Hol van a babám régi étvágya?

Kevesebbet eszik, csak egyfélét eszik, étvágytalan, válogat, átmenetileg visszatér az anyatejre, nem hízik egyáltalán: 10-12 hónapos kor után a még addig jól evő babák szülei is találkozhatnak táplálkozási problémákkal. Mi okozza ezeket? És mit lehet tenni ellene?

A különbség A kis csecsemő és a nagy babák, totyogók étkezése között van egy nagy különbség. Az újszülött, a néhány hónapos baba még teljesen a jelenben él: minden egyes etetésnél úgy eszik, mintha nem lenne több etetés, mintha utoljára enne. Ezzel szemben 9-10 hónaposan már tudja, hogy lesz következő alkalom is. Ezt fokozatosan tanulja meg: már 5-6 hónapos korban is tapasztalhatod, hogy a baba nem üvölt minden etetés előtt, mert tudja, hogy itt az evés ideje, felismeri az etetés előtti rutint és képes várni egy kicsit, amíg hozzájut az ételhez. Az is jellemző már ebben a korban, hogy az egyik etetésnél kevesebbet, a másiknál többet eszik a baba, mert már kezdi kapiskálni, hogy később is lesz még etetés és hogy ha kér enni, akkor úgyis kapni fog.

Az akarat 10-12 hónapos korban aztán felfedezi azt is, hogy van saját akarata és minden megszokott helyzetben megpróbálja azt használni is. Teszteli mi van akkor, ha nem fogadja el az ennivalót, kipróbálja kap-e cumisüveget vagy anyatejet, ha nem eszi meg a kanalasat. És, ha anya néha enged neki csak azért, hogy végre egyen a baba, akkor annál gyakrabban fogja használni ezt a képességét, hiszen látja, hogy van eredménye.

Fogzás? Az átmeneti étvágytalanság oka ebben a korban jó eséllyel lehet a fogzás is. Ilyenkor többnyire csak anyatejet vagy folyékony ételeket fogad el a baba, esetleg csak a tejpépet vagy a darabos ételt eszi, de a gyümölcspépeket, zöldségeket, amik csípik a fájdalmas ínyét, kevésbé szívesen fogadja el. Ez azonban csak átmeneti, általában legfeljebb 7-10 nap alatt rendeződik a dolog és amikor már áttört a foga, ismét szívesen eszi a többi ételt is. Ilyenkor meg lehet próbálkozni azzal, hogy etetés előtt pár perccel bekened valamilyen fogzáskönnyítő zselével az ínyét, hátha akkor szívesebben fogadja az ételt, valamint lehet új ételekkel kísérletezni is, hiszen 1 éves kor körül már egyáltalán nincs szüksége a babának pépekre, a darabos ételekre lenne érdemes áttérni, és azok nem csípik az ínyét, maga a rágás is jót tesz a fájós ínynek.

U-naaaal-mas Az evési problémák oka 1-2 éves kor körül nagyon gyakran az, hogy a baba nem tud megülni a székben, nem akar egy helyben ücsörögni, egyszerűen untatja az evés. Mit lehet tenni? Egyrészt hagyni egyedül enni. 10-12 hónaposan a baba még nem képes egyedül kanalazni, de a puhább darabos ételeket nem pépes formában ügyesen meg tudja enni önállóan kézzel (de akár a villa használatára is megtaníthatod).

Sehol sincs kötelezően előírva az, hogy főzeléket kell ennie a babának. A zöldségeket kaphatja megpárolva vagy felfújt formájában (ez utóbbi nagyon praktikus, mert a felfújtat kis kockákra vágva kézzel is megfoghatja és bármilyen zöldségből elkészíthető), de akár zöldséges szószt is készíthetsz tésztára, amit meg tud enni a baba a tésztával együtt (a pennetészta ebben a korban praktikus, mert kézzel is meg tudja enni a baba), de főtt burgonyakarikákra is teheted a zöldséges szószt. Reggelire, vacsorára kaphat már kenyérkockákat sajttal, túróval, saját készítésű májkrémmel vagy húskrémmel, ezt is meg tudja enni önállóan is.

Ez számára sikerélmény, megkapja azt az önállóságot, amit ebben a korban nagyon szeretne, és nem kell etetni többé, önállóan falatozhat, így türelmesebben megül a székben az etetések idejére.

Átmenetileg előfordulhat az is, hogy ez sem elég, a baba egyszerűen nem akar ülni evés közben. Most a mozgás a lételeme, nem tudja elviselni, hogy kötelezően ülnie kell. Segíthet, ha a stabilan ülni és felállni tudó babát nem etetőszékben eteted, hanem kis székben, kis asztalnál, ahol nincs kötelezően lekötve, és az is lehet, hogy átmenetileg el kell fogadnod, hogy szívesebben áll evések közben egy rövid ideig – ettől sem lesz semmi baja. Persze nem szabad megengedni neki, hogy szaladgáljon közben, de ha állni akar, hát legyen.

Nem hízik! 1 éves kor után a baba hízása nagyon hektikussá válik. Egyik hónapban semmit nem hízik, aztán hirtelen felszed pár dekát. Nem kell megijedni ettől. Egyrészt nagyon sokat mozog a kicsi és az evés kevésbé érdekli, ennek természetes következménye, hogy nem hízik annyira, másrészt a gyermekek hízása és növekedése nem állandó, hanem hosszú, stagnáló időszakok után egyik napról a másikra híznak és nőnek a gyerekek (volt olyan felmérés, amiben minden este és reggel megmérték a gyerekeket hónapokon át és itt volt olyan gyerek, aki egy éjszaka alatt 3 centimétert nőtt!)

Elérkezett az idő, hogy a baba, aki korábban azt ette, amit adtunk neki, fokozatosan kivegye a részét a saját etetéséből. Kialakul az ízlése, egyre önállóbb lesz. Sok anyuka megijed ettől és mindenáron ő akarja kézben tartani a dolgokat, ő akarja etetni a kicsit, nem érti, miért nem eszik meg bizonyos ételeket, aggódik az egészsége miatt. Ez a feszültség átragad a kisgyermekre is, aki minél nagyobb az anyuka aggodalma, annál rosszabb evő lesz.

Az ördögi kört úgy szüntetheted meg, ha nem csinálsz nagy ügyet a dologból. Semmi nem történik, ha nem a „nagykönyv” szerinti mennyiségeket eszi a baba, ha 1-1 étkezés kimarad, ha ő csak napi 4 étkezést igényel, amikor papíron ötször kéne ennie, vagy ha nem eszik akkora adagokat, mint amennyit a könyvek szerint kellene. Ami viszont fontos, hogy te alakítod a szabályokat. Legyen az étkezéseknek rendje, legyen helye a napirendben, egyetek minél többet együtt, hogy lássa, hogyan kell enni, hogy nem csak tápanyagbevitelről van szó, hanem egy közös élményről is. Ha jó példát mutatsz, idővel a kicsi is át fogja venni – ha rohanva, lopva, rendszertelenül eszel, akkor azt fogja megtanulni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

111 Comments

Comment navigation

  • Krisztina

    2013. szeptember 03. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon kétségbe vagyok esve a kisfiam nem akar enni, és éjszaka nem akar aludni. Májusban született 3900g-mal és 54 cm-rel. 1 hónaposan 5500g és 57 cm. 2 hónaposan 6870g és 63cm. Ez idáig az étvágyával nem volt baj, szopizott is és pótolnom is kellett. Ha nem kapott enni nagyon sírt. Utána nagyon visszaesett az étvágya, alig akart enni, a tejem kevés, egy-egy etetésnél 80ml-t tud szopizni. 3. hónapra 7590g és 64cm lett. Most (2hete)éjszaka 2 óránként kell és szopizik csak nyugtatólag, semmi mást nem hajlandó elfogadni. Se más tápszer nem kell neki, se gyümölcspüré, semmi, csak szopizik de az kevés. Teát és a gyümölcslevet elfogadja de mást nem. Széklete sincs, csak 2 naponta, talán. Megkerestem a védőnőt és gyermekorvosunknak is mondtam a problémát. Azt mondta ez előfordul ekkorra súlyú babáknál, és hogy most fogzik. Adtam neki nurofent is, és már a panadolt is próbáltuk, a géllel is kentem az ínyét, semmi változás, nem alszik és nem eszik. Napközben sem alszik többet mint amennyit szokott. A keze a szájában van, nyáladzik is. Jó lenne vmi megoldás, mert nagyon aggódom. Amúgy a kedve jó, mosolyog beszélget játszik, persze van időszak amikor nyűgös.
    Köszönöm a válaszát.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Ez teljesen normális, az első két hónapban jól hívó babák étvágya a 3.-4. hónapra visszaeseik. Ráadásul majd nem megduplázta már a születési súlyát, tehát nem is kell annyit híznia már! Anyatejes baba, náluk természetes, hogy akár 1 hétre is kimarad a széklet. Nincs miért aggódnod 🙂

  • Anyuka

    2013. július 08. hétfő

    Kedves Ági!

    Kétségbe vagyok esve.
    Kislányom 15 hónapos lesz. Első baba.
    1 hónapja többször hányt (az ebédje is kijött emésztetlenül), és azóta teljesen megváltozott az étkezése. Az utána való 1-2 napban főtt krumplit kapott répával ebédre, azt akkor még megette.

    Reggelire megette addig a korpás kenyeret és a párizsit, azóta csak az utóbbit eszi, abból is jó, ha két szeletet, annál többet nem. Egyedül eszik. Kenyérből max. 1-2 csipetet. Aztán 10 perc múlva megunja, felborítja a tényért, dobálja az ételt. Majd a szájába tesz egy falatot, megrágja és rendszerint kiköpi. 🙁

    Ebéd: egy éves kora óta csak azt eszi, amit mi eszünk, előtte is magam készítettem az ebédjét. Üveges kaját csak a hozzátáplálás legelején kapott, az első 1-2 hónapban. Főzhetek neki bármit, semmit nem hajlandó elfogadni, csak hisztizik, forgatja a fejét, nyöszörög az etetőszékben. Próbáltam már főzeléket, palacsintát, tésztát, pörköltet (csirke, disznó), gombát, rántott húst, halfilét, nokedlit, de semmit nem hajlandó megenni.
    Már adtam neki újra krumplit meg répát karalábéval, villával összetörve, de itthon nem kellett neki. A mamánál bezzeg megette. Pedig a kettő között semmi különbség, és nincs ott túl gyakran, hogy az ő főztje jobban tetsszen neki. Tény, hogy nem vagyok konyhatündér, de amiket korábban megevett, azokat most mind elutasítja.

    Most a 3-as fogai bújnak. Ettől s lehet?

    A tejpépet megeszi, jobb híján ezt adom neki ebédre, de mostanában abból a kevésből is hagy. Kap joghurtot és gyümölcsöt is napi 1x, uzsonnára. Kiflit is szokott majszolni akkor, ez az egyetlen pékáru, amit megeszik, mert tudja fogni és rágcsálni a babakocsiban.

    Vacsorára van, hogy azt kapja, amit reggelire, de evett már tejbedarát is.

    Édességet nem kap, és már a főétkezések között sem adunk neki semmit egy ideje, hátha akkor hajlandó lesz enni, mert megéhezik, de nem. Ha adom az ebédet, nem kéri, ha így teszem le aludni, akkor meg sokszor addig üvölt, amíg nem kap valami mást.

    Elképzelhető, hogy nincs étvágya?

    Kérlek segíts, hogy mit tudnék tenni!!!! Összefüggésben lehet a hányással, hogy elutasítja a főtt ételt? (Olyan kaját azóta nem csináltam neki, és jó darabig nem is fogok!) Adj tanácsot, kérlek, mert már nem tudok mit csinálni! Rámegy a hangulatomra, viselkedésemre, hogy csinálhatok bármit, nem hajlandó enni. És ez egyikünknek sem jó, mert kifordulok önmagamból! Nagyon kétségbe vagyok esve! Segíts!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      A fogzás és a nagy meleg is lehet annak az oka, ha nem olyan most az étvágya, mint előtte. Adj neki most több gyümölcsöt (lédúsabb, melegben jobban esik) és kevesebb főzeléket és ne te etesd, hanem egyetek együtt, az is jót tesz az étvágynak.

  • G Kiss Nikoletta

    2013. május 10. péntek

    Kedves Agi!

    Az en problemam a kovetkezo. Kislanyom most volt 2 eves! A tejen kivul nem nagyon akar mast enni vagy inni! Mar nem kap bebietelt, probalom azt adni neki amit mi is eszunk. Reggel megvajazok neki kenyeret vagy sajtkremmel, majkremmel stb, almat darabolok neki, delben fott etellel kinalom, este szinten kis kenyer, gyumolcs, joghurt. Minden esetben nagyon orul az etelnek es kivancsinan nezegeti, meg is kostolja, de egy ket katonanal, vagy falatnal nem eszik tobbet az etelbol. Azt nem engedi, hogy en etessem, ha latja hogy emelem a kanalat akkor uvolt, es elforditja a fejet! Es ilyenkor csak tej kell neki, mar rendes tejet iszik, amit felforralva majd lehutve adok neki. Nap folyaman vagy 4 uveggel iszik (1 uveg 260 ml), es este is a lefekveskor egyet, majd az ejszaka folyaman egyet, majd hajnalban megint! Es ez igy megy mar vagy fel eve, es ha valamit vegre megeszik akkor par falat utan kikopi es jatszani kezd az etellel. Gyumolcsot sokat eszik, alma, banan, dinnye, szeder stb, a hust egyaltalan nem eszi meg, egybol kikopi! Mi Angliaban elunk, es most voltunk vele egy 2 eves ellenorzesen, ahol elmondtam ezeket a problemakat, de csak annyit mondtak, hogy adjak neki kevesebb tejet, kisebb adagot, de abban nem segitettek, hogy hogyan vegyem ra hogy megegye az etelt, es a tej mennyiseget drasztikusan lecsokkentsuk, pl napi 2 uvegre (reggel es este), anelkul, hogy a gyerek ne ehezzen.
    Segitsegedet elore is koszonom!

    Niki

    • Vida Agi

      2013. május 31. péntek

      Ebben a korban van egy időszak, amikor a kicsi átmenetileg főként csak tejtermékeket fogad el, ez normális. Kínáld továbbra is mindennel, egyen amennyit elfogad, és igyon mellé annyi tejet, amennyit csak kér. Esetleg megpróbálhatod a tej helyett tejtermékekkel is kínálni: saját készítésű gyümölcsös joghurt, sajt, esetleg a tejből tejturmixot készíteni friss gyümölcsökkel, így változatosabb lesz az étrendje.

  • làri

    2013. május 07. kedd

    Szia. A kisfiam most múlt áprilisban 1 èves. Olyan problèmàm van, hogy itthon nem hajlandó màst megenni, csak a bolti üveges bèbiètelt. Hiàba főzök neki bàrmit, hiàba majdnem olyan kinèzetre meg ízére a főztöm , mèg sem eszi meg. Viszont a nagymamànàl egyàltalàn nem kap üveges bébiètelt csak hàzilag elkèszítettet. Ès ott nagyon jóízűen elfogyasztja. Probàltam azt is hogy hoztam haza a mamàtól olyan ètelt amit ott jóízűen megevett, itthon viszont nem volt hajlandó mèg megkòstolni sem. Egyből el fordította a fejèt. Amint elővettem az üveges bolti bébiételt vigyorogva jött ès tàtotta a szàjàt ès kérte. Mit tegyek hogy megegye a hàzilag készített ételeket? Màr próbàltam azt is, hogy megprobàltam àtverni ès beletettem üvegbe az ételt, úgy sem ette meg. Az is nagyon bànt hogy mèg megkóstolni sem hajlandó. Hogyan tudnàm ràszoktatni? Mitől lehet ez nàla, mi vàlthatta ezt ki belőle hogy ennyire elutasítò? Nem tudom mivel, hogyan próbàlkozhatnèk mèg. Köszi

    • Vida Agi

      2013. május 31. péntek

      Nem a házilag készített étellel van baja, hiszen a mamánál megeszi, hanem megszokta azt, hogy otthon bolti étel van és ezért otthon ehhez ragaszkodik. Próbáld meg, hogy egyre több olyan darabos ételt kap, amit maga meg tud enni kézzel, ami nem főzelék, hanem a korának megfelelt, főtt, sült, párolt ételek, ezt nagyon fogja élvezni, hogy maga eheti kézzel felcsipegetve és eszébe sem jut majd a bolti főzelék.

  • Szilvi

    2013. április 06. szombat

    Szia Ági!
    Sok hasznos dolgot olvastam a blogodban, de a legnagyobbnak vélt problémámban nem kapok hasznos tanácsot.
    Szóval van egy nagyon aranyos 19 hónapos kislányom, az etetésével kapcsolatban vannak problémáim.
    Leírom a napi menüt körülbelül :
    8.30 tápszer milumil pepti +2 és hozzáturmixolok banánt vagy más gyümit
    10.30 keksz egyben megeszi elrágja gyümilé tea…
    12.30 ebéd főttétel zöldség hús gabona amit főzok turmixolva eszi meg
    16.00 alma szelet, banán…keksz …
    18.00 főzelék turmixolva:(
    20.00 picitápszer + sinlac
    alvás…
    24.00 tápszer+ sinlac
    alvás
    04.00 tápszer + sinlac
    alszik 8.00.ig

    Szóval probléma
    1. az ebédet és a vacsorát turmixolva fogadja el igy sokat is eszik belőle ha villával nyomkodom szét 5-6-7 kanállal eszik csak.
    2. normális hogy éjjel ennyi tejet iszik?
    nappal hiába kínálom meg nem kéri.
    éjjel megébred átmegyek mutatja hogy le szeretne menni és amikor megkérdezem kér-e tejet mondja igen. Ha vissza akarom fektetni sirni kezd.Ha megissza a tejet felviszem és gond nélkül alszik vissza.
    Egy éves kora körül volt egy hasmenéses betegsége akkor szokott vissza az éjszakai tejivásra.
    Ja és az etetőszékben úgy tudom etetni, ha a telefonon nézi a kedvenc zenéit:/
    Nagyon köszönöm a válaszodat előre is!

    • Vida Agi

      2013. április 29. hétfő

      1. próbálj meg minél több olyan ételt adni neki, amit kézzel ehet meg és szilárd. Ezzel eléred azt, hogy ne kelljen szórakoztatni evés közben, hanem magától egyen. Sokat segíthet ez a cikkem is: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/darabos-etelek-bevezetese

      2. a tejivás oka az lehet, hogy nappal nem eszik még darabos ételeket, ezért éjjel is éhes.

  • Orsi

    2013. április 02. kedd

    Kedves Ági,

    Kislányom 9 hónapos, élénk, vidám, örökmozgó baba. Az aggodalmam oka az, hogy 6-7 hete nem változik a súlya érdemben. 200-300 gramm ide oda ugrál, 7.6-7.8 kg. között. Étvágya jó, néha kell kis elterelés, de a tányérja rendszerint kiürül. 5 óra körül eszik 150-160 ml tápszert, 1/2 9 körül 150 ml-ből tejpépet, vagy gabonapépet gyümölccsel keverve, 12- 1/2 1 körül főzelék, 1 üveg bébiétel vagy ugyanennyi saját készítésű(sokszor e mellé még 100 -120 ml tápszer), délután 4 körül az előző főzelék második része (kb. 1/2 üvegnyi)+ 100-150 ml tápszer. Ha látom, hogy éhesebb 1/2 7 körül gyümölcsös kekszes nasi (1/2 üvegnyi mennyiség), esetleg pép végül az esti fürdés után 210 ml tápszer. Ezzel mélyen alszik reggel 5-ig, olykor 1/2 7-ig. ebben az esetben is megetetem a 1/2 7-es tápszer után 1/2 9 körül péppel. hetente 3 alkalommal kap husit, 1x tojássárgáját.
    Nem látom őt ugyan soványkának, egyszerűen aggódom, mert bár sosem volt pufók (3120 grammal született a 36. hét+4 napra, 6 hósan megkétszerezte súlyát)lassan ott tartunk, hogy ő a legkisebb súlyú és a leghosszabb baba a környezetünkben. Doktornő, védőnő látta, mindenki azt mondja, hogy nincs gond, ilyen forma és mindent lemozog.Rendjén van ez így?

    köszönettel:
    Orsi

    • Vida Agi

      2013. április 29. hétfő

      Ez normális, fél éves kor után már nem egyenletes a súlynövekedés, akár hetekre megállhat a hízás, sőt minimális fogyás is előfordulhat, mivel a kicsi lemozogja, amit megeszik. A súlya a korának megfelelő, a születési súlyát is megduplázta már, nincs miért aggódnod.

  • Kinga

    2013. április 01. hétfő

    Kedves Agi!
    Kislanyom masfel eves es tejen kivul nem igazan akar enni semmit. Van amikor eszik par falat gyumolcsot, levest de utana egybol a tejet keri. Sokszor nem is akarja megkostolni se az etelt, egybol elutasitja. Nem tudom mit csinaljak, hogy tudjam ravenni hogy szilard etelt is egyen. Nem hizik mar egy jo ideje, igaz sokat mozog de akkor se eleg neki a tej. Tudnal esetleg valami praktikat mondani? koszi

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      Vannak olyan korszakok, amikor a babák főként csak tejet, tejterméket kérnek. Próbálj meg neki a tej mellett válozatosan adni tejtermékeket is (pl. gyümölcsturmix, gyümölcsjoghurt formájában) Ez átmeneti időszak, pár hét után el szokott múlni.

      • Ági

        2013. április 22. hétfő

        Kedves Ági!
        A kisfiam 22 hónapos. Sajnos gondok vannak az étkezéssel kapcsolatban: kizárólag a turmixolt ételt, illetve az üveges bébiételt hajlandó megenni ebédre, a levesnek a levét, vagy a főzeléket. Ha csak kis darabra vágom pl. a répát a levesben, azt kiköpi…
        Kenyeret, banánt, sült krumplit, rántott dolgokat szívesen eszik, nem is beszélve a süteményekről. Hosszú ideje (kb. 6 hónapja) próbálom bevezetni nála fokozatosan a darabos ételt, de egyszerűen megkóstolni sem hajlandó, ami látszólag nem szimpatikus… Próbálkoztam „kiéheztetéssel”: ha ebédre nem kellett, akkor uzsonnára is azt kínáltam, ha akkor sem, akkor vacsorára is azt adtam, de makacs gyermekről lévén szó ez nem vezetett eredményre. Sajnos az ő egészsége érdekében gyakran visszavonulót fújtam, hisz fontos, hogy egyen húst, zöldséget, gyümölcsöt – ha máshogy nem, hát turmixolva.
        Néhány hónapja bölcsibe jár, de ott is csak azt eszi meg, ami tetszik neki.
        Kezdek kétségbe esni, nem tudom, mit csináljak, legyek-e kemény, erőltessem, hátha betörik, ezzel viszont talán a lelkét bántom és maradandó nyomokat okozok. Vagy tűrjem tovább és turmixoljak, talán egyszer megjön az esze és hajlandó lesz megkóstolni az ételeket? Többnyire velünk együtt eszik, mindig kínáljuk neki a friss zöldséget, gyümölcsöt és minden egyebet, de nagyon elutasító. Nem tudom, mit ronthattam el, sosem erőltettem neki semmit, kisbabaként jó étvágyú volt és mindent megevett az utolsó cseppig. Csak akkor kap jutalmat (pl. Túró Rudit), ha rendesen eszik.
        Válaszodat várom, sok köszönettel: Ági

        • Vida Agi

          2013. május 05. vasárnap

          Ha jól értem, mindent megeszik, csak a formátuma nem mindegy. Ez egyáltalán nem baj, hiszen végülis mindenféléből eszik, csak ragaszkodik a megszokott formához. Ez egyáltalán nem baj, nem kell erőltetni, minél kevésbé érzi azt, hogy az ő evése problémás, annál hamarabb fogja azt enni, amit ti.

  • Enikő

    2013. március 27. szerda

    Kedves Ági!

    Kutattam a cikkeid, és a hozzászólások között is a problémánk megoldását keresve, de csak részben hasonló esetekkel találkoztam. Kislányom 1 éves lesz, és elég hadilábon állunk az evés terén, sőt, romlott a helyzet az utóbbi 4 hétben. Anyatejes baba, 5 és fél hósan kezdtünk kóstolgatni, a gyümi jól ment, az ebéd bevezetése már problémásabb volt, de lassan 9 hós korára az is ment.De ezt érts úgy, hogy 100-150 rendes táplálék, utána nem sokkal kéri a szopizást. Reggeli, vacsi anyatej.

    Amitől aggódni kezdtem,az egy részről a kora, hiába lassan egy éves, nagyon szopi párti (egy két szót mond, természetesen a cici-t is, tehát egyértelműen jelzi, mit szeretne). Napközben is sokat anyatejezik. Mai napig nagyon sok tejem van, ha esetleg nagyot alszik, nem ébred éjjel, reggel keltenem kell, mert teljesen feltelik a mellem,fáj. Darabos ételekkel, falatkákkal minden étkezés(-i kísérlet)során próbálkozom, édes, engem etet engem, Apát, szájához emeli a kekszet, banánt, de csak tetteti az evést. Ha mégis egy morzsa bejut, öklendezik, hányt is egyszer.

    A másik, ami miatt Hozzád fordulok, hogy a döcögős étkezések mostanra kínlódássá váltak. 3-4 hete 10 órai 2-3 kanál, ebéd megy, de uzsi időben az etetőszék közelébe érve max az odakészített játékarzenálból szemezget, de szorosan zárva tartja a száját, mondja, hogy NEM.. Persze cicit kér kicsivel ezután. Ne adjak? Ha terelek, kínálok mást, csak felbosszantja magát, sír.. Meddig normális ez a szopi mánia? Nem akarom leszoktatni, ha van tejcsi, csak szeretném ha normális ennivalókat is fogyasztana..

    Szóval csak pépes megy, az is nehezen.. Gyümölcs 3-4 hete alig. Ami a sláger, a cici.. Aggódom, súlya rendben (még?), de minden baba, akit ismerek szendvicsezik, darabpsat eszik. Mi meg szopizunk még nagyjából..

    Köszönöm szépen előre is.
    Üdv
    Enikő

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      Teljesen normális, ha 1 éves kor körül még a főzelékek mellett anyatejet is kér, ez idővel magától változik majd (általában akkor, amikor már stabilan tud járni). A darabos ételeket nem kell erőltetni, vannak babák, akik csak másfél éves korra barátkoznak meg velük.

      Amikor nem szeretne enni, akkor ne erőltesd, kapjon anyatejet. Az is lehet, hogy fogzás miatt nem esnek neki annyira jól most a pépek. Azt semmiképpen nem javaslom, hogy játékkal tereld el a figyelmét evés közben. Inkább kapjon ő is egy kanalat, segítsd, hogy kanalazhasson,de ne akard játékokkal szórakoztatni, mert később erről nagyon nehéz lesz leszoktatni.

  • Sárossy Éva

    2013. március 24. vasárnap

    Szia Ági!

    Elnézést, nem fejtettem ki a darabos ételekhez való viszonyát. A mai napig addig öklendezik mindentől, míg vissza nem jön minden. Egyedül a Humana babakekszből tud megenni egy-két falatot. De abból sem sokat, mert előbb-utóbb az is a szokásos soryra jut. Pró áltam bulátát, kenyeret, kölesgolyót, szintén hányás. Mikronnyi dara okra töröm, mégis. Ha a főzelék egy picit darabosabb, (mlrzsá yiakra gondolj) az első kanálnál kijön a gyomortartalom.
    Ő a harmadik gyermekem, de ehhez hasonlót még nem tapaaztaltam. A nagyok ennyi idősen már harapták a kenyeret. Hogyan lehet hozzá szoktatni, ha nem csak öklendezik, hanem mindent kihány?
    Még annyit tennék hozzá, hogy irigykedve olvasom, hogy más babák fogzás alatt szopiznak. Zoé sajnos olyankor azt utasítja el a legjobban.:-( A testvérei már nagyok, 11 és 14 évesek, de ilyenekre nem emlékszem…. Vagy csak az idő megszépít? 🙂
    Régóta olvaslak minden szoptatás közben, mert Zoé táplálása a kezdetektől nehezebb, és rengeteget segítettek már a másoknak adott tanácsaid. Hatalmas tudás és tapaaztalat van a birtokodban, amivel sokakon segítesz.
    Köszönöm a segítségedet!

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      Vannak olyan gyerekek, akik csak később, másfél éves kor felé tudnak megbarátkozni a darabos ételekkel. Nem kell siettetni a dolgot, idővel megjön ehhez is majd a kedve. Ha a babakekszet meg tudja enni, akkor képes rá, csak nem érdekli, nem szereti – most még.

  • Sárossy Éva

    2013. március 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    10.5 hónapos kislányom soha nem volt jó evő, de kielégítően fejlődött. 3 kilóval született, jelenleg 8.75. A fogzás mindig nagyon megviselte, alig evett mikor áttörték az ínyt. Már 8 foga kint van. Szopik ugyan, de nagyon minimálisat, sokszor csak cumizik, nem eszik semmit. Így 5-6 órák telnek el, mire újra tudok adni neki főzeléket, joghurtot vagy gyümölcsöt. A knalazás is nehezen megy, pár falat után tekereg, sír, nem kér többet. Darabos ételt nem tud enni, hiába próbálom minden nap, öklendezik, majd kijön belőle minden. Vizet csőrös pohárból iszik,kb egy decit naponta. Hetek óta tart ez az állapot. Lehetséges, hogy a kisőrlők bújnak és az viseli meg ennyire?
    Köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      10,5 hónaposan, ha nem kér mást, vagy csak keveset eszik pépeset, az anyatej is elegendő táplálék, amíg kibújnak a fogai. A darabos ételeket ne főzelékekkel kezdd, hanem olyan ételekkel, amiket maga fel tud csipegetni, kézbe fogni, pl. kölesgolyó, kiflicsücsök.

  • Gruics Enikő

    2013. március 11. hétfő

    Kedves Ági!
    Olvastam a kommenteket, de nem találtam hasonló problémát, általában idősebb gyerkőcökre vonatkoztak a kérdések.
    Kislányom október 31-én született, most lassan 4,5 hónapos. Néhány napos kora óta tápszert kap, illetve fejek és így naponta 2x anyatejet is. 6x eszik egy nap. Eddig szépen fejlődött, 65 cm és 6180 g. 2-3 hónaposan már 130-140 ml-t evett. De a 4. hónap, azaz február elején elkezdett kevesebbeket enni. Először csak reggel, majd napközben sem ette meg a 130 ml-t. 500 g-ot hízott a 4. hónapban. De ez mostanra odáig jutott, hogy 10-12 napig egy grammot sem hízott, két hétre visszamenőleg 80 g a súlygyarapodása. Még mindig 6x eszik, de 100-105 ml-nél többet nem tudunk belediktálni (akár anyatejről, akár tápszerről legyen szó). Tehát még a napi min. 120 ml sincs meg és így még a 300 g-ot sem fogja elérni a havi súlygyarapodása.
    A 4 hós oltáskor említettem a gyerekorvosnak, aki megvizsgálta, de semmi rendelleneset nem talált (nem jön a foga, nem beteg, nem nyűgös). Vért, vizeletet, torokkenetet vettek, minden negatív, vashiánya sincs. Javasolta, hogy kezdjük el a hozzátáplálást, hátha ráunt a cumisüvegre ill. a tápszerre. Elkezdtük: tízóraira részben gyümit, ebédre főzeléket is kap. De most is csak annyit eszik, hogy a tápszerrel együtt 100 ml-re jön ki. Mintha egy túlfolyó lenne a pocakjában, ami jelez, amint elérte a 100 grammot :).
    Egyébként vidám, jó kedélyű baba. Időnként már hátról hasra és vissza is fordul. Kezdettől végigalussza az éjszakát, 6 körül kel. Illetve amióta ilyen keveset eszik, éjjel 3-4 körül is felébred, de akkor is csak 100 ml körül eszik, utána pedig csak 9 körül, tízóraira ébred. A napi össz. kajája (hozzátáplálással és anélkül is) 650 g körül van.
    Szerinted mi lehet a háttérben? Próbáljak másik cumisüveget? Másik tápszert? De hát az anyatej sem jön be neki… Esetleg etessem csak 5x naponta, hátha jobban megéhezik? Soha nem jelzi, hogy éhes lenne.
    Ha rendesen gyarapodna a súlya, nem paráztatnám magam, elkönyvelném, hogy kisétkű. De így már kezdek kicsit aggódni.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. április 01. hétfő

      Ez csak az a bizonyos minimális eltérés a napi ajánlott tápanyagigénytől, ami még teljesen belefér, tehát összességében eleget eszik. A korához képest a súlya is jó. Ebben a korban már lassul a gyarapodás, és gyanítom, hogy bár nem írtad mennyi volt a születési súlya, de már megközelíti a duplázást, ezért is csökkenhetett a hízás. Nem szabad heti vagy napi szinte súlyt mérni ilyenkor már, bőven elég havonta, mert a gyakrabb mérés csak aggódáshoz vezet, nem érted, miért nem hízik, amikor már kellene.

  • Majti

    2013. február 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom 13 hónapos és 6 hónapos kora óta egyetlen éjszakát sem alszunk át, min. egyszer de mostanában 2-3 szor is kér tápot- van hogy 3 óránként éjjel. Nappal kap tejpépet, főzeléket 2* este és hajnalban, ezenkívül tápot reggel és este és emellett az említett plussz 2 étkezés éjfél körül és hajnali három után.
    7 fogunk van, gyakran vannak ínyfájdalmai, de az étkezésről még a „nyugodt” időszakban sem mond le.
    Vízzel próbálkoztam, de kiakadt tőle teljesen.A súlyunk normális teljesen, egy évesen majdnem 9 kilósak voltunk.Mikor szokik le az éjszakai tápszerről, vagy legyek szigorú és pár napig ne adjak neki, amíg össze nem szűkűl a gyomra? Válaszod előre is köszönve:

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ebben a korban még normális, ha éjjel eszik a baba, mert éhes. Emellett persze lehet az is, hogy megszokta, hogy ha ébred, akkor evéssel alszik vissza, ezért ezt igényli. Ezen nem úgy kell segíteni, hogy nem adsz neki enni, hanem első körben azon kell segíteni, hogy ritkábban ébredjen, azaz ha fogzik, akkor adj neki homeopátiás alkati szereket a fogzásra, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Bné Andrea

    2013. február 12. kedd

    Kedves Vida Ágnes!

    Sokat olvasgatom a blogot, és a szoptatás téma körében is elolvastam a szoptatási nehézségekről szóló részt, de igazából a mi problémánkra nem találtam konkrét információt.
    A babám 24-én lesz 4 hónapos, és nagyon szépen kialakult a napirendünk is. Igény szerint szoptattam, így ő maga alakította így. Jelenleg 8:30, 11:30. 14:30, 17:30, 20:30-kor szopizik, csak anyatejet kap (néha pár korty vizet, csuklás, és a Vigantol beadása esetén). Hasfájós volt Infacolt, majd Gripe Watert szedtünk, amelyekkel fokozatosan álltunk le, ahogy láttam, hogy 3 hónapos korától elmúltak a hasgörcsei, viszont Gripe Watert este még kap. Az időpontok alapján látható, hogy 3 óránként eszik, pedig az idős védőnőnk, és a doktornőnk is a 4 óránkénti, órára való etetést preferálja, de ez sem nekem, sem a babámnak nem felel meg. A kórházban is igény szerinti szoptatást támogatták, és én is, és a napirendje is ennek megfelelően magától kialakult. Az esti szoptatás után, nem alszik el azonnal, van hogy még kicsit játszik, de Apa altatja el, miközben sétálgat vele, és legkésőbb este 10 körül már le tudjuk tenni, és reggel 8:30-ig alszik.
    A problémám egyedül az, hogy az esti szoptatáskor lekapcsoljuk a villanyokat, elcsendesedünk, hogy ő is érezze este van már, pizsamában vagyunk. (Előtte fürdetünk, ami a többséggel ellentétben nálunk korábban felzaklatta, minthogy ellazítaná, ezért a kádban fürdés helyett, a zuhany alatt fürdetünk, mert a csobogó víz hangja, megnyugtatja…)
    Elkezdek szoptatni, és kb. percre pontosan 5 perc után, hatalmas sírásban tör fel…elég gyors volt a tejleadó reflexem, de ez a nappali másik 4 szoptatásnál nem zavarta.
    Arra gondoltam, hogy túl sűrű esetleg az anyatej, ezért néhány kiskanál vízzel próbálom megnyugtatni, de ez sem mindig használ, illetve egy kis kanál Gripe Water szoktam adni…de olykor annyira sír, hogy csak az nyugtatja meg, hogyha Apa felveszi sétál vele, vagy bekapcsoljuk a hajszárítót, mint fehér zajt…mivel úgy gondolom, nem evett eleget, így visszarakom cicire, ami után, folytatja az evést, legalább 15 percig. De előfordult már, hogy újra sírt, és ha áttettem a másik cicire (mindig váltott mellből szopizik, csak egyből egy alkalommal), akkor ott szépen szopizott tovább, majd pár perc múlva visszatettem az eredetire, és ugyanúgy folytatta az evést…
    Mi lehet az oka, hogy csak az esti szoptatásnál 5 perc elteltével sírásban tör ki?
    Későbbi időpontban nem nagyon szeretném szoptatni, mert így is nagyon jó, hogy már 22:00 után mi is le tudunk feküdni aludni, mivel Apa reggel 5kor kel..
    Egyébként napközben nem sokat alszik, változó délelőtt 30-45 percet, délután a 30 perctől akár a 2-3 óráig is…az etetések miatt nem ébresztem fel mindig, akkor próbálom úgy etetni, hogy meg legyen a napi 5 étkezés, de ne tolódjon el estére annyira a szoptatás, mert akkor annyival később tudjuk letenni. (Magától még nem nagyon tud elaludni, napközben próbálkozom vele, de este a saját kényelmünk miatt, egyszerűbb elaltatni, mint letenni, és várni, hátha elalszik, vagy inkább sír, mert ott hagytuk…)
    Sírni sosem hagyjuk, maximum 1-2 perc „nyafogás” után felvesszük, nem várunk, amíg sír.

    Elnézést kérek, hogy ennyi mindent leírtam, de mindig azt olvasom Önnél, hogy kevés információt adnak magukról a családok és így nehezebb segíteni, ezért próbáltam meg mindent leírni!

    Nagyon köszönöm a segítségét!

    Üdvözlettel,

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Valószínűleg olyankorra már nagyon fáradt, ezért nincs türelme szopizni. Próbáld meg fürdés előtt szoptatni és akkor lefekvés előtt már csak egy kicsit szopizik majd, amíg el nem alszik.

  • Kismókus

    2013. február 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Köszönöm eddigi válaszaidat, sokat segítettek nekem. Most ismét táplálkozási kérdésben kérném segítségedet.
    Kisfiam 3 éves lesz és nem hajlandó főtt ételt enni. Illetve az édes féléket kívánja. Palacsinta, mákos guba, túrógombóc, tejberizs stb.
    Amikor kérdezzük mit eszik, vajas kenyér, mézes kenyér. Mellé iszik kefirt, joghurtot, eszi a túrót, tejfölt, de leves, főzelék, tészták, egyáltalán nem, mostanában a húsok is ritkák. Félek hogy kevés vitamin kerül a szervezetébe. Banánturmixot szereti, néha issza a frissen facsart narancsot, meg persze kakaót stb. Zöldségféle is ritka, inkább a savanyúságokat eszi. Bölcsibe jár fél éve, de ott sem eszik ebédet és a nagyiknál sem. Azt sem eszi meg amit korábban szeretett enni. Mit tehetünk, várjuk míg kinövi, kínálgassuk?

    köszönöm szépen!

    • Leventeanyuka

      2013. február 26. kedd

      Szia!

      Mint ha csak az én kisfiamat írtad volna le. A bölcsödében ő sem eszi a főtt ételt de itthon is úgy kell beleimádkozni a rendes étel falatokat. Amit a kezébe megtud fogni azt megeszi nagyon szépen, de nálunk a kanál a legnagyobb ellenség. A kisfiam 3 éves lesz és csak nem olyan régen szoktunk le arról, hogy én etessem, mert máshogyan nem evett. Azt kell, hogy mondjam, szerintem lusta kanállal, önállóan enni. Most ott tartunk,hogy 2-3 kanállal ha megeszik örülünk, de utána leteszi és nem eszik többet. Nekem is nagy dilemma, hogy mit lehet ez ellen tenni, de már annyira tanácstalan vagyok. A böliben a gondozónő kijelentette, hogy nem eteti a kisfiamat, mert ott van még mellette 6 gyerek, akikkel ugyanúgy kell foglalkoznia. Nálunk az sem hatott, hogy a böliben csak olyan gyerekeket lát, akik önállóan esznek kanállal(ennek már 5 hónapja). Most abban a fázisban vagyunk, hogy várunk, egyszer majd csak rájön milyen ízletesek is a magyar konyha főtt ételei. Addig is kitartást Nektek!

  • Gabryelle

    2013. február 06. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10,5 hónapos. 4 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. 5 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást onnantól tápszert kap. Soha egyetlen egyszer sem aludta át az éjszakát. Mindig felkel 2szer enni éjszak. Még most is! Este 7körül kap tejpépet vacsira, aztán tápszerrel alszik el kb 9 körül és éjfélkor meg kb 3-4 óra körül kel fel enni. Éjszaka egy evésnél 200ml tápszert eszik meg. Minden alvásnál tápszerrel alszik el, napközben is. Tehát egy 24 óra alatt 5ször 200-250ml tápszert eszik meg. És szerintem emiatt nagyon keveset eszik normális ételből. nagyon válogat, alig van olyan étel ami ízlik neki. már a hozzátáplálás elején is volt olyan bébiétel amitől szó szerint öklendezett. alig eszi meg a zöldségeket, csak a répát meg a krumplit szereti. Már azt próbálom adni neki amit mi is eszünk, de sokszor azt is elutasítja. Mivel lehetne leszoktatni a tápszeren való elalvásról? Mert szerintem jól lakik azzal és utána meg már nem akar normális kaját enni. Felkel reggel akkor tápszert adok neki. kb 10-11 körül szoktam valami tejterméket, joghurt krémtúró stb. elalszik 13-14 óra körül persze 200ml tápszerrel, aztán 16-17 óra körül eszik megint általában sajtot meg kenyeret vagy sonkát. aztán este fürcsi után 19körül tejpép. Nem kövér, de nem is vékony nagyon mozgékony és vidám jókedvü baba, semmi gond nincs vele. Hagyjam hátha megoldódik vagy mit tegyek hogy ne ennyi tápszert egyen? Választ előre is köszönöm!

  • Andrea

    2013. február 02. szombat

    1 és fél éves kislányom éjszaka sokszor felkel és rengeteg folyadékot iszik (éjszaka) ! Mit tehetnék hogy éjszaka ne keljen fel ilyen sokszor (6-7-szer)?
    Várom a választ !

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

  • Imola

    2013. január 25. péntek

    kedves Agi! 5 es fel honapos babam kis testet apro piros pottyok fedik, eleinte tuszuras-szeru volt, mostmar kidudorodnak. Semmi mas tunete nincs, ami himlore vagy allergiara utalna, anyatejes de egy ideje kostolgatunk, eddig semmi gond nem volt nem is evett ujat, van egy macskank lehet ez a gond? Mosoport kizartam mert az arca is kiuteses.. Kerlek segits.. Udv.

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ha nem múlnak, mindenképpen mutasd meg őket orvosnak, ez így látatlanban nehéz megmondani.

  • Erisz

    2013. január 22. kedd

    Kedves Ági!
    Van egy nagy problémám, kislányom 2 éves 3 hónapos, mivel első baba elég későn mertem neki adni olyanokat, hogy kenyér, keksz…. de később egész szépen elfogyasztotta a kekszeket és a kenyér falatokat is. Történt 3 hónappal ezelőtt egy olyan, hogy kapott egy mézes puszedlit és megakadt a torkán, elkezdett öklendezni, sírni végül lenyelte, de nagyon sírt és fogta a torkát mondta, hogy fáj. Másnap reggel nem akarta enni még a tejberizst sem nyitotta a száját amikor belekerült elkezdett sírni…ilyen soha nem volt még, nem merte lenyelni. Elkezdtem neki egy kicsit hígítani az ebédet is és egy kicsit jobban összetörni…úgy megette, majd visszaállt rendesen eszi az apró darabos ételeket, de úgy, hogy azoknak bő szaftja van…és nem rágja meg. Reggelire is 3 falat májkrémes kenyér és nem kell neki több inkább nem eszik, nagyon sokszor nem meri lenyelni vagy rágni a darabos ételeket. Nagyon érdekli minden, imádja a pizzát, de eszik belőle 3 falatkát és ha már sajt kerül a szájába megbénul tőle, nem rágja csak szopogatja…nagyon sokszor nem viccelek 1 órán át van egy falat a szájában mert nem meri lenyelni. Szinte a kenyér is már feloldódik magától, sír….mintha félne… Pedig 3 hónappal ezelőttig mentünk az utcán és mindig kérte pl. a kekszet és megevett hazáig vagy 15 db-ot is, reggelire már evett fél májkrémes kenyeret falatonként…, olyan jó úton haladtunk már,de ez a “fuldoklás” óta elmúlt. Bár soha nem szívesen rágott.
    Nagyon aggódom , nagyon fárasztó már és látom, hogy mindent megenne de olyan mintha félne…rengeteget sírtam már emiatt nagyon tanácstalanok vagyunk már a férjemmel.
    A másik problémám, hogy már egy éves korában tudott kanállal egyedül enni, de ez is elmúlt nem érdekli, szokta mondani, hogy anya adja a hamit… Mit tegyek?
    Hogyan szoktassam vissza a darabos étel evésére és legfőbb képpen a rágásra? Nagyon elvagyok keseredve!
    A beszédjével nincs probléma 1 éves kora óta beszél, most már szép mondatokat mond, mondókázik, énekel… sokat kúszott, minden jött sorba, mászás,ülés, felállt, eljárt…csak az evéssel van most problémánk.
    Még annyi, hogy a kislányomnak 6 foga jön egyszerre, a 4 szemfog hamarosan áttörik és a fenti 2 rágó fog van útban.
    Segítségedet és válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

    • Erisz

      2013. február 03. vasárnap

      Kedves Ági!

      Többen is akik régebben írtak, nagyon várjuk a válaszodat!!!
      Szép napot!

      • Vida Agi

        2013. február 04. hétfő

        Válaszoltam neked a másik helyen, ahol ugyanezt a kérdést tetted fel: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hol-van-a-babam-regi-etvagya/comment-page-1#comment-72077

        Szerintem az az eset ijesztette meg, ezért nem mer most kanállal sem enni. Várni kellene egy kicsit, amíg teljesen elfelejti.

        • Erisz

          2013. február 04. hétfő

          Kedves Ági!

          Köszönöm szépen a válaszodat, ne haragudj, hogy még egyszer írtam, de én többször megnéztem és még a hozzászólásomat sem láttam ezért írtam újból!
          Azóta eszik néha egy-egy falat kenyeret, meg 3 falat pizzát is evett. Amiből most elkezdett magától enni az az extrudált kukorica( Q-ki),abból megeszik 20 db -ot is. Ennyi változott, illetve a 6 foga közül a két alsó szemfog áttört.
          Nem tudom nem hiszem, hogy fáj neki a nyelés mert a spagettit amiben puha tészta van azt eszik nagyon….:)
          Így is nézessem meg?
          Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

  • Ági

    2013. január 21. hétfő

    Kedves Agi!

    En egy meroben mas temaval kapcsolatban szeretnek kerdest feltenni. Hol olvashatnenk szulo – nagyszulo ellentetrol, konfliktusrol a babazassal kapcsolatban?

    Sajnos nalunk ugy tunik meg a kezmosas is a nehezen kezelheto teruletekhez tartozik (annak ellenere, hogy egyertelmunek kellene lennie) es jo lenne, ha ezeket a nezeteltereseket nem a 7 honapos kislanyom elott kellene folyamatosan lerendezni. Eddig sajnos a megbeszeles, ravezetes, keres hasztalannak bizonyult… :-((((( Most a „hideghaboru” es dackorszak a meno a nagyi reszerol, amit en kifejezetten nehezen kezelek 🙁

    Valasozodat elorre is koszonom es tovabbi szep napot kivanok!

    Agi

    • Ági

      2013. január 21. hétfő

      Vagyis inkabb a konfliktusok kezeleserol szeretnek olvasni …

      • Ági

        2013. február 05. kedd

        Kedves Agi,

        A helyzet sajnos folyamatosan romlik … 🙁 Elegge osszetett a problema, ezert nem tudom, hogy a fenti pelda mennyire tukrozi a helyzetet. Talan a dafke / „csakazertis maskeppen” / ignoralom, amit mondasz / en ugyis jobban tudom, hiszen mar 3 gyereket felneveltem mondatok a legmegfelelobbek a helyzet leirasara. A gond, hogy en ugy latom, mintha egy ovodaba csoppentem volna minden egyes alkalommal, amikor talalkozasra kerul a sor. Mintha ket baba lenne, es az egyik jatszana a masikkal. ” Jaj, de hisz a kutyanak szore van”, „ez a suti nagyon fincsi”, „kell annyi baci, amennyi a mas altal hasznalt szalvetarol lepereg”, „az ovodaban ugyis megtanul majd csunyan beszelni”, stb…

        A reszemrol pedig egyre inkabb erzem, hogy meg a kicsit is tulporgom, amikor talalkozunk, igy talan az extra feltes nem engem objektiven gondolkodni. Szolni mar nem is szolok. Mintha egy masik frekvencian beszelnek es az adast az illeto valahogy nem veszi… ergo felesleges a szamat jartatni (csak az a kis hang nem enged, hogy itt valami nagyon nincs rendben).

        Kozben pedig olyan mintha az egeszen csak en ragodnek es engem aggaszt, hogy a normalisnak tuno nagyi, anya, unoka / kislanya harmas egyensuly valahogy a legelejen tonkrement es ez nem igazan tesz majd jot babam fejlodesenek.

        Tudom egyaltalan nem vag temaba ez a problema, megis esetleg tudnal valami megoldast kinalni nekem?

        Valaszodat nagyon koszonom es tovabbi szep napot kivanok!

        Agi

  • Tünde

    2013. január 21. hétfő

    Tiszteletem!
    Friss szülők vagyunk, a babánk 3 hetes. Azért fordulok Önhöz, mivel láttam, hogy számtalanszor foglalkozott hasonló problémával, viszont a helyzet mégis egy kicsit más. Ez pedig a következő: a babánknál természetesen még nem állt be semmilyen rutin az evés és az alvás területén. Anyatejet kap. Ha rajta állna, egész nap, és éjjel cicin lenne, mert maga a cicizés is megnyugtatja. Most már napok óta, éjjelről éjjelre cicin tud csak elaludni, ami nem lenne gond, ha utána át lehetne vinni őt a kiságyba.
    A cicizés tehát megnyugtatja őt, de nem lehet utána már megemelni, és átrakni az ágyába. Ennek persze az az eredménye, hogy a mi ágyunkban marad. Cicivel a szájában alszik el, de amint kiesik, vagy kiköpi, sírni kezd. Ezt kisebb-nagyobb megszakításokkal képes reggelig így csinálni. Biztos, hogy ilyenkor nem eszik eleget, így nyilván ezért jelentkezik szinte perceken belül. Borzasztóan fárasztó ez, már nagyon régóta nem alszunk. Próbáltuk már cumival is megnyugtatni, elaltatni, de amint rájön, hogy abból nem jön a tejci, kiköpi. Mivel lehet akkor megnyugtatni? Ha pedig megnyugszik (akár cicivel is), hogyan lehet átszoktatni az ágyába? Lehet-e, illetve kell-e?
    Láttam, hogy máskor is foglalkozott a témával, én mégis úgy találtam helyesnek, ha megírom a helyzetemet, mivel az olvasók szinte mindegyike nagyobb, idősebb babáról beszélt. Úgy gondolom, mi még időben vagyunk, ezért kérem már most a segítségét.
    A türelmét és a válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. január 29. kedd

      3 hetesen még gyakorlatilag minden normálisnak számít. Ilyenkor még nincs igazi napirend, hogy is lenne, amikor a baba még nem teljesen szokta meg a kinti ritmust, nem tudja igazán mikor van nappal és éjszaka. Az újszülöttek még nem alszanak mélyen, hiszen az anyaméhben állandó volt a hőmérséklet és tompák voltak a zajok, ezért a születése után a baba alvása felszínes és kb. 8-12 hét, mire kialakul az a ritmus, hogy éjjel, amikor sötét van, mélyebben, nappal, amikor világos van, pedig felszínesebben és rövidebben alszik. Most még akár egész éjjel is képes aludni és közben mocorog, szopizik stb. és ő így is kialussza magát.
      A legjobb megoldás az, ha ebben az időszakban minél többet lehet testközelben, hiszen így a ti példátokon tanulja meg, mikor kell ébren lenni és mikor aludni. Lehet együtt is aludni vele, de egy bölcsőben, vagy mózesben (vagy a kiságyban, ha elfér) az ágyatok mellett is aludhat. A babának kb. 20 perc kell mire kicsit mélyebben alszik, ekkor lehet a ciciről áttenni a kiságyba, ha előtte teszed át, akkor felébred. Sokat segíthet, ha egy takaróba csomagolod, pólya-szerűen, így olyan, mintha testközelben lenne.
      3 hetesen van egy növekedési ugrás is, feltehetőleg ezért kéri most ilyen gyakran a cicit, ez is normális, de ez csak átmeneti, néhány napig tart, amíg meg nem nő a tej mennyisége.

  • Timi

    2013. január 21. hétfő

    Szia! olyan kérdéssel fordulnék hozzád…van egy 3 éves kislányom..az evés a kérdés lényege..semmit nem hajlandó megkóstolni..nagyon sokáig szinte 2és fél éves koráig az üveges bébiételt ette,mert hiába próbálkoztam amikor már ehetet volna mást is mást adni nem fogadta el visszaköpte az még hagyján de szó szerint ükülődött ha valami hozzáért a nyelvéhez..és ez azóta is így van gyümölcsöt sose ette meg pici kora óta ugyanez visszaköpte szinte hányásig ükülödött …puszta kenyeret zsemlét megeszi de ha teszek rá vajat,köpi is vissza,tejet iszik,eddig ette a bébiételt nem tudtam mit tegyek adtam neki gondolva legalább azt eszi,most egy két napja ő neki az nem kell azt nem szereti.oké de azota szinte 2 dl tejeken él naponta,hagyjam éhezni és eszik-nem tudom napok ota tejet iszik csak és tényleg nem kapott mást,perzse mikor éhes lesz nem azt mondja hogy éhes vagyok hanem hogy pl túró rudit kér,nem adtam de akkor inkább azt se de mást se evett,teljesen el vagyok keseredve,de nem tudom mit csináljak vittem már gyerek társaságba hátha látja a többitől és kedvet kap de csak nézte hogy eszik a többi..amíg ette a bébiétlt evett pl joghurtot pudingot tejszeletet,most már azt sem ajálgatom neki nehogy az legyen hogy attól lakik jol,na de akkor semit,nem tudom sokan azt mondják majd az ovodában de én kétlem mert elég makacs,és inkább éhezik majd egész nap mintsem hogy megkostoljon bármit,mert nálunk ott a probléma nem az hogy válogatos hanem egyáltalán meg sem kostol semmit..mintha nem ismerem nem is kérem,de hogy tudom megismertetni ha meg sem kostolja??..előre is köszönöm a választ nagyon várom!

    • Timi

      2013. február 01. péntek

      ?? mért nem kapok választ 🙁

  • Viki

    2013. január 12. szombat

    Kedves Ági!
    Ne haragudj hogy ide írok de lemaradtam a fogadó óráról!
    Kisfiam 9,5 hónapos. Nagyon ügyes baba már egyedül jár és két hete szaladni is tud! Amióta szaladgál nem hajlandó enni. reggel ete még tápszert kap. A napi rendünk ugy nézki: 5-7 között valamikor felébred „reggelizi” egy üveg (240ml) tápszert majd azonnal vissza is alszik kb 9-10ig. Amikor felkel álltalában tizórai idő vande nem kér semmit max pár kanállal! Ha mégis eszik az kb 80-90ml. Ebéd általában 12-1 körül van. Ami kész turtura. eddig megevett 200ml főzeléket hussal és még utána egy krémturót ilyesmit. Most kéthete maximum 90ml főzelék se joghurt se semmi nem kell utána. Majd 4 körül uzsonna gyümölcs keksszel. amiből eddig szintén 200ml evett de most max 100ml és azt is ordítva tuszkolva. vacsira általában sonkás,párizsis vagy májkrémes kenyér de abból is max pár falat pedig eddig egy szeletet héj nélkül megevett. majd alvás elött fél 10-10 körül még egy üveg tápi amit megeszik. Nem értem a változást mert eddig semmi baja nem volt és önálóan is evett. most csak a kekszet eszi meg onálóan vagy mindenből csak pár falatot. az etetőszékben nem marad meg igy asztalhoz ültettünk kisszékkel odaültünk mellé ettünk ő 8 falat után megunta és kiszált a székből szaladgált nem érdekelte az evés. utána még kb 3 falatért jött vissza. Nincs szájpenésze és nem látok fogakra utaló jelet. hízni hizik legalábbis 11.hó 10.én 9280g volt most 01.hó 10.én 10 100g és nőtt 3 cm is. viszont egyre nyűgösebb minden nap és az egész nap hisztis. Nem eszik keveset? Ahogy számoltam az egész napi evése inkább a tápi. abból napi 500ml. ehez képest nem kevés a többi étel Inni egész nap inna. Vizet kap de ha hagyom akkor napi 600-700ml vizet meginna. szokott kapni 100% gyümölcslevet is de csak akkor ha rendesen ebédel ami elég ritka mostanában.
    Köszönöm válaszod előre is. Probálom nem tul agódni de az egész napi hiszti kicsit aggaszt és növeli az aggodalmam!

    • Vida Agi

      2013. január 13. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ilyen átmeneti étvágytalanság előfordulhat, okozhatja fogzás, vagy egyszerűen csak az is, hogy most a járás sokkal érdekesebb a számára. Hidd el, ha éhes lenne, akkor enne többet is.

      • Viki

        2013. január 16. szerda

        Köszönöm válaszod! Némileg rendeződni látszik és én buta rájöttem hogy talán az is közrejátszik hogy kicsit belenyúltam a napirendébe mert este eddig elég későn ment aludni de 3 hete 10kor alvás van ami így is későnek mondható de jobb,mint az eddigi éjfél. És sokszor nem hagytam du már 7kor aludni amig átálltunk és lehet ez is picit összezavarta! Most már kezd Újra enni és Újra elhagyni az éjjel 4 órai evéseket! Mert napközben rendesen eszik!

  • Erika

    2013. január 09. szerda

    Kedves Ági!

    Először is boldog új évet kívánok Neked és kedves Családodnak!
    Van egy nagy problémám, kislányom 2 éves 3 hónapos, mivel első baba elég későn mertem neki adni olyanokat, hogy kenyér, keksz…. de később egész szépen elfogyasztotta a kekszeket és a kenyér falatokat is. Történt 3 hónappal ezelőtt egy olyan, hogy kapott egy mézes puszedlit és megakadt a torkán, elkezdett öklendezni, sírni végül lenyelte, de nagyon sírt és fogta a torkát mondta, hogy fáj. Másnap reggel nem akarta enni még a tejberizst sem nyitotta a száját amikor belekerült elkezdett sírni…ilyen soha nem volt még. Elkezdtem neki egy kicsit hígítani az ebédet is és egy kicsit jobban összetörni…úgy megette, majd visszaállt rendesen eszi az apró darabos ételeket, de úgy, hogy azoknak bő szaftja van…nem szívesen rág. Reggelire is 3 falat májkrémes kenyér és nem kell neki több inkább nem eszik, nagyon sokszor nem meri lenyelni vagy rágni a darabos ételeket. Nagyon érdekli minden, imádja a pizzát, de eszik belőle 3 falatkát és ha már sajt kerül a szájába megbénul tőle, nem rágja csak szopogatja…nagyon sokszor nem viccelek 1 órán át van egy falat a szájában mert nem meri lenyelni. Szinte a kenyér is már feloldódik magától, sír….mintha félne… Pedig 3 hónappal ezelőttig mentünk az utcán és mindig kérte pl. a kekszet és megevett hazáig vagy 15 db-ot is, reggelire már evett fél májkrémes kenyeret falatonként…, olyan jó úton haladtunk már,de ez a „fuldoklás” óta elmúlt. 🙁
    Nagyon aggódom , nagyon fárasztó már és látom, hogy mindent megenne de olyan mintha félne…rengeteget sírtam már emiatt nagyon tanácstalanok vagyunk már a férjemmel.
    A másik problémám, hogy már egy éves korában tudott kanállal egyedül enni, de ez is elmúlt nem érdekli, szokta mondani, hogy anya adja a hamit… Mit tegyek?
    Hogyan szoktassam vissza a darabos étel evésére? Nagyon elvagyok keseredve!
    A beszédjével nincs probléma 1 éves kora óta beszél, most már szép mondatokat mond, mondókázik, énekel… sokat kúszott, minden jött sorba, mászás, felállt, eljárt…csak az evéssel van most problémánk.
    Elnézést, ha nem eléggé összeszedett a mondanivalóm! Remélem azért ki lehet bogozni!
    Válaszodat előre is köszönöm!!!
    Szeretettel Erika

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ez teljesen természetes viselkedés, megijedt szegény és kell neki pár hét-hónap, amíg elfelejti a kellemetlen esetet. Ne erőltesd addig a darabos ételeket, legyél türelmes vele. Adj neki sok olyan darabos ételt, ami puha, pl. kifőtt tészta, főtt-párolt zöldségek stb.
      És esetleg érdemes lenne orvosnak is megmutatni, nem okozott-e az az eset valami lassabban gyógyuló sérülést, ami miatt még mindig ennyire fél a nyeléstől.

  • Nóri

    2012. december 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 14 hónapos és főzelékeken kívül nem hajlandó mást enni főétkezéseknél. Nem a darabossággal van a gond, tud rágni, eszik kenyeret, kekszet…, de se rakott,se csőbensült ételeket, se felfújtakat nem fogad el. Nem is beszélve amiket „magunknak” főzök, pedig sok zöldséget eszünk és próbálunk egészségesen táplálkozni. Maximum leveseket eszik még meg, de a táplálkozása megmaradt szinte a 8-10 hónaposok szokásánál… Hogyan tudnám ösztönözni a változásra??

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      14 hónapos, nem kötelező még mindent megennie. Örülj neki, ha szépen eszi a főzelékeket, a darabos ételeket, ha te is rendszeresen eszel rakott és csőbensült ételeket, idővel neki is megjön hozzájuk a kedve.

  • Fruzsi

    2012. november 24. szombat

    Kedves Ági!

    Szeretném kérni a szíves segítségedet, illetve kikérni a véleményedet. Sajnos se a védőnő,s e a doktornő nem foglalkozik ezzel a problémával.
    Kislányom 15én volt 2 hónapos. Kb. egy olyan 3 hete vettem észre, hogy valami történt az étkezési szokásával. Abszolút nem hajlandó enni (Nestlé Beba Pro Start HA-k kap), ha eszik is, azt is épphogy, forgatja a fejét, prüszköl, minden baja van, rágcsikálja a cumisüveg cumiját, és van, hogy ordít is közben. Valamikor persze szó nélkül lehúzza a 150 ml, de ez ritka volt az elmúlt 3 hétben. Előtte nem volt ilyesmivel gond, szépen evett, eddig a gyarapodásával sem volt gond, 3370 g-mal született, és most a mérésen a védőnő 5690 g-mot mért. Szegény állandóan a teával akar jóllakni, és a végére annyira elfárad, hogy elalszik magától.(olyan 30-40 ml evés után)
    Gondoltam már kezdődő fogzásra, az ég világon mindenre, egyedül csak az bosszant, hogy a teát elfogadja, de az evés az kész cirkusz. Van esetleg valamilyen elképzelésed, hogy mi lehet a babám baja? Létezik, hogy 2 hónaposan ráunt volna erre a tápszerre? Próbáltam neki adni Milumil Ha Start Optimát (ezt is még a doktornő írta fel neki 2 hetesen), de ettől még jobban ordított.
    Tudom, hogy nehéz bármit is reagálni ilyen helyzetben egy internetes felületen, de amennyiben van ötleted, hogy mi lehet a gond, várom szíves válaszod!

    Nagyon szépen köszönöm!
    Fruzsi

    • Vida Agi

      2012. december 13. csütörtök

      Lehetséges, hogy szájpenésze van és ezért nyűgösködik evés közben. Nézz bele a szájába, a szájpenész jól látható fehéres bevonatot képez a szájában. Ha ezt látod, a gyerekorvostól kérj rá boraxos ecsetelőt.
      A másik ok az emésztésével lehet összefüggésben: amikor elkezd enni, beindul az emésztése és ilyenkor elkezd erőlködni, próbál kakilni, de nem sikerül stb. Ez is okozhat ilyen nyűgösséget alkalmanként. Ilyenkor hagyd abba az etetést, fektesd hanyatt az öledben a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd őket úgy, hogy a pocakját masszírozzák, ez sokat segíthet.

  • v.gabi

    2012. november 07. szerda

    Szia Agi,
    lenne par kerdesem a taplalkozassal kapcsolatban, bar szerencsere nalunk semmi problema nincs, 9 honapos kicsi fiam egy zabagep :), mindent megeszik, meg soha semmit nem kopott ki (meg a spenotot sem!), sot neha az az erzesem, hogy addig enne, amig vissza nem jon neki, mert kepes 250ml-s nagy tanyer laktato krumpli-sutotok fozi utan meg orditani, amikor elfogyott. Meg altalaban mindig sir, ha elfogy a kaja, pedig mindig sokat kap. Jol is hizik es az anyagcsereje is rendben van. Visszavezetheto ez szerinted arra, hogy ujszulottkent az elso honapban valoszinu kicsit eheztettuk, mert nehezen indult meg a tejem, de nem akartam neki cumisuveget adni, szoval kiskanallal kapott tapszert, de lusta volt enni, ugyhogy alig hizott az elso honapban? Lehet ez az emleke megmaradt, es azert enne most annyit, amennyit csak bir?
    Masik kerdes, hogy a paradicsomot meg a cukkinit ki kell magozni a 9 honapos gyereknek? En meg mindig kimagozom, de nem tudom, hogy ez szukseges-e. (Abbol kiindulva, hogy epret meg malnat nem szabad neki adni, mivel apromagos..)
    Valaszodat elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Nem kell megijedni ettől, szerintem nincs összefüggés a kettő között, egyszerűen csak jó étvágyú baba, örülj neki 🙂
      Ha már kapott paradicsomot lé formájában és nem okozott gondot, nem kell magozni. A cukkinit nem kell magozni.

      • v.gabi

        2012. november 16. péntek

        Koszonom a valaszt!

  • Anh

    2012. október 16. kedd

    Szia Vida Ágnes,
    Iddáig mindig örültem 2 hetente érkező leveleidnek, melyek biztatóan hatott a hétköznapjaimra.
    Bocsánat, hogy kérdéseimet itt teszem fel, de nem tudok úgy időzíteni a fogadó idődben.
    Most 13 hónapos múlt a babám, 10kg, iddáig még szopik, de lassan szeretnék újból munkába állni, ill. részmunkaidőben, ezért szeretnék a délelötti és a kora délutáni szopit kiváltani tápszerrel, csak nem tudom mennyi az a tejmennyiség amit ilyenkor adni lehet. Napi rendje ált. 6/7h körül szopi, 8h v. 8h30: reggeli ( tészta félék/ kenyér), 10h körül próbálkozom kb. 130-150ml tápszer, 10h30/11h: szopi- alvás, 13/13h30 ebéd ( puhára fött rizs, húsi, zöldség kevés levessel), 15h30/16h joghurt,  van hogy 18 körül kis 30p-es szopival alvás, 18h30/19h vacsi ( mint az ebéd), 21h körül alvás. 
    Másik kérdésem, hogy utóbbi napokban ha eszik akkor mindig aszájában tartja a falatot és nagy nehezen nyeli le. Kivsit gyorsabban eszik ha leteszem és a. lakásban körbe megy és vmivel foglakozik.Iddáig próbáltam falatokat elérakni, hogy magától is egyen, közben etetem, az elején örült neki de most hidegen hagyja. Kb. 30p alatt csak tervezett adagnak 1/3-t fogyasztja, amit iddáig legalább 2/3-t megeszi. 
    Előre is köszönöm, remélem szakítasz időt a levelemre is.
    Üdvözlettel

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Mivel még szopik és mellette már szépen eszik pépeset is, ezért a napközbeni szopikat nem tápszerrel kéne kiváltani, hanem főzelékkel, pépekkel, darabos ételekkel. A tápszer szükségtelen, hiszen már 1 éves múlt, gyakorlatilag azt eheti, amit a felnőttek, tízóraira tejterméket, gyümölcsöt, uzsonnára is hasonlót, mivel ő anyatejet is kap, emellé a tejtermék bőven elég, semmi nincs a tápszerben, amitől jobb lenne.
      Lehet, hogy azért nyeli le nehezen a falatot, mert fáj a torka, illetve a fogzás is okozhat ilyet.

  • Marton Balázs

    2012. október 15. hétfő

    Tiszteletem!

    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a 2 éves lányom kb 1-2 hete szinte csak napi egyszer eszik, és ha eszik is akkor is eröltetni kell, mindent szeret, de van hogy elutasítja az összes ételt amit elé teszünk.
    Rendesen asztal mellett etetjük, velünk eszik szinte mindig, nevetve tanítjuk az evésre kiskorától kezdve, nincs vita semmilyen téren evés közben, csak mese szokott menni.
    Ezzel ellentétben viszont rengeteg vizet szokott inni.
    Ezzel kapcsolatban az elnne a kérdésem, hogy mi rontottunk el valamit, vagy ez csak a dackorszak és megnyugodhatunk?
    A széklete rendben van szinte minden nap van és lány aranysárga színű, nem hasmenéses.
    Olyan alkalom is van, hogy megeszi az ételt , de kiköpi és utána a parkettáról eszi meg.

    Kétségbeesésünk miatt már nemtudunk mit kitalálni.

    Válaszát elölre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Valószínűleg a dackorszak miatt nem akar az eddig megszokott módon enni. Ne erőltessétek az evést, az csak további dacot szül majd. Helyette egyen önállóan (ne etessétek soha), vonjátok be a főzésbe, az étel kiválasztásába, előkészítésébe és a terítésbe, adjatok neki kicsi feladatokat, ezzel neki is megjön majd a kedve a dologhoz.

      • Marton Balázs

        2012. október 17. szerda

        Köszönjük szépen, próbálkozunk!

  • Viki

    2012. október 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    7 hónapos múlt a kisfiunk, egy hónapja kezdtünk enni fél éves koráig csak anyatejet kapott.az a gond, hogy viszont csak gyümölcsöt eszik, nem tudunk új ízeket bevezetni.Almát, barackot, banánt eszik napi 3x /alkalmanként 1 barack, 1 alma, fél banán/
    kiköpi a krumplit, a s.répát és a céklát se szereti.pedig bekevertem gyümölccsel is.minden evés után szopizik egy kicsit éjjel még az utóbbi hónapokban többször megébred , eleinte ez sem volt jellemző, még nincs egy foga sem az is lehet hogy az zavarja.
    Elegendő számára a gyümölcs?? illetve tudna tanácsot adni hogy vezessünk be mást is? köszönjük előre is ,
    Viki

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      A babák többsége jobban szereti az édes ízeket, ez nem gond. Egyelőre add neki a gyümölcsöket, keverj nyugodtan hozzá kevés húst, esetleg rizzsel is sűrítheted, ha laktatóbbat szeretnél adni, aztán idővel megbarátkozik majd a zöldségekkel is.

  • izacska777

    2012. október 12. péntek

    Tisztelt Vida Ágnes Doktornő!!
    Én Bálint Izabella vagyok, és egy olyan problémával fordulok Önhöz hogy:van egy 3 éves kisfiam ,aki most kezd te a bölcsődét és nem akar enni.Itthon is csak kimondottan a sima tésztát ette meg ,joghurtokat ,virslit és a paradicsomlevest , na meg a májkrémes kenyeret ketshuppal, és más félét nem volt hajlandó megenni ,még meg sem kóstolta. A krumplitól öklendezett és mindenre azt mondta hogy nem jó ha ránézett.Az egy oldalú étkezése miatt többször mondtam a gyerekorvosunknak hogy mi a helyzet és kértem hogy küldjön el gasztroenterológiára meg allergia tesztre de mindig azt mondta hogy neveltetés kérdése az egész ,én tényleg mindent bedobtam meg próbáltam olyan tányérba tenni az ételt ami a kedvenc meséje ,kivágtam a sonkát macira h ugy hátha megenné,megvontunk minden édességet és üdítőt de semmi sem használt.Mikor betöltötte a 3 évet (szeptember 19) a sok kérésre végül eleget tett és elküldött gasztróra ,de még csak annyit tudok hogy vas hiányt mutatott ki az eredmény,a z allergia tesztet továbbra sem csinálták meg azt a választ kaptam hogy nem akarja bántani ezzel a gyereket,mert hogy 20 percen keresztül kell tartsa a kezét és nem birja ki.El voltam diabetikus tanácsadásra ,ott ajánlottak egy pár ételt de nem igazán váltak be , egy hét múlva kell telefonálnom az eredményről és ha nem sikerült akkor tovább küldenek .Kérem adjon tanácsot mit lehetne még tenni.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Bálint Izabella.

    • Vida Agi

      2012. október 15. hétfő

      A vashiány okozhat étvágytalanságot, tehát elsőként ezt kéne kezelni, de gondolom, ha az eredmények birtokában visszamentek az orvoshoz, akkor úgyis fel fog írni vasat és az segít majd, hogy jobb étvágya legyen a kisfiadnak.

  • Biróné Papp Brigitta

    2012. október 11. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom most 6 hónapos. Kezdettől fogva tápszeres baba! Kb. 2 hónapja kostoltatom vele a főzelékeket, de azóta sem hajlandó elfogadni semmilyet. Amikor 3 kis kanállal lecsúszik, az már soknak számít! Sem az általam készítettet, sem a bébiételt nem eszi meg. Kérdésem az lenne, meddig lehet húzni a főzelékek nagyobb mennyiségű adását, illetve hogyan tudnám megszerettetni vele. A védőnőm azt javasolta, tegyek bele egy pici cukrot, mert valószínűleg az édesebb ízeket kedveli, de így még kevésbé ment a dolog! Válaszát előre is köszönöm! 🙂

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Még nagyon kicsi a kislányod, legyél türelmes. Nem kötelező nagy adagokat ennie. Adj neki annyit, amennyit elfogad, ha csak 1-2 kanállal, az is jó, idővel megjön a kedve hozzájuk.

  • Livia

    2012. október 08. hétfő

    Kedves Agi!
    8 honapos a kislanyom,az orvos azt mondta,hogy mar eleg sok mindent ehet(kiveve tojas es hal),de nem akar megkostolni semmi ujat. Mar 2 honapja ugyanazokat a bebieteleket eszi,nem tudok semmi ujat bevezetni,mindent kikop es mintha megakadna a torkan,mert nem nyeli le. Hogyan tudnam ravenni az uj izekre?

  • Emma

    2012. október 08. hétfő

    Kedves Ági!
    1 éves kislányom már második hete szinte semmit nem akar megenni, csak a szopi megy.Próbáltam úgy készíteni az ételeit, hogy önállóan is meg tudja enni, de minden a padlón köt ki.Úgy látom, hogy jönnek az őrlőfogai, meg van duzzadva az ínye alul is felül is (az egyik már egy pici részen áttört), meg a torka is piros volt.Gondolom ezek okozhatják az étvágycsökkenést…de nagyon aggaszt, hogy nem fogad el semmit. Próbáltam kenegetni az ínyét, de akkor sem evett jobban. Szinte óránként jön és tépi a ruhámat, szopizni akar. Attól is félek, hogy megszokja, hogy ezzel kiválthatja az étkezéseket.Éjszaka is 3-5-ször sírva ébred,és csak szopival alszik vissza.Mit tehetnék? Várjam ki míg visszatér az étvágya? már minden etetés előttem görcsben áll a gyomrom.Okozhat ez az étvágytalanság valami bajt?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Ha piros a torka, akkor normális, hogy nem akar annyit enni, hiszen fáj neki a nyelés. Szoptasd, amikor csak kéri és egyen annyit, amennyit elfogad, idővel visszatér majd az étvágya.

  • Zsófi

    2012. szeptember 25. kedd

    Kedves Ági!
    21 hónapos lesz a kisfiam és két hónappal ezelőttig jó evő volt.Szinte kivétel nélkül mindent megevett.2 hónapja viszont válogat.Nem vagyok az az anyuka, aki ha nem eszi meg a kaját, akkor másikat csinálok neki és így tovább, hanem ha nem eszik, akkor nem kap mást.Leírom az egyik napunkat, hogy miket evett.Kora reggel kakaót ivott, aztán tízóraira pár falat rántottát kenyérrel, ebédre három kanál levest, uzsonnára meg semmit nem volt hajlandó enni, vacsorára meg kolbászos kenyeret és tejet.Ezt csak azért írtam le, mert naponta változik az ízlése.Egyik héten jó ízűen eszi a rántottát, aztán meg csak pár falatot.Egyik nap eszi a szalonnás kenyeret, másnap nem is hajlandó a szájába venni.A leveseket eddig imádta, most mindegyikből alig eszik.Egyik délután annyira ette a levest, másnap ebédre meg már nem kellett neki, csak három kanállal.Elnézést, hogy ilyen részletesen leírom, csak szerettem volna, hogy lásd a példákat.És azt elfelejtettem, hogy a pogácsát, meg a sima kenyeret, azt szívesen eszi.Szeretném, ha jó evő lenne, mert eddig semmi problémája nem volt az ételekkel.Segítségedet előre is köszönöm!
    Zsófi

    • Vida Agi

      2012. október 02. kedd

      A gyerekek ízlése nagyjából 6-7 éves korig sokat változik. Néha megeszik az egyik ételt, néha nem szeretik ugyanazt, ez természetes. Ne az ő kedvét próbáld mindenáron lesni, ebben a korban már azt egye, amit ti is esztek és egyetek együtt. Ha csak kicsit eszik valamiből az sem gond, ha sokat akkor meg örülj neki. Minél kisebb cécó van akörül, hogy ízlik neki vagy nem ízlik, annál kevésbé lesz válogatós a gyerek később.

  • Edit

    2012. szeptember 24. hétfő

    Kedves Ági!
    Nagyon szeretném ha segítenél. 17 hónapos a lányom, 14 hónapos koráig kapott anya tejet és tápszert, mire anyu azt mondta, hogy ne adjak neki tápszert már, váltottam tejre. Az a problémám, hogy a rendes étel helyett is nagyon sokszor tejet akar enni. Kicsapja a hisztit, ha nem adok neki. Azért tartok ki, hogy rászoktassam a rendes ételre. A férjem persze oda adná neki a tejet, csak hogy ne hisztizzen. Nem tudom mit csináljak, rosszul teszem ha nem akarok adni tejet neki. Amúgy fél litert minimum megiszik egy nap, de több is lemenne ha hagynám magam. Légyszi adj tanácsot, nagyon fontos lenne. Köszi

    • Vida Agi

      2012. október 02. kedd

      Ebben a korban sok kisgyerek ragaszkodik még a napi tejecskéhez, ez nem csak szokás csupán, hanem a fejlődésnek ebben a szakaszában szükségük is van rá. Az általad leírt mennyiség ráadásul pontosan az ebben az életkorban javasolt napi mennyiség, tehát egyáltalán nem gond, hogy ennyit iszik. Célszerű a tejet a reggeli és esti étkezéskor adni, a többi evéskor pedig inkább a „rendes” ételeket adni, de akkor sincs gond, ha utána még kér egy kis tejet is.

  • Zsuzsa

    2012. szeptember 19. szerda

    Kedves Ági,

    kisfiam 16 hetes. Mivel kezdettől fogva nehezen evett ciciből ( pedig volt tejem ), ezért gyorsan megtanult üvegből is enni. A Medela Calma etetőcumi vált be, a többit elutasította. (a játszócumit is!! ) Csak anyatejet kapott, az etetés elején üvegből, majd a cicit, amin megnyugodott és el is aludt. ( össz. kb. 160-180 ml / etetés )Így ment ez az elmúlt hét végéig. Azóta teljesen elutasítja az üveget. Sír, ha már meglátja. Igaz, hogy már erősebben szívja a cicit és jobban ki is üríti, de még mindig nem eléggé. Tudom, mivel minden etetés után fejek.
    Örülnöm kéne, hogy így „rákapott” a cicire, de aggódok is, hogy ezáltal nem lakik olyan jól egyszerre, és gyakrabban eszik, holott 4 hónapos kortól épphogy 4 óránként kellene. Másrészt így ha kimozdulok vele itthonról mindig az órát kell nézni, hogy hazaérjek a következő etetésre. ( ez eddig nem volt gond, mivel bárhol meg tudtam etetni üvegből ).

    Mi a véleményed, hogyan tudnám ismét megszerettetni vele a cumisüveget?
    „Erőltessem” minden evés előtt, vagy hagyja pár napig, aztán újból próbáljam meg? Előfordulhat, hogy végleg elutasítja?
    Előre is köszönöm válaszodat.

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Nem kell aggódnod. Örülj neki, hogy szívesebben szopizik és amikor csak kéri szoptasd meg, ez a tejtermelésnek is jót tesz. Szoptatni nem csak otthon lehet, máshol is megetetheted. Az a jó, ha egyáltalán nem cumizik, mert a cumizás miatt teljesen elhagyhatja az anyamellet és később a pohárra való szoktatás is nehezebben mehet.

  • Fruzsina

    2012. szeptember 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom most múlt 1 éves és pár hete sajnos nem ebédel. Mivel tápszeres baba, 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, de igazán csak 9-10 hónapos kora körül volt eredménye. Eljutottunk oda, hogy csak reggel és este kap cumisüveget (210ml tápszer) és a tízórai (gyümölcs pép, joghurt), ebéd (főzelék hússal), uzsonna (gabonapép, tejpép) már kiváltásra került. Jól fejlett, jókedvű kisbaba, nincs gond a súlyával. Pár hete azonban a tejpépeken kívül semmit nem hajlandó enni napközben. Nem hisztizik, hogy éhes, de aggódom, hogy mivel ebédre gyakorlatilag semmit sem eszik, nem kap elég zöldséget és húst a szervezete. 6 foga van, és már egész ügyesen rágcsál. Kenyeret, kiflit, meg igazából amit akar, már darabosan eszi. Látszik, hogy érdekli az étel, mindenből kér, amit én eszem, és adok is neki, csak sajnos a darabos ételt inkább mókának, játéknak tekinti, és nem eszik meg mennyiséget belőle. Szeret kanalazni és egyedül enni is, de hát ez inkább maszatolás, mit evés. Én ugyan hagyom, de jól nem fog lakni tőle egyelőre. Van esetleg valamilyen tanácsod, hogy a zöldséget, húst, hogyan csempésszem vissza az étrendjébe?
    Köszönöm
    Fruzsina

  • Ági

    2012. szeptember 14. péntek

    Kedves Ági!

    Sajnos a chat nem enged be, regisztrálni se tudok, ezért kérdezek itt. A babaerszénnyel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy az ugyanolyan jó a baba hátának, mint a kendő? Kisfiam két hónapos, és el szokott benne aludni, de nem tudom, hagyhatom-e benne, ha esetleg úgy alakul. Valahol azt olvastam, hogy néhány hónapos korban még nem manipulál a baba, azért sír, mert valami nem jó neki. De a környezetemben azt hallom, hogy igenis el lehet kapatni a gyereket. Én ezt nem igazán értem. Baj, ha sokat van ölben vagy hordozóban rajtam a baba?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Ági

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Nyugodtan hagyhatod aludni benne a babát, a lényeg az, hogy ne merev legyen, ami tartja a hátát és arccal befelé fordítva legyen benne.
      Tévhit, hogy a baba manipulál, el lehet kapatni. A baba természetes igénye a testközelség, ahogy önállósodik fokozatosan egyre kevésbé igényli majd, addig viszont akkor teszel jót vele, ha amikor erre van szüksége, akkor megadod neki.

    • Sylvi

      2012. szeptember 25. kedd

      Kedves Àgi!
      Csak annyit szeretnék hozzàszólni, hogy nekem is babaerszényben volt rengeteget a kisfiam, (sajnos, nem sajnos) ez volt a praktikus ahol mi élünk! A hàzban is sokszor hasznàltam, ha épp nyügös volt és nem tudtam hova tenni, üvölteni sose hagytam! Aludt benne, szoptattam benne, néha ugy is föztem, persze nagy oda figyeléssel! Semmi baja a gyermekemnek, igaz hogy nagyon Anyàs, de én vagyok vele a legtöbbet! Külföldön élünk, igy csak Apa van, aki rengeteget dolgozik! De nincs elkapatva! Hisztizni probàlkozik, de ez meg a kor velejàroja, gyorsan leàllitjuk!:) Lassan 2 éves kisfiu Anyukàja!:)

  • timi

    2012. szeptember 04. kedd

    ide irtam egy jo hosszu szöeget,de nem találom se a saját szövegem se a választ?? ..Timi

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      A hozzászólások az oldalon nem azonnal jelennek meg, hanem moderáció után. Ezért nem jelent meg azonnal.

  • V. H. Klaudia

    2012. szeptember 02. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az 1 éves kisfiam nem hajlandó megenni a tápszert! Próbálkoztam tejjel de azt,sem tejeskávénak,sem kakaónak nem fogadja el. Azt mondtad nem baj adjak neki sok tejterméket vagy amiben van fehérje.
    Nincs is ezzel baj. De régen a kicsikém estére ette a tápit, mióta viszont nem eszi meg,nem hajlandó vacsorázni. Bármit adok neki nem eszi meg. Teszem fel reggel eszik virslit vagy kenyeret,kalácsot azt estére tuti nem fogadja el vagy csak nagyon minimálisat. A tejpépet imádta most azt sem fogadja el.
    Egyszerűen nem tudom megetetni szó szerint semmivel! Próbáltam 1 órával hamarabb mint a lefekvés de akkor sem eszik. Teljesen kimarad a vacsoránk!
    Az éjszakák amúgy is katasztrófák születése óta,szóval azt nem tudom megmondani mennyire hat ki az alvásra. 3hónapot alszik 3-mat nem,ilyen létezik?!
    Egy biztos! Nem ordítja végig az éjszakát,egyszerűen csak víz vagy cumi kell neki. Rengeteg teát/vizet iszik éjszaka kb fél litert.
    Eszembe jutott,hogy régen úgy ettünk,hogy sötétben lefeküdt és kicumizta a vacsit,de mióta ugye nincs tápszer azóta nem tudunk így enni. Próbáltam etetni a szobában de akkor nem érdekli,inkább játszik. Így most a konyhában eszünk etetőszékben. Gondolom ez a változás is zavarhatja.
    Szerinted ilyenkor mi a teendőm? Hogy segíthetnék rajta? Esetleg vegyünk neki étvágynövelő vitamint?
    Minden esti étkezésnél ott tartok,hogy kiszaladok a világból:)
    Köszönöm előre is a válaszodat!

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Mindenképpen forduljatok orvoshoz ezzel a problémával. Lehet, hogy csak a fogzás áll a háttérben, de lehet vashiány vagy más probléma is.

  • anni

    2012. augusztus 29. szerda

    Az én gyerkőcöm 2 éves és szinte semmit nem akar megkóstolni.Kenyeret egyáltalán nem eszik,ha meg akarom vele kóstoltatni képes inkább hányni minthogy megegye.Nem akarja megkóstolni sem a paradicsomot sem a paprikát pedig meg eszi a lecsó, a spagettit. Ha nem lenne egy 9 éves nagy fiam,azt hinném én rontottam el valamit,de vele ilyen gond sose volt,ő mindent megkóstolt,mindent megevett.Próbálok nem kiborulni,nem foglalkozni vele,de eléggé aggaszt a dolog.Most ott tartunk,hogy a boltban együtt megvesszük a zsemlét,amíg haza érünk megeszi a felét máskor viszont nem,de legalább kenyérfélét eszik.Azzal vigasztalom magam,hogy talán az óvodában majd megváltozik a dolog,addig is próbálkozok ha kell egy kis fortéllyal.

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Nem kell ettől megijedned, ez normális. A gyerekeknek saját ízlésük van, normális, ha bizonyos ételeket nem szívesen eszik, nem fogad el. Kenyérre sincs szükség, ha nem szereti, a gabonát más formában is kaphatja (tejbegríz, pirtott gríz, gabonapelyhek, lisztből készült egyéb ételek pl. felfújt, péksütemény, palacsinta stb.)

  • orsóborsó

    2012. augusztus 28. kedd

    Kedves Ági! 7 és fél hónapos kislányom étkezésével kapcsolatban lenne kérdésem. Hat hónapos koráig kizárólag szoptattam, utána gyümülcsök , zöldségek hozzátáplása következett. kóstolgatta, majd ette rendesen, de egyszer csak leállt az evéssel. Maximum egy kanállal fogad el, de nem többel. Se nem erőltettem, se nem aggódtam túl a dolgot soha. A súlya miatt most sem aggódom, majdnem 9 kiló, inkább az ásványianyagok és vitaminok miatt lenne jó enne kis gyümölcsöt- húst. A napokban adtam neki kekszet és kiflivéget próbaképpen, ezeket örömmel elnyammogja. Jöna foga, gondolom jól esik rágcsálni. Ez gondolom inkább inkább játék mint evés. Létezik az, hogy majdnem 8 hónaposan még elég neki az anyatej? 4-5-ször szopik egy nap. Kell-e aggódnom a vitaminok vas bevitel miatt? Válaszod előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Igen, a babának akár 1 éves koráig elég csak az anyatej és mellé néhány falat étel, ez fedezi a vasszükségletet és a többi tápanyagot is, nincs miért aggódnod.

  • Tímea

    2012. augusztus 28. kedd

    Kedves Ági! Hát nálunk katasztrofa az evés..foglmam sincs mit tegyek.. valamilyen szinten igen én rontottam el a dolgot mert mikor már kaphatott pl. falatkákat adtam is neki de mikor a kis kenyéren vaj vagy parizer vagy bármi más volt köpte is vissza,szo szerint ükülődőtt tőle,aztán bennragatdunk a kakozásba volt már hogy egész nap csak azt itta volna,és akkor sikerült elérni azt hogy kap pár korty tejet nem kakaot csak tejet evés előtt és igy kiegyeztünk hogy utána evett a bébiételből is,aztán ebbe is benn ragatunk mert nem hajlando mást megenni csak a bébikaját…(el sem merem mondani hogy 2 és fél éves) de bármit teszek elé,meg sem kostolja! egy korty tej kis (pár kanál) bébiétel..ezen él,na meg megeszi a tarhonyát mindenféle hus nélkül ha már lát ben inkább meg sem eszi,csak már azt veszem észre hogy kevés neki ami persze természetes mert ekkora gyereknek már joval töb mindenre lenne szüksége tudom én is de ha meg se kostolja találhattam én ki különleges tésztát vagy bármilyen maci formás hust nem hatodott meg tőle.. se a rizst néha pár szem sültkrumpli..de tényleg ennyi anyira az édesség sem kell neki mert a gyerek orvosnak is ez volt az első kérdése ha én nem adok neki nem kell neki..azt is mondta hogy ne adjak kaját neki 3 napig aztán majd eszik..hát őszinte leszek ezt még nem probáltam … mert az a baj hogy ő nem is egy olyan beletörödöm gyerek mert ha nem kapott olyan kaját amit megeszik inkább nem is evett,ezzel nem is lenne semmi gond mert mondják nem baj majd ha éhes lesz eszik,igen ám csak az akkor éjjel van amugy átalussza az éjszakát de ha nem eszik akkor kel éjjel és kakao kell neki akkor meg adnom kell vagy éjjel álljak neki hogy egyél egy kis levest??-fogalamm sincs mit kelleenne tennem hisz azért nem is kostolja meg a dolgokat mert nem ismeri az izeket,de hogyismertessem meg vele probáltam már a bébiételbe keverni de észrevette és inkább semmit nem evett!teljesen el vagyok keseredve mindjárt ovoda egyesek szerint ott majd eszik..és ha nem?? mert ő nem olyan utánozok gyerek vittem már rokon gyerekek közé hátha ott látja,de akor sem kostolt meg semmit! most azt vettem észre hogy már a bébiétel sem kell gyümölcsöt sem eszik szt sem fogadta el kicsi korába se többször mindig mással probálkoztam de sose fogadta el ,most sem hogy már leszedheti a bokorol fárol igy is bekapott egy szem szőlőt v málnát má köpte is ki..de mondom nem csak a főtt étel mert se szalámi se felvágott se sajt..meg ugy tünt annyi energiája sincs mint a társainak vérvételen is voltunk de semmi,ez mind valoszínü a táplálék hiány de mégi hogy vegyem rá hogy kostolgasson ne csak a puszta kiflit nyammogja?? kérem segitsen!!!köszönöm

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Ez nem táplálékhiány, hanem rossz szokás. Nem lesz könnyű változtatni, de egy kis kitartással sikerülhet. Először is: ne te etesd, hanem együtt üljetek le mindig enni, a nagy asztalhoz, előtte terítsetek meg és te is egyél vele együtt. Ő önállóan egyen mindig és azt, amit te is eszel. Az első alkalmakkor valószínűleg semmit nem eszik majd, vagy csak egy kicsit, de semmi gond, ha éhes lesz, majd fog enni. Legyen reggeli, tízórai (gyümölcs, vagy valami könnyebb dolog joghurt stb.), evéd, uzsonna, vacsora, mindig együtt, mert a jó példa a legjobb tanítómester. Étkezések közben ne adj nasit, kakaót, tejet és hasonlókat, mert ez eltelíti és nem lesz elég étvágya a rendes ételekhez. A kakaót egyébként is jobb elhagyni, mert a koffein túlpörgeti a kicsit. Ne várd, hogy nagy adagokat egyen, a cél most az legyen, hogy egyedül egyen és rendes, korának megfelelő ételeket. Lehet, hogy néhány ételre még válogatós lesz, nem eszi meg, de ez nem gond, idővel mindenre megjön majd a kedve.

    • Simó Izabella

      2012. október 10. szerda

      Kedves Tímea,olvasom a levelét és én is hasonló helyzetbe vagyok mint te a kisfiam 3 éves és csak asima tésztát hajlandó megenni meg a sült krumplit és a májkrémes kenyeret.Az egy oldalú étkezés miatt vérszegény lett és szeptemberbe kezdte a bölcsit és reggel beviszem fél 8ra és délután 4ig nem eszik semmit és ki birja,itthon is próbálgattam főzelékeket meg a kedvenc mese tányérjába tettem az ebédet ,kivágtam a sonkát macira de nem használt inkább nem eszik,csak azért szóltok hozzá hogy nem vagy egyedül mi is hasonló cipőben járunk és hozzá teszem hogy voltunk gasztróenterológiára mert mondták hogy azért i snem eszi meg az ételeket mert hogy a szervezete érzi hogy utána rosszul lesz tőle , itt derült ki hogy vas hiányos,az allergia tesztet nem csinálták meg arra hivatkozva hogy nem akarják bántani agyereket…..,ha változik nálatok valami szivesen várom a tapasztalataidat vagy trükkjeidet….izacska777

  • Krisztina27

    2012. augusztus 27. hétfő

    szia
    kisfiam elmúlt 13 hónapos. még mindig szoptatom soha nem volt sok tejem. kb. egy éves kora körül olyan két-három decit ivott egy nap. mostanában viszont elcuppogat rajta és alváshoz használja a cicit. sajnos ezért elég jól elapadt a tejem. pár napja elkezdtem hogy két óránként fejek+ még ciciztetem amikor tudom. hát így sem sok jön össze kb. másfél deci egy nap azt egyben megkapja vacsira. tudom még növelni a tej mennyiségét vagy már nem lesz több tejem és teljesen el fog apadni? tudnám még valamivel serkenteni a tejtermelést?
    valászodat köszönöm

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Válaszoltam a kérdésedre a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Kovács Krisztina

    2012. augusztus 27. hétfő

    szia
    kisfiam elmúlt 13 hónapos. még mindig szoptatom soha nem volt sok tejem. kb. egy éves kora körül olyan két-három decit ivott egy nap. mostanában viszont elcuppogat rajta és alváshoz használja a cicit. sajnos ezért elég jól elapadt a tejem. pár napja elkezdtem hogy két óránként fejek+ még ciciztetem amikor tudom. hát így sem sok jön össze kb. másfél deci egy nap azt egyben megkapja vacsira. tudom még növelni a tej mennyiségét vagy már nem lesz több tejem és teljesen el fog apadni? tudnám még valamivel serkenteni a tejtermelést?
    valászodat köszönöm

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Teával, homeopátiával, gyakrabb szoptatással tudod növelni a tejtermelést, de természetesen erre csak akkor van szükség, ha a kicsi is igényli a gyakrabb szoptatást. Ha magától szopik egyre ritkábban, akkor természetes, hogy lassan csökken a tej mennyisége, hiszen nincs már szükség annyi tejre.

  • Móni

    2012. augusztus 27. hétfő

    Amióta hazajöttünk a nyaralásból aug 10.-e óta nem akar ebédelni és vacsorázni. 21 hónapos lesz de ha adnék bőségesen tízórait és uzsonnát akkor az minden mennyiségben jöhetne (nasi). Tehát éhes csak azt nem értem, hogy akkor miért nem akar ebédelni és vacsorázni. Vacsira párszor hajlandó volt főtt virslit megenni. Tegnap már azt sem. Kenyeret nem eszi mert nem igazán tudja megrágni pedig már van bőven foga (15). Lehet hogy szakorvoshoz kéne fordulnom?
    Tudom, hogy nem válaszolsz rá, de hátha valaki segít aki esetleg ugyanebben a cipőben jár mint én.

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Itt azt kéne megnézni, hogy éhes-e egyáltalán azokban az időpontokban (mert lehet, hogy nem, pl. azért, mert a tízórai és az uzsonna túlságosan laktató volt), vagy pedig azokkal az ételekkel van baja, amiket ilyenkor adsz neki (főtt ételek, főzelékek)
      Az első esetben mindenképpen a tízórai és az uzsonna összetételét változtatnám: ilyenkor elég már csak egy kis gyümölcs, nem kell semmi laktató, míg az ebéd és a vacsora a hagyományos laktató étel legyen.
      A második esetben pedig inkább válogatósságról van szó: rájött, hogy ha nem kéri a főzeléket és a többit, akkor úgyis kapja azokat, amiket szeret.

  • Anita

    2012. augusztus 27. hétfő

    Én még szeretnék kérdezni. Sajnos (vagy nem sajnos) nálunk úgy alakult, hogy 1 éves korától a gyerkőcre nagyon sokat vigyázott anyósom (bölcsi helyett). Addig igyekeztem asztalnál etetni, ami szépen működött. Nyilván ahogy írtad is kezdett unalmas lenni egy helyben enni, ezért elkezdett evés közben szaladgálni a gyerek. Én ezt úgy kezeltem, ahogyan írtad, akkor egyelőre ennyit evett, majd folytatjuk később az asztalnál. Itt jött be anyósom a képbe. Aki szerint alig eszik ez a gyerek és inkább viszem utána az ennivalót, mert úgy legalább megeszi. Mostanra (2 éves a gyerkőc) eljutottunk odáig, hogy nem eszik asztalnál. Csak a szobában és ott is dugdosni kell a szájába. Azt szeretném kérdezni, hogy innen ez még visszafordítható úgy, hogy mama is eteti? Esetleg szét tudja választani, hogy mamával lehet evés közben szaladgálni, de anyával nem?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Az semmiképpen nem jó, ha te szaladsz utána és eteted, azt kéne elérni, hogy magától egyen. Ezt értesd meg a mamával is, hogy le kell ülni közösen az asztalhoz, elé tenni az ételt és hagyni, hogy egyen. Lehet, hogy elsőre nem fog annyit enni, de következőre majd megéhezik. Ha rájön, hogy nem etetitek többé, akkor szépen át fogja venni ő is azt a szokást, hogy az asztalnál magától kell ennie. A legjobb az, ha ilyenkor ti is vele esztek néhány falatot (legjobb, ha ugyanazt, amit ő is).

  • Judit

    2012. augusztus 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos lesz, kiegyensúlyozott baba, már 8 hetes kora óta átalussza az éjszakát! Egy hete, hogy elindult felül 4 foga, ebből 3 ki is bújt, először erre fogtam az éjszakai nyugtalan alvását és hajnali 4 óra kelését, de a fogak kibújása óta is ez van. Átváltottunk a kettes tápszerről a hármasra (milumil), hátha éhes és emiatt kel fel korábban! Vagy már kellene a tápszer mellé vmi kiegészítő darabost is adni vacsorára? Előre is köszönöm válaszod! Judit

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      11 hónaposan már el lehet kezdeni a szilárd vacsora bevezetését, ha tényleg az éhség az ok, ez segíthet. De sokkal valószínűbb, hogy a fogzás miatt ébred, ezért mindenképpen adj neki fogzás elleni homeopátiás szert, vagy ha nagyon fáj neki napközben is (nyálzik, mindent megrág stb.), akkor Nurofent is.

      • Judit

        2012. szeptember 17. hétfő

        Ági köszönöm válaszod, de az eltelt 2 hét óta sok változás történt! 5 napja belázasodott lányom (38.8), azon kívül hogy nyűgös, nyugtalan, sírósabb lett, nem volt más tünet. Étvágya nagyon leromlott, alig lehet beletuszkolni pár falatot, inkább csak iszik és alszik, 2 órát bír fent lenni és már álmos is (előtte 4-5 órát volt fent két alvás között)! Ez is a fogzás jele? Előre is köszönöm válaszod!

        • Sylvi

          2012. szeptember 25. kedd

          Bàr nem Àgi vagyok!
          De egy „tapasztalt” Anyuka!:)
          Kisfiamnak is 11 honaposan indultak el a fogai, szoszerint mindegyikkel szenvedünk! Volt màr 39.5fokos làza is a fogtol, mindegyikkel belàzasodott! Persze vittem dokihoz, de semmit nem talàlt azon kivül hogy piros az innye! Végül ràjöttem, hogyha egy nap 3x làzas az a foga, ha többször akkor futàs! Egyszer futottunk az 1 nap az 5.làzas àllapot utàn, torok gyulladàsa volt! Nah azota nem sok éjszakàt aludtunk àt, még mindig csak 12 foga van 51év alatt), de a fogcsiràk mozognak, Ö ettöl is szenved! Nekik nehezebb mert késön indultak el a fogak! Szoval kitartàs! Vegyél inykenöcsöt, amivel többször is bekenheted az inyét, homeosbogyot (ezt én nem probàltam) és végszükség esetén jöhet a fàjdalomcsillapito! Kitartàs!:)

          Jah, az alvàst nem tudom, akkor 2x aludt fiam napközben, most màr csak egyszer! Nem volt fàradékony, a làz se verte le, csak a torokgyulladàskor!

  • Lycoris

    2012. augusztus 24. péntek

    Nagyon jó ez a cikk! Hozzátenném, hogy ha egyik napról a másikra hirtelen jóval kevesebbet eszik a baba, az szájpenésztől is lehet. Épp pár hete jártunk így az egyévesemmel, aki jól evett, aztán hirtelen negyed annyira csökkentette az adagot. Jópár napig nem volt más jele a szájpenésznek, csak 2-3 nap után jelentek meg a fehéres lepedékek a száján. Amióta megszűnt a szájpenész (kenegettük), újra jól eszik 🙂

    • Beáta

      2012. október 01. hétfő

      Szia! Az én fiam most lesz 7.-én 15 hónapos és 2 hete nem eszik főtt ételt, pedig sose volt baj az evéssel, szinte mindent megevett amit adtam neki. Most pedig csak pékárút, krémtúrót és kolbászt hajlandó enni, semmi mást. A főzelékeket meg sem kóstolja, se leveseket és már előre sír és dühöng hogy ilyeneket kell ennie!! Szájpenész okozhatja az Ő problémáját? Azt hogyan tudom meg, ha az van neki? Köszi

      • Vida Agi

        2012. október 02. kedd

        A szájpenész fehéres foltokat okoz a nyelven és a szájüregben, jól látható. De ezt inkább a fogzás szokta okozni, ilyenkor szívesebben eszik darabos ételeket a baba. Add neki a főtt ételeket, de darabos, kézzel felcsipegethető formában, úgy jobban megeszik majd.

  • Marina

    2012. augusztus 23. csütörtök

    ezt érdemes volt elolvasni!!!!!azért bánt a dolog,de a leírtak pont mintha az én babámról szólna. 14 hónapos babci!

Comment navigation