Furcsa babaszokások: Ételdobálás, maszatolás

A mozgékonyabb gyerekek 9-10 hónapos korra általában már nagyon unatkoznak az etetőszékben. Ilyenkor kezdődik meg az ételdobálás és szétkenés evés közben, vagy amitől minden anya tart: néhány kanál után elunja a baba az etetést. Mit lehet tenni?

Először is le kell szögeznünk, hogy teljesen normális jelenségről van szó. A baba számára az étkezés nem csak a pocak megtöltéséről szól ebben a korban, hanem a kísérletezésről, a felfedezésről is. Ahhoz, hogy meg tudjon tanulni önállóan enni, bizony szükséges az, hogy belenyúlhasson az ételbe, megfoghassa a kezével is, szétmaszatolhassa azt. Azok a gyerekek, akiknek erre nincs alkalmuk, idővel elunják az etetést és inkább nem kérnek enni, válogatósak, finnyásak lesznek és sokkal később tanulnak meg önállóan enni, mint azok, akik kedvükre „malackodhattak”.

Furcsa babaszokások: Ételdobálás, maszatolás Dobálás Az ételdobálás kellemetlen szokás (legalábbis takarítási szempontból :)), azonban ennek is megvan a maga oka, a baba a tárgyállandóság fogalmát teszteli ezen a módon: „ha ledobom a kanalat, vajon mi történik?” Ezt próbálgatja újra és újra. Ha erre minden alkalommal az a reakció, hogy anya zaklatottá válik, akkor legközelebb is ki kell próbálni, mi történik, szintúgy, ha anya ilyenkor nagyot nevet, akkor legközelebb megint kíváncsi a baba reakcióra. A legjobb ha csendben és higgadtan egy félmondatban elmondod, hogy „ezt nem szabad” és ezt teszed minden alkalommal.

Védekezés Nem csecsemőkorban kell megtanítani rá a babát, hogy tisztán és illedelmesen egyen, ez ráér 3 éves kor után, amikor a közösségben úgyis látja a jó példát. Nem kell állandóan törölgetni és mindenáron tiszta evésre rávenni a babát, amikor még képtelen erre, mint ahogyan megszidni sem szabad, amiért nem eszik kellőképpen tisztán.

Amit tehetsz: készülj fel rá, hogy belenyúl az ételbe, és emiatt minden maszatos lesz, ezért

    – Adj rá olyan előkét, ami az ölébe is leér (papírboltban, drogériában lehet kapni gyerekeknek festőköpenyt, az a legbiztosabb védelem :), de egy 3 számmal nagyobb régi gyerekpóló is jó lehet),
    – ha hosszúujjú van rajta, hajtsd fel az ujját,
    – az etetőszék alatti részt terítsd le újságpapírral,
    – készíts a közelbe sok szalvétát vagy papírtörlőt,
    – amíg belenyúlkál az ételbe és nem tud ügyesen kanalazni, addig mélytányérba add neki az ételt, ne laposba,
    – hagyd minél többet magától enni, ne akard mindenáron te adni neki az ételt, ha nem fogadja el,
    – amíg nem tud pohárból inni, adj neki csőrös poharat,
    – ameddig dobál, ne adj a keze ügyébe törékeny tányért és poharat,
    – egyszerre mindig csak egyféle ételt tegyél a tálcájára, mert a bőség zavara ahhoz vezethet, hogy csak szétmaszatolja az ételt, de nem eszi meg

Ahhoz, hogy megtanuljon önállóan, evőeszközzel enni, szükséges, hogy már hamar (9-10 hónapos kor körül) kapjon evőeszközöket a kezébe és kipróbálhassa, hogyan kell őket használni. Először valószínűleg csak dobolásra használja majd, de ha heteken keresztül mindig megkapja őket és lát titeket is evés közben, hogyan használjátok az evőeszközöket, akkor megtanulja, mire valóak.

Ha nem ül már meg az etetőszékben, ficereg, unatkozik és emiatt nem eszik, akkor nem kell tovább erőltetni a bekötést. Legkésőbb másfél éves korra minden baba megunja, hogy muszáj egyhelyben ülni és nem lehet sehova menni evés közben, de előfordulhat, hogy már 10 hónaposan sor kerül erre. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha a baba kis műanyag asztalnál, kis műanyag székről ehet, nem bekötve. Persze felmerülhet benne, hogy miért vettetek méregdrága etetőszéket arra a néhány hónapra és hogy „jó-e az, hogy fel tud ugrálni evés közben”. Minden kisgyermeknek van olyan időszaka, amikor annyira mozgékony, hogy képtelen egyhelyben megülni és inkább szaladgál evés helyett, vagy állva eszik, de ezek a korszakok elmúlnak. Számára nagyon fontos, hogy jól érezze magát, amikor eszik, jó élmények társuljanak az étkezés mellé, ne pedig tilalmakat, elvárásokat tapasztaljon.

Határok Amellett, hogy sok dologban engedsz neki, hagyod kibontakozni és nem erőltetsz rá semmit, a határokkal is tisztában kell lennie. Ha olyasvalamit követ el, amiről szeretnéd leszoktatni (pl. a szobába nem viszünk ételt), akkor azt el kell neki mondani minden egyes alkalommal higgadtan, egyszerű szavakkal, hogy megértse. Ha így teszed, akkor 1-2 hét alatt megtanulja és nem csinálja többet az adott dolgot.

Hosszú távon attól lesz önálló a gyerek, ha azt látja, hogy bizonyos dolgokat rábíznak, megbíznak benne, és ez az önbizalmára is jó hatással van. Igen, lehet, hogy fel fog ugrálni evés közben. Lehet, hogy néha többet szaladgál, mint amennyit eszik. Lehet, hogy nagy maszatot csinál a konyhában. De mindaz, ami ezzel jár nem csak az önálló evésre tanítja meg, hanem a kettőtök kapcsolatában is fontos szerepet játszik: te megtanulod elengedni a kicsit és hagyni a saját útját járni egy fontos dologban, ő pedig megteszi az első lépéseit az önállóság útján.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

28 Comments

  • nmlss

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági,

    Nemrégiben írtam Neked, de felvetődött idp közben egy újabb feladat, amit nem tudok hogy megoldani. Jól szeretném csinálni, hatékonyan, ezért krnék Tőled ismét tanácsot.
    16 hónapos kicsi lányom nagyon szépen, tisztán evett mostanáig (két héttel ezelőttig), megette a paradicsomot héjastól önállóan, vajaskenyeret, stb…Most viszont, amit nem kíván, vagy nem ízlik, vagy egyéb zavarja (pl. vminek a héja, amit nem rág meg, így öklendezni kezd tőle), egyszerűen kilöki a nyelvével…Megrágicsjla, és kilöki, így az étel félig rágottan végiggörög az állától az öléig, vagy még azon túl is…Hogyan tudnám leszoktatni erről, vagy megtanítani, hogy szóljon (már nagyon szépen beszél, ragoz is, meg mindent mond), ha ki akar köpni valamit, hogy szalvétába tegyük azt? Meg lehet tanítani ilyesmire ebben a korban? Az apukája teljesen kiakadt rá, amikor meglátta, hogy mit művel az étellel, és bevallom, hogy engem is kihoz a sodromból alkalomadtán, de tudom, hogy nem tehet róla, nem szándékosan bosszantásból csinálja, és azt is tudom, hogy magyarázó szavakkal nem nagyon lehet rá hatni, mert nem érti. Ezért szeretnék tenni valamit, ami neki is és nekünk is megoldás.
    Azt már megtanulta, hogy, ha jól lakott, akkor mondania kell, hogy elég, és elveszem az ételt, nem erőltetem tovább. Tegyem ugyanezt, ha kilöki a nyelvével? Vegyem el előle az ételt, szedjem ki az etetőszékből és tekintsem befejezettnek az étkezését? Akkor rájön, hogy, ha enni akar, ne köpködjön? Azt tudom, hogy ez nem a jóllakottsággal függ össze.
    Köszönöm előre is válaszod!!!

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Az normális, ha ilyen kicsi korban maszatosan eszik, kiköpi az ételt, az a csoda, hogy eddig nem csinálta 🙂 Szerintem, amikor köp, akkor mondd neki, hogy „nem szabad”, és ne kérdezd meg, kér-e még enni. Ha nem, akkor vedd ki, ha igen, akkor adj még neki. Mivel ügyesen beszél, ezért megtaníthatod rá, hogy ilyenkor szóljon, ha köpni akar, bár teli szájjal elég nehéz beszélni, ezért ez nem biztos, hogy menni fog anélkül, hogy ki ne köpne egy kicsit.

  • Kata

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 5 és fél hónapos és nemrég kezdtük a gyümölcspépekkel való ismerkedést, kóstolgatást. A gondom az ültetéssel van. A tápszert 3 hónapos kora óta hanyadt fekve fogadja el, nem szeret karban enni. Sétáltatásra is mózesben feküdt eddig, most szokunk át a hordozóra, amivel nincs gond. Próbáltam hordozóban etetni, de reménytelen. A kanapén párnával megtámasztva, kicsit döntve vált be eddig a legjobban, de így is folyton izeg-mozog, 6-7x is vissza kell ültetni, általában véve nagyon aktiv kismókus 🙂 aminek persze nagyon örülünk. Nem hiszem, hogy egy etetőszékkel beljebb lennék vagy mégis? Van esetleg valami ötleted, tanácsod, hogy javítsunk a helyzeten vagy ez is beáll idővel? Tudom valamivel segíteni az üléshez szokást? Újra köszönöm a segíséged 🙂

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Ha nem szeret még ülni (egyébként sem kell még neki ülnie), akkor karban tartva, vagy párnával megtámasztva ehet, ameddig meg nem kedveli az ülést.

  • B. Móni

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon tetszik a blogod és nagyon örülök annak, hogy rátaláltam és regisztráltam. Rengeteg jó dolgot olvasok és tudok meg hétről hétre a hírleveleidből. Nagyon köszönöm!
    Egy kérdésem lenne.
    A kisfiam 7,5 hónapos. 6 hónapos korában kezdtük meg a hozzátáplálást, addig csak anyatejen élt. Nincs is gond szerencsére a szilárd ételekkel, mert szinte mindent megevett eddig. Most viszont már hetek óta etetéskor minden falatnál valamelyik kezével kíséri az ételt. Egy kanál kaja és rögtön a keze. Megeszik mindent így, csak nehéz megúsznunk, hogy ne ruhacsere legyen az etetés vége. Kérdésem, hogy találkoztál-e már ilyen jelenséggel és mit tehetnék vele? Az apukája, ha itthon van, lefogja a kezeit, de akkor nem akarja elfogadni az ételt.

    Előre is köszönöm a segítségedet!
    Móni

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Furcsának tűnhet ez a szokás, de az oka teljesen ártalmatlan (sőt még jó is!): a kicsi érdeklődik az önálló evés iránt, ezért csinálja ezt. Mivel már szépen eszik, akkor meg lehet próbálni a kezébe kiskanalat adni, elé kis tálba a főzelékből egy keveset és hadd próbálkozzon 🙂 Igen, ez nagyon maszatos művelet, de megéri, mert pár hónap múlva önállóan eszik a baba.

  • Horváth Ildikó

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 16 hónapos és nagyon aggódom amiatt, hogy nem iszik elég folyadékot. Ez alatt azt értem, hogy a reggeli tápszer (150 ml) és esti tápszer (250 ml) között mindössze napi maximum 250 ml egyéb folyadékot, a főzeléket, esetleg levest és emellett a délelőtti és délutáni gyümölcsöt és egy joghurtot fogyaszt el. Ugye ez szerinted is kevés?
    A nyáron Campylobacter fertőzése volt és emiatt lázas beteg lett, míg kint tombolt a hőség. Mi mindent megpróbáltunk megtenni azért, hogy ne száradjon ki és sikerrel jártunk, de szerintem nagy árat fizettünk érte. Tukmáltuk a folyadékot cumisüvegből, szívószállal, fecskendővel, kiskanállal és mindennel, udvaroltunk, játszottunk, csak hogy igyon valamit, akár bármilyen cukros löttyöt. Nem biztos, hogy ez az oka, de másra nem tudok gondolni, mindenesetre most utál inni. Az esti tápszert szépen cumisüvegből megissza, a reggeli kicsit macerásabb, de azért az is megy, viszont nap közben nem szívesen iszik folyadékot. Cumisüvegből csak keveset és csak fekve, a csőrös poharat nem szereti, pohárból csak ha én tartom és csak ha játszunk közben, pl, hogy én is iszok, megitatjuk a babákat is, stb., ugyanez igaz a szívószálra is. Egyébként tökéletesen iszik pohárból, ha akar egyedül is, de pár alkalommal mutatta csak meg. Mivel attól féltem, hogy nem iszik eleget, ezért engedtem, hogy kissé hígított gyümölcsleveket igyon, így a vízből csak nagyon ritkán, pár kortyot iszik. Attól tartok, hogy éppen az aggódásom miatt idegesen fordulok hozzá, hogy megitassam és már nem tudom, hogy hogyan változtassak rajta. Ha nem erőltetem , nem találok ki játékokat, cseleket, akkor akár egész nap nem iszik, megmakacsolja magát és sokszor, ha látja a kezemben a poharat már rázza a fejét vagy elfut!
    Hogyan szerettessem meg vele az ivást? És a vizet? Hogyan érhetem el, hogy szeressen pohárból , önállóan inni , mint minden általam ismert 16 hónapos kisgyerek, aki imádja utánozni a nagyokat?

    Előre is köszönöm a segítségedet!

  • vivili

    2010. december 10. péntek

    Kedves Ági!

    1 hét múlva lesz 9 hónapos a kisfiam. Most 9 kg és 76 cm. Már nem először írok neked, kb. 3 hónappal ezelőtt írtam a babám nagyon kevés alvása miatt. Akkor azt írtad, ha majd többet mozog és egyre fáradtabb lesz, többet fog aludni. Valóban fáradtabb (kúszik, feltérdel,feláll a bútorok mellett, mászni nem hajlandó). De aludni most sem akar többet. Napi 2x fél óra a maximum, de láthatóan mindig álmos és fáradt. Éjszaka pedig óránként, néha félóránként felsír. Van, hogy 4-5x szopizik egy éjszaka, mert másképp nem lehet megnyugtatni.Gondolom, hogy ez a fogzás miatt van, de már kb 4 hónapja megy ez így. Chamomillát kap, mivel nincs semmi különleges fogzási tünete (nem nyáladzik nagyon, nincs láza, hasmenése, stb), de nem sokat használ.
    Mit tehetnék, hogy jobban aludjon (legalább éjszaka)?

    A másik kérdésem az evéssel kapcsolatos:
    5 és fél hónaposan kezdtük a hozzátáplálást. Szépen haladtunk, szinte mindent megevett. Kb 7 hós koráig. Aztán el kezdett egyre kevesebbet enni (mindenből kb felét, harmadát, mint előtte). Mostanra a gyümölcs, tejpép már jobban lemegy neki (kb 120-150ml-t eszik meg egyszerre, bár 6 hónaposan 200-at is megevett! De a főzeléket egyáltalán nem akarja megenni, sem az általam készítettet, sem az üvegeset. Eszik néhány kanállal, majd el kezdi kifröcskölni a szájából (ezt láthatóan élvezi, és nem érdekli tovább az evés). És mindegy, hogy milyen főzelék, az édesebb ízűekből sem eszik meg túl sokat. Napközben már nem nagyon akar szopizni, csak néha, ha már nagyon nyűgös.
    Próbáltam neki darabosabbat is adni, úgy hogy ő csipegesse fel, de még csak 2 foga van, megrágni nem tudja, és általában többet ken szét a ruhájára, ill. dobál le, mint ami a szájába kerül. (Az előkét nem bírja elviselni magán, ha nem tudja ő maga leszedni, akkor teljesen kiborul, és hisztizik).

    Hogyan tudnám visszaszoktatni a főzelékekre, és az evésre általában?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv: vivli

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      A nappali és éjszakai alvásproblémákat egyaránt a fogzás okozhatja nála, valamint még a mozgásfejlődés is zavarhatja őt éjszaka.

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

      Az evésproblémákat alapvetően a mozgékonysága okozza: nincs türelme ülve enni. Próbálj meg sok darabos ételt adni, amit maga ehet meg (igen, ez az elején maszatolással jár, de pár hét és teljesen magától fog enni, ez neked sokkal könnyebb lesz, őt pedig jobban leköti, mint a kanalas etetés) A baba egyébként fog nélkül is tud rágni, mert az ínye kemény, úgyhogy ez nem lehet akadály. Emellett átmeneti étvágytalanságot a fogzás is okozhat, nála az alvászavarok miatt egyértelműen fogzásról van szó, olvasd át alaposan az alkati szerekről szóló útmutatót és válaszd ki a neki valót.

  • Kata

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányom 7 hónapos és egy kész tortúra a kanállal etetése. Elfordítja a fejét és nekem elég nehéz utolérnem a fejét evés közben. Nem igazán akar enni így…
    Ez az egész ez első fogacska kijövetelekor kb 1,5 hete kezdődött,de most már belefáradtam, úgy érzem. Amíg nem jött igazán a foga szépen lehetett etetni, de most valamivel le kell kötni evés közben,mert különben tekereg, dobálja magát az etetőszékben.
    Azt nem hinném,hogy nem éhes, mert ma is pl reggel fél9kor kapott 150 ml tápszert és 1kor eljátszottuk a szokásos evési mizériát.

    Kérlek segíts mit tehetnék,mert így már napközben csak max 4 szer eszik,abból is reggeli és vacsi tápszer, a másik kettő pedig kanalas dolog (főzi,gyümölcs) kellene legyen.

    Segítségedet előre is köszönöm!

    Szép napot,

    Kata

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Nem a kanál a gond, hanem az érzékeny ínyét csípi az étel, ezért nem akar enni most. Próbáld meg, hogy pár napig nem etetőszékben eteted, hanem az öledbe ültetve.

  • P.Tünde

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági!

    2 hete kértem tanácsodat a „válogatós vagy nem” oldalon, de sajnos még nem érkezett válasz. Tudom, hogy nagyon sokan vagyunk akik tanácsot kérnek, de nagyon kíváncsi vagyok én is ezért bátorkodom most kérni, ha van egy kis időd kérlek nézd meg azt az oldalt. Köszönettel.

    Válasz: Válaszoltam neked, sajnos heti 400 kérdés érkezik, így elég lassan haladok vele, mivel ez egy ingyenes dolog, és nem ebből élek.

  • Kőszegi Reni

    2010. október 07. csütörtök

    Kedves Ági!!
    Ismét tanácsodat kérem!!
    2 dologról lenne szó:
    1., Kisfiam (17 Hónapos) rászokott a kopácsolásra. (Ő nagyon élvezi)
    Pár héttel ezelőtt Apukája a garázsba dolgozott, fiam is ott serénykedett.
    Apuka kalapáccsal verte a szöget a fába és ez nyomot hagyott a fiamnál.
    Azóta mindennel „kopp-kopp” van.
    A kavicsot az aszfalthoz: kopp-kopp,
    a fadarabot a kerítéshez: kopp-kopp,
    a játékait a szekrény oldalához: kopp-kopp!!
    Ez még nem is baj, de az evésnél is jött a kopp-kopp.
    Eddig próbáltunk egyedül enni (tudom már önnálóan kéne ennie, de Ő valamiért mindent később csinál mint hason korú társai), de most csak a kanál asztalhoz, ill. tányérhoz való kopogtatása a fő célja.
    Ha én teszek a kanálra étlt, akkor Ő elveszi, a szájába teszi, megeszi, de máris jön a kopp-kopp.
    Most mi tévő legyek?????????

    Második kérdésem: az ivás lenne.
    Cumisüvegből megissza a napi szükséges és ajánlott mennyiségű folyadékot, de a csőrös pohárból nem!!!
    Ahogy kifolyik a szája szélén egy kis folyadék, már nem kell neki, tolja el magától…
    Vettem szelepes csőrös poharat, de abból nem tud inni, mivel szívni kell.
    Hogy tanítsam meg inni???????

    Köszönöm ismételt segítségedet!!!!! 🙂
    Reni

    Válasz:1. Hagyd neki, meg fogja unni. Adj a kezébe egy kanalat, amivel kopoghat, egy másikkal pedig te etesd közben. És legyenek olyan étkezések, amikor nem kanalasat eszik, hanem mást, amit kézzel csipegethet fel, így van önálló evés is. Aztán majd megunja a dolgot 🙂

    2. Kezdd el tanítani pohárból inni. Persze először még több fog melléfolyni, de ebben a korban már szépen megtanulnak inni belőle.

  • Farkasné dr. Kramolis Andrea

    2010. szeptember 04. szombat

    Köszönöm a választ, a kölesgolyót kipróbálom. Annyit azért változott a helyzet, hogy nem a Tv előtt eszik már, hanem visszaköltöztünk az étkezőbe, és kenyérhéjat rágcsál evés közben. Így elég jól alakult a helyzet, délben már nem kap tápszert, elég a főzelék, délután még sajnos maradt a gyümölcs mellé, mert gyümölcsből kevesebbet eszik, és abban igazad van, hogy eröltetni nem szabad.

  • V. B. Beáta

    2010. augusztus 30. hétfő

    Kedves Ági !

    Szeretném a tanácsodat kérni. A kislányom a héten lesz 1 éves, és kb. másfél hónapja csak egy féle főzeléket hajlandó megenni – brokkoli pulykahússal – de ezt akár minden nap megeszi. Amikor elkezdtük a hozzátáplását kb. 4 hónaposan, mert ő tápszeres baba – szépen evett. Kapott minden nap tejpépet, főzeléket, gyümölcsöt. De most egy ideje ki sem nyitja a száját evésnél, pedig már tudom hogy éhes. De ha a brokkolis főzeléket adom neki akkor rendesen eszik, nem kell noszogatni sem. Egyébként ha más ételt adok neki, akkor fészkelődik az etetőszékben, meg dobálja a kiskanalakat, vagy amit odaadok neki közben. Főztünk is neki mindenféle főzeléket husival, de most már nem eszi meg. Új ételekkel is próbálkozom, de mindig csak a tápszert akarja. Annyira sír érte, hogy muszáj azt adni neki. Tudom hogy még tápszert is kell kapnia, de hát minden étkezésre! Csak kínlódás az egész evése. A gyümölcsöt is mostanában nagyon ritkán fogadja el. A fogai is folyamatosan jönnek, ami eléggé megviseli, a homeopátiás gyógyszer elég jól bevált. Most 4 foga van- alul kettő és felül kettő – és most jön neki alul még kettő.
    Szeretném a tanácsodat kérni, hogy hogyan lehetne rászoktatni más ételekre is. Én minden nap próbálkozom de egyenlőre sikertelenül. Vagy adjak neki minden nap brokkolis főzeléket?
    Segítségedet előre is köszönöm.

    Válasz: Ez nem szoktatási kérdés, hiszen eddig mindent megevett. Most azért akar inkább csak folyékony táplálékot és a kedvenc főzeléket enni, mert jön a foga. Ha már kijött, akkor vissza fog térni a jó „evőkéje”

  • Farkasné dr. Kramolis Andrea

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 7,5 hónapos, és már most látom, hogy unja az etetéseket. Sokszor sírásba torkollik, pedig szereti amit kap, mert nem köpi ki, ha sikerül a szájába tenni, akkor szépen lenyeli. Úgy érzem, hogy mindig a tápszert várja…azzal gyorsan végez. Már adtam a kezébe műanyag játékot, amit közben rágcsálhat, illetve nem tiltakozom, ha a kanálhoz nyúl, de önállóan még persze nem tud enni. Újabban a szobában eszünk, keresek neki valamilyen mesét, azt nézi, közben én kanalazok, illetve énekelgetni szoktam, az leköti kicsit. Mit tehetnék, hogy ne legyen sírás az evésből? Nem szeretném, ha ez számára rossz élmény lenne. Egyébként önállóan tud inni cumisüvegből, azt is hagyom, hogy játszon vele, viszont rágcsálni valót még nem merek neki adni, mert még csak 2 foga van, előfordult, hogy kapott darabosabb ételt, de attól öklendezett.

    Válasz: nem javaslom, hogy mesével meg játékkal kösd le a figyelmét evés közben, mert rászokik és sajnos láttam már olyan gyereket, aki még 2 évesen is csak a tévé előtt evett. Adj a kezébe kanalat, ezzel foglalja le magát. A rágcsálnivalók közül add neki nyugodtan a kölesgolyót, mert az szétolvad a szájában, de közben mégis hozzászokik a darabosabb ételhez. Nem azért nyűgösebb, mert a tápszert várja, hanem azért, mert nem tud egyhelyben ülni. ne erőltesd az ételt, egyen addig, amíg tud és türelme van, és annyit, amennyit elfogad.

  • b.nora

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Azota rajottem a megoldasra 😀
    A fozeleket en adom neki kanallal, a tanyerba nem nyulhat bele, de keszitek az asztalara az etetoszekben fott krumpli es murok darabkakat.Onnan o is csipegethet es kozben en is etetem.Igy biztosan tudom, hogy jollakik, kozben kedvere pepecselhet:). Eddig 2 alkalommal ebedeltunk igy es a fozelek is mind elfogyott es a talcarol is a nassolnivalo!

  • b.nora

    2010. augusztus 25. szerda

    Szia Agi! Kislanyom 9 hos, nagyon jo etvagyu baba.Csak azt nem eszik, amit nem adok neki 🙂
    A kerdesem az lenne, hogy most mar adhatok-e neki darabosabb etelt? A ket also foga van meg es most bujik az elso fent.Probaltam mar, hogy az etelt ne mixeljem, hanem villaval torjem, de ha nagyon darabosra sikeredett, akkor csak gyult a szajaban az etel, nehezen nyelte le es nyugos lett.Szoktam hagyni, hogy reszt vegyen az evesben, egyedul tudja enni a kukoricapelyhet.Felek, ha csak azt eszi majd amit felcsipeget, akkor ehen marad :)…igen jo etvagyu baba

  • Barta Andrea

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem lenne két kérdésem, az egyiket nem tudom hová írjam, így azzal is itt fordulok hozzád.
    1. A kisfiam 10 hónapos de még mindig én itatom. Nem hajlandó megfogni a cumisüveget. Megtudja, már vagy 3 hónapja, meg is örültem, de csak egy ideig fogja, utána már elengedi, és az se érdekli, hogy nem jön belőle úgy, ha nem tartja. Viszont így az esti és reggeli tápit is és a nap közben lévő itatás is úgy zajlik, hogy én fogom. Szerintem ez nem jó. Már kéne, hogy egyedül akarjon inni. Mit csinálhatnék, hogy ne elengedje, vagy ne rázza (az a másik amit szeret, vagy fogja a cumi résznél és lóbálja), hanem egyedül végig Ő fogja, sőt Ő akarja fogni is. Lusta?
    Hozzá tenném, hogy nem tapsol, és nem int még pát se, hiába mutatjuk hogyan kell.
    2. kérdésem teljesen más és mégse, hisz furcsa szokásnak tartja az apukája. Engem nem zavar, habár érdekelne, miért csinálja. Nálunk a lakást az előző tulaj beépítette 2 nagy szekrénnyel, amiknek ajtajaik tükör. Kisfiam Gergő szinte egész nap a tükör előtt játszik. Annak magyaráz, nézegeti magát, nevetgél magával, vagyis a tükörképével. Szerintem aranyos, de a párom nagyon aggódik. Vajon miért csinálja?

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Andi

    Válasz: 1. Érdekli őt a dolog. De a tanuláshoz hozzátartozik az is, hogy hagyod neki, hogy játsszon vele. Kapja meg néha csak negyedéig vízzel megtöltve, hadd próbálgassa és locsolja ki belőle, ez a tanulás része, utána már a tápszert is meg fogja inni egyedül.
    2. Azért csinálja, mert tetszik neki, semmi baja nem lesz tőle.

  • Pelikán

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági,

    a problémám az, hogy a két hét múlva két éves nagyfiam egyáltalán nem hajlandó önállóan enni, de még próbálkozni sem. Soha nem szóltam rá, ha maszatolt (1 éves kora körül még próbálkozott), sőt, bíztattam, nem értem, honnan jött ez az ellenállás az önálló evést illetően…

    Amit hajlandó kézbe fogni és megenni: kifli, kölesgolyó, keksz. Ennyi. Minden mást (a túrórudit is beleérve) nekem kell adnom neki. Ha otthagyom, keservesen zokogni kezd: „Anya etessen!”, és ezt 3-5 percen keresztül is képes csinálni, nem nyúlna hozzá sajátkezüleg az ételhez semmi pénzért.

    Gyanítom, hogy pont az a gondja, hogy maszatolna és esetleg a keze ragacsos lesz. Nagyon nehezen viseli maga körül a rendetlenséget, komolyan kétségbe tud esni, ha kilöttyen a víz…

    Más dolgokban törekszik az önállóságra, folyékonyan beszél, okos, vidám kisfiú.

    Kérlek, adj tanácsot, mit tegyek?

    Válasz: Vannak olyan gyerekek, akik nem szeretik a maszatolást, látszólag ok nélkül. Próbálj neki evőeszközöket adni, pl. gyerekeknek való villát, akár a rudit is eheti azzal 🙂 Ezt szeretni szokták a gyerekek és könnyen megtanulják, hogyan kell használni.

  • Nikita

    2010. május 18. kedd

    Lilla!

    nekünk a szívószálas kulacs nagyon jól bevált,semmi másból nem akart inni,c.üvegből meg pláne nem,de a csőrös pohárból sem,inkább nem ivott,ezt meg nem hagyhattam.

  • anyuka

    2010. május 10. hétfő

    rettentően nehezen olvasható ez a halvány betű…. 🙁

  • Gyujto Lilla

    2010. május 10. hétfő

    Kis fiam 1eves es 9 honapos, az etkezes nalunk ugy folyik le, hogy o egyedul eszik villaval a szolid eteleket. Nagyon elvezi. Amit kanalal kell enni azt en adogatom. Neha azt is kiveszi a kezembol es probalgatja egyedul. A reggelinel egyutt eszunk, delbe azert kell neki segiteni.
    Amirol nem tudom leszoktatni az a cumis uveg, nem fogadja el a csoros poharat, a vizet, a gyumolcs levet azt csak cumis uvegbol issza. Poharbol probalgatja, de azt magara onti. Ha vendegsegbe megyunk, akkor mindig poharbol adok neki.
    Tanacsot szeretnek kerni, hogy errol hogy szotassam le. Koszonom

    Válasz Próbáld meg a csőrös poharat. Abból olyan technikával kell inni,mint a rendes pohárból, de nem ömlik ki és hasonlít a cumisüveghez is.

  • Tóthné Vonsik Vivien

    2010. május 10. hétfő

    Kedves Ági!

    Örülök ennek a cikknek, kisfiam 14 hónapos. Minden étkezésnél adok neki kanalat, az sem zavarna ha maszatolna de nem teszi. Őt egyetlen egy dolog érdekli, hogy felemelje a tányérját és mindent kiborítson belőle. Már vettem olyan tányért neki ami tapadókorongos, egy másodperc alatt veszi fel azt is. Az érdekli őt, hogy milyen a tárgyak másik oldala. Mindent fejjel lefelé fordít. Ilyenkor mit lehet tenni? Hagyjam az ételt kiborítani??
    Válaszod előre is köszönöm!
    Vivien

    Válasz: Hagyd, hogy kísérletezzen, ha nem tiltod, pár nap alatt megunja 🙂

  • JanCsi

    2010. május 04. kedd

    Örülök, hogy elolvastam a bejegyzést, mert kicsit féltem, hogy ha álldigálva eszik az etetőszékes etetés helyett (ahol egyébként 1 mp után ordít) akkor végérvényes „elrontom”, ahogy mások jósolták, pedig az ösztönöm azt súgta hagyjam, mert majd ezt is megunja és ez a korszaka is végetér. Ezek szerint jól éreztem :DDD

  • Gruber Nóra

    2010. május 04. kedd

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 21 hónapos, és irtó válogatós, alig van néhány étel, amit megeszik. A sok ételdobálás miatt mindig én etetem úgy, hogy ő az etetőszékben ül (egész jól el tud ott ücsörögni, főleg ha nem kell enni), és közben játékokkal lekötöm a figyelmét. Csak akkor nyitja ki a száját, ha közben játszik, mert az leköti a kezét. De persze minden játékot 2-3 perc alatt megún. Ezért a konyhánkban van egy hatalmas asztal, tele játékokkal, és fel-le ugrálok a székből, hogy az újabb és újabb játékokat vigyem neki. Máskülönben egy falatnál többet nem hajlandó enni. Mivel nagyon alacsony volt mindig a súlya (régen a legalsó percentilis görbe alatt voltunk), és muszáj volt (bármi áron) etetni, ez vált be, és most már végre az alsó percentilisen van a súlya. De közben kialakult ez a rossz szokás, én mellette nem tudok enni, mert őt szórakoztatom. Vendégségbe is úgy megyünk, hogy viszek egy halom „etetős játékot”. A nagymamák se tudják megetetni, csak én. Mit tegyek? Hogyan szoktassam le erről? Hogyan tudnám rászoktatni az önálló evésre? Bízom benne, hogy van erre valami ötleted, amit előre is nagyon köszönök!

    Válasz: 21 hónaposan már egyáltalán nem kéne etetned, de ez történelmileg így alakult nálatok, mert ő csak így evett, te pedig így etetted, ezért ezt szokta meg. Most azon kéne változtatni, hogy ez a szokás megszűnjön és ezt nem csak vele, hanem magaddal is le kell rendezned. Egyáltalán nem gond, ha a gyerek dobálja az ételt, sajnos önállóan enni megtanulni csak maszatolás révén lehetséges, tehát először is barátkozz meg azzal, hogy egy darabig maszatolás lesz. A másik, amit el kell fogadnod, hogy a gyerek magától képes pont annyit enni, amennyire szüksége van. Bíznod kell benne annyira, hogy elfogadod, pont annyit fog enni, amennyire szüksége van. Legközelebb, amikor jön az etetés, akkor tedd bele a székbe, és adj neki olyan ételt, amit maga fel tud csipegetni a tányérból és hagyd, hogy küzdjön vele. Ezt az ebéden kívüli etetéseknél nyugodtan bevezetheted. Sok minden van, amit így adhatsz neki, kenyérkatonák, kölesgolyó, rántott zöldség, husifalatok, gyümölcskockák, sajtkockák, sült krumpli stb. Bíztasd, hogy maga egyen és hagyd, hogy próbálkozzon, de ne ülj ott végig mellette, hanem menj a dolgodra vagy te is ülj le és egyél közben.
    Ebédnél továbbra is kaphat kanalasat, de ne adj neki közben játékokat, hanem bíztasd, hogy maga egyen, ha nem akarja, akkor adhatod neki te, de csak annyit, amennyit elfogad és itt is lehetnek azért darabosabb ételek, amiket maga ehet meg (húsfalatok, leveszöldség felkarikázva, pennetészta stb.)

  • Andrea N

    2010. április 27. kedd

    kedves Agnes,
    kislanyom 9 honapos 3 hetes baba, nagyon mozgekony aktiv baba, bar meg nem maszik, most probalkozunk lassan lassan. a gond nalunk is az etetes, ugyanis nem hajlandi hisztik nelkul emmit a szajaba venni, sir, kihuzza magat a kanal vagy a falat elol, nyugos, es nehany falat utan abbahgyja az evest, forditja a fejet, loki el a kezemet maga elol. hat es fel honapos kora ota tapszeres baba, magatol mondott le a szopirol barhogy probaltam visszaszoktatni nem akart. naponta negy alkalommal iszik tapszert(Similac Advance 2, Abbott) azt szivesen elfogadja, gyumolcsoket is altalaban de fozelek, leves…nagyon ritkan par kanallal hiszti mellett. oszinten aggodok erte es tanacsot szretnek kerni h mit tehetek,mit javithatok evesevel kapcsolatban. valaszod elore is koszonom. Andrea, Jordania, Amman

    Válasz: Mivel elég sok minden mást eszik és elfogad, ezért nem kell erőltetni azokat, amiket nem fogad el. Kínáld meg az ételekkel, egyen pár falatot, de amikor már nem kéri, akkor ne add tovább. Vezess be olyan ételeket, amiket maga tud felcsipegetni a tányérről, levesből a répa felkarikázva, kölesgolyó, kenyérkocka, sajtkocka, pennetészta stb. ez jobban leköti majd a figyelmét és szívesebben eszegeti majd, mint a kanalas ételeket.

  • P.Tünde

    2010. április 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Remélem jó fejezethez írom le a problémámat! A tanácsodat kárném. Hatalmas nagy hibát követhettem el pár hónapja! Kisfiam 9 hónapos múlt és minden étkezés egy szenvedés. Korábban volt hogy fájt a torka és nehezen viseltem, hogy keveset eszik és gondoltam ha lekötöm a figyelmét egy kis játékkal akkor picit több falat csúszik le. Azért is folyamodtam ehhez, mert féltem hogy lefogy, mert amúgy is egy nehezen hízós hosszú baba.(most kb 8,5 kg és 76 cm) Működött is, de sajnos annyira hozzászokott, hogy evés közben matat valamivel, hogy mára már nem hajlandó bevenni a szájába az első falatot, csak ha kezébe adok valamit. Ha arra ráun akkor már fordítja el a fejét és valami mást kell adnom. Így elkanalazgatunk, csak épp nem tudom hogy mikor elég neki. Bár ha már nagyon nem akar enni odarakhatok neki bármit akoor sem eszik. Iszonyú kellemetlen helyzet ez, mert elmenni sehova nem szeretek a babával, mert ciki, ha látják hogy eszik. A dobálózás is rutinná vált ami még nem is zavar, de ez már nem normális. És sajnos nem tudom hogy javíthatnék a helyzeten.Le kéne szoktatni, de azt nem merem bevállalni, hogy napokig nem adok semmit oda, mert biztos, hogy egy falatot sem enne. Tudom azt mondják, hogy éhes gyerek eszik!De mi van ha nem? Az viszont nagyon érdekes ha én eszek bármit és őt beteszem az etetőszékbe akkor addig hümmög amíg nem adok neki kóstolót. Imádja a levest (ezidáig) és egy kis kenyeret is szoktam neki adni vékonyan kenve vajjal. De nem eszünk mindig olyat amit neki is lehet adni.Válogat is rendesen és már azt sem tudom mit adjak neki.Egyszóval már görcsbe rándul a gyomrom, ha etetés idő van! És ezt apánál is mamánál is csinálja. Én már csak varázslásnak hívom az étkezéseket 🙁
    Sajnos nem én vagyok az egyedüli anyuka aki hasonló helyzetben van, de attól a mi problémánk még nem fog javulni. Kérlek, ha ha van ötletet, tapasztalatod írd meg. Nagyon köszön előre is a segítséget egy kétségbeesett anyuka!

    Válasz:Kicsit túlaggódod a dolgot, egyáltalán nem vészes a helyzet 🙂 Jó étvágyú a kisfiad, és érdekli is az evés. Adj neki minél több olyat, amit maga ehet és csökkentsétek a kanalazás mennyiségét, inkább ő csipegessen fel mindent és hagyd, hogy maga malackodjon, dobáljon (ez pár hétig érdekes, utána leszokik róla, ha nem csináltok belőle nagy műsort)