Mikor érett a hozzátáplálásra?

Gyakori kérdés, hogy vajon mikor érett meg a baba a hozzátáplálásra, elkezdhetjük-e már etetni a babát. Az alapszabály ezzel kapcsolatban az, hogy várjunk 6 hónapos korig, de természetesen ez nem kőbe vésett, lássuk az érveket és ellenérveket!

Mikor érett a hozzátáplálásra?A 6 hós kor mellett szól:

  • Nagyjából 6 hónapos korban jelennek meg azok az enzimek az emésztőrendszerben, amik képesek az anyatejen kívül mást is lebontani, ez azt jelenti, hogy amit ezelőtt adsz neki, azt csak részben emészti meg, ezért nem olyan értékes tápanyagforrás, mint az anyatej
  • 6 hónapos korban ürülnek ki a magzati vasraktárak, ebben a korban tehát már kell a külső vaspótlás, ebből ugyanis az anyatejben nincsen elég
  • 6 hónaposan már érdeklődik a baba az ételek iránt, fel lehet ültetni megtámasztva (a fekve evés nem túl egészséges), képes megfogni a kanalat a kezével és már képes rágni is

Előfordulhat, hogy már 1-2 héttel korábban nagyon érdeklődik a baba az evés iránt, és úgy látod el lehet kezdeni, természetesen ez sem probléma, de 5 hónapos kor előtt semmiképpen ne kezdd el hozzátápláláni, azelőtt még akkor is tápszerpótlást kapjon, ha úgy látod kevés a tejed, mert a gyümölcsöktől nem fog jóllakni, illetve nem tudja rendesen feldolgozni a szervezete.

Ezen a videón egy 3 hónapos babát láthatsz, akit próbálnak kanállal etetni, mivel éhes, ezért nagyon szeretné megenni az ételt, de még kitolja a nyelvével, ezért nem tudja rendesen lenyelni, ha a babád ugyanezt csinálja, a kanállal, akkor biztos lehetsz benne, hogy még nem érett meg a kanalas táplálásra:

Ha már elmúlt 6 hónapos, akkor is lehet, hogy szokatlan számára a kanál, ezért több folyik mellé az ételből, mint amit lenyel, de légy türelemmel, akár 4-6 hétre is szükség lehet, mire hozzászokik az újfajta táplálási módhoz.



Gondot okoz számodra a hozzátáplálás, nem tudod mit adj neki enni, étvágytalan a babád, nem tudod eldönteni, mikor kéne felváltani a szopikat, eleget eszik-e és hogyan tedd gazdagabbá az étrendjét? Megoldásért katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

54 Comments

Comment navigation

  • Bea

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon érdekelne a véleményed lassan 6 hós kisfiamról. Eddig kizárólag szopizott, általában 3-3,5 óránként, éjszaka kétszer fel szokott ébredni, de általában csak egyszer adok neki cicit, mert az első felébredéséből (1-2 óra körül) még egész könnyen vissza tudom altatni cumival (ebből gondolom, hogy nem éhes), és csak a következő ébredésekor (4 óra körül) adok neki tejcsit, mert akkor már nem sikerül cumival visszaaltatnom (gondolom, mert éhes). Napközben sokszor szokott nyűgösködni, én mindig azt gondoltam, hogy a fáradtság miatt, mivel nagyon keveseket alszik (40 perceket) és általában sírva is ébred, ilyenkor próbálom visszaaltatni őt, néha sikerül is, és akkor még 45 perc-1 órát rá is szokott húzni. Szóval ebből gondolom, hogy még álmos, csak vmi miatt nem bír magától visszaaludni. A környezetem azonban folyton azzal jön, hogy biztos éhes, azért nyűgös. Igaz, hogy nem eszik túl sokat, időnként mérem, és 120-150 g között szokott szopizni, de van, hogy 180-at is megevett már, meg persze olyan is, hogy csak 80-at. De a lényeg, hogy én is eljutottam oda, hogy most már ideje kipróbálni mást is, mint a tejet. Almával kezdtük 4 napja, tízóraira, szopi után, először csak a levével, aztán kis pürét is. Úgy tűnt, hogy ízlett neki, nyitogatta is a száját a kanál látványára, de inkább csak kifelé jött a szájából, semmint a gyomrába (a fenti videón szerintem szebben eszik a 3 hós kisbaba, mint az én fiam). Mondjuk emiatt még nem is írtam volna, legfeljebb mindennap próbálkozunk, hogy szokja a kanalat. Viszont az a baj, hogy az éjszakáink elég szörnyűek lettek, 2 óránként felébredt és vigasztalhatatlanul sírt, csak a cici nyugtatta meg őt a következő 2 óráig. A 3. éjszaka azt mondtam, hogy jó, akkor a következő nap nem adok neki almát, nézzük meg, mi lesz. Ez most éjjel volt, és most egész jól aludt (kétszer ébredt, először 2-kor, akkor kicsit nehezebben sikerült visszaaltatnom, de végül nem adtam cicit neki, aztán fél6-kor, akkor már kapott cicit). Ma megint úgy döntöttem, nem adok neki még tejen kívül semmit, de azért, hogy a kanalat szokja, szopi előtt kicsit fejtem tejet és azt kanalazgattam neki. Úgy látom, gyakorolni kell ezt még:)
    Kérdéseim:
    1. lehet, hogy az almától lett nyűgös éjszaka? egyébként kaki volt mindennap, nem okozott szorulást az alma.
    2. próbálkozzam mással (ha igen, mivel), vagy egyelőre hanyagoljam a más ízeket?
    3. eleget eszik vajon, 120-150 g evésenként elég?
    4. a nappali rövid alvásokra van vmi tanácsod?

    Elnézést, hogy ilyen hosszú lettem.
    Köszönöm a válaszaid!

    Bea

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      1. Igen, a hozzátáplálás megkezdése okozhat emésztési zavarokat, ami miatt nyűgösebben alszik a baba.
      2. Érdemes lenne várni 1-2 hetet és utána megint újra próbálkozni
      3. Nem az számít mennyit eszik evésenként, hanem, hogy összesen mennyit eszik. Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie naponta, ha pl. 6 kilós a baba, akkor 720 grammot összesen (ez persze csak ajánlás, egyéni eltérések +/- lehetnek)
      4. Fél évesen általában már kétszer alszanak csak napközben a babák, de előfordul ez a háromszori is még. Most alszanak a legkevesebbet napközben, összesen általában másfél-2 órát, ez jelentősen megnő, amikor már kúsznak-másznak és fizikailag is lefáradnak napközben (kb 3 órára nő összesen). Ha viszont nyűgösen ébred, annak két oka lehet:
      1. amikor lefeküdt még nem volt elég fáradt, illetve nem magától aludt el, hanem elaltattad,
      2. fogzik és emiatt nem tud napközben aludni.

  • Leander

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Kedves Agi!

    Kislanyom 6 honapos, kb egy masfel hete keezdtuk el a hozzataplalast a kovetkezo sorrendbe almaval,babarizsel,krumlival meg sargarepaval.Mindent nagyon jol elfogadott foleg a babarizset azt szinte nyelte.A gondunk az, hogy par nap utan szekrekedese lett, ami azt jelent hogy 4-5 nap utan jott a kaki es nagy elrolkodessel csak. A vedono tanacsara kevertunk a babarizshez aszaltszilva puret.De az sem segitett, igy is csak homerovel sikerul kakilnunk. Meg annyit, hogy kulfoldon elunk es itt a babarizsel kezdik a hozzataplalast,meg kulonbozo gabonapelyhekkel a gyumolcsot zoldseget csak utanna ajanljak.
    Ha van valamijo otleted mivel tudjuk megszuntetni a szekrekedest, azt nagyon szivesen vennenk. Elore is koszonjuk.

    Válasz: Adj az alma mellett barackot is minden nap (őszi és sárga is lehet), ez lazítja a székletet.

  • Betti

    2010. szeptember 06. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom lassan 6 hónapos és most próbálkozom a kiváltással, de nem igazán tudom, hogy pontosan hogy is csináljam. Tízóraira és uzsira is gyümölcsöt eszik plusz szopi,reggel délben csak szopi és este tejpép után szopizik. A tízórai és uzsis gyümizés után ha nem éhes akkor már nem kell mindenáron szopiznia (főleg ha ő magától nem kéri)? De így elég folyadékot iszik, vagy adjak neki vizet esetleg teát?

    Válasz: Ha elég gyümit eszik és nem kéri utáéna szopit, akkor már nem kell neki adni. Viszont valóban ezek után az étkezések után meg lehet kínálni vízzel (a tea felesleges, a víz egészségesebb). Nem biztos, hogy sokat fog inni, de ha szomjas, akkor ez a pár korty elég neki.

  • zsuzsi

    2010. augusztus 23. hétfő

    kedves Ági a kisfiam 4 honapos ,ha keves a tajam mivel kezdjem a hozzataplalast? meg van tejem,csak ,ha nem lesz …ebben kernem segitsegedet, tapszer ,gyumolcs…es mennyit… 4.35kg val szuletett most 7.70kg… 2 napja nem nagyon akar enni, ja es fogzik is. koszonom elore is

    Válasz: Ha fogzik, akkor érthető, ha kevésbé van étvágya, de nem kell emiatt aggódni, ez csak átmeneti. Emellett még az is gyakori ebben a korban, hogy minden más elvonja a figyelmüket a szopiról, ezért nem esznek rendesen, ezért fontos, hogy nyugodt, csendes környezetben, fekve szopizzon, hogy ne tudjon nézelődni helyette.
    Ha így csinálod és továbbra is rendszeresen szoptatsz, nem lesz kevesebb tejed. Ha mégis, akkor 6 hónapos kor előtt először tápszerrel lehet a szoptatásokat követően kiegészíteni a tejet. De emiatt korábban elkezdeni a hozzátáplálást nem szabad.

  • Móni

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Szia!
    Lányom 13.-án lesz 5hónapos. Három napja megkostoltuk az alma levét. Elöször csak egy kiskanál azán kettő majd ma három kanálkával kapott. Nem ellenkezett szépen elfogadta de az elsőnél nevettünk rajta mert fancsalizott. Tejcsim van bőven meg nem is szeretnék még kiváltani egy evést sem, nem az a cél csak érezze az ízeket. De hogy tovább? Mennyit kaphat belőle és meddig? Mikor kaphat mást és mit? Vagy ha már több almalevet kaphat víz helyett adjam neki inni? Nem dagi baba inkább vékonyka. 4hónaposan 65cm és 6100g volt. De megint többet nőtt mint hízott mert kisebbek a hurkái. Így is kaphat mást anyatejen kivűl vagy inkább még várjunk?
    Köszönöm a válaszod.

    Válasz: Olvasd el az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvet, ezekre a kérdésekre mind benne van a válasz: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Márta

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az én babám most töltöte be a két hónapot eddig tudtam szóptatni kapott mellete tápszert és nem volt semmi gond De most hogy csak tápszert kap nagyon szorulásos lett.
    De az orvos nem nagyon akkar váltani tápszert.Most a Milupa Milumil HA start optimát kapja.
    Nagyon sokkat eszik még mindig 2-3-4 óránkét eszik.2900g született be sárgultunk lefogyott 2650re most pedig 5300gr nem sok ez elsö babám és félek hogy sokat eszik nincs segitségem ilyen téren mert anyukám már régen meghalt és tesómérnak még nincsen baba.Válaszát és tanácsát elöre is köszönöm

    Válasz: Adj a tápszer után kevés kamillateát, az segíteni fog majd. Mivel kis súllyal született, egyen nyugodtan gyakrabban, nem eteted túl, örülj, ha szépen hízik.

  • edina

    2010. július 30. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam elmúlt 6 hónapos, már korábban is próbálkoztunk gyümölcsök kóstolgatásával, több kevesebb sikerrel. Eszegette őket, főleg az almát, de meglátásom szerint nem volt túlságosan elraggadtatva tőlük.
    Egy hete beteg, hasmenés, nátha a tünetek, sőt még a felső ínye is redesen be van dagadva. Néhány napja még azt a keveset sem fogadja el, izeg-mozog székében, nem nyitja a száját.
    Betegség alatt próbálkozzak naponta 1x a már ismer ízzel, vagy tartsak néhány nap szünetet?
    Sikertelen hozzátáplálás esetén mennyire eredményes 1 hét szünet beiktatása? Tudom, hogy erőltetni nem szabad, de mivel Marci nagy baba 9 kiló fölött van minden orvos nyaggat, adjak neki mást is! De mit csináljak, ha nem kell neki? Persze biztos hogy fontos lenne a zöldségek, a husika fogyasztása a vas szempntjából (korábban a fáradékonysága miatt már kérdeztelek).
    Marci cicifüggő, első két hónapjában 1-2 óránként cicizett. Mennyire törvényszerű, hogy a sokat ciciző babák nehezebben szokják az ételeket? Vagy csak egyszerűen a fiam nem érett rá?
    Szoptatás párti vagyok, ameddig csak lehet szeretnék szoptatni. Könnyebb 4-5 hónaposan elkezdeni a kóstolgatást, mint a 6. hónap után? Vagy ez is gyermekfüggő?
    Segítségedet előre is köszönöm.
    H. Edina

    Válasz: Betegség alatt a hozzátáplálás elején a babák elutasíthatják a kanalat, ez nem gond, ha meggyógyult újra kell kezdeni az egészet. Ha elfogadja, megkínálhatod napi 1x a már megszokott ízzel, ilyenkor ne kísérletezz újakkal. Változó melyik gyerek hogyan szokja meg az új ízeket, ez nem csak a szoptatástól függ.

  • Gyöngyi

    2010. július 27. kedd

    Kedves Ági!
    5.5 hós kisfiam hozzátáplálásával kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni. Igaz ugyan, hogy van már egy 12éves fiam is, de sok dolgot elfelejtettem.A kisfiam kizárólag anyatejes, 3350g volt a születési súlya.Most 6480g, olyan kis vékony alkatú baba.Az éjszakákat 2hetes kora óta végigalussza, 6x eszik/nap(igény szerint, ált. 2,5-4óránként) és nagyon nyugodt, békés baba. A kóstolgatást őszilével kezdtük(a nyári almát túl savanyúnak találom)kb. 5 napja. Nagyon szívesen fogadta, ma már egy kisebb szem barackot el is fogyasztott, de utána még kérte a cicit(uzsiidőben történik mindez), szopizott is szépen. A kérdéseim az alábbiak lennének:1.hány g-ot jelent a teljes adag gyümiből, amikor már nem fog cicit kérni utána? 2. A szakácskönyvvel kapcsolatban: a Milupa 7gabonás pépre rátaláltam egy drogériában, de rá van írva, hogy glutént tartalmaz! Mégis adható 6hós kortól gyümihez? 3. Babapiskóta és babakeksz(amit pl. én találtam:HIPP, rá van írva,hogy glutént tartalmaz, de az is, hogy 6hós kortól adható)miért nem adható?Írod, hogy súlyos allergiát okozhat, mert nem gluténmentes.Arra határozottan emlékszem, hogy a nagyfiamnak adtam babapiskótát a gyümölcsökhöz. 4. Mikor kóstoltathatok vele más gyümit? 5. Ebédre főzit csak akkor kóstoltassak, amikor már az uzsit teljesen kiváltottuk? Megmondom őszintén a nagyfiamat 2,5 évig szoptattam, csodálatos volt, de gyakorlatilag még a toalettre is utánam jött és előkereste a cicit,úgyhogy szeretném a picimet legalább 1évvel korábban elválasztani, ill. csak az esti szopikat meghagyni.
    Nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkoztál velünk!

    Válasz:
    1. A teljes adag legalább 200 gramm (egy 2 decis pohárnyi kb.)
    2 és 3. Ha nincs gluténallergia és semmilyen allergia a családban, akkor adható a 7 gabonás pép. A babapiskótában tojás is van, az is okozhat allergiát, ezért nem ajánlják, hogy add 12 hónapos korig (ha nincs allergia a családban, akkor 9 hónapos korig)
    4. 3 naponta próbálhatsz ki új gyümölcsöket.
    5. A főzeléket kóstoltathatod már korábban is, de egy étkezést csak akkor válts ki, ha egy másikat már kiváltottál. Tehát ha már tízóraira mást eszik, akkor lehet az uzsonnát kiváltani, majd az ebédet.

  • Viki

    2010. július 23. péntek

    Kedves Ágnes!

    Van egy három hónapos babám akinek a doktornőnk vasat írt fel. Babám kizárólag szopik, jól fejlődik most 6000gr, születési súlya 3100 gr volt. A kérdésem a következő lenne: szüksége van vasra?- vérvétel nem volt. És ha én szednék vastartalmú multivitamin készítményt az elég-e? Bizonytalan vagyok hogy mit tegyek. Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: A magzati vasraktárak nagyjából fél éves korra kimerülnek, de 3 hónaposan már sok baba vashiányos, ezt a szeméből is meg lehet állapítani. Az anyatejből sajnos nem igazán jól szívódik fel a vas, ezért szükséges a pótlás, nyugodtan adhatod neki.

  • Viola

    2010. július 14. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 24 hetes, majdnem 9 kiló. Mindent a szájába vesz, hogy megrágcsálja, nagyon érdekli, hogy mi mit eszünk, kis ülésben szépen ül, ezért egy hete (mikor őszibarackot ettem és annyira húzta a szájához, hogy kifehéredtek az ujjai) úgy döntöttünk elkezdjük a kóstolgatást.
    Először krumplipürét próbáltam adni neki anyatejjel hígítva, majd 3 nappal később főtt almát nyomtam át szűrőn, de szerintem egyik sem igazán ízlett neki. Maximum egy kávéskanállal evett. A száját nem nyitja és elfordítja a fejét.
    Várnom kellene még a hozzátáplálással, vagy mást kellene kipróbálnunk?
    Ha szopizásról van szó, akkor szinte ráveti magát a cicire, viszont úgy érzem, egyre kevesebb tejcsim van.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: nem kell várnod, az elején így reagálnak a babák, ez normális. Kapjon minden nap egy kiskanállal vagy amennyit elfogad. Elsőre az almát próbáld, mert az édes, a krumpli íze nem olyan jó. Minden nap egy alkalommal egy kicsit adj, ne erőltesd, idővel egyre többet elfogad majd.

  • edina

    2010. július 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos, és kora miatt igencsak foglalkoztat a hozzátálálás módja, annak elkezdése. MIndenképpen megvárom a 6. hónapot, bár nem mondom, hogy már nem kóstoltuk meg az almpürét. (egyébként nagyon ízlett neki)
    A Nagy babszakácskönyvben 5 étkezés ajánlott, ez nálunk nagyrészt, (ha csak a pocakfájás nem akadályozza) stimmel el.
    Viszont az étkezési időpontjaink a következőek:
    -éjszaka egyszer szopizik
    – hajnali 5 fél 6 felé (szerencsés esetben még egy órára visszalszik)
    – 8 és fél 9 között
    – 11 fél 12 körül
    – du. 3 óra körül
    – esti fürdés után
    Ezek szerint nekünk a 8 és 9 óra közti étkezés lesz a tízórai, amikor gyümit fogok adni, vagy a délelőtti alvás után (kb. fél 11kor ébred) iktassak be egy plusz étkezést, s akkor kapja a gyümölcsöt, így az ebéd egy kicsit kitolódik.
    Köszi a segítséget

    Válasz: A hajnali evés nem reggeli, az még az éjszakához tartozik. A reggel 8-as evés a reggeli, a 11-es a tízórai, a 3 órás az ebéd és ezután kéne még beiktatni egy uzsonnát az esti fürdés előtt valamikor (mondjuk 5-6 óra felé)

  • Dzsupin Éva

    2010. június 25. péntek

    kedves Ági,

    kislányom június 24-én töltötte be a 4. hónapot. eddig nagyon szépen nő, eszik rendesen, sőt. Kicsit félek, hogy talán sokat is.jelenleg 6 kg, és 3270 g-al született, tehát véleményem szerint ez nem olyan sok. 0,5 hónapja már csak tápszert kap, és napi 6 x kell neki adjak, és a 200 ml simán megeszi. (napi 1000-1200 ml, étvágytól függően)kb. 2 hete viszont az éjszakai nyugodt alvás megszűnt, és hajnal 2-3-4 körül felébred, mert éhes.
    lehetséges, hogy kalóriában kevés neki a tápszer amit kap?
    az orvosnő a Sinlacot javasolja, a védőnő viszont ellenzi…mi a javaslata?

    köszönöm, Éva

    Válasz: Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie ebben a korban a babának, tehát ez a mennyiség pont elég neki, de előfordulhat, hogy a gyors emésztése miatt tényleg megéhezik éjszaka. A Sinlac valóban laktatóbb, meg lehet próbálni.

  • Szatimy

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!
    Május 3-án írtam a betegség után című cikkedhez
    Először is nagyon szépen köszönöm a választ!
    Kicsit megijedtem, hogy írtad ha erőltetem rossz emlékek maradnak benne, és később is étvágytalan lesz. Az az igazság, hogy én próbálkoztam továbbra is (eltelt pár nap, míg kaptam választ, addig nem tudtam, hogy az alma csípheti az ínyét, majd közben ténylegesen kibújt a 2. fog, és azt gondoltam, akkor már minek szüneteljek). Az evések a fogacska kibújása után sem változtak, s én ugyan nem éreztem erőltetésnek sem a fog kibújása előttieket, sem az azt követőket, most már teljesen elbizonytalanodtam a tekintetben, hogy egyáltalán mit takar az erőltetés.
    Attól félek, hogy én még nem gondoltam annak, viszont kislányom már annak érezte, és emiatt egy életre megutálta az evést. Persze ez biztos butaság, de egyszerűen továbbra sem hajlandó 40 grammnál többet megenni, és már csak arra tudok gondolni, hogy biztosan én rontottam el valamit. Igazából nem is nagyon nyitogatja a száját. Amikor odaérintem a kanalat az alsó ajkához, résnyire nyitja, de ezt is csak néha. Gondolom, ha nem is nyitja de én betolom, az már erőltetés. Vagy ha nem ellenkezik (fordítja el a fejét, sír) akkor még nem számít erőltetésnek?
    Arra gondoltam, hogy ha már mennyiségileg nem tudunk haladni, akkor legalább kóstoljunk új ízeket, így kóstoltunk barackot, körtét, (mindkettőt hígítás nélkül, pépesre turmixolva) és a mai nap egy kis burgonyás almát, amit egy kis lefejt tejjel hígítottam. Egyikből sem volt több 40 grammnál a megevett mennyiség.
    Amint ráadom az előkét, elkezd a pihenőszékben feszengeni, forgolódni. Ma eszembe jutott, hogy esetleg az a baja, hogy nagyon mozgékony, és nem bír ki annyit egy helyben ülve. (ma felvettem az ölembe, így próbáltuk a legelején is. Annyival jobb a helyzet, hogy nem tekereg – annyit) Tudni kell, hogy a szopikat 3 hónapos kora óta 5 perc alatt lerendezi, mivel nekem akármit csináltam rengeteg tejem volt, (adtam/adok is le – bár ez nem tartozik ide), és ráadásul nagyon erős a tejleadó reflexem is, így a szopik alkalmával különösebben nem kell megdolgoznia a kajáért, hisz pár szívás után spriccel a tej a szájába, csak győznie kell nyelni.
    Visszatérve a hozzátáplálásra, próbáltuk már evés előtt, evés után, két szopi közötti időben, de a szopi előtti tűnt eddig még a leghatásosabbnak. Lehet, hogy ha már stabilan fog ülni, és használjuk az etetőszékét, akkor egyből érdekes lesz ez az evés dolog, és menni fog? De addig is hogyan tovább? A folytatást illetően már annyi minden tanácsot kaptam, hogy egyszerűen nem tudom, mi legyen a követendő.
    Folytassam tovább ugyanúgy, és egyszer majd csak nyitogatni fogja a száját?
    Vagy inkább hagyjak pár hét szünetet, és kezdjem más „módszerrel” kvázi elölről az egészet, abban bízva, hogy a kellemetlen emlékeit, ha voltak ilyenek, ezalatt az idő alatt elfelejti?
    Adjak neki inkább csak gyümölcsleveket kiskanállal, hátha úgy könnyebben megszokja?
    Vagy hígítsam a turmixolt gyümölcsöket anyatejjel először jó hígan, majd fokozatosan sürítve? Egyáltalán, ha már máshogy elkezdtem, akkor nem késő már „átállni” erre a „módszerre”?
    Már 7,5 hónapos, de még gyakorlatilag mindig csak anyatejen él. Azt olvastam, hogy minél hamarabb vezessük be a húst is, hiszen a vasraktárak kifogynak. Most elkezdtem ezen is aggódni, hogy a tejem vitaminügyileg már nem elég neki.
    Illetve még egy dolog, amit nem egészen tudok hova tenni, bár nagy jelentősséget azért nem tulajdonítok neki, az az, hogy sokszor van olyan, gyakorlatilag majdnem az összes evésnél, hogy evés közben bekapja a hüvelykujját, és szopizza. 2 hónapos kora óta szopja a hüvelykujját, nem éhség jele nála. Amolyan nyugtató ez, ill. akkor szopja, ha álmos, és ha pihen, vagy épp valami ruhadarabbal játszik. De hogy evés közben miért?

    Válasz: Azért szopja az ujját evés közben, mert számára az evés egyelőre még egyenlő a szopizással és ez így is van rendjén ebben a korban. Mivel ő szépen szopizó baba és van tejed is bőven, nem kell erőltetni az evést, ami igen, azt jelenti, hogy ha nem nyitja a száját, nem kell mindenáron beletolni az ételt. Teljesen megfelelő és a vitaminokat is biztosítja, ha naponta 1-2 alkalommal két szopi között még csak kóstolgat, néhány kanál ételt eszik, ami lehet gyümölcs, zöldség és lehet benne hús is, valamint higíthatod anyatejjel, ha gondolod, de nem muszáj. Nem kell többet megetetni vele, mint amennyit elfogad. Ha majd megérik rá, akkor egyre többet fog enni.

  • Zsuzsanna

    2010. május 12. szerda

    Kedves Vida Ágnes!
    Kislányom 6 hónapos múlt. Idáig anyatejet és tápszert(BEBA HA/Ar-speciális antireflux tápszer)kapott.5-ször evett kb 170-et vegyesen.A hozzátáplálást még nem kezdtük el, viszont pár napja az anyatej mellet nem fogadja el a tépszert csak a Sinlac pépet, amit viszont csak 2szer javasolnak naponta.Így viszont nincs meg az eddig megszokott mennyiségű étel naponta.A gyermekorvosunk álláspontja az, hogy a hozzátáplálást csak akkor kezdjük meg, ha már van foga, mivel addig éretlen a bélrendszere.Azt szeretném tudni, hogy mikor kezdhetjük meg Ön szerint a hozzátáplálást és lehet-e valami baja ha nem a megfelelő időben kezdjük el?Székletében így is vannak emésztetlen fehérjedarabok.Illetve, hogy a súlygyarapodása nem fog-e így visszaesni?Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: A hozzátáplálást többek között azért kell 6 hónaposan elkezdeni, mert a magzati vasraktárak eddigre kiürülnek és csak a természetes táplálék (alma, húsok) tartalmaznak kellő mennyiségű vasat. Tehát ha már 6 hónapos, akkor kezdjétek el a kóstolgatást. Emellett pedig próbálj meg a Sinlacon kívül más tápszert, ha az anyatej nagyon kevés, az a tapasztalat, hogy pl. a Humana banános tápszerét elfogadják a válogatósabb babák is gond nélkül.
    A fogzáshoz kötni a hozzátáplálás megkezdését nem szerencsés, hiszen van olyan baba, akinek 1 évesen jön az első foga, és a babák fog nélkül is kiválóan tudnak enni, még darabos ételt is. Az emésztőrendszer 6 hónapos korra megérik a hozzátáplálásra, ez ugyanis nem a fogzástól függ, hanem ekkorra jelennek meg bizonyos, az emésztéshez szükséges enzimek.

  • Nóra

    2010. május 09. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a tanácsaidat, eszerint próbálkozom kb 10 napja, almával. Eddig úgy tűnt, nagyon érdekli az evés (már több hete szagolgatta, nyalogatta a mi almáinkat), ezért meglepett, hogy mégsem olyan lelkes: az almalé először érdekelte, de aztán már egy-két kanálnál többet nem volt kedve inni, a rostos reszelt almát nem tudja lenyelni.
    Próbálkoztam párolt, turmixolt almával is, amit almalében kevertem el, szoptatás előtt, után, két szoptatás között is, de nem volt lényeges különbség.
    Gondolom, ez nem baj, majd megjön az evéshez a kedve. Csak az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mi a legjobb: tovább kísérletezni almával, vagy továbblépni a zöldségekre? Jobb visszalépni a levekhez, vagy kínálgatni a pépeset annak ellenére, hogy az nincs ínyére? Úgy tudom, van ahol anyatejbe kevert, vitaminokkal dúsított rizspehellyel kezdik a hozzátáplálást, érdemes lenne esetleg megpróbálni azt? Érdemes naponta többször próbálkozni, vagy inkább több nap kihagyással? Ha továbbra sem eszik mást mint anyatejet, szükség van-e valamilyen vitamin-pótlásra?
    Köszönettel,
    Nóra

    Válasz Próbálj meg valami más ízt, néha a babák nem szeretik az almát. Pl. a répa vagy a sütőtök jobban tetszhet neki (a krumpli nem, mert az kicsit kesernyés)

  • Noora

    2010. április 28. szerda

    Bocsánat, az előző hozzászólás „elszaladt”…
    Szóval azt szerettem volna megkérdezni:
    – Mikorra időzítsem az etetést? Mivel kisfiam általában közvetlenül felébredés után szopizik, amikor már nagyon éhes, nehéz lenne evés előtt adnom neki enni. Ráadásul reggel 9-10 körül, amikor a 10órait „kellene” kapnia, ő pont alszik (kb 9 és 11 között) Azért is érdekelne a tanácsa, mert egyelőre nincs pontos szoptatási rendje (nagyjából 3-4 óránként eszik, de van, hogy nincs türelme enni, és akkor inkább gyakrabban eszik keveset) és szeretném, ha a hozzátáplálás ebben segítene.
    – Alma után is érdemes megkínálni innivalóval, vízzel?
    Nagyon köszönöm előre is!
    Üdvözlettel,
    Nóra

    Válasz: Ha szoptatás előtt eszik, akkor nem kell víz. Ha a kettő között, akkor megkínálhatod, de egyelőre ne számíts rá, hogy egy-egy kortynál többet iszik majd, ez általában 10-11 hónaposan szokott jobban beindulni náluk.

  • Noora

    2010. április 28. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos, egy ideje egyre jobban érdekli, amikor mi eszünk.
    Most kezdem a hozzátáplálást, almával, amit már egy-két hete szagolgat, nyalogat.
    Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne:
    – Mikorra időzítsem az etetést?

    Válasz: Ha jóízűen eszik, akkor teheted szoptatás előttre. Ha inkább csak kóstolgat vagy nem szereti szoptatás előtt kapni, akkor két szoptatás között félidőben adhatod neki. Ez egyelőre délelőtt legyen.

  • B.Bea

    2010. április 18. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kisfiam 7 hónapos múlt. A legnagyobb gondunk vele, hogy nem hajlandó az anyatejen kívül semmit sem elfogadni, sőt azt is csak a ciciből, a cumisüvegből már nem kell neki. 3 hónapos korában 2 napot kórházban kellett töltenem. Addig a nagyszülők vigyáztak rá és nem volt gond, elfogadta a tápszert is és a lefejt tejet is cumisüvegből, mostmár viszont nem kell neki,csak rágcsálja a cumisüveget. 6 hónapos kora óta kezdtük a hozzátáplálást. Eleinte még valamennyire kíváncsi volt és eszegetett, mostanában viszont egyszerűen nem hajlandó, pedig próbáltam szopi előtt, után, 2 étkezés között is. Naponta háromszor kínálom meg, de egyszerűen nem hajlandó kinyitni a száját és elfordul.Sajnos június elején ismét kórházba kell mennem pár napra és egyszerűen nem tudom, hogy mi lesz vele. Nemrég beteg is volt és antibiotikumot kellett szájon át szednie és le kellett erőltetni, lehet, hogy ezért is utasítja el ennyire az ételt? Nem tudom mit csináljak… kérlek segíts!

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, az anyatejes babák egy része nehezebben kezd el enni. Egyelőre kínálgasd két étkezés között egy-egy kanálka gyümölcslével, napi 2x, de nem kell erőltetni semmit, csak amennyit elfogad. A június még nagyon messze lesz, majd ha te nem leszel, el fogja fogadni a cumisüveget, mert ő is látja, hogy te nem vagy ott, és éhes lesz, ezen nem kell aggódnod, ha türelmesen kínálgatod, addigra talán már jobban fog kanálból is enni.

  • Andi

    2010. március 23. kedd

    Kedves Ági!

    Még nem találtam választ a következő kérdésre. Remélem tudsz segíteni!
    Az én kisfiam 6 és fél hónapos. 1 hónapja kezdtük a hozzátáplálást! Az anyatejjel mindig is voltak problémáink. Tápszert nem kellett adni, de megdolgoztunk minden cseppért! De már annyira kevés volt, és az evés is érdekelte, így hozzákezdtünk. Nagyon ügyesen csinálja a kanalazást, viszont nem igazán fogadja el, amit én főzök. Azért nem adom fel. Próbálkozok tovább! Kicsit aggódok, hogy később gond lesz, ha csak bébiételt eszik. Ami viszont jobban foglalkoztat az az, hogy délután, amikor gyümölcsöt kap megeszik egy egész banánt. Turmixolva (anyatejjel, vagy almalével) kb. 300 ml. Kellene valamival sűríteni? ha igen mivel? Normális, hogy ilyen sokat eszik meg egyszerre, utána meg 4 óra múlva megint éhes?
    Válaszodat előre is KÖSZÖNÖM!

    Válasz: Nem kell sűríteni a banánt, egyen amennyit jólesik és örülj neki, hogy ilyen ügyes 🙂 A bébiételeket majd fokozatosan elkezdheted házikoszttal keverni, pl. krumplival sűríteni a gyümölcsöket, így megszokja majd azt is.

  • Viola

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ági!
    Kisbabám 5,5 hónapos. Szerencsére anyatejes. Most próbáltam 1-2 alkalommal megkostóltatni vele gyümölcslevet ( alma), 1-2 kkanállal. Szívesen elfogadta, ám után a 1-2 órán belül hasmenése volt. Nem volt nyűgös stb. Ez az jelenti, hogy még nincs felkészülve az emésztése és várjunk, vagy ez természetes reakció?
    A másik kérdésem, hogy korábban azt olvastam, hogy ha be van esve a kutacsa, akkor nem fogyaszt kellő folyadékot és ezt jelzi a szervezete. Ezt a jelenséget pár napja sűrűn tapasztalom. Ez arra utalhat, hogy már nem elég a tejem? Esetleg plusz folyadék kell?
    A baba nem nyűgös, 3 óránként szopizik, éjjel egyszer kel fel.
    Válaszodat nagyon köszönöm!

    Válasz: Ez természetes reakció, az alma gyakran vált ki enyhe hasmenést az elején, nem kell emiatt abbahagyni.
    Ha jókedvű és 3 óránként szopizik, akkor biztos elég folyadékot fogyaszt.

  • Zsuzsa

    2010. március 01. hétfő

    Szia Ági!

    Kislányom a héten lesz 7 hónapos, ma kapott először húsos főzeléket. Az lenne a kérdésem, hogy mostantól hányszor adjak egy héten húst neki? Vagy most már mindig kell tartalmaznia a főzelékének? A másik kérdésem, hogy ha nem üveges bébiételt kap, akkor hogyan készítsem el, illetve tároljam a húst? Valahol olvastam, hogy célszerű egyben megfőzni a húst és kiadagolni egy szilikonos jégkockatartóba és onnan egyesével kiszedegetni a főzelékhez. Egy kocka egy adag. Ez tényleg így van?

    Előre is köszönöm!

    Üdv.
    Zsuzsa

    Válasz: Minden nap egyszer adj neki húst. Igen, ez a jégkockás megoldás a legjobb, én is így csináltam.

  • Hugi

    2010. február 19. péntek

    Szia Ági!
    Elolvastam a kérdéseket és a hozzászólásokat is.Én csak annyit szeretnék kérdezni a lányom megszületett 2009 10 30 3350kgmal 52cmrel és a legutóbbi mérésnél(2010 02 02)5130kg 60cm hogy ez megfelelő súlygyarapodás és növés.Csak azért kérdezem mert anyósom meg rémíztett hogy a kislányom vékony.
    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Ez tökéletes gyarapodás, nem kell aggódnod miatta.

  • Gabika

    2010. február 18. csütörtök

    A pocakfájása is csak néhány hete szűnt meg, emiatt sem szívesen kezdeném el a gyümölcsöt, pihentetném még kicsit a gyomrát. Vagy ennek semmi köze hozzá?

  • Gabika

    2010. február 18. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3 hónapos, és sajnos szinte születésétől tápszert kap. A védőnőnk nagy meglepetésemre tegnap azt javasolta, hogy kezdjem el bevezetni az almát. Ahol eddig utánaolvastam, sehol nem javasolják 4 hónapos kor előtt elkezdeni, sőt inkább később.
    Nagyon kíváncsi vagyok a Te véleményedre, és előre is köszönöm: Gabi

    Válasz: Én sem javasolnám, az a helyzet ugyanis, hogy még nem tudja megemészteni teljesen, ezért feleslegesen terheli az emésztőrendszerét. Tápszeres babánál is legalább 5 hónapos korig ajánlott várni a hozzátáplálással. Pláne, ha hasfájós is volt.

  • Nóra

    2010. február 17. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam feb. 5.-én töltötte be a 6 hónapot. (eddig kizárólag szoptattam ) Elkezdtem a kóstoltatást, de nem igazán nyitja a száját a kisfiam, néha a fejét is elfordítja. Ha netalán betalál egy két kanál (különböző csellel), azt megeszi, nem köpi ki. (Próbálkoztam sütőtökkel, almával ). Azt olvasom mindenhol, hogy ne erőltessük.
    Kérdésem az lenne, hogy ez akkor már erőltetés, vagy csupán nem tudja, hogy a kanálra ki kéne nyitnia a száját és próbálkozzak tovább? Vagy még nem érett a kanalas evésre?
    Válaszát előre is köszönöm,
    Nóra

    Válasz: Próbálkozz tovább, de nem kell erőltetni, ha csak 1-1 falatot fogad el, akkor nem kell többet, viszont nem szabad cselezni, a figyelmét elterelni, hogy többet egyen meg. Majd ha megérik rá, elfogad többet is.

  • Betti

    2010. február 12. péntek

    Kedves Ági!

    Ismét a atnácsát szeretném kérni. Kisfiammal eljutottunk a 6. hónap határához , és a gyermekorvosunk is azt mondta, hogy kezdjem el a gyümölcsöket. Hát én próbálkozom, próbálkozom. A fiam viszont úgy döntött, hogy semmi kanalas dolgot nem hajlandó lenyelni. Bármit adok neki , bármilyen formában, mindent kiköp. Alma, banán, barack, sütőtök. Semmit nem hajlandó megenni. Egyébként még szopizik, nincs tápszeres hozzátáplálás, nem cumizik,csak időnként az ujját. 3950 gr-al született most 8 kg körül van. 15.-én lesz 6 hónapos és 3 hete próbálkozom a gyümikkel. Volt már pár nap kihagyás is és előlről kezdtem mindent, de semmi nem változik…Mit tanácsol? Mi a véleménye?
    Válaszát előre is köszönöm: Betti

    Válasz: Türelem 🙂 A szopizásnál a kicsinek előrejön a nyelve, ezért mindent kitol a szájából, amikor kanalasat kap. Adj neki mindennap 1-2 kanál almát, hadd szokja és légy türelemmel: szépen fokozatosan rájön majd, hogyan kell kanállal enni.

  • Eszti

    2010. január 18. hétfő

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni Babócám hozzátáplálásával kapcsolatban.
    Teljesen össze vagyok zavarodva.

    Február 6.-án leszünk 6 hónaposak.
    Pár hete kezdtük a hozzátáplálást.
    Először gyümölcslevet ivott kb.1 hétig, ezután almapépet készítettem Neki, melyet 3 napig eszegetett jó ízűen napi 1*.Mivel a tejcimet egyre kevesebbnek éreztem így elkezdtem a 3.pépes nap után főzeléket készíteni.
    Az első főzelék krumpli+sütőtök volt, melyet du.2 körűl adtam Neki a fő szopi után (ez szokott álltalában az ebédidő lenni). Délutánra kb 5 körül adtam még Neki egy pár kanálka almapépet is.A többi idő alatt szopizott.A főzelék is ízlett Neki ette szépen, ezért másnap újra megprobálkoztam vele. Estére viszont pocakfájos és szorulásos lett ! Sajnos újszülött kora óta nagyon pocakfájos baba és sajnos ez még mindig vissza-vissza tér Nála(szorulása azonban még sosem volt!!!!). Mivel nem tudtam, hogy mi válthatta ki Nála ezért harmadnap már nem mertem a sütőtök+krumplival probálkozni,ezért Védőnöm tanácsára krumpli+alma+megy kombinációt adtam, mivel a megy hashajtó is lehet.Sajnos a szorulás megmaradt és egész nap nyügös volt miatta. A 4.nap már csak almapürét készítettem Neki, de a helyzet nem változott.Este pocakfájás+szorlás.
    Az 5. nap csak tejcis napot csináltunk és illetve mivel estére már nagyon nem maradt tejcim kapott egy ici-pici köles pépet vizzel készítve.A helyzet sajnos így sem változott, de hozzá párosúlt még egy reggeli hányás is. 🙁 Ennek oka talán az lehetett hogy szinte egész éjjel sírt a pocakfájás miatt és ilyenkor sajnos már sokszor nem lehet megállapítani hogy mikor éhes és így többször is kapott cicit és végül csak így aluszkát el szegény.
    A sok probléma után a 6.nap szopi mellé adtam Neki 1* szilvát (üveges) hátha meghajtja a pocakját.Ezt is jó ízűen lakmározta és este volt is kakija (persze kúpot is kellett adni sajnos).Ettől szerencsére semmi problémánk nem volt!!!! 🙂 Ezért ezt ettük másnap is.
    A kérdésem az lenne hogy szerinted HOGYAN TOVÁBB ?????????????????
    Fözelékkel már nem merek probálkozni. Nem tudom mi foghatta meg a kakiját ennyire?!
    Lehetséges hogy a krumpli vagy a tök????
    Gyümiket meg nem ehet örökké.
    Talán túl korán kezdtem el adni a főzeléket?
    És ha adom is a főzeléket attól még kaphat gyümölcsöt is vagy az még túl sok egyszerre?
    Ezek melett az eddigi szopik maradhatnak úgy mint régen?

    Jaaa…és kihagytam a kálváriánkból hogy pár napja nem akar aludni éjszakánként, holott előtte végig aludta az éjszakákat és csak reggel 7 -kor kelt.De ez most még talán a kisebbik problémánk.

    Elnézést a hosszú levélért, de nagyon nagy gondban vagyok! 🙂

    Előre is nagyon köszönöm a válaszodat és a segítségedet.

    Válasz: A gond az volt, hogy túl korán túl sokat kapott még az új ételekből, ez okozhatja az alvásproblémákat is. Adj neki csak almát és ne sokat, egyszerre mindig csak egy kicsit, fokozatosan növelgetve az adagokat, de mindig csak akkor kapjon többet, ha az előző napitól nem lett semmi baja. Ha szorulása van, kapjon kamillateát, illetve segíthet a Gripe Water is.
    Ha az almával már nincs gond, akkor óvatosan el lehet kezdeni a répát, de csak magában. Ha már ez is megy, nincs pocakfájás, jöhet a sütőtök, de magában krumpli nélkül. Krumplit csak ezután adj, mert az nagyon fogja a székletet.

  • Viki

    2010. január 12. kedd

    Köszönöm szépen a választ! Szerencsére a védőnőm is hasonló állásponton van, gyümit szigorúan csak 6. hónaptól. 🙂 A tejpépet viszont nem ellenzi. Azt szeretném kérdezni, h. ha Hipoallergén tejpépet kap, az is ugyanúgy árthat neki 6 hónap előtt? A vegyes táplálásnál írod, h. „azonban ha szeretnéd megismertetni a kanállal, a tápszeres étkezéseket 5 hónapos kortól ki lehet váltani a korának megfelelő tejpépes étkezéssel.” Arra gondoltam h. ezt a középutas megoldást választanám.

    Válasz: Nem árt neki az étel 6 hós kor előtt, csak nem tudja rendesen megemészteni és a korai találkozás az ételekkel későbbi táplálékallergia forrása lehet. De ha nálatok nincs allergia és a védőnőd szerint is itt az ideje, kipróbálhatod a kanál elfogadtatására a tejpépet, ha eddig tápszeres volt. Ha anyatejes, akkor várjatok 6 hónapos korig.

  • Viki

    2010. január 06. szerda

    Szia Ági!
    A tanácsodat szeretném kérni. Kislányom 4,5 hónapos, eddig csak szopizott. 3360gmal született, most 6kg. Sajnos szopisztrájkba kezdett egy ideje, vszleg cumizavar miatt, kevesebb is lett a tejem, de szerencsére rájöttem és azóta kezd javulni a helyzet. Többször mellre teszem, csak nagyon pici tápszert adok neki (kb. 60g/nap), azt is fecskendőből, ill. közvetlenül alvás után szoptatom, úgyhogy már a tejem is több. De mivel ebben a hónapban nem gyarapodott olyan jól mint eddig, a doktornő a hozzátáplálás megkezdését javasolta, gyümi-főzelék, ill. felírt HA tejpépet is. Nagyon bizonytalan vagyok, mert nem szeretném elsietni, szeretnék minnél tovább szoptatni, stb. Mit javasolsz, 5 hónaposan kezdjük el a hozzátáplálást, és ha úgy látom ízlik neki, nem lesz gond? Tejpépet mikor adjak neki? Mindenképpen a szopi utáni etetést szeretném kipróbálni, h. minnél tovább kapjon anyatejet.
    Köszi szépen!

    Válasz: 6 hónapos kor előtt nem javaslom, mert hiába ízlik neki, az emésztőrendszere korábban nincs még rá felkészülve. Tejpépet se adj még neki (tejporból van, allergiát okozhat) A hozzátáplálás megkezdése a hízásban nem segít, ez tévedés, általában még ront is a helyzeten, mert az alma és a többi gyümölcs, amiket először tudsz adni azért nem olyan laktató, mint az anyatej.

  • Ági

    2010. január 02. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam nemrég múlt 5 hónapos, de 2 hónappal korábban érkezett, így még „csak” 5220g. 1880g-ról kezdtük.
    Az elején szépen hízott,általában több, mint 20dkg-t hetente, viszont az utolsó 1 hónapban csak kb 40 dkg-t. Ez az egyik gyerekorvos szerint nem elég, habár kiegyensúlyozott, mosolygós baba. A másik gyerekorvos szerint ez a hízás még kielégítő, csak a baba szorulása végett kellene elkezdeni a hozzátáplálást. Eddig csak anyatejet kapott, habár már egyszer, úgy 3 hónapos kora körül próbálkoztunk az almával,(a kanálról szépen leszívta a pépet) mert nem volt kakija. Akkor ezt a vascsepp adásával magyaráztunk. Most már nem kell vasat kapnia:), viszont még így is nagyon ritkán kakil, volt hogy 12 nap! után adtam neki hashajtót, mert már féltem, hogy valami nagyobb baja van, lesz. Szóval akkor az alma nem működött, fájt is tőle a hasa, így abbahagytuk a próbálkozást. Amikor kapta a vasat, a 3 hónap alatt csak 1x volt magától széklete, mindig Laevolacot adtam neki a védőnő tanácsára, ált 5 naponta. A vasat december elején abbahagytuk, de azóta is csak 1x volt széklete magától(karácsonyi ajándékként:)), miután 9 napot vártunk rá.
    Szóval most mindkét orvos azt mondja, hogy próbálkozzunk a hozzátáplálással, de mivel korábban érkezett közénk, a mozgásfejlődésben még nem tart ott, mint egy 5 hónapos(ülni pl nem tud). Azt sem tudom, hogy az ő gyomra elég érett-e az anyatejen kívül másra.
    Szóval azt szeretném megkérdezni, hogy elkezdjem-e a hozzátáplálást és ha igen, mivel.
    Előre is köszönöm.
    BUÉK

    Válasz: A 400 gramm a havi minimum hízás, ha ez megvan és kiegyensúlyozott a baba, akkor nincs miért aggódni, különösen, mert ő már majdnem triplázta a születéskori súlyát és ez nagyon jó!
    Ha csak szopik, akkor előfordulhat ilyen ritka széklet, a 7-10 nap is normális, ha nem puffad és nem fáj a hasa. Csak emiatt nem kéne megkezdeni a hozzátáplálást, különösen mivel koraszülött volt, ezért nála nagyobb a táplálékallergia veszélye, ami pont a túl korai hozzátáplálás miatt léphet fel. Szerintem várjatok 6 hónapos korig vele.

  • Ida

    2009. december 28. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam 7 hónapos. Kb. 5 hónapos koráig nagyon hasfájós volt. Akkor csillapodott neki, amikor áttértünk a 4 óránkénti evésre. Addig gyakran keltünk éjszaka, itt lett egy kis jó időszak, 3, 4, 5 ig is aludtunk. 4 hete viszont elkezdtem hozzátáplálni. Az almával még csak elvagyunk, bár nagyon szeles lesz, ha nagyobb mennyiséget kap, így csak 60-80g-ot adok neki reggeli szopi előtt. 200g-ig felmentünk, de akkor nagyon nyugtalanul aludt. Nagyon szívesen és ügyesen eszik.Próbáltam az őszibarackot és a meggyet bevezetni, 2-2 napot bírtunk, fél 3 ig alig aludtunk, csak sírt és tekergett. Most 3 napja a répát kezdtem adni a déli étkezés előtt, de ugyancsak nyugtalanok az éjszakák, többször felkel, van amikor már éjfélkor fennt van (9kor eszünk utoljára), mondjuk a barackos éjszakának nyomába sem lép. A gyerekorvosunk szorgalmazza a hozzátáplálást, mivel koraszülött volt és a féléves kontrollon kiderült, hogy vashiányos vérszegénységben szenved. Mit tegyek?
    Válaszod köszönöm!Búék!

    Válasz: A vashiányra kapjon vascseppet (ha eddig nem kapott). Mivel ő koraszülött volt, előfordulhat, hogy még nem érett meg az emésztése a hozzátáplálásra, ezért hasfájós ennyire. Adhattok neki továbbra is azokból, amiktől nem fáj a hasa és fokozatosan lassan bevezethetitek a többi korának megfelelő ételt, de nem kell nagyobb adagot adni annál, mint amitől még nem fáj a hasa. Igazán sok vas a húsban van, kevés megfőzött csirkemellet adhattok almával, répával, burgonyával is összepürésítve, ez a vas-kérdésen segíthet.

  • fandika11

    2009. december 07. hétfő

    Szia Ági, A kisfiam 3 hónapos és anaytejet eszik… Az elején 3 hétig mág nem jött meg rendesen a tejem és tejporral egészitettük ki. Ameddig tejport is kapott rendeszeresen, mindennap volt széklete, miután áttértünk csak az anyatejre, elkezdődtek a székrekedéses problémák, és már egy jo ideje ott tartunk , hogy csak glicerines kuppal hajlando székelni..
    Igy a családorvos javaslatára egy héten egyszer teszek fel neki kupot, de akkor is a mennyiség eléggé kicsi, ami kijön belöle…
    Voltun orvosnál, kiprobáltunk mindenféle teát( mellesleg csak kanállal mert cumisüvegböl most már nem fogad el semmit) , 2 honaposan elkezdtem adni neki a narancslevet, majd egy darabig az almalevet, most , a tegnaptol a muroklevet probálom, persze csak 2-3 kanállal, de eredmény semmi.. Echo-n is voltunk, minden rendben a belsöszerveivel… A kérdésem, szerinted mi lehet a probléma, és hogyan lehetne orvosolni? Amugy nem görcsöl, nem is nyugtalan, nem hasfájos, már 3 hetes kora ota átalussza az éjszakát, tehát ő nem szenved attol , hogy nincs széklete mindennap.. Szerinted ez normálisÜ
    Köszönöm a válaszod
    Andrea

    Válasz: Igen, ez normális. Az anyatejet ebben a korban már szinte teljesen fel tudja dolgozni a baba, ezért gyakran akár 7-10 napig is elmaradhat a széklet. Ha nem erőlködik, kiegyensúlyozott, akkor lehet akár 10 napig is várni vele, ezt követően azonban már érdemes szélcsővel segíteni neki.

  • kiscsiga

    2009. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    15 hetes kislányommal, akit sajnos már jóideje nem tudok szoptatni ezért tápszert kap, a védőnőm tanácsára megkóstoltattam az almalevet. Minden nap egy-egy kanállal többet. Az ízével és a kanalazással sem volt gond, úgy tűnik, szívesen ízlelgeti. A hasfájás nálunk sajnos már megszokott dolog, ezzel kapcsolatban már tőled is kaptam hasznos tanácsokat, és hétről-hétre javul a helyzet. 4 kanál almalé után azonban borzasztóan szenvedett és erőlködött a kakilással, ami egyébként napi 1-2x eddig rendben ment és az első 3 napon sem tapasztaltam semmi különöset. Másnapra meglett az eredmény, úgyhogy nem volt olyan vészes (csak az az egy nap) de kíváncsi vagyok a véleményedre, hogy folytassam ezután az almalevet, majd pépet és figyeljem, hogy valóban ettől megy nehezen a kakilás, esetleg váltsunk őszibarackra, ami biztos, hogy nem fogja meg, vagy egyszerűen még nem érett meg a hozzátáplálásra?
    Még egy információ, nem tudom ennek van-e szerepe a hozzátáplálásnál: 3 hete elkezdődtek a következő fogzási tünetek: hasmenés, kipirosodott popsi, fokozott nyálzás, kéz- és minden rágás. A hasmenés szerencsére csak 8-10 napig tartott, majd a széklete rendeződése után döntöttem az almalé mellett.

    Válasz: AZ alma kétélű fegyver: hasmenést és székrekedést is okozhat. Sok babánál székrekedést okoz, ha ezt tapasztalod, akkor abba kell hagyni egy időre, vagy meg lehet próbálni másfajta almából készíteni pépet (pl. Idared helyett Golden). Ő azonban még csak 15 hetes, tehát még nem érett meg a hozzátáplálásra. Függetlenül attól, hogy tápszeres, a legtöbb babánál 6 hónapos korra alakulnak ki azok az enzimek, amivel képes megemészteni az anyatejen kívül más ételt is. Mivel ő már eleve hasfájós is, ezért új ételekkel megzavarni a pocakját nem célszerű, várjatok ezzel legalább 5 hónapos korig.

  • Füredi Viktória

    2009. október 22. csütörtök

    Kedves Ági! Tanácsot szeretnék kérni a 7,5 hónapos kisfiam etetésében. (A védőnőmre már nem fogok hallgatni!) A védőnőm 4 hónapos korában a gyümölcsöket, 5 hónapos korában a főzelékeket, aztán 6 hósan a húsos főzelékeket „kezdte el adatni velem” a kisfiamnak. A gyümölcsökkel nem volt gond, szerette (két szoptatás között), viszont a főzelékeket sikeresen megutáltattam vele, mert a védőnőm nem hitte el, hogy utálja a burgonyát, sárgarépát. Persze szoptatás előtt kellett volna adnom az ételt (védőnőm szerint), gyerkőcöm már üvöltőtt ha meglátta a kezemben a kanalat. Addig jutottunk, hogy egy hónapi evéssztrájk után (miután rájöttem, hogy szegény gyerekem milyen ételeket szeret, és csak a szopi után), végre eljutottam oda, hogy 7 hónapos korától újra élvezettel kanalazza az ételt. Főzeléket csak úgy tudok neki adni, hogy almával párosítom (sütőtök, sóska, borsó, sárgarépa+ kicsi burgonyával sürítve). A védőnőm szerint persze ez nem elég, egyébként sem hiszi el, hogyha több burgonyát teszek az ételbe, akkor meg sem eszi. Gyümölcsből az almát csak párolva szereti, a körtét, szilvát, banánt nyersen. Kisfiam még most is napi 5x szopizik, 5-6 hósan is fedezte az anyatej a szükségleteit, teát, vizet nem kapott, tápszert sem soha. Nem értem miért kellett erőltetni a babámnál a húsos ételek bevezetését, hiszen szépen gyarapodott. Sajnos a csirkés ételek bevezetése után, kisfiam feje állandóan gennyes pattanásokkal van teli, hiába mondtam, hogy csak a húsos ételek bevezetése után jött ki. Most már antibiotikumot írt fel neki a gyerekorvos, és végre 1,5 hónap kísérletezés után, a védőnőm azt javasolta, hogy akkor ne adjak csirkés ételt 1 hónapig. Most azt szeretném tudni, hogy emiatt a korai húsevés miatt soha nem ehet majd húsos ételt? Kinövi? És melyik szoptatást hagyhatom ki, hogy még 1 éves koráig szoptathassam a babámat? Jelenleg 7-kor, 10.30-kor, 14.30-kor, 18-kor és 20 órakor szoptatom, 11.30-kor eszik kb. 100 g főzeléket (ami 80 %-ban alma), 14.30-kor 100 g gyümölcsöt, és 18.30-kor 100 g főzeléket (mint ebédkor). Inni nem akar, vízzel probálkoztam. Ennyi étel elég-e neki? Most megállt a súlya egy hónapja (7,85 kg). Melyik szoptatást hagyhatom ki? Vagy még maradjon így minden etetés? Mit ehet főzeléken kívül vacsorára? Főzött rizst már ehetne nyers gyümölccsel? (Kisfiam még nem ül, de két alsó foga van) Válaszodat előre is köszönöm, tisztelettel: Viki

    Válasz: A húst legkorábban 6 hónapos kortól kell adni, de akkor mindenképpen el kell kezdeni, mert addigra már minden baba vashiányos (kiürülnek a magzati vasraktárak). Ha valamitől kiütése lesz, az nem jelent allergiát automatikusan, akkor lehet kihagyni a szoptatást, ha már egy teljes adag főzeléket megeszik (200 gramm), akkor megpróbálhatod kihagyni. Ha nagyon ellenkezik, igényli még a szoptatást ilyenkor, akkor nem muszáj elhagyni, lehet várni még egy kicsit. A vizet nem kell erőltetni, hiszen előtte szopizik, ez majd akkor kell, ha már teljesen kihagyja a szopit előtte. Akkor jöhet másik étkezés, ha egyet már kiváltottatok.

  • Bea

    2009. október 16. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 6,5 hónapos. 2 hete kezdtük a hozzátáplálást, előtte csak anyatejet kapott. Első héten almalevet, 2. héten répalevet kapott. A répalé nagyon ízlik neki, jobban, mint az alma, nem okoz semmi emésztési gondot, eddig napi 30 ml-t kapott. Mennyi az a maximális répalémennyiség ebben a korban, amit egy nap (2-3 részletben) megihat? A másik kérdésem az lenne, hogy a kanállal elég nehezen boldogultunk, pohárból pedig nagyon ügyesen issza. Maradhat a pohár, és elég majd a pépeknél kanalaztatni? Előre is köszönöm!

    Válasz: Egyelőre kanalazzatok, mert azt is meg kell megszoknia, ez a következő lépés a pépek felé. Ha már 2x kapott, és nem lett tőle baja, akkor egy teljes adagot is megehet belőle egyszerre (200 gramm, tehát kb. 2 deci)

  • Leti

    2009. szeptember 30. szerda

    Szia!

    A kislányom 6 hónapos,szopizik.Nappal egyre gyakrabban kér enni és éjjel is egyre többször(3-4) felébred és csak úgy alszik vissza,ha mellre teszem.Ebből arra a következtetésre jutottam,hogy talán nem elég tápláló neki a tejem,ezért elkezdtem neki a hozzátáplálást.Vagyis inkább próbáltam,mivel semmit nem fogad el.Őklendezik és kiköpi.Ha jól fejlődik meddig nem fontos a hozzátáplálás,meddig elég csak az anyatej?

    Válasz: 6 hónapos korban nem azért ébred a baba, mert éhes, hanem mert fogzik. Akár 1 éves korig a fő táplálék az anyatej lehet. Mivel már 6 hónapos lassan elkezdhetitek a kanalazást gyümölcslével, de 7-8 hónapos korig általában nem szokott jelentős mennyiség fogyni, csak kóstolgat a baba.

  • H. Erika

    2009. szeptember 28. hétfő

    Szia Ági,
    köszönöm a választ…
    Marad a türelem. Ma egész ügyesen „kanalazott” a spenótból… de még most sem jóllakásig, azért haladunk, de egy anya alig várja, hogy babája jólesően falatozzon…
    Erika

  • Timea

    2009. szeptember 26. szombat

    Szia Ági!
    Kislányom 11 hetes vagyis 2 és fél honapos. Az elmult 2hétben csak 17dkg hizott, nem a szokásos 25-30dkg-át. És én is ugy éreztem már nem elég a tejem a babának, nagyobbak lettek az igényeit. Sokszor egy orán át szopizik, és ugyan ugy egy ora mulva éhes lesz. Az éjszakai programok is egyorára estek a megszokott 2ora helyett. Mondtam a gyermekorvosnak, ö felirt tápszert. Ez nem is lenne gond,csak a babám nem fogadja cumisüvegböl, csak a cici kell neki. Probáltam cici elött adni neki, nem kellett, probáltam utána nem kellett. Gondolom más a szopás technikája. De mit lehet ilyen esetben tenni? Vajon tényleg a tejem mennyisége miatt nem hizott annyit, vagy éppen egy fejlödési ugrás elött áll? Sok mindent elolvastam, de nem tudom eldönteni, hogy az én kislányomnak mi lenne a jó? Ugyhogy egyenlöre probálgatom a cumiztatást, de a fö táplálék igénye még mindig az anyatej, nem tudom hozzá táplálni, inkább sürübben etetem. Amugy meg nagyon hasfájos is. Lehet hogy nem igazán jol fogalmaztam, de remélem a lényeget azért le tudtam irni. Kérlek segits nekem!
    Köszönöm.

    Válasz: Az biztos, hogy éppen egy fejlődési ugrás előtt áll, mert 12-13 hetesen pont van egy fejlődési ugrás. Az azonban egyáltalán nem gond, hogy egy héten csak 170 grammot hízott, ugyanis a heti hízás ennyi idősen már nem számít, csak a havi, ahol a minimum a 400 gramm, ennyinek kell meglennie. Felejtsd el a tápszert, inkább szoptass gyakrabban, napközben akár kétóránként és igyál tejserkentő teát (Laktoherb vagy Fitolac), ez néhány nap alatt rendezni fogja a tejmennyiséget.

  • Szax Mónika

    2009. szeptember 25. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy problémám,és már csak abban bízom,hogy te tudsz segíteni nekem.Harmadik gyeremekem,aki most 11hónapos nem akar főttételt enni.Lényegében,megeszi az édes dolgokat(keksz,sütik,tejszelet,még a tejpépet is már csak elvétve,persze ezekből is a legjobb minőséget adom),kenyeret szendvics formájában,a natúr joghurtot szereti,gyümölcsöt csak úgy adok neki,hogy ha jó puha,hogy ő tudjon belőle harapni,inkább reggel és du.gyümölcslevet iszik.A déli étkezés az kimarad az életünkből.4hónaposan kezdtem adni neki az üveges ételt, nem ódzkodott tőle elfogadta,persze nem vittem túlzásba akkor még szopizott.Utána tüdőgyulladást kapott,és mikor meggyógyult onnan már hiába próbálkoztam,fokozatosan leszokott róla.(Én is beteg lettem,és elapatt a tejem,hiába ittam a teát).Mindenféle formában próbáltam,üvegben pépeset tápszerrel keverni,én főztem,és jó ízűek voltak,üvegeset ami már darabos volt,kiéheztettem……Nem megy,ahogy meglátja a kanalat,kiveri a kezemből,ha elé rakom akkor is csak pancsol vele,ha az egész család eszik akkor sem kap kedvet.A létező összes dolgot megpróbáltam,de úgy döntöttem az idő majd megoldja,és délben tápszert iszik.Nem stresszelek rajta,de furdal a lelkiismeret,hogy nem eszik rendes kaját ahogy ezt egy rendes babának kell tennie.Arra gondoltam,hogy elég akaratos kissrác,sokszor betegeskedik,minden fogával megszenvedünk,hogy ha majd megnyugszik ,,egyszer”akkor minden helyreáll.
    Előre is köszönöm!Móni

    Válasz: Két oka lehet ennek:
    1. Nem szeret kanalazni: sok babának ebben a korban már nincs ehhez türelme. A kisebbik fiamnak sem volt. Helyette kapott olyan ételeket, amit kézzel tudott enni és azokat boldogan ette. Pl. főtt burgonya felkockázva, krumplikrokett, spenótfelfújt, párolt zöldségek (pl. vajban forgatott párolt zöldbab, répa, karalábé, karfiol, brokkoli stb.), a húsok felkockázva.

    2. Nem szereti a zöldségek ízét: próbáld meg a zöldségeket a gyümölcsökbe belecsempészni, pl. az almapürébe kevés répapürét keverni, ha megeszi, másnap több répát tenni bele és fokozatosan növelni az arányokat.

  • picur

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Szia Ági!

    Az én kérésem nem igazán idevaló!
    Letöltöttem a Nagy Babaszakácskönyvet,de egy vírusnak köszönhetően elveszett.
    Írtam email-t ahogy oda van írva még 1-én,de nem kaptam semmit 🙁
    A kérésem az lenne,hogy el tudnád nekem küldeni?
    Vagy letölthetem még egyszer?
    Köszönöm

    Válasz: Elküldtem

  • H. Erika

    2009. szeptember 22. kedd

    Kedves Ági,

    kisfiam 11 hónapos. Hozzátáplálni a jelenlegi elméletek szerint kezdtem, és a javasolt ételekkel. Két és fél hónapos koráig szopizott, aztán tápszeres volt. Jelenleg ott tartunk, hogy még mindig nem tudok egy étkezést mással kiváltani, mindig a tápszerrel lakik jól. El-elfogad bizonyos dolgokat, de nem lakik jól velük. Miért van az, hogy abból, ami látszólag izlik neki, csak 7-8 falatot eszik, akkor is, ha éhes. Mit tegyek? Hagyjam, hadd éhezzen ki jobban, aztán adjam újra neki, vagy várjak, hátha magától, később rájön, hogy mástól is jól lehet lakni. A korcsoportjának megfelelő tápszer elegendő számára, ha alig eszik mást? Gyümölcslét is két napja iszogat csak. Nem arról van szó, hogy nem tud rágni (6 foga van már), de mégsem eszik jóllakásig.
    Üdvözlettel, Erika.

    Válasz: Semmiképp ne éheztesd ki, egyen, amennyi jólesik neki, aztán majd idővel kialakul, hogy több kanalas ételt egyen. Megpróbálhatsz néha pl. tejpépet adni neki, mert annak hasonlít az íze a tápszerhez, így megszokja milyen többet enni a kanalas ételből, mint a megszokott, aztán a többi magától jön majd.

  • Szeve

    2009. szeptember 22. kedd

    Egyet tisztazzunk! Egy eves kor alatti babaknak tilos tojasfeherjet adni! Tojassargajat 9 honapos kor utan, heti egyszer.
    Tejtermeket(turot,tejfolt,tejszint,irot ,joghutot stb..)teljesen felesleges es karos a 12 honapot be nem toltott babak szervezetebe juttatni.

    Válasz: Számomra a Kismama újság évente egyszer megjelenő hozzátáplálási táblázata az irányadó, eszerint tejterméket 8-9 hónapos kortól kaphat a baba, tojásfehérjét 1 éves kortól, sárgáját 9 hónapos kortól

  • Erdei Gabriella

    2009. szeptember 22. kedd

    Mondjuk ez nálam is problémát okoz, hogy este 1,5-2 óráként felkel, néha csak egy kis szopizásra, néha viszont hatalmas evészetre. De ez még a hozzátáplálás előtt kezdődött, pedig régebben 8-9 órákat is végigaludt este. Lefekvés előtt többször is eszik néha, úgyhogy éhes nem lehet…előre is köszönöm a válaszod.
    Üdv: Gabi

    Válasz: Nem az evés miatt kel fel, hanem más baja van, pl. fogzik.

  • Viki

    2009. szeptember 22. kedd

    Kedves Ági,

    a kislányom most 5 hónapos. Az eddigi havi hízása számokban így nézett ki: 920 gr, 450 gr, 450 gr, 500 gr, 150 gr… Az utolsó hónap mint látod, olyan lesújtó eredményt hozott (a hónap utolsó két hetében 30 gr fogyást produkáltunk), hogy a védőnő azt tanácsolta, hozzam előre egy hónappal a hozzátáplálás kezdetét. Ezzel kapcsolatban lennének a következő kérdéseim:
    1. egy ilyen korú babánál nem lenne jobb tápszert adni pótlásként? Hiszen ha az emésztőrendszere még nem érett meg a „normál” ételek feldolgozására, akkor hiába etetem, pont a legfőbb célt, a súlygyarapodást nem fogjuk elérni…
    2. mondjuk elkezdem a hozzátáplálást alma+krumplival, délben. Ha jól értem, először pár kanál aztán szoptatás, másnap picit több + szopi… mindaddig, amíg a szoptatást teljesen ki nem váltja a főzelék. De ha utána szeretnék neki mást (sütőtököt pl.) adni, azt is ezzel a „napról-napra növekvő mennyiséget” módszerrel adjam, vagyis (hiába váltottam már ki egy étkezést) térjek vissza a kaja+szopihoz? És ugyanezt ismételjem minden új ételnél?
    3. korábban már kóstoltunk a babával 1-2 kiskanál gyümilevet (sütőtök és barack), 4 hónapos kortól adható tejpépet, és 2 napja hypoallergén tápszert is adok neki (este a tejcsi pótlásra szorul, és a lefejt tej sajnos elfogyott). Minden esetben ugyanaz történt: a babám, aki amúgy 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát, felébredt 3-4 óránként (vagyis amikor etetés-idő lenne). Természetesen cicire tettem megnyugtatásként, de a várt „1-2 szippantás, aztán bealszom” helyett egész komoly mennyiségeket evett meg ilyenkor… :O Ha viszont egész nap csak anyatejet kap, akkor végigalussza az éjszakát. És az ébredés független attól, h mikor kapta a gyümilevet vagy a tejpépet: ha reggel 6-kor adtam neki, ugyanígy kelt éjszaka… Lehet, h pocifájás? Bár megelőzésképp próbálkoztam lefekvés előtt Infacol-lal és Gripe Water-rel is…
    Ne haragudj a kisregényért, 🙂 és köszi a választ előre is!
    Üdv, Viki

    Válasz:
    1. 5 hónapos korban már gyakran szokták inkább a hozzátáplálást javasolni, bár ettől nem lakik jobban jól a baba, tehát ez helytelen gyakorlat, inkább tápszert kell adni.
    2. Nem kell visszatérni, hanem amikor új ételt vezetsz be, abból 1-2 kanállal adj a már megszokott étel előtt vagy egy másik időpontban, aztán ha már abból is eszik egy teljes adagot, nem kell a másik étel.
    3. Ez is arra utal, hogy egyelőre inkább még csak szopizzon. 4 hónapos kor után jelentősen lelassul a hízás, de ha egyébként a baba kiegyensúlyozott, nem kell emiatt megkezdeni a hozzátáplálást. Inkább szoptass gyakrabban, főként az esti órákban, ilyenkor akár óránként is és akkor biztosan jól fog lakni.

  • Erdei Gabriella

    2009. szeptember 21. hétfő

    Szia Ági!

    Az én kisfiam most lesz öt hónapos, viszont már négy hónapos korában megkóstoltattuk vele a neki való bébiételeket. Még szopizik, de eddig mindent elfogadott, megevett a répától kezdve a sütőtökön át a burgonyáig, zöldborsópüréig, paradicsomig…stb. mindent Minden héten felbontottunk egy üveg bébiételt, és azt két napig ettük. Evég után persze megszopiztattam, és ugyanannyit evett, mint amikor csak tejet kapott…
    Azt szeretném kérdezni, hogy ugye ez nem probléma? Én úgy vettem észre, hogy minden ízlett neki, és nem befolyásolt rajta semmit, nem nyűgösködött, nem változott semmi vele kapcsolatban.
    Nyugtassatok meg, hogy nem csináltam rosszat.
    Köszönöm előre is.
    Gabi

    Válasz: Nem csináltál semmi rosszat, ne aggódj.

  • Monika

    2009. szeptember 16. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 6 hónapos – gondoltuk itt az ideje a hozzátáplálásnak (stabilan ül, mászik és érdeklődik az asztalnál eltöltött idő alatt minden iránt, kanalat rágja és ha vizet adok neki belőle szépen ki is nyitja a száját). Gyermekem véleménye ettől erősen eltér. Sem az alma, sem a krumpli, sem a répa nem nyerte meg a tetszését. Rázkódik, grimaszol és sírni kezd viszonylag hamar. Épphogy csak megkóstolja az ételt. Próbáltam délelőtt, délután, szopás előtt, után… de az eredmény mégis a hangos tiltakozás lett. Nem is erőltetem, mert nem szeretném, hogy az evés rossz érzéssel társuljon. Mindemellett szopik rendesen – napközben és éjjel is 3-4 óránként. Súlyát megduplázta, 7400 gr jelenleg és – hát vannak erőteljes combsonkái 🙂 Számos információt lehet a hozzátáplálással kapcsolatban találni – és bár ösztöneim azt súgják, hogy úgyis enni fog, ha eljön az ideje – mégis kicsit aggódom, hogy nem baj-e ha egyelőre csak szopik?

    Válasz: Türelem 🙂 Mivel ő eddig szopott és csak 6 hónapos bőven ráértek még 7-8 hónapos koráig, hogy megbarátkozzon a kanállal. Napi 1x azonos időpontban próbálkozz 1-1 kanál almalével, vagy párolt alma pürével (ez egy kicsit édesebb, ezért jobban szokott ízleni). Érdemes olyankor próbálkozni, amikor nem éhes és nem is jóllakott, azaz két etetés között. Ha ilyenkor már megeszik egy teljes adagot, akkor meg lehet próbálni szoptatás előtt adni neki az új falatokat, amikor éhes.

  • szilvi2288

    2009. szeptember 15. kedd

    Kedves Ági!

    Nagy gondjaim vannak a hozzátáplálással kapcsolatban, ha tudsz, segíts, kérlek!

    3 hónapig tudtam szoptatni a babámat úgy, hogy mindig pótlás is kellett neki, mert estére alig volt tejem, aztán szépen el is apadt.

    4 hónapos kora után kezdtem a hozzátáplálást, a kanállal evéssel semmi gond nem volt, a második alkalommal már szépen evett kanállal, nem ez volt a baj.
    Miután végigpróbáltam az először adható gyümiket, kiderült, hogy a barackon, és a szilván (üveges) kívül mindentől szorulása lesz, a baracktól pedig iszonyú hascsikarása, hát abbahagytam.

    Egy hónap múlva újra elkezdtük, a barackot újra próbáltam, de ugyanúgy fájt a pocakja, banánt és almát hanyagoltam, elkezdtük a zöldségekkel.
    Szépen lassan haladtunk, nem volt semmi gond.
    Egyszer csak újra elkezdődtek az éjszakai üvöltések, a szélgörcsök, a nyűglődés.

    Újra abbahagytam.

    Aztán pár hét múlva újra elkezdtük.
    Ez megy már több, mint három hónapja, és egyszerűen nem tudom, hogy mi lehet az oka annak, hogy egyszer semmi baja a hozzátáplálástól, máskor meg – mint most éjjel is – átordítja az éjszakát, olyan görcsei vannak, pedig semmi olyat nem kapott, amit eddig ne kapott volna, egyszerűen semmi „logikát” nem fedezek fel az átaludt éjszakában, és a hasgörccsel átordított éjszakában.

    Infacolt használok, az esetek 90%-ában segít neki a szélgörcsök ellen, de most még az sem jött be.

    Hagyjam abba a hozzátáplálást?
    Vigyem valami belgyógyászhoz?
    Gyerekorvosnál voltunk, azt mondta, ilyen előfordul.
    De tanácsot nem adott, hogy hogyan tovább, mert semmi más tünete nincs annak, hogy belső problémái lennének.

    Mit tegyek?

    Válasz: Az Infacol a legkevésbé hatékony, próbáld meg a Gripe Watert. Ha ez sem segít, akkor vidd el gasztroentreológushoz, hogy kiderüljön, mire allergiás (pl. a gyümölcscukorra)

  • Melinda

    2009. szeptember 14. hétfő

    Szia Ági!

    A lányom 6 és fél hónapos; orvos, védőnő szerint is időszerű elkezdeni a hozzátáplálást. Eddig csak szopott, a súlya már meghaladta a 8 kg-t. A gyerekdokink nem volt szigorú, azt mondta, mivel ilyen „jó húsban” van, ráérünk kényelmesen haladni, ha nem tetszik neki, az sem nagy baj.
    Az én problémám, hogy egyik nap szívesen fogadja ugyanazt az ételt (még csak egyfélét kapott), másnap már nem boldogulok vele – kitolja a szájából, inkább a kanalat rágja vagy az előkét. Persze tudom, tengernyi ok lehet a háttérben. A másik gondom, amire a most figyeltem fel, hogy az elmúlt héten több volt a viharos napunk – főleg estére, késő délutánra szakadt el nála a cérna – mint a nyugodt, holott eddig nagyjából kiegyensúlyozott hangulat jellemezte. Ez a hangulatváltozás egybeesik a nagy hozzáetetős program kezdetével. De ott van a mozgás is… Nagyjából 5 és fél hónapos volt, amikor önállóan felült, kb. 3 hete szabályosan mászik, másfél hete önállóan feláll, és felhúzza magát mindenre, amibe csak bele tud kapaszkodni. Foga még nincs. Fogzás tünetei mind kipipálva – hónapok óta. Figyelem, mikor fárad el, és ha egyértelmű jeleit látom lefektetem. Elég hamar kidől egyébként – átlag 2-2,5 órát bír egy szuszra.
    Már csak fogom a fejem. A kanalazás nem egy sikersztori, a lányka délutáni/esti kiakadásai is rontanak a helyzeten. Egyébként semmilyen változás a megszokott napirendünkben nem volt, mindig tartom magam a kialakult ritmusunkhoz. Illetve mostanában csak tartanám.
    Most akkor tartsam magam az uzsonna-kanálból programhoz, vagy tegyem félre, várjak vele? Megköszönöm, ha tudsz erre valamit mondani!

    Válasz: Nem kell félretenni, csak türelmesebbnek lenni. Most még ismeretlen dolog ez neki, próbálgassátok, nem hajt semmi. Egyik nap megeszi, másik nap nem, ne foglalkozz vele, éhen nem hal, hiszen ott az anyatej.
    Az esti nyügi lehet annak a jele, hogy délelőtt ette a gyümölcsöt és estére megfájdul a pocakja tőle, ez előfordul a hozzátáplálás kezdetén. Ha ilyenkor puffadt, sokat pukizik, akkor ez lehet a helyzet, Gripe Waterrel tudsz segíteni rajta.

    A nyűgösség másik oka lehet, hogy fél évesen van egy növekedési ugrás és estére már megéhezik, ezen segíthetsz neki, hogy amíg nem kezd el főzelékeket enni, addig estefelé gyakrabban szoptatod, akár óránként.

  • kinga

    2009. szeptember 14. hétfő

    Kedves Agi!
    kislanyom hamarosan 9 honapos lesz. a kovetkezo problemaval fordulnek hozzad a hozzataplalast illetoen: 2 hete holyagos torokgyulladasa volt, nagyon megszenvedte, semmit sem volt hajlando enni, visszatert a kizarolagos szopizashoz, abbol is keveset. kapott gyogyszereket ami termeszetesen etvagytalansagot is okozhat, de a torokgyulladasa megoldodott, a kedve a regi viszont nem/nagyon keves kanalas etelt hajlando megenni. ha probalok adni kanallal(tobb kanalat kiprobaltunk) egy-ket falatot efogad, aztan elforditja a fejet, ha meg probalkozom elkezdi tepni a nyalazojat es nem eszik egyszeruen semmi szilardat. barmit kinalok a nap barmely szakaszaban, ha surubben ha ritkabban. delelottonkent meg probalgatom adni neki, mert gondolom ehes, de delutan altalaban mar megszoptatom a probalkozasok utan, mert sajnalom, hogy alig eszik.viszont szopizni is kicsi mennyisegeket szopizik. amugy azelott sem volt nagyevo, de 5 etkezesbol 3xkapott szilardat es ebbol 2 teljesen ki volt valtva. persze tudom, hogy nem lehet semmit eroltetni meg siettetni, de miota megkezdtuk 6 honapos koraban a hozzataplalast a sulya szinte stagnalt 3 honap alatt hizott 300g-ot, most viszont a 2 het alatt csak fogyott, ugy nez ki mint egy madarka, a 9 honapos gyerekem mar csak 6200g. azota ejjel megint 3-4x kelunk, csak olben hajlando visszaaludni. 2750 gal szuletett,5 honapos korara duplazta meg a szuletesi sulyat, nagyon sokat mozog es pszihomotorosan szepen fejlodik. foga meg nincs es annyi minden a fogzasra volt fogva eddig, hogy egyszeruen unalmas.a doktorno a vallat vonogatja, hasznos tanacsot eddig is csak toled kaptam.
    az lenne konkretan a kerdesem, hogy inkabb szopiztassam amennyit szeretne a szilard probalkozasokon tul (azaz minden etkezes alkalmaval) vagy ott folytassuk ahol abbahagytuk, a kivaltott etkezesek alkalmava azzal maradjon amennyit meg akar enni belole es kesz, a szopi maradjon este, delutan es reggelre?vajon azert nem akar kanalazni, mert tudja, hogy ugyis jon a szopi? elore is kosz

    Válasz: Most elég rossz élményei vannak az evéssel kapcsolatban, eltart egy darabig, amíg elfelejti őket. Tehát ne erőltesd az evés, egyen, amennyit magától megeszik és nyugodtan szoptasd meg utána.

  • barbi

    2009. szeptember 12. szombat

    Szia Ági, azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora mennyiséget lehet adni egy hat hónapos babának. Még szopik, de délben már több mint egy hete kap barackot vagy almát. Úgy látom, imádja szereti enni, de ma, mikor a fél alma (lereszelve) elfogyott, még akart volna enni többet. A fél alma mennyiséget a védőnő mondta.

    Válasz: Ha szereti enni, akkor nyugodtan megehet egy teljes adagot is (250 gramm), kb. 1 alma.

Comment navigation