Mennyit igyon a baba?

Amikor a baba már nem csak anyatejet kap, akkor meg lehet kínálni innivalóval is, a tápszeres babáknál pedig még hamarabb el lehet kezdeni az innivalóval való kínálást. De vajon mennyi folyadékra van szüksége a babának? Gond, ha nem vagy csak keveset iszik?

A kizárólag anyatejes babákat még nagy melegben sem szükséges vízzel itatni, hiszen az anyatej fedezi a folyadékszükségletet. Ha szomjasnak tűnik a baba, meg lehet kínálni az anyamellel, hiszen az első tej vizesebb, kevésbé zsíros, jól oltja a szomjat is.

Tápszeres babáknál tápszer után, valamint melegben két étkezés között is kell adni kevés vizet. A régebbi könyvek teát írnak és gyakran az orvosok is azt javasolják, de ennek valójában nincs orvosi indoka, tehát nyugodtan lehet adni helyette babavizet vagy forralt vizet. Nem kell erőltetni, hogy nagy mennyiséget igyon belőle, a legtöbb baba általában csak 1-2 kortyot fogad el.

Amikor megkezdődik a hozzátáplálás és az étkezések többségében még anyatejet/tápszert és pépeket kap a csecsemő, addig elegendő minden étkezés után megkínálni az itatópohárban egy kis vízzel (forralt víz, babavíz vagy szénsavmentes ásványvíz), valamint két evésidő között legalább egyszer kínáljuk meg még legalább egyszer. Egyelőre még nem fog sokat inni, csak egy-egy kortyot, de nem kell aggódni emiatt: a csecsemők ösztönei még jól működnek ilyen téren, pont annyit isznak, amennyire szükségük van!

Ha nem fogadja el a cumisüveget, itatópoharat, kiskanálban is adhatunk neki vizet, az az 1-2 korty bőven elég.

Ha a baba beteg és félünk a kiszáradás veszélyétől, illetve ha hány, hasmenése van, a nagyobb mennyiségű innivaló gyakran kiváltja a hányást is, ezért ilyenkor érdemes 5-10 percenként 1-1 kiskanál vizet adni neki, mert ez kisebb eséllyel váltja ki a hányingert, ezzel megakadályozza a kicsi kiszáradását.

Ne adjunk édes innivalókat!

A kisgyerekek gyorsan rászoknak ezekre, szívesebben fogadják el őket és többet isznak belőle, mint a vízből, ezért sok anyuka úgy van vele, hogy „legalább iszik a gyerek”, azonban ezek nem oltják a szomjat, a kicsi szomjas marad és még többet iszik, ami miatt az anya azt gondolhatja, több folyadékra van szüksége a kicsinek és ha kevesebbet iszik a megszokottnál, akkor pedig aggódik, nehogy kiszáradjon, holott korábban azért ivott sokat, mert az édes innivalók „itatták magukat”. Emellett a fogakat is rongálják, különösen, ha cumisüvegből fogyasztják őket a kicsik

Melegben (de még hűvösebb évszakban is, ha hosszabb útra indultok) ne felejtsd elvinni mindenhova magaddal a baba itatópoharát és benne egy kis vizet, mert az innivalóra mindig szüksége lehet! Ha magától nem kéri, akkor is 1-2 óránként kínáld meg vele (kánikulában akár óránként-félóránként is).

Ha cumisüvegből iszik idővel érdemes áttérni a puha csőrös pohárra, mert ebből hasonlóan tud inni, mint a cumisüvegből, jó átmenet a pohár és a cumisüveg között. De akár rögtön kezdhetitek az ivást a pohárral is. Kis segítséggel ez már 6-12 hónapos kor között is menni szokott.
A csőrös pohár nagy előnye, hogy bárhova magatokkal tudjátok vinni és ha szelep is van benne, akkor nem folyik ki belőle az innivaló, ezért jó, ha ezt is ismeri a baba, tudja használni.

Ha van módja próbálkozni a legtöbb baba legkésőbb 1-másfél éves kora között megtanul pohárból inni. Általában nagyon szeretik ebben a korban a szűk szájú műanyag üvegeket is (pl. Kubus, babavizes üvegek). Nagy lyukú műanyag palackból azonban csak 3 éves kor körül tudnak „baleset” nélkül inni a kisgyerekek.

Mennyit igyon? Vannak tankönyvi számok arra, mennyi lenne az ideális folyadékmennyiség 1-2 éves korban, ez azonban csak összezavarja az anyákat, mert a legtöbb baba látszólag nem iszik meg ennyit. A könyvek többsége 1 liter folyadékbevitelt javasol naponta, ebben azonban benne van az anyatej (ami neked talán már kevésnek tűnhet, de ekkor már nem igazán mérhető a mennyisége), a gyümölcsök, főzelékek folyadéktartalma, a levesek és ezen felül jön még a többi innivaló, amihez hozzátartozik a tápszer is.

Normál esetben tehát egy 1-2 év közötti kisgyerek vízből nagyjából 2-4 decit iszik meg naponta, melegben ennél akár jóval többet is, de a számoknál sokkal fontosabb az, hogy amikor szomjas, akkor legyen módja inni, tehát tartsatok mindig azonos helyen a lakásban egy ivóspoharat, amiből bármikor ihat, amikor eszébejut, és te is kínálhatod neki étkezés után és étkezések között, így biztosan eleget iszik majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

61 Comments

Comment navigation

  • Tünde

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Féléves kisfiam napi négyszer eszik.Reggel és este csak szopizás, a 2. étkezésre főzeléket, a harmadikra gyümölcsöt kap.
    Rendben van ez így, vagy próbáljak meg beiktatni egy 5 étkezést is?
    Néha sikerül egy köztes szopizást beiktatni a főzelék és a gyümölcs között, de akkor a gyümölcsöt már rögtön fürdés előtt kapja és fürdés után pedig szopizás. Így tehát nagyon besűrüsödnek az étkezések.
    A főzelék és gyümölcs után pár korty babavizet iszik. Kell-e adnom neki anyatejet vagy tápszert ezen étkezések után és ha igen mennyit? Vagy elegendő a pár korty víz.

    Továbbá szeretném tudni, hogy kell-e a szobahőmérsékletű gyümölcsöt, főzeléket melegíteni?
    Ha megkínálom vízzel, kell-e azt melegíteni, ha szobahőmérsékletű?

    Helyes-e ha kekszet adok a babámnak vagy ajánlod inkább a boltokban kapható oldódó gabonapelyheket?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ha a baba jóllakott, eleget eszik és jól hízik és 4 óránként etetve csak 4 étkezés fér bele a napba, akkor nem kell mindenáron beiktatni még egy étkezést. Ha az etetésekkor egy teljes adagot megeszik, akkor nem kell utána már anyatejet adni, elég a víz. A szobahőmérsékletű ételt és italt nem kell melegíteni.
      A kekszet nem javaslom, mert fehér lisztből készül és sok benne a cukor és az adalékanyagok. Helyette adj inkább kölesgolyót, zabpelyhet, 7 gabonás pelyhet első glutén tartalmú táplálék gyanánt, majd teljes kiőrlésű lisztes ételekkel lehet folytatni és csak később fehér lisztet adni.

  • Cilike

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kiegészítve az alábbi kérdésemet, szeretném ha megírnád véleményed a következőről is.
    Interneten olvasva találkoztam a kókusztejjel. Ezt házilag kókuszreszelékből és vízből csinálják.
    Ezt valóban lehet adni tehéntej ill. tápszer helyett a gyermeknek? És rendszeresen? Milyen mennyiségben, ha igen?
    Tartalmaz ez kálciumot vagy azt beviszi egyéb tejtermékből (túró, sajt, yoghurt)?

    Köszönöm előre is.

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Nem, a kókusztej nem tudja pótolni a tehéntejet. Tejtermékekkel és kalcium tartalmú zöldségekkel (hüvelyesek, spenót stb.) lehet bevinni a megfelelő fehérje és kalcium mennyiséget.

  • Erika

    2011. március 08. kedd

    Szia Agi!!
    Kisfiam 13 honapos es napi ketszer ivott 250ml*250ml tehentejet reggel es este. Mostanra az esti tejet nem hajlando meginni semmien formaban, sem pharbol sem cumisuvegbol es kakaonak sem. Este rendesen vacsizik es probaltuk vacsi elott adni de ugy sem kell neki. Naponta kap joghurtot vagy sajtot vagy valamilyen tejtermeket is.A kerdesem az lenne hogy eleg neki napi 250ml tej es emelett tejtermekek vagy szukseges a napi 500ml tej? Azt olvastam hogy minimum
    elkell fogyasztani napi 500ml tejet minimum hogy a tejben levo zsirok szuksegesek az agy fejlodesehez meg persze a kalcium a csontok fejlodesehez.Meg egy kerdesem lenne. Hogy probaljam a cumisuvegrol atszoktatni poharra mert a reggeli tejet pedig csak cumisuvegbol hajlando meginni? Probaltam reggel is tobb fele variaciot de csak igy issza meg a tejet.Valszod elore is megkoszonom!!

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Ha minden nap kap tejtermékeket is, ezzel lehet pótolni a kieső 1 pohár tejet, ezenkívül kalcium tartalmú zöldségeket (hüvelyesek, spenót stb.) is lehet adni. Egyelőre ne akard leszoktatni a cumisüvegről, sok babánál ez helyettesíti a „cicit” még ebben a korban.

  • Cilike

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Vida Ági!

    Kisfiam 15 hónapos reggel és este cumisüvegből iszik 240-240 ml+ 8-8 kanál gyerekitalt.
    Kérdéseim: adható-e neki rendes tej? (annyi mindent olvasni manapság erről, hogy ne adjunk 3 éves korig, csak ezeket a mű gyerektejeket. Közben az idősebb rokonok meg mondják, hogy mért ezt a drága gyerektejet adjuk egy ilyen nagy gyereknek.) Neked erről mi a véleményed? Mi a véleményed a laktózmentes tejekről? Azt lehet adni ekkora babának?
    Mennyi idősen kell leszoktatni a cumisüveges tejivásról. Mert ő ehhez ragaszkodik. Pohárból nem fogadja el a tejet, vizet, csak a gyümölcslét vagy teát.

    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Igen, 15 hónaposan már ihat tejet. 1 éves kortól lehet adni tejet, ha nem allergiás a baba. Laktózmentes tejet is kaphat.
      A cumisüveg lelki szükséglet is, nem kell mindenáron leszoktatni róla, de meg kell tanítani a poharas ivásra is.

  • Éva

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 és fél hónapos tápszeres baba.korábban átesett sajnos egy vesemedence gyulladáson és ebből vesehomok alakult ki,ami még sajnos most is jelen van kis mértékben.e miatt is több folyadékbevitelre lenne szüksége ,de jóformán a tápszeren kívűl semmit nem iszik.
    már sok mindennel próbálkoztam:gyümölcslé,babavíz,tea ,limonádé hidegen -melegen,cumisüvegben .pohárban ,csőrös pohárban na azt pl.csak rágcsálja .de egy két kortynál nem iszik többet.ebben kérném a segítséget ,hogy mivel tudnám rávezetni arra ,hogy innia kellene vagy ez megfelelő ,hogy egy ekkora baba még nem igényli a folyadékot?
    előre is köszönöm :Éva

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ebben a korban, ha főként még folyékony a táplálék, csak 1-2 kortyot isznak a babák. Kínáld meg minden étkezés után és két étkezés között is 1 alkalommal, ilyenkor 1-2 kortyot iszik, ez elég neki.

  • Szilvi

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 12 és fél hónapos, 11 kiló és 80 centi. Állandó dilemmám, hogy napközben adjak-e neki tápszert vagy csak reggel és este? Ha tehetné, állandóan az inná. Reggel és este 210-210 millit iszik, délelőtt kap joghurtot, ebédre főzeléket, délután gyümölcsöt, este tejpépet. Az étvágya jó, akár 300 gramm szilárd ételt is megeszik. Ha vízzel kínálom elutasítja, ha tápszert adok neki megissza, egyen előtte bármennyit is. Vízzel kínálom két étkezés között is, de ha iszik is, max. 50-60 millit egész nap. Nem kevés ez? Ha adok is neki tápszert, akkor a délutáni gyümölcs mellé adom (100-at). Én úgy gondolom ebben a korban már nem kellene tápszert innia napközben, de közben meg idegesít, hogy nem nagyon akar inni, ezt meg tudom, hogy szívesen megissza.
    Még egy nem ide illő kérdés. A tejpépet kb. mennyi idős korig lehet adni a gyerekeknek? Meddig lesz neki elég vacsorára? És mivel tudom ezt majd később kiváltani?

    Köszönöm a választ előre is!

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      1 éves kor után már elég reggel és este tápszert adni. Ha nagyon szereti, akkor kaphat napközben is, de ha kap tejtermékeket, akkor nincs rá szükség. Sőt tulajdonképpen 1 éves kor után, ha nem allergiás, akkor át lehet térni a tejre. Ugyanez vonatkozik a tejpépre is, nincs rá már szükség 1 éves kor után, hiszen most már kaphat rendes tejet is, tejbegrízt, tejtermékeket stb.
      A folyadékfogyasztása elég, az a lényeg, hogy mindig kínáld meg, legyen lehetősége inni és akkor pont annyit fog inni, amennyire szüksége van, nem kell ezt ennyire pontosan kiméregetni.

  • Zita

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági,

    5 hónapos a kislányom, a napokban kezdtem el a hozzátáplálást.
    Almával kezdtem, szépen elfogadja.
    Első két nap csak a levét adtam neki, a 3. naptól pedig almapépet. A 4. nap már megevett 30ml-t belőle. Az egyik kérdésem hogy mikor kósoltathatok meg vele másik gyümölcsöt, és hogy az pl. lehet-e a második gyümölcs a banán?
    A másik fontos kérdésem a víz forralásával kapcsolatos. A válaszaid között olvastam a 6. hónapos korig ill. az éves korig választ is. Meddig kell forralni és lehűteni a vizet a babának?
    Kellene itatnom (vízzel) a tápszer+kevés anyatejes táplálás mellett a gyereket?
    Előre is köszönöm a válaszodat.
    Üdvözlettel:
    Zita

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Ha már egy gyümölcsből többet is megeszik, mint néhány kanál és már legalább 3 napig kapta, akkor jöhet a következő, azonban banánt nem szabad adni még, mert nagyon fog és a magok miatt allergizál (nézd meg a Nagy Babaszakácskönyvben, miket lehet még adni és mikor)

      Vizet 6 hónapos korig kell forralni, utána nem. Tápszer után meg lehet kínálni vízzel, ha szomjas, akkor elfogadja majd.

  • Vasné Krisztina

    2010. december 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Teljes tanácstalanságomban fordulok segítségért Önhöz. Kislányom most 26 hónapos, 3230gr/58cm normál, problémamentes szüléssel jött világra. A napokban estünk át egy tüdőgyulladáson aminek az előzménye 3 napos magas láz, kiszáradás és kórházi folyadékpótlás volt. Úgy engedtek el, hogy napi legalább egy liter folyadékot igyon, de sajnos a tuti módszert nem mondták meg, hogyan csináljam. Sosem volt se nagy evő, ami nem zavar, (mert én sem voltam az, és mára már ezzel nincs gondom), de inni annál kevésbé szeret. A folyékony étellel együtt sem vett magához 500ml-t naponta. A kórház óta viszont jobban erőltetem aminek komoly harc és feszültség a vége, száját összeszorítja , poharat kiüti a kezemből, stb…. Valószínű érzi ennek súlyát és kihasználva ellenkezik minden erejével. Nem szeretném ha a jó kapcsolatunk látná kárát, de viszont ha annyiba hagynám a dolgot magától egész nap egy kortyot sem inna. A kérdésem milyen formát, módszert javasol, hogy az ivást úgy élje meg az egy örömteli és fontos része az életnek.

    Várom megtisztelő válaszát.

    Üdvözlettel: Vasné Kovács Krisztina

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Az erőltetés semmiképpen nem vezet jóra, elég annyi, hogy evés után kínáld meg innivalóval, két evés között pedig mindig legyen ugyanazon a helyen egy megszokott üvege, amiben mindig talál innivalót.
      Emellett még játékos módszereket érdemes „bevetni”: közösen készíteni pl. banánturmixot, amihez ő darabolhatja a banánt, vagy facsarni gyümölcslevet közösen, együtt megkóstolgatva.
      Egyébként pedig nem történik semmi, ha nem a „nagykönyv” szerint iszik, hanem annyit, amennyit magától szükségesnek tart, a gyerekek ösztönei jól működnek, pont annyit isznak, amennyire szükségük van – csak betegség idején kell fokozottan odafigyelni a folyadékfogyasztásra.

  • Évi

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági,

    10 napja tüszős mandulával 4 napig lázas beteg volt a 14 hós kisfiam, és ekkor napokig nem tudott szopizni, alváshoz a cumit se kérte, mert nem kapott levegőt. Ennek következtében úgy döntöttem, hogy ha 4-5 napig ezek nélkül aludt el, akkor abba is hagyhatjuk a cicit, mert amikor megpróbáltam anélkül elaltatni, nem tiltakozott. Gondoltam, akkor már nem hozom vissza a teával a tejemet újra, hanem abbahygjuk. Látszólag nem érdekelte, már amúgy sem szopizott sokat, nem is aludt el rajta, csak kicsit (3 perc max) szívott belőle, aztán elfordult az utóbbi 1 hónapban. Kissé aggaszt, hogy ezzel egyidőben a cumit is elutasítja (ami jó dolog), de akkor mi nyugtatja meg, mert most 1 hét elteltével mintha keresné a cicit. Elmagyaráztam neki egyik hajnalban amikor kereste, hogy elfogyott a tejci, mert ezt a szót már ismeri, és még beszélgettünk, úgy éreztem megértette, odabújt az ölembe, és azóta nem kereste.
    Ami miatt írok, az az, hogy mintha sztrájkolna azóta, de vizet sem iszik napközben, elfordul az itatótól, eddig napközben is 3-4 dl-t megivott, most alig iszik meg 1-2 dl-t, azt is reggelre és estére elosztva, napközben szinte semmit. Remélem nem miattam van, hanem csak valami oknál fogva nem akar inni..Néha erőltettem, mert nagyon sokat eszik, és félek, hogy megfullad, de akkor csak még jobban megutáltatom a vizet vele, attól tartok. Néha meg maga kéri, és 10 kortyot is iszik egyszerre, főleg esténként. Van okom aggoldalomra?
    Köszönöm megint!!!

    Évi

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Nem kell aggódnod, természetes, hogy az elválasztás utáni hetekben megváltoznak a kicsi szokásai. Az nem gond, ha cumit nem kér és képes magát megnyugtatni.
      Napközben legyen mindig kéznél neki innivaló, evés után és két evés között kínáld meg, és annyit igyon, amennyit elfogad. Ne aggódj, a gyerek ösztönei jól működnek, ha szüksége van rá, akkor kéri és elfogadja az innivalót.

  • Timi

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!
    Az lenne a kérdésem, hogy a víztisztító készülékből (amway) származó vizet ihatja-e forralás nélkül egy közel 4 hónapos baba?Mert sokan azt mondták nekem, hogy a tisztított víz még jobb mint a babavíz és, hogy nyugodtan adhatom. De én még a babavizet sem mertem eddig forralás nélkül adni.Szeretném a véleményed kérni ezzel kapcsolatban. És lenne még egy kérdésem: Sterilizálás meddig szükséges?/ még naponta sterilizálom a cumisüvegeket és az etetőcumikat./ Köszönöm válaszod, Timi.

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      6 hónapos korig forralni kell a vizet és sterilizálni mindent. Ezután már kaphat ásványvizet, szűrt vizet a baba forralás nélkül (csapvizet csak 1 éves kortól) és nem kell sterilizálni sem.

  • Bene Krisztina

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Sziasztok!

    Abban kérném a segítségeteket… a babám most lesz 7 hónapos és semmiféle italt nem fogad el se cumisüvegből, se pohárból, se kanálból semmiből.Inni egyáltalán nem iszik , az anyatejet használja ivásra (amiből még szerencsére van) de ezáltal ugye megtelik a gyomra is és alig eszik, folyton kiköpi az ételt vagy ki se nyitja a száját.Szopizni kb 2-3 óránként szokott.Ha nem adok neki cicit, akkor sem eszik, csak nagyon keveset.Hízni minimálisat hízik, mert iszonyú sokat mozog mászkál, feláll…Tudnátok valamit ajánlani, hogyan szoktassam rá az ivásra ill., hogy ne 2-3 óránként egyen?Előre is köszönöm!

    Válasz: Ha anyatejes, akkor még nem kell innia. Étkezés után megkínálhatod, de ha nem fogadja el, az sem baj. Az anyatejes babák általában lassabban szokják meg az új ízeket. Próbáld meg naponta egy alkalommal mindig ugyanakkor szopi előtt etetni, utána szopi. Csak annyit adj neki, amennyit elfogad.
    A gyakori evés azért lehet, mert amikor ő nyűgös, akkor te megeteted, valószínűleg ilyenkor álmos és aludnia kellene.

  • Detti

    2010. szeptember 21. kedd

    Anett! Én nem ilyen italport adok, de szerintem azt is elég lenne, napi kétszer adni, reggel és este. Én tápszert adok a babámnak. Ő most 6 hónapos. Úgy tudom, hogy ezt a tejital port ezt 1 éves kor felett szokták adni tej helyettesítésére…(tehén tej helyettesítésére). Hugomnál sem egyből jelentkezett a tejallergia, hanem 6 éve korában…A dokik azt mondták hogy arra is vezethető vissza a dolog, hogy korán lett elkezdve nála a tej…
    Viszont én tápszerből is napi kétszer adok a fiamnak, vagy 3x. Mellette kap gyümölcsöt, krumplit, sütőtököt, sárgarépát, rizst, főétkezésként, de van, hogy kap üveges hamit (bár az drága valóban, inkább megcsinálom én ugyanazokat).
    Tehén tejet felesleges adnod a babádnak egyenlőre. Tényleg vashiányt okoz, mivel abban nincs meg az, amire a baba szervezetének szüksége lenne.
    A tápszer recepttel 2200 Ft (Beba H.A. Start), igaz ez fél éves korig van, de utána ami van még, kb 400 Ft-tal drágább és egy hétig elég… Abban benne van midnen amire a babának szüksége van….végülis tehén tejből állították össze, de az allergizáló anyagokat kiszűrték belőle, és van hozzáadva olyan vitamin, stb, amire egy embernek van szüksége….A tehén tej nem embernek lett teremtve…igazándiból az emberi anyatej lett, de akinek az nincs, az tápszerrel pótlandó….Azt nem tudom meddig, dokitól kell kérdezni….

  • milananyu

    2010. szeptember 21. kedd

    ui Anett tejallergia évekkel később is jelentkezhet nem feltétlenül rögtön.Amúgy gyerekorvosok mondják egy éves kor előtt mindenképp két-három éves korig meg lehetőség szerint kerülni kell a tehéntejet.

  • milananyu

    2010. szeptember 21. kedd

    Anett dehogy is……5 cumi tejet ekkora baba???Én simerem amúgy Dettit s Krisztát is::)Szóval ők is úgy csinálják h reggel este tápszer(de lehet ők még többet adnak mert ő babójuk 6 hós, enyém 8 hós)Szóval neked is úgy kellene h reggel este 200-250ml tápszer ráadásul hipoallergén(mi is Milupa Milumil HA 2 est isszuk)(délelőtt gyümölcs, ebédre főzelék, este tejpép, vagy lehet akor is főzelék, egy akkora babának mint a tiéd vagy az enyém a tápszer/tej nem fedezi a szükségleteit!!!Már neki vegyes táplálkozás kell, nem is értem h erről gyerekorvossal vagy védőnővel nem beszéltél???Ők mondták h csak tejet adj, meg tehéntúrót???Az is csak 8-10hós kortól szabad amúgy adni.
    Sztem változtass mielőbb gyereked étkezésén míg nem késő s nem elsz vmi baja.Nekem amúgy két gyerekem van.

  • Anett

    2010. szeptember 21. kedd

    Detti; En a Milumil 3 tejport hasznaltam es meg ritkaban de hasznalom.Abbol nem szabad csak ketszer naponta adni neki?en ezt nem tudtam.Te hogy csinaltad?Egy kisbaba naponta megiszik 4 vagy 5 cumi tejet,en ezt potoltam milumil tejporbol nem lett volna szabad?Amugy a tejallergia nem azonal jellentkezik bor viszketesen keresztul?

    Válasz: Nem. Az allergia egy öröklött betegség, amit a külső hatások válthatnak ki. Minél tovább lehet távoltartani a kicsit ezektől a hatásoktól, annál kisebb az esélye, hogy felhalmozódnak a szervezetében azok az anyagok, amik már tüneteket válthatnak ki. Ezért nem szabad 1 éves kor előtt tejet adni, mert ettől beindulhat egy nem kívánt folyamat, aminek akár évekkel később lehetnek hatásai (pl. súlyos ekcéma, asztma, szénanátha, ételallergia formájában)

  • Detti

    2010. szeptember 21. kedd

    Anett! Ez a tehéntejes dolog, egy nagy baromság, már ne is haragudj! Nekem is van a párom rokonai között olyan, aki állandóan evvel piszkál, hogy tápszer helyett adjak tehéntejet, de nem hallgatok rá. Egy az, hogy vashiányt okoz, másik az, hogy allergiát is a későbbiekben… Ha azt akarod, hogy a gyereked vashiányos legyen, amjd később allergiás minden féle tejtermékre, akkor csak így tovább!!! HAllgass a dokidra! Édesapámék a hugomnak nyomták a tejet, és lám tejallergiás….
    A tápszer direkt gyerekenek van…és nem hinném, hogy egy dobozzal elmenne, mivel annyit nem adhatsz neki…. Rá van írva a dobozra, hogy mennyi a napi mennyiség, amit adhatsz…Lehet drága megoldás…Viszont ha azt akarod, hogy egészségügyi problémai legyenek a gyerekednek, akkor csak így tovább, vedd a tejet…ami nem olcsóbb, ha a napi tejmennyiségét nézed és azt, hogy tápszerből sem adhatod oda az egész dobozzal egy nap…Nekem 1 doboz tápszer 1 hétre elég…Mellette kap gyümölcsöt a gyerek, zöldséget, rizst, stb-t. 1 doboz tápszer 2200 Ft…Ha 1.2 l tejet adsz neki naponta az sem jön ki olcsóbbra….És attól nem fog több tápszer kelleni neki, mert nem adsz neki tejet….helyette teát, vizet, vagy más italt adj neki, mert a 15 %-os zsírtartalmú sem tej, hanem tej ital maximum…Több a víz benne, mint a tej…

  • Anett

    2010. szeptember 21. kedd

    Milananyu ; A csaladi orvosnom mondta hogy tehen tejet adhatok 6 honapos koratol de nem mereszeltem neki adni csak 8 honapos es 3 hetes koratol.Amugy a jaurtot is 6 honaptol mondta hogy adni lehet.Egy doboz tejpor nem tartott csak masfel napot az pedig mar nagyon draga volt.

  • Kriszta(Sné)

    2010. szeptember 20. hétfő

    Anett:tejet tényleg nem szabad,tápszert is csak napi 2x kell adni neki akkoris csak reggel meg este közben főzit,gyümölcsöt,tejpépet ilyesmit kéne enni neki mert csak a tejtől nemhiszem,hogy jóllakik főleg a bolti agyonvizezett tejtől,én fiam 6 hónapos és napi 5x eszik 200gr tejpépet,főzeléket stb…meg iszik még közben.

  • milananyu

    2010. szeptember 20. hétfő

    Anett tehéntejet 1 éves korig nem szabad a babának adni….allergia veszélye miatt.Egyáltalán nem egy kortyot se.Miért nem kap tápszert???Nekem 8 hós a kisfiam, ő is nagy baba 10kg de tejet sose kapott max egy kis joghurtot kezdek most nála.Védőnő mondta h tejet adj?

  • Anett

    2010. szeptember 20. hétfő

    Kedves Agi,
    Kisbabam 9 honapos es 12kilos.megiszik naponta 1,2 liter tejet(15%-os zsirtartalmut,adhatok neki 3,5%-os zsirtartalmu tejet is?vagy azert iszik sok tejet mert nem eleg taplalo a 15%-os zsirtartalmu?)Teat egyeltalan nem akar inni de viszont 200-250ml vizet megiszik naponta.etelt pedig 100gram fot zoldseg es hus,200gram gyumolcsos tehenturo,es par darab keksz naponta.Ez igy nem tul sok a kisbabamnak?nagyon szepen koszonom hogy elso kerdesemre valaszoltal.valaszodat elore is koszonom!

    Válasz: 1 éves kor alatt nem szabad tejet adni, de ha már elkezdted, akkor a 3,5-öset add, mert az táplálóbb (de a legjobb, ha házi tejet tudsz szerezni neki) A többi teljesen jó és elég, amit eszik.

  • Anett

    2010. szeptember 06. hétfő

    Kedves Agi,
    Felek attol nehogy tuletesem a kisbabamat.9 honapos kislanyom 1,2liter tejet iszik meg naponta.Mennyi tejet lenne szabad megigyon?este pedig 460-480ml tejet iszik egy evesnel,nem sok ez?Legyszives adj egy tanacsot!elore is koszonom!

    Válasz:Ha mást nem kap mellette, akkor testsúlykilogrammonként 120 grammot ehet, tehát ha pl. 8 kilós a baba, akkor 960 grammot, tehát majdnem egy litert, de egy kis eltérés megengedett. Ha magától iszik ennyi tejet, az nem gond, de nem lehet, hogy ez azért van, mert mást nem igazán eszik, ezért éhes? Esetleg nem kap mást inni, és ezért szomjas, ezért iszik ennyit?

  • Sélleiné Dudok Veronika

    2010. augusztus 25. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos. Reggel és este még szopik. Egész nap kb. egy liter folyadékot iszik meg. Azt szeretném kérdezni, hogy sok e ez a mennyiség? Általában babateát adok neki, de nagyon gyengén, szinte vízízű. Viszont, ha csak sima vizet adok, azt annyira nem akarja elfogani!

    Válasz: nem sok ez a mennyiség, pláne nyáron, ha elfogadja és ő maga kéri, akkor hadd igya.

  • Kőszegi Reni

    2010. augusztus 03. kedd

    Kedves Ági.

    15 hónapos már a fiam, és úgy hallottam, hogy el kéne kezdenem leszoktatni a cumisüvegből való ivásról!!?????????
    ( Igaz ez???)
    Megpróbáltuk, de elutasította vagy játszott a csőrös pohárral.
    Erőltessem vagy ráérünk még???
    Vagy próbáljak sima pohárból inni adni Neki???

    Ismételten köszönöm válaszodat.
    Renáta

    Válasz: Kelleni nem kell, semmi baja nem lesz tőle, de ha akarod, akkor lassan megpróbálhatod mellette sima pohárból is itatni.

  • Szabó Enikő

    2010. július 27. kedd

    Kedves Ági!

    Egy gyors Kérdés? egy 8 hónapos babának mennyi pisis pelusa kell legyen általában?

    Válasz: 5-6

  • Renáta

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ági,

    A kérdésem az lenne, hogy van egy 7 hónapos kislányom, akit még mindig szoptatok, de már csak maximum 120 ml tejem van egy nap, amit tudok neki adni. Sajnos a tápszert nem fogadja el sehogy sem, sem cumisüvegből, sem pohárból, sem kanállal és már a Medelának az etetőkanalát sem akarja elfogadni. Eszik már tejpépet is, gyümölcsöt és főzeléket is és ebbe bele tudok keverni neki 30 ml tápszert alkalmanként, vagyis az azt jelenti, hogy kb. 2,5 dl tejet kap egy nap a 7 hónapos kisbabám. Ez normális egy ilyen pici lánynál? Elejétől kezdve nehezen fogadja el a cumisüveget és azt is csak akkor, ha nagy meleg van és akkor is csak maximum 1,5 dl gyümilevet tudok „beleerőszakolni”. Hogyan lehetne több folyadékot itatni vele, illetve tápszert?
    Ha tejpépet adok neki, az van annyira jó, mint a tápszer?

    Előre is köszönöm válaszát!

    Renáta

    Válasz: A tejpép adható anyatejes babánál tápszer helyett. Nem kell beleerőltetni a kicsibe az innivalót, igyon, amennyi jólesik neki, kínáld meg minden étkezés után és két étkezés között 1 alkalommal legalább vagy óránként, de nem kell méricskélni, pont annyit és akkor fog inni, amennyire szüksége van.

  • Zsuzsi

    2010. június 30. szerda

    Kedves Ági,

    az egyik anyukának azt írtad,hogy testsúlykilogrammonként 12gramm ételre van szüksége a babájának,aki 8,3kg és 8hós!Az én kisfiam 7,5hós és 9,08kg,tehát neki 1089,6 grammra van szüksége naponta!Ő reggel és este kap tápszert kb 270ml alkalmanként,ebédre mindig valamilyen pépet,főzeléket kap,4óra körül gyümit,esetleg tejpépet valamilyen gyümölccsel!A déli és a négyes etetésnél is kb 180-200grammot eszik!Ennyi az ételadagja egy napra,csak néha igényel egy kis plusz gyümölcsöt napközben!Ez akkor kevés?Vagy ebbe bele kell számolni a teát is,amit napközben elfogyaszt?Ennek mennyisége változó,de 100 és 300ml között iszik egy nap!Sajnos a filteres babateákat nem issza meg (soha nem cukroztam),csak az üveges édeskömény teát almalével,amiben elvileg szintén nincs cukor!Ezek a bébiteák nem egészségtelenek?Sajnos a vizet nem issza meg,amikor tápszeres lett,egyből azzal próbálkoztam,de nem akart belőle inni,kiköpte és azóta sem issza meg!Hogy tudnám rászoktatni inkább a vízre?Vagy nem okozok kárt a babateával sem?
    A hozzátáplálást amúgy jól csinálom?Gondolok itt arra,hogy délben pépeket,főzelékeket kap,a négyes etetésnél pedig gyümölcsöt és ezen kívül csak kétszer kap tápszert?És mi az a kor,amikor teljesen el lehet hagyni a tápszert?Sajnos nekem ebben senki nem segít,mi Ausztriában élünk és itt kint nincsen védőnő és ilyen szempontból az orvosunk sem igazán segítőkész,még a tápszerválasztásra is azt mondta,hogy ránk bízza,ő nem szól bele!
    Úgyhogy minden információt szívesen veszek és előre is köszönöm a válaszodat!
    Zsuzsi

    Válasz: Ahogy nő a testsúly, úgy csökken a testsúlykilogrammonkénti bevitel mennyisége is, tehát neki nem kell 1024 gramm ételt enni naponta. A jelenlegi étrendje tökéletes. A babatea sem gond, de azért nagy melegben néha kínáld meg vízzel is, hátha akkor elfogadja és így megszokja azt is.

  • Niki

    2010. június 21. hétfő

    Szia!

    20 hónapos lányom szerintünk sokat iszik.Akár 3 litert(tea+víz) is megiszik 1 nap.(nappal+éjjel)Nem tudom, hogy ez jelenthet e vmi gondod, esetleg lehet e vmi betegsége, ezért iszik ennyit?Köszönöm a segítséget előre is.

    Válasz: Egyáltalán nem gond, vannak ilyen sokat ivó gyerekek, ehhez az éjjeli szokás járul hozzá leginkább, egészséges szokás, baja nem lesz tőle, ki fogja nőni.

  • Kőszegi Reni

    2010. június 15. kedd

    Szia Ági!!!

    Most kivételesen rövid kérdésem lenne!!:

    Hány hónapos koráig kell forralni a baba vizét??

    Én 90%-ban (felforralt- lehűtött) vizet adok a 13 hónapos kisfiamnak.
    Jó ez így??

    Köszönöm válaszod: Renáta

    Válasz: 1 éves korig kell forralni, tehát most már nincs rá szükség.

  • Kittike

    2010. június 11. péntek

    Kedves Ägi!tanäcsodat szeretnem kerni.7 honapos kislänyom meg szopizik,es azon kivül mäst nemis fogad el.mikor elöször probälkoztunk a särgarepäval,almäval…sirva fakadt es nemis nagyon eröltettük!de a gyermekorvosunk azt mondta hogy adjuk neki,probälkozzunk vele,hät megprobältuk többszöris,tejberizs,zöldseg..stb.de nem keri,söt vizet is adtam mär neki de meg cumisüvegböl sem tud inni!szerinted eröltessük ahogyan a gyermekorvos is tanäcsolta,vagy pedig värjunk meg vele.?? Elöre is köszönöm a segitseget!

    Válasz:Erőltetni nem kell semmit sem. A cumisüveget ne akard neki megtanítani, minek? Hiszen 1-2 hónap múlva már pohárból is tud inni. Még szépen szopizik, az anyatej egyelőre elég neki, most csak annyi a dolgotok, hogy lassan elkezdjetek kóstolgatni 1-1 falatokat. Próbáld meg, hogy két szoptatás között napi 1x adsz neki egy kiskanál almalevet, de csak annyit, amennyit elfogad. Aztán ha ez már megy és szívesen eszi, megpróbálhatod az almapépet is, és így tovább. Akár 1 éves koráig maradhat fő étel az anyatej és csak mellette kapja két szopi között az ételeket, de ha már szívesen és sokat eszik, akkor elkezdheted szoptatás előtt adni a kanalas ételt.

  • O Beata

    2010. június 10. csütörtök

    Kedves Agi !
    az en kislanyom 6 honapos, meg mindig szopizik, de nem hizta meg a szuletesi sulyanak a 2-szereset? szuletett 3900 grammal es 3500-al jottunk ki a korhazbol, es most 6200 gr-os, de kis dundi az arca hurkas a labacskaja, aggodnom kene emiatt??? vagy gyenge a tejem potolnom kene? mostmar kezdek adni egy kis almat, murkot stb. de nem iszik utanna semmit, se teat se vizet!? mit tegyek?? es azt szeretnem kerdezni meg hogy cumisuvegbol igyon a tovabbiakban vagy aljunk at mar a csoros poharra?? elore is koszonom a sok hasznos tanacsot.

    Válasz:Nem gond, ha még nem hízta meg, vannak olyan babák, akik fokozatosan híznak, nem egyszerre sokat, aztán pedig szinte semmit. Ha már hozzátáplálod, akkor nem kell az anyatej mellé más pótlás. Kevés vízzel meg lehet kínálni az alma után, de ebben a korban még nem szoktak csak néhány cseppet inni. A cumisüvegre ne szoktasd rá, kapja csőrös pohárból.

  • Andi

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!
    A kisfiam 8 hetes, nagyon hasfájós (a hasfájásról szóló cikkben leírt mindkét féle tünet elő szokott nála fordulni, ráadásul rendszeresen, minden kakiért és pukiért megküzd szegény, nagyon ritka, ha magától sikerül, pedig már Infacolt is adok neki egy hete). Nem merem 2 óránál gyakrabban etetni, mert úgy tudom, a hasfájós babákat nem szabad. Pedig nagyon szeretnék igény szerint akár gyakrabban is szoptatni. Nagyon sokat büfizünk, majdnem többet, mint amennyit játsszunk, de mégis sokat sír. Ilyen melegben mi van akkor, ha szomjas? Mennyi időnkét szomjazhat meg? Hiszen én sem csak 2 óránként iszom, van, hogy gyakrabban kell, rá meg fokozottan kell vigyázni. Akkor meg merjem szoptatni 2 óránál gyakrabban?
    Köszönöm válaszod.

    Válasz: 8 hetesen a legtöbb babánál már nincs igazi hasfájás. Ha mégis úgy gondolod, akkor ne Infacolt adjál, mert az nagyon gyenge, hanem Gripe Watert minden szopi előtt. Szomjúság: ebben a melegben nyugodtan megkínálhatod gyakrabban is, vagy ha félsz az anyatej miatt, akkor óránként egy kiskanál forralt vizet adhatsz neki, vagy amennyit elfogad belőle.

  • Puszmóka

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm szépen minden válaszodat, olyan jó, hogy vagy nekünk!!!!

    Lenne egy következő kérdésem:

    Fiam féléves, két hónapos kora óta vizet kortyolgat, mert az anyatej mellé kap tápszert is, de a víz mindig kibukik belőle, akkor is ha csak egy-két kortyot iszik és most is, hogy ebben a kánikulában többet, tartok tőle, hogy így nem jut elég folyadékhoz.

    Köszönöm szépen válaszod!

    Judit

    Válasz: A víz nem olyan sűrű, mint a tápszer, ezért könnyebben visszajön, de ne aggódj, mert ha még anyatejes, tápszert is kap és még egy kis vizet is, nem lesz szomjas. Esetleg megpróbálhatod nagy melegben két evés között is megkínálni pici vízzel, ha szomjas, akkor elfogadja.

  • Nana

    2010. június 08. kedd

    Kedves Ági!
    19 hetes kislány anyukája vagyok. Két hete írt az orvos tápszert, mert kicsit kevesebb a tejem. Napi 200ml-nél nem is eszik többet. A többi anyatej, tejpép és most már alma! A kérdésem a következő lenne: a tápszert cumisüvegből kapja, a nagy meleg miatt szoktam vízzel is itatni ezt is cumisüvegből, de nem szeretném ha túlságosan rászokna, már a cumisüvegre! Nagyon összezavarnám a szopási technikáját, ha a vizet itatós pohárból kínálnám neki?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Egyáltalán nem, nyugodtan add neki a vizet itatós pohárból.

  • Tomi

    2010. június 06. vasárnap

    Szia Ági!

    Köszönjük szépen. 🙂 Az 50-60dkg is megvan havi szinten gyarapodás terén. Most újra tud néhány napja 5-6 alkalommal 120-150 grammot szopizni napi szinten. 🙂 Változatlan átalussza az éjszakát. Az időjárás szerintem midenben és mindenkiben felbolygatott mindent. Mióta süt a nap és kint lehetnek, minden visszazökkent az eredeti kerékvágásba. 🙂

    Üdv:Tamás

    Ui.: Még biztosan „találkozunk” mert olvasom a hírleveleket. 🙂

  • Kőszegi Reni

    2010. június 04. péntek

    Kedves Ági!!!

    13 Hónapos a kisfiam és eléggé igényli a folyadékot. Már sajnos nem tudok Neki anyatejet adni, így az étkezések után és közbe szoktam megkínálni egy kis (felforralt, lehűtött) vízzel.
    A nagy melegbe nem is tartottam soknak a megivott mennyiséget, de ez most a hidegebb napokba se csökkent.
    Származhat baja abból ha sok folyadék kerül a szervezetébe?? Vagy mint a felnőtteknél a vese működést erősíti????
    A pelus mindig tele van, arányos a megivott mennyiséggel.
    Azért érdeklődök, mert nem szeretném ha ” kiskacsa” lenne belőle.

    Válaszodat előre is köszönöm:
    Renáta

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha sokat iszik, örülj neki, ez nagyon egészséges!

  • julia

    2010. június 03. csütörtök

    …meg annyit hozzafuzok az elobbi irasomhoz, hogyha elveszem tole a cicit akkor sirni kezd, gondolom meg nem lakhatott jol. Aztan igy kapkodva folytatjuk az evest mig vegre gondolom, h jol lakhatott, mert a gyerek nem hagyna abba magatol a szopizast. A szuletesi sulya 3200 g volt, es most 4 honaposan 6300 g. Szerintem jol fejlodik. Egyebkent nagyon mozgekony gyerek, jar keze-laba.

    Válasz: Tényleg nagyon szépen fejlődik, ezek a kis furcsaságok meg a babalét velejárói 🙂

  • julia

    2010. június 03. csütörtök

    Kedves Agi!

    Nagyon hasznosnak tartom a kismamablogot, orulok, hogy lehet talalni ilyen oldalakat,sok kerdesemre valaszt kaptam, ugyanis kezdo anyuka vagyok:)
    Koszonom a cikket a viz bevitelerol a babaknal.A kisfiam 4 honapos, anyatejes, semmi mast nem iszik. Sokan mondtak, hogy a melegben nagyon fontos neki a folyadekbevitel.Most mar meggyozottem.
    Azonban lenne par kerdesem a kisfiam szopizasaval kapcsolatosan.
    Szopizas kozbe nagyon sokat kapkod, elereszti a mellet, aztan mohon kap utana(tejem van).Sokszor mar faraszto szamomra annyira kapkod. Nem tudom mit kezdjek vele!? Szeretnem tudni mi lehet az oka? Van valami megoldas erre?
    Egy masik eszrevetelem, hogy mikor a cumit a szajaba teszem, megragadja a kezemet es nem akarja elengedni. Persze elveszem tole, de barmikor visszaadom a cumit ugyanezt csinalja. Nagyon erosen szoritja. mikor szopizik a polomat szoritja. Lehet valami osszefugges a ket viselkedes kozott?
    Elore is koszonom a valaszod!

    Udv. Julia

    Válasz: Ez a „kapkodás” több ok miatt lehet:
    1. túl gyorsan jön a tej, és emiatt levegőt kell vennie két szívás között
    2. túl gyorsan jön a tej és ezért kicsúszik a szájából a cici (ezen segíthet, ha szoptatás előtt lefejsz egy kicsit kézzel, így nem fog olyan gyorsan jönni)
    3. túlságosan éber a baba, minden más jobban érdekli, mint a szopizás, ezért inkább nézelődne (szerintem ez egyáltalán nem gond, és pár hét után ki szokták nőni)

    Ez a fogás valószínűleg az ősi fogóreflexszel van összefüggésben, nem kell foglalkozni vele.

  • Éva

    2010. június 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    Olvasom a hozzászólásokat az itatással kapcsolatban! Nagyon örülök ennek a témának, mert nekem fordított a helyzet a többiekével kapcsolatban. A kislányom 2 és fél hónapos. Sajnos csak 1 hónapig kapta az anyatejet,azóta tápszeres baba. 3 óránként eszik és átlagban a 90 ml, de van hogy már a 110-120 ml-t is megeszi. Viszont rengeteget iszik. Naponta 100 ml tejánál nem a adok neki többet, mert azt olvastam hogy ettől nem lehet. De ha nem venném el tőle ( már kipróbáltam ) akkor még a 200 ml is meginná! De emellett megeszi a napi adagját!
    Nem tudom hogy ártok e vele a babámnak azzal hogy engedem hogy ennyit igyon? Vagy a 100 ml még megengedett? Esetleg ne hagyjam hogy ezt is megigya?

    Előre is köszönöm a választ a kérdéseimre!

    Válasz: Nyugodtan hagyhatod neki, igyon, amennyit elfogad, ha nem megy az evés rovására.

  • alma

    2010. június 01. kedd

    Szia Ági

    Nekünk iker gyermekeink vannak.1évesek, 1fiu, 1lány, a fiam naponta 3-4 üveggel iszik a lány éjjel 4-5 cumisüveggel is megiszik nappal 2üveggel azt kérdezném hogy nem tul sok ez?

    Válasz: Egyáltalán nem gond. Annyit igyon, amennyit elfogad és jólesik neki.

  • Tomi

    2010. június 01. kedd

    Szia Ági!

    A múltkori tanácsodra igény szerint szinte másfél, 2 óránként szoptatta párom a 4 hónapos kislányunkat. És szépen visszajött az anyatej kb 90-130 gramm közé/ evésenként másnapra. Mindkét mellből lévő mennyiségre értem. A menzesz visszatértével csappant meg a tej jó másfél hete. Ez egy hét kavalkádos időszak volt. A kevés tej kb 2 napig tartott. Akkor az említett időközönként 20-40mg tejet tudott szopizni, de vagy 9-10szer naponta. Ez kb 350-400 gramm/nap. Hogy visszaállt a tejtermelés, utána kb 5-ször szopizott 80-130 g közti mennyiséget. Itt már azért kb 100grammal többet/nap, mint a „kritikus” két napon. Tegnap is volt ilyen nap. Mi lehet az oka, nem tudjuk. Szerintem stresszeli magát párom. Vagy kezd csökkeni valóban a teje? Mert ma reggel 140, utna 90, utána 100 grammot evett a picur aztán kettőt nem mért és este 50grammal fejezte be. De alszik mint a bunda. Hogy lehet, hogy egyik nap 30-ak vannak, másik nap 130? Kérdésem volna még. Mivel ez a blog a folyadékról szól. Víz kinálással hogyan legyünk? Néha látszólag „ok nélkül” sír. A kezét néha eszi. A bal kezének hüvelykujj szopását, viszont egyre ritkábban csinálja már. ( a kevesebb tejmennyiségnél talált rá, vagy véletlen egybeesés.) Ez számomra azt jelenti, hogy most van mit ennie, magyarul jól tud lakni, míg a harmincakkal éhes maradhatott a két „kritikus” napban. Ill nem tudott tele pocakra lakni. Vagy szomjas lehetett? Mivel kevesebb volt a napi tej is. Ma adtunk a picinek egy kiskanál (persze több adagban) almapépet. Szerette és megette. Tegnap 1 szintén kiskanál főtt krumplit, anyatejjel keverve. Ez is ízlett és megette. Utána szopizott rá, kb 30grammot. Ilyenkor gondolom nem kell itatni külön. A kutacsa nívóban van. A 4-6 pisis pelus és a napi legalább egy kakis pelus megvan. Szép aranysárga a rotyi. 🙂 Beszereztünk olyan szelepes csőrös itatópoharat. Csak szopizott eddig. Cumisüvegből sosem evett (nem is igazán tud mit kezdeni vele) cumit sosem szerette, kiköpi, nem kell neki. Így nem is eröltetjük most már az ujjszopás ellenére sem, mert sztem egyel több valamit szopizna. Legalább is az ismerősöknél ujjszopás, öklözés, cumisüveg, cumi mind megvan egyszerre. (tápszeres babák) Végül a mi kislányunk átlag napi 6-szor szopizik még. Átlag napi 400-550grammot. Az elmúlt „kritikus” hét viszont csak 2dkg-os súlygyarapodást hozott. Szemben az eddigi heti 10-17 dkg-al. Pedig hétfőtől-hétfőig: 530, 490, 390, 470, 350, 350, 470, 500 g/nap. Látható, hogy megint szerda, péntek, szombat gyengébb volt. Na ezeken a napokon nehezebb lelkileg, mert a korábban kifejt anyatejet nem igen fogadta el pohárból, cumisüvegből. Minimálisat kanállal megevett. Ilyen napokon kell itatni vízzel? Már gondolkodunk a Szoptanit készüléken. Enni eszik, de mi a helyzet az ivással ezeken a napokon? Mindenáron nem lehet eröltetni a szoptatást sem az Ő rovására. Meg kell kezdeni a hozzátáplálást, de nem akarunk tápszert, meg tejpépet, hanem amit ebben a korban ehet már. Elnézést, ha nem idevágó az írásom, de a folyadékpótlás témával erősen összefügg a szoptatott baba evése. Mert ugye sokan mondogatják, hogy szopizós babának nem kell más, mint az anyatej. Evvel egyet is értenék, ha naponta meg tud enni-inni belőle 500-600grammot. Válaszodat előre is köszönjük szépen.

    Üdv:Tomi

    Válasz: A tej mennyisége folyamatosan csökken a nap folyamán, reggel a legtöbb, este a legkevesebb, de az esti tej zsírosabb és laktatóbb, ezért kevesebb is elég belőle. Nem kell etetni, itatni külön akkor sem, ha szerintetek keveset eszik. Mert ha valóban éhes lenne, akkor elfogadná. De ő szimplán csak egyes napokon kevesebbet eszik, és ez így van rendjén (te sem eszel minden nap ugyanannyit :)) A hozzátáplálásra nincs még semmi szükség. Szopizzon igény szerint, másra nincs szüksége.
    A heti hízás nem számít, csak a havi hízást nézzétek, aminek havi szinten legalább 400 grammnak kell lennie, de ha már megduplázta a súlyát, akkor a kevesebb sem gond.

  • Melinda

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Nekünk is aktuális a cikk, köszönöm.
    Kérdésem lenne nekem is, lánykám 9 hónapos lesz, már csak éjjel szopik 1 vagy 2 alkalommal. Reggeli és vacsora tejpép, tízórai túrókrém vagy joghurt, ebéd főzelék, uzsi gyümi. Se cumit, se cumisüveget nem fogadta el sosem, tápszert sem kapott. Viszont az itatással mindig gond volt, ha már 1 decit megiszik egy nap alatt, annak már örülünk. Már mindenből próbáltam itatni, de nem fogadja el se a vizet, se a teát. Valami tipp esetleg?
    Köszönettel, Melinda

    Válasz:Ha 1 decit iszik csak meg, akkor annyira van csak szüksége, nem kell erőltetni, de minden etetés végén és két etetés között is egyszer kínáld meg, a legjobb, ha pohárból, bár úgy kiömlik, de ha szomjas, akkor inni fog belőle.

  • Andi

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 7. hónapos, már javában eszi a főzelékféléket amiket neki külön készítgetek. Év elején sokszor volt náthás, így a nagyszülők tanácsára hallgatva égetett cukros teákat főztem neki. Igy szép lassan hozzászokott, s nem hajlandó elfogadni a vizet.(( Inkább nem iszik, ezáltal nehezen kakilt, kemény bogyós volt a széklete. Most az instant babateákat adom neki, abból persze örömmel iszik. Van esély rá és hogyan hogy visszaszoktassam a vízre??
    Előre is köszönöm a válaszodat.

    Válasz: A legjobb visszaszoktatási módszer, ha fokozatosan egyre kevesebb cukrot teszel a teába. Egyik nap még a megszokott módon csinálod, másnap kicsivel kevesebb cukorral, így fokozatosan csökkentve a cukormennyiséget.

  • Niki

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Az a kérdésem lenne, hogy 8 hónapos (8,3 kg-os)kislányomat csak reggel szoptatom (elég keveset szerintem) és csak este kap tápszert lefekvés előtt. Napközben iszik rendesen vizet (kb 2-3 dl-t), de azt sehol nem írja semmi, hogy tápszerből mennyit kellene innia naponta ezen felül. Amúgy kétszer kap gyümölcsöt és kétszer főzeléket naponta, amit jó étvággyal fal fel. (ugye ez nem sok?)
    Köszönöm a választ előre is!

    Válasz: Ebben a korban testsúlykilogrammonként 120 gramm ételre van szüksége a babának, ebbe számít bele a tápszer is. tehát neki 8,3×120 grammot kell ennie és ebbe kell beleszámítani a tápszert is.

  • Judit

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Nálunk szintúgy nagyon aktuális a téma…
    4 hónapos tápszeres kisfiamnál most kezdtem a hozzátáplálást, pár héttel korábban az itatást. A babavizet nem fogadja el, kifolyik a száján, ezért az elmúlt hét nagy meleg időjárása miatt (kisfiam eléggé izzadékony) muszáj volt az ivást erőltetnem. Cukormentes bébi almalevet adtam neki, de 1/3 higításban babavízzel. Tehát 1/3 almalé 2/3 babavíz. Megkóstoltam, tulajdonképp épp valami kis savanykás íze van így az italnak. Mivel több helyen olvastam, és te is írtad, hogy a gyümilevek nem éppen a megfelelőek, ilyen arányú higításban azért adhatom neki továbbra is? Válaszodat köszönöm, üdv: Judit

    Válasz: Ebben a higításban kaphatja a gyümölcslevet.

  • Barbara

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági,

    kislányom 9 hónapos, és nem hajlandó a teákon és a gyümölcsleveken kívül mást inni. Gyakran kínálom vízzel, de egyet belekortyol és miután rájön, hogy az nem gyümölcslé, eldobja. Pici korában sokszor kanalaztam neki a vizet és nagyon szerette, cumisüveg soha nem járt a szájában. Kérlek, adj tanácsot, hogyan szoktassam vissza a vízre???
    Köszönöm!

    Válasz: Csináld meg a megszokott teáját, de minden nap egy kicsivel kevesebb cukrot tegyél bele, így megszokja, hogy kevésbé édeset iszik, míg a végén már nem is lesz édes 🙂

  • Vica

    2010. május 31. hétfő

    Minden aggódó kismamának!
    Engem már az őrületbe kergettek ezzel a témával: másfél évesen a lányunk egy decit sem ivott meg naponta, csak szopizott, és az orvostól a védőnőn át a rokonokig mindenki ezzel macerált. Megkérdeztem Ágit, és ő megnyugtatott, hogy jó ez így ahogy van. Aztán a lányzó szép lassan megtanult önállóan pohárból inni (a szelepes itatók nem érdekelték, cumit soha nem fogadta el) és mióta a konyhában mindig ott várja az asztalkáján a pohár víz, annyit iszik, hogy béka nő a hasába 🙂 Türelem rózsát terem 🙂

  • Éva

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági !
    Én is nagyon örülök a cikknek, mert állandóan aggódom emiatt. Kisfiam két éves, még mindig szoptatom (minimum 4-szer naponta), de emellett alig hajlandó inni.
    Összesen max. 1 dl-t iszik meg a szoptatáson felül, pedig egész nap kínálgatom. Szerintem ez nagyon kevés.
    Ha éppen nem kap anyatejet, akkor sem hajlandó többet inni.
    A cukros italokhoz nem akarom hozzászoktatni, szereti a vizet, és kicsit citromos teát, de semmiből nem fogad el nagyobb mennyiséget (étellel is így van). Van esetleg ötleted, mit érdemes tennem?
    Köszönöm szépen !
    Éva

    Válasz:Ez csak szerinted kevés, ha még szopik és azonfelül iszik, akkor ez biztos elég neki. Ha majd szomjas lesz, fog inni, hidd el.

  • Linda

    2010. május 27. csütörtök

    Kedves Ági,
    Ismét nagyon aktuális témát vetettél fel.

    A kislányom 7 hónapos lesz, lassan egy hónapja kínálgatom forralt lehűtött vízzel, itatópohárból. Nem igazán fogadja el, van ,hogy kifolyatja a száján a vizet.Mi lehet a gond?Nem szomjas vagy még nem tanult meg az itatópohárból inni?

    Még naponta 3-szor(reggel, délután, este) szoptatom, ebből általában 2-szer kap egy kis tápszer pótlást is, ezutóbbit cumisüvegből.Ezenkívül kétszer eszik szilárd ételt, tízóraira gyümölcsöt, ebédre pedig zöldséget husival.
    Mit javasolsz, amíg nem fogad el nagyobb mennyiségű folyadékot, addig szoptassam meg minden étkezés után?
    Mennyi egy ilyen korú baba folyadékigénye?

    Előre is köszönöm válaszod.

    Üdv, Linda

    Válasz: A gyermekek folyadékigénye:
    a testsúly első 10 kg-ja 100 ml/ttkg
    a testsúly második 10 kg-ja 50 ml/ttkg
    a testsúly minden további kg-ja 20 ml/ttkg

    De ezt felesleges méricskélni, a babáknak tökéletesen működnek az ösztöneik és ebben a korban még valóban nem isznak olyan sokat evés után, ha mellette még szopiznak is. Nem azért, mert még nem tudnak pohárból inni, hanem azért, mert nincs rá szükségük.

  • Szvetek Ivett

    2010. május 27. csütörtök

    Szia Ági,

    nagyon örültem én is a cikknek, viszont szeretném a segítségedet kérni. Lujza lányom 8 hónapos lesz. 2 egymás utáni betegség miatt még „csak” 2 „szopit” iktattunk ki. Azért írtam így a szopit, mert ő anyatejes, de cumisüvegből kapja, sajnos nem az enyémet. Viszont. az étkezések után semmit nem fogad el. én természetesen a vizet preferálom, ez nem kérdés, de próbáltam már mindent: teát, gyümölcslevet így-úgy de sehogy nem kell neki, csak az anyatej, illetve, ha degeszre eszi magát, akkor az sem. Most fecskendővel nyomom a szájába a vizet… ezek után is azt mondod, hogy bízzak az ösztönében és ha majd tényleg nagyon szomjas lesz akkor úgyis elfogadja, vagy erőltessem?!
    köszönöm a válaszodat,
    üdvözlettel
    Szvétek Ivett

    Válasz: Az étkezések után még nem kell sokat elfogadnia, az is lehet, hogy még nem igényli és semmit nem fogad el. A lényeg, hogy mindig kínáld meg, és ha szüksége lesz rá, akkor majd el is fogja fogadni.

  • Viki

    2010. május 27. csütörtök

    Kedves Ági! Nagyon örültem ennek a cikknek, annak azonban kevésbé, hogy kiderült, kellett volna 4 hónapos tápszeres babámnak vizet adnom már korábban is (nem csak ebben a melegben). Nekem a védőnő azt mondta (ill. ezt is olvastam egy kismamáknak szóló magazinban), nem kell vízzel itatni, esetleg néha-néha kínáljam csak meg (az megtörtént, picit ivott néha). Szerinted ártottam a babámnak? Nagyon megijedtem! Ráadásul a doktornő a babám állandó hőemelkedése miatt húgyúti fertőzésre gyanakszik, holnap visszük a vizeletet baktérium kitenyésztésre. Lehet ez az itatással (nem itatással) összefüggésben? Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Ártani nem ártottál vele, nem kell megijedned. A húgyúti fertőzésnek ehhez nincs köze.

Comment navigation