 11.30 kor mar enni ker, majd megebred ejjel 2 kor, ekkor visszadom a cumiat, magsimogatom a hatat es alszik tovabb – valamitol nyugtalan – a fogacskai dolgoznak de a csaladorvosunk szerint meg nem ugy tunik hogy keszulnenek kibujni. Aztan ismet felkel ejjel 3.30 kor-4.00 (mikor hogy), ennik kap aztan olyan 6.30 kor olyan eber hogy csak na…koveteli hogy jatszak vele !!! Egyaltalan nem faradt az ejjel ebredesektol.
    Napkozben, viszont eleg sokat alszik: 6.30 felkel, 10.00 korul elalszik kb 12.00, aztan ebren van 2-3 ig majd alszik ismet egy fel orat, ebren van 5-6 ig, aztan felketl este 7 ora fele es majd csak este 9 ora utan alszik el.
    Probalom napkozben kifarasztani, ide-oda setalunk, probalok minel tobbet foglalkozni vele hogy kevesebbet aludjon, de egyszeruen semmire sem megyek…mikor ott az ido nyugos lesz, sirni kezd es koveteli hogy letegyem aludni !!! Ha viszont felebresztem hamarabb, nagyon sir !!! Gondolom hogy mindez reszben az elozo mail-ben leirtaknak szamlajara is irhato !
    Mit tegyek hogy jobban aludjunk ??? Az igazsag hogy naprol napra faradtabb es erotlenebb vagyok a ejjeli nemalvasok miatt !!!!!!!!!!

    Válasz: A nappali alvása tökéletes, ezen nem kell változtatni. Az éjszakai sem rossz, ebben a korban még teljesen normális, ha éjjel 3 óránként megéhezik. Ne add vissza a második ébredésnél a cumiját, hanem etesd meg és tovább fog aludni. Ezenkívül este kicsit később kéne fektetni, mert most így nem elég fáradt, mire leteszed este, ez is lehet az éjjeli gyakori ébredés és a reggeli korai felkelés oka.

  • Alexandra Karina

    2010. április 15. csütörtök

    Kedves Agi!
    Bizonytalan vagyok egy par dologban es megkoszonnem ha tudna segiteni !!!
    Kisfiam 4 nap mulva tolti a 6 honapot. Mindidaig szopizott, neha komeny/anizs/kamilla teat kapott. 5 es fel honapos volt amikor megprobalkoztam a hozzataplalassal, almalevel keztem majd almapepet adtam neki kekszel. Kb. 5 napig nagyon jo etvagyal ette, aztan nem tudom mi tortent, ugy tunt szekrekedese van, mert nagyon nyomott*sirt bele*, de megse hisz szeklete volt minden nap, igaz olyan pepes. Adtam neki kamilla teat ami segitett, visszater minden a regi kerekvagasban. Azota nem merek adni semmmit nehogy megint baj legyen…csak szopizik. Kb. 2 hete 3 orankent felkel ejjel /eddig csak 1 szer max 2 szer ebredt fel ejjel/es sirni kezd de nagyon amit csak cicivel lehetett valamennyire enyhiteni ! A gond csak az hogy sajnos azt vettem eszre hogy nincs eleg tejem, mert szegenyke nagyon kinlodik, sziv, de nem nagyon megy a tej…falja be, es mikor rajon hogy nem megy mergesen sirni kezd es kiloki !!!
    Ferjem tanacsara tapszert adtam neki,/eleinte csak 100 ml mertem nehogy valami gond legyen mert meg eddig nem kapott/ amit azonnal elfogadott sot meg kert is volna, aztam noveltem az adagot annyit adtam amennyit kert. 200/210 ml vel lakott jol.
    Ezutan nagyon nyugodt lett mintha ki csereltek volna, csak vigyorgot, jatszot csendben, majd belealudt !!!
    Gondoltam, mivel naponta 4/5 alkalommal eszik, minden masodik alkalommal szopiztatok, de annyire keves lett a tejem hogy egy alkalomra se eleg !!!
    Nem tudom mi lehet az oka ennek ??? Voltak jelek amik utaltak arra hogy talan ismet allapotos vagyok, ezert elvegeztem egy tesztet es pozitiv lett ! Meg nem juttam el a nogyogyaszomhoz, hogy megerositse, de folyamatban van… Lehet ez oka a hirtelen tej csokkenesnek ???
    Kerem irja le, hogy on szerint jol jarok-e el ha atterek, – mivel kenytelen vagyok (a szopiztatas mar csak kinlodas a picinek)- a tapszeres taplalasra !!!Egy masik kerdes: Hogyan probaljam meg folytatni a hozzataplalast ??? Mit adjak neki-hogy ne legyen problema-, mennyit, es milyen idokozonkent ??? Melyik tapszeres etetest probaljam meg eloszor kivaltani hozzataplalassal ???
    Annyit meg megjegyzek hogy 3000 gr es 50 cm szuletett, most 7.3 kg es 70 cm.

    Elore is nagyon szepen koszonom a segitseget !!!

    Válasz: Ilyen gyakran előfordul a hozzátáplálás kezdetén, nyugodtan elkezdheted megint, ha székrekedése van, kapjon kamillateát, valamint az alma bevezetése után kezdj el sárgabarackot vagy őszibarackot is adni, mert az lágyítja a székletet.

    Mivel már 6 hónapos és ilyenkor van egy növelkedési ugrás, ezért valóban szüksége lehet több anyatejre, ezért kezdd el mihamarabb hozzátáplálni és vezesd be az alma után a táplálóbb ételeket is, pl. krumpli, gabonapehely. Először a délelőtti etetést és az ebédet kell kiváltani, utána az uzsonnát és a vacsorát, végül a reggelit.

  • Rita

    2010. március 29. hétfő

    Kedves Ági! A kisfiam 15 hetes, hozzátáplált baba.A szülés után nagyon begyulladt a mellem,szinte nem is szoptattam,a tejem elapadt illetve igazán nem is jött meg.Olyan 2-3 hetes koráig alig szoptattam,én azonban mindenképpen szoptatni akartam,így állandóan szoptattam és most már úgy veszem észre, h már rendesen termelődik, minden szoptatás után adtam neki egy kis tápszert,mostanában már fokozatosan csökken a tápszerezés, csak késő du-től adok neki. Már lassan elutasítja a tápszert. Úgy gondolom, le akarom szoktatni a tápszerről , mi a veléményed? Azért nem merem leszoktatni, mert attól tartok, h nem fejlődik akkor rendesen a szervezete, mert hozzá van szokva a tápszerhez . Várom a választ, előre is nagyon szépen köszönöm!
    Rita

    Válasz: Nyugodtan elhagyhatod a tápszert, az anyatej a legjobb a babának.

  • Tünde

    2010. március 22. hétfő

    Kedves Erus!

    Köszönöm szépen a tanácsot, ma váltottuk ki a kis Lucának. Remélem, hogy segíteni fog.
    Üdv: Tünde

  • Erus

    2010. március 22. hétfő

    Kedves Tünde!
    Nekünk is ez volt és az Infacol nagyon jól bevált! Nem tudom próbáltátok e már.

  • Tünde

    2010. március 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. 1,5 hetes kislányomat sajnos tápszerrel kell etetnem, mivel napi 40 ml anyatejet tudok átlagban csak kinyerni, alig van tejem. Sajnos a pici lány még el is utasítja a cicit. Próbálom a tejmennyiséget szaporítani, Laktoherb teát iszom. Két napja iszonyú hasgörcsei vannak a kislányomnak és alig tudok rajta bármennyit is segíteni. (Hozzáteszem, anyósom javaslatára elkezdtük a 3 óránkénti etetést. Előtte 10-11 alkalommal keveset evett egyszerre). Mecsek Baby teát iszik mindemellett tornáztatjuk, meleg-vizes palackra fektetjük hasra és fokozottan figyelünk rá, hogy nehogy megfulladjon, hiszen egy 1,5 hetes kisbaba nem tudja még tartani a fejét.
    KÉRLEK ADJ TANÁCSOT, HOGY A SZÍVSZAGGATÓ SÍRÁST ÉS GÖRCSÖKET MIVEL TUDNÁNK ENYHÍTENI???
    Válaszodat várva, segítségedet előre is köszönve.
    Tünde

    Válasz:Én is az Infacolt javaslom, valamint minden etetés után 10 percet büfiztessétek úgy, hogy a válladon van a pocakja, a kaját átveted a vállad fölött, így a vállad pont a pocakját masszírozza. Ha erőlködik, nem tud kakilni, a két térdét húzd a pocakjához és lassan kifelé köröztesd.

  • Erus

    2010. március 10. szerda

    Szia Ági!
    Kisfiam 4 hónapos múlt. Anyatejet csak 1 hónapos koráig tudtam neki adni, aztán ki kellett egészíteni tápszerrel (2 hónapos kora óta pedig csak tápszert kap). Az a problémám, hogy a tejből és a tápszerből is elég sok visszabukik neki, 2 etetés közt kb. 5-ször bukik, de van hogy még többször. Eddig Beba Ha tápszert kapott, 1 hónapja áttértünk a Beba HA/AR-re, de nem változott csak annyi, hogy egyszerre valamivel kevesebb jön neki vissza, meg sűrűbb. A súlya viszont szépen nő: 20 dkg hetente. Az orvos szerint így nem kellene aggódnom. De ez így csak nem normális, bár tudom, hogy vannak babák akik többet buknak.
    Ezzel tényleg nem kell foglalkoznom? Nem lehet ellene tenni vmit? Meddig szokott így maradni?
    Lassan kezdem a hozzátáplálást is és attól félek, ha a tápszer után adok neki gyümit, az egész visszajön neki. Adjak mindig előtte gyümölcsöt?

    Köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Igen, ez így normális, vannak bukósabb babák, mivel szépen hízik, ezért nem kell foglalkozni vele. A gyümölcs nem túl sűrű, ezért tényleg több visszajön belőle, de a sűrűbb főzelékeknél ez már nem lesz gond.

  • Eszter

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Ági,

    A tanácsodat szeretném kérni a következőkben.
    Kislányom most 4 hónapos, eddig szoptattam és minden probléma nélkül ment. Az éjszakákat szépen átaludta.
    2 hónapos koráig az anyatejet este – utolsó etetésnél – cumisüvegből kapta. Majd két hónapos korában egyik napról a másikra egyszerűen nem volt hajlandó a tejet a cumisüvegből meginni, odáig hergelte magát esetenként, hogy visszaöklendezte a pocakjában lévő tejet. Így akkor a cumisüvegezést abbahagytuk… .
    Most 4 hónapos, és úgy néz ki, hogy már nem elég erős neki a tejem. Elkezdtük a zöldségpüréket, a répa-krumpli pürét már egész ügyesen eszi. Este megszoptatom és olyan 8 körül letesszük aludni – addigra már eléggé fáradt. Egy hete minden éjszaka 3-kor felébred az éhségtől. Megpróbáltam a cumisüveget ismét az esti etetésnél (anyatejet besűrítve sinlaccal), de még most sem fogadja el, képes akár 1 órán kereszül keservesen sírni, míg végül feladjuk és megszoptatom.
    Tudnál nekem tanácsot adni abban, hogy hogyan tudom visszaszoktatni a cumisüvegre? Vagy ha már elég nagy adagokat fog enni a zöldség és gyümölcs pürékből akkor a tápszerre este már esetleg nem is lesz szükség?

    Előre is köszönöm a válaszod,

    Eszter

    Válasz: 4 hónaposan teljesen normális, ha éjszaka 3-4 óránként enni kér a baba. Ez nem függ össze a nappali etetéssel, neki még nagyon gyors az emésztése, az éjszaka közepére teljesen kiürül a hasa. Szoptasd meg ilyenkor, és ne kínlódj a cumisüveggel, miért akarnád, hogy rászokjon, amikor szépen szopizik? A cumisüveg cumizavart okoz, ami miatt egyre kevesebb tejed lesz és idő előtt elapad.

  • Melinda

    2010. február 19. péntek

    Kedves Ági!

    Abban kérném a segítségét, hogy kislányom most 15 hónapos, de 10 hetes várandós vagyok.
    Tervezem, hogy fokozatosan abbahagyjam a szoptatást, (most még kb 3-szor szopik naponta) mire megszületik a pici.
    Mit javasol, hogyan tegyem és mit adjak esténként cici helyett és főleg milyen „tálalásban”?

    Köszönöm!
    Melinda

    Válasz: Először a napközbeni szoptatásokat hagyd el, olyankor könnyebb elterelni a figyelmét valamivel, vagy megbeszélni vele, hogy most nem lehet. Helyette, ha kéri, vizet kaphat (teát, cumisüveget semmiképpen). Végül az estit hagyd el. Helyette ilyenkor is vizet lehet adni. Ha az elalváshoz kell, akkor be lehet vezetni más szokásokat az altatás idejére, összebújás, meseolvasás, alvósállatka.

  • Ibolya

    2010. február 09. kedd

    Kedves Ági!
    Lehet nem ezen az oldalon kellene megkérdeznem, de segítségre lenne szükségem. A lányom 17 hónapos és este – hajnalai kettőkor – reggel cicizik. Szeretném lassan leszoktatni, mert a napközbeni szopik már elmaradtak, meg én is szeretnék kicsit megpihenni. Megkérdeztem a védőnőt, hogy mikor tudja végigaludni az éjszakát cici nélkül, mire azt válaszolta, hogy ahhoz el kell tőle venni a cici, azaz szoktassam le róla, mivel már 1,5 éves lesz. De mit tegyek ha a baba hajnali 2 körül éhesen ébred? Mit adjak neki? Vizet már próbáltam (nekünk a tea és a tej nem jött be, inkább vizet iszik) de attól még pár óra múlva megint korog a gyomra. Tápszert adjak neki? És hajnalban kezdjem el kevergetni? Eddig sosem kellett ilyet használnom, és őszintén megvallva nem is akarok.
    És mikor kellene önállóan ennie evőeszközökkel, mert a manócskám csak most kezdegeti, és szerencsére szépen halad, de nagyon lassú tempóban, és inkább kezével eszik, de csak keveset. Inkább összetöröm a főzelékben a zöldséget és úgy szívesebben elnyammogja ha a szájába kanalazom. Persze a kezében ott a kenyérke és minden kanál főzelék mellé leharap egy nagyon pici falatot. Rosszul csinálom?
    Nagyon félek, mert 2 éves korára bölcsibe kell majd vinnem, és nem tudom addigra megtanul-e rendesen rágni, eszik-e önállóan kanállal (pohárból már most is szépen iszik) és leszokik-e a ciciről. Sajnos a nagyszülők nem támogatnak, inkább csak bírálnak a hosszú szoptatás miatt. Nemrég pedig a védőnő szidott meg, hogy most már abba kellene hagynom a szoptatást, elég rossz lelki állapotban vagyok, és a párom sem tud segíteni rajtam, ő pont továbbtanulásba kezdett, így egyedül maradtam.
    Segítségedet előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Önállóan evőeszközzel 1,5-2 éves kor között kezdenek csak enni, illetve kísérletezgetnek vele, mire bölcsibe megy, addigra menni fog, emiatt ne aggódj. Az természetes, ha még csak lassan tud így enni, fokozatosan megtanulja majd. A szoptatást csak emiatt szerintem ne hagyd abba, ha te egyébként jó dolognak tartod, akkor ne foglalkozz mások véleményével. A bölcsi miatt ez nem probléma, azt gyorsan elfogadják a gyerekek, hogy a bölcsiben nincs cici. Ha mégis mindenáron le akarod szoktatni, akkor lehet kapni előre kevert tápszert, illetve babatejet, amit odaadhatsz neki, amikor éjjel éhesen ébred.

  • Mónika

    2010. február 09. kedd

    Kedves Ági,

    Kislányom 13 hónapos, 4 és fél hónapos koráig kapott anyatejet, utána pedig HA tápszert.
    Jelenleg a Beba 3 Aktív tápszert használjuk, reggel és este 2 és fél decit. Úgy tudom, hogy ebben a korban napi fél liter anyatej vagy tápszer szükséges.
    Kérdésem, hogy meddig kell a babának tápszert kapni, mikortól lehet kiváltani és mivel?
    Kaphat-e már tejet, vagy láttam hogy létezik tejalapú gyerekital (1 éves kortól adható), inkább ezt kellene már adnom neki?

    Köszönettel,

    Mónika

    Válasz: 1 éves kortól fokozatosan ki lehet váltani tejtermékekkel, tejjel. Ha nem allergiás, akkor minden további nélkül kaphat tejet. Ha igen, akkor orvosi ajánlástól függően 2-3 éves korig tápszert kapjon. A tejalapú gyerekital szükségtelen, ha nem allergiás, ihat tejet, kaphat tejterméket is.

  • Viki

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tejkérdés: egy éves kislányom naponta 3x szopik még.
    Reggel gyakorlatilag csak anyatejet kap, ezzel még kibírja 2-3 órát.
    Emellett ebéd és vacsora után kap még tejet.
    Mérni, hogy mennyit eszik gyakorlatilag képtelenség, ezért csak saccolom (korábban mértük), hogy legjobb esetben is max 3dl anyatejet eszik. Emellett kap sinlac-ot vagy HA-s tejpépet 1x egy nap 1dl körül.
    A doktornénink szerint 1,5 éves koráig jó lenne, ha reggel és este komolyabb mennyiségű anyatejet vagy más fehérjedús italt, mondjuk 3-as tápszert kapna. Máshol azt olvastam, hogy egy ekkora babának naponta fél liter tejjel egyenértékű fehérjére forrásra van szüksége.
    A dologhoz hozzátartozik, hogy mivel mindkét szülője allergiás, ezért a kislányom egy éves koráig nem kapott semmilyen tejterméket.

    Közben ma elkezdtük a joghurt kóstolást, a jövő héten tervezem, hogy túrót is kap, ha a joghurttal minden rendben lesz.

    Kérdésem: Igazából mivel eddig nem kapott tápszert a kicsi lányom, most már nem szeretném elkezdeni neki azt adni.
    Ki lehet-e váltani fokozatosan tejtermékekkel az anyatejet, úgy persze, hogy tejet direktben nem kapna?
    feltéve persze, hogy még 1-2 hónapig legalább lesz tejem és neki is lesz kedve szopizni.
    Köszönöm előre is a válaszod.
    Viki

    Válasz: Ha még 3x szopik, akkor nem kell tápszer. Szépen fokozatosan adhatsz neki tejterméket, és ez kiválthatja az anyatejet, tápszerre semmi szükség.

Comment navigation