Egyen-e felvágottat a baba?

Nagy a kísértés, hogy amikor a kicsi már eszik húst, akkor felvágottat is adjunk neki, hiszen ez így sokkal praktikusabb megoldás. A gond csak az, hogy a húskészítmények többségében nem csak hús van, hanem rengeteg ízanyag, mesterséges ízesítő és sok só is.

 Egyen-e felvágottat a baba? Mikor kaphat ilyen ételeket a baba? Lehetőség szerint 1 éves koráig csak színhúst kapjon a baba, azaz olyan húst, húskrémet, májkréme, amit mi magunk készítettünk el. Ha allergiagyanús a kicsi, akkor 2 éves korig egyáltalán ne kapjon bolti húskészítményeket.

A bolti májassal, májkrémmel, szalámival mindenképpen várjunk 2 éves korig, mert ezek rengeteg sót és ízfokozót tartalmaznak.

Jó minőségű virslit, gépsonkát, csirkemellsonkát 1 éves kor után már adhatunk.
A párizsinál és egyéb felvágottaknál érdemes megnézni, mit tartalmaznak és ennek alapján dönteni róla, hogy kapjon-e már vagy sem. Érdemes a kicsinek a jobb minőséget megvenni ezekből az ételekből.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

 • K. Edina

  2011. március 01. kedd

  Kedves Ági!
  Szeretném megkérdezni, hogy tudnál-e javasolni konkrét sonkát és jó minőségű virslit a gyerkőcnek, mert ahányat én megnéztem, abban legalább 10 db E betűs dolog volt. Egyszerűen nem találok egyetlen sonkát sem, amit végre rátehetnék a gyerkőc vajaskenyerére. Remélem nem minősül reklámnak és le tudod nekem konkrétan írni 🙂 Előre is nagyon köszönöm!!!
  Edina

  • Vida Agi

   2011. március 06. vasárnap

   Konkrét márkát nem tudok. Én is úgy csináltam, hogy végignézegettem sokféle sonkákat és kiválasztottam, amiben kevesebb E volt (valamennyi mindenképpen lesz, mert a gépsonka pácolással és foszfátos kezeléssel készül), ugyanez van a virslivel is, ott leginkább arra kell figyelni, hogy ne szójából legyen.

   • Bee

    2011. május 11. szerda

    sziasztok

    A PICK-nek van egy Scooby-doo nevű terméke, direkt gyereknek készül. Tej és szójafehérje mentes, sajnos tartósítószer is van benne, de manapság mibe nincs:(. Van belőle sonka, párizsi, májas és virsli is.

 • Bodo

  2008. november 19. szerda

  Érdekes felvetés, hogy egyen-e felvágottat vagy sem. Természetesen jogos igény, hogy tudjuk az elfogyasztani kívánt termékek összetételét.
  Az még érdekesebb, hogy egy boltban a “felvágottas” pultban lévő kilónyi rudakból szeletelt árunál honnan tudjuk meg, hogy mi a pontos összetétele? Helyben meglincselnének a mögöttem állók, ha megkérdezném az eladót.

  Válasz: Én bizony át szoktam böngészni mi van ráírva arra, amit a gyerekeknek adok. Bár 100%-ig nem lehet kikerülni, hogy ne egyenek ipari hústerméket, de azért óvatos vagyok a túlízesített, adalékolt dolgokkal

 • Fő az egészség

  2008. november 10. hétfő

  Sajnos manapság a legtöbb felvágottat nemhogy a babának, kisgyermeknek, de még a felnőtteknek sem szabadna megenni…

  Sok mesterséges adalékanyag van a felvágottakban, az ízfokozóktól a színezékekig, de a legveszélyesebb a nátrium-nitrit vagy másnéven nitrites pác-só (E250), egy agresszív tartósítószer. Sok szakértő szerint ha ma kellene bevezetni, a hatályos jogszabályok értelmében valószínűleg nem is engedélyeznék…

  A mesterséges adalékanyagokon kívül a nem színhús felvágottak sajnos rengeteg haszontalan anyagot is tartalmaznak, érdemes elolvasni az összetevők listáját: ipari szalonna, bőrkepor, ínszalagok és még ki tudja mennyiféle szörnyűség!

  Ha már felvágott, akkor a drága baromfimell a javasolt. De ebben is ott van az E250, és többnyire az ízfokozó is (pl. nátrium-glutamát) mint mindegyikben…

 • Lakótárs

  2008. október 28. kedd

  Kicsit félreérthető a fogalmazás. Érdemes hangsúlyozni, hogy legálább egyéves koráig semmiféle kolbászt, szalámit ne kapjon a gyerek, házi készítésűt különösen ne – ezeknél ugyanis elég nagy a botulizmus kockázata.