Hozzátáplálás táblázat

Többféle hozzátáplálás táblázat kering a sajtóban, szakkönyvekben, interneten arról, mikor milyen ételt kaphat már a baba. Azonban tudni kell azt is, hogy az ajánlások országonként is eltérhetnek egymástól, hiszen éghajlattól függően mások a szezonális zöldségek-gyümölcsök, azonban a hivatalos ajánlások egyetértenek abban csak egyes allergénekkel (tej, tejtermék, mogyoró, glutén stb.) kell nagyon vigyázni, valamint az első gyümölcsöket-zöldségeket jól megválasztani, a többi hétről-hétre fokozatosan bevezethető. Lássuk hát a hozzátáplálási táblázatot és hozzá a magyarázatot!

FONTOS! A hozzátáplálási táblázatot rendszeresen frissítjük az aktuális ajánlások alapján!
Az utolsó frissítés dátuma: 2021. szeptember

 Hozzátáplálás táblázatElsőként 5-7 hónapos korban, amikor a baba már érett a hozzátáplálásra (tud fogni, érdeklődik az ételek után, az emésztőrendszere képes feldolgozni az ételeket, tehát nem „köszön vissza” a székletében egy az egyben, amit megevett, valamint elérkezett egy növekedési ugrás, amit 3-4 napon át gyakrabbi szoptatással vagy -tápszeres baba esetén- alkalmanként 220-250 ml tápszerrel sem tudsz kielégíteni), el lehet kezdeni a legártalmatlanabb gyümölcsökkel, zöldségekkel a kóstolgatást. Lehet gyümölcsleveket is adni, de kezdheted azonnal pépekkel is, de létezik olyan irányzat (BLW) is, ami szerint rögtön lehet kicsit darabosabb ételekkel kezdeni a kóstolgatást (párolt, villával összetört ételek, puha gyümölcsök, amiket a baba maga kóstolgathat meg). A legkevésbé ártalmatlan az alma és a krumpli, de mindkettő foghatja a székletet, ezért ha ezt tapasztalod, érdemes kipróbálni az őszibarackot. Egy-egy új ételből először mindig csak 1-2 kanállal adjál, másnap már kaphat 10 kanállal, harmadnap pedig egy egész adagot megehet, ha nem jelentkeztek rajta allergiás tünetek (hasfájás, kiütés, nyugtalan alvás, nyűgösség).

A hozzátáplálási táblázatban található ételek ennek megfelelően fokozatosan vezethetőek be, a hónapokat sem kell nagyon szigorúan venni a zöldségek-gyümölcsök esetében, inkább csak az első két hónapban kell fokozottan óvatosnak lenni.
Amire viszont vigyázni kell, azok az ételféleségek, amik allergiát, súlyos allergiás tüneteket okozhatnak:

  • tejtermékek (sajt, túró, kefír stb.) – 6-7 hónapos kortól adható kis mértékben (1-1 kiskanál, a tejtermékek kis mértékben való korai bevezetése csökkenti a tejallergia kialakulásának kockázatát, a késői, 1 éves koron túli bevezetés növeli)
  • tej – 1 éves kor után el lehet kezdeni (amennyiben nincs tejallergiás a családban és nem áll fent tejallergia gyanúja
  • méz – 1 éves korig a botulizmus fertőzés miatt kerülendő
  • kifli, kenyér – bár a glutén bevezetését az jelenleg érvényes ajánlások alapján már 5-7 hónapos kor között meg lehet kezdeni, a kenyérrel, péksüteményekkel érdemes várni 8-9 hónapos korig (emésztési problémákat okozhatnak)
  • tojás sárgája – 10 hónapos kortól adható, tojás fehérje – 1 éves kortól adható,
  • aprómagvas gyümölcsök (eper, szeder, áfonya, ribizke stb.) – ha éppen szezonja van, már 1 évesen megkóstolhatja, de inkább várj vele másfél éves korig
  • dió – csak 1 éves kor után (allergizál és félre is nyelheti), az amerikai mogyorót 2 éves kor után adhatod, mert súlyos fulladásos allergiás reakciót okozhat!!!
  • földimogyoró – a jelenlegi ajánlások szerint az allergiára való hajlamnak megfelelően kell bevezetni. Ha nagy az allergiás hajlam (ekcémás, kiütéses a baba), akkor 4-6 hónapos kor között, ha közepes (vannak bőrtünetek, de nem súlyosak), akkor 6 hónaposan, ha nincsenek allergiás tünetek, akkor a család életódja szerint később is be lehet vezetni. Az allergiára hajlamos gyerekeknél a mogyoró korábbi bevezetése csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy a tejtermékeket, tejet csak akkor vezessük be a táblázatban előírt időpontokban, ha a családban nem fordult elő tejallergia, egyéb esetben konzultáljunk a gyermekorvossal a bevezetés időpontját és módját illetően.

Amennyiben külföldön éltek a hozzátáplálási ajánlások eltérhetnek a hazaiaktól. Ennek az az oka, hogy a táblázat figyelembe veszi azt is, hol milyen gyümölcsök, zöldségek teremnek meg, éppen ezért a mérsékelt égöv alatti országokban (mint amilyen Magyarország is), nem ajánlják túl korán bevezetni a déligyümölcsök és nem itt termett zöldségek-gyümölcsök bevezetését (pl. banán, narancs, mangó, avokádó), mert azokat a szállítás során vegyszeresen érlelik. Ha olyan országban éltek, ahol megterem a mangó, a banán vagy az avokádó, ezeket az első ételek között adhatod a babának.

És most álljon itt a részletes hozzátáplálási táblázat:

6 hónapos kortól adható
alma, őszibarack, meggy, gesztenye
burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
gabona-pelyhek, rizs, búza, zab

A glutént legkésőbb 7 hónapos korig be kell vezetni kis mennyiségben, a Magyar Védőnők Egyesületének hivatalos ajánlását erről innen tudod letölteni..

7 hónapos kortól adható
banán, körte, narancs, citrom, szőlő (héj és mag nélkül)
paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,
fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),
passzírozott zöldborsó (héj nélkül), tökfélék, kukorica
hús: csirke, pulyka
tejtermékek: joghurt, kefír
étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma

8 hónapos kortól adható
kenyérhéj, kifli
szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka,
vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót,
sóska, lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab
hús: marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal
Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,
natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs kiegészítéseként
árpa, rozspehely
bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán
gyümölcsteák

10-11 hónapos kortól adható
káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold
főtt tojássárgája heti 1-2 alkalommal

1 éves kortól adható
uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek,
vöröshagyma és fokhagyma nyersen,
szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab, paprika
tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, és kecskesajtok,
juhtúró, juhsajt
teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina
méz, tojásfehérje, mandula, napraforgómag,
tökmag és egyéb olajos magvak
gyógynövényteák (menta, cirtomfű, csalán)

Másfél éves kortól adható
kiwi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres,
csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca,
déligyümölcsök (ananász, mangó, grapefruit stb.)

2-3 éves korig jobb várni vele

Ide olyan ételek tartoznak, amik bár nem feltétlenül allergizálnak, azonban a baba egészséges táplálkozási szokásainak kialakításában fontos, hogy az ételek természetes ízét ismerje meg és egészségesen táplálkozzon. Éppen ezért lehetőség szerint minél később kapjon:
– szénsavas üdítőitalokat, cukros gyümölcsleveket
– édességeket (csokoládé, cukorka, nyalóka), egészségesnek tűnő, de valójában cukros édességeket (túró rudi, cukros joghurtok, fagylaltok, tejszelet stb.)
– péksüteményeket.

A jelenlegi hivatalos ajánlások a csecsemők hozzátáplálásához, amik alapján ez a cikk is készült:

A Magyar Védőnők Egyesületének ajánlása
ESGPHAN ajánlás (Európai Gyermekgyógyászok és Gasztroenterológusok ajánlása) (2020)
WHO ajánlás



Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

176 Comments

Comment navigation

  • Dán Marietta

    2011. augusztus 02. kedd

    Nekem a kisfiam 2 hós lesz, és azt mondta a gyerekorvosunk, hogy 2-2,5 hós korában már lehet neki adni a répát, krumplit, almát(azt csak óvatosan a savassága miatt).
    Mi ebből az igazság? A répát én bevallom h mivel nagyon ment a hasa adtam neki egy két pici kanállal és bevált! Ez baj?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem baj, csak éppen nem tudja megemészteni még ezeket az ételeket, mert az emésztőrendszerben azok az enzimek, amik az anyatejtől eltérő ételek megemésztésére valók még nincsenek jelen ebben a korban. 17-24 hetes kor között jelennek meg valamikor.

  • Timi

    2011. július 28. csütörtök

    szia Agi!
    Kisfiam tejfeherje es tojasfeherje erzekeny gyanus, de nem vagyok benne biztos hogy tenyleg az-e. 6 honapos, szopik meg de elkezdtem adni neki mast is (alma, krumli, murok). Bevezethetem a gluten tartalmu gabonapelyheket ebben a honapban vagy varjak vele? Koszi elore is!

    • Timi

      2011. július 28. csütörtök

      Ja es nincs etelallergias a csaladban csak szenanathas…az is szamit?

      • Vida Agi

        2011. július 29. péntek

        Igen, ez is számít az allergiánál.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Igen, a glutént már bevezetheted.

  • Evetke

    2011. július 27. szerda

    Kisfiam 6 hónapos,szopizik és hozzáetetem gyümölccsel meg főzelékkel,azóta sokat zöldes színű a széklete ma kicsit hígabb is volt,meg nem is!!!!!!!Tejpéppel is megkínálom tízóraira!!!!!!(remélem )a széklet színét a más ételek okozzák????!!!!!!!!!!köszönettel várom válaszát

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Ez normális, az új ételektől a széklet is megváltozik, felnőttesebb lesz.

  • Laura

    2011. július 26. kedd

    Szia Ági!

    Kislányom egy hete töltötte be a 10 hónapot. Anyatejes baba.,6 hónapos koráig csak szopizott. A hozzátáplálással nem igazán volt probléma,majdnem mindent megeszik egész nagy adagokat :), csak a savanyú dolgokat pl.meggy nem nagyon szereti.A napi étrendje mai napig reggel:szopi,10kor gyümi keksszel,13kor husos fözelék,16:30kor krémtúró vagy joghurt néha tejpép,vacsi szopi. Születési súlya 2750gr volt 36.hétre,másfél hónapja mértük akkor 8750gr volt. A kérdésem az lenne,hogy a reggelit vagy a vacsorát ki kell,ki lehet e váltani ilyen idős babánál valamivel,ha igen mivel? Előre is köszönöm válaszod!
    Üdv Laura

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      A reggelit már ki lehet váltani ennyi idősen, különösen, hogy a többi nappali étkezést már kiváltottad. Mivel már 10 hónapos ezért kaphat a hagyományos értelemben vett reggelit: kenyeret, tejtermékeket, tojássárgáját stb.

  • Melánia

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nekem most 20-án lesz a kisfiam 7 hónapos majdnem 8kg-os 1,5hónapja van 2 fogunk és most jön a másik kettő.3hónapos kora óta tápszeres baba,az a problémám hogy nem akar szilárd ételt enni.Mindent megkóstol sőt ha meglátja a tálkát és a kanalat majd ki ugrik a bőréből viszont eszik 1-2 kiskanállal és több nem kell neki.Már 2hónapja ez van…………..nem tudom mit csináljak hogyan kezdjünk neki hogy megértse hogy ezt kell neki enni.Mert ahogy észre vettem csak kostolgat,van ami ízlik neki valamitől pedig undorodik.Már mindent kipróbáltam gyümölcsök krumpli,répa levesből is vettem ki az íze kedvéért sokféle bébi ételt is kipróbáltunk a tejpép nem ízlik neki.Ha lenne valami jó tanácsod szívesen fogadnám előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Türelem. Kóstolgassatok továbbra is, semmi baja nem lesz, ha egyelőre mindenből csak kicsit eszeget, kóstolgat és nem eszik teljes adagokat. Az is normális, hogy van, ami ízlik neki, van ami nem, ez még sokat változik majd később. Egyetek gyakran együtt is, amikor te eszel, ültesd őt is oda, hogy lássa, mit eszel, idővel megjön majd a kedve és az étvágya is.

  • Eva

    2011. július 12. kedd

    Szia Agi!

    21 hetesek vagyunk es most keztuk el a hozzataplalast. Azt szeretnem tudni, hogy ebben az idoszakban mennyit kellene kakilnia a babanak. Mindenhol az olvasom hogy a hozzataplalas szekrekedest okoz, nalunk az ellenkezoje van, tobbszor is kakal egy nap. Anyatejes baba es tervezem szoptatni meg hozzataplalas alatt is. Valaszod elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Ez nagyon változó. Van, akinél székrekedést vagy nehezebb kakilást okoznak az első ételek, van, akinél hasmenést (az almát szokták elsőre adni és ennek kettős hatása van, van, akinél fogja a székletet, van, akinél hashajtó hatású) Általában 2-3 széklet szokott lenni ebben a korban, de itt is nagy egyéni eltérések lehetnek, az anyatejes babák még a hozzátáplálás elején is csak 4-5 naponta kakilhatnak, és lehetnek gyakrabban kakiló babák is, ez attól is függ milyen gyümölcsöt kapott a baba (pl. a szilva és a sárgabarack hashajtó hatású), mennyit evett, te mit ettél (ha anyatejes, ez is számít) és a fogzás is változtathat a székleten.

  • Cili

    2011. július 06. szerda

    Kedves Ági!

    A kérdésem a szójatej és társaival valamint a tehéntejjel kapcsolatos.
    Sokfélét lehet olvasni mindkettő előnyéről és hátrányáról.
    A gyermekem tehéntejet iszik, most 2,5 éves. Adhatok e neki már növényi tejeket ha igen melyike és milyen kortól? A védőnő a növényiket nem ajánlja mert allergizál.A tehéntej sem igazán jó(sok vélemény szerint). Akkor most mit adjak(adhatok) a gyereknek. Nem allergiás a tehéntejre nincsen semmi baja tőle.A növényik közül a szójatejből(én csináltam)kapott kb. 1/2 decit kakaóval, ízlett neki.Másnap estére a feneke nagyon piros lett, lehet ettől? (más új dolgot nem kapott). Akkor allergiás rá?!
    Azóta nem adtam neki és mint előbb írtam a védőnő ellenezte.
    Kicsit összezavarodtam akkor mi az egészséges és mi nem!
    Próbálok egészségesebb ételeket készíteni a családnak, (én már nem iszom tehéntejet) ami persze nem csak ebben merül ki(több zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű gabonák stb.).
    Kérlek segíts hogy tisztábban lássam mi jó és mi nem a gyermekemnek?!

    Előre is köszönöm:Cili

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ennyi idősen már kaphat növényi tejeket is, a rizstej általában nem szokott gondot okozni, viszont a szójatej allergizálhat, ezért ezt, ha tüneteket okozott nála, kerüljétek el egyelőre. Tehéntejet, kecsketejet természetesen kaphat, ha nem allergiás rá.

  • zsuzsi

    2011. június 30. csütörtök

    iker fiaim most lesznek 5 ho sak sajnos koraszulotek 33 hetre ,mostanig kinlodtunk az evesel most mar nem birom ezt a kinlodast nem akarnak enni az elso 7 kg szopizott mostmar nem akarja befalni igy kap nan1 es tapot naponta 5 szor de csak 70-80 ml eszik masodik mivel laktoz erzekeny nan sensitivet kel kapjon ot 3 orankent kinozom az evesel de ugy kel bepricoljam mert csa 20ml ig kepes szivni nyelni tovab eroltetve jutunk el sirva hogy 70 ml lenyeljen tehat naponta 420ml eszik o csak3990gr eleg gyengen fejlodik az orvosok vereredmeny szerint azt mondjak minden oke, de a kinlodas az sajnos az enyem mit tudnal ajanlani hogy joban egyenek vagy eleg ez nekik ,ja a masodik sanzyme szirupot kap etvagy csinalo naponta 3×5 csepet kerem a segitseged valami modszer vagy esetleg egyebet adhatneke/?

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ha az első baba 7kg, akkor vele nincs semmi gond, tökéletes a fejlődése. Mindegy, hogy mennyit eszik, azt kell nézni, hogy jól fejlődik, kiegyensúlyozott, tehát biztosan nincs vele semmi gond.
      A második kisfiúnak ehhez a súlyhoz napi 600 grammot kéne ennie, de ha csak 20 ml-t képes kiszívni, akkor vagy másik cumival próbálkoznék, hátha abból könnyebben menne, vagy kiskanállal adnám, illetve érdemes lenne utánanézni az orvossal, miért tud ilyen nehezen szopizni (pl. nyelvfék probléma miatt)
      Mivel már 5 hónaposak, lassan el lehet majd kezdeni a hozzátáplálást is, de ezt az orvossal és/vagy a védőnővel egyeztesd, javasolják-e ők már nekik, lehet, hogy ez segítene, hogy nagyobb adagokat is elfogadjanak.

      • zsuzsi

        2011. július 08. péntek

        koszonom szepen a valaszt megnyugtatot kicsit.

  • mano

    2011. június 20. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam június 24-én lesz 1 éves. Este még szopizik, de kap mellé tejpépet is. Adok már neki mindenféle tejterméket is (sajtot, joghurtot, tejfölt…). Azt szeretném kérdezni, hogy bolti tejet adhatok e neki? Felforralva vagy nyersen? Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv: Móni

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      1 éves kortól adhatsz bolti tejet, nem kell forralni.

  • edit

    2011. június 17. péntek

    Szia Ági!

    napraforgómagot megfőzve, majd ledarálva mikortól lehet adni a babának a főzelékhez? Fiam 10 hónapos múlt.
    köszi válaszod

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      10 hónaposan már lehet neki adni.

  • Lancz Ildikó

    2011. június 04. szombat

    Szia Ági!
    Nekem pár észrevételem lenne, amire szintén szívesen fogadnám a válaszod:
    az ajánlások szerint 6 hónapos kor előtt nem tud a baba megemészteni az anyatejen és a tápszeren kívül semmit, ezzel szemben a konzerv bébiételek már 4 hónapos kortól ajánlják.
    Fentebb írtad, hogy ha visszaköszön egy az egyben amit megevett, akkor nem áll rá készen. Nálunk csak a husi köszön így vissza 7 hónaposan.
    Az általad megadott táblázat nagyon sokat segít a hozzátáplálásban, és én is sokat tanultam belőle, de nem lehet ennyire szabályszerűnek tekinteni. A legfontosabb, amit meg kell tanulni minden anyukának, figyelni a saját gyermekét, mert nagyon sok eltérés lehet egy-egy gyermek reakciójában akár ételekről van szó, vagy bármi másról.
    Erre te is többször utalsz az írásaidban, de a kérdésekből mégis úgy látom, hogy sokan konkrét „használati utasítást” várnak tőled. Sémákra lehet építeni, de konkrét tanácsokra nem mindig. Ui.:a kisfiam burgonyával sűrítve nem evett meg semmit, de a zabpelyhet imádja. Nálunk sokan nem is tudják, hogy lehet adni, pedig például Németországban bevett szokás.Minél szélesebb skálát mutatsz be, annál könnyebb megtalálni minden kismamának a számára leginkább megfelelőt.További jó munkát, és töretlen lelkesedést kívánok!

    Üdvözlettel:
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Pontosan így van, ahogy írod, egyetértek! 🙂

  • Szabina

    2011. június 03. péntek

    Szia Ági
    Azt szeretném kérdezni hogy június 19-én lesz 6 hónapos a babám és tejérzékeny és adhatok e neki Bio Szójaitalt?
    Előre is köszönöm a választ

    Válasz: Nem, mert a szója is allergizálhat.

  • Végh Zsuzsa

    2011. május 27. péntek

    Kedves Agi, kisfiam 6 honapos 9500 g,&eddig csak anyatejet kapott.Pár nappal 4 honapos kora elott kijott az elso két fogacskájy. Egy napja kezdtuk el a hozzátáplálást ami saját termesztésu párolt sárgarépa anyatejjel hígítva volt. Gond nélkul megevett 3 nagy evokanályni mennyiséget. Kérdésem az lenne bovíthetem e a répa illetve burgonyát kolesgolyoval, puffasztott rizzsel vagy csak maradjon a zoldség illetve gyumolcs.Spenotot és cukkinit – fozeléket mikortol lehetadni a babának? En nem fogyasztok semilyen tejet illetve tejterméket mert kipattog tole a baba bore. Ebben az esetben mivel lehet elkészíteni a fozekléket – tejtermék helyett? Zabpehely lisztet lehet használni, vagy az is glutén-es ételnek számít?? Elore is koszonom a választ. Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Egyelőre nem kell mással dúsítani a főzeléket, elég a zöldség és a hús. A főzelékeket 1 éves korig csak burgonyával kell készíteni, tejjel egyáltalán nem kell. Zabpehely lisztet lehet használni, de fokozatosan kell bevezetni ezt is.

Comment navigation