Mennyit egyen a totyogó?

1 éves kor után a gyerekek igen változastos étkezési szokásokat vehetnek fel. Egyes napokon kétpofára eszik a gyümölcsöt, máskor csak a kenyeret vagy éppen a húst akarják csak megenni. Nagyjából 5 éves korig teljesen normális, ha a gyerek ízlése és étvágya napról-napra változik: ez a felfedezés és megismerés időszaka.

Fontos, hogy 1 éves kor után is törekedjünk arra, hogy kiegyensúlyozott étkezési szokásokat alakítsunk ki gyermekünknél. Persze nehéz mindezt kivitelezni, ha őfelsége a járástanulás hevében napokig csak állva hajlandó enni, üvölt az etetőszékben, vagy ha egész nap csak tejet és joghurtot követel. Erőszakosnak semmiképpen nem szabad lenni, az éhes gyerek úgyis enni fog előbb-utóbb, ám ne hagyjuk teljesen szabadjára engedni sem a dolgokat. Ha nincs kedve velünk ebédelni, egyezzünk meg vele abban, hogy ha befejezte a játékot, amit csinál, utána leül az asztalhoz, és fokozatosan engedjük kiválasztani is, mit egyen. Ilyenkor ne azt kérjük, hogy mondja meg, mit szeretne enni, hiszen ilyen döntés meghozására még nem képes, hanem ajánljunk fel két ételt (amíg nem tud enni, mutassuk meg neki) és aközül válassza ki, melyiket szeretné inkább.

Mennyit egyen a totyogó?Ha nem hízik a totyogó, akkor se tukmáljuk neki az ételt és ne etessük édességgel, tésztafélével csak azért, mert nem elég súlyos, ezzel ugyanis rossz szokásokat alakítunk ki nála, ha meg folyton az asztal körül kergetjük, hogy egyen már még egy kicsit, akkor csak egyre jobban meg fogja utálni az evést. 1-3 éves kor között a súlygyarapodás akár 5-6 hónapra is megtorpanhat, aztán újra indulhat, hiszen a kicsik folyamatosan szaladgálnak, rengeteget mozognak.

A kicsi napi energiaszükséglete 1 éves kor után testsúly-kilogrammonként 90-95 kilokalória (kcal), tehát egy 10 kilós gyereknek 900-950 kalóriára van szüksége, ennek több, mint felét szénhidrátokból ajánlott fedezni, 30%-át zsírból, a többit pedig fehérjéből.

Ha nem szereti a tejet, ne erőltessük, tejtermékekkel, tejfellel, joghurttal, túróval, sajttal is fedezhetjük a fehérjeszükségletet és ne feledkezzünk meg a növényi fehérjékről sem. A hüvelyesek, mint a bab, zöldbab, borsó és lencse, a teljes őrlésű gabona, a szója, mogyorófélék és mogyoróvaj egyaránt jó választás lehet. Fontos fehérjeforrások a húsfélék, valamint a tojás is.

Manapság divat a zsírmentes étkezés, de a gyerekeknél fontos a napi 35-45 gramm közötti zsírbevitel. Ez elsősorban növényi eredetű zsiradékokból, növényi olajokból (pl. olívaolaj) és margarinokból származzon.

A kenyérféléket sem szabad elhanyagolni. A fehérkenyéren kívül teljes kiőrlésű gabonákkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel fedezhetjük a napi szénhidrátigényt.

Az innivalóról se feledkezzünk meg. Testsúlykilogrammonként 100-120 milliliter folyadékra van szüksége az 1 év feletti gyermeknek, tehát egy 10 kilogrammos totyogó napi 1 litert igyon legalább. A legjobb a víz, a szörpöket, a cukrozott italokat, üdítőket kerülni kell!

A Kismamablog Nagy Babaszakácskönyve letölthető innen!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field