Étvágytalanság

Az étvágytalanság számos betegség velejárója lehet, okozhatják múló problémák (pl. fogzás) is, de magatartási zavarok velejárója is lehet. Mégis, a legtöbb gyerek nem ezért nem eszik, hanem egyszerűen „csak úgy” nincs étvágya.

ÉtvágytalanságHa az egészen pici baba nem eszik egyáltalán, akkor biztosan valami komoly baja van, ő még ösztönösen kéri az ételt. Aztán, ahogy a kicsi egyre okosodik és felfedezi a világot egyre többféle hatás éri, és az élmények sodrában igen gyakran előfordulhat, hogy egyszerűen nincs kedve egyhelyben ülni a babának és enni, nem ér rá ilyesmire. Ilyenkor a szülők a legkülönfélébb trükköket vetik be: a gyereknek a kedvenc ételeit adják, édességgel kínálják, az asztal körül kergetik, hogy egyen már valamit, beszigorítanak és addig fel nem állhat a gyerek asztaltól, amíg nem evett valamit és még sorolhatnám az igen változatos szülői trükköket, amik természetesen a legtöbbször eredménytelenek maradnak.

A sok fáradozás tulajdonképpen felesleges is, hiszen az éhes gyerek úgyis fog majd enni, amikor ő is úgy gondolja. Többnyire elegendő várni néhány órát és magától is megéhezik majd. Az ivást nem szabad elhanyagolni, ezért innivalóval lehetőleg nap folyamán többször is kínáljuk meg. 1 év alatti gyerekeknél az is megoldhatja a problémát, ha nem erőltetjük a kanalas ételt, hanem ha még anyatejes a baba, csak szopizik, ha csak ehhez van kedve vagy csak tápszert iszik, ha már nem szopik.

1 év felett az anyatej vagy a tápszer önmagában nem elegendő, de a gyerekek igénye a szilárd ételre továbbra is eltérő lehet. Az elfoglalt, folyton nyüzsgő totyogók inkább többször esznek keveset, mint ebédre egy nagy tál főzeléket, meg vacsorára két szelet kenyeret, ezért a legjobb megoldás az, ha napközben több alkalommal kevés étellel kínáljuk: reggelire egy joghurt, esetleg gabonapehellyel, tízóraira gyümölcs, kölesgolyó, vagy sajtszeletkék, ebédre egy tányér főzelék, uzsonnára egy banán, vacsorára egy főtt tojás és vajaskenyér. Gyümölcsöt napközben többször, két étkezés között is kínálhatunk. Ebben a korban a gyerekek örömmel esznek társaságban is, és szeretnek önállóan falatozni, ezért adjunk erre minél több lehetőséget, üljünk le mellé arra a néhány percre, együnk mi is néhány falatot! És hagyjuk nyugodtan kísérletezni, ha folyton törölgetjük a száját, rászólunk, ha maszatol, azzal csak jobban elvesszük a kedvét az evéstől!

2 éves kor után már elsősorban a kialakult rossz élmények, szokások a nemevés okai. Ha sokat nassol napközben a gyerek, akkor ne csodálkozzunk, ha nem eszi meg az ebédet. Ha pedig már korábban is rossz evő volt, keveset evett, akkor a folyamatos etetés, tukmálás veheti el a kedvét az evéstől. Fontos, hogy az evést örömteli élménnyé tegyük a kicsi számára, jókedvű családi ebédek, közös reggelik és vacsorák adják meg az evéshez az alaphangot. A mennyiségek miatt pedig ne aggódjunk, a gyerek pont annyit fog enni, amennyire szüksége van.




Babareceptek, hasznos hozzátáplálási tanácsok az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

105 Comments

Comment navigation

  • Roxy

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági.
    Nekem olyan problémám van hogy a kilányom 3 éves elmult.Abszolut nem eszik főt ételt ha igen akkor is nagyon ritkán és kevesett.Mit tegyek vele hogy megszeretesem vele az ételeket?Az ovit most kezdte ott sem eszik.A tejet és a tejtermékeket viszont nagyon szereti.Félek hogy ebből később nagy baj lehet.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Önmagában az nem gond, ha főtt ételt nem eszik, viszont egyébként elfogad mindenféle ételből (zöldség, gyümölcs, tejtermék, hús) nyerset (húsból természetesen nem nyerset, hanem feldolgozottat). Ettől nem lesz baja.
      Esetleg azt lehet tenni, hogy kifigyelni mi az, amit mégis szeret, szívesen eszik a főtt ételekből és azokat adni neki.

  • Betti

    2011. február 08. kedd

    Szia!

    Olyan problémánk van, hogy kisláníom 10 hónapos és nem akar enni semmit!!!!! Eddig nagyon jó evő volt, reggel este tápszert evett napközben „rendes étel” már a darabos ételt is nagyon szerette! Kb. 1 hete azonban, mintha sztrájkolna. Már kezdek komolyan megijedni 🙁 A tápszeren kivül szinte semmit nem eszik. Pépes dolgot (babdesszert, joghurt gyümölccsel, bármilyen turmixolt főt étel)kiköp!!! Néha egy két „katona vajas zsemlét elfogad, de abból is maximum 5 db 1-1.5 cm-es kockát.
    Esküszöm nem tudom mit tegyek. Lehetséges, hogy megint jön a foga? (Eddig 8 foga jött ki 8 hónapos koráig)
    A választ előre is nagyon köszönöm!!!!!

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Az ilyesféle étvágytalanságot vagy fogzás szokta okozni, vagy valamilyen betegség (pl. nátha, szájpenész, torokfájás, fülfájás)

  • Piroska

    2011. január 20. csütörtök

    Szia, 2 éves és 8 hónapos Dorottya babánk gyakorlatilag semmit nem eszik, a napi 1-1,5 liter tejet leszámítva. Ezek ellenére 17,4 kg a súlya, nagy ritkán megeszik egy pár kanál Danone-t, pár falat almát, kekszet, néha 1-2 kanálka levest és így tovább. Mit lehet tenni, ha ételt lát, veri földhöz magát, úgysem eszik, vagy esetleg játéknak fogja föl az egészet… Hogyan lehetne evésre fogni vagy megszoktatni vele, hogy bizonyos dolgok ehetők stb., mert egyelőre semmiféle érdeklődést nem mutat a komoly ételek és evés iránt…

    Piroska

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Azt gondolom, ez leginkább rossz szokás nála, ez abból is látszik, hogy hisztizik. Ő ragaszkodott az álláspontjához, ti engedtetek neki és ő győzött. Mivel már majdnem 3 éves, és azt írod róla, hogy „baba”, ezért úgy gondolom, azért is eszik így, mert kicsit még babaként álltok hozzá, és ezért így is eszik. Javaslom, hogy keressetek fel vele egy gyermekpszichológust, mert ez egy komplexebb probléma, amit személyes beszélgetésen lehet a leghatékonyabban megoldani.

  • Henrietta

    2010. december 19. vasárnap

    Szia!
    Az én kislányom 2,5 éves múlt november elején, 10,7 kg és 88 cm. 1,5 hónap alatt 6 dkg-ot hízott és 2 cm-t nőtt. Nagyon rosszul eszik, pedig van miből választania. Ha megkérdezem mit kér enni, akkor azt mondja nem tudom. Ha felajánlok neki 3-4 félét, akkor választ belőle, de mikor eléjerakom nem kell neki. Reggel és este csak csipeget (bár néha vannak jobb pillanati), az ebédet általában jobban eszi, de néha azt is csak nagy harc árán kezdi enni. Van egy 9,5 hónapos kisfiam is, ő már most 9,34 kg. Lassan leelőzi súlyban, pedig van köztük 22 hónap. Kap Béres cseppet, hozzá Cebion cseppet és Aktival Kid multivitamin tablettát. Mégsem segítenek. Már nem tudom mit tegyek, kélek segíts!!!!

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Nem kell nagy választékot elétenni ebben a korban, elég, ha kétféle közül választhat. Érdemes vele közösen leülni enni és nem kell rimánkodni, hogy egyen, elég, ha eléteszed és együtt esztek, a közös evés, a jó példa nagyon sokat segít majd, hogy megjöjjön a kedve az evéshez.

  • Polics Andrea

    2010. november 27. szombat

    Mit tegyek ha 19hónapos gyermekem nagyon keveset eszik mostanában a fött ételt nem akarja elfogadni de mást is nehezen eszik.Csak az édes dolgok jöhetnek neki vagy a gyümölcs.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ezt a fogzás okozhatja. Ne hagyd, hogy édes ételeket egyen, ha nem ízlik a főzelék, kapjon helyette gyümölcsöt, de semmiképpen ne édességet.

  • Marika

    2010. november 08. hétfő

    Szia nekem nagyon nagy promblémám van nekem van egy 3 éves kislányom és egy 5 éves fiam ök két hete semmit nem esznek de egyáltalán semmmit.voltunk orvosnál többször is és nem tudják meg mondani hogy mi a bajuk.és már nemtudom mit tegyek nagyon elvagyok keseredve mert ne tudom hogy ez meddig mehet igy.félek hogy ennek komoly hátulütöje lehet.kérlek segits öszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Érdemes lenne pszichológust is felkeresnetek, mi lehet ennek az oka (például megijedtek valamitől), valamint egy másik orvost, aki alaposabban utánajár az okoknak.

  • Ratkainé Bányai Judit

    2010. október 28. csütörtök

    Még azt szerettem volna leírni,hogy egy mozgékony,minden iránt érdeklődő,folyton csacsogó kislány aki folyamatosan megy,és sosem fogy el az energiája.Kb.92-95cm és 14 kg körül van.Ránézésre mindenki azt mondja hogy jó kis húsban van és nem látszik rajta,hogy mennyire rosszul eszik(hát ezt csak én tudom)!!!Köszönöm válaszát!!Ratkainé

  • Ratkainé Bányai Judit

    2010. október 28. csütörtök

    Szia Ági!A kislányom 2,5 éves múlt és az a problémám,hogy nagyon étvágytalan és rossz evő is!Voltunk a gyermekorvosnál aki nem igazán értett meg minket,mert ahányszor(bármi más miatt)mentünk és mondtam csak mosolygott végül Béres cseppet ajánlott,de nem segített!Elvittem egy másik gyerekorvoshoz aki elküldött vérvételre,és kiderült,hogy vérszegény 3 hónapos kúrát írt fel maltofer cseppet,vitacolant és sárga kis kerek tablettát sajnos nem emlékszem a nevére(talán folsavat?)elszedte,de ez sem használt nem javult az étvágya!!Ismerőseink ajánlották a természetes összetevőkből álló,és mesterséges anyagokat nem tartalmazó folyékony üveges FLAVINT amiből már nem sok van,kb.a fele amikor elfogyott 1-2 hétre jobb volt az étvágya,(többet nem evett mennyiségre,de több dolgot is megkóstolt)de most már visszatért a rossz étvágya sőt még talán rosszabb is lett.Csak virslit eszik,vajaskenyeret parizellel néha pörkölt tésztával,rízs tarhonya!Soha semmilyen formában nem eszik gyümölcsöt,és zöldséget szinte majdnem minden főételt elutasít a leveseket is,és csak ritkán eszik egy kis húslevest.Az új izeket ételeket egyáltalán meg sem kóstolja ha netalán tán még is akkor egyből kiköpi.A sós és édes süteményeket sem szereti a csokit nagyjából 1-2 féle van amit megeszik,de azt is mértékkel evés után!!4-5 hónapos korában néha elfogadta az üveges gyümölcs bébiételt,főtt ételt üvegest,de a gyümölcsöt és zöldséget már akkor sem fogadta el semillyen más formában mint (az üvegest).Minden másnap főzők friss ételt mindig kínáljuk,de azt mondja nem kérek vagy nem szeretem vagy virslit kérek!!Sokan azt mondják körülöttünk,hogy azért lehet,mert sajnos nem tudtam szoptatni,nagyon kevés tejem volt és kiéhezett a gyermek megszokta,a keveset,én hiába mondtam a védőnőnek,és a gyermek orvosnak is,hogy éhezik a gyermek nem írt fel csak bő 2 hét elteltével tápszert,mert szoptatni kell ezt mondták!!!!!Én már nem tudom,hogy mit csináljunk,mivel orvosnál is jártunk a kúrát is végig csináltuk,teljesen tanácstalanok vagyunk,ráadásul állapotos vagyok a másik kislányunkkal,és nagyon félünk,hogy ugyanez lesz az evéssel!!!Kérem ha tud segítsen!!Menjünk más orvoshoz aki alaposabban kivizsgálja,vagy nekünk kell változtatnunk valamin??Jövőre megy oviba már előre félek,hogy mi lesz!!Válaszát előre is köszönöm és elnézést,hogy ilyen sok mindent írtam!!Tisztelettel Ratkainé Judit.

    Válasz: Nekem úgy tűnik, nincs semmi baja a kislányodnak, nem étvágytalan (ráadásul a súlya, magassága is korának megfelelő), csak válogatós. Erről itt írtam bővebben: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/valogatos-vagy-nem

  • somogyi ágnes

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Én is egy elkeseredett anyuka vagyok!
    Kisfiam 3,5 éves 12 kg és 96 cm, mindig is rossz evő volt, de mióta oviba jár rosszabodik a helyzet. Banán, virsli péksütik, néha leves, néha egy kis husi amit itthon eszik, de az oviban egy falatot sem fogad el, sőt nem is iszik. Ami nagyon aggaszt amióta oviba jár (most szeptember óta) nem is pisil az oviban, ebéd után hozom el akkor gyorsan megiszik 2 dl folyadékot és kb. délután kettőkor pisil másodjára, sőt széklete is csak 2-3 naponta van. Már próbáltam kiéheztetni, de nem volt eredménye képes akár 7 órán keresztül is egy falatot sem enni. Nagyon nehezen veszem rá, hogy megkóstoljon új ízeket, de ha sikerül is undorral kiköpi. Szoktunk együtt ebédelni, mindenki asztalhoz ül, de akkor is csak a levest hajlandó megenni a többit meg sem kóstolja. Már nem tudom mitévő legyek, válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Érdemes lenne ezt a problémát az óvónőkkel is megbeszélni, valami miatt szorong a fiad az óvodában. Ha ez nem segít, akkor keressetek fel egy gyermekpszichológust.

    • boerboel

      2010. november 15. hétfő

      szia, szerintem kineziológust keressetek fel és ne pszichológust, semmit nem fogtok elérni vele…

  • Samuné Marika

    2010. október 10. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Egy nagymama vagyok három gyönyörű unokám van.A kicsi hétéves nagyon rosszul eszik.Joghurt tej kakaó pirítós és minden ami édes.Sok mindent kipróbáltunk de nem sok eredményt értünk el. A vérkép eredménye jó a dr néni azt mondja nem kell eröltetni annyit eszik amennyire szüksége van.Én mégis féltem nem lesz-e később nagy baj ebből.Hogyan lehetne elérni,hogy jobb étvágya legyen.
    köszönöm hogy elolvasta várom válaszát.

    Válasz: Nem az étvágyával van gond, hanem a szokásával, ezeket az ételeket szokta meg, mást nem fogad el. Semmiképpen sem jó, ha csak édes ételeket, szénhidrátokat eszik, ez később elhízáshoz vezethet. Ki kell próbálni az, hogy fokozatosan bevezetitek az étrendjébe a zöldséget és a gyümölcsöt, kerülőúton, azaz úgy, hogy a meglevő, általa kedvelt ételekbe keveritek ezeket. Pl. a joghurtot gyümölccsel lehet összeturmixolni, zöldségekből lehet felfújtat készíteni, amit kenyérszerű kockákra lehet vágni, a pirítósra kerülhet zöldségkrém (pl. padlizsánkrém) stb.

  • Lorincz Annamaria

    2010. augusztus 26. csütörtök

    szia Agi!
    Eloszor is bocsanat a helyesirasert,de csak angol menusom van,koszonom megertesed.

    Van egy 11 honapos kisfiam es csak szopizik egy nap haromszor esejszaka legalabb 4 szer folebreszt egy-egy par csep szopira,gondolom a szomjusag ellen.amig 7-8 honapos volt olyan ugyesen eszegetett mindenfelet,persze ilyen gyumolcsre meg zoldsegekre gondolok es meg a szarnyasokbol is csipegetett,de most nem tudom hogy mi lehet az oka,de nem akar enni semmi normalis kajat a szopin kivul.Felkockazom neki a sajtot egy par csipet kenyeret,de meg azt sem fogadja el,nem tudom hogy mit tegyek?
    Voltunk orvosnal es azt mondta hogy azert nem eszik,mert vas hianya van na meg kalcium hianyos,mert egyesevel bujnak a fogacskai,van mar 7 fogunk 4 fent es 3 lent.Felirta a vascseppet a Ferrum Hausmannt es kalciumot is,de nem merem egyszerre adni a ketott.most a vasat adom naponta 9 cseppet C vitaminnal.
    Mar nem tudom hogy mitevo legyek.
    szia Ani voltam Erdelybol.
    Elore is koszonom valaszod!

    Válasz: A fiad nem a szomjúság miatt ébred éjjel, hanem, mert fogzik. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Harasta Bettina

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Sziasztok!

    Az én nagy gondom, hogy a 19hónapos kisfiam igen rossz evő. kb 4 hónapja kezdte el azt, hogy csak a bölcsiben volt hajlandó megenni a főtt ételt. Pedig előtte itthon és bárhol szívesen megevett bármit. Most hogy augusztusban nincsen bölcsöde egyáltalán nem evett főtt ételt. ha hajlandó enni akkor az alma, keksz, kenyér, szalámi, joghurt, csoki.
    Lehetségesnek tartom, hogy a nagyi megtömte 1x 2x. Ha ez a kiváltó ok akkor ezt hogyan tudnám helyrehozni?

    Válasz: Nem ez a kiváltó ok, hanem a dac. Rájött, hogy veled meg lehet csinálni, hogy válogat, míg a mamánál vagy a bölcsiben nem. Csak úgy tudsz ezen változtatni, hogy ragaszkodsz hozzá, hogy márpedig otthon is kell főzeléket enni és nincs csere más ételre.

  • kovács gabriella

    2010. július 07. szerda

    Szia Ági! Megint hozád fordulok,mert már kétségbe vagyok esve anyira nem eszik a fiam.14 hosak vagyunk,reggel 7-kor iszik 300 tejport,8-kor eszik 1 almát asztán semit nem szeret.Probáltam vajas kenyeret,krémsajtos kenyeret,sajtot,tejbegrizt,tejbe rizst ezekböl reggel nem hajlando enni.A vislit,párizsit ilyeneket enné de tudom,hogy nem jo igy nem sokat adok,de 1 héten egyszer,kétszer muszáj adjak mert nem eszik.Délután levest 3-4 kanálal eszik asztán este is ugyanaz mind reggel semit nem akar megeni persze a vislin kivül.Fojadékot jol iszik és gyümölcsöt is.Mitt tudjak kitalálni,hogy más ételeket is egyen? és még aszt szeretném kérdezni,hogy frissen kifacsart narancs levet,grefuit levet nagyon szereti de ha felvegyitem vizzel már nem nagyon igya. Közönöm válaszodat.

    Válasz: Párizsi helyett próbáld meg a csirkemellsonkát, gépsonkát, minőségi virslit, ezeket eheti. Ezenkívül kerülhet a kenyérre sajtkrém, tojáskrém, tejfel, tejfeles-túró, reszelt sajt és máris változatosabb a reggeli. Ebédre kaphat tésztát zöldséges szósszal (így zöldséget is eszik),zöldséges felfújtakat, mert az hasonlít a kenyérre, sütire és mégiscsak zöldség van benne.

  • bambigida

    2010. június 14. hétfő

    Sziasztok!

    Kislányom 10 hónapos, 3620 g-mal született, most mindössze 7660 g. Egyáltalán nem szeret enni, egész álló nap zsizseg, 6 és fél hónaposan már mászott. Semmivel nem tudom lekötni a figyelmét, hogy megetethessem. Még szopizik is reggel és este. Gyümölcsből és főzelékből is csak 4-5 kanállal tudok beleerőszakoni. Viszont a paradicsomlét cumisüvegből issza, valahogy a savanykás ételek jobban lecsúsznak. Kínkeserves az evés, szinte az egész napom erre megy rá, hogy etetni próbálom. Ő meg mint a rakéta, egész nap pörög. Nem tudom, honnan van ennyi energiája. Hogyan tudnám meghozni a kedvét az evéshez? Vagy beteg lehet? A gyermekorvos mindig megvizsgálja, de nem mond semmi rosszat, azt mondta, hogy formás baba, nem baj, hogy nem kövér. Nagyon nehezen növekszik a súlya, amit megeszik, rögtön le is mozogja. Kérlek, segítsetek, mit tegyek?

    Válasz: Valószínűleg nála semmi gond nincs, simán csak alkati dolog, hogy vékonyka (nem lehet, hogy vagy te vagy a férjed az átlagnál vékonyabb típus?) Ha a savanykás ételeket jobban szereti, akkor kapjon több savanykás ételt, valamint hagyd magától enni. A lassabban hízó babák a 2. életévben általában behozzák a lemaradást, de ha öröklött karcsúságról van szó, akkor valamivel mindig az átlag alatt fog hízni.

  • Kingilingi

    2010. május 31. hétfő

    Köszönöm a választ, Ágnes. Sajnos, nem lettem okosabb. Valószínűleg én nem voltam egyértelmű. 🙂 Ha megenné, amit ajánlottál, az jó lenne. De nem eszi, válogatósnak született, és ezt szeretném „kinevelni” belőle. (Csak azt eszi, amiket írtam az előző ímélemben.) Próbáltam már „éheztetni”, mondván „leszel te még olyan éhes, hogy megeszed”. De makacs. És ha kell, akkor nem eszik egész nap, sőt, akár napokig sem, ha nem kap a fogára valót. Egyszerűen nem tudom, hogyan kezeljem ezt a dolgot. 🙁
    Ha van még frappáns javaslat a tarsolyodban, kipróbálom. 🙂
    Köszi!

  • Kingilingi

    2010. május 24. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Nos, a mi problémánk sem egyszerű.A gond a következő: kislányom 18 hós és 9,60 kg. (80cm)
    Ezzel nincs is problémám, nem lehet minden gyerek duci.
    Viszont szörnyen étvágytalan, mondhatni utál enni. Valószínűleg valahol, valamit elrontottam. Tudni kell róla, hogy 4-5 hósan próbáltam először hozzátáplálni bébiétellel, amit NEM fogadott el!!! EGY kanállal sem!!! És SOHA sem! (Hetente kínáltam 1-2 kanálnyit, nehogy elvegyem a kedvét az evéstől, és soha nem erőltettem.) Ebből az lett, hogy 9-10 hósan sem ette meg a főzeléket, akár saját készítésű, akár üveges. Viszont elkezdte falatozgatni a vajaskenyeret, pici felvágottal, sajttal. (Hangyányi mennyiségben), de azóta sem eszik többet. Sőt! Közben válogatós lett: leves, főzelék – nem (soha, már akkor elfordul, ha kínálom!). Kedvenc a vajaskenyér. Felvágottat havonta 1-2 alkalommal megeszi, sajtot úgyszintén. (Húst abszolút nem.)Nagy favorit a csemegekukorica-konzerv (ebből igyekszem a legjobb minőséget adni). A tejbedarát megtűri, mostanában elfogadja a joghurtot( kb. negyed-fél doboz alkalmanként), és többnyire én készítem natúr joghurttal a gyümit, merthogy a gyümölcsöket sem szereti, csak néha egy kevés banánt fogad el. Ja, és még a kekszet is eszegeti, ebből is próbálok jobb minőségű, zabkorpás kekszet adni, vagy teljes kiörlésűt.
    Röviden ennyit nádszálkisasszonyomról.
    Szeretném rászoktatni a főzelékre, de már nem tudom, mit és hogyan próbálkozzak.
    Egyébként még szopizik (naponta egyszer, és éjszaka), étkezéseknél türelmetlen, kisasztalhoz próbáljuk szoktatni mostanában.
    Rengeteget mozog, izgága, jókedvű, 11 hós korától önállóan jár, foga mind kint van.
    Fáradt és elkeseredett vagyok, ha arra gondolok, hogy milyen rossz evő. Tanácsát kérem! Előre is köszönettel és tisztelettel: Kinga

    Válasz: Nem kötelező minden gyereknek főzeléket enni. Semmi nem történik, ha ő darabosan eszi a gyümölcsöt, a krumplit, a répát és a többit. Lehet gyümölcsturmixot készíteni (eperturmix, banánturmix, barackturmix), gyümölcssalátát adni, párolt zöldséget (karfiolt stb.) csinálni, vagy zöldségfelfújtakat (tojással) készíteni, amit fel tudsz neki kockázni, olyan lesz, mintha sütit enne.

  • NORBIKA

    2010. április 22. csütörtök

    szia én is írtam ezzel a problémával hogy nem akar enni a kisfiam de nem kaptam rá választ, más meg aki utánam írt annak meg lett válaszolva nem tudom hogy hogy van ez , tiszta rossz ez az oldal

    Válasz:Mindenkinek válaszolok, de heti 300 kérdés jön, ezért várni kell.

  • Gabi

    2010. április 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 éves, 105 cm, 18 kg.
    Másfél éves koráig minta evő volt, és ne lehetett jóllakatni. Nem tudtam olyat adni, amit nem evett volna meg, a napi 6-7 üveg saját készítésű főzelék is kevés volt.
    Fogaknál volt kis visszaesés, de aztán helyre állt. Kb másfél éve vége lett. Vajas kenyér, pogácsa, 1 fajta krémtúró, 2 fajta keksz, néha sonka, banán, és ennyi. Főtt étel semmi, se gyümölcs, csak a 100 % üdítőkből. Vérképe jó, igazi duracell, egész nap rohan, sose fárad el, játszik. Közösségbe jár (bölcsibe) 1 éve, a téli időszakban sem volt beteg, multivitamint kap.
    Próbáltunk Bérest, és sok vitamint, semmi. Próbáltuk a „nem kap más” módszert, hízelegtünk, könyörögtünk, ajándékot ígértünk, semmi.
    Régebben még darabos joghurtot is evett, már azt sem, mert sírt ha darabos ért a szájába, MIntha félne tőle. Ebből korábban elég komoly széklet gondunk volt, de az helyre állt. Naponta van normál széklet.
    Bölcsibe is kipróbáltak sok féle módszert semmi eredmény. Nagyon el vagyok keseredve.
    Vittem már pszichológushoz is, azt mondta a doktornő, hogy ez büntetés a részéről, mert külön szobába tettük. GOndoltunk fogra is, mindegyiket nagyon megszenvedte, és még csak 17 van 20 helyett.
    Mit csináljak?
    Köszönöm!

    Válasz: Valószínűleg egy rossz szokásról van szó. Ebben a korban egyébként is válogatósabbak a gyerekek, kitalálnak maguknak néhány kedvenc ételt és mást nem esznek meg. Főként, ha a szülő hagyja, mert ez nagyban arról is szól, hogy teszteli a gyerek, engedsz-e az akaratának vagy sem. Büntetni emiatt nem szabad, de sokat segít, ha akkor eszik, amikor ti is esztek, tehát családi étkezések vannak és ő is azt kapja, amit ti. A jó példából tanul a legtöbbet a gyerek ebben a korban. Persze ez nem azonnali eredményt hoz, de ha pár hétig így esztek közösen és nem engedtek neki, akkor el fogja fogadni a többi ételt is.

  • Petyke

    2010. április 18. vasárnap

    Sziasztok! Az én kisfiam 1 éves, kb 1-1,5hete nem eszik szinte semmit. Még tápszert adok neki (ezt kb 2*), meg forralt házi vagy bolti tejet (szintén 2*). Kakaóként sem kell neki, a főtt ételt sem eszi és hiába veszek neki üveges bébi ételt azt sem. Azt mondják néhányan, hogy majd eszik, ha éhes lesz, de engem nagyon zavar. Előre is köszönöm a hozzá szólásokat.

    Válasz:Egyáltalán nem eszik, vagy csak nagyon keveset eszik? Egyáltalán nem mindegy. Ha egyáltalán nem eszik, akkor menjetek el orvoshoz. Ha keveset eszik, akkor annak pl. a fogzás lehet az oka és nem kell aggódni miatta különösebben, a lényeg, hogy igyon vizet mellette rendesen.

  • Angelika

    2010. március 23. kedd

    Szia!
    Nagyon el vagyok keseredve, kisfiam januárban volt 3 éves, ősszel kezdjük az ovit. Már 1 éve 11 kg, nem hízik. 86 cm. Nagyon picurka:( 2 évesnek nézik. Nagyon rossz evő, csak tésztát eszik, almát, meg néha banánt. Háziorvosunk nem küldött minket vizsgálatokra, szerinte genetika. Párom is és én is alacsonyak vagyunk (156 cm és 168cm). Ami még aggaszt, hogy egyedül sem akar enni-inni. Mai napig etetni, itatni kell. Elsó pár falatot egyedül eszi, aztán anyától kéri. Dobálja csak az átelt. Kapott étvágycsinálókat, de semmi sem használt. Védőnéni arra kért, hogy próbáljuk feltornázni súlyát, azt adjam neki amit szeret, játék közben, meg fürdetés közben tudom igazán megetetni, akkor nem figyel és nyitja száját. De félek ez nagyon rossz szokást alakít ki!!! Ráadásul oviban nem csak a kedvence lesz és senki nem fogja megetetni! Kérlek segíts, hogy tanítsam meg egyedül enni-inni és mit tegyek, hogy egyen?!!!
    Köszönöm!
    Angelika

    Válasz:Nekem úgy tűnik, hogy nála ez rossz szokás. Mivel te aggódsz a súlya miatt, mindenáron etetni szeretnéd, ő meg egyáltalán nem akar annyit enni. A méretei tényleg kisebbek az átlagnál, de ez valóban genetika is lehet. Fontosabb, hogy a szokásait alakítsátok át. Ne etesd és itasd, hanem egyen annyit, amennyit magától megeszik. 1-2 napig talán emiatt kevesebbet eszik majd, de semmiképpen nem kell az asztal körül kergetni, hogy egyen, inkább várd meg, amíg magától megéhezik. Ne etetőszékben egyen, hanem kisasztalnál, kisszéken, sok gyerek ebben a korban már nem szereti, ha le van korlátozva a mozgása evés közben. Nem szerencsés akkor etetni, ha nem figyel, ez tényleg rossz szokást alakít ki. Inkább egyen kiegyensúlyozottan napi 5x és egyél te is mindig vele 1-2 falatot, mert a jó példa a legjobb tanítómester ebben a korban.

  • NORBIKA

    2010. március 21. vasárnap

    sziasztok!
    én is ezzel a problémával küzdök hogy a 4 éves kisfiam nem nagyon akar enni hiába írt fel neki a doktornő étvágygerjesztőket vetünk neki béres cseppet is de hiába. Csak csipeget, de nagyon sok folyadékot iszik és nagyon válogatós nem mindent eszik meg, de van olyan időszak ,hogy amit szeret ételeket azt sem eszi meg. De nem fáradékony mert egész nap játszik a levegőn.

    Válasz: Ez szoktatás kérdése. Ő válogatós volt, ti meg hagytátok, és ő győzött. Az óvoda sokat segít az ilyen helyzetekben, mert ott nincs válogatás.

  • Vargyas Márta

    2010. március 21. vasárnap

    Kisfiam nagyon keveset eszik.27 hónaposan 11.5 kg.Egyoldalúan táplálkozik,1-2 falat palacsinta vagy néhány sült burgonya és 1 puding naponta reggelente.A többi ételre rá sem néz.Édességet nagyon keveset adok neki.Sokat iszik teát és tejet.(cumisüvegből).Vitacolan-t adok neki naponta.Kérem adjon tanácsot hogyan lehetne rászoktatni gyermekemet,hogy mindent egyen és nagyobb mennyiségben.Energikus,vidám,nem fáradékony,a fejlődésben nem maradt el sem szellemileg,sem magasságban.Számomra az alacsony testsúly és étvágytalanság aggasztó.Zavarja az ételtől „bepiszkolódott” keze.Nem eszik-iszik önállóan,mit tegyek?Válaszát előre megköszönöm. Anyuka.

    Válasz: Először is nézesd meg, hogy nem vashiányos-e, ez szokott lenni az étvágytalanság fő oka. De nekem ő nem tűnik igazán étvágytalannak, iknkább válogatósnak. Hozzászokott, hogy azokat eszi, amit szeret, te meg azt adod neki, mert félsz, nehogy ne egyen egyáltalán. Ebből úgy lehet kitörni, ha egyáltalán nem adod neki ezeket az ételeket, és adsz helyette mást. Ha nem eszi meg, az sem baj, legfeljebb 1-2 étkezés kimarad, majd utána már éhes lesz és meg fog mást is enni. A nagyobb mennyiségre nem tudod rászoktatni, viszont az önálló evésre igen. Tedd elé az ételt és hagyd, hogy próbálkozzon vele. Igen, ettől koszos lesz a keze, de mondd neki, hogy ez nem baj, mutasd meg neki a villát, hogy ha arra felszúrja, nem lesz koszos a keze. Hagyd próbálkozni és egyél vele együtt, tehát a te étkezéseid is akkor legyenek, amikor az övé, mert ebből tanulja meg igazán, hogyan kell enni.

  • pepe

    2010. március 06. szombat

    Sziasztok!
    Kislányom 20 hónapos 8,5kg és kb.80cm. Az a problémám, hogy nem akar enni.
    Tulzottan soványnak látom a vele egykorú gyerekekhez képest. 2760 grammal született.Még csak 8 foga van ez is nagyon nehezen bújt ki. Lehet ez okozza az étvágytalanságot.Minden nap kb. azonos időben vannak az étkezések.Van, hogy egész nap szinte semmit nem eszik.Mikor etetném elfordítja a fejét,letakarja a szemét, hogy ne is lássa, hogy kínálom.Laborvizsgálaton már voltunk,mindn rendben volt. Kapja a Multikid multivitamint vassal,emellett béres cseppet is adok ,még sincs semmi változás.Rendkívül mozgékony gyerek,nem tud egyhelyben megmaradni,sokszor még az etetések idejére sem.Lehet ez a baj?Mit tegyek, hogy jobb étvágya legyen?Minden jó tanácsot köszönök.

    Válasz: Valóban kicsit karcsúbb, mint az életkori átlag, ha ti is kisebbek vagytok az átlagnál, akkor ez öröklött dolog us lehet. 20 hónaposan az etetésnek már nem szabadna „etetésnek” lenni, hanem valójában magának kéne ennie, amit csak tud (ez nagyon maszatolós dolog), mert így az izgágább gyerekek is megülnek evés közben és nagyobb élmény is nekik az evés, mintha anya próbálja beléjük lapátolni az ételt. Emellett az evés társasági élmény is. Egyetek együtt. Akkor egyen a kicsi, amikor ti is esztek, üljön itt melletted a nagyasztalnál, nagyszéken (vagy kisasztalnál, kisszéken, ha azt szereti, de ne etetőszékben, amiben le van kötve) és egyetek együtt, lássa, hogy te is azt eszed, amit ő, kérhessen az ételedből kóstolót, ha akar.

  • szozsu

    2010. március 01. hétfő

    Szia!
    Kislányom 18 hónapos 81cm és 8.8kg.
    Az orvos szerint ki kell vízsgálni lehet,h lisztérzékeny v. valami más miatt ilyen vékony.
    Hónapok óta azt hallgatom a tanácsadáson, hogy a szülők sem vastagok azért ilyen soványka.Kérdeztem mit adhatnék neki amitöl jobb lenne az étvágya de nem akar semmit sem mondani.Azt mondta ennyi idős gyereknek nincs mit adni.
    2370g és 50cm született, hamar kikupálodót, 5 hónapos kora óta eszik szilárd táplálékot.
    Enni csak keveset eszik, napjában többször szopik(védönő szerint el kell hagynunk a cicit azért nem eszik).
    Tanácsot szeretnék kérni.Tényleg semmi nincs ami segíthet?Szopizhat ,vagy tényleg az sem jó már?
    Sziasztok Zsuzsa

    Válasz: Ez butaság, hogy azért nem eszik, mert szopik. Szerintem simán csak alkati dologról lehet szó, pláne, hogy eleve kis súllyal született. Nem kell neki étvágynövelőt adni, egyen, ami jólesik neki és kapjon egészséges, változatos ételeket, de nem kell az asztal körül kergetni, hogy egyen. A kivizsgálás nem árthat, előfordulhat pl., hogy vashiányos, ha erről van szó, akkor derüljön ki minél hamarabb.

  • Zsuboroka

    2010. február 16. kedd

    Sziasztok!
    A lánykám 22 hónapos és kb. 8800 gr. nagyon sokat kínlódunk az evéssel, aggódunk, stb. A háziorvos, akit fél éve kerestünk fel (azelőtti mindig mindenre antibiotikumot adott) homeopata orvos is. Ő akkor, fél éve javasolta a Ferrum Phosphoricum nevű homeopata szert (5 szem/nap/1adagban), fél folsav tabletta másfél naponta és naponta 10-15 csepp Cebion csepp használatát 3 hónapon kerszetül. Azért így, mert szerinte volt vas a szervezetében, csak lehet, nem tudott felszívódni. Azóta hízott 1 kg-ot (akkor kb. 7700 gr volt)!!! Ennek az eredménynek nagyon örültünk, igaz, most sem túl nagy Dorka… A sok kínlódás után én is arra jutottam: nem jó erőltetni, nem szabad válogatóssá tenni (nem kell ez, akkor kérsz azt, amazt?). A Ferrum Ph-t most is szedjük napi 1x 5 golyót, ez is az orvosunk tanácsa.
    Kitartást mindenkinek! Az étvágygerjesztők nem károsak? Én úgy hallottam, hogy azok a hormonokra hatnak, ami nem feltétlenül jó megoldás…

    Üdv,
    zs

    Válasz: Bizony, ebben teljesen igazad van.
    Az étvágygerjesztőket nem javaslom. Ebben a korban általában vagy a vashiány a gond, vagy simán rossz szokásról van szó, pl. pont azért, mert a gyereket folyton erőltették az evésre, körülugrálták, válogatásra szoktatták stb.

  • P. Valéria

    2010. február 06. szombat

    Kedves Ági!

    20 hónapos fiam még csak 8,5 kg.
    Rettenetesen kevés. Nagyon sovány. Rapszodikusan eszik. Ha van kedve akkor igen, ha nincs akkor semmit nem hajlandó.
    Jártunk már minden vizsgálaton. Nem vérszegény, nincs felszívódási zavara, nincs neurológiai gondja, nem beteg. A vizsgálatok közül már „csak” a genetikai vizsgálat van vissza. Itt mit vizsgálnak? Mi van, ha itt sem találnak semmit?
    rendszerese olvasód vagyok, hidd el, minden korábban másnak adott tanácsodat megfogadtam. Együtt eszik a család, az evés egy „boldog” dolog, nem tukmálom rá az ételt.
    Annyira fáj, hogy bárhová viszem őt mindenhol csak azt hallom „milyen kis soványka…”
    2670 gr -al született, én sem híztam a terhesség alatt szinte semmit. Elköltöztünk a korábbi lakóhelyünkről, most új orvosunk van. Az első találkozáskor már szörnyülködött. Istenem, ha elkezdődik az egész tortúra még egyszer előről én belerokkanok.
    Nincs olyan, hogy valaki tényleg ilyen sovány? Találkoztál már hasonló esettel?
    köszönöm előre a szavaidat.
    Vali

    Válasz: Dehogynem! Eleve kis súllyal született, ha jól értem te sem vagy nagy darab, tehát ez nála is lehet öröklött dolog. Azért a genetikia vizsgálatot csinálják meg, mert vannak olyan betegségek, amik a növekedési hormont gátolják, és ezek kezelhetőek, de az is lehet, hogy ő simán csak ilyen, aztán egyszercsak beindul majd a hízása.

  • hudi lilla

    2010. január 27. szerda

    kedves ági!

    NEKEM IS HASONLÓ GONDJAIM VANNAK A KISFIAMMAL AKI 3ÉVES.NEM ESZIK FŐTÉTELT MÁR EGYJÓ EDEJE. SOKSZOR VOLTUNK VÉRVÉTELEN AMIBŐL NEM DERÜLT KI SEMMI. DE A MOSTANITÓL TELJESEN KIBORULTAM A VAS 1.9 NAGYON ALACSONY MÁR SZINTE KÓROSAN! VASHIÁNYOS EVVEL TISZTÁBA VAGYOK SZEDJÜK A MALTOFERT MEG A FOLSAVAT.MEG EGY CSOMÓ MULTIVITAMINT KIPRÓBÁLTUNK DE NEM SEGITETT. 98CM ÉS 14 KG MÁR 1 ÉVE. FEJLŐDÉSÉVEL SEMMI GOND,UGYANOLYAN MINT A TÖBBI GYEREK. MÁR NAGYON SOKMINDENT KIPRÓBÁLTUNK H EGYEN:LEÜLTÜNK MELLÉ MI IS ETTÜNK,JÁTÉLOSAN IS PRÓBÁLTUK DE NEM. NEM FOGADJA EL, NEM KÓSTÓLJA MEG AZ ÉTELT. CSAK EZEKET ESZI: TEJBEGRIZ,NÉHA VIRSLI, ÉS LEKVÁROSKENYÉR. NEM TUDOM MIT CSINÁLJAK A HÁZIORVOS MINDIG AZT MONDJA H MÉG VÁRJUNK EGYHÓNAPOT.ÉN NEM VÁROK H ROSSZABBUL LEGYEN A GYEREK. KLREM VALAKI SEGITSEN!!!!!

    Válasz: Ez nem egészségi probléma, hanem rossz szokás. Csak arról szól, hogy te féltél, hogy nem eszik, ezért azokat adtad neki, amiket szeret, amiket elfogadott, tehát az ő akarata győzött feletted. A megoldás csak az, hogy nem kapja azt, amit szeret, hanem azt kell ennie, ami van. Ha nem eszi meg, hát nem eszi, idővel megéhezik és megeszi azt, amit kap. Tudom ez szigorú módszer, de gyakran az ilyen válogatós gyerekek az óvodában sem esznek, mert ott nem a kedvenc ételt kapják, nyilván nem szeretnéd, hogy az oviban éhezzen majd a kisfiad.

  • mónika

    2010. január 15. péntek

    SZIASZTOK.ÉN IS ELKESEREDETT ANYUKA VAGYOK.
    VAN 1 EGY ÉVES KISLÁNYOM ,ÉS ALIG ESZIK .REGGEL ESTE SZOPIZIK,NEM SOK VAN MÁR.UTÁNA 1 JOGHURT ,KÉSŐBB PÁR FALAT ALMA,ALVÁS,ÉS MOST JÖN HOGY EBÉDELNI KELLENE.PÁR FALATOT ELFOGAD ÉS UTÁNA ELFORDITJA A FEJÉT, VAGY HA BECSEMPÉSZEM A SZÁJÁBA AKKOR MEG KIVESZI. ESZIK EGYEDÜL IS DE AMIG MEG NEM UNJA PÁR FALAT,UTÁNA PEDIG CSAK DOBÁLJA AZ ÉTELT. ILYENKOR ELVESZEM TŐLE. AZTÁN JÖN AZ ÖRDÖGI KÖR .3700G-MAL SZÜLETETT ÉS MOST 9 KG KB.SZERINTEM KEVÉS.AMUGY MINDENT CSINÁL.
    SEGITSETEK

    Válasz: 1 évesen pont 9 kilónak kell lenni, ez tehát nem kevés, hanem pont az életkori átlag. Hagyd egyedül enni és ne próbáld meg belelapátolni az ételt, inkább kínáld meg gyakrabban, akár kétóránként valamivel. Ne etetőszékben egyen, hanem kisasztalnál kisszékkel próbáljátok meg, ebben a korban ugyanis annyira mozgékonyak, hogy az etetőszékben nem érzik jól magukat.

  • Dorici

    2010. január 09. szombat

    Kedves Ági!

    Első gyermekünk, kisfiunk 2,5 hetes. Olyan problémánk van, hogy az elmúlt 4 napban már egész jó napok voltak, reggeli ébredés, szopizás után aludt 3 órát, aztán felébredt és ébren volt, változó ideig (volt, hogy 11-től 3ig, egy kb 20 perces alvást beiktatva, de volt, hogy csak fél-1 órát). Azonban az elmúlt este úgy telt, hogy 4kor evett délután, aztán 6kor felébredt, elkezdett nyűgösködni, megfürdettük, és megakartam etetni, de 5 perc szopizás után úgy elaludt, hogy semmilyen birizgálással nem tudtuk felébreszteni férjemmel. Ezután este 11ig aludt. Evett (1-1 etetés és büfizés kb 45 perc), aztán 2kor kelt hajnalban, evett, de utána nem akart visszaaludni egészen 5 óráig. (utána 8ig aludt.) éhesnek nem volt éhes, mert a cicit kilökte a szájából. próbáltuk büfiztetni, de nem sikerült neki. Én arra gondoltam fájhat a hasa, mert mikor felvettem büfizni, nagyon rugdosott és keservesen sírt :S Szoktunk neki espumisant adni, de csak néha. Minden étkezés előtt kéne neki adni? Kiskanállal vagy cumisüvegből a tápszerrel kellene? Mert kap pótlást a baba, mert csak az egyik cicimből jön a tejcsi rendesen, a másikból fejéssel is nagyon kevés. Egyre többször fordul elő az is, hogy szopizik (egészen mohón) és egyszercsak egy nagyobb adag anyatejcsit „köp” vissza. Honnan tudom, hogy negyed óra alatt mennyit szopizik és mennyit pótoljak neki? Mert a mérleggel ha mérem, sokszor hihetetlen adatot mutat, pl. 15 perc alatt 10 gramm pluszt, vagy nagyon sokat is volt, hogy már mutatott. Félek attól is, hogy túl sokat eszik. Mostanában az is előfordul, hogy eszik, elalszik, aztán fél óra múlva újra kér enni, mert rájön, hogy nem volt elég. Etetés közben többször megbüfiztetem, hogy tudjon enni rendesen, az etetés végén pedig 15-20 percet is van, hogy várok ha nem büfizett, hátha sikerül. De sokszor ekkorra már elalszik. Oldalra fektetve teszem ilyenkor le, hogy ha mégis jönne fel büfi, akkor könnyebb legyen.

    Elég sírós a kisfiunk, ha felébred és éhes azonnal sír, ha valami nem tetszik neki és már nem tudjuk mi a baj, akkor is nagyon keservesen tud sírni és rossz, hogy nem jövünk rá mi lehet a baj. De ha éjszaka sír ennyire, nem akarnánk vele beszélgetni, játszani, hogy tudja, hogy éjszaka aludni kell. Vagy kéne vele ilyen esetben játszani? Elképzelhető, hogy a hasfájás miatt akár 2 óra hosszáig nem alszik vissza? Mit tegyünk ebben az esetben? Kézbe nem akarnám sokáig és sokszor felvenni, mert a régóta meglévő hát- és derékfájásom miatt a 3,7 kg-s gyereket is nehéz ennyi ideig tartanom.

    Ilyen idősen mennyire kell arra figyelni, hogy 3 óránként egyen? Ébresszük fel ha többet alszik? Napközben érdemes ébren tartani kicsit, ha ő egész nap aludna?

    Mindig etetés előtt teszem tisztába, és persze etetés közben kakil, néha elég sokat. Inkább javasolt etetés után tisztába tenni? Számtalanszor volt, hogy etetés után is tisztába tettem, és mint aki ráérez, hogy tiszta a pelus, belekakil.

    Előre is köszönöm válaszod:
    Dorici

    Válasz: 6 hetes kor előtt nem kell ébren lennie napközben, ha nem akar és az sem gond, ha az egész napot végigalussza és csak enni kel fel, ha utána éjjel is csak enni kel fel. Nem kötelező 3 óránként felkelteni, de napközben 4 óránál hosszabban soha ne aludjon egyhuzamban, éjjel pedig nem kell költögetni, ha magától alszik az jó.

    Az, hogy sír, amikor éhes és amikor valami baja van, az teljesen normális dolog, ettől ő még nem sírós baba.

    Ebben a korban még nem egyértelmű számára mikor van éjszaka és nappal, ezért lehet olyan, hogy éjjel vagy hajnalban felkel és nem tud 1-2 órát visszaaludni. Ilyenkor nem kell játszani vele és nem is szabad, valamint ne gyújtsatok lámpát, ne beszélgessetek vele, hanem szopizzon, illetve ha hasfájása van, akkor szopi előtt éjjel is mindig kapjon hasfájás elleni szert (4 hetes kor előtt Espumisan vagy Infacol), 4 hetes kor után Gripe Water. Megpróbálhatod ilyenkor fekve szopiztatni, a testközelség segít neki elaludni megint.

  • Brigi

    2010. január 09. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 hónapos, 72 cm, és 9kg fölött van. Az utóbbi hónapban megtanult kúszni, mászni, kéztámasszal ülni, kapaszkodva állni, és felkapaszkodni is, sőt még araszolgat is kapaszkodva…Gondom csak az, hogy ezzel szinte egyenes arányban elfelejtett szépen enni….Eddig reggeli szopi, tízóraira tejpép gyümivel, ebéd főzi hússal, uzsi gyümölcs, és vacsi tejpép, plussz szopi igény szerint, meg éjjel.A szilárd étkezéseknél 120-150 között evett.A tápszert már teljesen elutasítja, nem adhatok neki.Mára ott tartunk, hogy az étkezéseknél max.1-2 kanállal eszik, aztán egész nap csak szopi (sajnos nincs annyi tejem, amennyi elég lenne), szerencsére kamillateát iszik napközben többször is.Jókedvű baba, nagyon mozgékony, ezért is furcsa nekem, hogy hogyan éri be ennyi étellel.Mit tudnál tanácsolni, mit tegyek?
    A másik problémám, hogy 4 napja éjjelente többször úgy kel, hogy sikítva sír, látszik, hogy fáj a pocija, és hallani is, hogy „morog”.Szerintem görcsei vannak.Adtam neki Espumisan-t, megvontam a banánt, zöldborsót, és mindent, amire gyanakodtam, mégis éjjel újra felsírt.Napközben nyoma sincs görcsnek.Széklete kb 2-3 naponta van, most nagyon kevés (gondolom, mert keveset is eszik), de nem kőkemény.Mi lehet ez?Hogy tudnék segíteni rajta?
    A történetünkhöz hozzátartozik, hogy egy héttel ezelőtt elkapta a „3 napos láz”,amire a dokinénitől tévesen antibiotikumot kapott, amit normaflore-ral próbáltam ellensúlyozni.Szerencsére csak 1,5 napig, mert kiderült mi baja, és nem adtam többet neki.Remélem nem kavart be neki.
    Tudnál nekünk segíteni, hogy megszűnjön a fájdalom?Nem szeretném elrontani az evést sem, azzal hogy erőltetem, de ez a mennyiség tényleg nagyon kevés.
    Köszönettel:Brigi

    Válasz: Az étvágytalanságot okozhatja fogzás, illetve az is, hogy nincs türelme enni. Próbáld meg, hogy olyan ételeket teszel elé, amiket maga is csipegethet (kölesgolyó, banánkarika, sajtkocka, picire vágott hús stb.) ez meghozhatja a kedvét az evéshez, de nagyon nem kell aggódnod, mert szopizik (ez is arra utalhat, hogy fogzik).

    A pocakfájásra próbáld ki a Gripe Watert, sajnos tényleg lehet az antibiotikumtól.

  • Domián Brigitta

    2009. december 05. szombat

    Szisztok! Kisfiam 4 és féléves tavaly télen Szegeden a Gyermek Pszihiátrián megkérdőjelezték hogy autista. De látszik hogy nem az. 18hónapos kora óta nemhajlandó semmien föttételt-gyümölcsöt-húst enni. Szinte csak a kakaón és 2-3 fajta péksüteményen kivül még 5féle ételt eszik. Bundáskenyér-palacsinta-üreskenyér-spagetti-ezeket eszi. Nemtudom mitörténhetett vele, 18hónapos koráig mindent megevett. Én már egyszerüen belevagyok betegedve 15kg. Az orvosunk sem mond semmit csak az étvágygerjeszőket irja ki. Semmien féle formában kisem próbál-kóstol semmien új ételt. Kérem ha tudtok segitsetek! Köszönettel Domián Brigitta

    Válasz: A gyerekeknek van egy olyan időszakuk 1,5-2,5 éves kor között, amikor hirtelen megjelennek náluk a kedvenc ételek. És mivel ilyenkor tombol a dackorszak, ezért ragaszkodnak hozzá, mást nem akarnak megenni. Ha veszed a lapot és engedsz az akaratának, akkor ő „győz” és megmarad ez a rossz szokás. A 15 kg az egyáltalán nem rossz (a fiam is 4,5 éves és 15 kiló), nála nem az a gond, hogy nem hízik. Ami itt segíthetne az az, hogy elhatározod magadban, hogy változtatsz ezen, és elkezdesz ki lépésekben változtatni. Például a spagettire másféle szószt teszel, mint eddig és vele is megbeszéled, sőt: együtt eszitek, te is vele eszel. Feldarabolsz gyümölcsöt és leülsz TE megenni, őt pedig megkínálod vele. Minden egyes nap. Ők szokások alapján tanulnak. Ha azt látja, hogy te is eszel, akkor idővel őt is fogja érdekelni. És igenis lehetsz vele szigorú egyes esetekben. Ennyi idősen már meg lehet beszélni, hogy most levest kell enni és nincs más. Nem fog éhenhalni, ha dacból nem eszi meg. Az evés örömforrás, ha mindig gondot csinálsz belőle, akkor a gyerekre átragad ez a feszültség és megtanulja, hogy félni kell tőle. Ő már ezt megtanulta, most azt kell neki megtanítanod, hogy enni jó. Közösen egyetek mindig, ülj le vele, legyél vele türelmes, mutasd meg neki, hogy megkóstolni új ízeket: játék.

    Ha még ennyi idősen is hisztizik vagy dacoskodik, amikor más ételt teszel elé, akkor valószínűleg megmaradt nála a dackorszak egy része, mint egy rossz szokás. Ha nem tudsz úrrá lenni ezen, akkor érdemes lenne elmenned neked pszichológushoz, és átbeszélni a kapcsolatotokat, a gyermekedhez való viszonyodat.

  • Konyves Andrea

    2009. november 26. csütörtök

    Sziasztok!
    Az én kisfiam 21 hónapos, 9 kg most, születésekor 3650 g volt. Sajnos az evéssel nagyon sok gondom van, alig akar enni valamit csak pár falatokat eszik. A tej amit nagyon szeret azt éjjel, nappal issza de én ezzel nem vagyok megelégedve. Voltunk vérvételen az eredményei jók lettek. MIT TEGYEK AZÉRT HOGY RÁ TUDJAM SZOKTATNI AZ EVÉSRE??
    Nagyon várom tanácsaitokat !!!

    KÖSZI !!!!

    Válasz: Ebben a korban eléggé hektikus a gyerekek evése, néha napokig-hetekig csak egyféle ételt akarnak enni, ezzel nincsen semmi baj.
    Javítani ezen csak úgy lehet, ha jó szokásokat alakítunk ki. Például, ha minden nap együtt esztek, együtt ültök le reggelizni, te is vele eszel, hagyod, hogy megkóstolja, amit te eszel stb. Emellett el kell fogadni az ő aktuális ízlését is, és hagyni, hogy amiket szeret, azokat hadd egye. Ha azt látja, hogy te pedig sokfélét eszel, változatosan, ha nem csak neki kell spenótot enni, hanem te is megeszed vele, akkor idővel az ő kedve is megjön majd. A legrosszabbat azzal teszed, ha folyton ügyet csinálsz az evésből és érzi, hogy aggódsz miatta, ahogyan ő eszik, ebből ugyanis az marad meg benne, hogy az evés rossz dolog, és később sem fogja szeretni.

  • Edina

    2009. november 24. kedd

    Szia!

    Kisfiam 2 éves és nem eszik egyáltalán gyümölcsöt sőt étvágya is alig van szinte semmi csak a tejből iszik bőven. Tegnap voltunk vérvételen és kiderűlt, hogy vészesen vérszegény. Már egyszer volt ilyen és akkor Maltofer cseppeket kapott c-vitaminnal.
    Most is írttak neki fel vasat és C-vitamint. Eddig is úgy próbáltam a vitamint pótolni nei, hogy multuvitaminokat adtam neki. A gyümölcs evésel már mindent megpróbáltuk, hogyan bírnánk rá bírni az evésre. Együtt készítetem vele gyümi salit is, de úgy se evett belöle azzal az indokkal, hogy nem ízlik neki. Próbáltam játékosa is, de úgy is közli, hogy nem finom. Fött ételt is alig eszik egyedül a húslevest szereti nagyon, de midennap nem ehet azt.
    Hogy tudnám rá bírni a gyümölcs evésre?
    Válaszodfat elöre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Edina

    Válasz: Úgy tudod rábírni a gyümölcsevésre, ha az nem kötelező, hanem esténként te leülsz gyümölcsöt enni és őt is megkínálod, így már érdekelni fogja. Igyekezz minél változatosabb gyümölcsöket kitalálni, banán, ananász, szőlő, alma, körte, befőttek, sütőtök… És változatos formában: banánturmix, süti tetején meggyel stb. így lehet, hogy jobban elfogadja és megszokja őket. Erőltetni nem kell, ebben a korban gyakran egyoldalú a kicsik ízlése, ez azonban csak időszakos, néhány havonta megváltozik.

  • Zsuzska

    2009. november 04. szerda

    Sziasztok!
    Azen kisfiam 3 eves,es masfel eves koraig szopott.Addig is kapott kiegeszito eteleket,de szamara az anyatej volt a foetel.Miota leallt a szopizassal nagyon rosszul eszik,es este kb.3-3.5dl tejet iszik.Nem eszi a gyumolcsoket,zoldsegeket,mar nem eszik husokat sem,szoval szinte semmit.Csak huslevest,krumplit(minden formaban),rizst,kenyeret es meg egy-ket aprosagot.Megkostolni sem hajlando,amit fozok.Szerintem faradekony mostanaban.Mit csinaljak,hogy egy kicsit jobb etvagyu legyen?

    Válasz: Ha úgy látod, fáradékony is, akkor menjetek el gyerekorvoshoz, mert hátha vérszegény és ez okozza az étvágytalanságot is.

  • ani108

    2009. október 27. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 5,5 éves, és nagyon válogatós. Van pár kedvenc étele, és állandóan azokat kéri. Mindig főzök mást, és mindenfélével fenyegetem, hogy egye meg, tudom, ez nem jó, de így hogy fog enni másféle ételeket is? Ráadásul nem tudom, hogy azért, hogy ne érjem el célomat, hogy megkóstoljon új ételek, vagy egy rossz élmény miatt, de azt csinálja, hogy ha valamit nem akar megenni, akkor öklöndözik. És még ha be is kapja, ha nem ízlik, szinte kihányja. Ez nagyon kiborító. A rossz élményen pedig azt értem, hogy már elég sokszor, legalább 10 alkalommal volt kruppos rohama, és olyankor mindig még rosszabbul eszik néhány napig, és egy ilyen betegségnél jött elő nála ez az öklöndözés először. Lehet esetleg a sok krupptól ez a reakció?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, lehet, hogy ez a krupp miatti rossz élményektől alakult ki, de rossz szokás is lehet a háttérben. Szerintem ne erőltesd az evést, inkább add a kedvenceket és csempészd be a többit kisebb adagokban az ételébe. Fontos, hogy lássa, hogy te is ugyanazt eszed, mint ő, vele eszel, tehát, hogy jó példát mutass neki.

  • Martica

    2009. október 05. hétfő

    Sziasztok!
    Kislányom 3 éves,soha nem volt nagy evő, csak míg szopizott. Mióta óvodába kezdtünk járni nem akar enni, először csak az oviban most már itthon sem. a gyümölcsöket zöldségeket szerette, most azt sem eszik.
    Vérképe rendben, viszont fáradékony aluszékony.
    Jó lenne kezdeni vele valamit, de erőltetni nem szeretném.
    Segítsetek ha tudtok!

    Válasz: Ez az étvágytalanság az óvodával kapcsolatos szorongás miatt van. Beszélgessetek sokat, esténként vacsorázzatok együtt, közösen, és ha van rá mód, akkor reggel is reggelizzetek együtt közösen, így az étkezés öröm és közösségi élmény lesz a számára. Nem az számít, mennyit eszik most, hanem, hogy együtt vagytok és hogy foglalkozol vele, amíg együtt esztek. Így megtanulja, hogy az evés örömforrás.

    Emellett lehet, hogy vitaminpótlásra is szüksége lehet, ebben a korban már sokféle multivitaminkészítmény szedhető (Marslakócskák, Cebion Multivitamin stb.) és fáradékony gyerekeknek javasolják az Omega-3 készítményeket is.

  • Heni

    2009. július 25. szombat

    Sziasztok! Az én problémám annyiban hasonlít a tietekhez, hogy a gyerkőc rossz evő(válogatós). Kisfiam 19 hónapos és 3 hónapja kiderült, hogy étel alergiája van. Alergiás a tejtermékekre, tojásra, rozsra, búzára, szójára, mogyoróra. Sajnos így nem azokat az ételeket eheti amit mi. Vagyis minden étkezésnél külön készitem az ő ételét, amit nemhajlandó meg enni. Amit mi eszünk az persze kellene neki. Ennyiből áll a napi étel bevitel amit hajlandó meg enni:reggeli 200ml. kakaó(BEBA HA), tízórai:1üveg gyümölcsös bébi kaja, ebéd:100g.bolonyai v. amitlehet a szűk kereteken belül, de ezt is csak nagy könyörönre. uzsi:1üveg gyümölcsös bébi kaja, Vacsora:150ml kalaó. De van amikor egyáltalán nem tízóraizik, vagy nem uzsonázik. Jelenleg:83cm. és 11kg. Kérlek benneteket ha valaki tud tanácsot adni az segítsen!!! Előre is köszönöm!

    Válasz: Próbáld meg azt, hogy a bébiételeket elkezded enyhén ízesíteni. Most azért nem eszik a házikosztot, mert a bébiételek elég ízetlenek. Ha szép lassan, apránként hozzászoktatod az ízekhez, akkor el fogja fogadni a házikosztot is majd.

  • Anita

    2009. június 15. hétfő

    Nekem pici baba kora óta hasfájós a kislányom, és rossz étvágy, mely mind a szorulásra vezethető vissza. Gyermekirvisunk ajánlotta, hogy próbáljuk ki a Mira baby vizet. Azóta is használjuk orvosi felügyelet mellett. Átsegített a kezdeti nehézségeken az anyatejről szilárd táplálékra szoktatáson, és az étvágytalanságon. Nagyon örülök ennek, mert nagyon aggódós anyuka vagyok, és együtt szenvedek a gyermekemmel, ha valami baja van. Ajánlom más hasonló problémákkal küzködőknek is. http://www.miraviz.hu/mirababy/

  • Kucsera Klára

    2009. május 09. szombat

    Kedves Ági és Kismamablogos Anyukák!
    19 hónapos kislányomnak 5 hónapja szorulása van, ami fájdalmas kakilással jár. Rendszeresen van széklete, csak tartogatja, mivel egyszer volt egy rossz élménye. Az étkezéssel mindig hadi lábon állunk, mert csak a szopi menne éjjel-nappal. Már a hozzátáplálás kezdete óta imád ismerkedni a kajákkal, de szinte sosem evett belőlük, csak kóstolgatta és egészen a mai napig ez a jellemző hozzáállása a kajákhoz. Én meg jobbnál jobb kajákat főzök itthon és csak várok, hogy majdcsak eszik már valamit Kb. fél éve vannak olyan időszakok, amikor megjön az étvágya és eszik (pl hasmenéses vírus után), persze kevesebbet a társainál-gondolom a szopi miatt is. Inni egyáltalán nem akar, pedig vizet gyakran kínálok neki, néha teát, pici rostos levet. Elválasztani nem szeretném, megvárom, amíg ő elválasztja magát. Egyelőre borzasztóan ragaszkodik a cicihez.
    A szorulás kapcsán felmerült a gyanúja a tej és lisztallergiának is, a kivizsgálások most vannak folyamatban. Vashiánya van, ez kb 3 hónap alatt alakult ki nála. (A vérvétel szerint 4-es a vasa, ez ugye nagyon alacsony?) Most Aktiferrin vaspótlót és folsav tablettát írt fel a gy.orvos. A problémám viszont az, hogy ha nem eszik semmit, hogy tudom neki beadni rendesen ezeket a szereket? Nincs valami ötletetek?
    Nagyon kis ravasz, mert folyton kiköpi, ha valami nem tetszik neki. Egyébként baromi türelmesek vagyunk vele, hagyjuk, hogy maszatoljon egy kicsit, többször is megkínáljuk, velünk van amikor főzünk, ő pucolja a hagymát:-)Mégis teljes kudarcot vallok etetés terén vele. Biokajákat veszünk neki, mert tejmentes diétát kell tartanunk egy hónapig, ezt eszi az egész család vele együtt, nameg dugiban egy kis kolbászt, ami viszont zavarhatja kislányomat, mivel abból ő még nem ehet. Nekünk viszont muszáj néha rendes kajákat is enni, főleg a férjemnek.
    Félek, hogy sosem lesz jó evő, esetleg kórosan lelassul a fejlődése, pedig csecsemőként iszonyú jó súlyban volt mindig, normál adagokat szopizott. Már homeopátiás orvosnál is jártunk vele, gasztroenterológusnál is. Most ott tartunk, hogy kértem egy beutalót a Heim Pálba a székelési zavaros gyerekek ambulanciájára, mert már nagyon nagy fájdalmai vannak, ha kakil és állandóan bereped a feneke. Hiába van széklete 1-2 naponta. Szerintem a szorulással is összefügg az étvágytalanság. Gyermekorvosunk szerint ez eltarthat akár fél vagy egy évig is. Ez egy horror! Próbálunk nem foglalkozni a témával, de most, hogy kiderült, hogy még vashiányos is, beparáztam. Kérlek mondjatok valami bíztatót! Kedves Ági, kérlek ír néhány jó tanácsot! Előre is köszönöm nektek!

    Válasz: Semmi ok az aggodalomra. Az étvágytalanság a vashiány miatt lehet, ez gyakran előfordul, emellett a szorulást okozhatják a vaspótlók is, a nagyobbik fiamnál is sajnos azt okoztak anno, ezért áttértünk a homeopátiás vaspótlóra, ami megoldotta a dolgot. Próbáljatok meg kamillateát vagy édeskömény teát adni neki, az evést pedig nem kell erőltetni, mert ez szorongást okozhat benne, ami fokozhatja a székrekedést. Hagyjátok kóstolgatni, ami tetszik neki, kínáljátok meg sokféle változatos étellel, hogy megtalálja a kedvenceit, így egészséges viszonya lesz az étkezéshez. Kitartás 😉 Hamarosan minden rendbejön majd 🙂

  • Rita

    2009. április 06. hétfő

    Sziasztok!

    Nekem is hasonló etetési problémáim vannak a 10 hónapos kislányommal. 6 hónapos korig csak anyatejet kapott aztán fokozatosan kapott gyümölcslevet, gyümölcsöt és végül főzeléket. eleinte minden rendben volt mindent szeretett a sárgarépa és a zöldborsófőzeléken kívűl, de aztán egyik napról a másikra vége lett és a sütőtökfőzeléken és bármilyen gyümölcsön kívűl semmit nem hajlandó megenni. Túrót is babapiskótát is elutasítja, a húst is. Húst csak úgy eszik, hogy gyümölccsel keverve. Tudom, hogy most jön a foga és ráadásul felül 4 egyszerre (már 2 kinn van holnap jön a 3.) de emiatt nem étvágytalan nagyon jól eszik még szopik is egyszerűen látom rajta hogy a főzelékek nem ízlenek neki. Sem a bébiételes sem az általam elkészített. leszámítva persze a sütőtököt. A húslevest nagyon szereti de ha bármi zöldséget vagy akár burgonyát török bele akkor már nem eszi meg. Gyakorlatilag anyatejen gyümölcsön és tejpépen él. Nem tudom más babát is hallottam már hogy nem szerette a főzelékeket soha csak azt nem tudom, hogy ez mehet-e így 1 éves koráig és aztán talán az amit mi eszünk ízlik-e majd neki, vagy mi az amit adhatnék most neki a főzelékek helyett. Nincs a súlyával sem a jókedvével semmi baj csak aggódom, hogy szinte semmi tartalmasat nem eszik például túró tojás sajt a vas miatt Szóval meddig mehet ez így??

    Válasz: Próbáld meg azokat az ételeket, amiket nem szeret ki mennyiségben a gyümölcsbe keverni (mondjuk először 1 tálkához 1 kiskanál). Ha megeszi, fokozatosan növelheted az adagot, így megszokja az új ízeket is.
    Tésztaféléket is adhatsz már neki.

  • t. katalin

    2009. március 25. szerda

    Sziasztok!
    Az én problémám hasonló mégis merőben má! Kisfiam 7,5 hónapos 6 hónapos koráig csak szopott utána kezdtem el a hozzátáplálást, amivel nagyon lassan haladunk. Minden új étel bevezetése 3-4 napig tart, aztán megbarátkozik vele eszik, de minimálisat (kb. 1,4 bébiételes üvegnyit). Már 1,5 hónapja próbálkozunk, de nagyon lassan haladunk. Mit tegyek? Hogyan ösztönözzem evésre? A másfél hónap alatt még egy szopást sem sikerült elhagynom ez nem probléma? Honnan fogom tudni, hogy mikor maradhat el a napközbeni szopás – róla tudni kell, hogy a cicit bármikor elfogadja, ha éhes ha nem :). Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Semmi gond. Sehol nincs előírva, hogy mikor kellene elhagynia a szopikat. Elvileg akkor lehet elhagyni a szopit, ha már egy teljes adag (250 gramm) főzeléket megeszik az adott étkezésre. Ha előbb adod a főzeléket, mint a szopit, akkor gyorsabban fogja elhagyni a szopikat.

  • Piros Judit

    2009. február 25. szerda

    Sziasztok!!
    Egy újabb nekikeseredet anya vagyok a sorban! Az én fiam sem hajlandó enni, amit 100%-ban a saját hibámnak, rossz nevelési szokásomnak tudok be!
    Áprilisban lesz három éves, 26hónapos koráig szopott.Azóta babatejet iszik cumisüvegből,erre szokott rá a cici után. Született egy kisöccse, Ő most két hónapos. Miután hazajöttünk kórházból többször is előfordult,hogy csak három üveg tejet ivott egy nap, meg persze a szokásos tejszeletet megette! Azt gondolom ott rontottam el,hogy az üveges bébiételeket adtam neki, mert azt gondoltam,azok biztos jó minőségű alapanyagokból készülnek: Talán mivel megszokta azok semleges,semmilyen ízét,ezért nem fogadja el a fűszeresebb ételeket? A mai napig szoktam neki heti2-3 alkalommal üveges ételt kínálni,amikor kiboruléok,hogy nem eszik egész nap rendesen,de már ezt sem fogadja el! Elég fáradékony, családi házban lakunk nagy kerttel,de az udvarra sem szeret már kimenni, néha felébredés után 1-2 órával mondja :aludjunk egyet!
    Gondoltam arra,hogy tényleg vashiányos lehet,általában elég sápadt. Mindezek mellett viszont hihetetlen mozgékony ,jókedvű gyerek. Nem értem,mintha étel nélkül is kiválóan meglenne. Persze tudom nem kellene neki édességet,kekszet,tejszeletet adni,de akkor mit tegyek!
    Megeszi a rizst,tésztát üresen,abból sem sokat! Gyümölcsből csak a banánt.almát!
    Ai még elmondható,hogy nincs semi rendszeresség az életében,most,hogy kisbaba van ég nehezebb a napokat megszervezni!
    Mit tegyek úgy érzem megőrülök,minden rendben lenne,ha rendesen enne és nem ezen idegeskednék egész nap,hogy már megint alig evett!!Segítségeteket,tanácsotokat kérem!!!!! Félek a rossz evés hosszútávú következményeitől!!!
    Köszönöm !!

    Válasz: Először is: Félelemre semmi ok 😉 Ebben a korban sok gyerek válogat és vannak ilyen átmeneti időszakok is. Az óvoda általában javítani szokott a helyzeten, mert ott nem csak azt teszik az orra alá, amit szeret 🙂
    Mivel ilyen fáradékony, ezért mindenképpen nézess egy vérképet, lehet, hogy tényleg vashiányos, de ez lehet a tavaszi fáradtság jele is (vitaminhiány). Nagyon jó gyerek multivitaminok vannak (pl. Cetebe Multivitamin, Marslakócskák stb.) ezek is segíthetnek a helyzeten.
    Ezenkívül próbálgass új ételeket, hátha ezekhez van kedve. Nagyon fontos a jó példa is, ha látja, hogy ti is esztek gyümölcsöket-zöldségeket, akkor neki is meg fog jönni a kedve.

    Tapasztalatból mondom, hogy őont most fogsz tudni jobban rendszert vinni az életébe, hogy testvére is van, mert néhány hónap múlva a kicsi is enni fog már kanalas ételeket, és ilyenkor a nagy is szívesen bekapcsolódik (együtt esznek, megeteti a kicsit stb.)

  • judit

    2009. január 27. kedd

    Kedves Agi,

    az en fiam 2,5 eves es szinten nagyon rosszevo. Az elso 6 honapban csak anyatejet kapott, azt nagyon szerette es gyonyoruen gyarapodott. Viszont rengeteg baja volt a gyomraval, allandoan sirt es szelei voltak.

    Két éves korától viszont rosszul eszik, délig szinte semmit sem hajlando megenni, ebédre általában csak tésztát és már a húsokból is csak a disznóhúst szereti kenyérrel, azt sem mindig. Soha nem adok neki édességet, maximum ebéd után egy zselatin cukorkát ehet, ha nagyon kéri. Csokit és kekszeket egy ido ota egyáltalán nem eszik.

    Tízóraira vagy uzszonnára szoktam neki adni feldarabolt almát, azt viszont csak akkor eszi meg, ha kint sétálunk, itthon kikopi. Szerette a narancsot és a mandarint is, mostanában viszont teljesen elutasítja. Megtorténik viszont (kéthetente egyszer) hogy valamilyen gyumolcsot kifejezetten kér és két napig jóízuen eszi, utána viszont megint elutasítja.
    Igazi nevelési gondokkal nem kuszkodunk, van pár furcsa szokása, de ha osszehasonlítom a tobbi vele egykoru kisfiuval, inkább jó gyereknek mondható és általában kifejezetten jókedvu. Tehát nem értem.
    Jó anyának érzem magam, odafigyelek rá, eddig nem is kényszerítettem, hogy egyen, de az anyósom annyira elkezdett lovagolni az evésén, hogy mára odáig jutottuntk hogy ha ételt lát, néha azonnal rávágja, hogy NEM. Semmi újat nem akar megkóstolni.
    A vérét is kivizsgáltattuk és állítólag teljesen rendben van a vérképe és tobb vasa van, mint kellene.
    Nekem az az érzésem, hogy minél jobban foglalkozik a család a kicsi evésével, annál rosszabbul eszik. Fogyni nem fogyott, de szerintem két éves kora óta maximum egy kilóval gyarapodott, most 15 kiló koruli a súlya. Nem tudom, lehetséges-e ilyen esetben tanácsot adni, én jelenleg úgy dontottem, hogy megpróbálom nem eroltetni az evést.

    Válasz: Jól döntöttél, nem érdemes erőltetni az evést. Majd kialakul a saját ízlése. Vannak olyan időszakok, amikor a kicsi nem eszik jól, válogatósabb, de ezek elmúlnak. Tavasszal, nyáron, amikor sok gyümölcs lesz, megint jobban megjön majd ezekhez is a kedve. Egyetek közösen, ez szokott segíteni, legalábbis látja, hogy te nem csak azt a néhány ételt eszed, hanem mást is.

  • Gálné Szabó Henriett

    2009. január 16. péntek

    Sziasztok, 3 éves kislányommal vannak problémák. Nagyon étvágytalan, és elég gyakran fáradékony is. Ha eszik is nagyon keveset, főzelékeket pedig egyáltalán nem akarja megenni. Gyümölcsökben is az almát,körtét, banánt eszi meg, a zöldségeket pedig nem. Szerencsére fogyni nem fogyott, nyár óta tartja a 13 kg-ját, de mégis nagyon aggódom érte. Sok mindenre azt mondja ő ezt nem szereti, pedig meg sem kóstolja. 2 éves kora óta nem alszik nap közben, de este elalszik7 körül és alszik reggel 7 ig, mégis nap közben a kis szeme alatt piros. Ez gondolom a fáradtságtól lehet, de mégsem fekszik le napközben egy kicsit aludni. Szedetek vele béres actival kid. étrend kiegészítőt, nem tudom használ-e valamit. Tanácsot várnék, hogy mit tegyek, több mindent meg egyen, és jobb étvágya legyen. Előre is köszönöm. Sziasztok. Heni.

    Válasz:
    Érdemes lenne kivizsgáltatnod, nem vashiányos-e, ez gyakran okoz ilyen tüneteket.

  • Bagladi Zsófia

    2009. január 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Hasonló problémákkal küzdök mint az előttem hozzászólok. Kislányom most lesz 7 hónapos, s rettenetesen étvágytalan, nem sír, hogy éhes. Eddigi élete elég problémás volt: 3.5 hónaposan elfolyási zavar miatti vesetágulatát műtötték, igazolt GOR-ja (refluxa) is van, az 1 hónapos kórházi bentlét alatt 1 hétig szondára is került, mert nem volt hajlandó enni. A refluxa alvásproblémákat is okozott, ami mostanában megoldódni látszik. Az anyatejet sűrítettük, tápszer kiegészítést kapott, 4 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást. Jelenleg egy alkalomra a rekord fél bébiételnyi adag, inni egyáltalán nem hajlandó semmilyen formában, csak a lefekvés előtt cumizik (TSZ+AT). Nagyon válogatós, alig eszik meg valamit, szó szerint erőltetnem kell az etetéseket. Még a korábban lefagyasztott anyatejet sem issza meg. Tanácsra lecsökkentettem a napi étkezéseket 4-re, hátha éhesebb lesz, ennek eredményeképpen 10 nap alatt 210 g-ot fogyott. Még mindig bukik időnként, biz új ételektől (pl. kukoricakrémes, darás) hány is. Amúgy jókedvű, mosolygós baba. Nagyon tanácstalan vagyok, s már minden napom a kicsi alvás/etetés problémája körül forog.
    Előre is köszönöm tanácsod:

    Zsófi

    Válasz: Ne etesd 4x, ebben a korban még kell az 5x-i étkezés. A legtöbb baba ebben a korban még nem nagyon iszik, próbáld meg, hogy nem evéskor, hanem utána fél-1 órval, játék közben kínálod meg (és ne teával, hanem vízzel, az jobbszomjoltó), akkor már biztosan szomjas lesz (1-1 kortyot isznak csak még többet ne várj)
    Az evést nem kell erőltetni. Ha ő inkább többször eszik keveset, az sem gond, hiszen jókedvű, kiegyensúlyozott baba, mint írtad. Egyetek néha együtt is, ez meghozza majd az étvágyát.

  • kiss istvánné

    2009. január 01. csütörtök

    érdeklődéssel figyelem ezt a témát, van egy két és féléves kislány unokám, aki borzasztóan keveset eszik. három hónapja kistestvére született és valahogy minden megváltozott. agresszivebb lett, pedig a szülei nagyon figyeltek arra, hogy ne érezze magát háttérben, igaz, a szülés előtt és után az anyukának sokkal több volt a problémája mint normális esetben (kórház- bevérzés, gyulladás, állandó hasi fájások) és az energiája is kevesebb lett, nagy erőfeszitésbe telik, hogy mindkét gyermeket maximálisan ellássa, hiszen a férj dolgozik, a nagyszülők pedig távol vannak.nemrég történt, hogy egy nagy áruházból jöttek haza, és az unokám aki egész nap nem evett, aztmondta, hogy ő olyan éhes hogy mindjárt hány, és igy is lett. a hányás egyre erősebb lett, nyálkás, habos hányás, hiszen enni nem evett. elvitték az orvoshoz, ő kúpot adott, meg egy sós folyadékot, aminek meg kellett volna a hányás állitani. nem állt meg, ezért kórházba került, ahol infúziót kaptt a kiszáradás ellen. megszünt a hányás, hazamehetett, állitólag vírus okozta, nem adtak neki semmit, az étvágya viszont azóta sem jött vissza. elfogadom azt, hogy ne erőltessük, néha rám is szól a lányom, hogy haggyam, ne próbálkozzam azzal, hogy megpróbálom etetni, de hát magától nem eszik, nem mondja soha hogy éhes- eléggé le is fogyott, akkor mit tehetünk? mit lehet adni neki ami esetleg meghozná az étvágyát. olyan nincs, hogy egy gyerek egész nap csak l-2 falatot egyen. várom a válaszukat. köszönettel

    Válasz: Az semmiképpen sem normális, ha a kislány csak 1-2 falatot eszik és még fogy is. Mindenképpen vizsgáltassátok ki, sokféle betegség lehet a háttérben (vérszegénység pl.)

  • Noa

    2008. december 22. hétfő

    Kedves Agi

    Eloszoris elnezest a hejesirasert, nekem nem ez az anyanyelvem!
    A kisfiam 4 honapos es nem igazan eszik. Csak 3 honapig szopizott, igy hat jott a tapszer. Mar abbol sem anyit eszik amenyi az o koraban normalis, es a sujat sem duplazta meg mostanaig. Elkezdtuk a hozzataplalast de csak a cumival mert a kanaltol oklendezik, de ezekbol is nagyon keveset hajlando enni, nagyon sokszor csak 4 eves van egy nap, amugy vidam es allandoan mosojog, semmi baja.
    Meg orvosnal nem voltunk, kiveve a haziorvost aki vitamint adott, de attol meg roszabul evet!
    Kerlek valaszolj!
    Nagyon koszonom!

    Válasz: A kanalat egyelőre felejtsétek el, csak fél éves kortól próbálkozzatok vele, addig adjál tápszer cumiból. Érdemes lenne kivizsgáltatni, mert ebben a korban sok baba kicsit vashiányos szokott lenni, ez lehet az oka az étvágytalanságnak, de az is lehet, hogy egyszerűen csak ilyen típus.

  • Vida Agi

    2008. december 12. péntek

    Kriszti, ez szuper! Eddig nem jelezte, ha éhes, most meg jelzi, hogy tízóraira mást szeretne! Ennek örülj nagyon és természetesen váltsd ki azt az étkezést mással!

  • Kriszti

    2008. december 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos, és ugyanazzal a problémával küzdök vele kapcsolatban, mint az előző hozzászóló anyuka. Születése óta nem jelezte sírással, ha éhes volt, egy kezdő anyukának ez már épp elég stressz, hogy akkor mikor adjak a gyereknek enni. Mert ugye minden tanácsadó cikk, könyv stb. azzal kezdi, hogy a gyerek úgyis jelzi, ha éhes.
    Na, ez már nálunk eleve nem jött be. Persze a 7 hónap alatt azért ki tudtam tapasztalni, hogy mégis mikor adjak a kisfiamnak enni. Most azzal a kérdéssel fordulok Hozzád, hogy eddig egy étkezést váltottunk ki szilárd kajával, de az utóbbi napokban úgy vettem észre, hogy ha tízóraira kínálom a tápszert, nem akarja meginni. Ellenben a gyümölcsöt megeszi. Egy gyümölcs pépesítve elég ahhoz, hogy kiváltsuk most már a második étkezést is?

    Előre is köszönöm válaszod!

  • lame27

    2008. augusztus 12. kedd

    Sziasztok! Most vagyok először ezen az oldalon, a tanácstalanság és elkeseredés vezetett ide. Valójában segítségre lenne szükségem!
    Kislányom jelenleg 5 hónapos és rettenetesen étvágytalan.
    Anyatejet kb. 4 hétig tudtam neki adni, de elapadtam, nem evett már 1-2 hetesen sem, lusta volt. Jött a tápszer kiegészítésnek, de nem kellett vele dolgoznia, így apadtam el, így csak tápszer lett.
    Jöttek a kóstolók, bébiételek, finomságok. 2-3 napig valami tetszett, új íz, legközelebb pedig csak öklendezés a kajától. Van, mit egyáltalán nem eszik, első falatnál kirázza a hideg, van amit 2-3 napig imád, majd legközelebb kiköpi.
    Furcsálom, hogy születése óta nem kiabál az ételért.
    Kipróbáltam, hogy nem kínálgatom, majd nagyon éhes lesz és jelzi, de ha 12 órán át nem kínálom étellel, ő nem sír a kajáért.
    Dokikat, vér- és vizeletvizsgálatokon túl vagyunk, vitaminok vannak, de 5 hónaposan 400-600 g között eszik kislányom egész nap. Reggel és délelőtt 80-100 g, délután 100 g (örülök, ha megeszi), este pedig 3x eszik 80-120 g-ig.
    Valaki tud tanácsot adni?
    Mit tegyek, hogy jobb étvágya legyen?
    Lehetséges, hogy elég neki ekkora mennyiség?
    Köszönöm, hogy elolvastátok soraim!
    Nagyon várnék jó tanácsokat!

    Válasz: Ha orvosilag minden rendben van, akkor felesleges aggódnod. A babák ösztönei kiválóan működnek, ha éhes, eszik, ha nem éhes, nem eszik. Végülis összesen 5ször eszik egy nap, ez ebben a korban normális. Az sem gond, hogy válogatós, ez nagyon gyakori dolog ebben a korban (az ízlés 6 éves korig alakul ki, addig mindig vannak olyan korszakok, hogy valamit nem szeret, aztán 2 nap múlva megint szereti, a lényeg, hogy folyamatosan kínálgasd sokféle, változatos étellel, hogy megismerje az ízeket és ha valamit egyszer nem szeret, legközelebb kínáld meg azért megint, hogy a változatos étkezést szokja meg)

Comment navigation